You are on page 1of 4

Baranyi Tibor Imre

A METAFIZIKAI KETTS: ESSZENCIA SZUBSZTANCIA


Ahhoz, hogy brmifle megnyilvnuls ltrejhessen, az seredeti ontolgiai

metafizikai Egysgnek meg kell bomlania, kett kell vlnia, majd meg kell sokszoroznia nmagt. Ez a megbomls azonban kizrlag kozmolgiai szempontbl, a ksbbi megnyilvnuls szemszgbl realits: maga a metafizikai Egysg gy sokszorozdik meg, hogy ezltal nnn Egysg volta nem szenved csorbt. Hasonlkppen a legdifferencilatlanabb tridomhoz, a gmbhz, amelynek terlete (s felszne) az egyetlen kzppont megannyi modalitsa, s ezek a modalitsok noha valban a kzppont megsokszorozsnak eredmnyei magt a kzppontot semmilyen rtelemben nem befolysoljk. Legmagasabb rtelemben mr maga az Egysg sem a primer valsg, merthogy ennek Egysg volta csak annak viszonylatban ll fenn, ami nem-Egysg, ami kettsg, majd ksbb sokasg. A sokszersgnek ktsgtelenl az Egysg a princpiuma. A mg ezt is megelz, abszolt kezdettelen s vgtelen Valsg azonban minden princpiumok princpiuma a metafizikai Zr. A metafizikai Zr sszhangban a knai univerzalizmus Tao-jval messze nem azonos a Semmivel (mert a Semmi ebben a felfogsban az, amit az jkori matematika a vgtelennel-nel jell, vagyis az, ami tulajdonkppen az 1/x fggvny grbje ltal kzeltett horizontlis aszimptota elrsvel lenne egyenl)1, hanem ppen ellenkezleg, ez maga a nem megnyilvnul abszolt Mindensg mint az nmaga sszetartottsgt el nem hagy hypercentrum szimbolikus kifejezdse. Az Egysg magnak a metafizikai Abszoltumnak (Zrnak) a lenyomata a sokszersgben. Az Egysg az abszolt Mindensg fnye a relatv sokszersgben. A megnyilvnuls, a megnyilvnult vilg az Egysg mgikus megsokszorozdsa. Azrt mgikus, mert az Egysg oldalrl nincs semmifle megsokszorozds; ez csak a megnyilvnuls szemszgbl ltez valsgnak tetsz varzslat (my). Ltezik is s illzi is, mert az maga is varzslat, amiben feltrulva valsgnak ltszik. Msfell a metafizikai Zr nem ms, mint az abszolt ressg, a Mahynabuddhista hagyomny Snyatja rtelmben. Az ressg a Semmi viszonylatban pontszer Egysg. Az Egysg nem megnyilvnult, hanem minden megnyilvnuls princpiuma. Ha a megnyilvnuls szimbolikusan egy gmb, a megnyilvnuls princpiuma e gmb kzppontja. Ez a kzppont nincs valahol s nincs sehol a trben, mert a teret (is) ppen ez hozza ltre, azltal, hogy megsokszorozza nmagt. Hasonlkppen az Egysg sincs valahol s nincs sehol a megnyilvnult ltben, mert

a megnyilvnult ltet ppen ez hozza ltre, azltal, hogy megsokszorozza nmagt. Ezt fejezik ki a vilg ltrejttvel foglalkoz Brhmana-szvegek, amikor azt mondjk, hogy a vilg nmegtagads (tapas) rvn keletkezett. Ebben a terminolgiban a megnyilvnuls nem ms, mint az Egysgtapasa. A krds, hogy az Egysg a tapas rvn mirt hozza ltre a megnyilvnulst, tulajdonkppen rtelmetlen, pontosabban nem a meg-vlaszolhatsg rtelmben vett krds. Mert az Egysgbl nzve a lt szabad: sem oka nincs, sem clja. Msrszt azt is minden hagyomny tudja, hogy a vilg milyensgnek vgleges s teljes lersa voltakppen abszurdum. A megnyilvnuls dialektikus szintjn az egyik oldalon valamit lltani, valaminek az implicit tagadst jelenti a msikon. Mrpedig a Princpium szmra minden lehetsges s mindennek az ellenkezje. Amikor egy tradicionlis tan mgis ad e trgyban valamifajta descriptio-t, azt nem puszta fenomenolgiai, hanem fknt praxeolgai clzattal teszi, vagyis a lersnak mindig van bizonyos ltrendi vltozsokat lehetv tev konzekvencilis perspektvja. Valjban nem az a lnyeg (mint azt a pldul modern tudomny vli), hogy nmagban milyen a vilg, hanem hogy e milyensgbl mintegy konzekvenciaknt meglssam az utat, amely a korltozott vilgbl (a sokszersgbl) a korltlan vilg felettibe (az Egysgbe, nnn Egysg voltomba) visszavezet. A klnbz tradicionlis kozmolgiknak s kozmogniknak ez a centrlis rtelme. Az Egysg a megnyilvnult sokszersg Lnyege. A 'Lnyeg' a latin nyelvben Essentia, ami egyszersmind 'Kezdet' s 'Eredet'; szoros sszefggsben van tovbb az 'ggel' vagy a 'Mennyel' (latin Coelo, knai Ti'en); azzal, ami vertiklis, centrlis s axilis, teht fggleges, kzpponti s tengelyszer; azzal, ami fnyszer, frfii, imperilis s kirlyi (szanszkrit Purusa, knai Yang), az individulis relativitsok szintjn azzal, ami kvalitatv, s amit a szanszkrit nma ('nv') fejez ki. Ugyanakkor esszencilis az, amit Aristotels eidosnak2 nevez; s amit a kozmos egyetemessge fejez ki: ami rendezett, ami uralt, irnytott s felkestett. Ugyanakkor analgikus tvitel rvn, esszencilis a bibliai szimbolika fldi Paradicsoma; ez a magyarzata a fldi Paradicsom krrel val szimbolizlsnak, mert a kr miknt a trben a gmb, izotrpikus homogenitsa folytn a sk legtkletesebb alakzata. A teljessgben szemllt kr azonban csak a legdifferenciltabb skidom, a ngyzet viszonylatban az Esszencia szimbluma. Egyazon krn bell amikor is a kr a megnyilvnul Exisztencia teljessgt szimbolizlja az Esszencia: a kr kzppontja. Ekkor a kerlet a ngyzettel ll analgiban. Ha a kr kzppontjbl kt egymssal hegyesszget bezr sugarat hzunk, s ezeknek a kerlettel val egy-egy metszspontjt egymssal s a kzpponttal sszektjk, hromszget kapunk. Ez s ennek mintjra minden hromszg a lteslt lt, vagy ami ugyanaz a megnyilvnul Exisztencia specifikus szimbluma; ennek a kr kzppontjval egybees cscsa az Egysg, a megnyilvnuls megnyilvnulatlan Princpiuma. Ezzel pedig egy ellenttes elv ll szemben a kr kerlete s a hromszg alapja a lteslt lt s a megnyilvnuls szubsztancilis bzisa.

A substantia etimolgiailag a 'valami alatt llni' jelents sub stare-val, illetve a 'substratum'-mal hozhat sszefggsbe.3 A legkiterjesztettebben rtelmezett szubsztancia tulajdonkppen a semmi, az nmagban nemltez, a nem-lnyeg, az rtelmetlen s rthetetlen, s ami mindenn lehet a hermetikus tradci prima materijnak ultima materiv val transformatio-ja rtelmben (s amely materia primt az alkmia, tbbek kztt, nevezi mg potentia passiva purnak, azaz az esszencilis tnylegessggel szemben ll 'tiszta passzv lehetsg'nek, materia crudnak, materia lapidisnek,materia proximnak, valamint massa confusnak, vagy pldul bizonyos rtelemben a 'felold vizek', a menstruumok krbe tartoz leo viridis-nek, azaz 'zld oroszln'-nak). Ez az 'anyag' in statu nascendi, sajtos tulajdonsgok nlkl, de az anyagot s szletst is csak potencilisan tartalmazva nmagban; valamint a lt stt gykere, a szanszkrit nirguna mla prakrti, a 'minsgtelen gykrtermszet' rtelmben (prakrti sz szerint: 'el-teremtettsg'); a kosz (chaos), ami eredetileg 'rintetlensg'-et jelent s aminek 'zrzavar' jelentse csak egy msodlagos, levezetett rtelemben ll fenn; ami termszeti s ni (a knai Yin); mindaz, ami a szimbolikban horizontlis s fldi (latin Terra, knai Ti); az, ami az sszefggsek egy msik rendjben mennyisgi (kvalitatv) s alaki (a szanszkritrpa rtelmben). Ontolgiailag a szubsztancia az esszencilis kzppont viszonylatban mint emltettem trbelileg gmbknt, skbelileg krknt szimbolizlhat. Ott keletkezik, ahol az Abszoltum minden racionlisan elgondolhat ok s cl nlkl mintegy megsznteti lenni nmagt. Ez minden megnyilvnuls megnyilvnuls-eltti sllapota, amely az Abszoltummal (mint Creator-ral) elementrisan feszlt (vgyszer) korrelciban ll, s akit/amit mint Szellemet (Spiritus) ms oldalrl mint Frfit a Ltre val svrgsban magba fogad: az Abszoltum Angyali dvzletknt4 behatol a szubsztanciba, s abban nmagbl egy esszencilis rendez elvet kpez kzppontot (vagy msknt: Filius-t) alkot. Felfoghat teht gy is, hogy a megnyilvnuls azltal jn ltre, hogy a Szellem behatol a szubsztanciba, azt egy rend s mrtk szerint a potencialitsbl aktualitsba emeli, s ily mdon visszaveszi nmagba. A Szellem ltal teljesen thatott szubsztancia ez a szubsztancia sztriolgiailag beteljeslt, eszkhatolgiai arculata immron a leginkbb differencilt forma, skban a ngyzet, trben a kocka ltal szimbolizlhat. Rviden: a primordilis csrk ultimlis kristllyvlsa, vagy hermetikai kifejezssel lve, a kr ngyszgestse: minden lehetsges megnyilvnuls tja. Fentiekbl az is kvetkezik, az Esszencia s a szubsztancia nem egy egsznek a kt egyenl vagy szimmetrikus rsze, hanem az Esszencinak rsze a szubsztancia, mikzben a szubsztancinak nem rsze az Esszencia, s ugyanez szmos ezzel analg viszony Isten s a vilg, abszolt frfi s abszolt n stb. vonatkozsban is igaz.

Ms oldalrl vizsglva, a szubsztancialitsnak kt alapvet aspektusa van, aminek megfelelen a klnbz hagyomnyok pldul a keresztny tradci ezzel sszefgg rtktletei megszlettek. A szubsztancia mint princpium llhat egyrszt a tkrzs vagy szls jegyben, amikor is az a szigoran alrendelt feminin selv, amely az esszencilis frfii Szellem univerzlis akcijt egy reakcirtelmben vgbe viszi. Ekkor a szubsztancia a Szentszz (Szzanya, Mennyei Szz s a tbbi vele analg) princpium formjt lti. llhat msrszt az elnyels jegyben, amikor is az Esszencit kpvisel, fnyteli princpium illegitim mdon nllsult, lzad, ellensges, dmoni ellenlbasa, ami a megronts, a felforgats, az elsttts s pusztts paradigmja. Ekkor a szubsztancia a Rossz(kakos, malus, cattivo), a stni princpium (rdg, Diabolos, Mammon, Belial, Ahriman, Lucifer falsus, Mra, stb.) arculatban jelenik meg. Mindaz, ami a megnyilvnul s ami a ltesls folyamatban entitsknt felmerl, a kt alapelv, az Esszencia s a szubsztancia klnbz arny kontaminldsnak eredmnye. Lnyeges azonban, hogy maga a kettssg kizrlag a szubsztancialits oldalrl tnik valsgnak, tudniillik ( mint mr jeleztem) az Esszencialits oldalrl vagyis a Valsg nzpontjbl az Esszencia a szubsztancia teljessgt is magban foglalja. A Kezdet azrt magasrend s fnyteli, mert az ennek jegyben ll lt- s tudatllapotok dnten esszencilis tlslyt mutatnak, vagyis a lnyeg az, ami meghatrozza a kezdetben megnyilvnultakat. Ezzel szemben a vilgkorszakok vgt miknt a jelen kort a szubsztancialits hegemnija jellemzi, aminek klsleg a ltformk felbomlsa, a pusztuls s egy metafizikai elstteds a korollriuma.

Jegyzetek (x = termszetes egsz szm.) Tradicionlis rtelmezsben a legnagyobb szm az 1, a szmok ennek osztdsai rvn llnak el. A mennyisgben val disszolci, a megsemmisls tulajdonkppen az lenne, ha az 1/x fggvny elrn az abszcissza-tengelyt, ez azonban a manifesztci keretein bell kptelensg.
1 2

V. Aristotels: Metaphysika (pl. 7. knyv 8. fej.).

Mint arra vszzados medd filozfiai dilemmkat tisztzva Gunon is rmutat, amit a skolasztika s az ezt kvet j- s legjabbkori filozfia a grg ousia tves fordtsbl kifolylag substantinak nevez, az ppensggel'essentia'. V. R. Gunon: A mennyisg uralma s az idk jelei. Az shagyomny Knyvei I. Budapest, 1993., 18. o. Az ousia mibenlte kapcsn, lsd mg Aristotels: I. m. (5 knyv 8. fej., stb.).
3 4

V. Evangelium Secundum Lucam 1: 35.