Cuprins

:
I. Prezentarea generala a companiei I.1 Despre companie Scurt istoric Directia strategica Segmentele afacerii Drept de proprietate Domeniul de activitate Cifra de afaceri Produse si servicii Pozitia pe piata I.2 Activitate Misiunea firmei Obiectivele firmei I.3 Organizarea companiei Principalele componente ale structurii organizatorice Principii ce trebuie respectate de angajati Responsabilitatile departamentului de marketing Atributiile hostessei I.4 Piata si competitia McDonald’s vs. Burger King & KFC McDonald’s in competitie cu Starbucks Investitia pe piata chineza II. Particularitatile managerial-financiare II.1 Factori de decizie

II.2 Componente specifice Structura Despre personal II.3 III. Fluxuri informationale

Strategia investitionala a companiei Strategiile firmei McDonald’s Interes McDonald’s – privire de ansamblu Performanta financiara Realizari Impactul asupra companiei Concluzii

I.

Prezentarea generala a companiei

I.1. Despre companie

Scurt istoric McDonald’s Corporation este cunoscut drept cel mai mare lant de restaurante care se incadreaza in categoria fast-food din lume, corporatia fiind listata la Bursa de valori din New York sub codul MCD. Mai trebuie mentionat ca este si cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, avand peste 33 000 de restaurant in 119 tari. Totul a inceput in anul 1940, cand fratii Dick si Mac Macdonald au deschis un restaurant in San Bernardino, California. Patruzeci si patru de ani mai tarziu, prin introducerea “Sistemului de Servire Rapida”, restaurantul prindea nuanta de fast-food. Corporatia din prezent isi dateaza fondarea din timpul deschiderii restaurantului franciza din Des Plaines, Illinois, de catre Ray Kroc (15 aprilie 1955). Acesta era al noualea restaurant McDonald’s, iar Kroc a cumparat mai apoi drepturile exclusive ale fratilor Macdonald asupra companiei, in vederea unei expansiuni a acesteia in toata lumea. Prin extinderea plina de succes pe multe piete internationale, McDonald’s promoveaza stilul de viata american si reprezinta o marca a globabilizarii. Prin faptul ca aceasta companie a influentat masiv modul de a manca al diferitilor oameni, s-a creat o adevarata valva legata de obezitate, etica corporatista si iresponsabilitate fata de consumator .

2

implementa si aprecia idei inovatoare care vin sa raspunda nevoilor si prioritatilor in schimbare ale clientilor. Planul McDonald’s. Acest plan.U.Directia strategica Puterea de aliniere dintre companie. a adus rezultate actionarilor companiei. dintre care: .A. combinat cu o anumita disciplina financiara. ofera un cadru normal desfasurarii afacerii globale. Drept de proprietate Grupul McDonald’s se vede ca un francizor si considera ca franciza este importanta in a oferi clientilor experiente culinare placute sau in a economisi timp atunci cand luam la pachet si 3 . .Europa .S. faciliteaza capacitatea personalului angajat si board-ului de a identifica. incluzand Canada si America Latina Doisprezece manageri ai ariilor geografice raspund direct fata de presedintele companiei. In plus. Orientul Mijlociu si Africa . francizele ei si furnizori (conglomerat denumit “Sistem”) a fost cheia succesului pentru McDonald’s. care vizeaza castigul in ceea ce priveste clientii. insa permite si adaptarea la specificul local.Asia/ Pacific.alte tari si colective. Acest model de afaceri permite lantului McDonald’s sa ofere experiente consistente. iar vanzarile si vizitele clientilor s-au inmultit in fiecare an din ultimii opt. Segmentele afacerii Afacerea este supervizata pe segmente geografice distincte. relevante la nivel de restaurant local pentru client si sa fie o parte integranta a comunitatilor in care activeaza. Loc. Pret si Promovare) s-a imbunatatit experienta de a servi o masa la un restaurant de acest tip. Prin preluarea initiativei privind elementele incluse in acest plan de castig (Oameni. Produse.

cinci domenii prin care se urmareste buna functionare: Nutritie si bunastare. El a creat un sistem de operare eficient pentru a se asigura ca produsele din toate restaurantele retelei sa fie aproape identice din punct de vedere al retetei. Aproximativ 1. Experienta angajatilor. servire.200. Comunitate. cifra de afaceri fiind estimata la 14. de asemenea. Produse si servicii Ray Kroc a revolutionat industria americana a restaurantelor.conducem. Cifra de afaceri McDonald’s a investit si va continua sa investeasca sume semnificative de bani in Europa Centrala. La sfarsitul anului 2010. Lantul de aprovizionare durabila. tocmai de aceea companiile din Europa Centrala au posibilitatea de a deveni 4 . cartofilor prajiti si bauturilor. 80% din restaurantele McDonald’s erau francize. Se au in vedere. McDonald’s respecta principiul de a oferi restaurantelor serviciile si produsele necesare de la producatorii locali. impunand o disciplina perfecta in producerea si servirea sandvisurilor.000 $ reprezinta investitia medie pentru un restaurant. curatenie si valoare).8 miliarde $/ luna. Responsabilitatea fata de mediu. al modului de preparare si al ingredientelor. Din totalul de restaurant McDonald’s din intreaga lume: aproape 59% sunt francize conventionale 21 % isi au licenta pentru filiale straine aproape 20% sunt operate de companie Domeniul de activitate Compania McDonald’s se axeaza pe QSC&V (calitate. Timpul scurt de servire a asigurat o crestere in randul consumatorilor multumiti si a profitului.

Intr-un restaurant din tara noastra. 5 . carne de vita. iar in Romania se situeaza tot pe locul intai. cifle. cu o cifra de afaceri estimata la 3 miliarde/ luna. Pe 16 iunie 1995. Produsele McDonald’s constau in ingredient hranitoare de baza: carne de pui. fish fingers. mai ales cand numarul de restaurant este in continua crestere. Se ofera: hamburger. mcpuisor. salata si produse lactate. primul restaurant McDonald’s din Romania si-a deschis portile la parterul complexului commercial Unirea. cheeseburger. numarul angajatilor este cuprins intre 50-100. Pozitia pe piata McDonald’s este lider mondial al restaurantelor cu servire rapida. cartofi.parteneri intr-o cooperare profitabila. mcchiken. Produsele acestea isi pastreaza calitatea si elementele natural pe intreg parcursul procesului de gatire. mcnuggets. Produsele preferate ale clientilor sunt: Big Mac si Royal Cheese.

Obiectivele firmei McDonald’s are un set de obiective strategice definite atat in mod clar. Pentru perioada imediat urmatoare. Activitate Misiunea firmei Firma are drept misiune de a fi cea mai buna afacere in domeniul restaurantelor cu servire rapida din lume. organizatia are in vedere cresterea cifrei de afaceri cu 25% fata de anul precedent. atragerea clientului. De asemenea. 6 . se urmareste realizarea unui nou produs in speranta cresterii considerabile a profitului. Pentru sirul obiectivelor definite in mod neclar avem: cresterea vanzarilor si profitului prin maximizarea potentialului zonei comerciale. calitate. curatenie si valoare la nivel remarcabil astfel incat clientul sa fie multumit. cat si in mod neclar pe care isi propune sa le atinga. Cele definite in mod clar sunt: “facem ca McDonald’s sa fie locul preferat pentru mancarea buna si distractia care imbogateste experienta McDonald’s”. 2. implicarea in comunitate. A fi in top este echivalent cu a oferi servire.I. “manipulam mixul de produse catre produsele cele mai profitabile”.

respective tot ce are legatura cu restaurantele si celelalte departamente (financiar. francizing. 7 . resurse umane.I. care conduce sio gestioneaza activitatea de baza a companiei. aprovizionare. comunicare. dezvoltare. marketing. Organizarea companiei Principalele componente ale structurii organizatorice Structura organizatorica a companiei din Romania este formata din doua component principale: Departamentul de Operatiuni. IT ) care asigura suportul desfasurarii acestei activitati.3. securitate si administratie.

servire. clientii McDonald’s “Drive Through” (comanda direct din masina) nu asteapta mai mult de cinci minute pentru a fi serviti. cum ar fi modul de pregatire al hamburgerilor. marketingul performant a facut din McDonald’s liderul mondial al restaurantelor cu servire rapida din lume. Calculul rentabilitatii pune in evidenta faptul ca criteriul cantitatii da intaietate criteriului calitatii. Responsabilitatile departamentului de marketing Principalele sase directii ale acestui department sunt: oferirea unei experiente unice fiecarui client relatia stransa cu acestia pentru a afla preferintele si asteptarile acestora promovarea produselor si a experientei companiei implicarea in comunitate cresterea vanzarilor si a profitabilitatii sporirea si imbunatatirea celor patru domenii specific QSC&V (calitate. Astfel. In acest mod. controlul calitatii. Previzibilitatea: stilul de gestiune McDonald’s este previzibil. dat fiind faptul ca produsele comandate sunt livrate rapid. Astfel. Clientii stiu mereu la ce fel de meniuri si servicii se pot astepta in orice restaurant. curatenie si valoare) Multumita inovatiilor si eficientei sale. Alimentele sunt preparate pentru a fi consumate rapid. Marile panouri dispuse in spatele personalului de la casele de bani le ofera clientilor posibilitatea sa arunce o privire asupra meniurilor propuse. Oamenii care conduc sau au restaurantele in franciza sunt apropiati de clientela lor. Pentru pastrarea acestei pozitii. Pana si modul in care clientul face comanda este reglat cu eficienta.Principii ce trebuie respectate de angajati Cele patru principia pe care angajatii McDonald’s trebuie sa le respecte sunt: eficienta. 8 . modul de servire al clientilor poate fi facut intr-un timp mai rapid. fiecare restaurant McDonald’s se implica in dezvoltarea si implementarea planului anual de marketing. Situatia este similara in interiorul restaurantelor. aportul lor in dezvoltarea diferitelor campanii de marketing rezulta a fi important. calculul rentabilitatii. In cazul eficientei: compania se axeaza pe o executie eficienta a diverselor faze de lucru. previzibilitatea.

pe anul 2009. adică vânzări zilnice de 1. de tip drive-through. Activitatile echipei hostess se caracterizeaza prin complexitate si un volum mare de munca.400 de euro. “Ronald Show”. “Directionare”.600 de euro intr-o singura unitate (valoare de peste trei ori mai mare decat la Burger King). Organizarea Team Conceptului: “Lobby Coordonator”. Diferenta poate fi pusa pe seama faptului că McDonald's si-a concentrat afacerea pe restaurante de mari dimensiuni. “Decoratii”.Atributiile hostessei McDonald’s ofera clientilor seviciul de hostessing. a vandut in medie zilnic de 4. Probabil din aceasta cauza Burger King si-a schimbat strategia de extindere. Piata si competitia McDonald’s vs. “LSM”. care a ajuns la 60 de restaurante în 2009 şi afaceri totale de circa 100 de milioane de euro (419. “Birthday Party”. mizand numai pe spatii stradale pentru restaurante independente si de tip drive-trough. “Inventare”. lei). “Trading area”. Burger King & KFC In tara noastra. 9 . Burger King a avut incasari de 3 milioane de euro (12.1 mil. care atrag un mai mare numar de client decat cele situate în mall-uri. Asta insemna ca pentru fiecare din cele sase unitati pe care compania a reusit sa le deschida pana la finalul anului 2009 a avut în medie încasări anuale de 500.7 mil. I. Competitorul sau direct McDonald's.4. Team Conceptul favorizeaza indeplinirea in mod organizat a sarcinilor pe care le are de dus la bun sfarsit toata echipa hostess in rezolvarea problemelor si atingerea obiectivelor. “Training”. lei).000 de euro.

Anul trecut s-au deschis numai sase. 10 . Prin urmare a pus in aplicare strategia de acoperire nationala care viza opt restaurante deschise pe an. iar KFC a dorit sa demostreze ca se poate ridica la nivelul McDonald’s. Concurenta dintre brandurile McDonald’s si KFC prezente pe piata romaneasca a devenit din ce in ce mai agresiva in urma cu vreo cativa ani. KFC apasa pedala expansiunii in aceste timpuri de criza. McDonald’s are peste 31 de restaurante drive-through. iar alte zece sunt programate pentru anul acesta. Karen Bishop. Restaurantele cu servire rapida din Romania au prins foarte bine pe plan local. Bishop sustine ca business-ul din Romania trebuie sa creasca.In Romania. manager al crizei la McDonald’s Romania. McDonald’s a deschis numai cinci restaurant. in competitia cu KFC are aproape de doua ori mai multe unitati. isi cladeste strategia tinand cont de faptul ca: veniturile consumatorilor sunt in scadere. dar intr-o maniera prudenta. iar KFC unul. Chiar daca in perioada 2009-2010.

iar alte zeci de mii in Europa.100 de restaurant. In 2008.000 de locuri de munca in China. cele peste 14. Se avea in vizor deschiderea a unei medii de 150 de unitati si crearea a aprox. 10. McDonald's a fost lantul de restaurante cu cea mai rapida expansiune in 2009. McDonald’s avea in plan sa intre in competitie directa cu lantul de cafenele Starbucks. Reteaua trebuia sa ajunga astfel la peste 1. Pentru a face fata competitiei. Compania americana de fast-food s-a gandit si la schimbarea imaginii pentru 80% din unitatile din China. Investitia pe piata chineza In 2010. 11 . McDonald’s se hotara sa investeasca cu 25% mai mult in piata chineza. prin includerea salatei de pui thailandeze in oferta sa. prin introducerea unor baruri separate unde barmani specializati trebuiau sa se ocupe de prepararea cafelei proaspete la aparate de espresso. in China.000 de restaurante McDonald’s existente urmau sa fie mobilate cu baruri pentru cafea.McDonald’s in competie cu Starbucks In urma cu ceva timp in urma. Este de mentionat ca. in Statele Unite. in deschiderea a peste 150 de unitati si oferirea de servicii wireless gratuite pentru client (sursa: Bloomberg). managementul are in vedere adaptarea meniului american la traditiile pietei locale. potrivit unui material publicat de “Wall Street Journal”.

structura care acopera toate nivelurile de organizare. ci de lucrurile care apar pe parcursul procesului. Particularitatile managerial-financiare II. oportunităţi de salariaţi şi de formare. ei s-au angajat sa revizuiasca principiile de guvernare. o chestiune care nu se va schimba. siguranţa la locul de muncă. In afara problemelor abordate de catre toti membrii Consiliului de administratie. mediu şi iniţiative durabile lanţul de aprovizionare La nivel corporativ.II. si anume: etica primeaza atunci cand vine vorba de afaceri. McDonald’s are un colectiv de organisme inter-functionale si specifice care reglementeaza problema. In schimb. Exista o valoare care se afla in centrul tuturor eforturilor Board-ului de responsabilitate corporatistă. condusa de Consiliul de administratie. cu scopul imbunatatirii continue. precum si o structura de guvernanta globala. Pentru a sprijini aceasta credinta. cel putin anual. inclusiv a Comitetului de responsabilitate corporatista. este angajamentul celor de la McDonald’s de a asigura integritatea sistemului in relatiile cu partile interesate. Consiliului si-a extins supravegherea asupra a sase comisii permanente. In consecinta. care monitorizeaza şi gestioneaza problemele zi cu zi: 12 . si-au stabilit politici puternice si procese. Acest comitet actioneaza in calitate de consultant la politicile de gestionare a companiei in privinta strategiilor care afectează rolul McDonald’s ca organizatie responsabila social:     probleme legate de siguranţa produselor.1 Factori de decizie Consiliul de administratie al companiei McDonald’s considera ca o buna guvernare nu este legata de finalitatea procesului luat in calcul. diversitate.

Worldwide Corporate Relations Council – ofera indrumare si prioritizeaza problemele evite. de finante. Sunt 12 manageri impartiti pe arii geografice care raspund direct fata de presedintele companiei. coordoneaza si sustine politicile corporatiste globale de responsabilitate sociala. Consiliul de administratie McDonald’s se intruneste de cel putin sase ori pe an pentru a discuta despre subiectele de ultima ora si a ajunge la solutii privind problemele cu care se confrunta compania.identifica prioritatile globale de mediu si actioneaza ca un forum pentru schimbul celor mai bune metode privind initiativele locale si programele care tin de mediu. specialisti in siguranta alimentara si directori de asigurare a calitatii din fiecare sector geografic major. Global Environmental Council . de asemenea. de compensatie. de responsabilitate corporatista. putem aminti din nou de structurarea Consiliului de administratie in numeroase comitete: de audit. la fel ca si directorul general trebuie sa fie prezenti la sedinte. referindu-ne la arii mai mari. Cei cu functia de Chief Operating Officer si Chief Financial Officer. strategii in legatura cu siguranta alimentelor. In afara de acestea prezentate. unul sau toti 13 . de guvernanta. La cerinta directorului. include lantul de aprovizionare senior-level. executiv. reflecta asupra abordarilor si a importantei schimbului de informatii (referitoare la problemele sociale si de mediu) din sistemul McDonald’s. coordoneaza si sustine restul programelor si sirul de rapoarte. Sustainable Supply Steering Committee – ajuta la dezvoltarea strategiilor si instrumentelor necesare pentru realizarea viziunii McDonalde’s. Secretarul este obligat sa asiste la toate sedintele Consiliului si sa inregistreze minutele. Corporate Social Responsibility Department – asigura gasirea personalului pentru pozitiile de conducere. si anume: obtinerea unui sistem durabil de alimentare. Quality System Board – conduce la dezvoltarea si aplicarea strategiilor la nivel mondial.

contabilitatea si re-gandesc controalele financiare si masurile luate pentru a monitoriza si controla expunerea companiei la risc major. Comitetul supravegheaza activitatile de trezorerie ale companiei. cauta candidati care sa ocupe posturile vacante din Consiliu. Comitetul de responsabilitate corporatista actioneaza in calitate de consultant al Consiliul de administratie si al managementul companiei. II. evalueaza performanta individuala a fiecarui director performantele Consiliului per total. tranzactiile politicile cu privire la dividende si rascumpararea actiunilor. Comitetul de finante asigura ca politicile financiare semnificative si planurile companiei (cum ar fi politica de dividende) sunt analizate in detaliu in functie de strategia de ansamblu a companiei si de performanta si ei. Comitetul de compensatie apreciaza performanta CEO-ului companiei in consultare cu directorii din afara. dezvolta politici de compensatie. recomanda candidati adecvati care sa participe la alegeri in fiecare an.2 Componente specifice Structura Comitetul de audit analizeaza performanta si recomanda Consiliului selectia si retentia auditorilor independenti ai companiei. stabileste alcatuirea si numarul membrilor din Consiliu. precum achizitiile si înstrainarile importante pentru afacere. Comitetul de guvernare stabileste criteriile necesare pentru ca cineva sa poata deveni membru in Consiliu. bancare si Comitetul examineaza anual programul de asigurari al companiei. Comitetul de audit verifica dimpreuna cu auditorii interni si auditorii independenti rezultatele. Se doreste 14 .acestia care detin posturile mentionate mai sus pot fi scutiti de prezenta lor la o parte din / la toata sedinta. verifica si aproba rasplatirea managerilor cu vechime din cadrul companiei. Comitetul executiv poate exercita cea mai mare influenta in timpul sedintelor Consiliului. ofera pareri in legatura cu politicile si strategiile care afecteaza responsabilitatile corporatiste si performantele companiei.

practicile privind ocuparea fortei de munca. pe baza unui sistem utilizat în toate restaurantele din lume. organizarea lantului de aprovizionare. Modul in care un angajat poate promova in cadrul unui restaurant este prezentat in următoarea schema: 15 . fiecare angajat McDonald’s trebuie sa desfasoare cursuri teoretice si probe practice inainte de a promova sau la intervale regulate de timp. responsabilitatea fata de mediu. eforturile filantropice si comunitare etc. Cand restaurantele inregistreaza varfuri de maxima activitate. se stabileste necesarul de personal. Doar angajaţilor care se dovedesc foarte bine pregatiti pentru un anumit nivel le este acordata sansa de a promova. pentru a mentine o structura eficienta a personalului nu trebuie utilizati angajati atunci cand nu este nevoie.respectarea politicilor si strategiilor legate de nutritie si de bunastarea consumatorului. Despre personal Ca parte indiscutabila a politicii de personal. Pe masura ce acestia urca pe scara ierarhica. Modul de promovare in carul unui restaurant se face pe baza unui program de instruire condus de responsabilii de personal. responsabilitatile dar si satisfactiile acestora cresc proportional. Totodata. practicile de marketing si comunicare. initiative pentru sprijinirea diversitatii.

El este caracterizat prin continut.) . de catre seful serviciului personal-retribuire sefului serviciului plan-dezvoltare cu ocazia unei analize a stadiului realizarii strategiei organizatiei. cu precizarea punctelor intermediare de trecere. In Romania. Lituania. Slovenia. Fluxurile informaţionale pot fi clasificate astfel: . atunci McDonald’s patrunde in fostul “Bloc din Est” prin deschiderea restaurantelor in Ungaria si Iugoslavia. intre un functionar al departamentului comercial McDonald’s si seful acestuia. Din dorinta de a veni mereu in intampinarea consumatorilor si de a le oferi acestora noi experiente. Polonia. volum. Ulterior au mai fost deschise restaurante in Cehia. Peru. Un moment important poate fi considerat anul 1988. etc. forma. In anul 1996 s-a ajuns la mai mult de 21.II. firma si-a dezvoltat piata prin extinderea in multe zone geografice. Paraguay. India. Estonia. Romania si Slovaci. ) III. Bulgaria. Tarile in care s-au deschis ultimele restaurante au fost: Croatia. s-a trecut la construirea sau amenajarea de restaurante tematice. ridicand numarul de restaurante la 292 in 13 tari.pe orizontala (Exemplu: Transmiterea informatiilor privind situatia fortei de munca. calitate.3 Fluxuri informationale Fluxul informational reprezinta un ansamblu de informatii necesare desfasurarii unei anumite operatii ce se transmite intre emitent si destinatar. directie. Strategia investitionala a companiei Strategiile firmei McDonald’s Strategia de concentrare a fost una din strategiile promovate de catre McDonald’s cu succes. Letonia. frecventa.000 de restaurante in 101 tari. in 16 . Astfel.pe verticala (Exemplu: Transmiterea rapoartelor zilnice privind prezenta la lucru.

ceea ce ii permite sa reduca costurile sale de cumparare. Acesta a fost un mare succes pentru companie. De asemenea. intreprinderile pot beneficia de o imagine a marcii omogene si coerente in toate segmentele de piata. Francizingul este un sistem modern de vanzare a bunurilor si serviciilor. coerenta fata de consumator. 80% din restaurantele McDonald’s sunt francize. Sistemul e bazat pe o cooperare contractuala pe termen lung intre doi parteneri independenti: un francizor (in cazul nostru McDonald’s) si un francizer. 17 . Francizele reprezinta un mijloc de a atinge o expansiune rapida. industrializarea si standardizarea productiei si distributiei ii permit sa diminueze atat costurile cat si timpul de productie. controlul Economia costurilor consta in faptul ca McDonald’s. atragand numerosi clienti si ducand la cresterea profitului. McDonald’s a introdus un nou sandvis in decursul unei perioade scurte. Francizele trebuie sa respecte standardele calitatii. Pentru a asigura uniformitatea McDonald’s in lume toate francizele trebuie sa utilizeze aceleasi marci. Astfel. De asemenea. simplificarea planificarii. curateniei si valorii McDonald’s. poate sa limiteze numarul furnizorilor sai in lume. In tara noastra functioneaza restaurante in aproximativ 20 de orase. In urma standardizarii principalele avantaje sunt: economiile costurilor. Pentru a-si realiza strategia de concentrare. oferind acelasi produs. meniuri si sisteme administrative. compania urmareste sa-si dezvolte nu numai piata. functioneaza deja restaurante cu specific Rock’n’Roll. ci si produsul. serviciului. Un al doilea avantaj il constituie coerenta fata de consumatori: datorita standardizarii. ea urmareste imbunatatirea calitatii produselor sale prin introducerea unor noi ingrediente. Aceasta permite sa fidelizeze consumatorii “multinationali” care cer produse ale caror performante sunt standardizate de la o tara la alta. a fost schimbat uleiul pentru a se reduce cantitatea de colesterol din hamburgerii sai. Internet Corner sau Cinema.Bucuresti si Targu Mures.

marketing-ului la nivelui fiecarui restaurant. in Europa se serveste bere. ambalajelor. promotiilor. McDonald’s adopta un pret in functie de puterea de cumparare a consumatorilor si in functie de pretul practicat de concurentii sai. experientei vizitelor in restaurantele McDonald’s. dar si planificarea si cumpararea spatiilor de difuzare a spoturilor. Strategia de promovare Clientii descopera lumea la McDonald’s prin intermediul publicitatii. De exemplu. sponsorizarilor. relatiilor publice. Politica de marketing vizeaza in special copiii cu varste intre 3 si 8 ani. hamburgerul cu miel (Maharaja Mac) in New Delphi. in S. iaurturi. dezvoltarea reclamelot TV si radio. cum ar fi: McSpaghettis in Filipine. in Jakarta consumatorii pot manca orez. promovarea. McDonald’s a colaborat cu francizerii sai pentru a se adapta la specialitatile culturale. reclamelor. Astfel in Japonia se gasesc mici puncte de vanzare unde costul unui metru patrat este foarte ridicat. Cei mai mici sunt mai usor de atras catre un anumit produs.U. Strategia de produs consta in faptul ca restaurantele McDonald’s servesc specialitati adaptate la gusturile locale. distributia si pretul.Strategia de marketing a companiei are in vedere cele patru componente ale mixului de marketing: produsul. Publicitatea este o parte foarte importanta a marketing-ului. Meniul care se bucura de mare succes in randul celor 18 . salata si pizza. Strategia de distributie Marimea restaurantelor depinde de localizarea sa. Strategia de pret Preturile nu pot fi aceleasi in tarile dezvoltate cu cele din tarile in curs de dezvoltare. peste si orez in Japonia. Ea inglobeaza cererea pietei. Mai mentionam ca si hamburgerii sunt adaptati la produsele locale: Teriyaki MacBurger este preparat intr-un sos oriental si Calbee Burgerul are o savoare tipic coreeana.A. a materialelor tiparite.

compania McDonald’s s-a vazut nevoita sa inchida mai mult de o mie de restaurante pentru a limita pagubele financiare. Exista cinci mari directii care necesita atentia lor constanta: nutritie si bunastare. sau cel putin. o jucarie reprezentand diverse personaje ale desenului animat. comunitatea Intreaga echipa din spatele McDonald’s are in vedere realizarea unui efort ca sa ofere o crestere a profitului pentru actionari. asa afirma ei despre telul pe care il au. experienta capatata de angajat. McDonald’s se poate lauda ca este o companie care se adapteaza usor vremurilor. 390 din Taiwan si 371 din Danemarca. din cauza concurentei puternice.mici este Happy Meal care ofera alaturi de mancare si bautura. Strategii de descrestere Acum cativa ani. prin evolutie neintrerupta si inovare. Acest lucru necesita o supervizare continua la aspectele clienti si buna organizare a sistemului. angajatului si a sistemului. care stie sa raspunda la schimbarea nevoilor clientului. lantul de aprovizionare durabila. La inceputul anilor 2000 a avut loc o concediere in masa: aproximativ 250 de persoane din Statele Unite. responsabilitatea fata de mediu. 19 . Interes Oamenii care muncesc in aceasta companie se straduie sa fie mai eficienti maine decat ieri.

5 m. Performanta financiara Realizari Modernizarea experientei clientului a fost mereu in prim-plan. precum Piles Café şi Boston Market si poseda o parte din Pret a Manger. s-a concentrat pe masini de imprumutat DVD-uri. Majoritatii li s-au 20 . dar din 2005. Pana in Decembrie 2003. Are ca subsidiar Redboxul. Peste 900 de restaurante au “suferit” schimbari de aspect pe parcursul lui 2011. In plus. Donatos Pizza. compania opereaza branduri de restaurante. detinea. insa s-a observat mai bine o data cu expansiunea programului de remodelare a aspectului si functionalitatii restaurantului. de asemenea.privire de ansamblu Restaurantele McDonald's se gasesc in 120 de tari si teritorii din jurul lumii si servesc aproape 54 milioane de clienti in fiecare zi. care a inceput in 2003 ca o masina automata. larga de 5. Compania detinea si o parte majoritara din Chipotle Mexican Grill pana cand a renuntat oficial la drepturi in octombrie 2006.McDonald’s .

am returnat 6. actiuni rascumparate si 2. rating-ul de credit puternic si accesul continuu la credite pentru a finanţa ofera capacitatea de a sustine banesc flexibilitatea si de a finanta cheltuielile de capital si rambursari de creanta. sunt spatii separate de restaurant in care se serveste cafea de calitate. facand MCD nu doar un brand local.6 miliarde de dolari in dividende. In Europa vanzarile s-au ridicat la 5. o imbunatatire cu 0. In 2011.6% în 2011.2 miliarde dolari).500 de restaurante.9 %. deserturi si gustari rapide. in primul rand pentru deschiderea de noi restaurante. Capacitatea celor de la McDonald’s de a executa strategiile propuse in fiecare zona a lumii. dar si unul relevant din acest punct de vedere. 21 . Franta.500 locatii McCafe. Cheltuielile de capital de aproximativ 2.6 puncte peste 2010. venind si el cu cate ceva nou. in Europa. vanzarile globale puternice au facut sa creasca cantitatea de bani (de la 808 milioane la 7. care.introdus drive-thru pentru atragerea unui volum cat mai mare de clienti. Se considera ca restaurantele detinute la nivel local maximizeaza performanta de brand si se afla in centrul avantajelor competitive. de control al vanzarilor. a cauzat veniturile din exploatare sa fie de 31. S-a implementat o politica de ajustare a pretului astfel incat produsele sa para accesibile consumatorului. de a creste vanzarile (prin metoda comparatiei cu alte companii). s-au introdus oferte tentante de scurta durata.0 miliarde de dolari actionarilor care constau in 34 mld. Tarile care au adus contributii mari au fost: Regatul Unit. In plus. in vederea crearii accesibilitatii o data cu orele de operare prelungite. Putin cate putin. s-au adus schimbari in meniu. Fluxul de numerar semnificativ. facand anul 2011 al 8-lea an consecutiv al cresterii vanzarilor (comparativ cu alte companii).7 miliarde dolari au servit activitatii noastre. De asemenea. Rusia si Germania. McDonald’s a continuat sa se extinda in domeniul afacerii cu cafea si sa aiba peste 1. cei de la McDonald’s au reusit sa perfectioneze sistemul drive-thru in aproximativ 4. meniul de la McDonald’s isi propune sa ne surprinda mereu.

Societatea este bine pozitionata pentru a-si mentine marjele de profitabilitate. distribuind aproximativ 49% din profitul net catre actionari. avand putere de negociere cu furnizorii si un buget de marketing important. vanzarile McDonald’s reprezinta aproximativ 4% din vanzarile totale inregistrate la nivel global pe segmentul de restaurante. inclusiv anul trecut. managementul considerand aceste tinte realiste si sustenabile in urmatoarea perioada. operand peste 30. cand a realizat un program in valoare de 6 mld. servire si curatenie deosebite.Impactul asupra companiei McDonald’s a reusit sa isi depaseasca estimarile. Veniturile societatii provin din vanzarile realizate in locatiile proprii si din taxele si drepturile de marca percepute de la restaurantele francizate. Concluzii McDonald’s este cel mai mare si mai cunoscut lant de restaurante cu servire rapida din lume.000 de restaurante in 121 de tari. atat multumita pozitionarii la nivelul preturilor. A fi cel mai bun iseamna atingerea si mentinerea unor standarde de calitate. Viziunea McDonald’s este de a fi recunoscut ca restaurantul cu servire rapida ce ofera cea mai buna experienta clientilor sai. stabilite la inceputul anilor 2000. fapt ce a adus un randament al dividendului de 2. USD. Modelul de afaceri al McDonald’s este relativ robust in fata contractiilor economice. 22 . Politica de dividend face MCD sa fie mai atractiva in comparatie cu celelalte companii. de crestere a vanzarilor cu 3-5% anual. iar pe cele de crestere a veniturilor operationale cu 6-7%. Conform datelor oferite de Euromonitor International.89% in 2011. cat si datorita stabilitatii fluxurilor de cash asigurate de faptul ca majoritatea restaurantelor sunt operate de terti. McDonald’s are un istoric de peste 30 de ani in distribuirea de dividende si a rascumparat actiuni. astfel incat fiecare client care trece pragul restaurantelor McDonald’s sa se simta bine.

23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful