LIBERTATEA DE EXPRIMARE IN MASS MEDIA DUPA REVOLUTIE

Doua dintre motivele pentru care regimul ceausist a devenit odios au fost obstructionarea liberei constiinte si sugrumarea libertatii de exprimare. Din cauza lor, a lipsei de speranta si a saraciei, a iesit lumea in strada in decembrie '89 si au murit peste o mie de tineri.

I. Mass-media si revolutia din 1989 Revolutia din decembrie 1989 a reprezentat pentru mass-media un moment extrem de important, si anume, transmiterea primelor produse necenzurate si neconformiste. Prabusirea regimului comunist a însemnat eliberarea întregii prese de servitutiile impuse si auto-impuse, a însemnat trecerea de la un sistem centralizat si la un sistem descentralizat si liber. Odata cu revolutia politica se produsese si revolutia mijloacelor de comunicare menite sa acorde poporului roman accesul la informatii menite sa-i ajute sa gandeasca pe cont propriu. In perioada revolutiei, subiectele abordate de catre mass-media s-au focalizat pe evolutia politica si sociala a revolutiei, pe problemele cauzate în urma a 42 de ani de comunism, dar si pe problemele economice pe care le întampina natiunea în acel moment. Intr-un fel, presa si-a luat sarcina de a aborda, a dezbate si de a cauta solutii la noul cadru politic, social si economic. Pentru prima data, dupa aproape o jumatate de secol, presa si-a putut exprima liber punctual de vedere, prin toate mijloacele sale, presa scrisa, radio si televiziune, a putut transmite informatii necenzurate, opinii opozante si polemici, fara sa se teama de repercursiunile acestora. Revolutia din 1989 a adus o cu totul alta viziune asupra realitatii, prezentand situatii reale nevazute pana atunci de catre consumatorii media. Poporul roman a avut oportunitatea de a se intalni pentru prima data cu realitatea bruta, fara urme de cenzura, o realitate dura pentru multi nostalgici ai perioadei de comunism. O contributie de seama a avut-o Televiziunea Româna care a transmis în direct ultimul discurs a lui Ceausescu adresat poporului, si a surprins mai toate momentele importante ale revolutiei. Telespectatorii, entuziasmati si totusi buimaci, priveau la televizor nasterea în chinuri a democratiei. Reactiile au fost, dupa cum era normal, atat "pro" cat si "contra",

care era format în principal din comunisti reformati. radioul si televiziunea dezvaluiau foarte multe informatii referitoare la cuplul ceausist. Cu toate ca imaginile respective au avut o anumita doza de brutalitate. Ariile tematice abordate în presa Odata cu revolutia. In urma revolutiei. Astfel. poporul roman fiind strain de acest gen de reportaje. a influentat pozitiv cetatenii si le-a dovedit celor nesiguri ca regimul dictaturii s-a sfarsit. i-au facut pe oameni sa fie increzatori si le-au dat speranta pentru inceputul noii istorii.deoarece schimbarea brusca de atitudine de dupa revolutie prezentata de mass media s-a dovedit oarecum contradictorie cu materialele prezentate pana in acel moment.1. complexa si noua pentru jurnalistii proaspat iesiti din controlul comunismului. ziarele. relatia dintre presa si cititori a ajuns la un cu totul alt nivel. democratia. datoria lor din acea perioada fiind de a ridica valul de pe ochii cititorilor. Sarcina era grea. Jurnalistii au avut parte poate de cea mai grea misiune. Oamenii de rand erau practic colaboratori ai jurnalistilor. unde s-au luat si numeroase interviuri cu oameni de rând care se destainuiau cu privire la dramele prin care au trecut datorita brutalitatii si exceselor lui Ceausescu. informatiile citite în ziare. II. însa a ramas un instrument de propaganda în mâinile nou-nascutului Front al Salvarii Nationale. entuziasmul poporului roman cauzat de iesirea din comunism. TVR-ul si-a schimbat numele în " Televiziunea Romana Libera". romanii au inceput sa isi dezvolte opinii proprii cu referire la subiectul mediatizat. astfel s-a creat o relatie directa intre mass-media si public. fenomen absolut normal avand in vedere indoctrinarea puternica de pe parcursul celor 42 de ani de comunism. s-a dovedit benefic pentru asimilarea unor noi informatii. sau chiar a unei realitati opusa celei prezentate pana atunci. In timpul revolutiei si în perioada imediat urmatoare. mass-media a contribuit pe deplin la orientarea publicului si informarea lui asupra noului sistem politic si anume. Majoritatea subiectelor dezbatute in presa se concentrau pe . Faptul ca Televiziunea Româna a transmis imagini de la procesul si executia lui Ceausescu. pentru scurt timp. o relatie incipienta de socializare. Cu toate acestea. erau surse de reportaje si articole menite sa aduca in fata adevarul nealterat cu privire la tot ceea ce a insemnat comunismul. poate chiar de aceiasi jurnalisti. Imaginile transmise în direct.

Acest eveniment a fost comentat în presa ca fiind rezultatul readoptarii politicii comuniste de catre FSN-ului prin punerea muncitorilor împotriva intelectualilor care strigau ""Moarte intelectualilor!" si "Noi muncim. In 1991 este adoptata noua constitutie a României. când dupa manifestatia organizata de partidele istorice PNL si PNTCD si alte organizatii civile. Desigur. iar participarea la vot de 86% exprima optimismul românilor pentru viitor.S. chiar daca au intâmpinat unele mecanisme ale Guvernului interimar. am putea spune ca ziarele au devenit "ziare de scandal" unde fiecare partizan sau opozant al Guvernului îsi apara interesele. cunoscute sub numele de Mineriada din ianuarie 1990. Aparitia partidelor politice si alegerile din mai 1990 reprezinta succese ale acelei perioade. nu gândim!". Din pacate aceasta perioada este si una dintre cele mai agitate pe plan politic. Au fost semnalate incidente violente între mineri si locuitori ai Capitalei. sa adereze la politica externa postrevolutionara. caci si în acest domeniu Romania era cu mult înapoiata. Se punea intrebarea drumului pe care România va trebui sa-l urmeze pe plan economic. economic si social în istoria post-decembrista a tarii. ca organ provizoriu al puterii de stat. PNL si PNTCD. presa trata si problemele integrarii tehnologiei si dotarilor în conformitate cu cele europene. contradictia era absolut fireasca in situatia in care pana in momentul revolutiei o singura persoana gandea pentru intreaga tara. politica externa a României era legata de tarile comuniste. ceea ce insemna restructurarea sistemului. partidele istorice. iar ortacii. sub coordonarea fortelor de ordine si a liderilor FSN au organizat raiduri. Astfel rolul mass-mediei a fost important în perioada alegerilor din 20 mai 1990. iar opiniile erau diverse si contradictorii. structurile de tip socialist lasate în urma de Ceausescu. iar odata cu revolutia. social si politic.S.problemele. mecanismele. Tot legat de acest subiect. aflate în opozitie si grupurile civile nou înfiintate. autoritatile au facut apel la mineri sa vina in Bucuresti si sa "restabileasca ordinea". China si alte tari din lagarul comunist. atunci noile mass-media au devenit polarizante si au putut oferi cetatenilor optiuni politice pro-contra. U.R. perchezitii si retineri ilegale la sediile unor partide istorice si organizatii care militau pentru democratie. Pana inainte de revolutie. Presa a prezentat . care reprezinta un nou pas in directia cea buna. cetatenii romani neavand niciun drept de a-si verbaliza punctele de vedere. România trebuia sa se orienteze catre spatiul occidental. Presa a dat informatii si a anchetat evenimentele petrecute pe 28-29 ianuarie 1990. când FSN a obtinut o victorie categorica si Ion Iliescu a devenit primul Presedinte a României democratice. Totusi principalele momente dezbatute de presa se concentrau asupra intrigelor si conflictelor politice dintre Frontul Salvarii Nationale.

. nevoia populatiei de informatie necenzurata si adevarata.toate urmarile Mineriadei din ianuarie 1990. erau Albania si România. a facut posibila transmiterea emisiunilor straine. Totusi. chiar daca suporta un anumit control din partea partidului comunist. Inca de atunci. Insa. Au existat numeroase victime. singurele tari din lagarul comunist care nu aplicau principiile glasnost-ului. unde emisiunile de stiri erau mai libere si mai bogate in informatii. acest lucru s-a putut aplica decat pentru un procent destul de scazut de romani. de radio sau televiziune. ceea ce acorda o mare credibilitate audientei. Autoritatile initial erau putin îngrijorate de acest fapt. Importanta mass-mediei straine înaintea si în timpul revolutiei In perioada celor 42 de ani de regim comunist. datorita calitatii net superioare. In perioada anilor '60 si '70 audienta mass-mediei straine a scazut în favoarea celei românesti care devenise mai diversificata si mai accesibila. insa fara sa puna sub semnul îndoielilor sistemul regimului comunist. II. La inceput ea a fost accesibila datorita faptului ca inainte de comunism publicul obisnuia sa vizioneze televiziunile sau sa citeasca presa scrisa straina. in acea perioada. prin anumite modalitati ilegale. fie cu prea multe temeri cu privire la repercursiunile posibile. fiind din nou un pas inainte in ceea ce priveste informarea cetatenilor din intreaga tara cu privire la manifestarea din Bucuresti. Sa nu uitam ca in acea perioada pedepsele "rebelilor" erau duse la limita absurdului.2. mass-media straina a trecut prin diferite etape de audienta a publicului din România. iar revolutia din '89 se datoreaza în mare parte contributiei presei straine. Desigur. care a mobilizat cetatenii si le-a dat speranta pentru victoria impotriva regimului comunist si a dictaturii. Mass-media din statele socialiste ale Europei de Est erau caracterizate în general printr-o anumita transparenta. s-a confirmat faptul ca mass-media are o putere de necontestat in fata consumatorilor sai. un glasnost cu anumite limitari care permitea jurnalistilor sa analizeze si sa scrie despre diverse subiecte. iar schimbarea sa produs abia dupa 1975 cand presa straina a fost oficial interzisa. majoritatea fiind fie indoctrinati cu ideile comuniste impuse de Nicolae Ceausescu. publicul din România nu a incetat sa urmareasca mass-media din tarile vecine. tocmai de aceea populatia acestor tari se orientau spre Ungaria sau Polonia. in ideea de "a apara democratia". Din acest punct de vedere. Acestea fiind spuse. in mare parte fiind reprezentate de trimisii presedintelui Ion Iliescu. putem trage concluzia ca mass-media straina a avut un rol extrem de important in formarea unei idei negative asupra regimului comunist din România pentru cetateni.

necesare într-o societate democratica. cand telespectatorii timisoreni s-au revoltat in noaptea din 15 spre 16 decembrie. o mare parte din cei care activau in presa si-au dovedit incapacitatea de a face fata unei presiuni inevitabile. mass-media in perioada postcomunista s-a dezvoltat haotic. terciuirea valorilor. cu toate ca majoritatea formelor de mass-media prezentau o realitate convenabila comunismului. apar in randurile romanilor primele indoieli fatade absoluta fericire a rasturnarii de regim. nimeni nu le spune romanilor acum. ca-i vor asteptasi saracia. tara ajungand intr-un punct critic. sau probleme de ordin deontologic. cetatenii consumatori de informatii au fost cu atat mai motivati sa puna punct perioadei comuniste din Romania. ivite pe neasteptat. Toti cei care scriau in primele luni ale lui 1990 stiau insa – din Istorie. jurnalistii sunt presati sa gaseasca solutii la probleme care parca nu-si gasesc rezolvarea. jurnalistii fiind in contradictii continue ce au condus catre diverse conflicte legate de ce este cu adevarat benefic pe plan . imediat dupa decembrie 1989. iar cand a venit in sfarsit momentul libertatii media. eveniment ce a insemnat inceputul revolutiei impotriva regimului comunist. De altfel. in perioada 1990-1996 a dominat haosul. Situatia presei românesti dupa '89 La un an de la evenimentele din decembrie 1989. jurnalistii au fost instruiti in mesajele adresate cetatenilor. neprofesionalizarii meseriei de jurnalist. in care orice decizie de ordin politic a fost vitala in ceea ce priveste identitatea Romaniei. Cu suisuri si coborasuri. Semnificativa este stirea transmisa de catre Televiziunea Ungara cu privire la arestarea lui Laszlo Tokes de catre Securitate. datorata în mare parte necunoasterii. demagogia si coruptia Perioada 1990-1996 se dovedeste o perioada grea pentru mass-media. dar mai ales economia de piata nu sunt intruchipari ale perfectiunii. caci o data cu abolirea comunismului. din lumea de dincolo dehotare – ca democratia. probleme de ordin economic. Romanii fiind obisnuiti sa afle raspunsurile optime prin intermediul presei au dorit cu atat mai multe raspunsuri in perioada de dupa revolutie. somajul. Si cu toate acestea. Astfel este de necontestat rolul presei straine în izbucnirea revolutiei si orientarea cetatenilor spre noul sistem politic. E destul de tarziu. social si economic al democratiei. Din acest motiv. III.Paradoxal. daca ne gandim la presupusaindependenta de gandire a condeierilor. acest fenomen se datoreaza si faptului ca timp de 42 de ani.

artistica dar si intelectuala.1. artistii. Romanii tineri au inceput sa fie revolutionari in diverse domenii. nu exclude deschiderea generatiilor care au trait intens perioada comunista. Cei mai mari jurnalisti din prezent si-au inceput activitatea in acea perioada. Mesajul lor a ajuns in sfarsit la orice cetatean roman interesat de subiectele respective. fapt ce demonstreaza atât nevoia jurnalistilor de a scrie neinlantuiti. sub diferite forme. cât si nevoia cititorului de a afla noi tipuri de idei si noi informatii. Astfel. iar subiectele abordate erau diverse. a titlurilor si a tirajelor. presa scrisa a avut de înfruntat mari probleme de ordin . pana la cele satirice sau pornografice. multi dintre revolutionari regretand situatia actuala a societatii. iar discursul mediatic se putea transmite prin mai multe posibilitati. Tot atunci se diversifica si genurile jurnalistice. tinand cont de cenzura de care s-au lovit in acea mai mare parte a vietii lor. ajungand lideri de opinie pentru multi consumatori media.politic. adica la un jurnalism de investigatie notabil ceea ce face din noul jurnalism o productie mai serioasa si mai credibila. de la cele din domenii specializate pentru cititorul intelectual. dezvoltandu-si latura antreprenoriala. social si economic. Tinerii din perioada 1990-1995 si-au dezvoltat idei proprii. de la critica si comentariu la ancheta. pentru un public larg. atat tinerii cat si copiii anilor '90 au prezentat un pas inainte in ceea ce priveste prosperitatea tarii. aparusera peste o mie de publicatii noi. Lucru absolut normal. Intelectualii. caci ii stimula pe oameni sa se comporte si sa gândeasca diferit fata de pâna acum. Extinderea presei si problemele economice Dupa anul 1989 presa scrisa se diversifica si este caracterizata prin cresterea subiectelor tratate. poetii din perioada comunista au avut in sfarsit ocazia de a se folosi de libertatea de exprimare in adevaratul sens al cuvantului. Prin accesul nelimitat la informatie. III. Totusi. viziuni diferite asupra societatii inconjuratoare cat si o sete de cunoastere cu privire la subiecte inaccesibile pana atunci. Acest fapt era benefic pentru o societate in drum spre democratie. Faptul ca am insistat pe impactul benefic pe care l-a avut media asupra tinerilor. Desigur. primele aparitii media de acest gen au dus la reactii diverse. presa scrisa se dezvoltase cel mai repede. In aceasta perioada s-a produs o discrepanta vizibila intre generatii: tinerii din perioada comunista erau total diferiti de cei din anii '90. atat la nivel national cat si local.

5 milioane exemplare zilnic. iar in 1992 pentru aceleasi ziare s-a semnalat o scadere rapida. Chiar daca apetitul de lectura a publicului era ridicat. Astfel. o mare parte din cititori sa isi piarda increderea in presa scrisa si sa se orienteze spre audiovizual. atât ca si o profesie cat si ca o stiinta. intai de toate. dar si faptul ca în jurnalismul românesc post-revolutionar exista o avalansa de tineri jurnalisti mai mult sau mai putin specializati. unde metodele de productivitate erau cu mult depasite. in mass-media existau jurnalisti din generatia veche. iar problemele de ordin economic. prin coduri etice si limbaje noi specifice. ce ii obstructionau ritmul normal al dezvoltarii. ziarele ca "Adevarul" si "Romania Libera" apareau in 1. desi participarea cu capitalul strain exista. Mult timp dupa revolutie. în privinta tirajelor. datorita cresterii pretului la materie prima. Astfel.Tot sistemul economic precar a afectat mass-media si din punct de vedere tehnologic. limbajul stereotip. mai exact. In aceaste conditii. La aceasta problema se adauga salariile mici si asimetrice acordate cu deosebire celor cu functii mici si diminuarea treptata a formelor de sprijin direct sau indirect din partea statului. cititorii erau saturati de mesajele si formularile orweliene. proprietatea sectorului privat. care va deveni cu timpul cea mai eficienta. impozitelor si a costurilor la investitii. multe publicatii apareau peste noapte ca ciupercile si putine reuseau sa supravietuiasca. existenta ca si pâna acum. au dat prilejiul de a se construi intr-o institutie specializata. s-a creat o triere radicala a jurnalistilor din Romania. au dat prilejul mass-mediai sa-si inceapa procesul de autodefinire si autoprofesionalizare. sa-si concentreze sarcinile si indatoririle într-o noua lege a presei si într-o serie de coduri etice si deontologice ale meseriei.2. intre 200. au facut ca. era totusi slaba. Aspectele explicate pana acum. Astfel se explica faptul ca în 1990. prin modul de prezentare a informatiilor. hibrid.economic. ei trebuiau.000 de exemplare pe zi. liberale si . cea de stat. III. un drum al autodefinirii. costurile erau mult prea mari. al fostului regim. astfel se consemnau doua tipuri de proprietate.000 si 250. Nevoia de profesionalizare Proaspat iesit din ghearele cenzurii si a limbajului de lemn. Perioada 1990-1996 a satisfacut în parte nevoia de legi noi. si cea nou infiintata. apare pentru prima data idea formei de proprietate. o parte din ei nefacand fata noului sistem de evaluare pentru a profesa. care inca foloseau. si pentru adaptarea la cerintele occidentale. jurnalismul post-revolutionar urma sa parcurga un drum spre profesionalizare si specializare.

presa romaneasca a trecut de la o situatie extrema la alta. ucisi sau inchisi din cauza acestor conflicte de interese. batuti. publice sau private si multi absolventi de licee s-au orientat spre acestea. directe sau indirecte de catre putere. drept pe care teoretic l-a dobandit orice om de rand. Atacurile la adresa presei au venit si continua sa vina in principal din partea legislativului. practicarea acestei profesii in spatiul romanesc. componenta esentiala a unei prese . adica noncomuniste. regulamente privind publicitatea. se definiserpa conceptele si sistemul mass-mediei prin tehnici de redactare. deontologic si stilistic. limitat tematic si încorsetat stlistic. formatorii în jurnalism au reusit sa recupereze decalajele ramase din perioada comunista. Cu toate ca a urmat o explozie media ca si varietate. prilej cu care. mai avea multe de invatat. in aceeasi perioada a anilor '90 au existat diverse modalitati de a viola dreptul la exprimare. jurnalistii trebuiau sati modeleze comortamentul in conformitate cu pregatirea moderna. Chiar daca. Din cauza manipularilor de ordin politic. datorita potentialului. Din punct de vedere al cenzurii. instantelor judecatoresti. Astfel se facusera progrese din punct de vedere lexical si stilistic. tratarea alegerilor. si anume imbogatirea scriiturii prin subiecte noi sau diversificarea genurilor si stilurilor jurnalistice. sa-si fixeze "agenda" opiniei publice si obiectivele jurnalistice. In aceasta situatie. ca sa nu mentionam dreptul deplin la exprimare al jurnalistilor. si anume Legea Audiovizualului si Legea Radioului si Televiziunii care reglementau acordarea licentelor de difuzare pentru radio si televiziune. fapt ce demonstreaza conducerea arbitrara. pentru ca apoi sa existe o limitare ce contrazice democratia mult visata. adica sa treaca de la jurnalismul rutinier traditional. Din pacate. jurnalismul românesc devenise o profesie dar si o stiinta cu statutul. ajungand la o libertate totala pana la mijlocul anilor '90. pornind de la o cenzura absoluta din perioada comunista. la stiinta si tehnologiile moderne din tarile occidentale. s-au infiintat noi scoli si universitati cu profil jurnalistic. Au fost adoptate doua legi majore. indoctrinat. multi jurnalisti au fost pusi la zid din cauza conflictelor de interese. multe lucruri au fost imbunatatite. Din punct de vedere etic. accesul la informaţii. multe dispozitii nu erau puse in aplicare la inceputul anului 1996. Tot mai multi jurnalisti si lideri de opinie au fost amenintati. iar dupa o perioada de aproape zece ani. occidentala. conditiile si obiectivele ei bine conturate. Totusi. executivului şi administratiilor locale. chiar daca in acea perioada se facusera progrese din punct de vedere legislativ. supusa manipularii politice. sau afilierea si crearea de retele. prin realizarea functiilor socio-culturale si definirea efectelor comunicarii de masa.democratice.

Coruptia si societatea curenta au dus la denaturarea termenului de "libertate de exprimare". sa educe si mai mult sa ajute. ramane (de multe ori) un deziderat. a reusit. mass-media a contribuit la orientarea si intelegerea opiniei publice asupra noului sistem democratic. Presa detine puterea absoluta . presa a intalnit o perioada a exceselor. cu toate ca limba de lemn nu mai este intalnita in toate ziarele (acest lucru nu inseamna din start eliminarea sa). Desigur. Ca orice lucru tinut candva sub control absolut si eliberat mai tarziu. situatiile extreme si interpretarile gresite au condus la un haos care devine tot mai greu de tinut in frau. de evolutie fortata. subiectele considerate ca fiind de interes public avand doar roluri de defaimare gratuita. presa scrisa sau presa online. Excesele. Dar mai mult de-atat. Exista numeroase cazuri de jurnalisti dati in judecata pentru incalcarea (in mod intentionat sau nu) dreptului la libera exprimare. la schimbarea mentalitatilor si comportamentelor cetatenilor. ajungandu-se la defaimare gratuita ce nu se soldeaza cu consecinte. Perioada de tranzitie s-a dovedit dificila. cu suisuri si coborasuri. Accesul extrem de usor la informatie a dus la o denaturare a mediei. limbajul artistic care denota oarecum si talentul tanarului scriitor s-a pierdut undeva pe la inceputul anilor 2000. insa mass-media de azi reuseste sa raspunda la intrebarile publicului si sa le dea solutii.libere. Din acestea se poate trage ca si o concluzie faptul ca indiferent ca vorbim de libertatea de exprimare sau de cenzura. Libertatea de exprimare si cea a presei sunt fundamentale pentru ca ziaristul să isi desfasoare activitatea intr-un mod onorabil. Chiar daca jurnalismul romanesc a intampinat probleme. intr-un fel sau altul sasi îndeplineste rolul de a patra putere in stat. radio. In prezent. indiferent ca vorbim de televiziune. Libertatea de exprimare a ajuns sa fie vazuta intr-un mod eronat de catre o parte ingrijorator de mare de jurnalisti. In concluzie. atat in timpul comunismului. faptul ca jurnalismul a ajuns sa fie a patra putere in stat a dus la o interpretare gresita din partea multor jurnalisti. a reusit sa instructeze. iar masura de care vorbesc este cea a bunului simt. cat si in perioada precedenta. trebuie sa existe masura. Din punct de vedere stilistic. prin acea perioada de tranzitie. societatilor de presa nu ar trebui să li se ingradeasca dreptul de a se exprima liber. la fel si diversele canale media. in care cenzura nu isi mai are deloc locul sau apare doar cand nu ar trebui sa se faca simtita. de a-si informa corect publicul intr-o comunitate cu valori democratice. jurnalistii apar "pe banda rulanta".

iar unele organizatii interzise de lege profita de inactivitatea sau neglijenta si chiar indolenta organismelor de stat special create pentru a asigura un cadru legal si civilizat. blogurile. inclusiv religioase. articolelor. Consumatorii de media au inceput sa aiba exact aceeasi atitudine fata de exprimarea libera. nerespectand adevaratele valori etice promovate tot mai putin. se fac abuzuri imense asupra drepturilor si a libertatilor cetatenesti. ascultatorii si telespectatorii au inceput sa se foloseasca de dreptul la exprimare libera intrun mod abuziv ce intrece orice limita a decentei. este dezamagitor ca acestea sunt tot mai rare sau sunt promovate prost. oricine are acces la informatie si oricine poate sa-si aleaga propria hrana pentru creier. uneori uzandu-se de indrazneala si de anume imunitati. site-urile romanesti respectabile neconstituind regula. iar aceasta promovare slaba a emisiunilor. Daca ziarele noastre respectau o anume traditie a corectitudinii formata in doua secole de existenta. Se incurajeaza fel de fel de extremisme sociale si politice. intelectualii care s-au luptat candva cu cenzura cauzata de comunism sunt acum nostalgici dupa perioada respectiva. Deranjant este modul in care sunt impartite acestea. Lectura a fost inlocuita de scandaluri politice si mondene. personal considerand-o mai puternica decat discursurile politice sau chiar decat religia. Din aceste motive.cand vine vorba de manipularea in masa. Este ironic cum poporul roman a luptat in adevaratul sens al cuvantului pentru libertatea de exprimare pentru a ajunge in prezent marionete manipulabile cu buna stiinta. incercandu-se ingradirea unor credinte si culte prin amenintari de multe ori voalate. spatiul public pus la dispozitia cetatenilor pe Internet sufera de nereglementare. Cu toate ca exista exceptii. justficate ca fiind exprimari libere. Din pacate. site-urilor de calitate este datorata indoctrinarii cauzata de mass media din prezent. Sunt atacate libertatea gandirii. alteori directe. interpretand-o de prea multe ori in mod gresit: vulgaritatea candva cenzurata a ajuns un subiect la ordinea zilei iar orice subiect considerat tabu a devenit o actualitate intalnita in orice mijloc media. la adapostul anonimatului sau al dereglementarii. Este adevarat. libertatea adevarata de exprimare fiind . In mod paradoxal. existand o mare discrepanta intre ceea ce se vinde si ceea ce ar trebui sa se vanda in vederea prosperitatii intelectuale. presa romaneasca a indoctrinat consumatorii sai atat inainte de revolutie. astfel limitand intelectual majoritatea consumatorilor. Cititorii. ci exceptia. ziarelor. cat si dupa.

"Colosul cu picioarele de lut. Gresesc ca imi doresc sa aleg binele? Gresesc ca doresc sa aleg evolutia? Gresesc ca doresc sa aleg libertatea? Bibliografie: Gross. Saturatie fata de modul in care este perceputa libertatea de exprimare. Problema majora. observ o evolutie atat din punct de vedere stilistic cat si din punct de vedere calitativ. Nu imi doresc o realitate prezentata intr-un mod fals.intalnita tot mai rar in canalele media. Victor . subiectele pozitive sunt plictisitoare iar cele culturale sunt demodate. Oarecum ma feresc sa trag o concluzie fiindca nu doresc sa para ca as avea o mentalitate mana in mana cu cea comunista. Nu doresc sa par negativista. precum "urasc" fiindca se poate spune ca am ajuns la un nivel de saturatie. De ce sunt privati de aceasta sansa? Fiindca in prezent calitatea nu vinde. Marian . Am ajuns in punctul in care imi este extrem de greu sa aleg intre doua lucruri rele. dimpotriva. Aspecte ale presei românesti post-comuniste" Visinescu. nu consider ca situatia din prezent poate fi considerata ca libertatea suprema de exprimare. Vad prea multi scriitori talentati. nu consider ca tot ce inseamna mass media in prezent este de proasta calitate."Tipologia presei românesti" . din punctul meu de vedere. Peter . acestia fiind "acoperiti" de pseudo-jurnalistii de tabloide. desi atat in media cat si in politica poporul roman tinde sa aleaga "raul mai mic". Idealurile jurnalistilor din perioada anilor '90 au ramas pierdute in urma cu 20 de ani. urasc situatiile musamalizate chiar daca sunt menite sa protejeze. Folosesc cuvinte puternice. In acelasi timp. consta in promovarea saraca ale acestor surse veritabile de cultura si chiar realitate. fata de nedreptate si fata de coruptie.O istorie a presei românesti Petcu. Nici pe departe. moderatori carismatici si producatori creativi fara sansa de a iesi in fata.

"Mass-media în România post-comunista" TERZEA PATRICIA ANUL III JURNALISM ."Diplomatia lupilor. Calin . Erata la literatura aplicatiei tactice din decembrie 89" Rad. Ilie .Petcu . Mihai ." Stil si limbaj în mass-media din România" Coman. O istorie a cenzurii" Cernaianu. Marian ."Puterea si cultura.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful