CANCERUL DE COL UTERIN

Cancerul cervical este o afectiune oncologica caracterizata prin aparitia unor celule care se inmultesc haotic la nivelul cervixului. Cervixul este prima parte a uterului care se deschide in vagin. Cauzele de aparitie Cancerul cervical este provocat de anomaliile celulare care apar la nivelul colului uterin. La inceput, excrescentele celulare survin la nivelul cervixului, iar aceasta deoarece zona este supusa unor modificari ciclice constante, in functie de menstruatie. In cadrul acestui proces fiziologic, exista sanse ca celulele astfel rezultate sa sufere mutatii, favorizand astfel aparitia celulelor dezvoltate defiresc. In cazul infectiei cu Human Papiloma Virus (virus cu transmitere sexuala), sansele de dezvoltare a cancerului sporesc. In fapt, exista mai muolti factori de risc ce pot influenta aparitia acestei afectiuni mortale: - fumatul (se afla in topul listei, fiind un istoric cu atat mai periculos cu cat femeia a fumat o lunga perioada de timp) - infectia cu HIV (ceea ce inseamna un sistem imunitar cu deficit, cauzat de infectia cu SIDA) - asocierea contraceptivelor orale si a infectiei cu HPV, adica Human Papiloma Virus (este vorba de o administarrea a tratamentului hormonal pe perioade mai lungi de 5 ani) Simptomele asociate aparitiei cancerului cervical La inceput, afectiunea este asimptomatica, fiid cel mai usor de analizat cu ajutorul testului Papanicolau. Odata instalat procesul canceros, exista o serie de simptome. Iata cateva dintre cele mai importante: 1

prin: . sau modificari notabile in aparitia ciclului menstrual .contacte sexuale neprotejate. stomacului. a membrelor inferioare sau lombara .contacte sexuale cu un partener care a avut parteneri sexuali multiplii Investigatiile de profil care se impun: 2 . luni) Evolutia cancerului de col se poate solda cu afectarea tesuturilor si organelor invecinate. Comportamentul sexual creste riscul aparitiei cancerului de col.survine durerea pelviana.apare anemia datorata pierderilor necontrolabile de sange . prezenta in cantitate mare si uneori amestecata cu mici cantitati de sange . ficatului. care maresc riscul infectarii cu HPV .scadere in greutate (mai multe kilograme in cateva saptamani. simptomele se modifica..inceperea vietii sexuale inaintea varstei de 18 ani .sangerari la nivelul cervixului in timpul contactului sexual sau in momentul inserarii diafragmei In cazul cancerului avansat de col uterin. intestinelor.comunicarea anormala dintre vagin si rect. afectiune numita "fistula vaginala". se pot identifica tumori si la nivelul plamanilor. Odata cu instalarea metastazelor. astfel: . . Unoeri poate degenera in metastaze osoase. Aceasta apare din cazua extinderii procesului canceros la nivelul tesuturilor alaturate.mai mult de 3 parteneri sexuali pe parcursul vietii . Medicul este singurul capabil sa analizeze extensia sau generalizarea acestei boli mortale si sa decida apoi modalitatea de abordare profilactica a acesteia.secretie vaginala anormala. rinichilor.sangerari vaginale anormale.durere in timpul actului sexual (dispareunia) .

este posibila nasterea vaginala.colposcopia si biopsia cervicala (pentru a se putea determina cu exactitate locatia celulelor canceroase) .homoleucograma completa .biopsia endocervicala (pentru a determina daca celulelle considerate maligne sunt prezente si la nivelul canalului cervical) .proctoscopia . Daca este vorba despre un cancer in faza incipienta.chinioterapie.biochimia sangelui .rezectia cu ansa diatermica (pentru a vedea cat de intins este cancerul) .radioterapie.urografia . care au ca scop recoltarea tesutului cervical pentru a fi examinat la microscop Pentru a vedea in ce stadiu de afla procesul canceros. folosita in tratamentul metastazelor Tratamentul cancerului cervical la femeile insarcinate Femeile insarcinaate au parte de aceeasi abordare a tratamentului ca si femeile neinsarcinate.terapie chirurgicala. In stadiile avansate ale cancerului este 3 . In cazul acesta.histerescopia .radioscopia toracica Odata diagnosticat. folosita in tratamentul celorlaltor organe afectate de tumora . menita sa indeparteze tumora .conizatia diagnostica si rezectia cu ansa diatermica.. sunt necesare urmatoarele investigatii: . dar medicii recomanda cu precadere nasterea prin cezariana. cancerul de col uterin poate fi abodat prin: .citoscopia . tratamentul se poate amana pana dupa nastere.

4 . in cazul in care medicul a stabilit ca celulele canceroase s-au extins si la alte organe. si anume: . Tratamentul de intretinere Perioada de recuperare este foarte importanta pentru ca scopul ei este acela de a preveni recidivele. femeia are nevoie si de sfatul medicului oncolog.posibil sa apara nasterea prematura si chiar avortul spontan. la fiecare 3 luni.examene medicale anexe. in primii 2-3 ani de la stabilirea diagnosticului . respectiv al ginecologului. Este nevoie sa controale medicale regulate.examen ginecologic complet si examen citologic Papanicolau. Pe langa recuperarea individuala.examen ginecologic si test Papanicolau la fiecare 6 luni dupa primii 2-3 ani de la diagnostic . Starea emotionala joaca si ea un rol crucial in maniera in care pacienta reuseste sa treaca peste aceasta perioada grea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful