FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

SMP / SEPTEMBER 2012

HBSC2103

CHEMISTRY 1

NAMA NO. KAD PENGNEALAN NO. MATRIKULASI NAMA TUTOR

: : : :

YUNUS BIN ELI 820531-13-6163 820531136163001 EN. WONG BUK ING THOMAS

NO. TELEFON E-MEL

: :

0198166500 samminsayang@yahoo.com OUM SIBU, SARAWAK.

PUSAT PEMBELAJARAN :

ISI KANDUNGAN 1.0. PENDAHULUAN

HALAMAN 1

2.0.

KEPELBAGAIAN DAN KEGUNAAN GARAM

2

3.0.

KENDUNGAN EMPAT BAHAN GARAM YANG DIUJI 3.1. 3.3. 3.5. Plumbum nitrat , 3.2. Plumbum karbonat Kalium nitrat , 3.4. Kalium karbonat 3 4 5–9

Kaedah penyediaan garam plumbum karbonat 3.5.1. Laporan penyediaan garam plumbum karbonat

4.0.

ANALISIS KUALITATIF GARAM 4.1. 4.2. 4.3. 4.4. 4.5. 4.6. Analsis warna dan sifat fizik garam Keterlarutan garam dalam air Ujian gas keatas garam Ujian haba keatas garam karbonat dan nitrat Ujian anion Ujian kation 10 11 12 13 – 14 15 – 16 17

5.0. 6.0.

KESIMPULAN RUJUKAN

18 19

NH4 . Tetapi tidak semua masyarakat tahu akan kandungan di dalam garam. Oleh yang demikian. 1 . maka tidak hairan jika terdapat keluarga yang dianggap kaya jika dapat memiliki garam di rumah mereka. Pada satu ketika dahulu. Oleh kerana ia sukar untuk didapati.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 1. H + dari asid digantikan dengan ion logam atau ion ammorium . Manakala garam yang mengandungi ion hidroksida ialah garam bersifat bes dan garam bersifat asid pula mengandungi ion hidrogen. Pada hakikatnya. para ahli kimia telah mentakrifkan garam sebagai “sebarang bahan berion yang terbentuk apabila ion + hydrogen.0. PENDAHULUAN Kewujudan garam di dalam kelompok masyarakat setempat telah lama disedari dan digunakan dengan pelbagai kaedah atau cara. Garam terdiri daripada satu bahagian bes dan satu bahagian asid. garam terbentuk daripada tindak balas peneutralan apabila asid bertindak balas dengan bes. Garam yang tidak mengandungi ion biasa kita gunakan di rumah adalah garam yang tidak mengandungi ion hidroksida (OH −) atau ion hidrogen (H + ). garam dianggap satu bahan yang amat berharga dan sukar untuk diperolehi.

2 . Garam ini amat berguna di dalam badan sebagai agen saraf dan untuk pengecutan otototot. Jadual di bawah menjelaskan tentang pengelasan jenis-jenis garam. Garam natrium klorida kuprum (II) sulfat natrium karbonat ammonium klorida magnesium nitrat kalium etanoat Formula NaC1 CuSO4 Na2 CO3 NH4 C1 Mg(NO3 )2 CH3 COOK Ion positif Na2 Cu2+ 2Na+ + NH4 Ion negatif C1_ SO2− 4 CO2− 3 C1_ − 2NO3 Mg 2+ K+ CH3 COO_ Kepelbagai garam yang telah dinyatakan di dalam jadual di atas mempunyai pelbagai fungsi dan kegunaan di dalam kehidupan seharian. Ia wujud dalam bentuk sebatian ionik. Selain daripada kepelbagaian dan kegunaan garam kepada hidupan seharian. Sebagai contoh garam natrium klorida yang merupakan garam dapur.0. Dalam erti kata yang lain. Selain itu. Garam dibentuk apabila ion hidrogen daripada molekul asid digantikan dengan logam seperti formula ini Zn(p) + HC1(ak) ZnC1(ak) + H2 (g). garam juga boleh dikategorikan kepada dua bahagian iaitu garam terlarut dan garam tak terlarut.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 2. Suatu garam terdiri daripada dua bahagian iaitu bahagian positif yang berasal daripada bes seperti ion logam atau ion ammonium dan bahagian negatif berasal daripada asid. Sesetengah sebatian garam adalah garam terlarut dan sesetangah sebatian lagi adalah garam tak terlarut. ia juga dapat membantu penghadaman protien dan menyeimbangkan air dalam sel-sel badan manusia. garam terbentuk apabila asid bertindak balas dengan bes. KEPELBAGAIAN DAN KEGUNAAN GARAM. Ia boleh dicampurkan dalam makanan untuk memberikan rasa masin di dalam masakan.

Oleh yang demikian. 3. plumbum karbonat juga digunakan untuk menghasilkan cat. Semenjak sekitar tahun 2000. plumbum adalah tergolong di dalam kumpulan peralihan. Plumbum nitrat 2+ Plumbum nitrat merupakan sebatian organik dengan formula kimia Pb𝑁𝑂3 . Plumbum Karbonat Seperti plumbum nitrat. Plumbum (II) nitrat adalah toksik atau ejen pengoksidaan dan dikategorikan sebagai karsinogenik kepada manusia.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 3. Jika merujuk kepada jadual berkala moden pula. Ia berbentuk sebagai Kristal yang tidak berwarna atau serbuk putih dan tidak seperti kebanyakan plumbum (II) garam yang larut dalam air. dimakan dan disentuh oleh kulit. Tetapi pada kebanyakan cat yang berasaskan plumbum tidak lagi digunakan dikebanyakkan tempat kerana bau kandungan cat tersebut boleh mendatangkan pelbagai infeksi. plumbum (II) nitrat telah mula digunakan dalam cyanidation emas yakni satu proses sianida dimana teknik pelogaman dilakukan untuk mengeluarkan emas dari bijih.1. Jika merujuk kepada penulisan Antoine Lavoisier (1743 – 1794 ) yang telah membezakan unsur logam dan bukan logam. KANDUNGAN EMPAT BAHAN GARAM YANG DIUJI.0. Pengunaan utama plumbum nitrat adalah sebagai bahan mentah dalam pengeluaran pigmen untuk cat plumbum. Kegunaan yang lainya termasuklah penstabilan haba dalam nilon dan polyester. 3. dan dalam lapisan kertas photothermographic. ia harus dikendalikan dan disimpan dengan langkah-langkah keselamatan untuk mencegah daripada disedut. plumbum adalah di dalam kumpulan yang ketiga.2. 3 . Unsur-unsur peralihan merupakan unsur yang mempunyai takat lebur dan takat didih yang tinggi.

4 . Kalium Nitrat Kalium nitrat merupakan sebatian yang boleh didapati daripada sumber alam semula jadi mineral nitrogren. Kalium nitrat adalah komponen serbuk hitam yang teroksida (disuplai oksigen). Ia diwakili oleh symbol K dan mempunyai nombor atom 19. Manakala dalam proses pengawetan makanan asin. Campuran garam kalium nitrat dengan gula juga boleh menghasilkan asap yang berjelaga. Kalium adalah sejenis logam alkali putih keperakan lembut yang wujud secara semulajadi yang terikat dengan lain-lain unsur di dalam air laut atau dikebanyakan mineral.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 3. Sebagai contoh. manakala dalam bahasa arab adalah alqali yang bermaksud memanggang iaitu abu tumbuh-tumbuhan yang dibakar. kalium karbonat. 3.4. Kalium Karbonat Bahan kimia kalium adalah satu unsur kimia yang terdapat di dalam jadual berkala. K 2 CO3 digunakan di dalam penghasilan kaca dan sabun. bahan pembakar roket dan di dalam penghasilan mercun. Oleh yang demikian sebatian ini boleh digunakan di dalam penghasilan baja ini kerana ammonia dari urea dan bahan nitrogen yang lain akan melalui proses pengoksidaan bakteria untuk menghasilkan nitrik. Apabila kalium bersatu dengan unsur kimia yang lain seperti karbonat ia akan dapat digunakan untuk menghasilakn sesuatu. Sebatian ini tergolong di dalam sebatian nitrat dengan rumus kimianya ialah 𝐾𝑁𝑂3. Perkataan kalium adalah berasal dari bahasa latin. Campuran kalium nitrat dengan sebataian kimia yang lain seperti larutan asid sulfat cair akan menghasilkan asid sendawa dan kalium sulfat secara berasingan. bahan letupan. Ia boleh di dapati dari dinding gua atau mengalirkan bahan organik yang busuk.3. . Selain itu. kalium nitrat bertindak balas dengan komposisi daging yang akan menyebabkan daging menjadi masin. Ia juga sangat reaktif di dalam air. garam kalium nitrat digunakan sebagai belerang.

Oleh yang demikian. Laporan penyediaan garam plumbum karbonat Tujuan :  Menyediakan garam tak terlarut plumbum (II) karbonat. Na2 CO3 Radas  Bikar 250 𝑐𝑚3 . Untuk ini. kertas turas. 5 . rod kaca. Oleh kerana garam yang akan terhasil adalah garam yang tidak terlarut pada suhu bilik. Kaedah penyediaan garam plumbum karbonat Penghasilan garam plumbum karbonat dapat dilakukan dengan tindakbalas yang berlaku dengan pemedakan ganda dua atau double precipitation reaction. Bagi memberikan penjelasan yang lebih terpenci tentang penghasilan garam plumbum karbonat. corong turas. garam tersebut perlu dilarutkan pada suhu yang lebih rendah iaitu lebih kurang 20𝑜𝑐 (darjah celsius).1.5. maka satu laporan eksperimen akan dilakukan dan laporan adalah seperti dibawah. Kl   Barium nitrat. BaSO4 + Natrium sulfat. 3. Kaedah yang digunakan iaitu dengan mencampurkan dua larutan garam berbeza yang mempunyai kation (ion+) dan anion (ion-) yang diperlukan. PbCo2 melalui tindak balas penghuraian ganda dua.5. Na2 SO4 Kuprum(II) klorida (CuCl)2 + Natrium karbonat. ion plumbum (kation ) dan ion karbonat (anion) adalah menjadi pilihan. maka garam tersebut perlu dilarutkan terlebih dahulu sebelum digunakan di dalam eksperimen. Pb(NO3 )2 + Kalium iodine.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 3. Bahan  Plumbum (II) nitrat.

3. Pb(NO3 )2 + Kalium iodine. BaNO4 + Natrium sulfat. BaSO4 . ditapis Mendakan kuprum(II) karbonat (CuCO3 )2 . Pb(NO3 )2 + Kalium iodida. Campuran dua larutan garam tak terlarut iaitu 50cm3 Plumbum (II) nitrat. ditapis Prosedur 1. Hablur garam dikeringkan dengan menggunakan kertas turas. 50cm3 Barium nitrat. 6 .HBSC2103 CHEMISTRY 1 Plumbum (II) nitrat. Kl Barium nitrat. Na2 SO4 YUNUS BIN ELI 820531136163001 Kuprum(II) klorida (CuCl)2 + Natrium karbonat. 4. ketiga-tiga campuran mengandungi kation dan anion di dalam ketiga-tiga bikar di kacau. Na2 CO3 di dalam tiga bikar berasingan. Na2 SO4 dan 50cm3 Kuprum(II) klorida (CuCl)2 + Natrium karbonat. BaSO4 + Natrium sulfat. 2. Hablur garam yang terbentuk itu dituras dan dibilas dengan sedikit air suling. Kl. Na2 CO3 kuning putih biru Mendakan plumbum(II) Iodida PbI2+ditapis Mendakan barium sulfat .

BaSO4 Bikar yang ketiga yakni bikar yang terakhir didapati mendakan hijau terbentuk itu ialah garam kuprum(II) karbonat (CuCO3 )2 . Gambar diperolehi menerusi laman web: http://www.php#nabble-td4489366 Pada 16.pahaikan..com/forum.2012 (01:00am) 7 .11.HBSC2103 CHEMISTRY 1 Pemerhatian    YUNUS BIN ELI 820531136163001 Bikar yang pertama didapati mendakan kuning yang terbentuk itu ialah garam plumbum(II) iodida PbI2+. Bikar yang kedua didapati mendakan putih yang terbentuk itu ialah garam barium sulfat .

BaNO4 + Natrium sulfat.bahan Plumbum (II) nitrat. 𝑃𝑏 2 + (ak) + 21-(ak) Kesimpulan  Garam tak terlarut plumbum karbonat PbCo2 boleh disediakan melalui tindak balas penghuraian ganda dua dengan larutan plumbum nitrat dengan ammonium karbonat. Butiran adalah seperti di dalam jadual di bawah.HBSC2103 CHEMISTRY 1 Analisis YUNUS BIN ELI 820531136163001 Tindak balas penghuraian ganda dua berlaku pada larutan yang telah diuji diwakili oleh persamaan kimia dan persamaan ion. 8 . Dalam masa yang sama gabungan dua larutan kation dan anion dapat memberikan perbezaan yang ketara diantara garam. Pada ujian penghuraian ganda dua yang lain rumusan ujian dapat diperhatikan pada gambar rajah di bawah. Bahan . Na2 CO3 Persamaan kimia Pb(NO3 )2 (ak) +K 2 SO4 (ak) BaSO4 (p) + 2KNO3 (ak) Ba(NO3 )2 (ak) + K 2 SO4 (ak) BaSO4 (p) + 2KNO3 (ak) (CuCl)2 (ak) + Na2 CO3 (ak) BaSO4 (p) + 2KNO3 (ak) PbI2 (p) Ba2 + (ak) + SO2− (ak) 4 BaSO4 (p) CuCO3 (p) CO2 (g) CuO(p) + Persamaan ion. Na2 SO4 Kuprum(II) klorida (CuCl)2 + Natrium karbonat. Kl Barium nitrat. Pb(NO3 )2 + Kalium iodida.

𝑁𝑎2 𝐶𝑂3 . 𝑃𝑏(𝑁𝑂3 )2 . Dicampurkan YUNUS BIN ELI 820531136163001 Ion karbonat daripada larutan natrium karbonat. 𝑷𝒃𝟐+ (ak) + 𝑪𝑶𝟐− 𝟑 𝑷𝒃𝑪𝑶𝟑 (p) 9 . Oleh yang demikian.HBSC2103 CHEMISTRY 1 Ion plumbum(II) daripada larutan plumbum(II) nitrat. persamaan ion bagi tindak balas penghuraian ganda dua adalah seperti berikut. 𝑃𝑏𝐶𝑂3 Plumbum (II) karbonat Persamaan tindak balas 𝑃𝑏(𝑁𝑂3 )2 (ak) + 𝑁𝑎2 𝐶𝑂2 (ak) 𝑃𝑏𝐶𝑂3 (p) + 2𝑁𝑎𝑁𝑂3 (ak) − 2− 𝑃𝑏 2+ + 2𝑁𝑂3 +2𝑁𝑎+ + 𝐶𝑂3 − 𝑃𝑏𝐶𝑂3 (p) + 2𝑁𝑎+ + 2𝑁𝑂3 Ion-ion yang tidak diperlukan atau tidak membentuk mendakan akan disingkirkan.

1. 10 . Analisis warna dan sifat fizik garam Analisis ini merupakan ujian awal yang boleh dilakukan untuk mengenalpasti kation dan anion yang mungkin hadir. Merujuk kepada sifat fizik garam pula. Warna Inferans Putih atau tiada Garam-garam bagi natrium. Walau bagaimanapun. cecair. analisis kesan tindakan haba ke atas garam dan analisis menggunakan bahan kimia lain iaitu ujian pengesahan anion dan kation. atau dalam larutan akueus. warna Kuning perang zink dan aluminimum mungkin hadir atau Ferum(II) klorida atau plumbum(II) oksida mungkin hadir. ia bolah didapati dalam keadaan pepejal. 4. kalium. Jadual di bawah adalah rumusan tentang keadaan warna dan sifat fizik bagi beberapa sebatian garam. Warna pepejal dan larutan sesuatu garam serta keterlarutan dalam air membolehkan inferens dibuat tentang jenis kation dan anion yang mungkin hadir dalam garam tersebut. identiti kation dan anion yang hardir perlu disahkan melalui ujian kimia. analisis gas yang terbebas. Di antara teknik-teknik yang digunakan untuk mengenalpasti kation dan anion dalam garam adalah analisis warna dan sifat fizik garam. ANALISIS KUALITATIF GARAM Analisis ini merupakan satu cara kimia untuk mengenalpasti kation dan anion dengan menjalankan satu siri ujian kimia ke atas sampel garam. analisis keterlarutan garam dalam air. barium. kalsium. magnesium.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 4. plumbum.0.

Sebatian garam − Nitrat. dapat dirumuskan di dalam jadual di bawah. kalium.HBSC2103 CHEMISTRY 1 4. 𝑁𝑎𝐶𝑂3.NACl. Semua garam karbonat tidak larut dalam air melainkan i. Na. 𝐾2 𝐶𝑂3 . di dapati semua garam nitrat. Manakala garam yang tidak terlarut di dalam air adalah plumbum(II) sulfat. AgCl. 𝑁𝑂3 2− Karbonat. Oleh yang demikian. Keterlarutan garam dalam air. 𝑁𝐻4 𝑂𝐻. 11 . 𝐶𝑂3 tidak mudah larut dalam air kecuali apabila ia bergabung dengan sebatian kimia natrium. iii. Keterlarutan dua jenis sebatian garam − 2− dalam air sepeti garam nitrat. 𝐶𝑂3 Keterlarutan dalam air. Oleh yang demikian. ammonium karbonat. natrium karbonat.𝑁𝑂3 . dan argentum klorida. 𝐶𝑂3 . dan kalium nitrat.2. Semua garam nitrat larut dalam air. bagi menghuraikan sebatian garam 2− karbonat. 𝑃𝑏𝑆𝑂4 . 𝐾𝑁𝑂3. Keterlarutan sesuatu garam dapat diuji menggunakan air suling yang disejukkan dan jika garam tersebut tidak terlarut maka ia adalah tergolong di dalam kumpulan garam tak terlarut. Beberapa contoh garam yang larut dalam air adalah natrium klorida . ii.𝑁𝐻4 . 𝑁𝑂3 larut di dalam air 2− walaupun ia bergabung dengan sebatian kimia yang lain. Manakala garam karbonat. YUNUS BIN ELI 820531136163001 Garam mempunyai beberapa sebatian berlainan yang akan menyebabkan beberapa jenis garam akan larut dan tidak larut dalam air. + 𝐾2 dan ammonium.dan karbonat. air panas digunakan bagi menentukan kelarutan garam tersebut. 𝐶𝑂3 yang tidak mudah larut dalam air. kalium karbonat. − Berdasarkan pengelasan pada jadual diatas. tindak balas penghuraian ganda dua digunakan yang akan menukarkan ion untuk menghasilkan garam yang tidak larut dalam air (mendakan).

sesuaut garam itu mungkin akan terhurai untuk membebaskan gas-gas tertentu.𝑃𝑏2 ujian gas adalah dikecualikan dan melalui gas karbon dioksida. HCI. 𝐾𝑁𝑂3 . 𝐾2 𝐶𝑂3 .dan hydrogen klorida.3. ujian dengan air kapur. seperti garam 2𝐾𝑁𝑂3 (p) kalium nitrat. 𝐶𝑂2. dan natrium nitrat. kertas litmus merah lembap. 𝑂2 . Garam karbonat. Jenis-jenis gas yang dibebaskan mungkin dapat ditentukan dengan beberapa kreateria-kreateria tertentu seperti warnanya. Ujian-ujian gas ini hanya boleh dilakukan melalui bahan kimia yang mempunyai unsur-unsur yang aktif selepas dihuraikan.𝐾2 𝐶𝑂3 dan kalium nitrat.HBSC2103 CHEMISTRY 1 4. ujian dengan kayu uji berbara dan diuji dengan larutan kalium manganant (VII) berasid. garam-garam kalium karbonat. 𝑁𝑂3 . 2𝑁𝑎𝑁𝑂3 (p) 𝑁𝑎𝑁𝑂3 Karbon 𝐶𝑂2 2− dioksida. 12 . dan natrium 𝑍𝑛𝐶𝑂3 (p) karbonat. 𝑁𝐻3 . 2𝑁𝑎𝑁𝑂2 (p) + 𝑂2 (g) CuO(p) + 𝐶𝑂2 (g) ZnO(p) + 𝐶𝑂2 (g) − Garam nitrat. 𝑂2 Inferens tentang jenis garam Contoh tindak balas kimia 2𝐾𝑁𝑂2 (p) + 𝑂2 (g). 𝑂2. 𝐻2. Ujian gas ke atas garam YUNUS BIN ELI 820531136163001 Apabila suatu garam dipanas di dalam tabung uji melalui satu eksperimen. nitrogen dioksida. 𝐶𝑂3 (selain daripada 𝐶𝑢𝐶𝑂3 (p) kalium karbonat. ammonia. hidrogen. dan oksigen. ujian dengan kertas litmus biru lembap. 𝑁𝑂2 . 𝑁𝑎2 𝐶𝑂3 ). Gas yang terbebas Oksigen.𝐾𝑁𝑂3 mungkin akan dikenalpasti. Jadual di bawah memberikan penjelasan tentang ujian gas tersebut. karbon dioksida. Tetapi bagi garam-garam plumbum(II). Seperti oksigen. 𝐶𝑂2 .

Terurai oleh haba membentuk oksida dan membebaskan gas karbon dioksida 𝐶𝑂2 logam 𝑃𝑏𝐶𝑂3 (𝑝) PbO(p) Baki: perang apabila panas kuning apabila sejuk. Tetapi bagi sesetengah garam. akan terhurai apabila dipanaskan untuk membebaskan gas karbon dioksida . karbonat 𝑃𝑏𝐶𝑂3. 2− Semua garam karbonat. ia harus diuji dengan kadar pemanasan yang tinggi..4. manakala terdapat sesetengah garam akan mengalami perubahan warna dan pembebasan gas apabila ia dipanaskan.HBSC2103 CHEMISTRY 1 4. dan Plumbum(II) karbonat. 𝑁𝑎2 𝐶𝑂3 . dua jenis garam akan di huraikan dengan kaedah pemanasan iaitu garam karbonat dan garam nitrat.. Terdapat dua jenis garam sahaja yang diperhatikan disini iaitu garam kalium karbonat 𝐾2 𝐶𝑂3. Kalium 𝐾2 𝐶𝑂3. Huraian secara ringkas tentang kesan haba ke atas kedua-dua garam tersebut adalah seperti jadual di bawah. takat kepanasannya adalah berbeza. Oleh yang demikian. 2. Garam karbonat Warna karbonat 1. Ujian haba ke atas garam Karbonat dan nitrat. dan terurai tiada Tindakan haba Persamaan kimia Perubahan warna Tiada Plumbum (II) oksida + 𝐶𝑂2(𝑔) 13 . 𝑃𝑏𝐶𝑂3. 𝐾2 𝐶𝑂3 .. kecuali natrium karbonat. 𝐶𝑂2 . 𝐶𝑂3 . Bagi mendapatkan hasil tentang ujian haba ke atas garam. dan kalium karbonat . plumbum (II) Putih Karbonat Puith Tidak oleh haba. YUNUS BIN ELI 820531136163001 Sesetengah garam akan terhurai apabila dipanaskan.

− − penghuraian garam nitrat. kumpulan 1 membentuk garam nitrat. 𝑁𝑂2 . 2𝐾𝑁𝑂2 𝑝 + 𝑂2 𝑔 oksigen. Jadual di bawah menunjukan rumusan ujian haba yang dilakukan. 𝑂2 . dan kalium nitrit Tiada perubahan warna(putih) nitrit. Kalium nitrat. 𝑂2 . Seperti garam karbonat yang telah dihuraikan tadi. semua garam nitrat. Garam nitrat 1. Plumbum(II) oksida Baki: perang apabila panas dan kuning 2PbO(p) + 4𝑁𝑂2 𝑔 + 𝑂2 𝑔 . nitrat. 𝑁𝑂3 . 𝐾𝑁𝑂3 . dan plumbum(II) nitrat. serta oksigen. Putih terurai oleh haba 2𝑃𝑏(𝑁𝑂3 )2 (𝑝) membentuk oksida dan membebaskan nitrogendioksida. akan terurai apabila dipanaskan. sahaja yang dibincangkan dan diuji dengan haba. 𝑃𝑏(𝑁𝑂3 )2 . 2. hanya garam kalium nitrat. apabila sejuk. 𝑁𝑂2 . Namun begitu.𝑁𝑂3 . 𝐾𝑁𝑂3 Warna garam Putih Tindakan haba Persamaan kimia Perubahan warna Terurai oleh haba 2𝐾𝑁𝑂3 𝑝 membentuk garam − 𝑁𝑂2 . 14 . Plumbum(II) 𝑃𝑏(𝑁𝑂3 )2 . dan akan membebaskan hanya gas oksigen.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 − Seterusnya. logam. 𝑂2 .

HCI. larutan akueus yang mempunyai sesuatu anion tersebut perlu disediakan. Gas yang terhasil dilakukan melalui air kapur. Ujian pengesahan ini melibatkan empat anion yang berlainan iaitu ion karbonat.5. ujian bagi pengesahan anion juga dapat ditentukan dengan menggunakan larutan akueus. ion . karbon larutan natrium karbonat Na2 SO4′ dimasukan ke dalam tabung uji. Sebelum ujian dijalankan.  Kira-kira 2 cm 3 Inferens  Gas dioksida yang terbebas CO2− (ak) + 2H+ (ak) 3 CO2 (g) + H2 O(ce)  Maka. ion klorida dan ion nitrat. Bagi menentukan sesuatu ion negatif.   Sedikit asid hidroklorik cair.HBSC2103 CHEMISTRY 1 4. ion sulfat. hanya dua anion sahaja yang akan dibuat ujian pengesahan bagi menentukan garam jenis karbonat CO2− dan nitrat 3+ NO −3+. Selain itu. karbonat CO2− 3 disahkan hadir. Aktiviti 1. ujian pengesahan harus dilakukan. Jadual di bawah menunjukan rumusan tentang ujian pengesahan ainon tersebut. 15 . ditambahkan. Walaubagaimanapun. Cas-cas ion negatif ini dapat dikenalpasti melalui tindak balas dengan bahan-bahan seperti tindak balas dengan asid dan tindak balas dengan bahan kimia lain. Ujian ion karbonat CO2− 3+   Pemerhatian Pembuakan berlaku Gas terbebas mengeruhkan air kapur. Ujian bagi anion YUNUS BIN ELI 820531136163001 Anion merupakan sejenis ion yang mempunyai cas negatif. Dan garam-garam tersebut perlu dilarutkan di dalam air terlebih dahulu untuk menghasilkan larutan akueus.

 Kira-kira 2 cm3 asid sulfurik cair. H2 SO4 diikuti kira-kira 2 cm3 laruitan ferum (II) sulfat.HBSC2103 CHEMISTRY 1 − 2. disahkan hadir. 16 . FeSO4 dituang perlahan-lahan. Ujian ion nitrat. NO3 (ujian cincin perang) YUNUS BIN ELI 820531136163001  Cincin (gelang ) perang  − Ion nitrat NO3 . Asid sulfurik cair + Larutan ferum(II) sulfat + Asid sulfurik pekat terbentuk  Kira-kira 2 cm3 larutan natrium nitrat NaNO3′ dimasukan ke dalam sebuah tabung uji. H2 SO4 dituang perlahan-lahan kedalam larutan (tabung uji dicondongkan dan jangan goncang larutan).  Sedikit asid sulfurik pekat.

HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 4. Dua larutan yang digunakan di dalam menguji kehadiran kation adalah natrium hidroksida NaOH dan ammonium hidroksida NH4 OH. Ion plumbum. Ammonia akueus   Mendakan terbentuk Tidak larut dalam putih berlebihan. manakala kation pula adalah ion positif. Ujian Kation Ujian kation juga merupakan ujian yang boleh dilakukan ke atas garam. Kedua-daua larutan ini mesti ditambah sedikit demi sedikit kedalam larutan akueus kation sehingga mendakan terbentuk dan kemudiannya ditambah secara berlebihan untuk menentukan keterlarutan mendakan yang terbentuk dalam reagen yang berlebihan. Oleh itu. tidak dapat dibezakan menggunakan larutan natrium hidroksida dan ammonia akueus disebabkan ia memberikan pemerhatian yang sama dengan sebataian yang lain. 𝑃𝑏 2+. 17 .6. Kation Plumbum(II) 𝑃𝑏 2+ Larutan natrium hidroksida   Mendakan putih terbentuk Larutan dalam berlebihan. Ujian pengesahan kation plumbum(II) dengan larutan hidroksida dan ammonia akueus boleh dirujuk pada jadual di bawah. Jika anion adalah ion negatif. kehadiran ion plumbum hanya dapat disahkan dengan larutan akueus ion klorida atau ion iodide kerana ia bertindak balas dengan kalium iodide dengan membentuk mendakan kuning yang hanya larut dalam air panas dan mendakan itu terbentuk apabila sejuk.

Jumlah perkataan : 2. Oleh yang demikian. Setiap sebatian kimia yang terlibat adalah mempunyai kaitan di antara satu sama lain. ciptaan Tuhan ini harus dihargai dan dimanfaatkan sebaik yang mungkin.930 patah perkataan 18 .0. KESIMPULAN Secara kesimpulannya. Ikatan-ikatan inilah yang menjadikan sebatian kimia tersebut amat berguna perkembangan pelbagai teknologi kepada peradaban dunia.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 5. Sesungguhnya. Kegunaannya bukan hanya terhad kepada sesautu kegunaan sahaja. malahan kepengunaannya telah diperluaskan hasil daripada kajian dan penerokaan oleh ahli kimia dunia. pengesahan kehadiran garam-garam dan bagi mengenali sesuatu garam adalah perlu serta ia boleh dilakukan dengan menganalisis kualitatif garam melalui pelbagai kaedah yang telah dicandangkan. Keadaan garam plumbum dan kalium tidak boleh dikenalpasti jika tidak digabungkan dengan sebatian kimia yang lain. kehadiran garam-garam seperti yang telah dibincangkan di dalam tugasan ini dapat dikenalpastikan melalui beberapa ujian yang hanya boleh dilakukan di dalam makmal.

RUJUKAN Toh Kim Kau. Bhd. Yamin Yasin.pahaikan. Unsur-unsur kimia. Selangor Darul Ehsan. Cetakan 2012.wikipedia. sumber diperolehi secara online menerusi laman web: http://ms. 5 Chemistry. Xpress A+ SPM 4.com. Bhd. Petaling Jaya. Yeap Tok Kheng.my/tutor/arkib2002. Sasbadi Sdn.tutor. Masteri Studi Sasbadi SPM Kimia Tingkatan 4. Bhd.com/forum.slideshare.HBSC2103 CHEMISTRY 1 YUNUS BIN ELI 820531136163001 6. sumber diperolehi secara online menerusi laman web: http://www. Petaling Jaya. Selangor Darul ehsan. Sasbadi Sdn. (cetakan 2004) . Bhd. sumber diperolehi menerusi laman web: http://www. 5. Sasbadi Sdn.php#nabble-td4489366 Pada : 16 / 11 / 2012 ( 11:00pm) Nota kalium.asp?e=SPM&s=KIM&b=FEB&m=3&r=m&i=NOTA Pada: 17 / 11 / 2012 ( 02:30pm) 19 . Pearson Malaysia Sdn. Esensi Kimia Tingkatan 4.net/muhammadiyahsatu/116-unsur-kimia Pada : 13 / 11 / 2012 (10:20pm) Forum penghuraian ganda dua. Edisi Pertama 2012.org/wiki/Kalium Pada : 16 / 11 / 2012 (11:25pm) Nota tindak balas penghuraian ganda dua. Selangor Darul Ehsan. sumber diperolehi secara online menerusi laman web: http://www.0. Petaling Jaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.