You are on page 1of 11

Felcău

1

Cuprins Introducere......................................................................3 Felcău în echipe ..............................................................4 Pachetul de cărți .........................................................4 Valoarea cărților .........................................................4 Punctajul ......................................................................4 Dealerul .......................................................................5 Legarea tromfului .......................................................5 Mod de joc ...................................................................6 Set de reguli .................................................................7 Felcău în doi jucători ......................................................10

2

Introducere

Felcău (sau Filcău) este un joc de cărți foarte distractiv, specific zonei Ardealului. Poate fi jucat în două echipe a câte doi jucători sau în doar doi jucători folosind un pachet de douăzeci de cărți.

3

Felcău în echipe
Pachetul de cărți
Sunt folosite cărți de patru culori: moc (ghindă), verde, roșu și dubă. Pentru fiecare culoare se folosesc cărțile: 2 (valetul sau arșeul), 3 (felcăul), 4 (calul sau craiul), 10 (zecica sau crăiasa) și 11 (tuzul sau chețamul).

Valoarea cărților
Cele mai mari cărți din joc sunt reprezentate de tromfi și de felcăi. Ordinea descrescătoare după valoarea cărții este: 3 moc (ghindă) > 3 verde > 3 roșu > 3 dubă > 11 tromf > 10 tromf > 4 tromf > 2 tromf > celelalte cărți. Cea mai mare carte din joc (felcăul de ghindă) este numită și „baul”.

Punctajul
Carte: 11-10-4-3-2 Puncte: 1-1-0-0-0 Deci în joc sunt maxim 8 puncte. În urma unei partide o echipă trebuie să ducă cel puțin 6 puncte pentru a trece dintr-un statut într-altul (slugă<->egal<->șef). Punctajul obținut la terminarea partidei de o echipă aflată în statutul de: slugă este 0 puncte egal este 0 puncte

4

șef este 1 punct. Inițial ambele echipe au statutul de „egal”. Prima echipă care acumulează 11 puncte câștigă meciul.

Dealerul
Dealerul este cel care trebuie să amestece cărțile și să le împartă. Primul dealer este ales aleator. Jucătorii devin succesiv dealeri dacă jocul este în starea „merge rândul” (când ambele echipe au statutul „egal”). Dacă jocul nu e în starea „merge rândul” (o echipă e „slugă” și cealaltă e „șef”) doar jucătorii din echipa „slugă” devin succesiv dealeri (adică „merge rândul” doar între ei) Dealerul dă celui din dreapta pachetul de cărți amestecate pentru a tăia sau bate. Dacă pachetul nu a fost tăiat, dealerul trebuie să împartă câte cinci cărți la fiecare jucător începand cu cel din stânga și terminând cu el. Dacă pachetul a fost tăiat, dealerul împarte doar câte trei cărți la fiecare, dând șansa jucătorilor să facă „friș” după care împarte și celelalte două cărți la fiecare.

Legarea tromfului
Legarea sau alegerea tromfului constă în nominalizarea unei culori de către un jucător în funcție de cărțile pe care le are în mână. Legare normală (când pachetul de cărți nu a fost tăiat, deci toți jucătorii au cinci cărți în mână) Legarea se face cu cel puțin un felcău și una sau mai multe de aceeași culoare, în total trei sau maxim patru tromfi. Un felcău și două cărți de aceeași culoare leagă trei, doi felcăi și o altă carte leagă tot trei, unul, doi sau trei felcăi și una, doua sau trei cărți de aceeași culoare leagă patru. Dacă se leagă trei, jucătorul trebuie

5

să strige că leagă trei și să spună tromful cel mai mic (ex. „trei valetul”, „trei tuzul”), dacă se leagă patru este suficient a se striga „farba” cu excepția cazului în care un alt jucător vrea să lege și el patru și atunci se strigă ca și în cazul pentru trei doar că se spune patru în loc de trei (ex. „patru calul”, „patru valetul”). Nu se poate lega cu cinci tromfi în mână, în acest caz jucătorul trebuie să spună ca este „închis”. Nu se poate lega cu patru tromfi în mână și cu farba tuz (farba fiind cartea care nu e tromf). Cel care a legat cei mai mulți tromfi câștigă dreptul de a alege tromful. În cazul în care sunt mai multi jucători cu același număr de tromfi, cel care are cel mai mare tromf mic castigă dreptul de a alege tromful (de aceea este necesar la strigare să se spună numarul de tromfi și tromful cel mai mic). Friș (când pachetul de cărți a fost tăiat și dealerul a împărțit doar câte trei cărți) Primul jucător care dă jos un felcău are dreptul de a alege tromful. Acesta trebuie să spună culoarea pe care o dorește tromf înainte ca dealerul să împartă celelalte două cărți. Dacă nici un jucător nu a dat nici un felcău jos, dealerul împarte restul de cărți și se continuă cu legarea normală. Dacă sunt trei felcăi, se leagă în culoarea celui mai mic felcău și se joacă cu oricare dintre cei trei felcăi.

Mod de joc
Jocul poate fi în starea de „merge rândul” când ambele echipe au statutul „egal” și starea de „merge rândul între slugi”, când o echipă are statutul „slugă” și cealaltă are statutul „șef”. Un meci urmează următorul șir de evenimente: Inițial jocul se află în starea „merge rândul” Urmează o serie de partide de joc până când o echipă acumulează cele 11 puncte necesare câștigării meciului. O partidă urmează următorul șir de evenimente: dealerul împarte cărțile se alege tromful, fie prin legare normală fie prin friș

6

se joacă cinci mâini (în care fiecare echipă încearcă să ducă cărți mari, 10 sau 11) cel care a căștigat mâna anterioară începe următoarea mână se schimbă starea jocului și statutul echipelor dacă este necesar se recalculează scorul

Set de reguli
1. Dealerul nu este obligat să aștepte ca ceilalți jucători să facă friș. 2. Nu se mai poate face friș, dacă cel puțin un jucător s-a uitat în celelalte două cărți pe care le-a primit. 3. Pe felcăul cu care s-a facut friș, ceilalți jucători sunt obligați să dea carte mică (valet sau cal), dacă nu au în mână pot cere dealerului să îi dea celelalte cărți pe față. (Se mai spune să îi întoarcă pe față cărțile) 4. Este permis a se da carte mare (zecică sau tuz) pe friș dacă jucătorul nu are carte mică nici după întoarcerea cărților. 5. Este interzis a se da cu felcău peste felcăul de friș. 6. Cel care a cerut să i se dea cărțile pe față, nu este obligat să dea jos o carte din cele întoarse pe față. 7. Jucătorul nu este obligat să lege cel mai mare tromf. Dacă are de exemplu doi felcăi, tuz, zecică, valet (ultimele trei de culori diferite), poate să lege în orice culoare, doar dacă ceilalți sunt de acord, adică nu leagă altcineva o mână mai mare. 8. Când se leagă din trei cărți (friș) este necesar să ai: a. un felcău și incă două cărți de aceeași culoare, se leagă în culoarea acelor cărți. b. doi felcăi și încă o carte, se leagă în culoarea acelei cărți c. trei felcăi, se leagă în culoarea celui mai mic felcău, se joacă cu oricare dintre cei trei felcăi. 9. Când se leagă cu cinci cărți: 1. se leagă 3 cărți, nu neapărat cea mai mare legatură. 2. se leagă 4 cărți, condiție: a cincea carte (farba) să nu fie tuz.

7

Nu este obligatoriu ca prima carte jucată să fie farba, poate fi și felcăul. 2.a. dacă prima carte jucată este farba, atunci pe farbă trebuie să se dea carte la culoare (mâna o duce cartea cea mai mare de culoarea farbei), dacă nu se poate da carte la culoare, se dă altă carte, cu condiția ca aceasta să nu fie carte mare (zecică sau tuz, 10 sau 11). Este interzisă jucarea felcăului pe farbă și jucarea tromfului pe farbă. Când un jucator nu poate juca pe farbă, decât carte mare de alta culoare decât farba, sau felcăul, acesta poate alege dacă dă felcău sau carte mare, în oricare caz, mâna este câstigată de cel care a dat cea mai mare carte de culoarea farbei. 2.b. dacă prima carte jucată este felcăul, atunci ceilalți sunt obligați să joace la culoarea tromfului, sau cu felcău, indiferent. Dacă nu se poate juca la tromf, sau cu felcău, se poate juca cu orice carte. 10. Dacă jucătorul care a legat trei a dus prima mână din partidă este obligat să dea jos cu farbă, ceilalți fiind obligați să joace la culoare (să dea jos o carte de culoarea farbei, cu excepția felcăului). Dacă nu se poate juca la culoare, este obligatorie jucarea cu tromf (carte de culoarea tromfului, sau felcău). Dacă nu se poate juca nici carte la culoare, nici tromf, atunci se poate juca orice carte. 11. Dacă o echipă „duce” toate cele 5 mâini, atunci se cheama „Huda” și cealaltă echipă trece automat la rangul de „slugă” indiferent ce rang avea înainte. Echipa care a dus toate mâinile câștigă 2 puncte. 12. Dacă echipa care leagă, adică cea care alege tromful, nu reușește să câștige nici o mână, atunci se cheama „Huda legată” și se trece automat la rangul de „slugă” indiferent de rangul deținut înainte. Echipa care a câștigat toate mâinile în cazul acesta primește 2 puncte, iar celei care nu a dus nici o mână i se scad 2 puncte. Pentru a ține jocul mai mult: se acumulează câte un punct doar în cazul în care se duc la sfârșitul unei runde cel puțin 6 cărți mari (10 sau 11), altfel nu se primește nici un punct.

8

9

Felcău în doi jucători
Se împart inițial trei sau cinci cărți fiecarui jucator conform regulilor de mai sus iar dacă se face legarea pachetul cu restul de cărți ramâne pe masa de joc, luându-se câte o carte după fiecare mână. Dacă nu se poate face legarea în prima fază atunci se împart toate celelalte cărți, legarea facându-se după regulile de mai sus, cu maxim 4 cărți, tromfi putând fi mai multe dacă mai există cărți de aceeași culoare ca și cele 4 cu care s-a legat. Farba poate fi oricare carte care nu e tromf în afară de tuz. În rest regulile sunt aceleași ca și pentru jocul în două echipe.

10

11