PETROM EPS Mentenanta

“ TEACHER ”
PROGRAM
DE

PERFECTIONARE PROFESIONALA

Tema 5: Instalarea Echipamentelor

2009

CONDITIE DE BAZA A FIABILITATII ECHIPAMENTELOR APLICATIE . Paul Popescu Coordonator Operatiuni 2 .INSTALAREA CORECTA .POMPELE CENTRIFUGE Material pentru perfectionare profesionala Traducere. compilare si redactare: Ing.

Punerea in functiune 3 . Executia fundatiilor 6. Asezarea utilajelor pe fundatie 7. Alinierea 9.CUPRINS 1. Sistemul de conducte 8. Introducere 2. Masuri specifice de protectia muncii 3. Placa de baza 4. Dimensionarea fundatiilor 5.

Toate aceste probleme graviteaza in jurul necesitatii reducerii vibratiilor in sistemul din care face parte utilajul. Instructiuni specifice de protecta muncii Echipament de protectie: Folositi manusi termoizolante cand manipulati piese fierbinti Folositi manusi de protectie cand manipulati piese cu muchii ascutite Folositi ocheleri de protectie Folositi bocanci cu bombeu metalic Folositi periculoase/toxice echipament de protectie pentru fluide Dispozitive de protectie: . .1. configurarea si montarea fara tensiuni a conductelor. cum sunt : o fundatie bine dimensionata si executata. O pompa bine instalata poate insemna ani de functionare fara probleme(MTBF foarte bun) si costuri de mentenanta scazute. o buna aliniere. Instalarea corespunzatoare a pompelor centrifuge implica mai multe aspecte.Folositi elemente de asamblare de dimensiuni si material corespunzatoare. Introducere Scopul acestor instructiuni este de a reaminti principiile de baza ale executiei lucrarilor de instalare a pompelor centrifuge. fenomen care poate avea efecte majore asupra performantelor si integritatii utilajului dar si asupra personalului de exploatare si intretinere.Nu porniti pompa fara a avea instalata aparatoarea de protectie Conectarea flansilor: . . 2.Asigurati-va ca nu lipsesc elemente de asamblare. a caror calitate determina fiabilitatea acestor utilaje.Nu fortati niciodata conductele pentru a face legaturile cu pompa. Operare: 4 .

montate pe o placa de baza. .Placile de asezare pentru pompa si motor sa fie prelucrate prin frezare fina sau rectificare.. prevazute cu suprafete de montaj.Frecventa proprie de vibratie a constructiei metalice La executia placii de baza se vor avea in vedere urmatoarele: . Atunci cand este corect instalata. Proiectarea si realizarea placii de baza poate influenta in mod semnificativ fiabilitatea pompei. cu suprafetele de asezare prelucrate corespunzator.Izolati instalatia si depresurizati sistemul inainte de demontarea pompei sau a conductelor. chiar si cea mai simpla placa de baza. . dar si costurile de instalare. . poate oferi rezultate satisfacatoare in functionare. special prelucrate. aliniere si costul pe intreg ciclul de viata al utilajului.Nu porniti pompa uscata.Placa sa fie prevazuta cu elemente de prindere a cablurilor de ridicare.Aplicati regulile de siguranta ale companiei. pentru atingerea unor performante deosebite.Usurinta operatiilor de aliniere . Dar.Intrarea filetului sa aiba o inclinare suficienta pentru centrarea surubului pe gaura filetata. Rolul placii de baza este de a asigura rigiditatea montajului si alinierea echipamentelor pe care le sustine. este indicata folosirea unei placi de baza rigide.Verificati sensul de rotatie. 3.Grosimea minima a placilor de asezare si fixare cu suruburi a echipamentelor sa fie cel putin egala cu diametrul surubului. .Nu operati pompa cu vanele inchise. . se vor lua in considerare urmatoarele aspecte: .Folositi echipament de ridicare si suporti de asezare corespunzatori. Pentru stabilirea tipului constructiv al placii de baza. .Rigiditatea la torsiune .Nu executati lucrari pe circuitul pompei in timp ce este sub presiune. pompele sunt aprovizionate ca ansambluri electropompa. bine construita. . . Placa de baza poate insemna de la o simpla placa din tabla.Izolati electric pompa inainte de a efectua lucrari de intretinere. pana la structuri monolitice rigide. Placa de baza In general. 5 .Aplicati procedurile de decontaminare.Capacitatea de a sustine echipamentele montate . de-a lungul intregului ciclu de viata. . formate din pompa cuplata cu motorul electric(in unele cazuri prin intermediul unui reductor sau multiplicator de turatie).Rezerva pentru supraturnare . . Mentenanta: .

respectiv fundatia acesteia.Suprafata de asezare a motorului sa permita 2-3mm bailagare pentru aliniere. pentru a asigura rigiditatea necesara si a preveni deformarea placii in momentul strangerii acesteia pe fundatie . In proiectarea sau intocmirea specificatiilor unei fundatii.Grosimea profilelor metalice din care este realizata sa nu fie mai mica de 6mm. in cazul in care cele doua frecvente coincid(rezonanta). In general. . pozitionarea si dimensionarea fundatiilor sunt realizate de catre proiectantul instalatiei. In cazul in care este necesara instalarea unei pompe fara o documentatie de executie.Frecventa naturala de vibratie a fundatiei sa nu coincida cu frecventa de functionare a echipamentelor pe care le sustine sau a celor adiacente.Suprafata inferioara a placii de baza sa fie plana. . 4. Se vor prevedea posibilitati de adaugare a unor mase suplimentare.Placa de baza sa fie prevazuta cu suruburi pentru deplasarea in plan orizontal a motorului in vederea alinierii.Daca. se va tine seama ca pompa. protejata eventual cu o vopsea pe baza de zinc.Placa de baza va fi prevazuta cu surub de conectare a conductorului de legare la pamant.In placa sa fie practicate gauri de aerisire pentru eliminarea aerului din betonul de subturnare. pastrand insa spatial necesar pentru operarea. . in functionare. apare fenomenul de rezonanta. . Dimensionarea fundatiilor O dimensionare si executie corecta a fundatiei unui utilaj dinamic poate prelungi durata de functionare a acestuia.Placa de baza . . placa de baza se rigidizeaza suplimentar. 6 . este bine sa fie avute in vedere urmatoarele criterii: . inspectia si mentenanta acesteia. sa fie localizate cat mai aproape de sursa de alimentare cu lichid.

in plan orizontal. 100x100 . se poate determina adancimea de fundare a echipamentului: h = (3xM)/(dxLxl) unde: M = masa echipamentelor(Kg) d = densitate betonului(Kg/m30 L. placa de baza. ale fundatiei trebuie sa depaseasca cu 1015cm dimensiunile placii de baza. stabilite anterior . Rigiditatea fundatiei este proportionala cu cubul grosimii acesteia. pentru pompele cu piston. pentru turnare.La realizarea fundatiei se vor folosi urmatoarele materiale: beton C8/10(sau 1p ciment. respectiv latimea fundatiei. etc.Dimensiunile. pentru armare 7 .) .Se va avea in vedere realizarea unor fundatii suplimentare.Armarea fundatiei va fi sub forma de carcasa metalica. dispuse pe cele trei directii. 2p nisip si 4p pietris-sort). este recomandat..l = lungimea. realizata din bare de otel beton. butoane pornire. avand in vedere densitatea betonului(cca 2000Kg/m3). pentru sustinerea conductelor sau altor echipamente electrice(aparate masura. echipament automatizare. motor) pentru pompe centrifuge si de cinci ori aceasta masa. legate sau sudate intre ele. . ca masa fundatiei sa fie egala cu de trei ori masa echipamentelor montate pe aceasta(pompa. In general. Pornind de la aceasta regula.Adancimea fundatiei se stabileste astfel incat aceasta sa absoarba vibratiile provenite de la echipamentele pe care le sustine. beton C4/5 pentru egalizatre si otel beton OB37 cu D=12mm.

pana cand betonul se intareste suficient pentru a fi extrase. Acestea se confectioneaza din lemn. ca timp de uscare.5. iar pe conturul acesteia se fixeaza cofrajul pentru a asigura o elevatie de 20-40cm a fundatiei. se considera. prin fixare de armatura. sub forma paralelipipedica (100x100x150mm). sau se introduc imediat dupa turnarea betonului. Craituirea suprafetei si muchiilor fundatiei 50x450 10-20 8 . In general. 28 de zile pentru beton standard si 7 zile pentru beton rapid. Armatura Cofraj Locas surub fundatie 150 h Radier Beton fundatie Inaintea turnarii betonului Dupa turnare Betonul proaspat turnat va fi lasat sa se usuce inaintea instalarii echipamentelor pe fundatie. vopsire). In interiorul fundatiei se suspenda. Executia fundatiilor In groapa de fundatie se aseaza carcasa de armare. Umezeala betonului poate dauna bunei desfasurari a operatiilor ulterioare(subturnare. sau din teava si se misca periodic dupa turnare. formele care vor pastra spatiul necesar montarii buloanelor de fundatie dispuse la distantele corespunzatoere gaurilor de fixare din placa de baza.

calupuri metalice(100x150x20mm cu muchiile rotunjite). cu varf ascutit. se aseaza la distantele corespunzatoare din placa de baza(eventual. se aseaza pe fundatie. Placa de baza se aseaza pe calupurile de fundatie. cu ajutorul unui sablon) si se fixeaza cu beton de subturnare.Dupa intarire. verificandu-se permanent orizontalitatea intre fiecare doua astfel de piese. tot prin craituire. 6. la 45 grade. suprafata fundatiei se craituieste cu ciocanul sau cu un picamer usor. Surub fundatie Calup fundatie Beton subturnare Apoi. asiguranduse ca acestea sunt in concordanta cu dimensiunile agregatului. Suruburile de fundatie. minim 50mm. Dupa pozitia acestui calup. suprafata se curata prin suflare cu aer curat si se acopera cu folie de plastic pana la montarea placii de baza. Marginile fundatiei se sanfreneaza. indepartandu-se vopseaua si urmele de grasime si se verifica din punctul de vedere al planeitatii cu ajutorul unei rigle. pentru indepartarea betonului slab si expunerea agregatelor. Se va avea grija ca placa de baza sa se sprijine uniform pe toate calupurile de fundatie. se alege calupul cu nivelul cel mai ridicat si se fixeaza in pozitie definitiva cu mortar de ciment. pe o adancime de 10-20mm. in vederea unei mai bune prize cu betonul de subturnare. care se lasa 24-48 ore pentru intarire. Inaintea asezarii pe fundatie. In finalul acestei operatii. suprafata inferioara a placii de baza se curata bine prin periere si spalare(la luciu metalic). Montarea pompei pe fundatie Inaintea asezarii pompei pe fundatie se controleaza dimensiunile. care pot avea forme diverse. se centreaza longitudinal si se regleaza pe inaltime cu adaosuri pana cand suprafata superioara a placii este perfect orizontala. se fixeaza la locul lor si restul de calupuri. se introduc in gaurile prevazute in fundatie. cu ajutorul unei rigle si a unei nivele. 9 . cate unul de o parte si de alta a fiecarui surub de fundatie.

care va asigura nivelul dorit al betonului. alinierea se corecteaza inainte de a continua montajul. In cazul in care acestea sunt depasite. in vederea captarii scurgerilor de lichid care pot apare in functionarea pompei. compus din ciment si nisip. Pe conturul interior al cofragului. Ulterior. Cu putin timp inaintea turnarii. respectiv 3-5 mm deasupra marginii inferioare a placii de baza). prin ciocanire cu o bara din otel. se realizeaza o prima aliniere a acestuia.Dupa orizontalizarea ansamblului.03mm. la marginea fundatiei.02mm si V=0. intr-un canal de scurgeri sau intr-o basa. cu ajutorul unei paste de etansare sau unui mortar dens din ciment si nisip. in betonul de subturnare se incastreaza conducte din PVC(D=15-20mm) care vor drena aceste scurgeri din interiorul placii de baza. Betonul de subturnare. se indeparteaza cofrajul. Se verifica existenta unor goluri in subturnare. De asemenea. se fixeaza de acesta. baghete de sectiune triunghiulara. la 45 grade. In vederea realizarii subturnarii calupurilor de fundatie si placii de baza. se monteaza un cofrag de subturnare. se toarna si se distribuie astfel incat sa fie eliminat aerul si sa faca priza cu fundatia si cu placa de baza. cu ajutorul unei 10 . abaterile maxime admise fiind: H=0. Umplerea eventualelor goluri se realizeaza cu chit epoxidic. eliminandu-se un eventual “picior moale” si aducand in zero abaterile pe directiile verticala si orizontala. Dupa ce betonul s-a intarit suficient(minim 24 ore). a muchiei fundatiei. la marginea superioara si la colturi. se strang suruburile de fundatie(in cruce) si se verifica alinierea. inaintea strangerii suruburilor de fundatie. pentru a asigura decofrarea usoara si suprafata fina a subturnarii. intr-o stare suficient de fluida pentru a patrunde in toate orificiile din fundatie. care vor asigura o tesitura de 20-30mm. Suprafata cofragului se protejeaza impotriva la interior cu o solutie antiaderenta(ceara sau vopsea). se etanseaza cofragul fata de fundatie.

aceasta se reface. Subturnare Placa de baza 25x450 3-5 Fundatie Sipca Cofraj Dupa corectarea subturnarii si intarirea acesteia.pompe(tecalemit). prin orificii practicate in acest scop. In final. dupa slefuirea suprafetei cu o piatra fina de polizor. Aceasta protectie impiedica degradarea betonului din fundatie prin actiunea factorilor mentionati si asigura buna functionare a utilajului un timp indelungat. 11 . Alte orificii vor fi realizate pentru eliminarea aerului in timpul acestei operatii. Daca alinierea a suferit modificari. se verifica alinierea. pentru a observa eventualele efecte ale contractiei betonului. fundatia se protejaza cu o vopsea rezistenta la actiunea produselor petroliere (lubrifianti) si agentilor chimici din fluidul vehiculat de pompa.

au fost stabilite cateva reguli care trebuie respectate in configurarea conductelor de aspiratie a pompelor: .Sa fie cat mai dreapta posibil .Pompa nu creaza presiune.Conducta de aspiratie trebuie sa aiba sectiunea de minim doua ori mai mare decat orificiul de aspiratie al acesteia . . cu partea dreapta in sus 12 .Sa aiba o pozitie descendenta spre aspiratia pompei(cand pompa functioneaza inecat) . cateva reguli de baza pot fi urmate pentru a creste durata de viata si fiabilitatea echipamentului.Sa existe minim 5-10 diametre de curgere rectilinie inaintea aspiratiei pompei .Curgerea se datoreaza diferentelor de presiune . De aceea.Reductiile folosite sa fie excentrice. ceea ce permite lichidului din conducta de aspiratie sa curga in pompa Vana izolare refulare Clapeta retinere Vana izolare aspiratie Reguli de baza si consideratii generale privind configuratia conductelor. Conducta de aspiratie. Ea invinge o rezistenta. presiunea existenta si diferentele de nivel din sistem .Rezistenta este determinata de rezistenta la curgere a unui lichid intr-un sistem de conducte.1 Configuratia conductelor Atunci cand se configureaza sistemul de conducte pentru instalarea unei pompe.Se vor evita punctele inalte in traseu .Pompa creaza o presiune scazuta la intrarea sa. Conductele 7.Pompa este agregatul care adauga energie mediului care este pompat . Conducta de aspiratie a unei pompe realizeaza transportul lichidului de pompat de la sursa la intrarea in pompa sau orificiul de aspiratie al acesteia. Aceste reguli de baza se desprind din cateva concepte: .Trebuie sa fie cat mai scurta posibil . Cele mai multe probleme hidraulice in functionarea apar pe partea de aspiratie a pompelor.7.

in primul rand.Inaintea clapetei de retinere se instaleaza un ventil de purjare. .Se vor instala vane de izolare pentru a permite mentenanta pompei .Se vor utiliza filtre pentru a evita patrunderea in pompa a impuritatilor mecanice. Acest aer poate. Aerul din lichid trece prin pompa. inaintea vanei. Filtrul va fi incadrat de manometre pentru masurarea caderii de presiune . unde este transportat pana in punctul cel mai inalt din sistem. Aerul captiv reduce sectiunea de curgere crescand pierderile prin frecare. Filtrul trebuie dimensionat dupa caderea minima de presiune si nu dupa diametrul conductei.Reducerea diametrului conductei de refulare pentru a face economii la instalare poate creste costul initial al echipamentului prin cerinta unei pompe mai mari(ca diametru intrare si putere) In afara acestor consideratii economice. Suma economisita la instalare poate fi. Inainte de conectare se verifica alinierea conductei in plan orizontal si vertical. Aceasta problema apare cand traseul conductelor are bucle in plan vertical.Se va monta intotdeauna un manometru pe conducta de refulare.Conducta trebuie sa se alinieze liber cu racordul.Se vor instala clapete de retinere intre racordul de evacuare si vana de izolare . cat mai aproape de racordul de refulare al pompei . .Legatura conductei de aspiratie la rezervor trebuie sa fie suficient inecata.Costurile cu materialele si instalarea conductelor se fac o sigura data. Daca viteza fluidului nu este suficienta sa transporte aerul la capatul conductei. sa deterioreze debitmetrele sau vanele de control. pentru a preveni vartejurile si aspiratia aerului . ajunge in conducta de refulare. . mai mica decat costurile suplimentare pe durata de viata. de care trebuie sa se tina seama: . de departe.. acesta devine captiv.Folositi bucle de dilatare sau conectori flexibili acolo unde se produce dilatarea termica a conductelor Conducta de refulare Dimensiunile si configuratia conductei de refulare este. prin eliberarea de bule.Nu folositi pompa ca suport pentru conducte(Este un suport foarte scump) . Exista cateva consideratii de aceasta natura. exista cateva conditii care pot crea probleme daca nu sunt luate in calcul la configurarea conductelor de refulare: .Conducta va fi sprijinita independent fata de pompa(pompa este un suport foarte costisitor). de asemenea.Vanele de pe aspiratie sa fie dimensionate dupa caderea de presiune si nu vor fi folosite niciodata pentru strangulare datorita aparitiei cavitatiei . o problema economica.Lichidul care antreneaza mici cantitati de aer poate crea probleme daca viteza fluidului este insuficienta pentru a transporta aerul prin intreg sistemul de conducte. pentru eliminarea aerului la pornire 13 . .

Pentru imbinarile flanselor se vor folosi suruburi de lungime corespunzatoare.Conducta se va executa in forma de “L” sau se vor folosi compensatoare de dilatare. pe arborele acesteia se monteaza dispozitive de masura reglate la zero Se conecteaza conducta si se observa indicatorul. in timpul instalarii pompelor centrifuge. daca regimul termic al fluidului o cere . Criteriile de aliniere ale flanselor sunt prezentate in tabelul urmator: Alinierea flanselor Criteriul Grosimea garniturii +/.13mm.0. daca este necesar. daca pompa are un debit pulsant 7. in care trebuie verificata alinierea: la montaj.8 0. De aceea este important de stiut cum se aliniaza conductele cu pompa si cum se verifica existenta tensiunilor in conducte. Toate conductele trebuie sprijinite in mod independent si aliniate liber cu flansele pompei. se vor respecta tolerantele indicate de producator. cu mana Tipul alinierii Axial Paralel Concentric 8. 0. dupa strangerea ambelor conducte. Inaintea conectarii la flansele pompei. Exista chiar indicatia practica de “a aduce conducta la pompa si nu pompa la conducta”. Alinierea se verifica din nou. prin vibratii sau defectarea rulmentilor.Poate fi necesara instalarea unui amortizor de pulsatii. Pentru aliniere se pot folosi mai multe metode. refacandu-se.001mm/mm diametru de flansa dar max. Indiferent de metoda de aliniere folosita. Tensiunile in conducte pot fi cauza principala a unei multitudini de probleme in functionarea pompei acesteia. inainte de pornire si dupa stabilizarea regimului de functionare sau aliniere calda. Daca deviatia V sau H este mai mare de 0. Valori orientative ale acestor tolerante sunt date in tabelul urmator: 14 .2 Tensiunile in conducte Sistemul de conducte determina in mod direct conditia de functionare a pompei. dintre care alinierea cu laser este cea mai rapida si precisa. Tensiunile se pot manifesta ca o frecare in interiorul pompei.8mm Suruburile sa fie introduse usor.. Procedeul se repeta pentru conducta de refulare. se ajusteaza conducta astfel incat sa se elimine tensiunile. Alinierea finala Exista trei momente principale. Montarea conductelor va incepe numai dupa intarirea betonului de fixare a placii de baza.

03 grade 0.third edition.Manualul de instalare.Sensul de rotatie a fost verificat prin pornirea scurta a motorului? .Toate vanele sunt in pozitia corecta? . Messina. The Road to Reliable Pumps. Joseph P. Bolegoh 4. operare si mentenanta al pompei a fost citit si inteles in totalitate? .Pompa si instalatia sunt gata de pornire? Bibliografie: 1. Pump Handbook. 1986 15 . Monroe.Butonul de STOP este accesibil? . Monroe si Perry C.125mm/cm diametru Toate cuplaj] 9. Olt.Aparatoarea de protectie este montata? . Gordon S. Igor Karassik. Proceedings of the twenty-third international pump users Symposium 2007 2.Toate imbinarile si conductele sunt etanse si nu exista incarcari exterioare asupra conductelor si flanselor? . impuritati de la suduri. Ministerul Industriei Constructiilor de Masini.05 mm [0. Todd R.Abaterile maxime de aliniere paralela si unghiulara Nealinierea maxima admisibila Echipament Paralela Unghiulara 0.Toate blocajele conductelor si pompei au fost inlaturate? . Paul Cooper 3.Pompa si motorul sunt lubrificate corespunzator? .Sistemul de conducte a fost curatit de corpuri straine. se va verifica daca toate intrebarile din lista urmatoare au raspunsuri pozitive: .Spalarea etansarii mecanice(daca este prevazuta) este conectata? . Punerea in functiune a pompei Inainte de pornirea pompei. etc? . Carte Tehnica pompe Sadu.Zona de lucru a fost curatita? . Pumps-Reference Guide. Third Edition-2001.Alinierea pompa/motor a fost verificata? . NC-NP.Este realizata protectia impotriva electrocutarii prin legare la pamant? .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful