SPEŢE PENTRU EXAMENUL LA DISCIPLINA DREPT CONSTITUŢIONAL ŞI INSTITUŢII POLITICE II ID, anul I 2011/2012 prof.univ.dr.

Bianca Guţan

SPEŢA NR. 1 La data de 1 octombrie 2008, dl. D.M., consilier judeţean, şi-a depus candidatura pentru un mandat de deputat în circumscripţia electorală Sibiu, Colegiul electoral Sălişte. La data de 27 octombrie 2008, dl. D.M. este arestat prin mandat emis de Tribunalul Sibiu sub acuzaţia de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual. La data de 26 octombrie au loc alegerile parlamentare. În urma atribuirii mandatelor, la data de 5 noiembrie 2008, dl. D.M. obţine un mandat de parlamentar. La 17 noiembrie 2008, în cadrul unei ceremonii la care a fost adus din arest, i se înmânează certificatul de deputat, iar la 22 noiembrie este dus din arest la Palatul Parlamentului pentru a i se valida mandatul de deputat şi a depune jurământul. Comentaţi care sunt problemele de drept constituţional din această speţă. SPEŢA NR. 2 În anul 2010, Guvernul anunţă că intenţionează să-şi angajeze răspunderea cu privire la mai multe proiecte de legi organice. În paralel, continuă, în Parlament, procedura legislativă privind aceleaşi legi. Înainte de dezbaterea finală din Camera Deputaţilor (cameră decizională), Guvernul declanşează procedura de angajare a răspunderii. Parlamentarii opoziţiei iniţiază o moţiune de cenzură. Înainte de a se vota moţiunea, Preşedintele Camerei Deputaţilor sesizează Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict de natură constituţională între Parlament şi Guvern, privind competenţa de legiferare. În urma examinării sesizării, Curtea Constituţională decide că angajarea răspunderii Guvernului nu este constituţională, atâta vreme cât legile îşi urmau cursul în Parlament, deoarece Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării. A doua zi după publicarea deciziei Curţii, se dezbate moţiunea de cenzură şi aceasta este adoptată. Guvernul este demis. Primul ministru sesizează Curtea Constituţională împotriva moţiunii de cenzură, arătând că aceasta nu ar mai fi trebuit dezbătută, în urma precedentei decizii a Curţii Constituţionale. În termen de 7 zile, fără a consulta partidele de opoziţie, Preşedintele României îl numeşte pe Primul ministru demis ca şi candidat la funcţia de prim ministru în noul guvern. Acesta cere votul de încredere al Parlamentului. Lista şi programul noului guvern sunt respinse de parlament. A doua zi, Preşedintele dizolvă Parlamentul. 1

ministrul C. După publicarea articolelor în ziar.U. şi colegul său sunt arestaţi la ordinul unui procuror. În cursul anului 2008. C. el realizează un serial de articole în care dezvăluie legăturile dintre ministrul C. Ziarul guvernamental publică zilnic ştiri despre proces. şi liderul de sindicat R. omul de afaceri E. la sediul ziarului. toate articolele de presă despre miniştri şi familiile lor să fie citite în prealabil de o comisie a Ministerului de Interne şi numai cele care sunt aprobate de comisie să fie publicate. este menţinut în arest timp de 40 de zile..S. ca măsură de siguranţă. Pentru că aceasta nu se întâmplă. şi E. 2 .M. din oficiu.G: soţia ministrului C.M. dar patronul este atenţionat că ar fi bine să-l concedieze pe A. fapt care este de notorietate publică. aflaţi în subordinea sa.U. A doua zi. În ce constă declanşarea procedurii de angajare a răspunderii? 2. nu se constată nereguli.000 ron şi o plângere penală împotriva lui A.G. Patronul ziarului decide publicarea acestuia în continuare şi sesizează instanţa privind infracţiunea de abuz în serviciu. ci a fost numit. ulterior. În urma acestora..U. fiul lui E.. Este Curtea Constituţională competentă să soluţioneze sesizarea Primului ministru? Care ar trebui să fie răspunsul Curţii Constituţionale în privinţa acestei sesizări? 4. după care ar fi obţinut mai multe lucrări finanţate de la buget. pârghiile constituţionale împotriva unei astfel de măsuri şi cine le-ar putea folosi? SPEŢA NR. din motive de securitate naţională. 3 A. ordonă organizarea unor controale ale inspectorilor de muncă. prin ministerul condus de C.M.. este un jurnalist la ziarul „Adevăr din umbră”.S.M. şi a unui coleg. de unde au sustras documente. pentru a obţine fonduri europene nerambursabile pentru proiecte fictive. apare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se dispune ca.U.U. fiul lui R. suspendarea publicării ziarului. în urma unor investigaţii.S.. sunt prieteni de familie. este trimis în judecată şi menţinut în arest.ÎNTREBĂRI ŞI CERINŢE: 1. avocatul W. După 40 de zile..M. fără a se lua vreo măsură între timp şi fără să aibă acces la dosarul său. arătând că „orice judecător cu bun-simţ şi ştiinţă de carte nu poate decât să-l condamne la închisoare”. fără licitaţie publică. pentru calomnie. în opinia dvs.U. pretinzând că aceştia ar fi pătruns fără drept în sediul firmei sale. Este Curtea Constituţională competentă să soluţioneze sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor? Pe ce temei? 3. A.) ar fi înfiinţat o firmă în asociere cu E. Nu a avut dreptul să-şi aleagă un avocat. (M. Instanţa decide. formulează plângere civilă împotriva lui A. pentru infracţiunea de furt şi violare de domiciliu. M.000.S.G.S. sub identităţi false. fotografii şi un stick USB. A.U.M. solicitând despăgubiri în valoare de 1. firma acestora s-a asociat cu firma de consultanţă a lui H. Este constituţională dizolvarea Parlamentului? Care ar fi.

2008 Radu Chiriţă. despăgubiri de 50.U. 2010 Constituţia României din 1991. Caiet de seminarii. Editura Hamangiu. unde locuiesc soţia şi copiii acestuia. Editura Hamangiu. Se vor face trimiteri la textele relevante din Constituţie sau. Drept constituţional. revizuită în 2003 Legile electorale 3 . 3. Este obligatorie tratarea tuturor speţelor. A.. BIBLIOGRAFIE: Bianca Selejan-Guţan.M.Camere de luat vederi sunt montate la locuinţa patronului ziarului şi lui A. Ziarul guvernamental publică zilnic extrase din convorbirile telefonice ale patronului ziarului şi relatări privind persoanele care intră şi ies din cele două locuinţe.M. 4. la jurisprudenţa Curţii Constituţionale sau la doctrină. este condamnat la 2 ani de închisoare pentru furt. După un proces de 5 zile. Instanţa civilă decide acordarea lui M. 2. Bucureşti. după caz. Ce drepturi fundamentale s-au încălcat în speţa de faţă? Prin ce fapte? 2. în care nu a putut cere audierea niciunui martor. Instituţii şi proceduri. Este constituţională OU a Guvernului? De ce? Cine poate sesiza Curtea Constituţională? NOTĂ PRIVIND REZOLVAREA: 1.000 ron. ÎNTREBĂRI ŞI CERINŢE: 1. ATENŢIE!!!!! LUCRĂRILE IDENTICE VOR FI NOTATE CU NOTA 1 (unu). Drept constituţional şi instituţii politice. Răspunsurile se vor da într-o formă cât mai concisă. pentru a supraveghea cine intră şi cine iese.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful