KERTAS KERJA

KURSUS KAHWIN
TARIKH:

29 & 30 September 2012 (Sabtu & Ahad)

TEMPAT:
Dewan Auditorium MAIM Bentara Masjid Al-Azim

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP) Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar (JHEPP) & Majlis Agama Islam Melaka (MAIM)

ANJURAN:

CERAMAH DAN DIALOG TERBUKA “JOM KAHWIN AWAL”
PENDAHULUAN

Kursus Pra perkahwinan ialah kursus penyediaan bagi bakal-bakal pengantin. Kursus ini WAJIB diambil bagi bakal pengantin. Kursus Pra perkahwinan ini dianjurkan oleh Jabatan Agama Negeri dan juga pihak swasta. Kursus ini mengandungi beberapa modul dan selalunya mengambil masa 12 jam. Bayaran kursus selalunya sebanyak RM 50.00 seorang. Apabila seseorang itu tamat kursus, Sijil Kursus Pra Perkahwinan akan diberikan. Sijil ini tidak mempunyai tamat tempoh dan boleh digunakan di semua Negeri tidak kira dimana ianya diambil. Para penceramah yang diundang adalah mereka yang bertauliah dan berpengalaman dalam Hukum Islam dan kebanyakannya bekerja di Jabatan Agama Negeri dan JAKIM. Kursus Pra perkahwinan adalah ruang paling sesuai untuk anda mengemukakan segala persoalan mengenai perkahwinan anda. Persoalan tentang wali hakim, anak tidak sah taraf, prosedur perkahwinan akan dijelaskan oleh para penceramah anda.

OBJEKTIF 1.1. Sebagai pendedahan awal kepada pelajar berkaitan alam perkahwinan. 1.2. Pelajar yang mengikuti program ini akan diberikan ceramah mengenai tanggungjawab dan hak mereka semasa menjadi suami isteri.

1.3. Mengurangkan dan menghapuskan aktiviti gejala sosial dalam kalangan
pelajar.

1.4. Memberi gambaran awal kepada pelajar tentang betapa pentingnya
pelajar mendalami ilmu perkahwinan. 1.5. Para pelajar akan diberikan pendedahan awal mengenai tanggungjawab dan hak mereka semasa menjadi suami isteri.

1.6. Panduan yang diperolehi oleh pelajar akan dapat membentuk sebuah
institusi kekeluargaan yang cemerlang dan melahirkan generasi islam yang bertakwa kepada Allah SWT.

2.

TARIKH DAN LOKASI Tarikh Masa Hari Tempat : 29 & 30 september 2012 : 8.00 pagi – 5.00 petang : Sabtu dan Ahad : Dewan Auditorium MAIM Bentara, Masjid Al-Azim

3.

ANJURAN Aktiviti ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Pewakilan Pelajar (JPP) dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal & Pembangunan Pelajar (JHEPP) serta Majlis Agama Islam Melaka (MAIM).

4.

TENTATIF PROGRAM Masa 07.30pagi - 08.00pagi 08.00pagi - 8.30pagi 08.30pagi - 08.45pagi 08.45pagi - 09.45pagi 09.45pagi - 10.15pagi 10.15pagi - 11.15pagi 11.20pagi - 12.20tengahari Pendaftaran Peserta Bacaan Doa Ucapan Taklimat Dan Pembukaan Ujian Penilaian Tahap Pengetahuan Ceramah I : Pembinaan Insan – Aqidah Minum Pagi Ceramah II : Pembinaan Insan - Ibadah Ceramah III : Pembinaan Insan - Akhlak Makan Tengahari/Solat Zohor Ceramah IV : Pembinaan Insan - Perkahwinan & Prosedur Perkara

12.20tengahari - 02.00petang 02.00petang - 04.00petang

5.

SASARAN

Terbuka kepada pelajar dan staff Politeknik Melaka

6.

JAWATANKUASA PELAKSANA Seperti dalam lampiran 1

7.

PERBELANJAAN JANGKAAN Seperti dalam lampiran 2

8.

PENUTUP DAN PERMOHONAN KELULUSAN

Semoga segala aktiviti yang dilangsungkan ini akan berjalan dengan lancar bagi mencapai objektif yang disasarkan dan memberi impak yang berkesan kepada para pelajar.

Disediakan oleh : ……………………………................. Nurmasfalina Binti Mohd Azmi, Setiausaha, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar, Politeknik Melaka.

Disahkan oleh : ……………………………................. Mohammad Zulfadzly Bin Haliman, Pengarah Program, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar, Politeknik Melaka.

Disokong oleh : ………………………........................ Ahmad Syukri Bin Mohamed Yunus, Ketua Unit Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar, Politeknik Melaka.

Diluluskan oleh : ………………………........................ Puan Ati Arini Binti Salim, Ketua Jabatan Hal Ehwal dan Pembangunan Pelajar, Politeknik Melaka.

LAMPIRAN 1

AHLI JAWATANKUASA INDUK Penaung Ketua Penasihat Penasihat : : : : : Puan Rashidah Binti Mustapa Puan Ati Arini Binti Salim En. Ahmad Syukri Bin Mohamed Yunus En. Mohd Firdaus Bin Mohd Noor Cik Norraihan Binti Mohd Aini

AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengarah Program Timb.Pengarah Program Setiausaha Bendahari AJK kecil : : : : : Mohammad Zulfadzly Bin Haliman Mohamad Syafiq Bin Bakhtiar Nurmasfalina Binti Mohd Azmi Ulfatunnisa Binti Mohd Ramli Exco Jawatankuasa Perwakilan Pelajar Urusetia AJK Peralatan Dan Tempat AJK Pendaftaran AJK Hebahan Dan Promosi AJK Hadiah Dan Cenderahati AJK Makanan AJK Pengangkutan Dan Keselamatan AJK Rakaman Dan Fotografi

LAMPIRAN 2

PERBELANJAAN JANGKAAN

BIL. 1. Banner

PERKARA

HARGA RM180

UNIT 1

JUMLAH RM180

KEWANGAN

2.

Baju Peserta

RM20

160

RM3200

Tabung JHEPP

3.

Banting

RM80

2

RM160

JUMLAH

RM3540

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful