1.

Fill

the blank with suitable pronoun:

I found this book on the stairs. Is it_______ ?
A. It B. Hers C. His D. Yours

2. Fill

the blank with suitable pronoun:

Shikha says that she has not finished ______ work yet.
A. She B. Them C. Her D. Hers

3. Select the antonym of

the underlined adjective:

John lives in a big house.
A. Huge B. Enormous C. Bulky D. Small

4. Select the adjective that best describes A. Cold B. Cute C. Cool D. Fat

the picture

5. Select adjective from the following

sentence:

Manohar loves red roses.
A. Manohar B. Love C. Red D. Roses

6. Select the adverb

in the following sentence:

He fell asleep and slept soundly.

A. He B. Slept C. Soundly D. Asleep

7. Fill

the blank with appropriate adverb:

He entered the room ______since the baby was sleeping.
A. Loudly B. Quick C. Quietly D. Simple

8. Select the adverb

in the following sentence:

She went out of the room quickly.
A. Out B. Room C. Quickly D. She

9. Fill

in the correct preposition in the blank:

Have you seen a horse _________ a tail?
A. Without B. At C. On D. Upon

10. Look

at the picture and fill the blank with appropriate preposition:

The house is _____ the trees.

A. Among B. In C. On D. At

11. Fill

in the correct preposition in the blank:

I saw you _____Thursday.
A. At

B. In C. Into D. On 12. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Betty lost _____ earring Archie gave her for Christmas.
A. A B. An C. The D. Nothing

13. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Mr. Stanley is _____ English teacher.
A. A B. An C. The D. Nothing

14. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Did you carry _____ umbrella this morning?
A. A B. An C. The D. Nothing

15. Two

sentences are given. Select the most appropriate option:

You must be quiet .You must leave the room.
A. You must be quiet or leave the room. B. You must leave the room and be quiet. C. You must be quiet because you leave the room. D. You must be quiet since you leave the room.

16. Select an

appropriate conjunction to fill in the blank:

______ you study, you will not pass.
A. When B. If C. But D. Unless

17. Select the option

which uses conjunction at the right place

A. He fell off the chair hurt his leg and. B. And he fell off the chair hurt his leg. C. He fell off the chair and hurt his leg. D. None of these

18. Punctuate the following

paragraph:

Jawahar Lal Nehru was born in Allahabad. __________ was the son of a lawyer. He was educated in England. He returned to India in 1912. He became the Prime Minister of India in 1947. He died in 1964.
A. He B. he. C. he! D. He,

19. Punctuate the following

paragraph:

Jawahar Lal Nehru was born in Allahabad. He was the son of a lawyer. He was educated in England. He returned to India in 1912. He became the Prime Minister of ___________ in 1947. He died in 1964.
A. India B. India! C. India, D. India?

20. Punctuate the following

paragraph:

Do you think the Earth is land surrounded by water? You’re wrong. You know this is a water planet. It is the oceans which are the earth. The land masses are just barriers in between___________ Seas are not oceans, so don’t make that mistake. But seas do feed into oceans. It’s really all one big water body. It just has different names depending on which part of the land is closest to it.
A. (.) B. (,) C. (?) D. (no

punctuation required)

21. Punctuate the following

paragraph:

Do you think the Earth is land surrounded by water? You’re wrong. ____________ know this is a water planet. It is the oceans which are the earth. The land masses are just barriers in between. Seas are not oceans, so don’t make that mistake. But seas do feed into oceans. It’s really all one big water body. It just has different names depending on which part of the land is closest to it.
A. You B. you, C. you? D. you!

22. Select the synonym of

the word given below:

'Odour'
A. Order B. Smell C. Color D. Taste

23. Select the synonym of

the word given below:

'Begin'
A. Close B. Stop C. Start D. End

24. A group A. Hard B. Difficult C. Tough D. Soft

of four words are given. Out of the four, three are synonyms. Select the odd one out:

25. Select the antonym of

the word given below:

'Victory'
A. Defeat B. Triumph C. Win D. Success

26. Select the antonym of

the word given below:

'Less'
A. More B. Few C. Small D. Reduced

27. Select the antonym of

the word given below:

'Cry'
A. Laugh B. Weep C. Sob

D. Wail

28. Select the antonym of

the word given below:

'Famous'
A. Unknown B. Well-known C. Eminent D. Infamous

29. Select the correct option A. Beaver B. Coffee C. Book D. Basketball

30. Select the correct homophone.

'You must clean your________'.
A. Feat B. Feet C. Fate D. None of these

31. Select the correct homophone.

'We use a table ________ on the dining table'.
A. Clothe B. Cloth C. Both A and B D. None of these

32. Read

the following telephonic conversation between Satish and Ajay. Complete the message which Ajay wrote for Priya by choosing the most appropriate option: Satish: Hello! Is it 273072? Ajay: Yes Satish: Can I speak to Priya?

Ajay: Sorry, she is not at home. Satish: Will you please ask her to bring my Physics Workbook and the homework notebook on the coming Monday to school? I need it urgently. Ajay: May I know who is calling? Satish: I am Satish, her friend. Message. Message for: Priya Who called: Satish Time: 1:30p.m. Message : Satish has asked you to bring his Physics workbook and the __________ on the coming Monday to school. He needs it urgently. Who took the message : Ajay.
A. Classwork notebook B. Notebook C. Homework notebook D. Almanac

33. Read

the following telephonic conversation between Satish and Ajay. Complete the message which Ajay wrote for Priya by choosing the most appropriate option: Satish: Hello! Is it 273072? Ajay: Yes Satish: Can I speak to Priya? Ajay: Sorry, she is not at home. Satish: Will you please ask her to bring my Physics Workbook and the homework notebook on the coming Monday to school? I need it urgently. Ajay: May I know who is calling? Satish: I am Satish, her friend. Message. Message for: Priya Who called: Satish Time: 1:30p.m. Message : Satish has asked you to bring his Physics workbook and the homework notebook on the coming Monday to school. He needs it urgently Who took the message : _________.
A. Ajay B. Satish C. Priya D. Not clear from

the conversation

34. Read

the following telephonic conversation between Satish and Ajay. Complete the message which Ajay wrote for Priya by choosing the most appropriate option: Satish: Hello! Is it 273072? Ajay: Yes Satish: Can I speak to Priya? Ajay: Sorry, she is not at home. Satish: Will you please ask her to bring my Physics Workbook and the homework notebook on the coming Monday to school? I need it urgently. Ajay: May I know who is calling? Satish: I am Satish, her friend. _________ Message for: Priya Who called: Satish Time: 1:30p.m. Message : Satish has asked you to bring his Physics workbook and the homework notebook on the coming Monday to school. He needs it urgently. Who took the message : Ajay.
A. Message B. Notice C. Poster D. Letter

35. Ram

Singh is going to Panipat on July 5th to attend his uncle’s marriage. He will not be able to attend school for two days. He wrote the following application to the Principal. Complete the application with the appropriate choice given below: _________. DAV Public School Shalimar Bagh Delhi The Respected Sir My Uncle is getting married on 5th July. . The marriage party will go toPanipat. I will be attending his marriage.So I will not be able to come to school on 5th July and 6th July.Kindly grant leave. Yours obediently Ram Singh Class IV. Roll No. 27.
A. The Principal. B. 4th July 20XX.

C. Both D. Both

A and B in same order A and B, B followed by A

36. Imagine you

are Arun. It is your birthday the next week and you are hosting a party for your friends at your home in the evening at 5:30. Complete the following invitation to Neeraj with choice given below: 13th March 2012 25 Park Road Ashok Enclave, New Delhi-110005 Dear Neeraj, It is my birthday on Friday, 20th March. I am giving a party for my friends. I am organizing many games. Mom is planning to cook our favorite dishes. We will play our favorite _________. And it will be fun time for all the friends. Please do join us at 5:30 PM at my house. Arun.

A. Game B. Games C. Books D. All of these

37. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Spiders are not insects as many people believe. They belong to a class of animals called arachnids. Spiders have eight eyes, four pairs of segmented legs, and can grow a new leg if they lose one. They do not have antenna or wings. A spider’s body can be divided into two sections. The sections are the abdomen and the cephalothorax. The legs, eyes, and mouthparts are in the cephalothorax section. Most spiders have poison glands and fangs in their jaws, which they use to inject poison into insects. This poison is called venom. Venom can paralyze an insect allowing the spider to eat the insect as food. Spiders can live almost anywhere in the world. Some like very humid or hot temperatures and some like places that are very dry. Some spiders prefer to live under ground and others live in trees. We have all seen spiders that prefer to live in our houses. These amazing animals usually have six fingerlike silk glands called spinnerets located beneath their abdomen. The silk comes from inside the spider’s body as a liquid that is thicker than water. A spider uses this silk to make a web by squeezing the silk out of two small holes at the back of its body. These small holes are called spinnerets. At the time the silk hits the air, the silk dries into a line that looks like a long string of hair. Spiders use this silk as draglines to hang onto as the wind blows it through the air. The spider can crawl up or down on this dragline if the wind takes it somewhere it doesn’t want to be. Young spiders and adult male spiders like ballooning and can release long silken threads that float or ride in the wind to new areas. There are about 30,000 different types of spiders known to scientists. Most of them are very tiny animals that help us by eating insects. The next time you are out in the yard and see a spider, take a few minutes to watch this most interesting animal. Where are the poison glands located on the spider’s body?
A. Cephalothorax B. Eyes

C. Jaws D. None of these

38. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Spiders are not insects as many people believe. They belong to a class of animals called arachnids. Spiders have eight eyes, four pairs of segmented legs, and can grow a new leg if they lose one. They do not have antenna or wings. A spider’s body can be divided into two sections. The sections are the abdomen and the cephalothorax. The legs, eyes, and mouthparts are in the cephalothorax section. Most spiders have poison glands and fangs in their jaws, which they use to inject poison into insects. This poison is called venom. Venom can paralyze an insect allowing the spider to eat the insect as food. Spiders can live almost anywhere in the world. Some like very humid or hot temperatures and some like places that are very dry. Some spiders prefer to live under ground and others live in trees. We have all seen spiders that prefer to live in our houses. These amazing animals usually have six fingerlike silk glands called spinnerets located beneath their abdomen. The silk comes from inside the spider’s body as a liquid that is thicker than water. A spider uses this silk to make a web by squeezing the silk out of two small holes at the back of its body. These small holes are called spinnerets. At the time the silk hits the air, the silk dries into a line that looks like a long string of hair. Spiders use this silk as draglines to hang onto as the wind blows it through the air. The spider can crawl up or down on this dragline if the wind takes it somewhere it doesn’t want to be. Young spiders and adult male spiders like ballooning and can release long silken threads that float or ride in the wind to new areas. There are about 30,000 different types of spiders known to scientists. Most of them are very tiny animals that help us by eating insects. The next time you are out in the yard and see a spider, take a few minutes to watch this most interesting animal. Which of the following is NOT true?
A. The legs, eyes, and mouthparts of the spider are located in the abdomen B. Spiders have eight eyes and four pairs of segmented legs. C. Spiders can live almost anywhere in the world. D. Most spiders have fangs and poison glands located in their jaws.

section.

39. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Coconut oil is used in India as cooking oil, hair oil, body oil and industrial oil. It accounts for 6 percent of the total vegetable oil pool in the country. Coconut oil is colourless to pale brownish yellow. It is extracted from dried coconut kernel. The oil is fluid as water under warm conditions but solidifies at cooler temperatures. It is neutral; in its effects on blood, fats and cholesterol. It is also an excellent hair oil. It prevents dandruff and keeps the skin soft and moist. In addition, the oil is extensively used in ice-creams, whipped cream, biscuits and similar products. Coconut oil is used in
A. Ice creams and whipped cream B. Biscuits C. Ice creams, whipped creams and D. None of the above

biscuits

40. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage India is an ancient country. Many great kings have ruled over India. Some of them built wonderful buildings that today remind us of them. The most famous of these is the Taj Mahal at Agra. The Mughal kings built many buildings. One of the greatest Mughals was Emperor Shah Jahan. He was known to be fond of large and beautiful buildings. Shah Jahan loved his wife Arjumand Bano Begum very much. In fact, he changed her name to Mumtaz Mahal. When she died, the emperor was very sad. He wanted something which would remind him of her and her beauty. Shah Jahan decided to build a marvelous tomb for her. This tomb was to be no ordinary grave. It was to be the Taj Mahal, a grand monument in memory of a beloved empress. It took twenty-two years to build. Hundreds of workers toiled at the task of getting it ready. The best materials were brought from all over. It cost about three crores to build. Shah Jahan left no stone unturned in planning and building the tomb. He wanted the world to see and wonder at the beauty of the Taj Mahal. The Taj Mahal is built of white marble that shines with different hues at different times of the day. This magnificent structure looks especially beautiful on a full moon night. Thousands of tourists from India and abroad come to visit the Taj each year. On a particular full moon night in October, there are a very large number of tourists. This is the night when the Taj looks more beautiful than on any other night. Indians are proud of this monument. Who built the Taj?
A. Akbar B. Ashoka, the great C. Shah Jahan D. Humayun

41. Read

the story given below and answer the following question:

Passage Harris was riding a bicycle with his wife through Holland. The roads were stony, and the machine jumped a good deal. ‘Sit tight,’ said Harris, without turning his head. Mrs. Harris thought he said, ‘Jump off.’ Mrs. Harris did jump off; while Harris pedaled away hard, thinking that she was still behind him. At first she thought he was riding up the hill just to show off. She expected him to jump off when he reached the top of the hill, and lean in a careless and graceful manner against the bicycle, waiting for her. When she saw him pass the top of the hill and cycle rapidly down the other side, she was quite alarmed. She ran to the top of the hill and shouted, but he never turned his head. She watched him disappear into a wood a mile and a half away, and then sat down and cried. She had no money and she knew no Dutch. People passed, and seemed sorry for her. She tried to make them understand what had happened. They gathered that she had lost something, but could not grasp what. They took her to the nearest village, and found a policeman for her. From the signs she made, the policeman thought that some man had stolen her bicycle. They found a boy driving a lady’s bicycle about four miles away. They brought him to her in a cart, but as Mrs. Harris did not want either him or his bicycle, they let him go again. Meanwhile, Harris continued his ride with much enjoyment. It seems to him that he had suddenly become a stronger cyclist. “1 haven’t felt this machine so light for months. It’s this air, I think. It’s doing me good,” he said. Then he told his wife not to be afraid, and he would show her how fast he could go.

He sped merrily on for about five miles. Then, the feeling began to grow upon him that something was wrong. He stretched out his hand behind him and felt there was nothing there. He jumped, or rather fell off, and looked back up the road. It stretched white and straight and not a living soul could be seen on it. Harris was in a panic. He asked several people, but nobody could understand anything that he was saying except that he seemed to have lost a lady. A young man suggested the police station at the next town. Harris made his way there. The police gave him a piece of paper, and told him to write down a full description of his wife, together with the details of when and where he had lost her. He did not know where he had lost her- all he could tell them was the name of the village where he had his lunch. He knew he had her with him then, and they had started from there together. With the help of a hotel-keeper, who spoke a little English, the police were able to make out what he wanted. In the evening they brought her to him in a covered wagon, together with a bill of expenses. She was very angry! (Adapted from Three Men on the Bummel by Jerome K. Jerome) Tick the meaning the following word from the passage: 'Expenses'
A. Gaining knowledge or skill B. Money spent in doing or buying something C. Costing a lot of money D. None of the above

42. Read

the story given below and answer the following question:

Passage Harris was riding a bicycle with his wife through Holland. The roads were stony, and the machine jumped a good deal. ‘Sit tight,’ said Harris, without turning his head. Mrs. Harris thought he said, ‘Jump off.’ Mrs. Harris did jump off; while Harris pedaled away hard, thinking that she was still behind him. At first she thought he was riding up the hill just to show off. She expected him to jump off when he reached the top of the hill, and lean in a careless and graceful manner against the bicycle, waiting for her. When she saw him pass the top of the hill and cycle rapidly down the other side, she was quite alarmed. She ran to the top of the hill and shouted, but he never turned his head. She watched him disappear into a wood a mile and a half away, and then sat down and cried. She had no money and she knew no Dutch. People passed, and seemed sorry for her. She tried to make them understand what had happened. They gathered that she had lost something, but could not grasp what. They took her to the nearest village, and found a policeman for her. From the signs she made, the policeman thought that some man had stolen her bicycle. They found a boy driving a lady’s bicycle about four miles away. They brought him to her in a cart, but as Mrs. Harris did not want either him or his bicycle, they let him go again. Meanwhile, Harris continued his ride with much enjoyment. It seems to him that he had suddenly become a stronger cyclist. “1 haven’t felt this machine so light for months. It’s this air, I think. It’s doing me good,” he said. Then he told his wife not to be afraid, and he would show her how fast he could go. He sped merrily on for about five miles. Then, the feeling began to grow upon him that something was wrong. He stretched out his hand behind him and felt there was nothing there. He jumped, or rather fell off, and looked back up the road. It stretched white and straight and not a living soul could be seen on it. Harris was in a panic. He asked several people, but nobody could understand anything that he was saying except that he

seemed to have lost a lady. A young man suggested the police station at the next town. Harris made his way there. The police gave him a piece of paper, and told him to write down a full description of his wife, together with the details of when and where he had lost her. He did not know where he had lost her- all he could tell them was the name of the village where he had his lunch. He knew he had her with him then, and they had started from there together. With the help of a hotel-keeper, who spoke a little English, the police were able to make out what he wanted. In the evening they brought her to him in a covered wagon, together with a bill of expenses. She was very angry! (Adapted from Three Men on the Bummel by Jerome K. Jerome) Tick the meaning the following word from the passage: 'Cart'
A. suitcase B. A vehicle with two C. A map or drawing D. Something to eat

or four wheels, usually pulled by a horse

43. Read

the story given below and answer the following question:

Passage It was a warm, spring Saturday morning, but that wasn’t the only reason Jim woke up in a good mood. He was going to the nursery with his father. Jim loved gardening, and Mr. Ito’s nursery was Jim’s favourite store. Jim could see from the parking lot that the flowers and shrubs at the nursery were already in full bloom. There were yellow daffodils and tulips in a range of colors from white to purple so dark they were almost black. Jim loved the bright green of the new leaves on the trees. It had been a long, cold winter, and the flowers cheered him up. Jim’s father rubbed his hands together. “Let’s go do some shopping,” he said. Jim pushed the shopping cart while his father piled things into it. They bought a bag of potting soil. Jim loved the way it smelled. They walked down rows of plants and seedlings, and piled pots into their cart. They bought petunias and geraniums for the hanging baskets they made every year. They bought ferns and flowers for their deck. They bought fertilizer. Jim’s father held up a birdhouse. “Should we get this?” he asked Jim. Jim shook his head. “Let’s make our own,” he said. They bought vegetable seeds for their garden. They got radishes, carrots, zucchini and red beet seeds. They bought trays of young tomato plants and lettuce. “Are you sure we should get lettuce? Jim asked his father. “Remember how the slugs ate it all last year?” His father sighed and nodded. “I’m going to spread sawdust this year. I heard that keeps the slugs away.” After Jim and his father filled their cart, they parked it in the shade and strolled around the nursery looking at all the shrubs and trees. “I think we should plant an apple tree this year,” said Jim. “I agree,” said his father. “There is no room in the car this time, but may be we can come back next week and pick one out.” They paid and drove home, and spent the rest of the day working in the yard. Jim was tired when he went to bed, but he was happy and the yard looked great. He couldn’t wait to eat the vegetables. According to the story, what do Jim and his father do annually?
A. Make hanging baskets B. Make a bird house C. Plant lettuce

D. Plant

an apple tree

44. Read

the story given below and answer the following question:

Passage Rantideva, who was a king, became a hermit. He had given his wealth to the poor and lived a simple life in the solitude of the jungle. He and his family had only the bare necessities of life. One day, after a fast of forty-eight hours, a light meal of rice with milk and sugar was prepared for him. A poor Brahmin came up to the door of the hut and asked for food. Rantideva gave him half of his rice. Then came a Sudra begging for help and Rantideva gave him half of what remained. Next, Rantideva heard a dog barking; the poor beast seemed to be starving. Rantideva gave him what was left. Last of all came a pariah who stopped at the hermit’s door and asked for help. Rantideva gave him the milk and the sugar, and continued to fast. Suddenly, four gods stood in front of Rantideva. “It was to us, Rantideva, that you gave food, for we assumed the forms of a Brahmin, a Sudra, a dog and a poor outcast. You were good to us all and we praise you for your loving thoughts.” A kind heart treats all men and even animals as members of one family, one humanity. What kind of life did he live?
A. He lived in a big and beautiful palace. B. He lived a simple life in the solitude of the jungle. C. He lived with Brahmins and prayed throughout the day. D. He lived with the Gods.

45. Read

the poem given below and answer the question that follows:

Freedom is the right to do Anything that pleases you, As long as you keep in sight That others also have a right. Have you the right to kill a cat? Oh no! It’s wrong, just consider that The cat has the right to live like you A right of eating and drinking too! So remember that it’s certainly wrong To deprive a nightingale its song To cheat the poor people, as rich men do To rob the innocent, as robbers do To injure someone to win a race To despise some and others embrace To disobey every order and rule And drown a swimmer in the pool And shout and scream like a fool Disrespecting the teachers in the school. So never forget that although you are free, You should think of others, not only ‘ME’. What similarity has the poet pointed out between rich men and robbers?

A. Rob the innocent B. Hide from the police C. Give alms to the poor D. None of the above

46. Read

the poem given below and answer the question that follows:

Freedom is the right to do Anything that pleases you, As long as you keep in sight That others also have a right. Have you the right to kill a cat? Oh no! It’s wrong, just consider that The cat has the right to live like you A right of eating and drinking too! So remember that it’s certainly wrong To deprive a nightingale its song To cheat the poor people, as rich men do To rob the innocent, as robbers do To injure someone to win a race To despise some and others embrace To disobey every order and rule And drown a swimmer in the pool And shout and scream like a fool Disrespecting the teachers in the school. So never forget that although you are free, You should think of others, not only ‘ME’. What are the rights of a cat similar to ours?
A. The right to live B. The right to eat C. The right to drink D. All of the above 47. Read

the passage and answer the question that follows:

AMAZING BLACK HOLES How many things can you see in the night sky? A lot! On a clear night you might see the Moon, some planets, and thousands of sparkling stars. You can see even more with a telescope. You might see stars where before you only saw dark space. You might see that many stars look larger than others. You might see that some stars that look white are really red or blue. With bigger and bigger telescopes you can see more and more objects in the sky. And you can see those objects in more and more detail. But scientists believe there are some things in the sky that we will never see. We won’t see them with the biggest telescope in the world, on the clearest night of the year. That’s because they’re invisible. They’re the mysterious dead stars called black holes. You might find it hard to imagine that stars die. After all, our Sun is a star. Year after year we see it up in the sky,

burning brightly, giving us heat and light. The Sun certainly doesn’t seem to be getting old or weak. But stars do burn out and die after billions of years. As a star’s gases burn, they give off light and heat. But when the gas runs out, the star stops burning and begins to die. As the star cools, the outer layers of the star pull in toward the center. The star squashes into a smaller and smaller ball. If the star was very small, the star ends up as a cold, dark ball called a black dwarf. If the star was very big, it keeps squashing inward until it’s packed together tighter than anything in the universe. Imagine if the Earth were crushed until it was the size of a tiny marble. That’s how tightly this dead star, a black hole, is packed. What pulls the star in toward its center with such power? It’s the same force that pulls you down when you jump - the force called gravity. A black hole is so tightly packed that its gravity sucks in everything - even light. The light from a black hole can never come back to your eyes. That’s why you see nothing but blackness. So the next time you stare up at the night sky, remember: there’s more in the sky than meets the eye! Scattered in the silent darkness are black holes - the great mystery of space. Read this sentence from the story. The Sun certainly doesn’t seem to be getting old or weak. What is an antonym for the word weak?
A. Thin B. Tired C. Strong D. Big

48. Two

sentences are given. Select which of the following sentence uses correct conjunction:

Father went for jogging. Mother stayed at home.
A. Father went for jogging since mother stayed at home B. Father went for jogging while mother stayed at home. C. Father went for jogging therefore mother stayed at home. D. Father went for jogging and mother stayed at home.

49. Read

the passage and answer the question that follows:

AMAZING BLACK HOLES How many things can you see in the night sky? A lot! On a clear night you might see the Moon, some planets, and thousands of sparkling stars. You can see even more with a telescope. You might see stars where before you only saw dark space. You might see that many stars look larger than others. You might see that some stars that look white are really red or blue. With bigger and bigger telescopes you can see more and more objects in the sky. And you can see those objects in more and more detail. But scientists believe there are some things in the sky that we will never see. We won’t see them with the biggest telescope in the world, on the clearest night of the year. That’s because they’re invisible. They’re the mysterious dead stars called black holes. You might find it hard to imagine that stars die. After all, our Sun is a star. Year after year we see it up in the sky, burning brightly, giving us heat and light. The Sun certainly doesn’t seem to be getting old or weak. But stars do burn out and die after billions of years.

As a star’s gases burn, they give off light and heat. But when the gas runs out, the star stops burning and begins to die. As the star cools, the outer layers of the star pull in toward the center. The star squashes into a smaller and smaller ball. If the star was very small, the star ends up as a cold, dark ball called a black dwarf. If the star was very big, it keeps squashing inward until it’s packed together tighter than anything in the universe. Imagine if the Earth were crushed until it was the size of a tiny marble. That’s how tightly this dead star, a black hole, is packed. What pulls the star in toward its center with such power? It’s the same force that pulls you down when you jump - the force called gravity. A black hole is so tightly packed that its gravity sucks in everything - even light. The light from a black hole can never come back to your eyes. That’s why you see nothing but blackness. So the next time you stare up at the night sky, remember: there’s more in the sky than meets the eye! Scattered in the silent darkness are black holes - the great mystery of space. Which of the following statements is NOT a fact?
A. Black holes are dead stars. B. Black holes have gravity. C. Black holes are invisible. D. There is nothing as mysterious

as a black hole.

50. Select the correct preposition

from the choices given below:

John is sitting _______ his favorite armchair.
A. In B. Over C. Along D. Down

1. D 6. C 11. D 16. D 21. A 26. A 31. B 36. B 41. B 46. D

2. C 7. C 12. C 17. C 22. B 27. A 32. C 37. C 42. B 47. C

3. D 8. C 13. B 18. A 23. C 28. A 33. A 38. A 43. C 48. B

4. A 9. A 14. B 19. A 24. D 29. D 34. A 39. C 44. B 49. D

5. C 10. A 15. A 20. A 25. A 30. B 35. D 40. C 45. A 50. A

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times