You are on page 1of 21

1.

Fill

the blank with suitable pronoun:

Florence Nightingale was a nurse. _______ was called the Lady with the Lamp.
A. Her B. Him C. He D. She

2. Fill

the blank with suitable pronoun:

The teacher gave _______ a surprise treat for being good children.
A. Us B. Her C. Him D. It

3. Fill

in the blank with correct form of adjective:

My bag is heavy but yours is ________.


A. Heavy B. Heavier C. Heaviest D. More heavy

4. Select the antonym of

the underlined adjective:

The glass is half empty.


A. Unfilled B. Blank C. Full D. Clear

5. Select the antonym of

the underlined adjective:

Shimla is a wonderful place.


A. Beautiful B. Awful C. Ugly D. Exciting

6. Fill

the blank with appropriate adverb:

Robert goes to the gym only two or three times a year. He ________ goes to the gym.
A. Always B. Never C. Usually

D. Seldom

7. Select the adverb

in the following sentence:

She went out of the room quickly.


A. Out B. Room C. Quickly D. She

8. Fill

the blank with appropriate adverb:

________ I went to the science museum.


A. Tomorrow B. Yesterday C. Often D. Rarely

9. Look

at the picture and fill the blank with appropriate preposition:

The dog walked _____ the boy.

A. Besides B. Along C. In front of D. Behind

10. Fill

in the correct preposition in the blank:

We went to Kolkata _____ air.


A. In B. By C. On D. At

11. Fill

in the correct preposition in the blank:

I saw you _____Thursday.


A. At B. In C. Into D. On

12. Select which

article would come before the following noun:

'Stars'
A. A B. An C. The D. None of these

13. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

He is _____ artist.
A. A B. An C. The D. Nothing

14. Select the correct article.

Some option may not require the use of an article:

Do you have _____ computer?


A. A B. An C. The D. Nothing

15. Fill

in the blank using conjunction (and/ but/ so/ because):

I want a new TV ______ the one I have now is broken.


A. And B. But C. So D. Because

16. Fill

in the blank using conjunction (and/ but/ so/ because):

My name is Jim ______ Im your new teacher.


A. And B. But C. So D. Because

17. Fill

in the blank using conjunction (and/ but/ so/ because):

I like coffee ______ I dont like tea.


A. And

B. But C. So D. Because 18. Punctuate the following

paragraph:

Do you think the Earth is land surrounded by water? Youre wrong. You know this is a water planet. It is the oceans which are the earth. The land masses are just barriers in between. Seas are not oceans, so dont make that mistake_________ But seas do feed into oceans. Its really all one big water body. It just has different names depending on which part of the land is closest to it.
A. (.) B. (,) C. (?) D. (!)

19. From the following A. I have bought a pen. B. i have bought a pen C. i have bought a Pen. D. I have bought a Pen

options given, select the one which is correct:

20. Punctuate the following

paragraph:

Jawahar Lal Nehru was born in Allahabad. He was the son of a lawyer. He was educated in England. He returned to India in 1912. __________ became the Prime Minister of India in 1947. He died in 1964.
A. He B. he. C. he! D. He,

21. From the following

options given, select the one which is correct:

A. Ragini studies in Nay Bharat school on Pusa road. B. ragini studies in nay bharat school on pusa Road C. ragini studies in nay bharat school on pusa road. D. Ragini studies in Nay Bharat School on Pusa road.

22. Select the synonym of

the word given below:

'Middle'
A. Corner B. Centre C. End D. Beginning

23. A group

of four words are given. Out of the four, three are synonyms. Select the odd one out:

A. Hard B. Difficult C. Tough D. Soft

24. Select the synonym of

the word given below:

'Anger'
A. Happiness B. Pleasure C. Joy D. Wrath

25. Select the antonym of

the word given below:

'Accept'
A. Reject B. Agree C. Tiny D. Regard 26. Select the prefix

that would be added to the word to make its antonym:

'Advantage'
A. Un B. Mis C. Dis D. Im

27. Select the antonym of

the word given below:

'Bright'
A. Light B. Sharp C. Dull D. Tight

28. Select the antonym of

the word given below:

'Accept'
A. Reject B. Agree C. Tiny D. Regard

29. Select the correct option A. Library B. Laundry C. Ice cream D. Hospital

30. Select the correct option A. Children B. Computer C. Cat D. Cassette player

31. Select the correct option A. Aeroplane B. Bus C. Bicycle D. Television

32. Himani

is shifting to a new house in New Mumbai. They are throwing a house warming party and she wants to invite her friend Neeru for the same on 1 5th July. The party is in the morning. She writes the following letter to her friend inviting her. Complete the letter with the choice given below: 7th July 20XX Dear Neeru, You will be glad to know that we are after all shifting to a new house, 751,Akaash Apartments, New Mumbai .We are going to have a house warming party on15thJuly in the morning. I want you and your parents to be with us on this occasion. I am very eager to show you my own room. It will be a surprise for you. Please__________ come. Yours. Himali.
A. Do B. Dont C. Do not D. None of these

33. Imagine you

are Arun. It is your birthday the next week and you are hosting a party for your friends at your home in the evening at 5:30. Complete the following invitation to Neeraj with choice given below: __________ 25 Park Road Ashok Enclave, New Delhi-110005 Dear Neeraj, It is my birthday on Friday, 20th March. I am giving a party for my friends. I am organizing many games. Mom is planning to cook our favorite dishes. We will play our favorite games. And it will be fun time for all the friends. Please do join us at 5:30 PM at my house. Arun.

A. Dear Neeraj B. Dear Arun C. 13th March 2012 D. Today

34. Rahul

lives in a hostel. His school is organizing an educational trip to Jaipur where they plan to visit places like Hawa Mahal, Jantar Mantar, etc. He wrote the following letter to his father, informing him and asking for money to take care of the trip expenses. Complete the letter with the choice given below: Room No. 23 Boys Hostel Springfields School New Delhi. . 2nd February 2012 Dear father, How are you? I am fine here; I hope you are fine too. Our school is organizing an educational trip to Jaipur. It will be an enriching experience for the students as they will visit various historical monuments in the city. We shall also be taken to important places like the Maharajas Palace, Amer Fort, Hawa Mahal, Jantar Mantar, etc. We shall be staying in a three star hotel. I request you to send me a sum of Rs. 3000 to take care of the trip, hotel and other expences on the way. Please ______ it at the earliest. Regards to mom and love to Sneha. Yours lovingly, Rahul .
A. Give B. Dont C. Send D. Dont

give send

35. Himani

is shifting to a new house in New Mumbai. They are throwing a house warming party and she wants to invite her friend Neeru for the same on 1 5th July. The party is in the morning. She writes the following letter to her

friend inviting her. Complete the letter with the choice given below: 7th July 20XX Dear Neeru, You will be glad to know that we are after all shifting to a new house, 751,Akaash Apartments,_________ .We are going to have a house warming party on15thJuly in the morning. I want you and your parents to be with us on this occasion. I am very eager to show you my own room. It will be a surprise for you. Please do come. Yours. Himali.
A. 15 th July B. New Delhi C. New Mumbai D. None of the above

36. Ram

Singh is going to Panipat on July 5th to attend his uncles marriage. He will not be able to attend school for two days. He wrote the following application to the Principal. Complete the application with the appropriate choice given below: The Principal DAV Public School Shalimar Bagh Delhi 4th July 20XX . The Respected Sir My Uncle is getting married on 5th July.The marriage party will go toPanipat. I will be attending his marriage. So I will not be able to come to school on 5th July and 6th July. Kindly grant leave. Yours obediently. Ram Singh Class IV. __________
A. Roll No. 27 B. 4thJuly 20XX C. Both A and B D. None of these

37. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Air is a mixture of many gases. It contains about 78% nitrogen, 21% oxygen and 1% other gases. Animals need to breathe in air in order to get oxygen. Oxygen burns the food within their body and releases energy for various activities. Water animals derive oxygen from water. Microbes like amoeba breathe through their body surface. Insects breathe through their spiracles. Birds, reptiles and mammals breathe through their lungs.

When we breathe, we take in fresh air. This is called inhaled air. The air that we breathe out is called exhaled air. Exhaled air is warmer and has more carbon dioxide. We should breathe in fresh air. Exhaled air contains more ________and is warmer than the ________.
A. Carbon dioxide, Oxygen B. Carbon dioxide, Inhaled air C. Oxygen, water D. Oxygen, Inhaled air

38. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Coconut oil is used in India as cooking oil, hair oil, body oil and industrial oil. It accounts for 6 percent of the total vegetable oil pool in the country. Coconut oil is colourless to pale brownish yellow. It is extracted from dried coconut kernel. The oil is fluid as water under warm conditions but solidifies at cooler temperatures. It is neutral; in its effects on blood, fats and cholesterol. It is also an excellent hair oil. It prevents dandruff and keeps the skin soft and moist. In addition, the oil is extensively used in ice-creams, whipped cream, biscuits and similar products Coconut oil is extracted from
A. Dried coconut kernel B. Bark of coconut tree C. Coconut tree leaves D. Coconut water

39. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Most kinds of mammals live on the land. But few of them such as seals, walruses, whales and dolphins make their homes in the sea. Some of these animals can stay under water for long periods of time. But, like all mammals, they are air-breathers. They must come to the surface to breathe from time to time. Whales and dolphins look so much like fish that many people think they are fish. But they are mammals. Thay have hair, they are warm blooded and their babies drink milk from their mothers breast. The dolphins and porpoises are really small whales. Most people cant tell a dolphin and porpoise apart, but there is a way. The snout of a dolphin is beak like and it almost seems to be smiling. A porpoise has a rounded snout. Dolphins are also much more playful than porpoises. They often leap out of the water. Seals, sea lions and walruses belong to a second group of sea mammals. All these animals are called pinnipeds which mean fin-foot. Their fins are simply flattened feet. These sea mammals are very different from the ones in the first group. Although they spend much of their time in the water, yet they are able to come on to the land and waddle about on their fin feet. We know whales and dolphins are mammals because
A. They have hair on their body B. They are warm blooded C. Young ones drink their mothers D. All of the above

milk

40. Read

the passage given below and answer the question that follows:

Passage Water covers most of our planet. It can be found in oceans, lakes, and ponds, and in the ground itself. The cycle of water from liquid to vapour to solid is called the water cycle. The water cycle is an exciting and continuous process, with no beginning or end. The water cycle is the movement of water in the environment by evaporation, condensation, and precipitation. The warm sun causes liquid water to evaporate (to change from a liquid into a gas or vapour) and rise up into the sky. The water vapours that are formed cool during evaporation. These cooled water vapours form clouds in the sky. The transformation of the vapour into clouds (that is, from a gas into a liquid) is condensation. Clouds can be a mass of water droplets and/or ice particles. When the clouds get heavy enough, the water falls back to the ground in the form of rain, snow, or hail. This is precipitation. Plants in our environment contain water in a liquid form. They release water vapour into the atmosphere. When plants do this it is called transpiration. Transpiration is a kind of evaporation. What are clouds?
A. Masses of condensed water formed B. Masses of condensed vapours. C. Masses of cotton balls. D. Masses of evaporated water.

by cooled water vapours.

41. Read

the story given below and answer the following question:

Passage A long time ago, when animals could talk, there lived in a forest four wise creatures -a hare, a jackal, an otter and a monkey. They were good friends, and every evening they would sit together in a forest glade to discuss the events of the day, exchange advice and make good resolutions. The hare was the noblest and wisest of the four. He believed in the superiority of men and women, and was always telling his friends tales of human goodness and wisdom. One evening, when the moon rose in the sky, and those days the moons face was clear and unmarked, the hare looked up at it carefully and said, Tomorrow good men will observe a fast, for I can see that it will be the middle of the month. They will eat no food before sunset, and during the day they will give alms to any beggar or holy man who may meet them. Let us promise to do the same. In that way, we can come a little closer to human beings in dignity and respect. The others agreed, and then went their different ways. Next day, the otter got up, stretched himself, and was preparing to get his breakfast when he remembered the vow he had taken with his friends. If I keep my word, how hungry I shall be by evening! he thought. Id better make sure that theres plenty to eat once the fast is over. He set off towards the river. A fisherman had caught several large fish early that morning, and had buried them in the sand, planning to return for them later. The otter soon smelt them out. A supper all ready for me, he said to himself. But since its a holy day, I mustnt steal. Instead he called out, Does anyone own this fish?

There being no answer, the otter carried the fish off to his home, setting it aside for his evening meal. - Ruskin Bond (from The Hare in the Moon) The hare thought that if the four friends kept a fast and gave alms, _________.
A. They would get more food. B. They would come a little closer to human beings C. They would become human beings in next life. D. None of the above.

in dignity and respect.

42. Read

the story given below and answer the following question:

Passage The Giant had gone to visit his friend, The Cornish Ogre, and had stayed with him for seven years. So, every afternoon, on their way back from school, the children used to play in the Giants garden. It was a large lovely garden, with soft green grass. Here and there, over the grass stood beautiful flowers like stars, there were twelve peach trees that in the spring time broke out into delicate blossoms of pink and pearl, and in the autumn bore rich fruit. The birds sat on the trees and sang so sweetly that children used to stop their games in order to listen to them. How happy we are here! they cried to each other. When the Giant arrived he saw the children playing in the garden. What are you doing here? he cried in a very gruff voice and the children raw away. My own garden is my own garden, said the Giant. Anyone can understand that, and I will allow nobody to play in it. but myself. So he built a high wall all around it, and put up a notice-board saying, TRESPASSERS WILL BE PROSECUTED He was a very selfish Giant. The poor children now had nowhere to play. They tried to play on the road, but the road was very dusty and full of hard stones, and they did not like it. They used to wander round the high wall when their lessons were over, and talk about the beautiful garden inside. How happy we were there, they said to each other. Then the Spring came, and all over the country there were little blossoms and little birds. Only in the garden of the Selfish Giant it was still winter. The birds did not care to sing in it as there were no children, and the trees forgot to blossom. Once a beautiful flower put its head but from the grass, but when it saw the notice- board it was so sorry for the children that it slipped back into the ground again, and went off to sleep. Oscar Wilde Where had the Giant gone?
A. To meet his friend the Irish Ogre. B. To meet his friend the Cornish Ogre. C. To meet his friend the Gentle Giant. D. To buy toys for the children.

43. Read

the story given below and answer the following question:

Passage It was a warm, spring Saturday morning, but that wasnt the only reason Jim woke up in a good mood. He was going to the nursery with his father. Jim loved gardening, and Mr. Itos nursery was Jims favourite store.

Jim could see from the parking lot that the flowers and shrubs at the nursery were already in full bloom. There were yellow daffodils and tulips in a range of colors from white to purple so dark they were almost black. Jim loved the bright green of the new leaves on the trees. It had been a long, cold winter, and the flowers cheered him up. Jims father rubbed his hands together. Lets go do some shopping, he said. Jim pushed the shopping cart while his father piled things into it. They bought a bag of potting soil. Jim loved the way it smelled. They walked down rows of plants and seedlings, and piled pots into their cart. They bought petunias and geraniums for the hanging baskets they made every year. They bought ferns and flowers for their deck. They bought fertilizer. Jims father held up a birdhouse. Should we get this? he asked Jim. Jim shook his head. Lets make our own, he said. They bought vegetable seeds for their garden. They got radishes, carrots, zucchini and red beet seeds. They bought trays of young tomato plants and lettuce. Are you sure we should get lettuce? Jim asked his father. Remember how the slugs ate it all last year? His father sighed and nodded. Im going to spread sawdust this year. I heard that keeps the slugs away. After Jim and his father filled their cart, they parked it in the shade and strolled around the nursery looking at all the shrubs and trees. I think we should plant an apple tree this year, said Jim. I agree, said his father. There is no room in the car this time, but may be we can come back next week and pick one out. They paid and drove home, and spent the rest of the day working in the yard. Jim was tired when he went to bed, but he was happy and the yard looked great. He couldnt wait to eat the vegetables. Who is Mr. Ito?
A. Jim B. Jims father C. The nursery owner D. Jims gardener

44. Read

the story given below and answer the following question:

Passage A long time ago, when animals could talk, there lived in a forest four wise creatures -a hare, a jackal, an otter and a monkey. They were good friends, and every evening they would sit together in a forest glade to discuss the events of the day, exchange advice and make good resolutions. The hare was the noblest and wisest of the four. He believed in the superiority of men and women, and was always telling his friends tales of human goodness and wisdom. One evening, when the moon rose in the sky, and those days the moons face was clear and unmarked, the hare looked up at it carefully and said, Tomorrow good men will observe a fast, for I can see that it will be the middle of the month. They will eat no food before sunset, and during the day they will give alms to any beggar or holy man who may meet them. Let us promise to do the same. In that way, we can come a little closer to human beings in dignity and respect. The others agreed, and then went their different ways. Next day, the otter got up, stretched himself, and was preparing to get his breakfast when he remembered the vow he had taken with his friends. If I keep my word, how hungry I shall be by evening! he thought. Id better make sure that theres plenty to eat once the fast is over. He set off towards the river. A fisherman had caught several large fish early that morning, and had buried them in the sand, planning to return for

them later. The otter soon smelt them out. A supper all ready for me, he said to himself. But since its a holy day, I mustnt steal. Instead he called out, Does anyone own this fish? There being no answer, the otter carried the fish off to his home, setting it aside for his evening meal. - Ruskin Bond (from The Hare in the Moon) The word Glade means__________.
A. A small opening in a jungle B. Decisions C. Clothing, food or money given to poor people D. A main meal eaten in the evening.

45. Read

the poem given below and answer the question that follows:

I like to watch the shadows, That fill my room each night. They always come to play there, When I turn out the light. They dance around my pillow; They skip across the floor, They race about the ceiling And bounce against the door. I wish I were a shadow, Then I could play at night, And dance around your pillow, When you turn out the light What does the poet like to watch?
A. Shadows during day light B. Shadows when he turns off the light C. All the shadows D. Men

46. Read

the poem given below and answer the question that follows:

Mary had a little lamb, Its fleece was white as snow. And everywhere that Mary went, The lamb was sure to go. It followed her to school one day, Which was against the rules, It made the children laugh and play, To see a lamb at school! And so the teacher turned him out, But still it lingered near,

And waited patiently about, Till Mary did appear. And then it went to her and laid, His head upon her arm, As if he said, I am not afraid, Youll keep me from all harm. What makes the lamb love Mary so? The eager children cry--Oh! Mary loves the lamb, you know, The teacher did reply. And you each gentle animal in confidence may bind, And make them follow at your call, If you are always kind! (Sarah Joseph Hale) Why did the Lamb follow Mary around?
A. Because she loved him. B. Because she gave him food. C. Because he wanted to study in the school. D. Because she tied him to a rope and made him

follow her.

47. Read

the passage and answer the question that follow:

HOW THE CHIPMUNK GOT ITS STRIPES Long ago, the Earth was covered in darkness. None of the creatures living there knew what daylight looked like. One day, all of the animals of the forest gathered together in a clearing. They wondered if it would be better to remain in darkness, or if it would be better to also have light. Deer, Chipmunk, Raccoon, Wolf, Bear, and many other creatures climbed to the top of the highest mountain. The mountain stood so tall that there were no trees on its top, and it was covered only with rocks. Millions of stars blinked in the dark sky overhead. The biggest and most powerful animal in the forest was the bear, and he was the first to reach the mountaintop. Bear stood on the highest peak, looked out over the forest below, and argued for remaining in darkness. He said that the creatures of the forest would be able to sleep better in darkness because there would be no light to keep them awake. Most of the other animals were afraid, and they agreed with Bear. Raccoon said that he did not mind the darkness because he was so smart that he could find plenty of food, even in the dark. Wolf was easy to please, too. She didnt mind the darkness because she could howl in darkness or in light. But one animal did stand up to the Bear. Chipmunk, the smallest of the animals, argued that it would be better to have both light and dark. Chipmunk was very clever. As Bear continued to argue for darkness, she made many good arguments for light. Slowly, the night passed. Bear grew tired of talking, but Chipmunk chattered on and on, as if she had all of the energy in the world. As the other animals dropped off to sleep, one by one, Chipmunk kept arguing. Finally, the first sunrise ever seen by the animals appeared over the top of the mountain. They woke up and were amazed by what they saw. Chipmunk began to dance from rock to rock. Bear became angry because he didnt get his way. He roared loudly and ran after Chipmunk. He chased Chipmunk all the way down the mountain. Bear was fast, and he reached out his giant paw to grab Chipmunk. Chipmunk got away, but not before Bear managed to scratch her back with his long claws. And that is why, to this day, you can see stripes on Chipmunks back!

What is the theme of this story?


A. Stand up for what you believe in. B. It is always better to go along with the crowd. C. There is only one right way to do things. D. Making decisions is easy. 48. Fill

the correct form of the Verb To Be from the choices given below:

His pants ___________ ripped over his left knee.


A. Was B. Will C. Is D. Are

be

49. Read

the passage and answer the question that follow:

HOW THE CHIPMUNK GOT ITS STRIPES Long ago, the Earth was covered in darkness. None of the creatures living there knew what daylight looked like. One day, all of the animals of the forest gathered together in a clearing. They wondered if it would be better to remain in darkness, or if it would be better to also have light. Deer, Chipmunk, Raccoon, Wolf, Bear, and many other creatures climbed to the top of the highest mountain. The mountain stood so tall that there were no trees on its top, and it was covered only with rocks. Millions of stars blinked in the dark sky overhead. The biggest and most powerful animal in the forest was the bear, and he was the first to reach the mountaintop. Bear stood on the highest peak, looked out over the forest below, and argued for remaining in darkness. He said that the creatures of the forest would be able to sleep better in darkness because there would be no light to keep them awake. Most of the other animals were afraid, and they agreed with Bear. Raccoon said that he did not mind the darkness because he was so smart that he could find plenty of food, even in the dark. Wolf was easy to please, too. She didnt mind the darkness because she could howl in darkness or in light. But one animal did stand up to the Bear. Chipmunk, the smallest of the animals, argued that it would be better to have both light and dark. Chipmunk was very clever. As Bear continued to argue for darkness, she made many good arguments for light. Slowly, the night passed. Bear grew tired of talking, but Chipmunk chattered on and on, as if she had all of the energy in the world. As the other animals dropped off to sleep, one by one, Chipmunk kept arguing. Finally, the first sunrise ever seen by the animals appeared over the top of the mountain. They woke up and were amazed by what they saw. Chipmunk began to dance from rock to rock. Bear became angry because he didnt get his way. He roared loudly and ran after Chipmunk. He chased Chipmunk all the way down the mountain. Bear was fast, and he reached out his giant paw to grab Chipmunk. Chipmunk got away, but not before Bear managed to scratch her back with his long claws. And that is why, to this day, you can see stripes on Chipmunks back! What is the theme of this story?
A. Stand up for what you believe in. B. It is always better to go along with the crowd. C. There is only one right way to do things. D. Making decisions is easy.

50. Fill

in the blank with correct form of the verb (as directed):

Rajesh ______to Patna last Monday. (Past Continuous Tense)


A. Was going B. Is going C. Go D. Will be going

1. D 6. D 11. D 16. A 21. A 26. C 31. A 36. A 41. B 46. A

2. A 7. C 12. C 17. B 22. B 27. C 32. A 37. B 42. B 47. A

3. B 8. B 13. B 18. A 23. D 28. A 33. C 38. A 43. C 48. D

4. C 9. C 14. A 19. A 24. D 29. C 34. C 39. D 44. A 49. A

5. B 10. B 15. D 20. A 25. A 30. B 35. C 40. A 45. B 50. A