1.

Choose the correct adjective from the alternatives below

This book is very________
A. Informative B. Informing C. Informed D. Informs 2. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

When you’re ready, I’ll take you to _______airport
A. An B. The C. A D. None of these

3. Fill in the blanks with suitable Articles from the options given below

He has _____cut on his leg and _____ bruise on his chin
A. A/a B. An/the C. The/a D. None of these

4. Complete the story by filling the blanks with suitable articles:

One day the tortoise asked a rabbit to run a race with him. The rabbit laughed at _____ idea. He called the tortoise a fool to challenge an excellent runner like him. But he agreed. Soon after the race started. The rabbit was far ahead, so he thought of an idea. He decided to take a nap under a tree. On seeing this the tortoise made an extra effort and reached the end point. When the rabbit woke up, it was too late!
A. An B. The C. A D. None of these

5. Complete the story by filling the blanks with suitable articles:

One day the tortoise asked a rabbit to run a race with him. The rabbit laughed at the idea. He called the tortoise a fool to challenge an excellent runner like him. But he agreed. Soon after the race started. The rabbit was far ahead, so he thought of an idea. He decided to take______ nap under a tree. On seeing this the tortoise made an extra effort and reached the end point. When the rabbit woke up, it was too late!
A. The B. A C. An D. None of these

6. Choose the correct adverb from the options given

Shivani is happy. She smiles ______.

A. Happier B. Happiest C. Happily D. Happy

7. Read the letter and fill in the blanks with suitable adverbs from the options given below.

How are you? Today I am too happy for words. Yesterday I was awarded the ‘Best Student Scholarship’ at the Annual Function. I heard my name being announced loudly. As I walked happily to the stage, my heart was beating nervously. My parents waved proudly at me. My teacher, who has______ motivated me smiled encouragingly at me. I have never been so happy in my life. .Finally I have made everyone proud of me.
A. Clearly B. Finally C. Loudly D. Always

8. Complete the following paragraph with suitable adverbs from the options given below:

Janet practiced awfully hard to win the music award. She was shaking and was extremely nervous as she stepped onto the stage, even though she had worked really steadily all year. On the other hand, her mother, a piano teacher, was __________ confident. She knew that Janet’s technique was exceptionally beautiful and she played superbly well in front of an audience. However, she also knew that Janet was terribly tired from studying late. Despite her tiredness, Janet’s playing that night was extraordinarily expressive. The newspapers praised her very highly and stated that she was remarkably talented.

A. Completely B. Well C. Enough D. Better

9. Read the letter and fill in the blanks with suitable adverbs from the options given below.

How are you? Today I am too happy for words. Yesterday I was awarded the ‘Best Student Scholarship’ at the Annual Function. I heard my name being announced loudly. As I walked happily to the stage, my heart was beating nervously. My parents waved proudly at me. My teacher, who has always motivated me smiled encouragingly at me. I have__________been so happy in my life. .Finally I have made everyone proud of me.
A. Twice B. Never C. Always D. Again

10. Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

There is a bridge _____ the river.
A. Across B. Via C. On D. In

11. Read the passage and fill in the blanks with suitable preposition:

One night I was very upset. I decided to go for a walk. I walked along the lake for a long time, When I looked at my

watch I realized I had been walking for two hours. As I was on my way back home without realizing I started walking towards Sameer’s house. When I reached Sameer’s room, I switched ____ the light. I saw Sameer sitting on his bed. On seeing me he raised his head. He looked very sick. I stood beside his bed and he grabbed me with both arms. I could see tears in his eyes.

A. In B. Off C. On D. By

12. Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

I broke my finger ______ I was playing football
A. At B. For C. While D. In

13. Complete the following ‘Notice’ by using suitable prepositions from the options given below:

PATEL SCHOOL BARODA NOTICE 25Aug’ 2011 A picnic is being organized for students of Class V on September 10, 2011. The bus will leave the school at 8.45 a.m. sharp. The picnic hours are from 8 a.m. to 3.00 p.m. Students must be dressed ____ their school uniform. Those interested to go should give their names along with a sum of Rs. 100/- to the undersigned latest by September 01, 2011. VARUN (Head Boy)

A. By B. In C. O D. With

14. Fill in the blank with the suitable Conjunction

Sailing in summer is great, _____ I don’t have a sailing boat
A. And B. But C. Although D. Unless

15. Fill in the blank with the suitable Conjunction

I do it_______ I like it
A. Until B. Unless C. Because

D. And

16. Fill in the blank with the suitable Conjunction

Vibhu is crying_______somebody has stolen her doll.
A. Because B. So C. Therefore D. Though

17. Fill in the blank with the suitable Conjunction

The engine developed some snag ______ the flight had to be delayed.
A. Therefore B. And C. Because D. As

18. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I left the house with only 1 hour to spare before the plane was due to take off. Luckily there was very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and went for a coffee. Just as I _____ down , the announcer called my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Went B. Sat C. Jumped D. Drank

19. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I left the house with only 1 hour to spare before the plane was due to take off. Luckily there was very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and _____ for a coffee. Just as I sat down , the announcer called my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Started B. Shouted C. Went D. Whistled

20. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I left the house with only 1 hour to spare before the plane was due to

take off. Luckily there was very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and went for a coffee. Just as I sat down , the announcer ______ my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Sang B. Whistled C. Shouted D. Called

21. Fill in the blank with suitable verb form from the options given below

I often _______ basketball after school
A. Open B. Play C. Rain D. Rise

22. Fill in the blank with suitable verb form from the options given below

I ______ of asking Sofia to lend me her camera. Do you think that’s a good idea?
A. Think B. Am thinking C. Thinks D. Thinking

23. Fill in the blank with the correct answer from the options given

This fruit cake is delicious.______ by your mother?
A. Is it made B. Did it make C. Was it making D. Was it made

24. Fill in the blank with the correct answer from the options given

I wouldn’t eat that if I ________ you
A. Were B. Would be C. Will be D. Am

25. Choose the correct present passive verb from the options given

In the new Japanese restaurant, when you have finished your meal you ______a cup of special tea

A. Give B. Are giving C. Are given D. Gave

26. Choose the correct past passive verb from the options given below

My ticket_______ on the bus this afternoon
A. Wasn’t checking B. Wasn’t checked C. Didn’t check D. Wasn’t check

27. Choose the correct question tag from the alternatives given below

A picnic would be nice, ______?
A. Wouldn’t it B. Would it C. Will it D. Won` t it

28. Choose the correct answer and fill in the blank from the alternatives given below

______ you work faster, we will not finish before dark
A. If B. Unless C. Since D. Because

29. Choose the correct answer and fill in the blank from the alternatives given below

Venus is the _______ planet to earth
A. Most close B. Closer C. Closest D. Closing

30. Choose the correct question tag from the alternatives given below

These exercises are easy, ______?
A. Aren’t they B. Isn’t it C. Don’t they D. Won’t they

31. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: A. During my summer vacations I had gone to Shimla. There I saw many monkeys They all looked much cute and naughty. The baby monkeys kept fighting with each other and kept rolling in the mud.

A. Most B. Very C. Less D. Nicely

32. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: After many hours of deep sleep, Gulliver woke up. But he could not move his hands or legs. Coming to her full senses, he was shocked to see that his arms and legs were fastened to the ground.

A. Self B. Own C. Its D. His

33. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: After many hours of deep sleep, Gulliver woke up. But he could not move his hands or legs. Coming to his full senses, he was shocked to see that his arms and legs was fastened to the ground.

A. Was not B. Were C. Have D. Has

34. Fill in the blanks with correct words from the option given below:

I don’t know why, but whenever I travel by public transport, the buses are always crowded and therefore I have to stand up on the way to work. It may be better if I were to leave home earlier. As it is, many passengers are left behind, unless they force those standing to move further down the aisle. I sometimes have to wait for upto twenty minutes for another bus because the one that arrives is full. Consequently I have been late to work a few times. My manager is usually sympathetic, I don’t think it will be long ________, before he begins to lose his patience. Perhaps I should buy either a motorbike or a small car.

A. However B. Whenever C. While D. When

35. In the following four words are written, out of which three words are wrongly spelt. Choose the correctly

spelt word
A. Kriminal

B. Juge C. Lawyer D. Cort

36. In the following words, out of the four words one word is wrongly spelt choose that word from the options

below
A. Suffix B. Sugest C. Sudden D. Between

37. Each sentence is divided into four parts. One part of the sentence has an error, choose which part of the

sentence has an error The Rajkumar / was / a famous / actor. (A) (B) (C) (D)
A. The Rajkumar B. Was C. a famous D. actor

38. Fill in the blank with appropriate word choosing from the options given

Kavita does not believe ________ God
A. With B. By C. To D. In

39. Read the passage below and answer the question that follows:

The children of L.5. Vidyalaya had a wonderful time yesterday. They were captivated by the speed, agility and showmanship of magician, Kim Rathod. The children watched him spell-bound for two hours. All that broke the silence was a gasp of astonishment or the sound of spontaneous applause, appreciating a trick. Out of his magic wand came flowers, ribbons and garlands of every possible colour and seemingly unending length. It came in such quick succession that everyone was left gasping. One or two young children came up to examine the thin stick wondering how it could hold so much. They were really frustrated. As if that was not magical enough he made a rabbit pop out of an empty wooden box. It went hopping around the stage. It was soon put back into the box and seconds later, he pulled out a rat, soft, white and squeaking. The little ones seemed a little frightened by this, while the others clapped and cheered loudly. This was the grand finale. The children did not want it to end. They shouted ‘encore’, ‘once more’. But Kim gave them a bright smile and vanished from the scene. The children were left searching here and there for him. Then they walked out excitedly recounting what they had seen and how wonderful it was. One of the boys Rajan declared loudly, it was the best magic show of the century! What is the meaning of ‘hopping’?
A. Running B. Jumping C. Standing D. Singing

40. Read the passage below and answer the question that follows:

The Rajasthan Canal, which is under construction with its more than 6,000 km length of branches and distributaries, will be the longest man-made canal of the world. Through this canal the waters of the rivers in the Punjab are being brought to the Thar Desert in Rajasthari. The construction of the canal was started in 1958. It begins from the Harika Barrage in Punjab and enters Rajasthan through north-west after flowing for 176 km as a feeder canal. The cost of the project is estimated at Rs. 284 crores. The work is difficult because of the sandy soil. The land to be irrigated is properly prepared and improved with proper treatment of thee sandy and saline soils, leveling, shaping, colonization and construction of small water-channels. On completion, the Rajasthan Canal will increase the country’s annual agriculture production by about 3 million tons worth Rs. 250 crores. About 20 lakhs people will find homes and new means of employment in the area through which the canal passes. The canal was likely to be completed by 1988. Together with its 8,047 km long branches, it will irrigate 1,456,870 hectares. It will flow for 179 km in Punjab and 513 km in Rajasthan. The Rajasthan Canal will help man to overcome water scarcity and make the dreadful Thar Desert, which does not have rivers worth the name proper. Once tamed, the Thar Desert will become a land of lush blooming sight, bubbling with life. Where is ‘Thar’ Desert?
A. Punjab B. Gujarat C. Rajasthan D. Harika Barrage

41. Read the passage below and answer the question that follows:

The children of L.5. Vidyalaya had a wonderful time yesterday. They were captivated by the speed, agility and showmanship of magician, Kim Rathod. The children watched him spell-bound for two hours. All that broke the silence was a gasp of astonishment or the sound of spontaneous applause, appreciating a trick. Out of his magic wand came flowers, ribbons and garlands of every possible colour and seemingly unending length. It came in such quick succession that everyone was left gasping. One or two young children came up to examine the thin stick wondering how it could hold so much. They were really frustrated. As if that was not magical enough he made a rabbit pop out of an empty wooden box. It went hopping around the stage. It was soon put back into the box and seconds later, he pulled out a rat, soft, white and squeaking. The little ones seemed a little frightened by this, while the others clapped and cheered loudly. This was the grand finale. The children did not want it to end. They shouted ‘encore’, ‘once more’. But Kim gave them a bright smile and vanished from the scene. The children were left searching here and there for him. Then they walked out excitedly recounting what they had seen and how wonderful it was. One of the boys Rajan declared loudly, it was the best magic show of the century! What does century mean?
A. Period of one year B. Period of ten years C. Period of fifty years D. Period of hundred years

42. Read the passage below and answer the question that follows:

The blue whale is the biggest animal that has ever lived. It’s bigger and heavier than the biggest dinosaur ever was. The largest of the dinosaur is thought to have weighed about 50 tons, while the blue whale may weigh over 150 tons, and grow to over 100 feet long! In fact, when a blue whale is born, it is already bigger than an adult elephant. In summer blue whales stay in cold water near the North or South Poles. In winter they move into warmer parts of the ocean. They travel either alone or in small groups of three or four called pods. Blue whales are now protected by law. All the major whaling nations of the world are members of the International Whaling Commission. They have agreed that they will not hunt blue whales. But many scientists believe that there is no way of stopping blue whales from becoming extinct. So it may not be long before the blue whale joins the dinosaur as a

museum specimen, with no living specimens left. And if you want to hear the song of the blue whale, you will have to listen to a record, for the whales won’t be singing any more.

What is special about the blue whale?
A. Size B. Skin C. Color D. Name

43. Read the following telephonic conversation between Ambuj and Rashi and complete the following message

choosing from the options given below: Rashi : Is it 2976592? Ambuj : Yes. May I know who is calling? Rashi : I’m Rashi. May I speak with Shivani. Ambuj : Good afternoon, Shivani has gone to the bazaar. Rashi : Please tell her that I have made a programme of going for a picnic tomorrow Ambuj : I’ll ask her to contact you. Rashi : Thank you MESSAGE May 7th, 20XX 10A.M. Shivani, Rashi has conveyed the message that she has made a programme of going for a picnic tomorrow _________ her for more details. Signatory

A. Called B. Contact C. Meet D. Message

44. Complete the following passage using the information given below:

-Alexander the great -Father king Philip II of Macedonia - Dreamed of ruling the world - Came as far as the River Indus and fought Porus and defeated him -Left India in 325 BC - Died of illness in Babylon at the age of 33 Born to King Philip II of Macedonia, Alexander later became the king. His dream of ruling the world took him on a campaign of conquest and he eventually reached the river Indus, where he ________king Porus. After his departure from India in 325 BC,Alexander died in Babylon
A. Born B. Reached C. Defeated D. Departure

45. Based on the notes given complete the biography to present a report:

Chanakya - Political shrewdness and diplomacy - Helped in establishing the Maurç’an empire - Wrote a book called Arthashastra - From poor Brahmin family - Born and educated in Taxila Chanakya was born into a poor Brahmin family. He was born in Taxila and was educated there. Politically shrewd and a great _______, he wrote the book Arthashastra.
A. Was born B. Authored/wrote C. Shrewd D. Diplomat

46. A. You need to give a talk on Jim Corbett in your class. You took the following notes from an encyclopedia.

Using these notes, complete the biography of Jim Corbett Jim Corbett - Born in 1875 at Nainital - Joined the British Army during World War I - Earned fame as a wildlife photographer and hunter of man eating tigers and leopards in India - The first National Park in India is named in his honour - Also wrote books on his exploits Born in India in 1875, Jim Corbett became famous as a wildlife photographer and for hunting down man eating tigers and leopards. To honour him, the first National Park in India ______ after him. He was also the author of several books.
A. Hunting B. Author C. Honour D. Is named

47. You are Raj, following is a letter you wrote to your father thanking him for the birthday gift he sent you.

Fill in the blanks with suitable words from the options given: Sector 158 BG Indore M.P Date(12/06/2012) My dear Father, I have just received the lovely camera that you have sent me for my birthday. It’s the best birthday ______ I have ever received I will cherish it for ever. I shall send you photographs which I click with it. Once again my sincere thanks. Hoping to see you soon. Your loving son Raj

A. Greeting B. Gift C. Gifted D. Camera

48. Fill in the blanks with suitable (-ing) verbs from the given options:

The workshop

Manoj likes going into his father’s workshop and ________at all the things that are there. His father enjoys making new things, so there are lots of different tools. There are hammers for hammering nails into wood. There are saws for cutting wood and there are paintbrushes for painting things. There are many bottles of different stuff, like white spirit, a chemical for cleaning paintbrushes after you have used them. There are tins of wax and polish for making wooden objects clean and shiny. There are tubes of glue for mending broken things. Manoj likes helping his father tidy up the workshop. This includes putting everything in its right place and sorting out all the nails and screws. Maybe when Manoj is older he will be an expert too like his father.
A. Helping B. Looking C. Making D. Do

49. Fill in the blanks with suitable (-ing) verbs from the given options:

The workshop

Manoj likes going into his father’s workshop and looking at all the things that are there. His father enjoys making new things, so there are lots of different tools. There are hammers for________ nails into wood. There are saws for cutting wood and there are paintbrushes for painting things. There are many bottles of different stuff, like white spirit, a chemical for cleaning paintbrushes after you have used them. There are tins of wax and polish for making wooden objects clean and shiny. There are tubes of glue for mending broken things. Manoj likes helping his father tidy up the workshop. This includes putting everything in its right place and sorting out all the nails and screws. Maybe when Manoj is older he will be an expert too like his father.
A. Making B. Cleaning C. Hammering D. Cutting

50. You are Raj, following is a letter you wrote to your father thanking him for the birthday gift he sent you.

Fill in the blanks with suitable words from the options given: Sector 158 BG Indore M.P Date(12/06/2012) My dear Father, I have just received the lovely camera that you have sent me for my birthday. It’s the best birthday gift I have ever received I will cherish it for ever. I shall send you ___________ which I click with it. Once again my sincere thanks. Hoping to see you soon. Your loving son Raj

A. Thanks B. Present C. Photographs D. Photography

1. A 6. C 11. C 16. A 21. B 26. B 31. B 36. B 41. D 46. D

2. B 7. D 12. C 17. A 22. B 27. A 32. D 37. A 42. A 47. B

3. A 8. A 13. B 18. B 23. D 28. B 33. B 38. D 43. B 48. B

4. B 9. B 14. B 19. C 24. A 29. C 34. A 39. B 44. C 49. C

5. B 10. A 15. C 20. D 25. C 30. A 35. C 40. C 45. D 50. C

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.