1.

Choose the correct comparative or superlative adjective from the alternatives given below

Go to the pool early in the morning. There will be _____ people then
A. Fewer B. The few C. Fewest D. More few

2. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

Copper is ______useful metal
A. A B. An C. The D. None of these

3. Fill in the blanks with suitable Articles from the options given below

Do you like _____ weather here? Isn’t it too hot during_____ day?
A. A/a B. An/a C. The/the D. None of these

4. Fill in the blanks with suitable Articles from the options given below

I saw _______ man going into the office. I don’t know who _______ man was
A. An/the B. The/a C. A/the D. A/a

5. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

For lunch I had _____sandwich
A. An B. The C. A D. None of these

6. Read the letter and fill in the blanks with suitable adverbs from the options given below.

How are you? Today I am too happy for words. Yesterday I was awarded the ‘Best Student Scholarship’ at the Annual Function. I heard my name being announced loudly. As I walked happily to the stage, my heart was beating nervously. My parents waved proudly at me. My teacher, who has always motivated me smiled encouragingly at me. I have never been so happy in my life.________.I have made everyone proud of me.
A. Happily

B. Yesterday C. Always D. Finally

7. Choose the correct adverb from the options given

Jim is a wonderful piano player. He plays the piano_____
A. Wonderfully B. More wonderful C. Most wonderful D. Wonderful

8. Choose the correct adverb from the options given

She left _____ for the University where she is doing a degree course.
A. Outside B. Yesterday C. Never D. Angrily 9. Complete the following paragraph with suitable adverbs from the options given below:

Janet practiced awfully hard to win the music award. She was shaking and was extremely nervous as she stepped onto the stage, even though she had worked really steadily all year. On the other hand, her mother, a piano teacher, was completely confident. She knew that Janet’s technique was exceptionally beautiful and she played _________ well in front of an audience. However, she also knew that Janet was terribly tired from studying late. Despite her tiredness, Janet’s playing that night was extraordinarily expressive. The newspapers praised her very highly and stated that she was remarkably talented.

A. Superbly B. Always C. Talented D. Expressive

10. Read the passage and fill in the blanks with suitable preposition:

One night I was very upset. I decided to go ____34_____ a walk. I walked ____35____ the lake for a long time, When I looked ____36____ my watch I realized I had been walking for two hours. Read the passage and fill in the blanks with suitable preposition: One night I was very upset. I decided to go____ a walk. I walked along the lake for a long time, When I looked at my watch I realized I had been walking for two hours. As I was on my way back home without realizing I started walking towards Sameer’s house. When I reached Sameer’s room, I switched on the light. I saw Sameer sitting on his bed. On seeing me he raised his head. He looked very sick. I stood beside his bed and he grabbed me with both arms. I could see tears in his eyes.

A. Off B. For C. At D. On

11. Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

He’s been working ______ three weeks.
A. At B. For C. On D. In

12. Choose the correct preposition that goes with the noun before it

We should all show tolerance _______ other people.
A. With B. On C. For D. Towards

13. .Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

He watched TV ______ I cooked.
A. At B. For C. While D. In

14. B. Complete the following letter with suitable conjunctions:

Dear Seema, I wrote a letter to you last week but without any response from your side. Hence I am a bit worried.I thought you are either ill or busy with your studies hence I am writing this letter. Even if there is any other problem, share it with me however I am going to tell you an interesting incident. Yesterday while I was coming to school I saw a beggar who was pretending to be blind but in reality he was not. A man gave him a base coin ______ he returned him the same coin by requesting him not to cheat him even. Though he was ‘blind’. More on meeting. Yours sincerely Anita

A. And B. If C. But D. So that

15. Fill in the blank with the suitable Conjunction

______The car is old it still runs well.
A. And B. But C. Although D. Unless

16. B. Complete the following letter with suitable conjunctions:

Dear Seema, I wrote a letter to you last week but without any response from your side._______ I am a bit worried.I thought you are either ill or busy with your studies hence I am writing this letter. Even if there is any other problem, share it with me however I am going to tell you an interesting incident. Yesterday while I was coming to school I saw a beggar who was pretending to be blind but in reality he was not. A man gave him a base coin but he returned him the same coin by requesting him not to cheat him even. Though he was ‘blind’. More on meeting. Yours sincerely Anita

A. Yet B. Till C. Become D. Hence

17. B. Complete the following letter with suitable conjunctions:

Dear Seema, I wrote a letter to you last week but without any response from your side. Hence I am a bit worried.I thought you are either ill or busy with your studies hence I am writing this letter. Even if there is any other problem, share it with me _____ I am going to tell you an interesting incident. Yesterday while I was coming to school I saw a beggar who was pretending to be blind but in reality he was not. A man gave him a base coin but he returned him the same coin by requesting him not to cheat him even. Though he was ‘blind’. More on meeting. Yours sincerely Anita

A. However B. While C. So that D. Besides

18. Choose the verb in the correct Simple Past or Past Continuous form and fill in the blank from the

alternatives given below He came into the room and _______ down at his desk
A. Sat B. Was sitting C. Sitting D. Were sitting

19. Choose the correct verb in the Present Perfect tense or Simple Past form and fill in the blanks from the

alternatives given below That was the best chocolate cake I ______ ever ______
A. Have / ate B. Have / eaten

C. Have / eat D. Have / eating

20. Choose the correct verb in the Present Perfect tense or Simple Past form and fill in the blanks from the

alternatives given below Hello Alka how are you? I _______ you for ages
A. Didn’t see B. Haven’t seen C. Don’t see D. Hasn’t seen

21. Choose the correct verb in the Present Perfect tense or Simple Past form and fill in the blanks from the

alternatives given below ______ you ever______ chicken?
A. Did/eat B. Have /eat C. Have/eaten D. Did/eaten

22. Choose the verb in the correct Simple Past or Past Continuous form and fill in the blank from the

alternatives given below _______ your parents _______ in Delhi?
A. Did / lived B. Do / lived C. Did / live D. Were / lived

23. Choose the correct ‘Intensifier’ from the options given

Don’t drink your milk yet. It’s still _______ hot
A. Rather B. Absolutely C. Completely D. Totally

24. Choose the correct ‘Intensifier’ from the options given

Take an overcoat with you. It’s _______ cold today.
A. Quite B. Absolutely C. Completely D. Little

25. The following sentence have been changed into Reported Speech choose the correct sentence

He said, “It is raining heavily”
A. He said it is raining B. It is raining he said C. He said that it was raining heavily D. He said that it rained

26. Choose the correct ‘Intensifier’ from the options given

The cat is ______ filthy. Where has it been?
A. Quite B. Fairly C. A little D. Completely

27. Choose the correct synonym of the given words

'Admit'
A. Confess B. Lively C. Too D. Quantity

28. Choose the correct antonym of the given word

Capture
A. Straight B. Sharp C. Cowardice D. Release

29. Choose the correct antonym of the given word

Foreign
A. Wise B. Local C. Stale D. Selfish

30. Choose the correct antonym of the given word

Common
A. Rare

B. Safety C. Shallow D. Giant

31. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: After many hours of deep sleep, Gulliver woke up. But he could not move his hands or legs. Coming to his full senses, he was shocked to see that his arms and legs were fastened on the ground.

A. In B. Below C. To D. Above

32. Fill in the blank with right word from the options given below

I felt insulted when she did not ______ my invitation
A. Accept B. Except C. Accepted D. Agree

33. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: The king of a certain country suddenly became very ill. Though he was said to be sick, he didnot appear to be so. He looked very healthy with glowing red cheeks. He ate and drank with great appetite, and snored peacefully at night. Since the king kept say that he was ill, many doctors came to treat him.

A. Said B. Saying C. Saw D. Speak

34. Fill in the blanks with correct words from the option given below:

I don’t know why, but whenever I travel by public transport, the buses are always crowded and therefore I have to stand up on the way to work. It may be better if I were to leave home earlier. As it is, many passengers are left behind, unless they force those standing to move further down the aisle. I sometimes have to wait for upto twenty minutes for another bus because the one that arrives is full. Consequently I have been late to work a few times. My manager is usually sympathetic, I don’t think it will be long however, before he begins to lose his patience. Perhaps I should buy ______ a motorbike or a small car.

A. Unless B. Although C. Either D. Usually

35. Out of the four choices choose the one which can be substituted for the given sentence

The creator of a design or plan for a building A. Bricklayer B. Mason C. Architect D. Cartographer

36. Out of the four choices choose the one which can be substituted for the given sentence

A person who books your tickets on a bus A. Driver B. Conductor C. Inspector D. Passenger

37. Four different words are given in each question choose the odd one out A. Shirts B. Trouser C. Ties D. Dairy

38. Out of the four choices choose the one which can be substituted for the given sentence

Game in which no party wins A. Tie B. Final C. Stopped D. Postpone

39. Read the passage below and answer the question that follows:

The Rajasthan Canal, which is under construction with its more than 6,000 km length of branches and distributaries, will be the longest man-made canal of the world. Through this canal the waters of the rivers in the Punjab are being brought to the Thar Desert in Rajasthari. The construction of the canal was started in 1958. It begins from the Harika Barrage in Punjab and enters Rajasthan through north-west after flowing for 176 km as a feeder canal. The cost of the project is estimated at Rs. 284 crores. The work is difficult because of the sandy soil. The land to be irrigated is properly prepared and improved with proper treatment of thee sandy and saline soils, leveling, shaping, colonization and construction of small water-channels. On completion, the Rajasthan Canal will increase the country’s annual agriculture production by about 3 million tons worth Rs. 250 crores. About 20 lakhs people will find homes and new means of employment in the area through which the canal passes. The canal was likely to be completed by 1988. Together with its 8,047 km long branches, it will irrigate 1,456,870 hectares. It will flow for 179 km in Punjab and 513 km in Rajasthan. The Rajasthan Canal will help man to overcome water scarcity and make the dreadful Thar Desert, which does not have rivers worth the name proper. Once tamed, the Thar Desert will become a land of lush blooming sight, bubbling with life. The objective behind its construction was_________.
A. Beautification

B. To increase agricultural production C. To use it is a feeder canal D. None of the above

40. Complete the following by filling in the blanks with one word only:

It is a crime to use plastic because it only adds to the environmental pollution. We must______ up plastic, otherwise it will destroy us.
A. Leave B. Give C. Left D. Giving

41. Complete the following by filling in the blanks with one word only:

It is a crime to use plastic because it only adds to the environmental ______. We must give up plastic, otherwise it will destroy us.
A. Polluted B. Pollution C. Polluting D. Infection

42. Read the passage below and answer the question that follows:

The blue whale is the biggest animal that has ever lived. It’s bigger and heavier than the biggest dinosaur ever was. The largest of the dinosaur is thought to have weighed about 50 tons, while the blue whale may weigh over 150 tons, and grow to over 100 feet long! In fact, when a blue whale is born, it is already bigger than an adult elephant. In summer blue whales stay in cold water near the North or South Poles. In winter they move into warmer parts of the ocean. They travel either alone or in small groups of three or four called pods. Blue whales are now protected by law. All the major whaling nations of the world are members of the International Whaling Commission. They have agreed that they will not hunt blue whales. But many scientists believe that there is no way of stopping blue whales from becoming extinct. So it may not be long before the blue whale joins the dinosaur as a museum specimen, with no living specimens left. And if you want to hear the song of the blue whale, you will have to listen to a record, for the whales won’t be singing any more. What is the fear regarding the future of the blue whales?
A. They will be extinct B. They will be put in museums C. They will sing D. They will become dangerous for mankind

43. Complete the following passage using the information given below:

-Alexander the great -Father king Philip II of Macedonia - Dreamed of ruling the world - Came as far as the River Indus and fought Porus and defeated him -Left India in 325 BC - Died of illness in Babylon at the age of 33 _____to King Philip II of Macedonia, Alexander later became the king. His dream of ruling the world took him on a campaign of conquest and he eventually reached the river Indus, where he defeated king Porus. After his departure from

India in 325 BC,Alexander died in Babylon
A. Born B. Reached C. Defeated D. Dream

44. Read the following ‘Notice’ and fill in the blanks with suitable words from the alternatives given below

Air Force School - Delhi 1st Feb’20XX School magazine Students who would like to have their jokes, stories, poems published in the school magazine should submit their entries to the ___________ latest by 5th Feb 2011. The stories should be original and written on A4 size sheets. Payal Student Editor

A. Undersigned B. School magazine C. Publication D. Signature

45. Complete the passage using the following notes. Select from the alternatives given below:

Annie Besant - Contributed to India’s freedom struggle Chaired the Calcutta session of Congress in 1915 - Irish parents - Lived in India since 1893 - Established Indian Boy Scouts Association Annie Besant was born to Irish parents. She ____to India in 1893 and played a big part in India’s freedom struggle. The India Boy Scouts Association was started by her.
A. Played B. In C. Was born D. Came

46. Complete the passage using the following notes. Select from the alternatives given below:

Annie Besant - Contributed to India’s freedom struggle Chaired the Calcutta session of Congress in 1915 - Irish parents - Lived in India since 1893 - Established Indian Boy Scouts Association Annie Besant was born to Irish parents. She came to India in 1893 and played a big part in India’s freedom struggle. The India Boy Scouts Association was ________ her.

A. Played B. In C. Started by D. Came

47. Read the diagram and answer the following question;

UFO SPOTTED OVER RAJASTHAN-ARTIST’S IMPRESSION

Our artist has produced this picture if the UFO recently spotted over Rajasthan according to eye witness ‘description Visitors from space? What do you think? What is UFO?
A. Union Foreign Office B. Unidentified Force Object C. Unidentified Foreign Object D. Unidentified Forced Object

48.

A. Subscription (ending) B. Date C. Salutation D. Address of sender

49. Following is the format of an informal letter fill in with the options given below;

1. A 6. D 11. B 16. D 21. C 26. D 31. C 36. B 41. B 46. C

2. A 7. A 12. D 17. A 22. C 27. A 32. A 37. D 42. A 47. C

3. C 8. B 13. C 18. A 23. A 28. D 33. B 38. A 43. A 48. A

4. C 9. A 14. C 19. B 24. A 29. B 34. C 39. B 44. A 49. A

5. C 10. B 15. C 20. B 25. C 30. A 35. C 40. B 45. D 50. D

A. Address of the sender B. Address of the receiver C. Date D. Salutation

50. See the picture to answer what were they doing when the phone rang? A. He going to sleep B. He slept C. He was reading D. He was sleeping

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful