1.

Choose the correct adjective from the alternatives below

It can be uite _______ to travel when the bus is very crowded
A. Disagreeable B. Disagree C. Disagreeing D. Disagreed

2. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

We have got our new offices near_____ centre of the city
A. An B. The C. A D. None of these

3. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

When we arrived, she went straight to the kitchen and started to prepare _____meal for us
A. A B. An C. The D. None of these

4. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

_____ Sun shines brightly
A. A B. An C. The D. None of these

5. Fill in the blank with suitable Article from the options given below

The world is ______ happy place
A. A B. An C. The D. None of these

6. Complete the following paragraph with suitable adverbs from the options given below:

Janet practiced awfully hard to win the music award. She was shaking and was extremely nervous as she stepped onto the stage, even though she had worked really steadily all year. On the other hand, her mother, a piano teacher, was completely confident. She knew that Janet’s technique was exceptionally beautiful and she played superbly well in front of an audience. However, she also knew that Janet was terribly tired from studying late. Despite her tiredness, Janet’s playing that night was ___________ expressive. The newspapers praised her very highly and stated that she was remarkably talented.

A. Extraordinarily B. Always C. Tired D. Well

7. Complete the following paragraph with suitable adverbs from the options given below:

It is rightly said that if we do not take pains, we gain nothing. _______ life without work is meaningless. Those who sit silently or look for outside help invite definitely their ruin. The sun, the moon and other heavenly bodies continuously work. Undoubtedly it is clear that work is a must for our life. Never say you cannot take pains.

A. Surely B. Hardly C. Almost D. Only

8. Read the letter and fill in the blanks with suitable adverbs from the options given below.

How are you? Today I am too happy for words. Yesterday I was awarded the ‘Best Student Scholarship’ at the Annual Function. I heard my name being announced loudly. As I walked happily to the stage, my heart was beating _______. My parents waved proudly at me. My teacher, who has always motivated me smiled encouragingly at me. I have never been so happy in my life. .Finally I have made everyone proud of me.
A. Always B. Encouraging C. Nervously D. Pride

9. Complete the following paragraph with suitable adverbs from the options given below:

Janet practiced awfully hard to win the music award. She was shaking and was extremely nervous as she stepped onto the stage, even though she had worked really steadily all year. On the other hand, her mother, a piano teacher, was completely confident. She knew that Janet’s technique was exceptionally beautiful and she played superbly well in front of an audience. However, she also knew that Janet was _________ tired from studying late. Despite her tiredness, Janet’s playing that night was extraordinarily expressive. The newspapers praised her very highly and stated that she was remarkably talented.

A. Beautiful B. Nervous C. Confident D. Terribly

10. Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

The flight from Italy to London was ________ Frankfurt.
A. Across B. Via C. On D. In

11. Complete the following ‘Notice’ by using suitable prepositions from the options given below:

PATEL SCHOOL BARODA NOTICE 25Aug’ 2011 A picnic is being organized _____students of Class V on September 10, 2011. The bus will leave the school at 8.45 a.m. sharp. The picnic hours are from 8 a.m. to 3.00 p.m. Students must be dressed in their school uniform. Those interested to go should give their names along with a sum of Rs. 100/- to the undersigned latest by September 01, 2011. VARUN (Head Boy)

A. To B. For C. By D. From

12. Read the passage and fill in the blanks with suitable preposition:

One night I was very upset. I decided to go for a walk. I walked along the lake for a long time, When I looked ____ my watch I realized I had been walking for two hours. As I was on my way back home without realizing I started walking towards Sameer’s house. When I reached Sameer’s room, I switched on the light. I saw Sameer sitting on his bed. On seeing me he raised his head. He looked very sick. I stood beside his bed and he grabbed me with both arms. I could see tears in his eyes.

A. In B. By C. At D. On

13. Fill in the blank with correct preposition choosing from the options given below

We talked _______ an hour
A. At B. For C. On D. In

14. Fill in the blank with the suitable Conjunction

Things were different _______ I was young.
A. Because B. Then C. When D. Until 15. Fill in the blank with the suitable Conjunction

He will not come_______ he is invited
A. And

B. But C. Although D. Unless

16. B. Complete the following letter with suitable conjunctions:

Dear Seema, I wrote a letter to you last week but without any response from your side. Hence I am a bit worried.I thought you are either ill or busy with your studies ______ I am writing this letter. Even if there is any other problem, share it with me however I am going to tell you an interesting incident. Yesterday while I was coming to school I saw a beggar who was pretending to be blind but in reality he was not. A man gave him a base coin but he returned him the same coin by requesting him not to cheat him even. Though he was ‘blind’. More on meeting. Yours sincerely Anita

A. Because B. Also C. Hence D. But

17. Fill in the blank with the suitable Conjunction

You have to speak louder ______ he can’t hear well
A. And B. But C. Because D. Unless

18. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I _____the house with only 1 hour to spare before the plane was due to take off. Luckily there was very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and went for a coffee. Just as I sat down , the announcer called my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Left B. Entered C. Quitted D. Goodbye

19. Choose the correct verb in the Present Perfect tense or Simple Past form and fill in the blank from the

alternatives given below Yesterday I ______ Jolly at the swimming pool.
A. Have met B. Has met

C. Met D. Meet

20. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I left the house with only 1 hour to spare before the plane was due to take off. Luckily there ____ very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and went for a coffee. Just as I sat down , the announcer called my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Was B. Existed C. Had D. Turned over

21. Fill in the blanks with suitable verb forms.

The day began terribly. My alarm didn’t go off and I left the house with only 1 hour to spare before the plane was due to take off. Luckily there was very little traffic and I reached at the airport with 30 minutes to spare. I checked in at the gate and went for a coffee. Just as I _____ down , the announcer called my flight. I drank my coffee quickly, and followed the sign to the departure gate, and then I heard that terrible announcement, the one you don’t want to hear. There was a problem with the engine. I looked around for a place to get another coffee. I saw a drinks machine so I went over to get some. I put in my money and pressed the button for black coffee. When I picked up the cup, it contained only water. At that moment, the hostess announced that the plane was delayed because of bad weather.

A. Went B. Sat C. Jumped D. Drank

22. Fill in the blank with suitable verb form from the options given below

My mother_______ green tea for breakfast every day
A. Drinks B. Eat C. Get D. Has

23. Fill in the blank with the correct answer from the options given

If it is very hot, mangoes _______ quickly.
A. Ripens B. Ripen C. Would ripen D. Ripe

24. Choose the correct past passive verb from the options given below

Twenty more trees_______
A. Were planting B. Were planted C. Was planted D. Planted

in the school garden last year.

25. Choose the correct past passive verb from the options given below

The computer_______ in the 2000s, but much earlier.
A. Wasn’t invent B. Weren’t invited C. Wasn’t invented D. Wasn’t inventing

26. Fill in the blank with the correct answer from the options given

Coffee _______ in many countries such as China and India
A. Is grow B. Is grown C. Grow D. Growing

27. Choose the correct antonym of the given word

Guilty
A. Innocent B. Heaven C. Proud D. Dull

28. Choose the correct antonym of the given word

Fair
A. Flow B. Never C. Entrance D. Dark

29. Choose the correct antonym of the given word

Bravery
A. Straight B. Sharp

C. Cowardice D. Release

30. Choose the correct question tag from the alternatives given below

It won’t rain today, ______?
A. Won’t it B. Will it C. Would it D. Wouldn’t it

31. Fill in the blanks with correct words from the option given below:

I don’t know why, but whenever I travel by public transport, the buses are always crowded and therefore I have to stand up on the way to work. It may be better if I were to leave home earlier. As it is, many passengers are left behind, unless they force those standing to move further down the aisle. I sometimes have to wait for upto twenty minutes for another bus because the one that arrives is full. Consequently I have been late to work a few times. My manager is _______ sympathetic, I don’t think it will be long however, before he begins to lose his patience. Perhaps I should buy either a motorbike or a small car.

A. Usually B. But C. Because D. Either

32. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error: A. During my summer vacations I had gone to Shimla. There I saw many monkey They all looked very cute and naughty. The baby monkeys kept fighting with each other and kept rolling in the mud.

A. Monkies B. Monkeys C. Monky D. Monkeyies

33. Fill in the blank with right word from the options given below

Our means did not allow us to book a ______ in the hotel
A. Suit B. Suite C. House D. Bed

34. There is an error in each line in the passages. The error has been underlined. Choose the correct options

given below to correct the error:

After many hours in deep sleep, Gulliver woke up. But he could not move his hands or legs. Coming to his full senses, he was shocked to see that his arms and legs were fastened to the ground.

A. Of B. On C. After D. Into

35. In the following four words are written, out of which three words are wrongly spelt. Choose the correctly

spelt word
A. Folish B. Stupid C. Editot D. Noty

36. Rearrange the following ‘words to make meaningful sentence

cow is /a very/ useful / animal a b c d
A. d c a b B. b c a d C. a b c d D. a b d c

37. Fill in the blank with appropriate word choosing from the options given

Be kind _________ the animals
A. At B. To C. With D. On

38. Out of the four choices choose the one which can be substituted for the given sentence

Murder of one’s own self A. Infanticide B. Suicide C. Matricide D. Patricide

39. Read the passage below and answer the question that follows:

The children of L.5. Vidyalaya had a wonderful time yesterday. They were captivated by the speed, agility and showmanship of magician, Kim Rathod. The children watched him spell-bound for two hours. All that broke the silence was a gasp of astonishment or the sound of spontaneous applause, appreciating a trick. Out of his magic wand came flowers, ribbons and garlands of every possible colour and seemingly unending length. It came in such quick succession that everyone was left gasping. One or two young children came up to examine the thin

stick wondering how it could hold so much. They were really frustrated. As if that was not magical enough he made a rabbit pop out of an empty wooden box. It went hopping around the stage. It was soon put back into the box and seconds later, he pulled out a rat, soft, white and squeaking. The little ones seemed a little frightened by this, while the others clapped and cheered loudly. This was the grand finale. The children did not want it to end. They shouted ‘encore’, ‘once more’. But Kim gave them a bright smile and vanished from the scene. The children were left searching here and there for him. Then they walked out excitedly recounting what they had seen and how wonderful it was. One of the boys Rajan declared loudly, it was the best magic show of the century! What is Wand?
A. Stick B. Cloth C. Hat D. Box

40. Read the passage below and answer the question that follows:

The Rajasthan Canal, which is under construction with its more than 6,000 km length of branches and distributaries, will be the longest man-made canal of the world. Through this canal the waters of the rivers in the Punjab are being brought to the Thar Desert in Rajasthari. The construction of the canal was started in 1958. It begins from the Harika Barrage in Punjab and enters Rajasthan through north-west after flowing for 176 km as a feeder canal. The cost of the project is estimated at Rs. 284 crores. The work is difficult because of the sandy soil. The land to be irrigated is properly prepared and improved with proper treatment of thee sandy and saline soils, leveling, shaping, colonization and construction of small water-channels. On completion, the Rajasthan Canal will increase the country’s annual agriculture production by about 3 million tons worth Rs. 250 crores. About 20 lakhs people will find homes and new means of employment in the area through which the canal passes. The canal was likely to be completed by 1988. Together with its 8,047 km long branches, it will irrigate 1,456,870 hectares. It will flow for 179 km in Punjab and 513 km in Rajasthan. The Rajasthan Canal will help man to overcome water scarcity and make the dreadful Thar Desert, which does not have rivers worth the name proper. Once tamed, the Thar Desert will become a land of lush blooming sight, bubbling with life. What is the specialty of Rajasthan Canal?
A. length B. The type of construction C. Its depth D. Its cost

41. Read the passage below and answer the question that follows:

Once there was a young Inca boy. He had no family except for an old Ilama. Each day the boy and his Ilama walked many miles, looking for a home. Each night they curled up together and slept. But one starry evening, the old Ilama died. The boy buried his friend next to an icy stream. Then he sat under a tree and cried. What would he do? He had no family and no home. The boy cried for a very long time. But there was no one to comfort him. There were only the stars in the sky. Suddenly, the sky filled with bright light. The boy held his breath. He was afraid to move. One bright star fell to the ground. Slowly, the star took the shape of the old Ilama. She bent her head and drank from the stream. She looked at the boy and smiled. As she jumped back into the sky, bits of Ilama wool fell. As the Sun began to rise, the boy picked up the soft, warm wool. It glowed in his hands like starlight. He carried the wool to the city and sold it. With the money, he bought a house. He bought two young Ilamas He never forgot the star Ilama. And he was never What happens at the end of the story?
A. The boy buys a house and two Ilamas B. The boy buries the Ilama next to an icy stream

C. The boy and his Ilama walk for many miles D. The boy cries for a very long time

42. Read the passage below and answer the question that follows:

Saturday is our day to clean, but Grandpa turns work into fun.We like to sing when we dust We like to dance when we mop. We clean the car together. We do the wash together. We both wear our caps.When we are done, we hurry to the store. We shop for food. Grandpa lets me pick the fruits that I like best. We carry the food home. Grandpa tells stories while we walk.At night, our work is done. Friends come over. We cook dinner. We sing and dance.Saturday is our day to clean, but Grandpa turns work into fun! What does the word ‘hurry’ mean?
A. Walk B. Skip C. Hop D. Rush

43. Sunil has prepared some notes’ on the ‘Blood, Donation Camp’ he attended and wants to write a letter to. his

father about this. Taking help from these notes, complete the letter by filling in the blanks Notes: • Blood Donation Camp held on 10th October • Chief-Guest- the Chief Minister • Volunteers donated blood • Juice and fruit given • An impressive show Dear Dad, You will be pleased to know that a Blood Donation Camp was organized in our school. The Chief Minister of our district was the Chief-Guest who himself donated his blood. Many volunteers donated blood. These volunteers were given _________ after donating blood. Indeed it was an impressive show also donated blood for a noble cause. Please pay my regards to respected Mom. Yours affectionately Sunil.

A. Impressive show B. Donations C. Regards D. Juice and fruit

44. Sunil has prepared some notes’ on the ‘Blood, Donation Camp’ he attended and wants to write a letter to. his

father about this. Taking help from these notes, complete the letter by filling in the blanks Notes: • Blood Donation Camp held on 10th October • Chief-Guest- the Chief Minister • Volunteers donated blood • Juice and fruit given • An impressive show Dear Dad, You will be pleased to know that a Blood Donation Camp was organized in our school. The Chief Minister of our district was the Chief-Guest who himself ________ his blood. Many volunteers donated blood. These volunteers were given juice and fruit after donating blood. Indeed it was an impressive show also donated blood for a noble cause. Please pay my regards to respected Mom.

Yours affectionately Sunil.

A. Giving B. Was donating C. Donated D. Gave away

45. Complete the passage using the following notes. Select from the alternatives given below:

Annie Besant - Contributed to India’s freedom struggle Chaired the Calcutta session of Congress in 1915 - Irish parents - Lived in India since 1893 - Established Indian Boy Scouts Association Annie Besant ______ to Irish parents. She came to India in 1893 and played a big part in India’s freedom struggle. The India Boy Scouts Association was started by her.
A. Played B. In C. Was born D. Came

46. Sunil has prepared some notes’ on the ‘Blood, Donation Camp’ he attended and wants to write a letter to. his

father about this. Taking help from these notes, complete the letter by filling in the blanks Notes: • Blood Donation Camp held on 10th October • Chief-Guest- the Chief Minister • Volunteers donated blood • Juice and fruit given • An impressive show Dear Dad, You will be pleased to know that a Blood Donation Camp was ______ in our school. The Chief Minister of our district was the Chief-Guest who himself donated his blood. Many volunteers donated blood. These volunteers were given juice and fruit after donating blood. Indeed it was an impressive show also donated blood for a noble cause. Please pay my regards to respected Mom. Yours affectionately Sunil.

A. Organizing B. Impressive C. Holding D. Organized

47. You are Raj, following is a letter you wrote to your father thanking him for the birthday gift he sent you.

Fill in the blanks with suitable words from the options given: Sector 158 BG Indore M.P

Date(12/06/2012) My dear Father, I have just received the lovely camera that you have _________ me for my birthday. It’s the best birthday gift I have ever received I will cherish it for ever. I shall send you photographs which I click with it. Once again my sincere thanks. Hoping to see you soon. Your loving son Raj

A. Sending B. Sent C. Seen D. Gift

48.

A. Subject B. Address of the sender C. Date of writing D. Salutation

49. The following is the diagram of the life cycle of a butterfly. Answer the following question;

The caterpillar grows by_________.
A. Eating food B. Eating tiny worms C. Not eating D. Not moving

1. A 6. A 11. B 16. C 21. B 26. B 31. A 36. C 41. A 46. D

2. B 7. A 12. C 17. C 22. A 27. A 32. B 37. B 42. D 47. B

3. A 8. C 13. B 18. A 23. B 28. D 33. B 38. B 43. D 48. C

4. C 9. D 14. C 19. C 24. B 29. C 34. A 39. A 44. C 49. A

5. A 10. B 15. D 20. A 25. C 30. B 35. B 40. A 45. C 50. B

50. Fill in the blanks with suitable (-ing) verbs from the given options:

The workshop

Manoj likes going into his father’s workshop and looking at all the things that are there. His father enjoys making new things, so there are lots of different tools. There are hammers for hammering nails into wood. There are saws for cutting wood and there are paintbrushes for painting things. There are many bottles of different stuff, like white spirit, a chemical for cleaning paintbrushes after you have used them. There are tins of wax and polish for making wooden objects clean and shiny. There are tubes of glue for mending broken things. Manoj likes helping his father tidy up the workshop. This includes________everything in its right place and sorting out all the nails and screws. Maybe when Manoj is older he will be an expert too like his father.
A. Going B. Putting C. Helping D. Looking

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer: Get 4 months of Scribd and The New York Times for just $1.87 per week!

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times