Apa itu ARCA?

Maksud: Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi. Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir, melarik , mencungkil dan menguris.

Di mana? Selalunya arca dapat dilihat di galeri, Taman permainan,Dan tempat – tempat yang menjadi tarikan pelancong seperti di muzium dan Tugu Peringatan.

Jenis – jenis Arca

Arca bersifat realis atau abstrak. *Arca realis menampilkan objek sebenar yang difahami kewujudannya seperti ukiran dan acuan patung manusia. *Arca abstrak pula adalah bersifat konseptual dan memerlukan daya pemikirkan yang tinggi untuk menginterpretasikan betuk dan maksud arca tersebut. Ini sesuai dengan peranan pengarca itu sendiri dalam merakam segala pengalaman dalam kehidupan melalui perluahan rasanya ke dalam bentuk arca. *Arca terbahagi kepada dua kategori yang besar iaitu arca estetik dan arca berfungsi. •Arca Asemblaj Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadisebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”, iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak. Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New

Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu. lilin. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo •Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. batu marmar. . keluli dan sebagainya. Arca ini adalah kombinasi antara cirriciri catan dan arca. mengikis dan sebagainya. karya Jean Tinguely •Arca Binaan Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Contohnya. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. memahat. •Arca Luakan Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. tanah liat dan sebagainya. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi.York”. plaster of paris. Untuk teknik kerangka. Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu.

Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding.•Arca Tambahan Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. cairan akan dituang ke dalam acuan. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja. lilin dan sebagainya. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. di Malaysia antara arca dinding . Mobail ini digantung di atas syiling. timbulan dan asemblaj •Arca Dinding Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. berputar. Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976). arca gabungan ini merupakan kombinasi daripada disiplin arca binaan. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerkannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawang-awang.•Arca GabunganArca gabungan ialah pengabungan beberapa jenis arca dalam menghasilkan karya. ia tidak terawang tetapi boleh bergerak kerana kedudukan yang boleh bergerak. berombak. •Arca Stabail Berbeza dengan mobail. dinding atau digantung pada syiling . tanah liat. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. Gabungan ini bukan sahaja dari segi jenis malah teknik penghasilannya yang diserap dan dipengaruhi oleh disiplin lain seperti catan. cetakan dan sebagainya. Arca ini mempunyai pengaruh instalasi apabila penonton menikmati karya dengan berada dalam ruang persembahan arca tersebut dan bukan hanya di hadapan arca itu sahaja. dan biasanya terawang-awang. Tambahan pula. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. •Arca Mobail Arca ini boleh bergerak sendiri. iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Setelah acuan disediakan. Ini disebabkan ruang galeri telah menjadi sebahagian daripada karya.

•Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati. gam. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak.Apakah bahan yang digunakan dalam menghasilkan arca?DIORAMA•Bahan•Kotak kosong. bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. pengokot . Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi.•STABAIL•Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang-awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak.•Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak .yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. atau pintu siling. ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi. Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi.•MOBAIL•Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Tahukah anda ciri – ciri arca? •DIORAMA• Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar. Stabail boleh digantung di dinding. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik .•ASEMBLAJ•Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. pita pelekat. plastisin. Mobail biasanya digantung di atas siling. kertas . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama . berputar atau berombak. tingkap .•Objek yang hendak disusun boleh digantung.

penyangkut baju.MODEL•Bahan•Gam. benang dan bahan hiasan yang sesuaiMOBAIL•Bahan•Dawai . kadbod. pin. penyangkut baju. kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung . kayu dan bahan ringan yang sesuai digantung. tali. plastik lutsinar. pita pelekat . kertas warna dan bahan kutipanSTABAIL•Bahan•Dawai.warna. tali. dawai kokot.

-Merupakan pengucapan hasil seni yang bersifat 3D. Seni arca mula diketahui apabila terjumpanya patung kecil Cyladic yang diukir di sebuah pulau di Laut Aegean lebih kurang 4500 tahun yang lalu. tanduk dan tanah liat. warganegara Switzerland. SEJARAH ARCA.Masyarakat zaman tamadun awal seperti orang Mesir. nilon. -Penciptaan sejak zaman Srivijaya sekitar tahun ke-7 hingga 13 Masihi. -Penghasilan menggunakan unsur seni reka. tulang. Ketika itu boleh . Arca yang paling awal dijumpai merupakan arca ukiran daripada gading. Yunani. -Bukti dilembah cemur perak(patung menggambarkan seorang mawata(arca terawal)). Arca ini dihasilkan oleh orang Aurignacian dan Magladenia pada kira-kira tahun 8000 S.ARCA DEFINISI.Pada zaman ini. Mesopotamia. dan bahan buangan lain. -Hasil karya dalam ruang rialiti atau ruang sebenar. Pengarca yang termahsyur yang mula menceburi bidang seni arca dalam bentuk abstrak pada zaman sebelum Perang Dunia Kedua iaitu Henry Moore yang berbangsa Inggeris dan Alberto Giacometti. bahan yang digunakan untuk penghasilan arca beralih daripada bahan tradisional seperti batu marmar. China. fabric. dan India turut menghasilkan beraneka jenis seni arca dengan menggunakan bahan-bahan yang berlainan. -Boleh diamati pada ruang 360 darjah.Selepas Perang Dunia Kedua. kayu.M. subjek dibina dalam bentuk figura manusia dan haiwan disebabkan fungsinya sebagai lambang yang bekaitan dengan system kepercayaan dan keagamaan mereka. -Arca moden pada tahun 1960 diterajui oleh Shed Ahmad Jamal dan Latif Mohidin Anthoni Lau dan Lee Kian Seng. gangsa dan sebagainya kepada bahan plastic. -Batu nisan dikeramat sungai udang pengkalan kampas negeri sembilan.

Pada abad ke-20. Granit dan Marmar. -Dihasilkan mengikut gubahan idea.Arca Estetika. -Arca paling tua dan boleh didapati dalam tokong cina purba. -Ukiran ini amat rumit kerana perlu memahat. Arca berfungsi. Sebagai contoh ialah arca terkenal yang bertajuk The Laocoon (50 SM) yang menunjukkan satu situasi dramatik tiga orang lelaki di belit ular. . Syed Ahmad Jamal dan Lim Kian JENIS ARCA. Latif Mohidin. para arcawan mula mengubah bentuk arca kepada bentuk yang abstrak seperti Hendry Moore dan Alberto Giacomitti. Sebagai contoh. -Diletakkan di galeri atau tempat yang mudah dilihat. Arca ukiran kayu. Batu kapur. -Ianya dihasilkan dalam bentuk gabungan. Terutamanya dikalangan suku kaum peribumi.Berbentuk 3D menekankan fungsi dan kegunaan. -Pembuatan daripada kaulin(tanah liat putih untuk menghasilkan porselin) 4. 5. dan keris. Pada sekitar tahun 1960-an pengarca-pengarca di Malaysia mula membentuk arca moden. . . Di Malaysia pula arca tidak berkembang dengan meluas. 1.dikatakan semua arca-arca yang dibina berbentuk figura manusia dan ianya berkaitan dengan sistem kepercayaan dan keagamaan pada masa itu.Contoh arca berfungsi ialah labu sayong.Arca tanah liat. . -Arca ini paling banyak di Malaysia. Perkembangannya bermula dengan bentuk-bentuk yang berunsur magik untuk kegunaan keagamaan. tugu negara. 2. patung-patung orang asli kaum Jah Hud dan Mah Meri. Antara arcawan tempatan yang terkenal ketika itu ialah Anthony Lau (Rimba).Aspe keindahan dan menyampaikan sesuatu mesej kepada audien seni. -Contoh Datu Qualam Ala Bastem. Arca ukiran batu. 3.

6. Arca timbulan. 5. Arca luakan. Arca logam. -Contoh: sebuah bilik. Arca binaan. -Contoh: batu kelikir dan ranting kayu. 7. -Bahan yang sesuai digunakan ialah bahan yang ringan. 2. 1.6. TEKNIK PENGHASILAN ARCA. Arca inatalasi pemasangan. 7.menukul atau mencantum dengan skru ribet. 4. -Bersifat cantuman atau pemasangan binaan arca yang meliputi kawasan yang tidak terhad. -Menggunakan bahan yang lembut. lidi. -Gangsa merupakan kumpulan alaoy atau pancalogam daripada kombinasi tembaga. 3.Arca lembut. -Tertumpu kepada arca yang mempunyai saiz yang kecil dan sederhana besar. -Mempunyai tapak sebagai dasar arca. -Boleh bergerak pada kedudukan yang tetap. -Contoh: arca dairpada kain dan span. besi. -Sesuai untuk teknik luakan ialah di buang bahagian tertentu. -Menggunakan oksiasetilena menyebabkan logam mudah dikecilkan. -Teknik dan penggunaan bebas. tanah liat dan batu serta menggunakan teknik cantuman. Arca stabil. . Arca mobil. Arca gangsa. zink dan timah. -Ia boleh dibentuk dan memotong logam dengan menyacip. -Menggunakan bahan -Contoh: binaan atau cantuman daripada bongkah kayu .

.Dihasilkan dari permukaan bahan 2D. -Ia dilihat daripada bahagian hadapan dan terhasil dari teknik ukiran atau lakaran. -Kegunaan acuan untuk membentuk arca. -Contoh: tanah liat . . -Bahannya adalah tanah liat.Arca acuan. 8. plaster of paris dan getah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful