4 boli ale vezicii si cailor biliare

2364 vizualizari | Joi, 23 Iunie 2011

|

Vezica biliara (colecistul) este o anexa a ficatului, cu o capacitate de numai 30-50 ml, ce indeplineste un mare rol fiziologic, asigurand tranzitia sucului biliar (bila, fierea) care este secretat, in flux continuu, de anumite celule specializate din ficat. Bila se colecteaza intr-o retea de canale intrahepatice, dirijate spre canalul hepatic central, apoi in canalul cistic si in vezica biliara, ca organ de colectare si concentrare a sucului biliar. Din vezica, sucul biliar este transmis prin canalul coledoc in duoden (prima portiune a intestinului subtire) avand rolul de a digerare grasimile.

Intr-un organism sanatos, fierea este de culoare galbena, alcalina si neiritabila, cu o consistenta fluida sau usor vascoasa. Intr-un organism bolnav, fierea devine verdeinchis, aproape neagra si are actiune acida si coroziva asupra tesuturilor. In aceasta stare nu se mai scurge spre duoden, se blocheaza pe canale si provoaca inflamarea ficatului, a vezicii biliare si arsuri in intestine. Iata cateva boli ale vezicii si cailor biliare:

1. Colecistita Este inflamatia acuta sau cronica a peretelui vezicii biliare ca urmare a blocarii drenajului bilei prin canalele cistice ingustate. Incidenta bolii este mai crescuta in randul femeilor cu varste intre 20-50 ani. In afara de durerile puternice din zona hipocondrului drept, imediat sub coaste, se simt reflexe dureroase in spate si spre umarul drept. Durerile sunt insotite de greturi, varsaturi, arsuri epigastrice, gust amar in gura dimineata, icter, balonari, constipatie, lipsa poftei de mancare, iritabilitate

fara blocari anatomice sau functionale. dand colica biliara. Trebuie subliniat ca fierea secretata de ficat are un rol foarte important in digestia alimentelor prin continutul complex de enzime si de aceea este necesar. Frecventa bolii creste paralel cu inaintarea in varsta (dupa 70 de ani ajunge la 30-60%). Urina devine inchisa la culoare datorita unor pigmenti si saruri biliare. febra cu frisoane. inflamatia este provocata de litiaza biliara. sarcina. datorita unor toxiinfectii alimentare cu colibacili. Boala se agraveaza in momentul cand calculul trece din vezica in canalul cistic sau in canalul coledoc. insomnii sau somn agitat cu cosmaruri. 3. frisoane prelungite si intense.crescuta. In paralel. astenie fizica sau intelectuala. salmonele si germeni anaerobi. tahicardie. oboseala. 4. cancerul cailor biliare. febra cu oscilatii mari pana la 40ºC. Angiocolita Este inflamatia acuta a cailor biliare din interiorul si din afara ficatului. menopauza) sau a unor stari nevrotice. insotita de varsaturi bilioase de culoare verde-inchis. stafilococi.Litiaza biliara (calculoza) reprezinta 90% dintre toate afectiunile biliare. anexita. diaree. Boala se manifesta prin dureri violente. prin reducerea capacitatii vezicii de a asigura circulatia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Dischinezia biliara Boala consta din dereglarea functionala a mecanismului de eliminare a bilei. . Mai grava este trecerea unui calcul in intestin declansand ocluzie intestinala. provocand obturarea cailor biliare si icter mecanic. stare generala alterata. anorexie. varsaturi. a unor procese inflamatorii abdominale (apendicita. Simptomele bolii: ficat marit si sensibil la apasare. greata. boli pancreatice si intestinale sau lovituri locale. cu somnolenta si posibile hemoragii interne. mai ales noaptea. splenomegalie (splina marita). Pe cale netoxica. dischinezia biliara. tromboflebita venei porta sau cancerul cailor biliare (la circa 10% din bolnavi). cu mancarimi pe tot corpul. Este mai frecventa la femei. subicter moderat. in mod obligatoriu. enterococi. persista un prurit generalizat. Litiaza biliara Este o afectiune in care se formeaza calculi sau nisip in vezica biliara sau in canalele biliare. de 2-3 ori mai mult decat la barbati. Boala se declanseaza din cauza unor tulburari digestive complexe. 2. sa fie deversata in duoden. pancreatita hemoragica acuta. dureri de cap. fiind una dintre cele mai frecvente boli digestive. transpiratii reci si febra.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful