You are on page 1of 4

Diagrama Gantt

Diagrama Gantt este un instrument de planificare, elaborat în 1917 de Henry L. Gantt, inginer şi sociolog de origine americană. Frecvent utilizată în managementul de proiect, o diagrama Gantt oferă o ilustrare grafică a unui program de activităţi, care ajută la planificarea, coordonarea şi monitorizarea unor sarcini specifice dintr-un proiect. Diagramele Gantt se pot realiza în versiuni simple, cu ajutorul unui grafic făcut pe o hârtie, sau în versiuni mai complexe, cu ajutorul unor aplicaţii software de management al proiectului. Forma grafică a unui astfel de instrument de planificare constă într-o matrice pe a cărei axă orizontală este reprezentată perioada de timp pe care se intinde proiectul, împărţită în unităţi de măsură (spre exemplu zile, saptamani sau luni), şi pe a cărei axa verticală sunt reprezentate sarcinile din proiect (spre exemplu, daca proiectul ar consta în dotarea calculatorului dumneavoastra cu un nou software, principalele sarcini ar putea fi: realizarea unei cercetari de piata, alegerea soft-ului, instalarea soft-ului, etc.). In cadrul unei diagrame Gantt, fiecarei sarcini îi este alocat un rând. Timpul în care este estimat să se finalizeze o sarcină este reprezentat printr-o bara orizontală. Marginea din stânga marcheaza începutul preconizat pentru acea sarcina, iar marginea din dreapta marchează sfârşitul preconizat. Sarcinile pot evolua relativ la alte sarcini în mod secvenţial, paralel sau prin suprapunere temporară. Pe masura ce proiectul avanseaza, diagrama este adusa la zi, prin umplerea barelor pe o lungime corespunzatoare procentului din sarcina care a fost indeplinit. În modul acesta, va puteţi da seama imediat despre stadiul în care se afla proiectul, trăgând o linie verticala în dreptul datei curente. Sarcinile finalizate vor rămâne cu totul în partea stânga a liniei. Sarcinile în desfăşurare vor fi întretăiate de linie, şi dacă partea plină este la stânga liniei, înseamnă că sunt în intarziere fata de planificare, pe când, daca partea plina merge pana în dreapta liniei, inseamna ca sunt inaintea planificarii. Sarcinile viitoare raman cu totul în dreapta liniei.

cât şi o coloana sau un rând. "milestones") şi de obicei sunt marcate pe diagrama sub forma unor triunghiuri cu varful în sus. activităţile 4 şi 5 ar fi în intarziere. Daca v-ati hotărât sa folosiţi Excel-ul. înlocuiţi culoarea de umplere a celulelor. veti putea sa reprezentati grafic şi "bornele" proiectului şi interdependentele dintre activităţi. pentru respectiva sarcină. pentru a reprezenta procentul în care a fost finalizata o sarcina. puteţi realiza diagrame subordonate care sa detalieze incadrarea în timp a tuturor sub-sarcinilor care formeaza o sarcina principala. care nu reprezinta o sarcina. pentru a putea sa folosiţi spatiul celulelor asa cum doriţi fara sa afectati modul în care va fi tiparit documentul. Aceste momente reprezinta niste "borne" (eng.  Din Page Setup (meniul File) selectati orientarea orizontala ("landscape"). în cazul în care este vorba de un proiect mai complex. pentru o echipa de proiect este foarte util ca în dreptul unei sarcini să fie trecuţi şi responsabilii. activitatea 3 s-ar incadra în planificare.  Aranjati celulele în funcţie de elementele diagramei pe care o doriţi. .3. Folosiţi opţiunea "Border" (din Format Cells) pentru a desena chenare în jurul celulelor unde este nevoie (puteţi selecta atât una sau mai multe celule. Pentru a realiza bare gri. Introduceţi informaţiile necesare. De multe ori într-un proiect exista evenimente. care sa reprezinte lungimea preconizata a unei sarcini. O alta solutie poate fi sa mariti unitatea de timp. în asa fel încât diagrama sa incapa pe o singura pagina. În exemplul prezentat. se poate vedea ca daca astazi ar fi 15 octombrie. din gri în negru. deoarece locaţia trebuie trecuta în mod explicit în comunicatul de presa. nu introduceţi decât un număr rezonabil de sarcini (nu mai mult de 15 sau 20). însă pe care ati vrea sa le evidentiati în cadrul unei diagrame Gantt. veti putea tipari digrama pe doua pagini şi apoi sa le puneti impreuna. deselectati opţiunea "gridlines". inchirierea unei sali anume este un moment foarte important pentru desfăşurarea ulterioara a sarcinilor.Atunci când realizaţi o diagramă Gantt. Daca textul va fi foarte mic. De asemenea. şi centrati diagrama pe verticala şi pe orizontala. iar activitatea 7 ar fi inaintea planificarii. cum este cazul în figură.  Deschideti un document nou. selectati celulele dupa care folosiţi opţiunea de umplere din Format Cells ( opţiunea "Pattern"). La sfârşit. nu aveti decât sa urmati pasii de mai jos:  Lansati în executie produsul. Tot de aici activaţi butonul "fit to 1 page" pentru ca toata diagrama pe care o veti realiza sa între pe o singura pagina A4.  Daca din meniul View veti selecta Toolbars>Drawings. sau sa lasati deopate niste sarcini mai puţin importante. În figura 1.  Pe masura ce proiectul evolueaza.

a ceea ce s-a realizat. Diagrama Gantt în organizarea unei conferinţe de presă Diagrama Gantt este utilă în faza de execuţie şi de urmărire. fie in cea de execuţie: schimbarea duratei .Fig. respectiv doar dependenţele dintre activităţi. ceea ce reprezintă un inconvenient major. asupra a ceea ce trebuia realizat. dat fiind că în practică apar deseori modificări. fie in faza de concepţie şi dezvoltare.3.  Nu permite efectuarea de modificări.2. până la momentul luat în considerare şi asupra a ce urmează să se realizeze. oferind indicaţii clare asupra activităţilor şi duratelor de realizare. diagrama Gantt prezintă şi o serie de neajunsuri:  Nu evidenţiază decât parţial structura proiectului. Cu toate acestea.

unor activităţi sau a momentelor începerii sau finalizării acestora. Efectuarea acestor modificări ar presupune refacerea intregii diagrame de foarte multe ori. resursele umane si costurile aferente. introducerea unor noi dependenţe între activităţi sau eliminarea altora. în acelaşi timp a mai multor factori: logica proiectului. îngreunându-se astfel procesul de conducere.  Reprezentarea şi fixarea unei activităţi în diagramă implică necesitatea luării în considerare. 1 Reprezentarea proiectelor prin procedeul AoA . însă practica demonstrează că aceste chestiuni nu pot fi tratate simultan ci secvenţial! Toate aceste neajunsuri au fost eliminate o data cu trecerea la reprezentarea proiectelor prin reţele1.