You are on page 1of 5

Secetă Seceta este o stare extremă, caracterizată prin faptul că o anumită regiune suferă din cauza lipsei necesarului

de apă. Seceta poate fi clasificată ca: Secetă meteorologică când domne ă o perioadă mai lungă de timp lipsa te completă a precipitațiilor sau când precipitațiile cad în cantități foarte mici. Secetă agricolă când există o cantitate insuficientă de apă necesară agriculturii (provenită din precipitații sau ape freatice) Secetă hidrogeologică când scade substanțial nivelul pânzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană), nivelul apelor curgătoare ă al celor stătătoare. i Cum apare seceta Seceta este un fenomen meteorologic periculos care afecteaza violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocand pierderi de vieti omenesti, pagube materiale si degradarea mediului ambiant. Seceta este definita ca o perioada mai lunga de tip in care media ploilor scade mult sub limita normala. Ea poate cauza o scadere a recoltelor si o reducere a suprafetelor agricole sau a celor destinate pasunatului Cauza fenomenului: deficit pluviometric, degradarea solului, cresterea temperaturii apei oceanelor, cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera. Seceta este un dezastru cu efect temporar, mai ales asupra agriculturii, a caror forme de manifestare depind de o serie de factori cum ar fi existenta sistemului de irigatii. Perioadele de precipitatii reduse sunt normale pentru toate sistemele climatice. Prognozele meteorologice fac posibila avertizarea din timp asupra posibilitatii de producerea a fenomenului. Ca factori de vulnerabilitate amintim localitatile situate in zone aride, terenurile agricole izolate, lipsa unor resurse de alimentare cu apa, lipsa unei planificari privind alocarea resurselor in zonele de risc, etc.

Seceta are ca efecte: scaderea productiei agricole, viticole si zootehnice, cresterea preturilor, cresterea ratei inflatiei, reducerea starii nutritionale a populatiei, imbolnaviri, criza energetica, etc. si se poate combate prin sisteme de monitorizare si instiintare imediata, prin dezvoltarea unor planuri de aparare impotriva efectelor dezastrului.

o regiune din nord-estul Braziliei. acoperita de arbusti si arbori mici. În primul studiu de anvergură asupra climei acestei regiuni. cam doua treimi din uscat este afectat periodic de seceta. pana in Sudan. Australasia suportă cei mai fierbinţi 60 de ani din ultimul mileniu În această regiune . publicat în periodicul Journal of Climate. din cauza secetei. situat intre Sahara si zonele tropicale din Africa de Vest si Centrala. fiecare deceniu a fost mai cald decât cel precedent . Sahelul se intinde din Senegal si Mauritania.000 de moduri diferite. declară dr. Burkina Faso. In America de Sud. raport care va fi publicat în anul 2014. de foarte multe ori. Joelle Rigs. Începând cu anii 1950 . iar această situaţie nu poate fi explicată prin cauze naturale. De exemplu. Stepele din Ucraina formeaza o alta regiune semiarida. "Studiul nostru a descoperit că încălzirea din ultimii 60 de ani este un eveniment neobişnuit şi nu poate fi explicată de factori naturali. in anii ’80 si ’90. seceta poate dura ani buni. pentru a studia variaţiile temperaturii din ultimul mileniu. Printre zonele des afectate de seceta se numara si Cornul Africii. conducătorul studiului. Temperaturile medii anuale din Australia au crescut cu circa 0. America Centrala si de Nord. China.ultimele 6 decenii au fost cele mai fierbinţi în decursul ultimei mii de ani.care cuprinde Australia. unde. prin Mali. cercetătorii au folosit date colectate cu ajutorul a 27 de indicatori climatici. insula Noua Guinee şi insulele din apropierea acesteia .75 grade Celsius începând cu anul 1910. Reconstituirea evoluţiei climatice a fost făcută în 3. ceea ce sugerează o influenţă umană asupra climei din Australasia". cu o acurateţe de 95%. susţine un raport întocmit de cercetătorii din cadrul Universităţii din Melbourne. raurile si lacurile de aici s-au redus la dimensiunile uni fir de apa sau au secat complet. indicând. Noua Zeelandă.Africa este se pare cel mai secetos loc de pe pamant. coralii şi fragmente de gheaţă de la mare adâncime. Estul si sudul Africii sunt si ele afectate de seceta. va face parte din contribuţia Australiei la cel de-al cincilea raport al Comisiei Interguvernamentale pentru Studiul Schimbărilor Climatice. Ciad si Niger. Aici. Alte zone lovite cu regularitate de seceta sunt India. incluzând inelele de creştere ale copacilor. Regiunea cea mai des predispusa la seceta este Sahelul. este foarte expusa secetei. care include portiuni din Etiopia si Somalia. Studiul. că nicio perioadă de timp din ultimul mileniu nu a atins valori de temperatură la fel de mari precum cele înregistrate după anul 1950.

1. ultimul fiind cel mai uscat.este practic o oaza in desert (cativa palmieri separa orasul de desertul care il inconjoara). In fotografia de mai jos (realizata de un satelit al NASA) se poate vedea o furtuna de praf deasupra Algeriei. media anuala a precipitatiilor. Conform Our Amazing Planet. Acest mic oras din centrul Algeriei este cel mai uscat loc dintr-o tara aproape la fel de arida. In plus. 2. calculata pe intreg teritoriul. Aoulef. Chile Media cantitatilor de precipitatii: 5. Putinele ploi cad de obicei in ianuarie si februarie. Namibia Media cantitatilor de precipitatii: 8.Cercetătorii estimează că numărul perioadelor de secetă din sudul Australiei va creşte în viitor.19 milimetri pe an (pentru comparatie. în vreme ce în alte regiuni va spori numărul ploilor puternice. 4. in Aoulef este si extrem de cald . fenomen care a avut loc in iulie 2011.08 mm pe an Acest oras port este asezat in capatul de nord al statului Chile si la vest de cunoscutul desert Atacama. care indura orice pentru un val perfect (din Atlantic). este de 637 mm). in ordine descrescatoare dupa cantitatea de precipitatii. Pelican Point. iar in cateva regiuni nu a cazut de milioane de ani. Iquique. care a acoperit parti ale Desertului Atacama in iulie 2011.13 mm pe an In ciuda uscaciunii si a numeroaselor dune de nisip din Namibia. In unele zone de pe planeta noastra ploaia cade rareori. In fotografia de mai jos (realizata tot de un satelit al NASA) se poate vedea o rara ninsoare. 3. Wadi Halfa. Sudan . iata care sunt cele mai aride locuri de pe Pamant. in Romania. Algeria Media cantitatilor de precipitatii: 12. laudandu-se cu plajele frumoase pentru a minimiza disconfortul provocat de aerul uscat. aceasta zona este una foarte laudata de iubitorii de surf. In aceste climate este destul de putin probabil sa existe plante sau sa locuiasca oameni.

Arica.862 mm pe an In sezonul "rece". 7. in medie. Climatul orasului atrage insa multi oameni care sufera de astm si care spun ca simptomele lor sunt ameliorate de aerul uscat. In 2007. se afla Ica o regiune uscata. iar temperaturile cresc cu circa 20 de grade. si care poate provoca o furtuna de nisip. Peru Media cantitatilor de precipitatii: 2.Media cantitatilor de precipitatii: 2. de asemenea.2 metri inaltime. In apropiere. Luxor. dar are cateva oaze in preajma in care se gasesc izvoare naturale subterane. Furtunile de acest gen pot dura pana la doua zile. Libia Media cantitatilor de precipitatii: 0. 8. timp in care viteza vantului atinge si 150 de kilometri pe ora. Ica.860 mm pe an Al-Kufrah este cel mai uscat loc de pe continentul african. Orice ploaie care cade in aceasta perioada se evapora imediat in aerul incins. care nu a fost mereu asa.761 mm pe an . 5. desertul este acoperit de dune care ajung si la 300 de metri inaltime. care vine dinspre Desertul Vestic. acest oras care gazduieste cladiri din vremea faraonilor este lovit uneori de un vant fierbinte. ceea ce face climatul si mai ostil. in acesta zona. si. Al-Kufrah. marginind Desertul Atacama. cu temperaturi foarte ridicate. Egipt Media cantitatilor de precipitatii: 0.29 mm pe an Pe partea sudica a orasului Lima din Peru. un grup de arheologi a gasit fosile care au dovedit existenta unor pinguini de 1.45 mm pe an Acest oras este unul cu un mediu foarte uscat. 6. Chile Media cantitatilor de precipitatii: 0.

cercetatorii studiind ecosistemul pentru a intelege mai bine suprafata planetei Marte. Antarctica Media cantitatilor de precipitatii: 0 mm Desi Antarctica te duce cu gandul la o imensitate acoperita cu zapada. in ceea ce priveste conditiile. Aerul este insa destul de umed in Arica.reprezinta de fapt cel mai uscat loc din lume.Vaile uscate . Vaile au o umiditate extrem de scazuta si aproape niciun pic de gheata sau zapada care sa le acopere. Vaile uscate. fiind cea mai mare zona fara gheata de pe continentul Antarctida. sunt considerate a fi mai apropiate decat orice alt loc de pe Terra de planeta Marte. fiind inconjurat de Desertul Atacama (unde exista locuri in care n-a mai plouat de mai bine de 500 de ani).Arica este un oras port si aproape cel mai uscat loc de pe Terra. al caror climat este cauzat in parte de niste vanturi puternice care bat si cu 322 de kilometri pe ora. . 9. Aceste vai. o parte din aceasta .