You are on page 1of 25

SC ANDIPAN SRL Cluj - Napoca

Plan de afaceri

Student: LUCA DELIA IULIANA GRUPA 162, SERIA C, ANUL III

CUPRINS:
Cap.I. Sinteza planului de afaceri Cap. II. Descrierea afacerii Cap. III. Produsele si serviciile firmei Cap. IV. Planul de marketing Cap. V. Managementul afacerii Cap. VI. Necesarul de finanţare Cap.VII. Planul financiar

Cap.I. Sinteza planului de afaceri 1.1. Istoricul firmei SC ANDIPAN SRL: S.C.ANDIPAN SRL s-a înfiinţat ca si societate comerciala in anul 1999, functionand pana in acel moment sub alta denumire, dar in acelasi domeniu de activitate.Istoricul acestei afaceri dateaza inca din anul 1906, fiind transmisa timp de 3 generatii. Societatea a fost infiitata in anul 1999 in baza legii nr. 131/1990 cu un capital de 200 RON capital subscris si varsat de unicul asociat al firmei. Societaea este inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J/12/1199/1999 avand codul fiscal R 12241401. Obiectul de activitate al firmei SC ANDIPAN SRL , conform actului constitutiv: • • Domeniul principal de activitate este:”fabricarea altor produse alimentare” cod CAEN 158 Obiectul principal de activitate este : “fabricarea produselor de panificatie si patiserie” cod CAEN 1581 1.2. Descrierea serviciilor oferite: Brutaria ofera produse de panificatie de cea mai buna calitate, imbinand traditia de peste 100 de ani in acest domeniu, cu noua tehnologie. Distributia produselor se realizeaza cu masinile din dotarea firmei, iar comercializarea produselor in magazinul situat in cartierul Marasti. 1.3. Piaţa:

dar si prin promptitudinea livrarii acestora catre clienti Cele mai mari riscuri pentru unitatile de morarit si panificatie il reprezinta cerintele exigente de alinire la standardele UE. CAP. produsul finit realizat – painea – fiind un bun de subzistenta. si serviciilor de livrare. se adreseaza intregii populatii a judetului Cluj. Cu toate că există o serie de brutarii care practica preturi noastra raspunde concurentei prin imbunatatirea firma continua a calitatii produselor si a serviciilor de livrare. împrumutul va fi garantat printr-un contrat de gaj si ipoteca asupra activelor societăţii.1. de asemenea . Descrierea afacerii 2. succeselor anterioare si tipului serviciilor oferite strategia viitoare a afacerii va fi una de diferenţiere calitativă faţă de oferta concurenţei. dar calitatea ireprosabila a prduselor sale a fidelizat clientela. societatea castigandu-si renumele de-a lugul acestui secol. 1. Fidelizarea clientilor s-a realizat prin calitatea produselor. dar si timpul scurt de efectuare al lucrarilor de modernizare in acest sens.2.4. Descrierea strategiei afacerii: Pe baza cunoştinţelor dobândite.5 % pe an. s-a hotărât deschiderea unui nou punct de lucru care vine în întâmpinarea tendinţelor pieţei.000 €. Solicitările financiare: Ca urmare a creşterii continue a cererii pentru produsele brutariei în condiţiile unei capacităţi limitate. Pentru aceasta se urmăreşte contractarea unui credit pe trei ani cu dobânda de 11. oferind in acelasi timp garantia unor produse sanatoase. Calitatea ofertei prezentate atrag clienti din tot judetul Cluj. Descrierea ideii de afaceri: Societatea realizeaza produse de panificatie sub aceasta denumire de aproximativ 7 ani. un procent de 30 % din unitatile de profil au fost inchise datorita nerespectarii prevederilor legale. ceea ce aduce societatii SC ANDIPAN SRL un plus de clienti. investiţie care necesită 40. asemanatoare.Activitatea societăţii se încadrează în sfera alimentaţiei publice. fara aditivi alimentari la preturi accesibile. reusind sa imbine calitatea produselor oferite. 2. II. Ca urmare a controalelor organelor abilitate.

fabricate dupa retete traditionale.000 lei. Finanţarea activităţii sale se face predominant din surse proprii. acţionari si instituţii ale statului.560 31. clientii deserviti in magazinul propriu este de proximativ 290.040 77.000 € . având în vedere că painea reprezinta un bun de subzistenta.fidelizarea deschiderea clientilor unui existenti punct prin de acordarea vanzari. valoarea cifrei de afaceri a anului 2004 ajungând la valoarea de 11. SC ANDIPAN SRL si-a consolidat imaginea si poziţia pe piata. . Structura actuală a cifrei de afaceri lunare este următoarea: Structura lunară a cifrei de afaceri Livrare Vanzari in magazinul propriu Total Valoare lunară Număr mediu de (mii lei) 46. preocuparea firmei este de a oferi in acest sens produse sanatoase.3. in acelasi timp. se doreste acoperirea cat mai buna a pietei prin nou pentru raspunde consumatorilor. 2. Experienţa si succesul acumulat de-a lungul timpului in acest tip de activitate argurmentează foarte bine alegerea acestei strategii.4. 2. de disconturi. si un profit anual de aproximativ 420. si evitarea folosirii amelioratorilor. la data întocmirii planului de afaceri structura de finanţare a activităţii cuprinzând în proporţie de 80% capitaluri proprii si 20% datorii curente către furnizori. a si preturi cererii promotionale. La această dată.Descrierea produselor oferite: Obiectivul unităţii este de a satisface pe deplin exigenţele clienţilor. Prezentarea situaţiei actuale a societatii: In prezent societatea dispune de un capital social de 200 lei.600 clienţi (zilnic) 39 290 329 Procent 60% 40% 100% Cei 39 de clienti prezentati in rubrica livrare sunt reprezentati de alte societati comerciale care se aprovizioneaza de la societatea Andipan.

2. fiind amplasata in apropierea sediilor unor firme importante din Cluj – Napoca. reprezinta majoritatea si in procesul de fabricatie. amplasamentul beneficiază si de vecinătatea unui loc intens circulat.Servicii oferite: Sunt două feluri de deservire a consumatorilor: .Brutaria a reuşit să atragă şi să satisfacă pretenţiile unor noi clienţi prin calitatea acestora si prin varietatea produselor de patiserie. Produsele traditionale se refera la cozonaci. cu rahat. si vis-a-vis de Policlinica Judeteana. Amplasamentul viitorului punct de vanzare va fi situat pe strada Motilor. Adresa fizica a punctul de vanzare cat si sectiei de productie este pe Str. prescura. aprox. intersectand in acelasi timp traseele muncitorilor si a elevilor catre locul de munca si a scolii aflate in apropiere.6.vanzarea produselor la magazinul firmei prin livrarea la domiciliu sau la sediul firmelor – client prin preluarea telefonica a comenzilor.4. 2.5. care de altfel. Localizarea punctului de vanzare si a brutariei: Brutaria Andipan este situata in cartierul Marasti. Dintre produsele de patiserie amintim: cuib de vispe simplu. strudele. aproape de o cantina studenteasca si a Spitalului de copii Cluj. de patiserie Nr. etc. japoneze (produse pentru pomene. pentru a satisface pe deplin tendinţe de consum. corn cu ciocolata. Actuala structura a ofertei poate fi urmărită în tabelul următor: TIP Produse de panificatie Produse traditionale.Descrirea mediului în care evoluează afacerea: . 2. care impreuna cu locuitorii zonei centrale din ClujNapoca reprezinta potentiali clienti.2. branzoici. de sortimente 10 8 Pondere în CA totală 75% 25% Se constată o cerere crescuta a interesului consumatorilor faţă de produsele de panificatie. Marasesti nr 56 A. corn cu vanilie. parastase). cartierul Marasti. dispunand de un vad comercial bun.

Planul de marketing 3. activitatea unitatilor de profil este dictata de standardele impuse de integrare. cei tineri si copii putand sa aleaga dintr-o gama diversificata de produse de patiserie. produsele de panificatie reprezentand pana in acest moment in Romania cele mai solicitate. Ceea ce a generat o cerere mai mare a consumui care trebuie satisfacuta de unitatile ramase pe piata. Societatea Andipan isi propune să răspundă eficace in continuare acestor cerinte ale persoanelor ce doresc produse sanatoase.III. din motivul nealinierii la standardele UE. clientii produselor firmei sunt persoanele de toate varstele. consumatorii in varsta apreciind ratetele traditionale dupa care se realizeaza produsele. cat si ridicate. Segmentul de piaţă urmărit: Servicile actuale ale firmei se adresează persoanelor de toate varstele. acestea satisfacand si cele mai rafinate gusturi.Serviciile de alimentaţie publică au fost şi vor fi întotdeauna o afacere permisivă şi permeabilă. Prin urmare şi riscul de faliment este destul de mare. Trendul pieţei: . Pana la sfarsitul anului 2006 firma Andipan va finaliza lucrarile de reamenajare si modernizare a sectiei de producti. in sensul modernizarii si retehnologizarii. Descrierea pieţei: In concordanţă cu rezultatele cercetării de piaţă efectuate. in ceea ce priveste integrarea in UE. firma noastra fiin printre putinele care nu folosesc nici un ameliorator. pentru a intampina cu succes cerintele consumatorior si cele ale integrarii europene. în acest gen de activitate influenţele generate de sistemul politic. diversificate si cu preturi accesibile.1. 3. Cap. ceea ce reprezinta un impediment pentru firmele care nu detin suficiente surse de finantare. politicile macroeconomice şi sistemul juridic nu au o importanţă majoră.3.2. atat cu venituri modeste. deci uşor de imitat şi deschisă competiţiei susţinute. 3. Acest fapt a determinat inchiderea a 30 % din unitatile de morarit si panificatie din Cluj-Napoca.

cât şi cele pe termen lung indică un trend descrescător al acestei activităţi. Brutariile caresunt percepute în mod direct drept concurenţi pentru Andipan sunt prezentate în tabelul de mai jos: Concurent CA lunară Calitatea estimată produselo (mii lei) r Similară Preţuri Vad al Distanţa fata Andipan in km 1.5 3 2.000 8.5 0. Studiul publicat de o agentie de profil estimeaza reducerea de pe piata a tuturor unitatilor care nu desfasoara o activitate corespunzatoare si pun in pericol sanatatea consumatorului. si impunerea pe piata a celor mai competitive din punct de vedere al tehnologiei si a calitatii oferite.000 25. Din acest motiv SC ANDIPAN SRL.000 Similare Inferior Similară Similare Inferior Inferioara Superioar Superior Similara e Inferioare Similar Pentru noul restaurant ce se va deschide în zona centrala a municipiului ClujNapoca. Concurenţa şi alte influenţe: Concurenţa poate fi apreciată ca fiind intensă în acest domeniu. concurenţii zonei sale de amplasare vor fi: .5 comerci de firma Brutaria Caromar Brutaria Familia Brutaria Raf Brutaria Panemar 10. încearcă să se diferenţieze şi vine cu o ofertă cât mai variată la preţuri accesibile.000 12.Atât previziunile pe termen scurt.4. la nivelul orasului Cluj-Napoca activând peste 40 unităţi. păstrând standardele de calitate cu care şi-a câştigat un numar semnificativ de clienti. 3. în directă corelaţie cu micsorarea numarului unitatilor de profil necorespunzatoare.

prin deschiderea unui nou punct de vanzare. dar practica preturi inferioare .000 35. 3. la produse similar calitative .1. care in prezent este de 4%. in care isi realizaeaza material prima de baza . desi are produse aproximativ similare ca si calitate.Politica de preţ: . si livrarea de produse de panificatie in Transilvania. cu produse de aceeasi calitate. se va lua în calcul deschiderea unui lant de magazine si inafara judetului Cluj.200 1. Dacă acest proiect va avea succesul scontat. isi permite sa practice preturi inferioare datorita capacitatii mari de productie si a volumului mare al acesteia. care. si preturi superioare . precum si datorita faptului ca are moara proprie. Andipan SRL îşi propune o acoperire mai buna a pietei.C. Competitorii secundari ai societăţii: .brutariile situate in apropierea societatii noastre care au produse inferioare din punct de vedere calitativ.brutariile care practica preturi similare. care practica preturi mai ridicate pentru produse inferior calitative brutariei andipan 3.faina. fidelizarea consumatorilor.500 2. precum si majorarea cotei de piata detinute. Strategia de marketing: S. atragerea de consumatori potentiali.Distanţa CA lunară Concurent estimată (mii lei) Magazin mixt 1 Magazin mixt 2 Magazin mixt 3 Vel Pitar Calitate produselo r Preţuri Vad comercial fata de firma Andipan in km 1.5.5 1 1 4 Inferioară Inferioare Inferioara Superioar e Competitorul principal este brutaria Panemar.magazinele mixte.5.000 Inferioară Similară Similare Superioar e Similar Superior Similar Inferior 0. reteaua de magazine Vel Pitar.brutariile care se situeaza in vecinatatea societatii.

ce şi-a dovedit eficienţa. . O noua scumpire a produselor va avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie 2007 cu aproximativ 15 % a pretului painii. 3.Politica de preţ nu se va modifica. anunturi radio Valoare 1. pana la sfarsitul anului 2006.radio Cluj Campania de promovare şi programul de relaţii publice vor fi conduse în mod direct de firma Colorama Cluj-Napoca.să fie de 20 minute din momentul în care autoturismul pleacă de la brutarie.Promovarea şi relaţiile publice: Bugetul previzionat ce va fi alocat promovării în 2007 este de aproximativ 3.5.5.4. în continuare se va acorda o importanţă deosebită satisfacerii cu promptitudine a cererilor de livrare la sediul firmelor.000 €. crestea pretului materiilor prime. acest lucru fiind anuntat clientilor cu 15 zile inaintea prezentarii noiii oferte de preturi. precum si punerea la dispozitia acestora a produselor comandate inaintea orei deschiderii magazinului lor.Societatea Izra Tg Mures .5.400 lei publicitate Colorama. 3. Se doreşte că durata maximă de distribuţie a comenzii catre clientii – magazine mixte . acoperind astfel. într-un imobil pentru care s-a plătit deja un avans de aproximativ 10.3. si majorarea cheltuielilor cu gazele naturale si energiei electrice. 3. fluturaşi. si o majorare a pretului produselor de patiserie cu 20%. si fluturasi de oferta de preturi.2. Deschiderii noului magazin.000 lei şi cuprinde: Tip de promovare Sacose si pungi ambalaj pentru paine Pliante.Strategia de distribuţie: Se va menţine strategia adoptată până în prezent. afise cu ofertă de produse si preturi.600 lei Detalii . . va fi promovata prin anunturi radio locale.realizare la agentia de 1.Amenajările necesare: Noul restaurant va fi deschis în zona centrala a oraşului.

dar prefera sa cumpere produse de la cea mai apropiata brutarie. îmbunătăţiri şi amenajări. preocuparea permanentă pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri şi portofoliul de clienţi.Imobilul în care se va materializa proiectul de invenţie necesită unele renovări.amenajări interioare estimate la 3. Identificarea şi analiza riscurilor: Elemente de risc ce ar putea afecta evoluţia activităţii societăţii sunt: 1.5. Un element de risc important îl constituie schimbarea continua a legislatiei privind acest domeniu de activitate. . poziţiei concurenţiale avantajoase.25% nu au auzit de firma noastra. sau magazin alimentar (acestia locuind in zona centrala a Clujului) . strategiei realiste. 2. cerintele . .5. grup sanitar.6.13 % dintre subiecti afirma ca au cumparat cel putin o data produsele firmei noastre 3. corect dimensionate şi direcţionate.Cercetarea de piaţă: S. Justificarea acestui nivel de risc este dată de respectarea angajamentelor asumate. Andipan SRL a solicitat o cercetare de piaţă unei firmei de profil pentru a obtine un feed – back din partea clientilor si imaginea pe care o are firma pe piata municipiului Cluj – Napoca. Dinamica pietei Prezintă un risc mediu în urma previziunilor favorabile la nivel macroeconomic. Calitatea managementului Pentru aceasta se estimează un risc scăzut.15% declară că se aprovizioneaza de la brutaria Andipan. 7% sunt clienti fideli ai firmei noastre si se aprovizioneaza direct de la magazinul de desfacere situat in cartierul Marasti .5.C. Pentru aceasta se vor efectua lucrări de finisare si de compartimentare pentru vestiar. Până în prezent. .000 € 3. Rezultatele acestui sondaj se prezintă astfel si au la baza completarea de chestionare de catre un esantion de 500 de persoane cu varste cuprinse intre 15 – 67 de ani : . spatiu de depozitare a marfurilor. experienţă profesională şi o structură organizatorică bună. si comercializeaza produsele acesteia in propriile magazine.40% dintre subiecţi au auzit de firma noastra.

Analiza SWOT PUNCTE TARI (STRENGTHS) PUNCTE SLABE (WEAKNESSES) . . .amplasament favorabil.legislatia foarte schimbatoare in acest domeniu .5.exigenta autoritatilor abilitate cu privire la normele de aliniere la standardele internationale de functionare a unitatilor de morarit si panificatie 3.cresterea preturilor materiilor prime .imposibilitatea de a onora comenzi fara preluarea acesteia cel putin cu 12 ore inainte . .raport preţ/calitate favorabil .exigente impuse de integrarea europeana.experienţă vasta in în domeniu.7.ingreunarea activitatii de amenajare a noului magazin.imagine foarte bună pe piaţă .cresterea notorietatii datorita amplasarii noului punct de vanzare intr-o locatie cu un vad comercial foarte bun halei de productie Ameninţări (Threats) .strategie de marketing eficientă. care determina cresterea pretului fainii. care afecteaza in mod direct politica de pret a societatii. Planul operaţional Etapele operaţionale ce vor defini implementarea planului investitional sunt cuprinse în diagragma următoare: .muncitori experimentati .produse de calitate superioara si competitive pe piata .traficul aglomerat al zonelor de amplasare al principalilor clienti intarzie onorarea comenzilor la orele de varf . datorita finalizarii in paralel a activitatilor de modernizare a Oportunităţi (Opportunities) . 3.6.posibilitatea de crestere a cotei pe piata prin cucerirea segmentului ai consumatorilor din zona centrala a Clujului .suprasolicitarea personalului de care lucreaza in productie . cresterea pretului graului importat.

Prima saptamana de functionare va debuta cu oferte de tip discount. Noul punct de vanzare va functiona dupa orarul: Luni – Vineri : 6.ANUL 2007 Operaţiuni Proiecte. si inaugurarea noului magazin.00 INCHIS Structura personalului ce va deservi noul punct de vanzare. precum şi nivelul de salarizare aferent se prezintă astfel: . aproximativ cu 5 saptamani inaintea inaugurarii noului magazin. Activităţile de marketing şi promovare vor fi conduse de departamentul de marketing al firmei Colorama. cu care firma noastra are incheiat un contract de colaborare. avize Avans acordat pentru spatiul comercial achizitionat Amenajare spaţiu Achiziţie mobilier Obtinerea creditului bancar Recrutare şi angajare personal Instruire şi verificare personal Promovarea noului magazin Inaugurarea magazinului Amenajările necesare X X X X X X X X X X X X X X X de firma Ambient Construct.00 – 17. Reclama difuzata la postul de radio local va fi difuzată incepand cu a doua saptamana a lunii februarie. 1 Ian Feb Martie 2 3 4 2 3 4 1 2 3 4 1 X X X X X X X vor fi realizate societatea dispune de o experienţă de peste 10 ani în astfel de activităţi.00 Sambata Duminica : 8. aprobări.30 – 20. ce marcheza de fapt. Răspândirea pliantelor şi fluturaşilor va începe din a doua saptamana a lunii ianuarie 2007.

109 0.C. strateg.706 5.706 1. Contabilitat e Control Fin. Retehnologi zare Testare Evaluare Protectia muncii Motivare Aprovizionar e Depozitare Control Calitativ Intretinere Distributie Promovare Cercetarea Pietei Vanzari Elab. Pentru acomodarea personalului a fost prevazuta o periada de o luna.706 0. R.882 4. Mk.015 0.000 0. R.411 0.C.019 0. Prod.059 0.264 1.529 1. Prod. Structura personalului.411 2.382 3. . Mk. Mk.023 0.U.066 0.U.988 5.Poziţie Sef de magazin Lucratori comerciali Sofer .191 0.118 4. Activitati Functiu n i Total timp necesa r 6900 2400 4300 2300 5200 2900 1800 8100 8500 9200 6300 16980 8700 8300 7250 2200 Norma de person al 4.000 4.133 0. F. este evidentiata in tabelul de mai jos: Nr. Crt .294 0.220 0. Prod.U.059 1.059 2. R.353 3.D. Mk. Se vor organiza schimburi de experienţă şi programe de pregătire comună a angajaţilor celor două magazine.235 1. Prod. reala 4 1 3 1 3 2 1 2 4 5 5 10 5 5 4 1 Norma de pers efectiv a 4 2 3 2 3 2 1 3 4 5 5 9 5 5 4 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 F.265 0. C.353 0.533 9. C.294 S Norma de pers. Prod. si participarea la cursuri de specializare si calificare.D.distribuitor Număr 1 2 1 Salariul individual net (€) 250 200 175 Pentru recrutarea şi angajarea de personal ce dispune de abilităţile şi experienţa necesară desfasurarii activitatii s-au acordat 3 saptamani.059 1.

si d-soara Cuc Claudia – Gabriela.795 0. pe baza urmatoarelor formule: Timp disponibil = [ 365 zile – ( 52 sapt * 2 + 6 )] * 8 = 2040 Coeficient de concediu = 1. Papp Andras in calitate de manager.1. din care fac parte d-na Munteanu Melinda.” . 8 al Statutului societatii. Evidenta financiar .contabila a societatii Andipan este realizata de departamentul financia – contabil. - 4050 8300 9853 2.17 18 19 Paza Curatenie Manag.082 0. Tatar Lucretia.159 2 5 6 3 5 6 Datele din tabelul de mai sus au fost calculate.3. Managementul afacerii 4.412 4.2 Norma de pers = Total timp necesar * Coef de concediu Total timp disponibil S= { Partea zecimala a normei de pers} [ Partea intreaga a normei de pers] Cap.220 0. “Administrarea societatii este asigurata de catre asociatul unic Papp Zoltan Tiberiu care are puteri depline in ceea ce priveste adoptarea oricarei decizii privitoare la societate. activitatea de productie este supravegheata de sefa de productie. Descrierea echipei manageriale: Conducerea operativă a societăţii este asigurată de o echipă formata din administratorul societatii Papp Zoltan si fiul acestuia. Proprietarii afacerii: Bazele acestei afaceri au fost puse în anul 1999. IV.882 5. Conform Art. Gen. 4.

VANZARI DEP. FIN. PRODUCTIE DEP.CONTABIL Sef Productie Brutari Lucrator comercial Soferi Economist Contabil .Organigrama societatii ADMINISTRATOR DEP.

5.4. Destinaţia fondurilor: Pentru realizarea proiectului de investiţii. Necesarul de finanţare 5. Spravegherea si coordonarea activitatii de productie se realizeaza de catre sefa de productie. mai ales in perioada de acomodare şi verificare a persoanelor nou angajate. Cap. Organizarea afacerii: Organizarea si coordonarea afacerii se realizeaza de administratorul si managerul societatii. Politica societăţii de management a resurselor umane presupune programe de pregătire comună a angajaţilor celor două magazine.4. Intregul personal va fi angajat cu carte de muncă. Evoluţia salariată şi primele se vor corela cu rezultatele individuale evenimente sau obţinerii ale fiecărui angajat.000 €. remunerarea sa se face prin salariu fix şi se vor acorda prime cu ocazia anumitor unor rezultate deosebite. Recrutarea personalului se va executa prin colaborare cu firma de recrutare şi plasare a forţei de muncă pe piata clujeana. RDS Recruitement. sumă care se argumentează astfel: .V. specificat societatea indentifică un necesar de finanţare de 40. Politica de management a resurselor umane: Programul de recrutare şi verificare a personalului se va derula conform precizărilor din planul operaţional.1. 4.

000 €.5 % pe an.000 € 40.Alocări fonduri .000 € 3. după cum urmează.în luna ianuarie (la un curs de 3. Momentul finanţării: Datorită timpului scurt în care se va efectua investiţia.achiziţie imobil cu destinaţia spatiu comercial zona centrala spatiu 16 m 2 . Rata dobânzii creditului în valută ce a fost utilizată în proiecţiile financiare este de 11. Previziunile financiare s-au făcut sub incidenta obţinerii unui împrumut pe termen lung de 40. instituţia creditoare va primi o dobândă la sold de 11.000 €. până la momentul recuperării totale a sumelor avansate.S. 5.000 € Pentru imobilul în care se va amenaja magazinul. Valoarea amenajărilor rezultă dintr-un deviz antecalculat de societatea ce va efectua aceste lucrări.2. creditul se va trage într-un singur an. . 140.000 lei .amenajări spatiu comercial Total necesar Acoperit de surse proprii Necesar de finanţare Suma 50.000 € 13.000 € 53. Beneficiul finanţatorului: Pentru suma împrumutată (40.5 %.4. Conform programului de rambursare a împrumutului.000 euro). a cărui rambursare se va face în 3 ani prin rate egale şi dobândă calculată la sold.5 lei/€) 5. Modul de finanţare: Se intenţionează ca necesarul de finanţare astfel obţinut să fie acoperit prin obţinerea unui credit contractat bancii BRD G. SC ANDIPAN SRL a plătit deja un avans de 10. 5.3. mai exact în primul trimestru al anului 2007.G.

21 .31 0. Planul financiar 6.1.35 2005 0.VI. SC ANDIPAN SRL va garanta împrumutul primit printr-un contract de gaj şi ipotecă asupra activelor societăţii.2006.50 0.30 0.finanţatorul va încasa o dobândă totală de 48. sinteza indicatorilor de apreciere a evoluţiei afacerii pe perioada anterioară este prezentată în tabelul următor: Denumire indicator INDICATORI DE LICHIDARE Lichiditate globală (Active circulante/Pasive curente) Lichiditate imediată (Disponibilităţi/Pasive curente) INDICATORI DE SOLVABILITATE Rata datoriilor (Total datorii/Total active) Rata de solvabilitate (datorii financiare/ Capital 2004 0.67 0.78 0.64 0. In plus.33 2006 1. Evaluarea acestor active dovedeşte că garanţia constituită va fi suficient de acoperitoare.300 lei (pentru un curs euro de 3.5 lei/€). Cap. Diagnosticul financiar al perioadei anterioare prin sistemul ratelor: In corcondanţă cu studiile financiare ale intervalului 2004 .

21 în 2006). In viteza de rotaţie a activelor circulante se observă o încetinire a acesteia de la 30 rotaţii pe an în 2004 la aprox.98 0.67 se poate aprecia că situaţia trezoreriei este perfect asigurătoare.96 26. zile Viteza de rotaţie a stocurilor (Stocuri x 365 zile/Cifra de afaceri). zile INDICATORI DE RENTABILITATE Marja profitului de exploatoare (Rezultat de exploatoare x 100/ Cifra de afaceri). 54 rotaţii . Rata de acoperire a capitalului propriu arată un echilibru permanent între Datoriile curente ale firmei şi Capitalul propriu). Rata datoriilor este favorabilă (valori de sub 0.52 2004 2005 22. zile Viteza de rotaţie a furnizorilor (Furnizori x 365 zile/Cumpărări pe credit). 1. zile Viteza de rotaţie a creanţelor (Creanţe x 365 zile/Cifra de afaceri din vânzări fără încasare inedită).4 6. Indicatori de gestiune demonstrează eficacitatea administrării resurselor stabile şi derulării activităţilor.5. Indicatori de solvabilitate exprimă capacitatea companiei de a-şi onora obligaţiile faţă de terţii din activele sale. în anul 2006 se remarcă o îmbunătăţire a indicatorilor de lichiditate comparativ cu anii 2004 si 2005.% Marja profitului net (Rezultat net x 100/ Cifra de afaceri). culminând cu 0.23 30 45 54 10 15 26 18 26 17 7.% 0. în anul N lichiditatea generală este aprox.94 O analiză a indicatorilor din tabelul de mai sus este prezentată în cele ce urmează: Indicatori de lichiditate calculaţi pun în evidenţă politica societăţii privind alocarea profiturilor anilor precedenţi de către acţionarii săi.1 2006 22.84 21.25 18.64 20.Propriu) Rata de acoperire a capitalului propriu (Total datorii/Capital Propriu) Rata de acoperire a datoriilor (Rezultat net+Amortizare+Dobânzi/Rata de rambursare INDICATORI DE GESTIUNE Viteza de rotaţie a activelor circulante prin cifra de afaceri (Active circulante x 365 zile/ Cifra de afaceri).96 0.9 6.

după cum urmează: Marja profitului de exploatare se menţine la un nivel de aprox. ca urmare a creşterii volumului activităţii. Viteza de rotaţie a stocurilor prin cifra de afaceri este bună (ajungând la 25 de rotaţii pe an în 2006). 23% după ce a avut un salt la 26.2006. 7% din aceasta din urmă. Cheltuielile cu materiile prime anticipate pentru perioada de previziune constituie aprox. împrumutul solicitat va fi de 40. 2. 15% din totalul cheltuielilor de exploatare. Pentru anul 2008 s-a previzionat o creştere a veniturilor de 50% faţă de anul 2006.2. Ipotezele previziunilor 1. Evoluţia tuturor indicatorilor de rentabilitate se caracterizează printr-un trend crescător pe perioada studiată. Cheltuielile cu dobânzi s-au dimensionat în raport de programul de rambursare a împrumutului la o rată a dobânzii de 11. ca urmare a deschiderii noului punct de lucru.000 euro. crescând sansele unei dezvoltări fără probleme şi pe perioada anilor 2007 . cu rambursare în 3 ani prin rate egale şi dobândă calculată la sold. anticipare bazată pe: exploatarea vadului comercial foarte bun.25% în anul 2005. Există o rezervă suficientă ce-i va permite societăţii să facă faţă cu succes datoriilor financiare din primii doi ani revizionaţi. Elemente de cost: Costul mărfurilor vândute reprezinta aprox. iar cheltuielile cu amortizările reprezintă aprox. .Volumul vânzărilor: Privitor la acest element s-a estimat pentru anul 2007 o creştere de 35% al veniturilor din vânzări faţă de anul 2006. analiza indicatorilor calculaţi prezintă o situaţie favorabilă a evoluţiei activităţii societăţii pe intervalul 2004 . Sintetizând. 57% din totalul cheltuielilor de exploatare. Indicatori de rentabilitate exprimă reuşita societăţii de a realiza vânzări care depăşesc costurile implicate de obţinerea lor. 6.5% pentru împrumuturile în valută.2011. 20 % din volumul cheltuielilor de exploatare. Pentru următorii doi ani (2009 2010) s-a previzionat sporirea volumului activităţii. Nivelul costurilor indirecte ale societăţii se situează la aprox. 30% din vânzările de mărfuri şi reprezintă cca.în 2006. alocarea de sume suplimentare pentru reclamă şi publicitate.

000 3204 19.140 Total 8.600 4.840 7. 6. Capitalul social: Valoarea capitalului social va rămâne constantă pe parcursul celor 3 ani previzionaţi 200 lei. Nivelul disponibilităţilor băneşti: . având în vedere specificul activităţii. Activele fixe şi amortizarea lor: Societatea deţine la data întocmirii planului active fixe în valoare netă de 310.000 3680 11. cota de amortizare globală anuală fiind de aproximativ 6% din valoarea contabilă.204 Anul 2009 16. 5.000 lei (imobilul de amplasare a firmei.000 1840 17. produse finite (73%).000 4140 8. doua autovehicule pentru livrările de comenzi. ambalaje (10%) şi consumabile (7%). Transformarea în euro a acestui program de rambursare s-a făcut la un curs valutar de 3.000 4140 8.3.600 Anul 2007 Trim II Trim III 0 4. Sistemul de amortizare adaptat este cel liniar.5 lei pentru 1 euro si se prezintă după cum urmează: € Explicatie Rambursar e Dobanzi Anuitati Trim I 0 4.600 4.600 4. Stocurile: Valoarea stocurilor este mică. determinând astfel o viteză de rotaţie a acestora foarte mare. Anul 2008 16. Creanţe: Creanţele vor avea valori relativ mici şi vor reprezenta în principal drepturi neîncasate de la firmele către care se prestează servicii de catering.6 80 4. Structura lor este reprezentată de materii prime (20%). dotările salii de productie cu utilaje). Specificul activităţii permite recuperarea creanţelor de la clienţi în marea majoritate a cazurilor la termene mal mici de 30 de zile de la data facturării.140 Trim IV 4.

fond de sănătate. 6.Programul de rentabilitate şi analiza de senzitivitate: 1. Calculul cifrei de afaceri la prag: CA2007 pr.319. Fluxul de numerar An 2004 Indicatorii Resursele financiare la începutul perioadei Intrări in numerar Credite Vânzări Total INTRĂRI de numerar Ieşiri din numerar Investiţii Cheltuieli curente Impozitul pe venit Rata de rambursat Dobânda bancara Total IESIRI de numerar SURPLUS/ DEFICIT de numerar I trim. impozit pe salarii şi alte contribuţii. = CFn + 1 369. acesta indică o situaţie echilibrată la nivelul trezoneriei fără descoperiri de cont şi fără pericolul unor dezechilibre monetare pe perioada de previziune. 22726 0 38160 60886 0 27727 2921 3085 1064 34797 26089 IV trim. 9. Impozitul pe profit: Acest element s-a calculat utilizând o cotă de impozitare de 16% pentru întreaga perioadă de previziune.3.000 110906 110906 110906 11685 11685 11685 6170 9149 5957 4101 2176 745 147757 133916 129294 55767 74490 15000 8. 3447 0 38160 62883 14894 27727 2921 0 1064 46605 16278 II trim. Excedentul de trezorerie anual este repartizat către dividende. 26089 0 38160 64249 0 27727 2921 3085 910 34643 29607 Total An 2004 29607 An 2005 55767 An 2006 94490 0 0 0 152640 152640 352240 203523 208407 227130 14894 0 35.Aşa cum reiese din „calculul fluxurilor de lichidităţi".643 lei MCFn + 1% 28% .500 = = 1. 16278 0 38160 54438 0 27727 2921 0 1064 31712 22726 III trim. şomaj. Datoriile către bugetul statului: Acestea sunt reprezentate de contribuţia firmei şi reţinerile din salariile angajaţilor pentru CAS.

600 1. cu alte cuvinte.130. 2. Pentru întreaga perioadă de previziune evoluţia intervalului de siguranţă este prezentată în tabelul următor: Explicaţii Cifra de afaceri prognozată Cifra de afaceri la prag Interval de siguranţă 2007 7.400 Pentru analiza de senzitivitate am indentificat următoarele scenarii: 1.519. Situaţia incerta a legislatiei privind intre unitatile de profil. unde: CAp = cifra de afaceri prognozată.246. CF = cheltuieli fixe.319.450. MCF%= rata marjei cifrei de afaceri asupra cheltuielilor variabile. măsură care generează o creştere a cheltuielilor variabile ale societăţii cu 13%.400 7.000 2009 9. Determinarea intervalului de siguranţă: N+l = Can2007 – CA2007pr =7.357 lei.000 2008 8.480.130.643 1. 450.600 2.200 6.319. activitatea de exploatare se situează mai departe de nivelul minim de profitabilitate (profit zero).000.643 lei .643 = 6. In aceste condiţii CA la prag atinge nivelul de 1.357 6.000 – 1. CApr = cifra de afaceri la prag.211. Cu cât valoarea lui este mai mare cu atât riscul este mai mic sau.319.Unde: Capr = cifra de afaceri la prag. Acest indicator exprimă gradul de risc al exploatării.457.

600 iar valoarea cifrei de afaceri la prag previzionata in anul 2009 e 2.factor de risc pentru proiecţiile realizate). Conform calculelor făcute cea mai potrivită valuare a lui RIR este de 41%. Determinarea valorii actualizate nete a proiectului: Pentru calcularea acestui indicator pentru o perioadă de viată economică a proiectului de 10 ani s-a utilizat o rată de actualizare de 19% (formată din 11. Calculele ne conduc la un VAN de 815678 lei prin actualizarea cashflow -urilornete ale proiectului de investiţii cu rata de mai sus. . Indicatori de evaluare a proiectului de investiţii: a. Se anticipează cresterea cheltuielilor cu energia electrica. Determinarea ratei interne de rentabilitate financiară (RIR): Acest indicator a fost determinat considerând o perioadă de funcţionare a investiţiei de 15 ani. se situează în intervalul 40% . ce determina cresterea cheltuielilor de exploatare. în urma calculelor efectuate. In anul 2007 se previzioneaza o cifra de afaceri la prag la valoarea 1.41%.246.5% . b. Termenul de recuperare a investiţiei: Termenul de recuperare exprimă intervalul de timp ncesar recuperării capitalului investit prin intrările nete de trezorerie medii anuale actualizate generate de proiect.2. datorita consolidarii pe piata a pozitiei firmei. Menţionăm faptul că proiectile financiare se bazează pe o abordare a evoluţiei afacerii în preturi constante (cele existente la data la care s-a întocmit prezentul plan de afaceri). c. acest interval de siguranta atinge in anul 2009 valoarea de 7. Intervalul de siguranta inregistreaza un trend crescator.211.rata medie a dobânzii la creditele în valută 5.400 lei 6. rata de actualizare pentru care valuarea actualizată a venitului net este nulă. si reprezintă acea valoare a ratei de actualizare pentru care valuarea netă actualizată este nulă.200.5% .4.519.

comparativ cu durata de viată a proiectului. care este de cel puţin 15 ani.Rezultatele ne conduc la un termen de recuperare de aprox. . 5 ani apreciat ca fiind bun.