PROIECT

DEŞEURI ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ ŞI BIOTEHNOLOGII

Student: Radu Raluca

1

..............CUPRINS Obiective……………………………………………………….............……....….3 Deseurile industriei alimentare…………………………………..15 2 ..10 Cum poti reduce cantitatea de deseuri alimentare.9 Alimentele pot fi daunatoarele mediului inconjurator………………………...........6 Deseuri utilizate in hrana animalelor si compozitia acestora……………………...................……...................…………4 Clasificarea si proprietatile deseurilor industriei alimentare………............………3 Definitii…………………………………………………………………...8 Metode generale de reutilizare si/sau tratare a deseurilor industriale alimentare....……………..........4 Deseurile industriei alimentare…………………………………………….........………5 Indicele deseurilor specifice…………………………………………………….......................……………………3 Problemele cruciale ale industriei alimentare……………….......................................

De a stabili CUM pot fi minimizate deseurile din industria alimentara si din biotehnologii. Produse alimentare si resturi de produse alimentare (= deseuri municipale solide). …) • DEŞEURILE INDUSTRIEI ALIMENTARE(EuroStat 2002) 3 .OBIECTIVE • • • De a stabili CE sunt deseurile. De a stabili CARE sunt sursele de provenienta ale acestor deseuri. magazin. • – – • • • – – PROBLEMELE CRUCIALE ALE INDUSTRIEI ALIMENTARE Managementul energiei Producerea alimentelor = consum energetic ridicat Managementul deseurilor Desuri conexe industriei alimentare: Deseuri rezultate din procesele de productie. Ambalaje: De la ambalarea primara (pentru consumatori) De la ambalarea secundara (in supermarket.

subprodusele de abatorizare din producţia de carne. de regula. Modificarea cantitatii de deseuri specifice duce.. Ex: containere pt.DEFINITII „Prin ''deşeu'' se înţelege orice obiect sau substanţă [. -Ex. la modificarea calitatii produselor.] pe care proprietarul acesteia îl/o aruncă sau intenţionează să îl/o arunce” [Directiva 75/442/EEC – definitei juridica] CLASIFICAREA SI PROPRIETATILE DESEURILOR INDUSTRIEI ALIMENTARE • – – – – Deseuri nespecifice: Cantitatea si calitatea lor este practic independenta de tipul si calitatea produsului finit.. chimicalele utilizate in curatirea si dezinfectia instalatiilor Deseuri specifice: • Cantitatea generata raportata la nivelul productiei nu poate fi modificata decat prin mijloace tehnice. 4 . de deseuri specifice : – – boabele de orz epuizate de la fabricarea berii.

Deşeurile din industria alimentară = valoare ridicată a raportului: cantităţi de deşeuri specifice / cantităţi de produse finite Aceasta înseamnă că: generarea deşeurilor specifice este inevitabilă. DEŞEURILE INDUSTRIEI ALIMENTARE • – – ex. – potenţialului rapid de autooxidare.) ca îngrăşământ (nămolul de la filtrare sau de la carbonatare din industria zahărului. După extragerea acestora. • Utilizarea şi depozitarea deşeurilor specifice este dificilă: – instabilitate biologică. Metodele tradiţionale de utilizare a deşeurilor (soluţii agricole): ca hrană pentru animale (boabele de cereale epuizate. • Depozitarea deşeurilor şi managementul subproduselor industriei alimentare pune probleme deosebite atât în domeniul protecţiei mediului. cantitatea şi tipul lor (resturi organice ale materiei prime prelucrate) este dificil de modificat cu menţinerea intactă a calităţii produsului finit. – natură potenţial patogenă. etc. etape in care din materia primă sunt extrase produsele dorite. pâinea învechită. de ex. 5 . cât şi în acela al dezvoltării durabile. deseori în deşeuri mai rămân componente potenţial utile. • • • • – – Ele sunt produse în diverse etape ale procesului tehnologic. – conţinut ridicat de apă. frunzele şi coletele de sfeclă. Deşeurile specifice se acumulează în mod inevitabil ca urmare a prelucrării materiilor • prime. – nivel ridicat al activităţii enzimatice.– – cojile de cartofi sau de citrice.). de • Majoritatea soluţiilor agricole pentru depozitarea deşeurilor reprezintă un echilibru între reglementările legislative şi cele mai bune soluţii ecologice şi economice.

INDICELE DESEURILOR SPECIFICE 6 .

• Metoda traditionala de “a scapa” de deseurile industriei alimentare: UTILIZAREA IN HRANA ANIMALELOR 7 .

• Toţi aceşti poluanţi pot provoca probleme grave de poluare. extracţie. filtrare. etc. particule solide sau lichide) ape reziduale. proteine. întrucât multe operaţii unitare ale tehnologiilor produselor alimentare (spălare. • Apele reziduale provenite din aceste procese conţin uzual cantităţi importante de – solide în suspensie. Deseuri lichide si gazoase • Apele reziduale = cel mai întâlnit deşeu al industriei alimentare. lipide).) se desfăşoară în mediu apos sau necesită cantităţi importante de apă.Deseuri utilizate in hrana animalelor si compozitia acestora Deseuri lichide si gazoase • – – Pe lângă deşeurile solide. fiind subiectul unor reglementări legale din ce în ce mai severe în majoritatea ţărilor. punând probleme dificile în ceea ce priveşte deversarea. evaporare. – compuşi organici dizolvaţi (glucide. 8 . industria alimentară produce şi poluanţi aeropurtaţi (gaze.

decantarea şi precipitarea chimică. sedimentarea. flotaţia cu aer dizolvat.METODE GENERALE DE REUTILIZARE ŞI/SAU TRATARE A DEŞEURILOR INDUSTRIEI ALIMENTARE • – – – – DEŞEURI SOLIDE: valorificarea în agricultură sau zootehnie incinerarea fermentarea anaerobă compostarea DEŞEURI LICHIDE: aplicarea pe sol a deşeurilor netratate sau tratate parţial. tratarea în iazuri de stabilizare. • – – – – 9 .

Culturile de orez presupun insa utilizarea anuala a unei treimi din apa dulce a planetei. Orezul. este o sursa majora de calorii pentru jumatate din populatia lumii. ca exista si alimente care pun in pericol mediul inconjurator. Specialistii sugereaza ca tarile mari producatoare de orez ar trebui sa foloseasca metoda SRI pentru o proportie de 25% din suprafetele cultivate cu orez pana in 2025. tratarea în filtre biologice rotative. expertii propun metoda de intensificare a recoltei de orez (SRI) care necesita cu 50% mai putina apa decat in mod obisnuit. insa. iar. Alimente daunatoare planetei noastre. Pentru a nu mai exista astfel de probleme. tratarea prin procedeul cu nămol activat. tratarea prin procedee chimice. tratarea prin procese de membrană. tratarea prin alte procese de fermentaţie anaerobe. tratarea în filtre cu biomembrană. acestea trebuie consumate cu moderatie. 10 . ALIMENTELE POT FI DAUNATOARE MEDIULUI INCONJURATOR Multi dintre noi stim ca anumite produse alimentare pun in pericol sanatatea. pentru a nu avea probleme. una dintre cele mai raspandite culturi din lume si aliment de baza pentru multe popoare.– – – – – – – tratarea în lagune aerate / neaerate. sustin specialistii. Putini stiu.

Un alt efect al acestor alimente modificate genetic il reprezinta crearea de noi daunatori. sursele de hrana pentru animale ar putea fi eliminate. Acest lucru are insa si un impact negativ asupra mediului inconjurator. Peste 145 de milioane de tone de zahar sunt produse anual in 121 de tari. in conditiile in care culturile de zahar pot fi responsabile pentru reducerea biodiversitati prin utilizarea excesiva a apei si pesticidelor. din 11 .Alimentele modificate genetic sunt un pericol nu numai pentru oameni. Facand o cultura rezistenta la anumiti daunatori. In plus. Mii de hectare din Parcul National Everglades. prin polenizare. potrivit organizatiei World Wildlife Fund. Un efect al acestora este reducerea biodiversitatii. genele straine de la plantele de cultura cu caractere modificate ar putea fi toxice si ar putea pune in pericol viata animalelor. Plantele de cultura pot transfera cu usurinta gene la alte specii inrudite. cat si pentru planeta.

Emisiile de gaze de sera din zootehnie contribuie la incalzirea globala. un gaz cu efect de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon. Astfel. Totodata. mai mult decat emisiile masinilor. 12 .Florida au fost compromise dupa ce in zona ani intregi a fost cultivata trestie de zahar. Agricultura cu animale este responsabila pentru 18% din emisiile globale de gaze de sera. Carnea se afla pe lista alimentelor daunatoarea mediului inconjurator. In aceste conditii. padurile subtropicale s-au transformat in mlastini. aceasta industrie produce mari cantitati de metan. lipsite de viata. din cauza ingrasamantului folosit pentru culturile de trestie de zahar. industria cresterii animalelor este o sursa majora de poluare a atmosferei terestre.

cereale sau conserve. considerat cel mai ieftin ulei de gatit din lume. Anual sunt produse aproximativ 40 de milioane tone de ulei de palmier. Acest tip de mancare presupune alimente ambalate in pungi de plastic. Zeci de kilometri patrati de paduri sunt inlocuite zilnic de culturile de ulei de palmier in Indonezia si Malaezia. Acest tip de ulei se gaseste in chips-uri. bomboane. inclusiv urangutanii. margarina. 13 . atunci exista riscul sa dispara si majoritatea faunei.Fast food-ul este unul dintre cei mai mari dusmani ai planetei noastre. Se stie ca restaurantele de tip fast-food sunt sursa principala a deseurilor urbane si deci a poluarii mediului. Daca padurile tropicale dispar. Si alimentele care contin ulei de palmier sunt un pericol pentru mediul inconjurator. tigrii sau ursii. Aceste ambalaje din cauza chimicalelor din care sunt facute sunt extrem de periculoase. Este bine de evitat asftel de mancare invelita in tot felul de ambalaje care cresc impactul negativ asupra mediului inconjurator.

care nu duce decat la incalzire globala. produsele organice nu presupun folosirea de pesticide. atunci cu siguranta nu este o idee prea buna sa te bazezi pe produsele alimentare procesate. 14 . majoritatea acestor produse sunt procesate. Din nefericire insa. Se stie deja ca alimentele organice sunt mult mai bune pentru sanatatea noastra dar si pentru mediul inconjurator. Agricultura ecologica utilizeaza cu 30% mai putina energie si apa decat cea traditionala. dar care sunt daunatoare si planetei. In plus.Daca vrei sa reduci impactul negativ asupra mediului. O solutie in acest caz ar fi consumul de produse cat mai proaspete. Alimentele non-organice se afla si ele pe lista principalilor dusmani ai planetei. Procesul de procesare presupune si un consum excesiv de energie. ele continand tot felul de chimicale care ne pun viata in pericol.

pescuitul excesiv are ca efect reducerea biodiversitatii. Este cazul somonului de Atlantic si a tonului rosu. 15 .Specialistii trag un semnal de alarma si avertizeaza ca din cauza pescuitul excesiv exista riscul sa nu mai punem pe masa fructe de mare si nici anumite specii de peste. Acest lucru presupune consum de energie si resurse si are un impact negativ mult mai puternic asupra planetei. O astfel de paine este fabricata din faina rafinata. In plus. care a suferit un amplu proces de alterare. Este bine stiut faptul ca cerealele integrale si painea de grau sunt mult mai hranitoare si mai putin daunatoare mediului decat painea alba.

fara sa ne dam seama. gandeste-te foarte bine la cat de foame iti este si pregateste sau comanda doar cat ai nevoie. In cazul in care aceasta varianta nu este posibila. cumparam foarte multa mancare si apoi ajungem sa o aruncam fie ca nu ne mai place.CUM POTI REDUCE CANTITATEA DE DESEURI ALIMENTARE Criza financiara a afectat aproape fiecare persoana si cu totii cautam solutii pentru a face economii. In aceste conditii. Daca ajungi acasa si te gandesti ca nu ai chef de acest fel de mancare. Si daca totusi ai gatit prea mult. Uneori. intreaba-i daca vor sa vina la masa la tine si astfel o sa poti termina mai repede mancarea. daca astazi ai pofta de tocanita cu cartofi. Fie ca gatesti acasa. fa repede o salata si poate vei accepta masa. 16 . Asa ca pregateste portii mai mici. poti redecora mancarea astfel incat sa iti para mult mai apetisanta. incearca sa consumi totul inainte de a se strica. Sa luam tot exemplul cu tocanita de cartofi. pentru a te asigura ca nu vor ajunge in cosul de gunoi. fie ca te pregatesti sa comanzi. Incercam sa facem economii la haine. este posibil ca maine sa nu mai vrei sa consumi acelasi fel de mancare si sa o lasi in frigider pana cand se strica. Vreti sa economisiti energie? Nu mai risipiti mancare O alta varianta buna ar fi sa congelezi mancarea si sa o scoti atunci cand nu ai chef sa gatesti si nici bani ca sa comanzi. De exemplu. Daca ai prieteni cu care imparti absolut orice. fie ca expira. este necesar sa invatam cum sa reducem cantitatea de deseuri alimentare. la produse pentru uz casnic si chiar si la mancare.

17 . Stii care este cea mai buna modalitate de a reduce deseurile alimentare? Sa nu mergi la cumparaturi atunci cand iti este foame. iti va fi foame si vei pune in cos tot ceea ce vezi pentru ca in momentul respectiv ai manca orice si risti sa ajungi acasa si dupa ce mananci sa realizezi ca multe produse nu iti mai par atat de apetisante pe cat pareau in supermarket. Asa ca daca viitoare cand mergi la piata sau supermarket incearca sa iei cat mai putine produse ambalate si in acest mod o sa micsorezi cantitatea deseurilor alimentare si faci si economii in cazul in care impachetarea acestora costa.Deseu alimentar este si punga in care impachetezi produsele cumparate de la magazin. Exact. Atunci cand mergi la cumparaturi direct de la munca. de exemplu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful