Stefanescu Bianca KPD, anul I, gr.

2

Programele de kinetoterapie specializata pentru bebelusi se pot aplica inca din . in cazul copiilor bolnavi.Kinetoprofilaxia sugarului si copilului Kinetoterapia pentru sugari si copii . sau gimnastica medicala. Kinetoterapia. cat si mentinerea starii de sanatate si dezvoltarea corecta. pentru ca. Kinetoterapia pentru sugari si copii are rol deosebit in refacerea coordonarii si facilitarii neuromotorii si in facilitarea schemelor de miscare. prin stimularea motorie se va realiza automat si stimularea psihica. in cazul celori sanatosi. Centrele medicale recomanda programe de recuperare si gimnastica medicala inca din primele zile de viata ale copilului. Kinetoterapia este aplicabila atat copiilor cu probleme de sanatate. trateaza numeroase afectiuni ale sugarilor sau copiilor prin intermediul programelor de exercitii terapeutice alcatuite individual.exercitiile fizice bine puse la punct si structurate pe etape de dezvoltare asigura atat tratarea afectiunilor. Tratamentul precoce de recuperare poate ajuta la recuperarea acestor infirmitati motorii. in functie de afectiunea pacientului si de evolutia sau involutia acesteia. considerand miscarea deosebit de importanta si necesara pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. cat si copiilor sanatosi. ceea ce va ajuta copilul sa se adapteze mai repede mediului si sa depaseasca mult mai usor provocarile vietii.

tumori. Sedintele de kinetoterapie le dezvolta bebelusilor reflexele si le creste increderea in ei. Kinetototerapia este recomandata copiilor pana cand acestia ajung la adolescenta. iar in primele luni de viata. TBC. atunci cand bebelusii isi pot sustine singuri capul si isi dezvolta in mod rapid musculatura spatelui si abdomenului. . dar perioada cea mai potrivita este in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 4 luni. Factorii care duc la aparitia tulburarilor in crestere si dezvoltare sunt: malnutritia prenatala. Gimnastica medicala are un rol important in corectarea afectiunilor coloanei vertebrale. etc.primele 5 zile de la nastere. chiar obligatorie.conservanti. disfunctii ale sistemului imunitar. abuzul fizic. etc. inlaturand colicile. deoarece stimuleaza digestia. tulburari psihice. ingrijirea prenatala. poluanti. Kinetoterapia este indicata. pregatindu-i pentru mers. factori de mediu . nasterea prematura. neglijarea fizica si sociala. sindrom hemoragic. fiind eficace in combaterea obezitatii si recuperarea copiilor cu sindrom Down. in majoritatea tulburarilor si intarzierilor in dezvoltarea neuropsihomotorie si in toate afectiunile suferite de sugar sau copil. vaccinuri. epilepsie. masajul si kinetoterapia realizata de specialisti are ca efect linistirea copilului. Nu se recomanda kinetoterapia in afectiuni precum: boli acute. Factorii care afecteaza dezvoltarea sunt: ereditatea.

prin prevenirea dezechilibrelor musculo-tendinoase. kinetoterapeutii dezvolta mai multe programe de exercitii. Exercitiile de recuperare pot fi realizate cu ajutorul mingii. cat si pentru copii.Obiectivele kinetoterapiei la sugari si copii sunt:        Tonifierea si normalizarea tonusului muscular. atat pentru sugari. genunchi in X Corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate: cifoza. pe diferite grupe de varsta. reusind sa faca din exercitiile de recuperare o joaca si lasand copilul sa se simta independent. castigand un grad cat mai mare de independenta Educarea si dezvoltarea strategiei axului central Controlul capului. a centurii cervico-scapulo-humerale si a membrelor superioare Educarea si formarea echilibrului static si dinamic Tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold. genum varum sau valgus. a contracturilor si a deformatiilor Imbunatatirea mobilitatii articulare normale pierdute in urma unei imobilizari. kinetoterapeutul tine cont de varsta acestora. spalierului. Aceste exercitii se fac sub stricta coordonare si supraveghere a specialistilor. . In centrele medicale. platfus. saltelelor de gimnastica. lordoza. spate plan La realizarea programului de exercitii pentru stimularea cresterii si dezvoltarii copiilor. fiind adaptate afectiunilor specifice fiecarui copil.

sau. dupa caz.kinetoterapie-cluj. un sugar sau copil are nevoie de recomandarea medicului pediatru care il are in supraveghere.Important! Pentru a fi acceptat in programul de kinetoterapie din centrele medicale. Cateva tipuri de astfel de exercitii pentru sugari:    Exercitii pentru mentinerea sanatatii fizice a sugarului: exercitii care stimuleaza mobilitatea si coordonarea bratelor si picioarelor Exercitii care stimuleaza bebelusul pentru a sta in fundulet Exercitii care stimuleaza mersul http://www.asp?info=kinetoprofilaxia_sugarului_si_copilului .ro/informatiidespre. a unui specialist.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful