1.

TEST DE PUNCTARE (după Rossolimo) – 6-12 ani Material: O scândurică pătrată, cadrilată pe o parte cu 9 pătrăţele cu latura de 1 cm, iar în partea cealaltă cu 16 pătrăţele de aceeaşi mărime. O serie de 10 bucăţi din carton pe care sunt desenate 9 sau 16 pătrăţele la fel cu cele de pe scândurică. 1. 2. 3.
          

4.

5.
 

6.
     

7.
    

8.
     

9.
      

10.

 

Tehnica: Scândurica este aşezată în faţa subiectului. Se ţine în mână o bucată de carton pe care sunt desenate acelaşi număr de pătrăţele ca şi pe scândurică. Se întoarce apoi bucata de carton, arătându-i-se pătratele cu puncte, timp de o secundă şi jumătate. Se retrage apoi desenul şi subiectul trebuie să arate cu beţişorul pe tabla de lucru pătratele care au fost punctate. Instrucţiuni: Vreau să vă arăt într-un timp scurt nişte cartoane pe care sunt desenate pătrate ca cele pe care le vedeţi pe plăcuţa de lemn. În unele din aceste pătrate se găseşte câte un punct roşu. Va trebui ca de îndată ce voi retrage cartonaşul să-mi arătaţi pe plăcuţă căsuţele care au avut un punct roşu. Nici o greşeală nu este tolerată. Nu se dă nici o sugestie elevului. În cazul în care elevul nu reuşeşte, i se arată bucata de carton în altă poziţie. Dacă nici a doua oară nu reuşeşte, i se arată în a treia poziţie. Dacă nici de această dată nu reuşeşte, nu se trece la alt carton. Câte grade a reuşit să rezolve copilul, aceea este nota pe care o obţine. Funcţia examinată: atenţia perceptivă

Rezultatele examinării vor fi trecute tabele de tipul tabelului nr.1 care va cuprinde catalogul clasei şi rubrici pentru cele 10 grade ce se cer rezolvate. Rezultatele pozitive vor fi notate cu (+), iar cele negative cu (-). Nota ce se va da copilului este în funcţie de numărul semnelor realizate.

1

D. + + + + + + + + + + + + + + + + + + - - - - 6 6 6 2 . B. B. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS.TABEL NR.1 Nr. 2.V. crt. 1.C. 3. C.

Tehnica: Se interpune o foaie de hârtie între tăbliţele cu găuri şi bucata de stofă. GRADELE Nr. a înţepa o gaură marcată cu o linie oblică în jos spre dreapta din două marcate în acest fel. Instrucţiuni: Subiectul trebuie prevenit că va înţepa numai găurile indicate. Găurile au un diametru de 1 mm şi sunt la 5 mm depărtare una de alta. a înţepa una din trei din găurile marcate cu o linie oblică în jos spre stânga. 6. a înţepa toate găurile marcate cu o linie oblică spre dreapta şi o linie oblică în jos spre stânga. TEST DE ÎNŢEPAT (după Toulouse) – 6-12 ani Material: 5 planşe de lemn de câte 15 cm lungime. crt. fixânduse cu clame. 5 mm grosime. a înţepa toate găurile marcate cu o linie. Funcţia examinată: atenţia reactivă Rezultatele examinării. 4. Pentru fiecare grad sunt admise numai trei greşeli. Subiectul trebuie să înţepe cu un poanson găurile indicate. 10. a înţepa toate găurile. în sus spre stânga şi cele fără linie. a înţepa o gaură din trei. a înţepa toate găurile marcate cu o linie oblică în sus spre dreapta. a înţepa o gaură din două. 3 . 2.2. O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O Grade: 1. 9. 5. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute OBS. străpunse cu găuri aşezate în 5 rânduri a câte 20 de găuri fiecare. 7. a înţepa o gaură din două din cele marcate cu o linie. 5 cm lăţime. 8. a înţepa toate găurile marcate cu o linie oblică în sus spre dreapta. Găurile sunt simple sau sunt marcate cu câte o liniuţă. 3.

reprezentând un alt obiect până se ajunge la 10 obiecte. Tehnica: Se arată tabloul întreg al unui grad dat. Grade: În primul grad nu este decât un obiect. TEST DE REPETIŢIE (după dr. Instrucţiuni: Am să vă arăt desene pe care le vom numi împreună. 4 . Pe urmă veţi repeta numirile pe de rost. Se numesc de către examinator unul după altul obiectele desenate. crt.G. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. Se repetă de trei ori enunţul. iar subiectul trebuie să reproducă totul în ordinea în care le-a văzut. Se retrage tabloul.3. Pe fiecare grad următor se adaugă câte un desen nou.Vermeylen) – 6-12 ani Material: 10 foi de carton pe care sunt desenate de la 1 la 10 obiecte. Planşele vor fi prezentate doar o singură dată. Nr. Nu se admite nici o omisiune. arătându-se fiecare cu degetul timp de jumătate de secundă pentru fiecare desen. Funcţia examinată: memoria de fixare Rezultatele examinării.

Vermeylen) – 6-12 ani Material: 10 obiecte diferite: toc. denumirea fiind repetată până poate fi reprodusă pe de rost. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. crt. Notarea se face în raport cu numărul denumirilor reproduse corect. caiet. cui. iar cercetarea pe rând. Nr. Se denumesc de către subiect. în sensul că numărul denumirilor reproduse reprezintă gradul obţinut de elev. Experienţa se poate face cu toată clasa o dată. liniar. Nu li se spune elevilor de ce sunt chemaţi în clasă. Tehnica: Se aranjează toate obiectele pe o linie. TEST DE NUMIRE (după dr. cu fiecare elev în parte. creion. În locul acestor obiecte ce par a da loc la asocieri între ele se pot utiliza 10 obiecte care să nu aibă nici o legătură între ele. 5 . Funcţia examinată: memoria de conservare Rezultatele examinării. carte. creion colorat. La prima şedinţă nu li se atrage atenţia că vor fi altădată întrebaţi asupra lor. nici o întrebuinţare comună.G. radieră. ceilalţi fiind afară. Cei chemaţi şi examinaţi nu mai ies din clasă spre a împiedica comunicarea între ei. După 48 de ore se cere subiectului să spună care au fost obiectele pe care le-a văzut. spre a nu permite asociaţii sugestive.4. ceas.

Pătrate de carton pe care sunt desenate desene geometrice izolate. Grade: 1. 6 . Apoi. două pătrate cu două desene şi un tablou cu 8 desene. Nu se admite nici o greşeală. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. urmând ordinea gradelor care le reprezintă.5. Instrucţiuni: “Vă voi arăta nişte pătrate pe care sunt desenate nişte desene izolate. Nr. Tehnica: Se arată timp de o secundă câte un pătrat. crt. 2. În continuare se progresează cu câte un pătrat în plus de fiecare grad şi două desene în plus de fiecare tablou. Funcţia examinată: memoria de evocare Rezultatele examinării. un pătrat cu un desen şi un tablou cu 4 desene (între care şi desenul de pe pătrat). Subiectul trebuie să arate pe tablou desenul pe care l-a văzut pe pătrat. voi îmi veţi arăta acest desen pe nişte tablouri care cuprind mai multe obiecte printre care şi desenul de pe pătrat”. Pe urmă se expune tabloul care cuprinde printre mai multe desene şi pe cele arătate pe pătrate. Numărul de imagini corect reproduse reprezintă gradul obţinut. Timpul de prezentare este de o secundă. TEST DE IDENTIFICARE (după Rossolimo) – 6-12 ani Material: 10 tablouri de carton reprezentând un număr oarecare de desene geometrice.

crt. sărbătoare.Vermeylen) – 6-12 ani Material: Un tablou de carton pe care sunt scrise 10 cuvinte din ce în ce mai lungi. Profesorul (învăţătorul) le citeşte. Grade: La fiecare grad un cuvânt cu o literă mai mult.6. cap. căruţă. negru. O ascunzătoare cu deschiderea tot atât de mare ca şi cel mai lung cuvânt ales. săniuşul. Se cere subiectului să spună cuvântul invers ca şi când l-ar citi de la coadă. cerc. 7 . Nr. ţinându-le pe celelalte ascunse. apoi le silabiseşte şi le ascunde. semănători. Funcţia examinată: imaginaţia simplă Rezultatele examinării. Tehnica: Se prezintă un cuvânt subiectului. TEST DE INVERSIUNE (după dr. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS.G. Exemple de cuvinte: un. fereastră. glastră.

Tehnica: Se arată tabloul cu perechile asemenea. patru perechi abstracte 8. 8 . Se prezintă dreptunghiurile amestecate. Grade: 1.G. reprezentând desene de pe cartonul respectiv în aceleaşi culori. crt. Subiectul trebuie să le împerecheze aşa cum le-a văzut: unul roşu cu unul negru. trei perechi abstracte 6. în aşa fel încât să reconstituie aceeaşi pereche. cinci perechi concrete 9. şase perechi concrete Rezultatele examinării.şase perechi abstracte Nr. numind fiecare pereche timp de o secundă pentru fiecare obiect. cinci perechi abstracte 10. patru perechi concrete 7. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. Nu se admite nici o greşeală. două perechi concrete 3. însă separate în aşa fel încât pe fiecare carton să nu fie reprodus decât unul în roşu sau unul în negru.7. trei perechi concrete 5. două perechi abstracte 4. 2. Dreptunghiuri de carton pe care sunt aceleaşi desene. În fiecare pereche există un desen roşu şi unul negru. TEST DE ÎMPERECHERE (după dr.Vermeylen) – 6-12 ani Material: Tablouri de câte două la şase perechi de desene reprezentând figuri geometrice neregulate (abstracte) sau desene reprezentând obiecte sau fiinţe (concrete).

b) un muncitor îi vine în ajutor. d) acesta pleacă plângând. d) umbrela ajunge într-un bazin. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 înţelegerea OBS. d) omul cere umbrela. Ordinea: a-b-d-f-c-e. 7. Incendiul: a) o fetiţă cheamă ajutor de la fereastra unei case în flăcări. Plimbare greşită: a) un băiat şi o fetiţă se plimbă prin parc. TEST DE ARANJARE A POVESTIRILOR (după Decroly) – 6-12 ani Material: 10 istorioare cu multiple episoade (fără cuvinte). Duşul întrerupt: a) un ţăran stă lângă un baraj cu cădere de apă. c) el duce fetiţa la părinţii ei. Ordinea: c-d-e-a-b. 8. 6. b) se duce în sat să caute un meşter. Ordinea: e-c-b-f-a-d. iar meşterul îşi numără banii. Tehnica: Se prezintă diferitele episoade în ordinea indicată. d) ţăranul pleacă. Micul curios: a) o fetiţă zăreşte un borcan pe raft. b) fetiţa ia un scaun. Vezi ce poveste este. 9 . Reparaţia: a) unui ţăran i se rupe o roată la căruţă. b) în curte fetiţa află că prietena sa este bolnavă. e) mama o îmbrăţişează. d) familia mulţumeşte muncitorului. c) îl prinde şi-l trage de urechi. d) el pune bucăţi de lemn în sensul apei care cade. b) acesta îl urmează cu umbrela în gură. c) mama îl îngrijeşte. c) cel din grădină mănâncă cireşe. Ordinea: c-f-e-d-a-b. f) omul fuge prin ploaie. b) un vârtej întoarce umbrela lor. f) paznicul le face observaţie. fără să-I pese de tovarăşul său. 4. Fiecare episod este lipit pe un carton separat. Cum trebuie aranjate imaginile ca să înţelegem despre ce este vorba ? La sfârşit cerem copilului să povestească istorioara cu cuvintele sale. 9. c) ea intră în casă şi ia câteva portocale. Micul imprudent: a) un băiat se joacă în ploaie. O aventură: a) un om încredinţează umbrela câinelui. crt. b) unul îl ajută pe celălalt să sară peste gard. d) îl duce la poliţist. Ordinea de prezentare: a-c-d-b. b) el se hotărăşte să facă o baie. 5. 2. Puncte obţinute GRADELE Nr. c) se urcă pe scaun. Subiectul trebuie să le aranjeze în ordine logică. c) un ştrengar îl vede. 3. Caritate: a) bunicul aduce nepoatei lui o pungă cu portocale. c) începe ploaia. Cei doi negustori: a) doi băieţi se hotărăsc să ia cireşe dintr-o grădină. Ordinea de prezentare a imaginilor: c-a-d-b. d) duce portocalele prietenei sale. e) o femeie vine în ajutor. c) acesta repară căruţa. e) beţele cad pe capul ţăranului. Funcţia examinată: Rezultatele examinării. c) apoi o trânteşte la pământ.8. Instrucţiuni: Aici este o poveste. Ordinea: b-a-c-d. b) vânzătorul îl vede. Ordinea: d-b-a-c. 10. Grade: 1. Micul tâlhar: a) un băiat fură mere. e) câinele refuză să i-o dea. Ordinea de prezentare: d-a-c-b. f) paznicul îi face observaţie. d) cade. Ordinea de prezentare: a-c-b. b) s-a îmbolnăvit.

căruţă încărcată cu saci. TEST DE CONTRADICŢII (după Toulouse şi Pieron) 6 –12 ani Material: 10 imagini cu situaţii mai mult sau mai puţin absurde. soarele fiind la zenit. 3. 10. 4. 8. 10 . găini şi pui înoată în lac. dar fumul de la casă se ridică drept. 6. crt. un copil învaţă să patineze vara pe lac. norii plutesc spre stânga. trasă de un copil fugind. Nr. umbra este prelungită. 9. 2. balanţă are greutăţi de acelaşi tip. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. un om stă în echilibru la extremitatea unei bănci care are un singur picior la mijloc. iar pânzele corăbiei spre dreapta. dar de valori diferite şi e înclinată spre partea cu volum mai mic. vântul apleacă arborii. Grade: 1. 5. 7. pendula arată ora 12 şi soarele apune. Funcţia examinată: judecata Rezultatele examinării. Tehnica: Se arată imaginea şi i se cere copilului să spună ce este cu neputinţă sau greşit în imagine. un cap de bătrân cu urechile pe craniu.9.

iar restul cu tablă. Câţi saci cu porumb a primit acel ţăran ? 3. crt. Dacă 3 kg de mere costă 24 de lei. TEST CU PROBLEME (după Vaney) 6 – 12 ani Material: 10 cartoane pe care sunt scrise probleme. de câtă pânză de acelaşi fel va fi nevoie pentru a se putea confecţiona 9 cearşafuri şi 8 feţe de pernă ? 9. Grade: 1. din care 1 oră şi 45 de minute sunt opriri. să se afle care este costul a 9 kg de mere ? 8. raţionamentul Nr. apoi restul distanţei a mărit viteza cu 36 km/oră faţă de viteza din primele 4 ore. Cât s-a încasat pe untul vândut. Funcţia examinată: Rezultatele examinării. Câte probleme au lucrat într-o zi cei doi copii ? 2. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. şi c este mai mare decât a cu 4 unităţi. Câte case sunt acoperite cu tablă ? 6.11. Dacă din 30 m pânză s-au făcut 5 cearşafuri de plapumă. 11 . Un ţăran a primit pentru munca lui 12 saci cu grâu şi cu 5 saci mai mult porumb. Ionel a citit în timpul vacanţei 19 poveşti. La un magazin s-au primit 57 lăzi cu ouă de găină şi cu 35 de lăzi mai puţin ouă de raţă. 6 feţe de pernă. Se cere subiectului să le rezolve mintal sau în scris. Din cele 89 de case. Un avion avea de străbătut un drum în 13 ore şi 45 de minute. Care este viteza medie cu care avionul a străbătut întreaga distanţă ? Tehnica: Se citesc pe rând problemele. Dacă b este mai mare decât c cu 3 unităţi. El a mers timp de 4 ore cu o viteză de 458. 23 sunt acoperite cu ţiglă. iar din 12 m din acelaşi fel de pânză. 14 cu şindrilă. iar sora lui 5 probleme tot într-o zi. Câte lăzi cu ouă s-au primit în total ? 5. iar după amiază 3/4 din rest. iar sora lui cu 15 mai puţine.6 km/oră. Un elev a lucrat într-o zi 4 probleme. clădite într-un sat. Dimineaţa s-au vândut 2/5 din întreaga cantitate. care e mai mare şi cu cât faţă de cel mai mic ? 7. La un magazin de lactate s-au adus 1080 kg de unt. ştiind că un kg costă 34 de lei ? 10. Câte poveşti a citit sora lui Ionel ? 4.

crt.11. Nr. 12 . Funcţia examinată: discriminarea Rezultatele examinării. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. Pe parcursul cercetării se dau figuri din ce în ce mai complexe în funcţie de gradul ce se rezolvă. TEST DE ANALIZĂ (după Ziehen) 6 – 12 ani Material: Se dau părţi constitutive ale imaginii unui obiect pe care copilul trebuie să-l reconstituie.

Vermeylen) 6 – 12 ani Se enunţă elementele urmând să se precizeze genul sau se spune o acţiune pe care subiectul trebuie să o califice. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. haină. La bătrâneţe el a trăit fără grija zilei ce vine. Emil mărturiseşte păgubaşului că el este autorul stricăciunii. 13 . Un ceas. – Cum s-a arătat Emil ? 9. Ea devine medic renumit. o vestă. Un câine. un clopot – Care pot fi împreună ? 10. o cămaşă – Care pot fi împreună ? 3. o pasăre – Care pot fi împreună ? 2. La bătrâneţe părinţii Anei devin neputincioşi. – Cum este Sorin ? 5. în loc să cheltuiască tot câştigul său lunar ca şi tovarăşii lui. crt. Nr. – Cum a fost acel muncitor ? Funcţia examinată: generalizarea Rezultatele examinării. Un muncitor. Ana le poartă de grijă.12. – Cum s-a arătat acel bărbat ? 6. Emil a spart un geam. – Cum este Ionel ? 4. Sorin se serveşte de mai multe ori din toate felurile de mâncare în timpul mesei şi nu se opreşte decât atunci când este bolnav. un cocoş. Un copil se află într-o casă în flăcări. a depus la bancă lunar o sumă de bani. Ana a fost crescută cu multă dragoste şi grijă de către părinţii ei. Grade: 1. Ionel îşi ridică pălăria de pe cap ori de câte ori întâlneşte o persoană cunoscută. TEST DE NUMIRE (după G. un peşte. legume – Care pot fi împreună ? 7. Un bărbat se repede în casa aprinsă şi salvează copilul. Văzând că vina a căzut pe cel mai bun prieten al său. Un arbore. – Cum s-a purtat Ana ? 8. flori.

TEST DE RECONSTITUIRE (după Rossolimo) 6 – 12 ani Material: neterminate. Nr. crt. cărucior. găină. peşte. Ce-ar fi reprezentat dacă ar fi fost terminate ? Funcţia examinată: imaginaţia creativă Rezultatele examinării.13. fetiţă. Desenele sunt casă. 14 . flori. câine. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. peisaj – lac cu o corabie. Grade: papagal. răţoi. 10 cartonaşe pe care sunt desenate obiecte sau fiinţe. Instrucţiuni: Se spune subiectului următoarele: N-am reuşit să termin aceste desene.

3 . 6 – să deschidă un lacăt. 8 – un inel de trecut printre spirale metalice. cu un inel care trebuie scos.14. Subiectul va trasa drumul ieşirii. Funcţia examinată: abilitatea Rezultatele examinării.2. 7 – spirale ale căror rotocol este trecut printr-un inel. 15 .două labirinturi complicate. Nr. 4 . 5 – două semicercuri de metal – să se unească printr-o bară. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS.trepied de sârmă având picioarele unite printr-un inel pentru a fi aşezat pe picioare. 9 – 10 . TEST CU SOLUŢII PRACTICE (după Rossolimo şi Portens) 6 – 12 ani Grade: 1. De scos inelul. crt.beţe metalice cu diferite forme sau mărimi.

TABEL 2.15. din ce în ce mai complexe. Nr. TEST DE JOC CU PĂPUŞI (după Healy şi Rossolimo) 6 – 12 ani Material şi tehnica: Se foloseşte un joc cu 10 păpuşi. Numele elevului 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Puncte obţinute GRADELE OBS. Funcţia examinată: puterea de combinare Rezultatele examinării. Din bucăţile componente copilul trebuie să formeze întregul. care sunt fragmentate în bucăţi. PUNCTE PE CARE TREBUIE SĂ LE OBŢINĂ ELEVII ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ (COPII NORMALI) Puncte care trebuie obţinute la fiecare din cele 15 coloane numerotate de la 1 la 15 1 2 3 5 6 7 8 9 3 5 6 6 7 8 9 4 5 6 7 7 9 10 5 5 6 7 7 8 9 6 4 6 7 7 8 9 7 5 7 7 8 9 9 8 1 3 7 8 9 9 9 3 4 6 8 8 9 10 2 4 6 8 9 10 11 2 4 6 7 8 9 12 3 4 6 7 9 9 13 4 5 7 8 9 10 14 4 5 6 7 9 9 15 6 6 7 9 10 10 Vârste 6 – 7 ani 7 – 8 ani 8 – 9 ani 9 – 10 ani 10 – 11 ani 11 – 12 ani 3 4 6 7 7 8 Limite între care pot varia totalurile punctelor Medii globale 45-70 71-90 91-110 111-125 126-135 136-145 55 75 97 112 128 138 16 . crt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful