Sfantul Vasile cel Mare

-lucrare de seminar-

Student: Marinescu George Coordonator: Pr. Prof. Dr. Patuleanu

dascal al monahismului Paraseste cariera de profesor si intra in monahism. fiu al Sfintei Macrina cea Batrana si elev al Sfantului Grigorie Facatorul de Minuni. iar sora sa. in Capadocia. Vasile. alaturi de parintii lor. S-a nascut in anul 330. Viata ascetica de la Annesi se schimba dupa venirea in acel loc a Sfantului Grigorie de Nazianz. Egipt si Mesopotamia. Prima forma de monahism pe care Sfantul Vasile a studiat-o a fost cea urmata de ucenicii episcopului Eustatiu de Sevasta. Sfanta Macrina cea Tanara.Viata Sfantului Vasile cel Mare Sfantul Vasile cel Mare este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 1 ianuarie si pe 30 ianuarie alaturi de Sfintii Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. insusindu-si tot ceea ce era mai bun din cultura pagana. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe. Sfantul Vasile cel Mare . Calatoreste pentru cunoasterea monahismului in Siria. Vasilie. nu s-a regasit in monahismul predicat de acesta. Temelia educatiei sale este pusa de tatal sau. . intr-o familie numeroasa. profesor de retorica la Neocezareea in Pont. a ajuns un model de viata ascetica. A studiat la Cezareea Capadociei. insa. iar munca este impletita cu studiul si rugaciunea. Planul de organizare a vietii monahale l-a alcatuit dupa anii petrecuti alaturi de ucenicii Sfantului Pahomie cel Mare si de anahoretii care traiau dupa regulile Sfantului Antonie cel Mare. Acest plan a fost pus in practica la Annesi. Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste. bunica Sfantului Vasile. Se construiesc noi chili. Emilia si Macrina cea Batrana. Palestina. In anul 356 revine in tara si devine profesor de retorica. la Constantinopol si Atena. din vecinatatea raul Iris. un vechi domeniu al familiei sale. A avut patru surori si patru frati.

practicant al milosteniei Sfantul Vasile cel Mare a fost un practicant prin excelenta a milosteniei. Acest asezamant a fost construit la marginea Cezareei. adica in viata de casatorie si in cea de feciorie. Sfantul Vasile cel Mare a insistat asupra individualizarii termenilor: o singura usie si trei ipostase (in Dumnezeu exista o singura usie si trei ipostasuri). el nu a dispretuit familia si casatoria. Pana la Sfantul Vasile cel Mare. In Apus. Sfantul Vasile cel Mare . Care poarta grija de mantuirea noastra. . iar aceasta abordare provoca neintelegeri si controverse. Sfantul Vasile cel Mare . Dragostea sa fata de semeni s-a concretizat mai ales in asezamantul filantropic. ele au circulat in traducerea facuta de Rufin de Aquileia si au fost cunoscute de Sfantul Cassian si Sfantul Benedict. termenii ousia si hypostasis erau socotiti sinonimi. legiuitori monahali apuseni. sfintenie si asemanare cu sfintii care au avut sotie si au crescut fii". Potrivit cercetatorilor. caci spune: "Dumnezeu. numit de credinciosi Vasiliada. cunoscand ca i se va cere fagaduinta de infranare. Regulile monahale ale Sfantului Vasile au ramas in Biserica de Rasarit temelia organizarii vietii manastiresti. A argumentat pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii ca Duhul Sfant este de o fiinta cu Tatal si cu Fiul. Aici au fost adunati cei infometati si abandonati.A scris Regulile vietii monahale si a pus bazele Filocaliei cu Sfantul Grigorie. asa incat cel care nu poate sa duca lupta fecioriei sa-si ia femeie (sotie) legiuita. a impartit viata oamenilor in doua feluri de vietuire. fiecare boala isi avea rezervata cladirea si personalul necesar pentru ingrijire. Desi Sfantul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari organizatori ai monahismului.dascal al dreptei credinte Sfantul Vasile cel Mare a luptat impotriva pnevmatomahilor. a celor care negau dumnezeirea Sfantului Duh. spre a fi hraniti.

desigur. impreuna cu Sinodul de la Constantinopol. Acest guvernator ii trimite moastele Sfantului Sava. Dupa ce Biserica Ortodoxa Romana a fost ridicata la rangul de Patriarhie. in anul 372. patriarhul ecumenic Sofronie. comandantul militar al Scythiei Minor. "imparat". cu prescurtarea populara Sile. Amintim ca pe 10 octombrie 1777. in anul 1925. Legatura Sfantului Vasile cel Mare cu tara noastra In scrisoarea nr. care la randul lui sta in legatura cu basileos. in joia si sambata din Saptamana Patimilor. fiindu-le preferat mai gratiosul Vasilica. Liturghia Sfantului Vasile cel Mare Liturghia Sfantului Vasile cel Mare se oficiaza in Biserica Ortodoxa de zece ori pe an: in primele cinci duminici ale Postului Mare. Semnificatia numelui Vasile Numele Vasile. in ajunul Craciunului si Bobotezei si.Sfantul Vasile cel Mare a trecut la cele vesnice pe 1 ianuarie 379. . Feminine ca Vasila sau Vasilca se intalnesc astazi destul de rar. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica si Sica/Sica. Latinii l-au redat prin Basilius. "bazileu". 155. Sfantul Vasile cel Mare ii cere lui Junius Soranus. in sarbatoarea care ii este dedicata in ziua de 1 ianuarie. intrucat acesta este si mitropolit al Tarii Romanesti. acest titlu a inceput sa fie purtat si de catre Patriarhul Romaniei. foarte raspandit in toata lumea crestina. La noi astazi e curenta forma Vasile (la vechiul Vasilie pare sa fi renuntat chiar si conservatoarea limba bisericeasca). provine din grecescul basileios. martirizat de goti la nord de Dunare. a hotarat sa daruiasca Mitropolitului Tarii Romanesti titlul onorific de loctiitor al scaunului Cezareei Capadociei pentru ajutorul material oferit Patriarhiei Ecumenice aflata sub stapanire otomana. sa-i trimita moastele martirilor din aceste parti. "rege".

increderea ei in fortele creatoare ale omului au influentat pe marii Parinti ai gandirii crestine. necreata. iar Duhului Sfant. in care explica in chip admirabil dogma Sfintei Treimi. canoane si o Liturghie care-i poarta numele. revarsand prin Sfintele Taine. in tratatul sau Catre tineri Sfantul Vasile nu interzice acestora cultura autorilor profani. . punand la contributie stiinta antichitatii si a timpului sau. in care arata dumnezeirea. in care explica. 9 omilii. lucrare Despre facerea omului in ziua a sasea. Sfaturile sale au valoare pentru toate timpurile. ci le da sfaturi utile despre modul cum trebuie culese. Dintre acestea amintim: Contra lui Eunomiu.Opera Sfantului Vasile cel Mare Operele pe care ni le-a lasat dovedesc vasta sa cultura teologica si spiritul sau atotcuprinzator. Seninatatea si farmecul culturii elene. Fiului. Lui Dumnezeu Tatal. Hexaimeron-ul. harul Sau sfintitor si innoitor. conducatorul anomeilor. A lasat opere dogmatice. exegetice. ii apartine din veci nenasterea. permanent. Fratele sau. iubirea ei de frumusete. in 379. ascetice. eretic arian extremist. Sfantul Grigorie de Nyssa (+394). consubstantialitatea si egalitatea Sfantului Duh cu Tatal si cu Fiul si rolul Sfantului Duh in viata Bisericii. Regidele monahale mari si mici. crearea lumii pana in ziua a cincea si toate fenomenele legate de actul creatiei. panegirice. intitulata Catre tineri. omilii si cuvantari. purcederea din veci din Tatal. apreciate si studiate frumusetile literare si filosofice din opera autorilor profani. ca fiinta suprema perfecta. ii apartine nasterea din veci din Tatal. Despre Sfantul Duh. in 3 carti. egal in dumnezeire si cinstire cu Tatal si cu Fiul. infloritoarea si clocotitoarea ei bucurie de viata. consubstantial si egal in dumnezeire cu Tatal. a completat-o scriind. Sfantul Vasile cel Mare a scris o lucrare speciala pentru educatia tinerilor.

Buc.. Dr. 2004. Prof. Nicu Dumitraşcu Patrologie. dr. Univ.crestinortodox.Manual pentru Seminariile Teologice. IBMBOR. http://www. Pr. Ed. Constantin Voicu .Bibliografie: 1. Arhid. 2. prof. univ.ro .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful