SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI

TAJUK 4

KONSEP BIODIVERSITI DAN SPESIS

1.1

Sinopsis Biodiversiti merupakan sistem sokongan hidupan antara satu sama lain. Ia merangkumi

semua hidupan termasuklah tumbuh-tumbuhan, haiwan (invertebrata dan vertebrata),bakteria,kulat dan serangga. Kepelbagaian biologi atau “biodiversity” didefinisikan sebagai keanekaan antara organisma hidup dari pelbagai sumber dari daratan mahupun samudera dan lain-lain yang melangkau ekosistem akuatik dan sebahagian daripada ekosistem yang kompleks termasuk di dalam kelompok spesis dan antara sepsis dan ekosistemnya. Dianggarkan jumlah bilangan spesies yang hidup di muka bumi ini melebihi 100 juta spesis. 1.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini, anda dapat: i. ii. 1.3 Menyatakan maksud biodiversiti dan kepentingan menghargainya Menyatakan konsep spesis

Konsep Biodiversiti Biodiversiti adalah kepelbagaian kehidupan yang terdiri daripada tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang diwakili oleh spesis-spesis yang wujud. Biodiversiti termasuk sejumlah bilangan variasi dari aras-aras yang berbeza dalam dunia semulajadi yang melibatkan genetik, spesis dan ekosistem ( Ricklefs & Miller).Begon et al. pula menyatakan bahawa biodiversiti adalah istilah yang boleh digunakan untuk menerangkan jumlah spesis , jumlah variasi genetik atau jumlah jenis komuniti yang hadhir dalam sesuatu kawasan.

1.4

Kepentingan Menghargai Biodiversiti Biodiversiti adalah anugerah Allah yang tidak ternilai dan sangat penting bagi kita

menghargainya. Ini adalah kerana biodiversiti mempunyai kepentingan-kepentingan kepada keseimbangan alam dan juga manusia.

1

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI

1.4.1 Kepentingan Kepada Alam Sejagat 1.4.1.1 Pengekalan Kitar Hidrologi (Kitar Air) Hidupan semula jadi berfungsi sebagai penyerap air. Tumbuhan hijau menyerap air dari tanah dan membebaskannya melalui proses transpirasi. Hutan, padang rumput dan tanah lembab akan menyerap air apabila jumlahnya banyak dan membebaskannya sedikit demi sedikit bila air bertakung. Ini sekaligus mengawal banjir. 1.4.1. 2 Memodifikasi Iklim Dunia Biodiversiti juga memberi khidmat ekosistem seperti mengatur perjalanan cuaca dan iklim dunia. Ia juga menyerap radiasi daripada cahaya matahari dan membebaskan wap. Ia akan mempengaruhi keadaan iklim dan menyederhanakan suhu. Kestabilan iklim akan berlaku dengan adanya fungsi oleh kepelbagaian biologi biodiversiti ini. 1.4.1.3 Mengawal Hakisan Tanah Daun dan sampah hutan boleh menyerap dan mengurangkan impak timpaan air hujan. Ini sekaligus menghalang tanah menjadi pecah. Selain itu,akar berfungsi “mengikat tanah”dan membantu menghalang berlakunya hakisan terutamanya di kawasan tanah tinggi dan cerun bukit. Manakala tumbuhan, haiwan kecil dan mikroorganisma menyumbang kepada pembentukan tanah. Di kawasan yang berombak,paya bakau berfungsi mengurangkan kesan pukulan ketika rebut. Ini bukan sahaja menjaga kontur pantai malah dapat menyelamatkan harta benda dan nyawa. 1.4.1.4 Menyelenggara Kitar Oksigen dan Kitar Nitrogen Tumbuhan menghasilkan oksigen untuk pernafasan. Manakala mikrob pula membantu menambah kesuburan tanah serta penetapan kandungan nitrogen dalam tanah. Kepelbagaian biodiversity juga boleh menghalang tompokan sebatian nitrogen seperti unsur-unsur Ammonium dan Nitrat yang boleh mengganggu kesuburan tanah.

2

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI

1.4.2 Kepentingan Kepada Manusia 1.4.2.1 Mempunyai Nilai Perubatan

3

Kacang Malabar. Susun kepala. Kermak putih. Maman Ungu. Mata Ayam. Ketumpangan air. Mengkirai. Lengkuas geting. Larak. Melada pahit. Gaharu/depu. Pulosari. Senduduk Paksa. Gandarusa. Kucing galak. Selom. Jeruju. Lada Hitam. Rozel. seperti Tongkat Ali (Eurycoma longifolia). Tepus Tanah. chinese honeysuckle.Embun tengahari. Senduduk. Serai Wangi. Tomato. kancing baju. Kesum. Terung Ranti. Teratai. Selasih. Salam. Derhaka Mertua. Temu kunci. Kacang telang. Mambu. Tebengau. Garuda. Rumput Israel. Setawar Putih. mahkota dewa. Kesumba. Durian Belanda. Dukung Anak. Keladi Tikus. Hujan panas. Gelam Tikus. Pulut-pulut. Pokok Nilam. Nam Nam. Sambung Nyawa. Sri Gading. Hamba Raja. Jerangau. Tongkat Ali Hitam. kemoyang. Sehelai setahun. Ketumbar jawa. Perah. Gajus. Palas. Tepus Kesing. Selasih dandi. Kapalterbang. Sedap Malam. Kulim. Sintok. Tutup 4 . jerun. Terung Kemar. Mengkunyit. kayu manis. Subang nenek. letup-letup. Temu lawak. Lemon Balm. Pokok ajaib. Sekentut. Pokok Tea. Senduduk putih. Pandan wangi. Kemunting. Paku Tunjuk Langit. Kecubung. Kenerak. Mas cotek. Delima. Teja. Laici.Cermai. Serai aceh. Petai. Maman Hantu. Lenjuang merah. Kantan. Serai. Lontar. Pudina. Sepang. Selada. Kaduk. Timun betik. Jarak pagar. Mempelas. patikan kerbau. Kancing Baju Merah. Depu Pelanduk. Keladi candik. Sembung. Setawar. Lengkuas. Lidah buaya. Cucur atap. Jarum Mas. Terung susu kambing. Patawali. Lempoyang gajah. Kelapa. Mulberi. pegaga. Galak tua. Lemba. Lemuni. Kunyit Hitam. Hempedu bumi. Antara 234 spesis yang dapat dikesan di malaysia yang berupaya menyembuhkan penyakit adalah seperti berikut: Ceri barbados. Pala. jintan hitam. Kari. Kekayaan kepelbagaian biodiversiti menyumbangkan US$8 bilion setahun untuk menghasilkan ubat-ubatan seperti tumbuhan herba dan gamat. Jelai. Tenggek Burung. Pokok lelipan. Jeremin. Kemunting Cina. Hempedu beruang. Daun segugur. Ekor Anjing. Oregano. Kunyit. Kemangi. Senna mekah. Temu hitam.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Sebanyak 3000 spesis tumbuhan di dunia ini dikenal pasti berfungsi sebagai antikanser. Gadis Lompat. Sarang semut. Sagu Bemban. Limau kasturi. Penaga. Memali. Misai Kucing (Orthosiphon staminues) dan Kacip Fatimah (Labisia pumila). Lakum. Pokok Manjakani(mempening). Halia. Kerak-kerak nasi. Selai Jendela. Penyaringan dan pemprosesan flaura dan fauna menghasilkan pelbagai produk komersial. Gelenggang. Mengkudu. Daun Dewa. Jambu batu. Jarum tujuh bilah. Lemuju. Stevia. Peria pantai. Rosemary. Ini dapat memperbaiki tahap kesihatan masyarakat dan meningkatkan jangka hayat manusia. Periuk Kera. Sungkai. Manggis. Kerian. kembang semangkuk. Matakucing Pingpong. Limau Purut. Inai. Sundal malam. Gorek. Sirih. Putat. Terung asam. Ruku Hitam. Petai belalang. Misai ali. Jarak Minyak.

Biodiversiti juga membekalkan bahan mentah untuk kegunaan industri seperti minyak kelapa sawit dan getah. 5 . Ubi sarek. Urang-Aring.2 Membekalkan Bahan Mentah Kepada Manusia Pemeliharaan dan pemuliharaan biodiversiti boleh membekalkan makanan dan minuman yang cukup kepada manusia seluruhnya.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Bumi. manakala sungai membekalkan air minuman kepada hidupan. Sumber makanan berasaskan ikan didapati dengan banyak jika laut tidak tercemar.2. Contohnya hidupan akuatik yang terpelihara dapat membekalkan sumber protin secukupnya kepada manusia. Yesterday. Ubat Kurap. Zodia dan banyak lagi yang tak dapat disebut disini. Ulat Bulu. tomorrow. Pokok Misai Kucing. Vanila.4. Ubat Kencing Manis Pegaga. Ulam raja. Ubi jaga. Anti Kanser 1. Air bawah tanah boleh membekalkan air mineral . today.

2. Semuanya dijadikan Allah untuk kegunaan manusia.4 Mempunyai Nilai Intrinsik Kepelbagaian biodiversiti ini juga mempunyai “Nilai tersendiri” dan “Hak untuk hidup”. 3 Biodiversiti Menjadi Tempat Riadah Tempat-tempat riadah atau rekreasi biasanya dipilih di kawasan hutan simpan dan air terjun.2. Aktiviti 1 Huraikan Kepentingan Biodiversiti. Kepandaian manusialah yang akan memastikan pengekalan semua benda hidup di muka bumi ini. Air Terjun adalah tempat rekreasi yang menarik Muara Sungai kaya dengan pelbagai spesis 1. Pesisir pantai juga menjadi tempat rekreasi yang menarik. Jika manusia melakukan kezaliman ke atas biodiversiti ini. 1.4. Kehijauan hutan hujan tropika yang membekalkan udara segar kepada manusia boleh membantu menyihatkan badan. 6 .SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Getah. bermakna manusia menempah kesukaran hidup di masa depan dan memusnahkan peluang anak cucu mereka untuk hidup dengan sempurna. Setiap fauna dan flora mempunyai “hak asasi” dan keistimewaan masing-masing. Keindahan pantai dan muara sungai boleh mendatangkan ketenangan jiwa. Sumber Bahan Mentah yang penting Ikan adalah bahan makanan yang penting kepada Manusia.4.

Panthera tigris dan Hibiscus rosa-sinensis. Pemilihan secara semulajadi ialah proses dimana sifat-sifat dominan diwarisi turun temurun oleh sesuatu organisma untuk bermandiri dan membiak 7 . Homo adalah genus dan sapiens adalah spesis. satu spesies diberikan tatanama binomial dalam bentuk nama genus dan diikuti satu nama unik. Biasanya. Panthera adalah genus dan tigris adalah spesis. dan ditulis dalam keadaan condong. Antara kaedah-kaedahnya adalah seperti pemilihan secara semulajadi. Contohnya ialah Homo sapiens.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 1. Dalam pengelasan saintifik. Berikan 5 contoh spesis tumbuhan herba yang boleh didapati dalam negara kita.1 Sinopsis Sebenarnya spesis baru adalah modifikasi dari spesis sedia ada melalui beberapa kaedah. Panthera tigris (Harimau) Aktiviti 2 Beri 5 contoh spesis haiwan liar yang terdapat di dalam hutan hujan tropika. pemilihan ekologi dan pemilihan seks. organisma-organisma tersebut boleh membiak bersama. TAJUK 5 SPESIS BARU DAN KEPUPUSAN 1.5 Konsep Spesis Spesies adalah konsep taksonomi yang digunakan dalam biologi untuk menunjuk pada populasi organisma yang sejenis atau serupa dalam beberapa hal yang penting.

di United Kingdom rama-rama Biston betularia wujud dalam dua warna iaitu berwarna terang dan gelap. ialah satu jantina mengawal pembiakan dengan memilih di kalangan pasangan-pasangan yang sedia ada dalam sesebuah populasi. tetapi ketika revolusi perindustrian. 1. Kepupusan spesis pula disebabkan oleh beberapa faktor seperti Variasi Genetik Berkurangan .2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. pencemaran alam sekitar dan pembukaan kawasan pelancongan dan kawasan sukan di dalam hutan. sehingga beberapa generasi kemudiannya majoriti rama-rama ini berwarna gelap.3 Kemunculan Spesis Baru Kemunculan spesis baru boleh berlaku dalam beberapa keadaan seperti berikut:1. anda dapat: i.1 Pemilihan secara semulajadi Pemilihan secara semulajadi ialah proses dimana sifat-sifat dominan diwarisi turun temurun oleh sesuatu organisma untuk bermandiri dan membiak dengan jayanya melalui variasi genetik. Pemilihan ekologi merangkumi mana-mana mekanisme pemilihan sebagai kesan persekitaran . Contohnya. Kepupusan biodiversiti ialah suatu fenomena yang menyebabkan biodiversiti semakin menghilang dan akhirnya lenyap. Menyatakan bagaimana spesis baru dihasilkan Menyatakan bagaimana kepupusan spesis boleh berlaku 1. berlakunya persaingan sesama individu yang sama jantina dalam sesebuah populasi manakala interseks.3. Ini memberi peluang yang lebih cerah kepada rama-rama berwarna gelap untuk bermandiri dan membiakkan anak-anak berwarna gelap. Dalam intraseks. pembersihan hutan. bencana alam. Spesis fauna dan flora semakin pupus dan tidak muncul-muncul lagi. Pengawanan secara berpilih menyebabkan berkurangnya aliran gen . Pemilihan semula jadi berlaku di setiap 8 . Pemilihan seks terbahagi kepada dua iaitu intraseks dan interseks.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI dengan jayanya melalui variasi genetik. kebanyakkan pokokpokok yang didiami oleh rama-rama ini menjadi hitam akibat terkena jelaga. Pemilihan semula jadi boleh bertindak pada mana-mana sifat fenotip dan sering menghapuskan varian-varian yang kurang dominan. sekaligus memberi kelebihan kepada rama-rama berwarna gelap untuk bersembunyi dari pemangsa. Rama-rama ini mengalami adaptasi (penyesuaian diri) mengikut ekologinya. ii.

2 Pemilihan Ekologi Pemilihan ekologi merangkumi mana-mana mekanisme pemilihan sebagai kesan persekitaran .Setiap organisma yang boleh menyesuaikan diri dengan ekologi akan terus hidup sehingga mencapai usia dewasa dan membiak. dan ini boleh diterangkan dengan pemilihan yang dilaksanakan oleh jantina lain ketika memilih pasangan. sesetengah burung jantan memperagakan bulu yang berwarna ranggi. Ini seolah-olah menghasilkan satu spesis baru walaupun sebenarnya adalah spesis asal yang mengalami proses modefikasi . Dalam intraseks. Kesannya. pemilihan intraseks sering dikaitkan dengan dimorfisme seks. selain itu juga sesetengah spesies amfibia dan burung. dan mempunyai keupayaan kemandirian yang tinggi. Dari segi kedominanan . manakala pemilihan interseks melibatkan si betina memilih si jantan yang sesuai. manakala individu yang kurang dominan berkemungkinan mati awal atau gagal membiak. Dalam setiap generasi. alel yang meningkatkan kedominanan secara amnya menjadi lebih banyak pada generasi seterusnya.3. 9 . individu yang lebih dominan akan lebih berpeluang menghasilkan zuriat untuk generasi seterusnya. manakala alel yang mengurangkan kedominanan itu semakin kurang. berlakunya persaingan sesama individu yang sama jantina dalam sesebuah populasi manakala interseks. maka terhasilnya spektrum fenotip yang baru dan akan menghasilkan spesis yang mempunyai ciri-ciri baru. Sesetengah organisma akan mengalami modefikasi mengikut ekologi dan habitat kehidupan mereka yang sering berubah. Ada ciri-ciri yang terhad kepada satu jantina dalam spesies tertentu. pemilihan intraseks melibatkan persaingan jantan lawan jantan.3 Pemilihan seks Pemilihan seks terbahagi kepada dua iaitu intraseks dan interseks. Namun begitu.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI peringkat hidup setiap individu. seperti si jantan paling cerewet memilih pasangannya. contoh terbaik diperhatikan pada sesetengah ikan dalam famili Syngnathidae. misalnya. seperti tanduk rusa yang digunakan untuk berlawan. Begitu juga. kelangsangan sesama ahli-ahli yang sama jantina boleh dikaitkan dengan ciri-ciri yang amat menonjol. 1. keadaan sebaliknya berlaku untuk sesetengah spesies. ialah satu jantina mengawal pembiakan dengan memilih di kalangan pasanganpasangan yang sedia ada dalam sesebuah populasi. Secara amnya lagi. termasuklah perbezaan saiz badan antara jantan dan betina dalam suatu spesies. Selalunya. 1.3. mutasi dan gabungan semula baru timbul secara spontan.

Jika sekiranya berlaku kurang ketahanan kepada penyakit. 1.3. Di negara kita sendiri habitat hutan telah banyak di musnahkan bagi tujuan pembangunan.4.contohnya haiwan aras tertinggi dalam kitar makanan seperti singa.langkah mengurangkan ekosistem kepada satu per sepuluh jumlah asal akan menyebabkan sesetengah daripada spesies akan mengalami kepupusan.2 Pembersihan Hutan Hutan adalah habitat semulajadi spesis-spesis.harimau. Pembiakan sesama sendiri dalam keluarga menyebabkan generasi anak mempunyai ketahanan kepada penyakit yang sama. kawasan pertanian.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 1.4 Kepupusan Biodiversiti Kepupusan biodiversiti ialah suatu fenomena yang menyebabkan biodiversiti semakin menghilang dan akhirnya lenyap. Ahli biologi menganggarkan bahawa kawasan seluas 10 km2 mengandungi dua kali ganda spesis dengan kadar purata 1 km2. Ini akan menyebabkan berlakunya kematian keseluruhan populasi yang mana akhirnya populasi itu akan pupus. dan juga mutasi-mutasi yang menyebabkan maladaptasi itu. maka semua anggota populasi tersebut akan terkena penyakit. perumahan.dan sebagainya. 1. Keadaan ini secara tidak langsung akan menyebabkan spesies-spesies ini akan kehilangan habitat semulajadi mereka.1 Variasi Genetik Berkurangan Pemilihan semula jadi menyebabkan berkurangnya variasi genetik melalui penghapusan individu yang maladaptasi (kurang beradaptasi).gajah 10 . Pengawanan berpilih menyebabkan pengawanan sesama ciri dan mungkin menghasilkan spesis-spesis yang amat berbeza. Pembiakan kacukan yang berlaku dalam tumbuh-tumbuhan dan spesies haiwan seperti ikan siklid boleh menghasilkan spesis-spesis baru. Umum mengetahui bahawa hutan yang paling teruk terjejas ekoran ketamakan manusia ialah hutan hujan tropika di Amerika Syarikat. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kepupusan ini. Spesis fauna dan flora semakin pupus dan tidak muncul-muncul lagi. Asia Tenggara dan Afrika.4 Pengawanan Secara Berpilih Pengawanan secara berpilih menyebabkan berkurangnya aliran gen.4. Antaranya adalah seperti berikut:1.

air laut dan tanah boleh membawa kepada lenyapnya jumlah spesis dalam sesuatu ekosistem. Banyak spesis tumbuhan dan haiwan mati disebabkan oleh pelbagai bencana yang melanda bumi. Racun serangga dan baja pertanian yang berlebihan boleh meresap masuk ke dalam tanah dan menyebabkan pencemaran tanah. 1.4. banjir.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI dan sebagainya memerlukan habitat yang luas bagi memastikan jumlah spesies dapat dikekalkan. air. Terbukti bahawa apabila sesuatu kawasan itu tercemar maka secara tidak langsung spesis di kawasan itu akan mula berkurangan mungkin kerana spesies mati atau berpindah ke tempat yang selamat. taufan.3 Bencana Alam Bencana alam seperti letusan gunung berapi .4. kebakaran hutan yang besar .4 Pencemaran Alam Sekitar Pencemaran alam sekitar mendorong kepada pencemaran ekosistem dan pencemaran habitat. Pencemaran air dan tanah oleh bahan-bahan kimia hasil dari aktiviti manusia menyumbang kepada kepupusan spesis hidupan air dan hidupan tanah termasuk juga tumbuh-tumbuhan. Manakala pencemaran atmosfera pula boleh menyumbang kepada perubahan iklim yang mendadak dan di jangka akan mengakibatkan gangguan kepada taburan spesis dan akhirnya membawa kepada kepupusan biodiversiti. 1. Pencemaran air tawar.4 Pembukaan kawasan pelancongan dan kawasan sukan di dalam hutan Hal ini dapat dilihat apabila sesuatu tempat baru yang ingin dibuka untuk dijadikan kawasan pelancongan dan sukan secara tidak langsung kawasan itu akan dibersihkan dan ciriciri geografinya akan turut terjejas seterusnya ekosistem di dalam hutan tersebut akan 11 . Racun dan baja ini juga akan melarut lesap ke dalam aliran air bawah tanah di mana air ini memasuki sungai dan laut di mana ia akan menjejaskan segala hidupan akuatik di kawasan yang diliputinya. Haiwan dan tumbuhan eksotik akan mengalami kepupusan yang ketara apabila kawasan semulajadi mereka tercemar.4. tanah dan sebagainya. tanah runtuh dan sebagainya memberikan impaks yang tidak kurang hebatnya kepada biodiversiti. 1. Pencemaran boleh berlaku dalam banyak bentuk seperti pencemaran udara.

1. Pengurangan hutan akan mengurangkan proses transpirasi.Malah kepelbagaian diversiti juga akan berkurangan akibat daripada kehilangan takungan genetik yang sedia ada. Pemanasan global juga akan mempengaruhi tekanan angin dunia dan suhu akuatik dunia.5 Kesan Kepupusan Biodiversiti 1. Kehilangan diversiti akan mempengaruhi rantai dan siratan makanan dalam ekosistem.kekerapan hujan. Semua ini akan mengubah hala tiupan angin dan juga arah aliran arus laut. Aktiviti manusia yang mengubah ekosistem akan menyebabkan hilangnya diversiti genetik sesuatu spesis sekaligus menyebabkan berlakunya kepupusan.5. Akhirnya semua makhluk bumi akan mengalami krisis makanan dan ini akan mempercepatkan lagi proses kepupusan. 1. 1.2 Kehilangan Sumber Bahan Mentah Kepupusan biodiversiti juga mengakibatkan kehilangan sumber bahan mentah yang berpotensi untuk pelbagai tujuan dan nilai yang tinggi. Situasi seumpama ini akan menyebabkan kepupusan biodiversiti.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI terganggu dan menyebabkan kestabilan alam turut terjejas.5. Pemanasan global akan meningkatkan suhu bumi yang akan memberi kesan kepada kecairan ais dan glasier di kutub utara dan selatan.6 Langkah Mengatasi Kepupusan Biodiversiti 12 . Penggunaan karbon dioksida oleh pokok bagi tujuan fotosintesis akan berkurang dan ini akan menyebabkan paras karbon dioksida dalam atmosfera meningkat yang kemudiannya menyebabkan berlakunya kesan rumah hijau yang membawa kepada fenomena pemanasan global.dan kadar penggunaan dalam atmosfera semasa proses fotosintesis. Fenomena ini akan merubah lanskap muka bumi. Pencairan ais akan meningkatkan isipadu air laut yang menyebabkan paras air laut meningkat dan menenggelamkan daratan sedikit demi sedikit.1 Perubahan Iklim Aktiviti penyahutanan akan mengurangkan jumlah pokok yang amat ketara sekarang ini. Ini akan menyebabkan perubahan iklim yang sangat ketara dewasa ini.

1 Kempen Kesedaran dan Pendidikan Alam Sekitar Kempen kesedaran dan pendidikan alam sekitar hendaklah dilaksanakan oleh kerajaan bermula pada peringkat awal kanak-kanak lagi. (1) Spesis biologi dimana individu-individu berupaya membiak bersama dengan jayanya 13 . Kerajaan juga hendaklah bertindak tegas dengan pihak yang melakukan aktiviti pembalakan dan pemburuan haram supaya ianya tidak terus membarah dalam kalangan rakyat negara ini. Sesuatu spesis boleh didefinisikan melalui dua kaedah (pendekatan) yang berbeza.Undang-undang lama yang tidak relevan hendaklah diganti dengan undangundang baru yang sesuai dan mampu mengekang aktiviti yang amat merugikan negara ini. Sensor dipasang di bahagian tertentu spesis haiwan terancam untuk memudahkan pemantauan dan kawalan yang lebih bersistematik.6. Penguatkuasaan oleh kerajaan boleh dilakukan dengan penggunaan teknologi pemeliharaan biodiversiti yang banyak terdapat sekarang ini. Subjek pendidikan alam sekitar hendaklah diwajibkan dalam semua peringkat persekolahan hinggalah ke universiti. Paling kecil pada aras ini ialah kepelbagaian genetik (genetic diversity) dan paling luas termasuklah komuniti dan ekosistem. Di samping itu bagi golongan pekerja dan masyarakat hendaklah didedahkan sebanyak mungkin dengan kempenkempen kesedaran tentang betapa pentingnya alam sekitar lestari.2 Penguatkuasaan Undang-undang Alam Sekeliling Akta Alam Sekeliling 1974 jelas memperuntukan undang-undang yang boleh diguna pakai dalam memelihara alam sekitar. Teknologi GPRS (General Packet Radio Service) merupakan teknologi yang praktikal untuk digunakan secara global pada masa kini bagi pemantauan biodiversiti menerusi satelit. Pertama dan paling asas termasuklah semua spesis atas muka bumi.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 1. AKTIVITI 3 AMALI 2 : Bila di katakan satu Spesis? Taxonomi dan Pengekalan Aliran Kepelbagaian Biologi Pengenalan Kepelbagaian biologi dunia boleh dibahagikan kepada tiga aras. Langkah ini amat dperlukan bagi mewujudkan kesedaran yang tinggi dalam kalangan masyarakat bagi menyelamatkan dunia ini daripada terus dimusnahkan oleh tangan-tangan manusia. 1.6.

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI (2) Spesis morphologi di mana individu-individu pada kelihatannya sama pada morphologinya atau binaan biokimianya. Sering terdapat perbezaan yang besar antara individu daripada spesis yang berbeza. bagaimana ciri-ciri sepunya yang ada pada setiap individu perlu ada supaya mereka boleh dianggap spesis yang sama? Walaubagaimana pun. tetapi tidak cukup berupaya untuk membezakan antara spesis atau keliru dalam memberi nama-nama spesis.spesis – menggunakan contoh hepotetikal.MoonMorphs Seorang saintis mendarat di permukaan bulan dan dalam masa lima minit. Taxonomi hanyalah pemudahcara. Anda diberi tugas mengelaskan moonmorphs tersebut ke dalam kumpulan spesis yang berbeza. 14 . Ini benar apabila kita hanya mempunyai beberapa sahaja ciri-ciri morfologi untuk membantu kita. dan ia mungkin sukar untuk memutuskan bagaimana untuk memisahkan kumpulan individu dalam spesis berasingan. Dalam amali ini kita akan kita kan menyiasat kesukaran-kesukaran yang akan kita tempohi apabila kita cuba menentukan elemen-elemen asas biodiversiti. beliau mula mengumpul sebilangan moonmorphs di permukaan bulan. yang membolehkan kita menamakan semua perkara yang berbeza (taxa) di atas muka bumi. Ini menyebabkan usaha-usaha perlindungan dan pencegahan menjadi lambat. Kaedah kedua inilah yang sering digunakan untuk menentukan spesis individu apabila kita tidak ada sebarang maklumat tentang perlakuan pembiakan individu. Sebagai contoh. Moonmorphs itu dibawa balik ke bumi untuk direkodkan sebagai biodiversiti dari bulan (Biodiversity of the Moon). kaedah bagaimana kita mengelaskan organisma-organisma di bumi ini mempunyai pengaruh yang besar untuk tujuan pemuliharaan biodiversiti. Saintis yang pakar dalam menentukan dan menggolongkan spesis dalam sesuatu kumpulan dkenali sebagai taksonomis (taxonomists). Tugasan Contoh Hepotetikal ( Hypothetical Example) . Kebanyakan tumbuhan dan invertebrata termasuk dalam kategori ini. Taksonomi sangat penting dalam pemuliharaan biodiversiti.

Laporan ini boleh ditulis sebagai soalan dan jawapan.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI • Pecahkan ke dalam 4 kumpulan. • • • • • • • Apakah ciri-ciri yang anda tekankan apabila meletakkan beberapa moonmorphs dalam kumpulan yang sama ? Mengapa anda memilih ciri-ciri tersebut ? Kenapa tidak pilih yang lain-lain ? Adakah semua individu dalam satu spesis mesti serupa keseluruhannya? Berapa banyak variasi antara individu yang boleh diterima dalam satu spesis? Apakah akan terjadi kepada spesis yang anda pilih jika anda menerima tahap variasi individu yang tinggi? Apa pula yang akan terjadi jika anda menerima tahap variasi yang terlalu rendah? Terangkan bagaimana para taksonomis mungkin memecahkan satu spesies kepada dua atau lebih spesies "baru Apakah faktor-faktor yang menyebabkan variasi dalam individu dari sesuatu spesis terjadi? Bagaimana spesis “MoonMorphs” ini dipanggil “morphospecies”? Huraikan bagaimana spesis yang anda pilih tidak dari kalangan spesis biologi. Tarikh hantar: semasa interaksi ketiga 15 . atau anda kelaskan individu-individu secara bersama ke dalam sesuatu spesis? Laporan Anda Laporan anda mestilah mengandungi tajuk. Gunting satu set dari moonmorphs dan kelaskan mengikut spesis dengan berdasarkan ciri-ciri sepunya yang terdapat pada mereka. pengenalan yang menerangkan tentang amali tersebut dan perbincangan (lebih kurang 300 perkataan) berdasarkan soalan-soalan berikut. Anda tiada maklumat tentang habitat atau perlakuan mereka. Catatkan jumlah setiap spesis. • Adakah anda mempunyai 29 “spesis”. Andaikan semuanya dewasa dan tiada perbezaan yang kelihatan antara jantan dan betina. tetapi mestilah rujukannya betul. jadi anda hanya boleh menggunakan ciri-ciri morfologi sahaja sebagai pemerhatian.

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Laporan ini memenuhi 5% dari jumlah besar markah. MoonMorphs 16 .

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 17 .

SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 18 .

memahami Populasi Semulajadi ii. pengurusan kawasan hutan simpan (protected area) dan mempromosi serta memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai pemeliharaan tumbuhan dan alam semulajadi secara mampan. anda akan diberi pendedahan tentang populasi semulajadi dan habitat semulajadi. 1. Kaedah ini banyak dijalankan dengan menubuhkan taman-taman negara di negara masing-masing. memahami Habitat Semulajadi 1. rekabentuk yang kreatif. pemeliharaan habitat semulajadi dan rekreasi. pembiakbakaan yang terhad.3 Pemuliharaan In-Situ Pemuliharaan in situ (in. Usaha pemuliharaan in-situ ini perlu diberi perhatian dan perlu melalui pelbagai teknik bagi memastikan ianya berjalan lancar seperti yang dirancangkan.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI TAJUK 6 PEMULIHARAAN ‘ IN-SITU’ 1. Usaha pemuliharaan ini termasuklah pembangunan yang efektif. Pemuliharaan ini agak sukar dijalankan disebabkan oleh keadaan habitat dan ekosistem semulajadi yang semakin hari semakin banyak mengalami perubahan dan pembangunan.site) merupakan pemuliharaan terhadap spesis yang telah sedia ada di habitat asalnya. pengeluaran sumber secara berlebihan. anda dapat: i.site) merupakan pemuliharaan terhadap spesis yang telah sedia ada di habitat asalnya. Taman Negara yang meliputi 19 . Strategi pemuliharaan “in-situ” adalah strategi pemuliharaan jangka panjang dan terbaik. Dalam topik ini.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. Contohnya di Malaysia. perubahan persekitaran. Namun begitu peningkatan aktiviti manusia boleh mengakibatkan spesies hidupan liar pupus melalui hakisan genetik. serangan penyakit serta persaingan dengan spesies eksotik (spesies invasif).1 Sinopsis Pemuliharaan in situ (in.

1. 165 spesies katak dan 1 000 spesies rama-rama. Di antara spesies-spesies flora dan fauna ini ada yang tidak dapat ditemukan di negara-negara lain. Populasi suatu spesies adalah sebahagian dari suatu komuniti. 1. Hutan merupakan habitat semulajadi kepada fauna dan flora. Terdapat 8 000 spesies bunga dan 2 600 spesies pokok kayu di hutan Malaysia.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Kelantan Selatan dan Pahang. Taman Laut juga adalah jenis pemulihan in-situ seperti Taman Laut di Pulau Perhentian. 600 spesies burung dan 140 spesies ular. Hutan Malaysia mempunyai kepelbagaian hidupan atau biodiversiti serta menjadi habitat kepada pelbagai flora dan fauna.4 Populasi Semulajadi Populasi semulajadi adalah sekumpulan individu yang sama spesies hidup dalam ruang yang sama pada masa tertentu dalam ekologi semulajadi mereka.5 Habitat Semulajadi Habitat semulajadi adalah kawasan kediaman setiap spesis atau populasi spesis secara semulajadi. Para ekologis menyatakan bahawa populasi adalah satu unsur dari ekosistem yang lebih luas. Individu-individu dalam populasi semulajadi saling berinteraksi satu sama lain dan membiak di antara sesama mereka. Ahli-ahli genetik menyatakan bahawa populasi adalah sebagai wadah bagi pertukaran alel-alel yang dimiliki oleh individu-individu dalam populasi tersebut. 20 . Terdapat 280 spesies mamalia. Terengganu. Konsep populasi banyak dipakai dalam bidang ekologi dan genetik.

Pemuliharaan ex situ hidupan liar fauna dijalankan di zoo . Sampel atau spesis tumbuhan yang diambil ini bukan sahaja terhad kepada sesetengah bahagian tumbuhan itu. simpanan germplasma untuk rujukan dan kegunaan di masa akan datang dan pelbagai manfaat dan faedah lagi dalam memastikan sumber biologi sentiasa mencukupi bagi meneruskan program pemeliharaan dan pemuliharaan ini. arboreta dan bank benih. menyediakan bahan untuk penyelidikan biologi secara berterusan. Tujuan program pembiakbakaan hidupan liar flora dan fauna diwujudkan antara lain ialah: 21 .SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI TAJUK 7 PEMULIHARAAN ‘EX-SITU’ 1. Antaranya ialah untuk memelihara sumber germplasma yang semakin terancam. aquarium dan program pembiakaan kurungan manakala pemuliharaan flora dijalankan di taman botani. Pemuliharaan jenis ini mempunyai beberapa tujuan dan kepentingan. simpanan germplasma untuk rujukan dan kegunaan di masa akan datang dan pelbagai manafaat dan faedah lagi dalam memastikan sumber biologi sentiasa mencukupi bagi meneruskan program pemeliharaan dan pemuliharaan ini. Bagi flora spesis tumbuhan yang diambil dari lapangan atau daripada habitat asalnya akan dipelihara dalam kawasan yang disediakan. Program pembiakbakaan kurungan hidupan liar merupakan salah satu kaedah yang dijalankan untuk memastikan spesies-spesies hidupan liar tidak pupus. sel dan tisu kultur. malah ia merangkumi biji benih. Bagi fauna spesis yang dikategorikan sebagai terancam atau akan mengalami kepupusan akan dilindungi dan dibiakbaka dalam kurungan atau habitat buatan manusia sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi mereka apabila saiz populasi spesis tersebut telah pulih dan mempunyai habitat yang sesuai. menyediakan bahan untuk penyelidikan biologi secara berterusan. Antaranya ialah untuk memelihara sumber germplasma yang semakin terancam. Pemuliharaan jenis ini mempunyai beberapa tujuan dan kepentingan. debunga. bahagian vegetative seperti propagul.1 Sinopsis Pemuliharaan ex-situ pula merupakan pemuliharaan terhadap organisma samada fauna dan flora di luar habitat semulajadi mereka.

FRIM dan lain-lain organisasi telah membangunkan beberapa pusat pemuliharaan ex-situ seperti taman botani dan arboretum. 1.3 Pemuliharaan ex-situ 22 . Program pembiakbakaan kurungan boleh dijalankan melalui beberapa kaedah seperti. Memahami tentang Taman Botani dan Arboreta 3. Pusat Pembiakan Rusa Sambar. Memahami tentang Zoo dan Akuarium 2. Program pembiakbakaan kurungan boleh dijalankan melalui beberapa kaedah seperti.2 Hasil Pembelajaran Pada akhir tajuk ini. pemindahan embrio (embryo transfer) dan pengeraman buatan (artificial incubation). permanian beradas (artificial insemination). anda dapat: 1. Membiakkan spesies hidupan liar flora dan fauna yang dilindungi dan mempunyai nilai ekonomi di dalam kurungan. Memahami tentang Bank Benih 1. permanian beradas (artificial insemination). Pusat Pembiakan Tapir. 2. Impak ke atas hidupan liar di kawasan pemuliharaan in-situ dapat dikurangkan. Membiak spesies yang mempunyai nilai rekreasi. Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar telah mewujudkan beberapa pusat pembiakbakaan kurungan hidupan liar fauna sejak beberapa tahun yang lalu seperti Pusat Pembiakan Seladang. Pusat Pembiakan Burung Kuang. Membiakkan spesies hidupan liar flora dan fauna yang dilindungi sepenuhnya ke satu tahap populasi yang sihat sebelum dilepaskan semula ke habitat asalnya. peliharaan silang (cross fostering). Terdapat beberapa organisasi yang menjalankan aktviti pemuliharaan ex situ seperti Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar. 4. pemindahan embrio (embryo transfer) dan pengeraman buatan (artificial incubation). peliharaan silang (cross fostering).SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI 1. FRIM dan organisasi-organisasi lain. Jabatan Pertanian. Jabatan Perhutanan. Pusat Pembiakan Napoh/Pelanduk dan Pusat Pembiakan di Zoo Melaka. Jabatan Pertanian. Bagi hidupan liar flora pula. 3.

Jabatan Perhutanan. burung. Jabatan Pertanian. reptilia. serangga. zoo merupakan tempat rekreasi. Pusat Pembiakan Rusa Sambar. Zoo juga menjalankan program pendidikan dan kesedaran kepada masyarakat tentang keperluan aktiviti pemuliharaan hidupan liar dan telah mendapat banyak sokongan dan sumbangan daripada masyarakat. Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar telah mewujudkan beberapa pusat pembiakbakaan kurungan hidupan liar fauna sejak beberapa tahun yang lalu seperti Pusat Pembiakan Seladang. Namun begitu pelbagai persoalan timbul terhadap sejauhmana keupayaan haiwan kurungan tersebut berupaya menyesuaikan diri di habitat 23 . Pusat Pembiakan Tapir. gajah dan lainlain kepada pusat perlindungan dan pemuliharaan biodiversiti terancam seperti serangga dan lain-lain kumpulan haiwan. Pusat Pembiakan Burung Kuang. FRIM dan organisasi-organisasi lain.1 Zoo dan Akuarium Seiring dengan keperluan untuk melindungi dan memulihara biodiversiti. FRIM dan lain-lain organisasi telah membangunkan beberapa pusat pemuliharaan ex-situ seperti taman botani dan arboretum.Terdapat beberapa organisasi yang menjalankan aktviti pemuliharaan ex situ seperti Jabatan Perhilitan dan Hidupan Liar. Jabatan Pertanian. yang terancam kepupusan dilindungi di zoo. Matlamat zoo kini secara umumnya adalah untuk memantapkan program pembiakbakaan hidupan liar dan hidupan yang terancam kepupusan. Organisasi-organisasi ini akan menyediakan kepakaran dan latihan penjagaan haiwan serta ubatan veterinar kepada pihak zoo manakala pihak zoo akan menguruskan penjagaan haiwan yang dilindungi dalam kurungan. 1. Spesies ini akan dibiakbaka kurungan sehingga mencapai saiz populasi yang sesuai sebelum dilepaskan ke habitat semula jadi. Terdapat pelbagai spesies fauna seperti mamalia. amfibia. Bagi hidupan liar flora pula. maka peranan zoo telah berubah daripada pusat pameran haiwan mamalia seperti zirafah. Pusat Pembiakan Napoh/Pelanduk dan Pusat Pembiakan di Zoo Melaka. pusat rujukan dan penyelidikan hidupan liar. Di samping itu.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Pemuliharaan ex-situ merupakan pemuliharaan terhadap organisma samada fauna dan flora di luar habitat semulajadi mereka.3. Zoo kini bekerjasama dengan organisasi lain seperti universiti dan organisasi kerajaan seperti Jabatan Perhilitan yang terlibat dengan aktiviti pemuliharaan hidupan liar.

Taman Pertanian Bukit Cahaya. Usaha ini memerlukan kerjasama pelbagai pihak seperti NGO. Universiti Malaya. tenaga kerja terlatih. FRIM juga berfungsi sebagai taman botani. Pelbagai organisasi terlibat secara aktif membangunkan taman botani untuk memulihara pelbagai spesies flora yang terdapat di dunia. ruang yang luas dan kos pengurusan yang tinggi. swasta. taman orkid. Fokus taman botani kini tertumpu kepada usaha menanam tumbuhan yang jarang di temui dan tumbuhan tumbuhan yang diancam kepupusan. Melaka. Pulau Pinang dan Taman Botani Kepong. Pusat Orkid dan Stesyen Penyelidikan Pertanian. Taman botani terbesar di dunia terletak di Kew. 1. taman paku pakis. Pusat Penyelidikan Botani. Taman Botanikal. penyelidikan.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI semula jadi. Sarawak. organisasi kerajaan. Antara taman botani yang terkenal sebagai pusat rekreasi dan pusat penyelidikan adalah seperti berikut iaitu Taman Botani Rimba Ilmu.2 Taman Botani dan Arboreta Taman botani adalah tempat di mana pelbagai tumbuhan di tanam dengan tujuan sebagai pusat rujukan pendidikan. institut penyelidikan mahupun institut pengajian tinggi awam turut memain peranan membangunkan pelbagai taman botani untuk tujuan pemuliharaan spesies flora serta dijadikan pusat rujukan penyelidikan serantau. Pengurusan zoo memerlukan kepakaran. Tenom. Antara zoo yang aktif menjalankan program pembiakbakaan adalah Zoo Melaka dan Zoo Taiping manakala Zoo Negara dijadikan pusat rekreasi utama dan tempat rujukan serta penyelidikan oleh para penyelidik. badan kerajaan. Sekurang-kurangnya 1098 spesies tumbuhan peringkat tinggi 24 . Putrajaya. Taman Botani.3. England dikenali sebagai Taman Botani DiRaja mempunyai 25000 spesies tanaman iaitu kira-kira 10% daripada jumlah spesies tumbuhan dunia dan 2700 daripada spesies yang ditanam merupakan spesies yang telah disenaraikan sebagai spesies terancam oleh badan IUCN (International Union Conservation N). Taman Botani. Selain berfungsi sebagai institut penyelidikan perhutanan. kebun buah-buahan dan lain-lain. Shah Alam. perhiasan serta rekreasi manakala arboreta pula adalah fokus kepada sesuatu jenis tanaman atau famili tumbuhan sahaja seperti taman herba. Di Malaysia terdapat Zoo Negara dan beberapa zoo negeri. Di Malaysia. Sabah . pihak berkuasa tempatan dan badan-badan swasta. Semengoh.

iaitu arboretum pokok buah-buahan mempunyai 65 spesies.3 Aquaria Aquaria awam kebiasaannya lebih cenderung mempamerkan spesis marin yang menarik dan luar biasa seperti singa laut. Namun begitu fokus aquaria kini telah berubah kepada pendidikan pemuliharaan spesis marin yang terancam kepupusan. kos pengurusan. Senarai ini termasuk spesies tempatan dan bukan tempatan yang dibawa masuk melalui program pertukaran. Penyelidikan tentang teknologi pembiakbakaan spesies marin juga sedang dibangunkan. Terdapat juga beberapa pusat penetasan penyu di Tanjung Bidara Melaka.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI (Angiosperma dan Gimnosperma) direkodkan di kawasan institut yang meliputi 600 hektar. Arboretum yang ditubuhkan baru-baru ini.3. Arboretum Dipterokarpa yang ditubuhkan pada 1929 mempunyai koleksi 92 spesies manakala Arboterum bukan Dipterokarpa mempunyai koleksi 96 spesies. aquarium serta habitat air buatan. ikan lumba-lumba dan lain-lain kepada pengunjung aquaria. Kawasan penyelidikan seluas kira-kira 391 hektar mempunyai 786 spesies. Namun begitu beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membangunkan taman botani seperti memerlukan kawasan yang luas. Aktiviti pemuliharaan aquaria merupakan suatu keperluan memandangkan beribu-ribu spesis ikan kini mengalami ancaman kepupusan. Usaha kini tertumpu kepada membangunkan teknologi pembiakbakaan spesies marin yang jarang ditemui. Molluska air tawar juga perlu dilindungi kerana sensitiviti hidupan ini terhadap pencemaran dan perubahan persekitaran. 1. Di negara kita terdapat beberapa aquaria seperti di KLCC dan di beberapa negeri lain. Kelantan. Pembangunan taman botani atau arboreta adalah satu usaha yang perlu diberi tumpuan memandangkan banyak spesies flora yang terdapat di hutan negara kita merupakan spesies endemik iaitu hanya terdapat di rantau Asia Tenggara sahaja. manakala Arboretum Koniferatum dan monokot mempunyai 19 dan 39 spesies masing-masing. Segari Perak dan Pasir Panjang. Program pembiakbakaan spesies marin dijalankan di pusat penetasan. kepakaran. tenaga kerja serta keperluan menyediakan habitat seperti habitat semulajadi setiap spesies yang ditanam. Pembangunan 25 . manakala Taman Botani yang dibangunkan oleh FRIM di Kepong (93 hektar) mempunyai pelbagai koleksi semaian spesies pokok liar.

Namun begitu pengurusan bank benih memerlukan kepakaran yang tinggi. 26 . kos yang banyak. Bank benih dijadikan pusat untuk mendapatkan germplasma untuk tujuan pertanian. Sebahagian germplasma tumbuhan di simpan dalam bentuk biji benih. penyelidikan atau taman botani atau arboreta.4 Bank Benih Taman botani dan institut penyelidikan telah membangunkan bank germplasma tumbuhan-tumbuhan yang dinamakan bank benih. Benih tumbuhan di simpan dalam keadaan kering atau pada suhu rendah berupaya mengekalkan benih dalam jangka masa yang panjang. Pembangunan bank benih adalah usaha yang perlu diberi tumpuan oleh pihak kerajaan supaya germplasma yang diperlukan terutamanya tanaman makanan tidak mengalami kepupusan.3.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI aquaria juga perlu kepada kepakaran yang tinggi tentang hidupan marin. 1. ruang dan peralatan penyimpanan serta tenaga kerja terlatih. Di negara kita terdapat beberapa bank benih dibangunkan oleh pihak MARDI seperti bank benih padi di MARDI. Bank benih memberi tumpuan kepada 100 spesies tanaman yang merupakan 90% daripada sumber makanan kepada masyarakat setempat. Bertam dan lain-lain bank benih. kos yang tinggi dan tenaga kerja terlatih disamping penyediaan habitan seperti habitat semulajadi spesies marin tersebut. Masalah yang dihadapi oleh bank benih adalah secara beransur-ansur benih yang disimpan akan kehilangan keupayaan untuk bercambah atau mengalami mutasi. Di bank benih terdapat koleksi pelbagai benih daripada tumbuhan liar mahupun tanaman. keratan tumbuhan dan juga dalam bentuk tisu kultur. lanskap. Namun begitu bank benih juga memainkan peranan untuk mengumpul koleksi benih bagi spesies tumbuhan yang diancam kepupusan atau kehanyutan variasi genetik. Kemudian benih ini akan dicambahkan untuk menghasilkan populasi baru dan sebahagiannya digunakan untuk menambah koleksi benih di bank benih. Terdapat beberapa bank benih telah dibangunkan di dunia seperti Svalbard Global Seed Vault yang terletak di Artik.

di mana anda menerangkan bagaimana kemandirian sesuatu tumbuhan dan haiwan yang anda perhatikan dari strategi pemuliharaan ex. Laporan Anda Laporan anda mengandungi dua bahagian (1) Pembentangan Kumpulan dan (2) laporan bertulis individut. Walaubagaimana pun bagi kebanyakan spesis tiada banyak pilihan. program pembiakan dalam kurungan.(Buat dalam PCK 2) 27 . Jika anda tidak dapat berbuat demikian. lawati Zoo Maya (virtual zoo) atau Taman Maya (virtual garden) dalam rangkaian sesawang. sediakan 10 minit pembentangan dalam kelas anda. membiasakan diri dengan biodiversiti biologi dengan melawat zoo dan taman botani.situ. arboreta and bank benih. kelemahan dan etika pemuliharaan ex situ. aquaria. Amali ini menghendaki anda fokus kepada 2 aspek. dan kaedah alternatif terbaik bagi pemuliharaan yang boleh digunapakai ialah kaedah pemuliharaan ex situ ( off-site). dan keduanya membuat perbincangan tentang merit. taman botani. Kemudahan-kemudahan pemuliharaan ex situ termasuklah zoo. beberapa tapak sesawang boleh dilawati seperti yang tersenarai pada akhir amali ini. Pertama. Tugasan Lawati satu Zoo dan satu Taman Botani. jika boleh gunakan sebarang imej bagi menjelaskan lagi pembentangan anda.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI AKTIVITI 4 AMALI 3 Pemuliharaan ex-situ : Zoo & Taman Botani Pengenalan Strategi jangka panjang yang terbaik dalam memelihara dan melindungi biodiversiti dalam populasi dan komuniti ialah dalam habitat semulajadi mereka(in situ). tetapi anda akan temui banyak tapak sesawang jika anda meneroka. Bahagian 1 : Dalam kumpulan tidak lebih dari tiga orang.

dalam zoo atau taman? • Kenapa ramai orang berfikir tidak betul untuk akibat dari tindakan ini? Tarikh Akhir Hantar “ membawa kembali” spesis yang pupus seperti Harimau Tasmania? Apakah implikasi terhadap usaha-usaha pemuliharaan Semak tarikh tugasan. nyatakan teks rujukan dan senarai rujukan dengan format yang betul pada akhirnya.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Part 2 Secara individu bincangkan dan buat laporan berbentuk essei lebih kurang 300 patah perkataan tentang isu-isu di bawah. • Apakah julat kedapatan kepelbagaian (diversity)? Bagaimana jumlah biodiversiti diwakili pada (a) peringkat kebangsaan (b) peringkat sejagat dari segi jumlah zoo dan taman botani? Apakah mereka fokuskan pada kumpulan utama atau lain-lain kumpulan yang diwakili? Terangkan. Termasuk satu huraian tentang tujuan amali. Laporan bertulis 5% dari keseluruhan markah. Pembentangan ini memperuntukkan 10 % dari markah keseluruhan . 28 . hanya diterima sebagai satu strategi pemuliharaan sahaja. • Apakah erti in situ dan ex situ ? Apakah kelebihan (merits) dan kelemahan (shortcomings) pemuliharaan ex situ? • Kenapa para ekologis percaya pemuliharaan in situ sebagai pengurusan habitat yang cermat. dan tidak sebagai strategi pemeliharaan untuk jangkamasa panjang bagi sebarang habitat semulajadi atau apakah jenis yang boleh membiak dalam keadaan liar.

org/ American Zoo & Aquarium Association : http://aza.html http://www.mindspring.uk:80/conservation/index.desertmuseum.org/ Australian Museum http://www.com/~zoonet/www_virtual_lib/zoos. Jika anda tidak dapat berbuat demikian.mobot.html Arizona-Sonora Desert Museum : http://www. lawatilah Zoo Maya (virtual zoo) atau Taman Maya (virtual garden) dalam laman sesawang.org/CPC/welcome.amonline.au/thylacine/index2.org.org/ ZooNet (International Index) : http://www.cbsg.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI AKTIVITI 5 PENGETAHUAN PEDAGOGI KANDUNGAN 2 (PCK 2) Pembentangan Pemuliharaan ex-situ Tugasan Lawati satu Zoo (Zoological Garden) atau Taman Botani (Botanical Garden) . Antara laman sesawangnya adalah seperti berikut:Zoos IUCN Conservation Breeding Specialist Group : (go to the Global Zoo Diresctory) http://www.sandiegozoo.html 29 .org/ South East Asian Zoos Association http://www.htm San Diego Zoo http://www.rbgkew.org/ Gardens/Plants http://www.net.seaza.

bgci. 30 .uk/botanic_gardens/Fruit_germplasm_collection_Malaysia.defenders.sukpp.gov.org/ http://www.gov.bgci. di mana anda menerangkan bagaimana kemandirian sesuatu tumbuhan dan haiwan yang anda perhatikan dari strategi pemuliharaan ex.au/ http://www.vic.edf.rbgsyd.wri.my/ Penang Botanic Gardens http://www.au/ http://www. sediakan 10 minit pembentangan dalam kelas anda.au/ http://www.iucn.ca/cbcn/ http://www.um.htm http://www. jika boleh gunakan sebarang imej bagi menjelaskan lagi pembentangan anda.org/ http://www.dse.au/chabg/newsletter/3-july-02/ Botanical Gardens in Malaysia Rimba IImu Botanic Garden http://rimba.org.edu.uk/BGCI/australi.uk/conservation/Conservation_Rimba_ilmu?Malaysia.my/KebunBunga/main.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI http://www.gov.environment.unep-wcmc.org.wcs.gov.org/wri/wri.html http://www.rbg.situ.ht ml http://www.florabank.org.gov.org/ http://www.html http://www.org.anbg.org/ http://www.org/ http://www.rbgkew.html Botanic Gardens Conservation International http://www.au/ Dalam kumpulan tidak lebih dari tiga orang.

Burgman M. Surrey Beatty & Sons.B. Essentials of Conservation Biology 2nd edition. Primack. & Lindenmayer D.1-2. (2002) Essentials of Conservation Biology 3rd edition.SCE 3107 EKOSISTEM DAN BIODIVERSITI Rujukan. Sinauer Associates. Sunderland. Primack R.B.A. (1998). Sinauer Associates. Chapter 2 What should be conserved ? sections 2.5.B (1998) Conservation Biology for the Australian Environment. Chapter 2 What is biological diversity pp 27-33. Publishers. Massachusetts. R. Chapter 14 “Ex situ Conservation Strategies” 31 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful