Ivan Jordan, bogoslov

Skriveni i otkriveni Bog u djelima C. S. Lewisa

01. Kratak životopis C. S. Lewisa

Clive Staples Lewis je rođen 29. studenog 1898. godine, u radničkoj obitelji u Belfastu, u Sj. Irskoj. Djetinstvo provodi u rodnom gradu, koji je u to vrijeme obiljţen krvavim religijskom obrčunima između katolika i protestanata. Nakon majčine smrti, u petnaestoj godini, seli se u Englesku. Revoltiran vjerskim obračunima, te pogođen majčinoj smrti postaje ateist. Kasnije je rekao: „Ljut sam na Boga jer ne postoji!“ U Cambridgeu je započeo studije knjiţevnosti. Uz studij, počinje proučavati nordijsku mitologiju i Wagnera. Pomalo tone u okultno. 1933. godine događa se sudbonosan susret sa J.R.R. Tolkinom, koji ga dovodi u knjiţevničku grupu „The Inklings“. Često su se nalazili u Lewisovoj sobi. 1938. izdaje svoju prvu SF trilogiju, te od tada počinje njegovo intenzivno izdavanje. U jednom razgovoru sa Tolkinom, Lewis nanovo upoznaje Boga, te se u jednom trenutku kanio zarediti za svećenika. 1950. godine, nakon što mu je razmatranje o Bogu i svetim tajnama ispunilo glavu, odlučio je te spoznaje ispoljiti, te Lewis izdaje svoju najpoznatiju knjigu Kronike iz Narnije – Lav, vještica i ormar.

02. Lav, Vještica i Ormar

Radnja knjige je smještena u čudesnu zemlju Narniju, koja je ispunjena raznim bićima iz rimske, grčke pa čak i britanske mitologije, ali ponajviše motiva preuzeto je iz kršćanstva. Ta se zemlja nalazi pod tiranskom palicom bijele vještice Jadis koja je Narniju zavila u bijelo, odnosno – zimu koja traje veće 100 godina. Stanovnici Narnije udruţuju se u tajne pokrete otpora, sa nadom da će ih povesti u sjajnu bitku Aslan! Smatram da svi dovoljno razumijemo što je ovdje napisano: Lewis je ovdje prikazao Ţidove, koji su potlačeni od Rimljana, te se udruţuju u pokret otpora (zelote) sa nadom da će ih povesti u boj dugo iščekivani Mesija. Sad smo došli do jednog lika koji je ključan: Aslan

On je oslikan kao Lav koji govori. se moţe protumačiti kao Kriţ. odnosno slomljena grobni kamen – simbol pobjede ţivota nad smrti. „Uvijek ću vas paziti. te svojim dahom oslobađa zarobljenike koji su zaleđeni. U knjizi se dakako pojavljuje. Jedan od proročasnkih naziva za Krista je Lav iz plemena Judina. Morate me naučiti raspoznavati po njemu. Krv koja kapa na četiri strane svijeta simbol je Otkupiteljeve krvi. te se Kameni stol lomi. nakon što su mu sramotno ošišali veličanstvenu grivu. Lewis je na vješt način kroz lik Aslana prikazao Krista – Boga. nešto što se uvijek prikazuje kod slika uskrsnuća (iako se to u evanđelju ne spominje) – slomljeni stol. Dakle Kameni Stol. došavši na Svijet. on trči prema utvrdi bijele vještice. Istog trena. Šišanje grive nas podsjeća kako je Gospodin pod kriţem bio sramotno svučen. već je to naslov koji je davan velikim vladarima. i priveo nas k viđenju prave istine po kojoj se spasava. On je vrhovni kralj Narnije. te Aslan kako bi ga spasio penje se na Kameni Stol. Nakon što je u Narniju zalutalo četvero djece. Poznavajući me ovdje malo. Nakon što je svanulo jutro. zarobljava bijela vještica. jedanog od njih. prijevarom. na kojem se svakodnevno obavlja nova nekrvna ţrtva na kriţu. Te još je vrijedno spomenuti odleđivanje zaleđenih likova sa dahom – to simbolizira kako je Krist. Govorio je: „Pa to je bila Lewisova i zamisao!“ . Aslan ustaje ţiv. Ta imenica potječe iz turskog jezika. i donijevši svoj nauk odledio srce. Iako se Aslan pojavljuje u svim knjigama. tamo ćete me poznavati bolje.03. Zasada smatram da se moţemo zadrţati oko imena Aslan. Zbog tog ste razloga i dovedeni u Narniju. Vještica i Ormar. „Kako?“ ponovo zapita Lucy. Još bih htio navesti primjer iz knjige „Plovidba broda Zorogaza“ – „Hoćeš li nas posjetiti u našem svijetu?“ upitala je djevojčica Lucy na rastanku Aslana. „U vašem svijetu imam drugo ime. gdje. te se on u njoj čisti. no to je i oltar Gospodnji. no ne lav kao zvijer. time što mu zabada noţu srce. Iz njegovog srca je odmah potekla krv. a znači Lav. Simbol tog plemena je lav – kralj. u slavi. ubija ga Bijela vještica.“ Alsan odgovori. kao Kralj zvijeri. smatram da je najprepoznatljivije i najljepše prikazana njegova paralela sa Kristom u prije spomenutoj knjizi Lav. Tolkien je za ovo djelo rekao da je kršćanska poruka preočita. koja je prokapala na četiri strane Kamenog Stola. koja kapa na cijeli svijet. Aslan Aslan je ključan lik u Narniji.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful