CRASH COURSE

for
I I T-JEE / AI EEE / PMT


Cour se Feat ur es







59, Ni t i Khand – 3 I ndi rapur am ( GZB.) cont . 9910817866 , 9990495952
Intensive Crash Course by IITians & NITians





AI EEE
FULL TEST - 1


Time: 3 hours Maximum marks: 432


Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for this purpose.

INSTRUCTIONS
A. General:
(i) The Test Booklet consists of 90 questions. The maximum marks are 432.
(ii) There are three sections in this paper consisting of Mathematics, Physics & Chemistry having 30 questions each.
Part A – CHEMISTRY (144 marks) – Question No. 4 to 9 and 13 to 30 consist of FOUR (4) marks each and Question
No. 1 to 3 and 10 to 12 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.
Part B – PHYSICS (144 marks) – Questions No.33 to 49 and 54 to 60 consist of FOUR (4) marks each and Question
No. 31 to 32 and 50 to 53 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.
Part C – MATHEMATICS (144 marks) – Question No. 61 to 69, 73 to 81 and 85 to 90 consist of FOUR (4) marks
each and Question No. 70 to 72 and 82 to 84 consist of EIGHT (8) marks each for each correct response.
(iii) Candidates will be awarded marks as stated above in instruction No. (ii) for correct response of each question 1/4 (one
fourth) marks will be deducted for indicating incorrect response of each question. No deduction from the total score will
be made if no response is indicated for an item in the answer sheet.
(iv) Mark only one correct answer out of four alternatives.
(v) Use Blue/Black Ball Point Pen only for writing particulars/ or any marking.
(vi) Use of calculator is not allowed.
(vii) Darken the circles in the space provided only.
(viii) Use of white fluid or any other material which damages the answer sheet, is not permitted.
B. Filling the OMR SHEET:
Please read carefully the instructions printed on the OMR SHEET before marking your response.



TEST ID 00030403
AIEEE Full Test - 1


1
PART A: CHEMISTRY

1. The two particles A and B have de-Broglie wavelengths 1 nm and 5 nm respectively. If mass of A
is four times the mass of B, the ratio of kinetic energy of A and B would be
(a) 5 : 1 (b) 25 : 4 (c) 20 : 1 (d) 1 : 5
2. For a radioactive element, a graph of
0
N
log
N
vs time has a slope equal to
(a) 2.303 + λ (b)
2.303
λ
− (c)
2.303
λ
+ (d) 2.303 − λ
3. n – Butane reacts with
2
Br at 130°C to give mainly
(a) (b)
H C
3
CH
2
CH
2
CH
2
Br

(c)
H C
3
C CH
3
CH
3
Br
(d) None of these
4. An oxide of nitrogen is reddish brown and paramagnetic at room temperature but it decolourises
and also loses its paramagnetism on freezing it. The oxide at room temperature is
(a) Pure
2
NO (b) Pure
2 4
N O
(c) equilibrium mixture of
2 4
N O and
2
NO (d)
2 5
N O
5. The following data were obtained at a certain temperature for the decomposition of ammonia in
contact with tungsten:
P (mm) 50 → 100 200
Relative
1/2
t 3.64 → 1.82 0.91
The order of the reaction is?
(a) 2 (b) 1 (c) 3 (d) zero

6. In sodium nitroprusside, the oxidation number, co-ordination number and EAN of iron are
respectively
(a) + 3, 6, 36 (b) +3, 6, 35
(c) +3, 3, 36 (d) +6, 3, 35
7. Which carbocation among the following is most stable?
(a) ( )
6 5
2
C H CH
+
(b)
(c) ( )
3
2
CH CH
+
(d) ( )
3
2
CCl CH
+

8. Consider the species
3 2
NO , NO
− +
and
2
NO

. Pick up the correct statement
(a) The hybrid state of N in all the species is same.
(b) The shapes of both
2
NO
+
and
2
NO

is bent while
3
NO

is planer.
(c) The hybrid state of N in
3
NO

and
2
NO

is same.
(d) The hybrid state of N in
2
NO
+
is sp
2
.
AIEEE Full Test - 1


2
9. Which of the following is not true about
2 6
B H ?
(a) It contains two types of B H − bonds (b) It contains on B B − bond
(c) It is an electron deficient molecule (d) It contains multicentre bonds
10. In the accompanied diagram indicating
R T
E , E and
P
E as the energies of reactants, activated
complex and products respectively. Which of the following is correct?

(a) Forward reaction is slow (b) Backward reaction is fast
(c) Reaction is exothermic (d) Reaction is endothermic
11. Given

( ) ( ) ( ) ( )
3 1 g 2 g 3 g g
NH 3Cl NCl 3HCl ; H + + −∆

( ) ( ) ( )
2 2 g 2 g 3 g
N 3H 2NH ; H + +∆

( ) ( ) ( )
3 2 g 2 g g
H Cl 2HCl ; H + ∆

The heat of formation of
( ) 3 g
NCl in the terms of
1 2
H , H ∆ ∆ and
3
H ∆ is ?
(a)
2
f 1 3
H 3
H H H
2 2

∆ = −∆ + − ∆ (b)
2
f 1 3
H 3
H H H
2 2

∆ = ∆ + − ∆
(c)
2
f 1 3
H 3
H H H
2 2

∆ = ∆ − − ∆ (d) None of these

12. The conductivity of the saturated solution of some bivalent salt XY is
6 1 1
3.06 10 ohm cm
− − −
×
and its equivalent conductivity is
-1 2 -1
1.53ohm cm equivalent . The value of
sp
K of XY is ?
(a)
-6
4 10 × (b)
9
2.5 10

×
(c)
13
2.5 10

× (d)
6
1 10

×
13. 3- Methyl -1- butene on oxymercuration – demercuration yields …………… as the major
product?
(a) 3-Methyl-2-butanol (b) 2-Methyl – 2- butanol
(c) 3-methyl -1-butanol (d) 2-Methyl-1-butanol

14. Amongst the following, the compound that is both paramagnetic and coloured is?
(a)
2 2 7
K Cr O (b) ( ) [ ]
4 6
2
NH TiCl
(c)
4
VOSO (d) ( )
4
6
K Fe CN (
¸ ¸

15. The number of sigma and pi bonds in the structure given below are

(NC) C
2
C
N(CO)
2
C H
2 5

(a) 17, 9 (b) 17, 7
(c) 15, 6 (d) 17, 5

AIEEE Full Test - 1


3
16. The major role of fluorspar
2
CaF , which is added in small quantities in the electrolytic
reduction of alumina dissolved in fused cryolite, is
(a) to act as catalyst
(b) to make the fused electrolyte less conducting
(c) to lower the temperature of melt
(d) to decrease the rate of oxidation of carbon at the electrode

17. Which carbohydrate cannot be metabolized by human body?
(a) Amylose (b) Cellulose
(c) Maltose (d) Amylopectin
18.
( )
10 500/T
1
X Y K 10 .e ;

→ =

( )
12 1000/T
2
X Z K 10 .e

→ =
At what T both
1
K and
2
K are equal ?
(a) 500 K (b)
500
K
4.606
(c)
4.606
500
K (d)
2.303
5000
K
19. Which among the following is hydrolysed most easily?
(a)
3 2 5
CH COOC H (b)
3 2
CH CONH
(c)
3
CH COCl (d)
3 2
(CH CO) O
20. The correct order of acid – strength is?
(a)
2 7 2 4 10
Cl O SO P O > > (b)
2 2 5 3
CO N O SO > >
(c)
2 2 3
Na O MgO Al O > > (d)
2
K O CaO MgO > >

21. A compound is made by mixing cobalt (III) nitrite and potassium nitrite solutions in the ratio
of 1 : 3. The aqueous solution of the compound showed 4 particles per molecule whereas
molar – conductivity reveals the presence of six – electrical charges. The formula of the
compound is?
(a) ( )
2 2
3
Co NO .2KNO (b) ( )
2 2
3
Co NO .3KNO
(c) ( )
3 2
6
K Co NO (
¸ ¸
(d) ( )
2
4
K Co NO (
¸ ¸

22. What is true about the gas that diffuses through the porous plug at
1
th
6
of the rate of diffusion of
dihydrogen gas?
(a) The molar – mass of the gas is 72 kg mol
–1

(b) It is one of the structural isomer of
5 12
C H
(c) The V.D. of the gas is 72
(d) The gas is lighter than dihydrogen

23. The most unlikely representation of resonance structures of p-nitrophenoxide ion is?

(a)

(b)

(c)

(d)

AIEEE Full Test - 1


4

24. A molecule of white phosphorus does not have
(a) Six P – P single bonds (b) Four P – P single bonds
(c) Four lone – pair of electrons (d) PPP bond angle of 60°

25. What electronic transition in Li
++
produces the radiation of the same wavelength as the first
line in the lyman series of hydrogen?
(a) n = 4 to n = 2 (b) n = 9 to n = 6
(c) n = 9 to n = 3 (d) n = 6 to n = 3

26. The permissible values of ' ' for electron belonging to fourth energy level are
(a)
1
0, , 2
2
(b) 1, 2, 3 ± ± ±
(c) 0, 1, 2, 3 (d) 1, 2, 3, 4

27. 5.6 litres of an unknown gas at NTP requires 12.5 calories to raise its temperature by 10°C at
constant volume. Then atomicity of the gas is ?
(a) Monoatomic (b) Diatomic
(c) Triatomic (d) None of these

28. Which of the following has highest value of van’t Hoff factor?
(a)
2 4
K SO (40% Ionised) (b) KBr (50% ionised)
(c) ( )
4
6
K Fe CN (
¸ ¸
(20% ionised) (d)
3
FeCl (30% ionized)

29. In the sequence of reactions,
,
The product B is ?
(a) Benzyl alcohol (b) 2-phanyl ethanol
(c) 1-phenyl ethanol (d) Quinol

30. The maximum kinetic energy of photoelectron ejected from a metal is ‘x’ when it is irradiated
with radiation having frequency twice the threshold frequency.
If the frequency of the incident radiation is doubled. The maximum K.E. of the photoelectrons
would become
(a) x (b) 2 x (c) 3 x (d) 4 x


PART B: PHYSICS
31. A solid sphere of mass 2kg is resting inside a cube as shown in figure. The cube is moving with a
velocity
ˆ ˆ
v (ti 2tj) = +

m/s. The sphere is at rest with respect to cube. Total force exerted by
sphere on the cube [g = 10 m/s
2
]
(a) 488 (b) 260 N
(c) 26 N (d) 580 N

AIEEE Full Test -1


5
32. Three rods made of same material and having the same cross-section have been joined as shown
in figure. Each rod is of the same length. The left and right ends are kept at 0°C, 90°C & 60°C.
The temperature of the junction of the rods will be

(a) 45°C (b) 50°C (c) 55°C (d) 60°
33. A body is moving with a speed 1 m/s and a force F is needed to stop it in a distance x. If the
speed of the body is 3 m/s the force needed to stop it in the same distance x will be
(a) 1.5 F (b) 3 F (c) 6 F (d) 9 F
34. Two perfect gases at absolute temperatures
1 2
T &T are mixed. There is no loss of energy. The
temperature of the mixture if the masses of the molecules are
1 2
m &m and the number of
molecules in the gases are
1 2
n &n (both gases are of same nature)
(a)
1 2
T T
T
2
+
= (b)
1 2
T TT =
(c)
1 2 2 1
1 2
n T n T
n n
+
+
(d) none of these
35. An ideal gas is taken through the cycle A B C A → → → as shown in figure. If the heat
supplied to the gas in the cycle is 5J. The work done by the gas in the process C A → is

(a) – 25 J (b) – 10 J
(c) – 15 J (d) – 20 J
36. Light from source consists of two wavelength
1 2
6500Å & 3900Å λ = λ = . If D = 2m and
d = 6.5 mm. The minimum value of y where the minima of both the wave lengths coincide.
(a) 0.1 mm (b) 0.2 mm (c) 0.3 mm (d) 0.4 mm
37. Figure shows on irregular block of material of refractive index 2 . A ray of light strikes the face
AB at an angle of 45° with normal. Where will the final image formed (AB = 3m)

(a) inside the slab (b) at 6 m from CD
(c) data insufficient (d) at infinity
38. An isolated hydrogen atom emits a photon of 10.2 eV recoil speed of hydrogen atom
(a) 3.25 m/s (b) 3 m/s (c) 6.2 m/s (d) 1 m/s

39. Thermal energy of a thermal neutron is order of
(a) 10
5
J (b) 10
–5
J (c) 10
–10
J (d) 10
–21
J

AIEEE Full Test - 1


6
40. The ratio of time constant in charging and discharging in the circuit shown in figure is

(a) 1 : 1 (b) 3 : 16 (c) 4 : 3 (d) 3 : 4
41. In an A.C. current given by
0 1
I I I cos t = + ω then its r.m.s. value will be
(a)
0 1
I I
2
+
(b)
0
I
2
(c)
0 1
I I
2

(d)
2
2 1
0
I
I
2
+

42. Reading of ammeter is 2A. The value R’ is

(a) 2Ω (b) 3Ω (c) 4Ω (d) 6Ω
43. Positive charge in a one mole of Li
+
ion
(a)
19
1.6 10 C

+ × (b)
4
29 10 C ×
(c)
19
4.8 10 C

× (d) None
44. A motor drives a body along circle with constant speed. The power ‘P’ developed by the motor
must vary with time ‘t’ as
(a) (b)
(c) (d)
45. A particle of mass m is moving in a circular path of constant radius ‘r’ such that its centripetal
acceleration
C
a is proportional to
n
t (where ‘t’ is time). Then the power ‘p’ is proportional to
(a)
n 1
t

(b) t° (c)
n 2
n
t
+
(d)
3n
1
2
t
| |

|
\ ¹


46. A uniform rod AB of mass m & length ' 2 ' is at rest on a smooth horizontal surface. An impulse
P is applied to the end B. The time taken by the rod to turn through 180° is
(a)
m
6P
π
(b)
m
3P
π
(c)
2m
3P
π
(d)
m
12P
π


47. For what condition wave speed in sine wave is greater than the particle speed
(a) A
2
λ
<
π
(b) A
2
λ
>
π
(c) A
λ
>
π
(d) A
λ
<
π

AIEEE Full Test -1


7
48. A circular coil of 100 turns and effective diameter 20 cm carries a current of 1A. It is to turned in
a magnetic field B = 3T from a position in which θ equal zero. So one in which θ equal 180°.
The work required in this process is
(a) 0 J (b) 2π J (c) 4π J (d) 6π J
49. A ring having mass ‘m’ radius ‘r’ is rolling on a rough horizontal plane. AN uniform horizontal
magnetic field is exists in space as ( )
0
ˆ B B u = − . Along which two points induced e.m.f. is
maximum (here V is linear speed & w is angular speed)

(a) AB (b) BC (c) BD (d) AC
50. If the energy, E = G
p
h
q
c
r
, where G is the universal gravitational constant, h is the Planck’s
constant and c is the velocity of light, then the values of p, q and r are, respectively
(a)
–1
2
,
1
2
and
5
2
(b)
1
2
,
–1
2
and
–5
2

(c)
–1
2
,
1
2
and
3
2
(d)
1
2
,
–1
2
and
–3
2


51. A particle of mass m and charge q is fastened to one end of a
string of length l. The other end of the string is fixed to the point
O. The whole system lies on a frictionless horizontal plane.
Initially, the mass is at rest at A. A uniform electric field in the
direction shown is then switched on. Then
(a) the speed of the particle when it reaches B is
2qEl
m
60º
l
A
B
E
O

(b) the speed of the particle when it reaches B is
qEl
m

(c) the tension in the string when particles reaches at B is qE.
(d) the tension in the string when the particle reaches at B is zero.

52. Two identical conducting rods AB and CD are connected to a
circular conducting ring at two diametrically opposite points B and
C. The radius of the ring is equal to the length of rods AB and CD.
The area of cross-section, and thermal conductivity of the rod and
ring are equal. Points A and D are maintained at temperatures of 100
ºC and 0 ºC. Temperature of point C will be
A B C D
100 ºC 0 ºC

(a) 62 ºC (b) 37 ºC (c) 28 ºC (d) 45 ºC
53. A double slit of separation 0.1 cm is illuminated by while light. A coloured interference pattern is
formed on a screen 100 cm away. If a pin hole is located in this screen at a distance of 2 mm from
the central fringe, the wavelengths in the visible spectrum which will be absent in the light
transmitted through the pin-hole are
(a) 5714 Å and 4444 Å (b) 6000 Å and 5000 Å
(c) 5500 Å and 4500 Å (d) 5200 Å and 4200 Å
AIEEE Full Test - 1


8
54. The value of focal length of a spherical mirror from the following observations. Object distance
( ) u 50 0.5 = ± cm and image ( ) v 20 0.1 = ± cm
(a) 14.3 0.343 ± (b) 14.3 0.024 ±
(c) 14 0.3 ± (d) 14.3 0.1 ±
55. Two SHMs are given by
1 2
2
y a sin t &y bsin t
2 3
π π | | | |
= +φ = +φ
| |
\ ¹ \ ¹
. The phase difference
between there after 2 sec.
(a)
2
π
(b)
6
π
(c)
3
π
(d) π
56. The maximum tension in the string of an oscillating pendulum is thrice the minimum tension.
What is its angular amplitude
(a) 30° (b) 15° (c)
1
2
sin
3

| |
|
\ ¹
(d)
1
2
cos
5

| |
|
\ ¹

57. The potential energy of a particle executing SHM varies sinusoidally. If the frequency of
oscillation of particle is n, that of potential energy is
(a)
n
2
(b)
n
2
(c) n (d) 2 n

58. The following data was recorded for values of object distance and the corresponding value of
image distance in the experiment on study of real image formation by a convex lens of power
+ 5D. One of these observation is incorrect, Identify this
S.No. 1 2 3 4 5 6
Object distance 25 30 35 45 50 55
Image distance 97 61 37 35 32 30

(a) observation 1 (b) observation 3
(c) observation 4 (d) observation 5
59. Suppose the potential energy between electron and proton at a distance r is given by
2
3
Ke

3r
.
Application of Bohr’s theory to hydrogen atom in this case shows that
(a) energy in the nth orbit is proportional to n
6
(b) energy is proportional to m
–6
(m : mass of electron)
(c) Energy in the nth orbit is proportional to n
–2

(d) energy is proportional to m
3
(m = mass of electron)
60. A particle moving in the positive x–direction has initial velocity v
0
. The particle undergoes
retardation kv
2
, where v is its instantaneous velocity. The velocity of the particle as a function of
time is given by
(a) v = v
0
/(1 + kv
0
t) (b)
0
2v
v
1 kt
=
+

(c)
0
v
v
kt
= (d)
( )
0
2 2
0
v
v
1 k v t
=
+


AIEEE Full Test -1


9
PART C: MATHEMATICS

61. Let f(x) = [x], the greatest integer less than or equal to x and g(x) = {x}, the fractional part of x.
The solution of the equation ( ) ( ) ( ) 4g x i x f x ; x 0, = + > i being identity function is
(a) 81/7 (b) 5/3
(c) 91/7 (d) none of these
62. Let
1
z and
2
z be two non – zero complex numbers such that
1 2
2 1
z z
1
z z
+ = , then the origin and
points represented by
1
z and
2
z
(a) lie on a straight line (b) form a right triangle
(c) form an equilateral triangle (d) none of these

63. If
2 0 1
A 2 1 3 ,
1 1 0
(
(
=
(
( −
¸ ¸
then
2
A 5A 6I − + is equal to
(a)
1 1 3
1 1 10
5 4 4
− − (
(
− − −
(
( −
¸ ¸
(b)
1 1 5
1 1 4
3 10 4
− (
(
− −
(
( − −
¸ ¸

(c) 0 (d) I
64. If ( )
7
tan xdx f x =

then
(a) ( ) f x is a polynomial of degree 8 in tan x
(b) ( ) f x is a polynomial of degree 5 in tan x
(c) ( )
6 4 2
1 1 1
f x tan x tan x tan x log cos x C
6 4 2
= − + + +
(d) ( ) f x is a polynomial of degree 6 in tan x
65. The curve satisfying the differential equation
2
(1 x )y' xy ax − + = are
(a) ellipses and hyperbolas (b) ellipses and parabola
(c) ellipses and straight lines (d) circles and ellipses
66. The number of real solution of ( )
1 1 2
tan x x 1 sin x x 1 / 2
− −
+ + + + = π is
(a) 0 (b) 1
(c) 2 (d) infinite
67. If z 25i 15 − ≤ , then |maximum arg (z) – minimum arg (z)| equals
(a) ( )
1
2cos 3/ 5

(b) ( )
1
2cos 4 / 5


(c) ( )
1
/ 2 cos 3/ 5

π + (d) ( ) ( )
1 1
sin 3/ 5 cos 3/ 5
− −

AIEEE Full Test - 1


10
68. If
1
b c a b a
c a b c b
a b c a c
+ −
∆ = + −
+ −
and
2
a b c
b c a
c a b
∆ = , then
1 2
∆ − ∆ equal to
(a) 0 (b) 3abc
(c) 6abc (d)
3 3 3
2(a b c ) + +
69. The sum
m
i 0
10 20
i m i
=
| || |
| |

\ ¹\ ¹

(where
p
0
q
| |
=
|
\ ¹
if p < q) is maximum where m is
(a) 5 (b) 10 (c) 15 (d) 20
70. Let A be the set of all determinants of order 3 with entries 0 or 1 only, B be the subset of A
consisting of all determinants with value 1, and C be the subset consisting of all determinants
with value ‘– 1’. Then if n (B) and n(C) denote the number of elements in B and C, respectively,
we have
(a) C = φ (b) ( ) ( ) n B n C =
(c) A B C = ∪ (d) ( ) ( ) n B 2n C =
71. The value of
( )
( )
2
2
x
1 cos ax bx c
lim
x
→α
− + +
−α
where α and β are the roots of
2
ax bx c 0 + + = is
(a) ( )
2
a b − (b)
( )
2
2
α−β

(c)
( )
2
a
2
α−β | |
|
\ ¹
(d) none of these
72. If ( )
2 2
f x x 2bx 2c = + + and ( )
2 2
g x x 2cx b = − − + are such that min ( ) ( ) f x max g x > ,
then relation between b and c, is
(a) no relation (b) 0 < c < b/ 2
(c)
b
c
2
< (d) c 2 b >
73. The greatest value of the term independent of x, as α varies over R, in the expansion of
20
sin
x cos
x
α | |
α+
|
\ ¹
is
(a)
20
C
10
(b)
20
C
15
(c)
20
C
19
(d) none of these
74. The number of rational terms in the expansion of
( )
6
3
1 2 5 + + is
(a) 7 (b) 11 (c) 12 (d) none of these
75. Coefficient of
100
x in the expression
( ) ( )
2 3
a bx a bx
a bx
....
1! 2! 3!
+ +
+
+ + + + upto ∞ is
(a)
a 100
e b / 99! (b) ( )
a 100
e b / 100!
(c)
a 98
e b / 100! (d) none of these
AIEEE Full Test -1


11
76. Let f be a function defined on R by ( ) [ ] [ ] f x x x x = + − then
(a) f is not continuous at every x I ∈ (b) f is not continuous at every x R ~ I ∈
(c) f is a continuous function (d) none of these
77. Let
2
h(x) min{x, x } = for x R ∈ . Then which of the following is not correct
(a) h is continuous for all x (b) h is differentiable for all x
(c) h '(x) 1 = for all x 1 =
(d) h is not a differentiable function at least two points
78. The image of the interval [-1, 3] under ( )
3
f x 4x 12x = − is
(a) [-2, 0] (b) [-8, 72]
(c) [- 8, 0] (d) [8, 72]
79. ( )
2
dx
fog x C
2 3x x
= +
− −

then
(a) ( ) ( )
1
2x 3
f x sin x, g x
17


= = (b) ( ) ( )
1
2x 3
f x tan x, g x
17

+
= =
(c) ( ) ( )
1
2x 3
f x sin x, g x
17

+
= = (d) none of these
80. The value of
2
x 1 2
0
x dx
(
+
(
¸ ¸

, where [x] is the greatest integer less than or equal to x is
(a) 2 (b) 8/3
(c) 4 (d) none of these
81. If algebraic sum of distance of a variable line from points (2, 0), (0, 2) and (-2, -2) is zero, then
the line passes through the fixed point
(a) (-1, -1) (b) (0,0)
(c) (1, 1) (d) (2, 2)
82. Let ( ) ( ) ( ) ( )
n
k 1
f x cos 2k 1 x i sin 2k 1 x
=
= Π − + − then ( ) ( ) ( ) ( )
Ref x '' i Imf x '' + is equal to
(a) ( )
2
n f x (b) ( )
4
n f x −
(c) ( )
2
n f x − (d) ( )
4
n f x
83. The maximum and minimum value of ( )
2
f x absin x b 1 a cos x c = + − + lie in the interval
(assuming a 1, b 0 < > )
(a) [ ] b c, b c − + (b) ( ) b c, b c − +
(c) [ ] c b, b c − + (d) none of these
84. The value of
16
1
1
tan x 1dx



is
(a)
16
2 3
3
π
+ (b)
4
2 3
3
π−
(c)
4
2 3
3
π+ (d)
16
2 3
3
π−
AIEEE Full Test - 1


12
85. Let 0 / 2 < α < π be a fixed angle. If P (cos , sin ) = θ θ and Q (cos( ), sin( )) = α−θ α−θ then Q
is obtained from P by
(a) clockwise rotation around the origin through an angle α
(b) anticlockwise rotation around the origin through an angle α
(c) reflection in the line through origin with slope tanα
(d) reflection in the line through the origin with slope tan(α/2)
86. If two lines represented by the equation
3 2 2 3
ax bx y cxy dy 0 + + + = are at right angles then
2 2
a d ac bd + + + is equal to
(a) – 1 (b) 0
(c) 1 (d) ab + cd
87. An equation of the chord of the circle
2 2 2
x y a + = passing through the point (2,3) farthest from
the centre is
(a) 2x 3y 13 + = (b) 3x y 3 − =
(c) x 2y 4 0 − + = (d) x y 1 0 − + =
88. Equation of the plane through three points A, B, C with position vectors
ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ
6i 3j 2k, 3i 2j 4k, 5i 7j 3k − + + − + + + is
(a)
( )
ˆ ˆ ˆ
ˆ r. i j 7k 23 0 − + + = (b)
( )
ˆ ˆ ˆ
ˆ r. i j 7k 23 + + =
(c)
( )
ˆ ˆ ˆ
ˆ r. i j 7k 23 0 + − + = (d)
( )
ˆ ˆ ˆ
ˆ r. i j 7k 23 − − =
89. If the two regression coefficients are positive then
(a)
YX XY
1/ b 1/ b 2 / r + > (b)
YX XY
1/ b 1/ b 2 / r + <
(c)
YX XY
1/ b 1/ b r / 2 + < (d) none of these
90. The number of times a fair coin must be tossed so that the probability of getting at least one head
is at least 0.95.
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 12


***
AIEEE Full Test - 1


1

TEST ID 00030403



AIEEE FULL TEST - 1

ANSWERS KEY

CHEMISTRY
1. (b)
2. (b)
3. (a)
4. (c)
5. (a)
6. (b)
7. (b)
8. (c)
9. (b)
10. (c)
11. (a)
12. (d)
13. (a)
14. (c)
15. (a)
16. (c)
17. (b)
18. (b)
19. (c)
20. (a)
21. (c)
22. (b)
23. (c)
24. (b)
25. (d)
26. (c)
27. (b)
28. (d)
29. (b)
30. (c)


PHYSICS
31. (d)
32. (b)
33. (d)
34. (c)
35. (a)
36. (c)
37. (d)
38. (a)
39. (d)
40. (c)
41. (d)
42. (d)
43. (b)
44. (d)
45. (a)
46. (b)
47. (a)
48. (d)
49. (d)
50. (a)
51. (b)
52. (c)
53. (a)
54. (a)
55. (c)
56. (d)
57. (d)
58. (b)
59. (a)
60. (a)

MATHEMATICS
61. (b)
62. (c)
63. (a)
64. (c)
65. (a)
66. (c)
67. (b)
68. (a)
69. (c)
70. (b)
71. (c)
72. (d)
73. (d)
74. (a)
75. (b)
76. (c)
77. (b)
78. (b)
79. (c)
80. (d)
81. (b)
82. (b)
83. (c)
84. (d)
85. (a)
86. (b)
87. (a)
88. (a)
89. (a)
90. (a)

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.