You are on page 1of 10

GHID PRACTIC PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA PRINCIPALELOR BOLI LA PĂSĂRILE CRESCUTE ÎN SISTEM EXTENSIV PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR DE NUTRIŢIE

ŞI METABOLISM. În scopul asigurării unei stări de sănătate compatibile şi cu o dezvoltare corporală optimă şi obţinerea unei producţii de carne şi ouă, care să-l satisfacă pe crescătorul particular, este necesar să se asigure un furaj combinat echilibrat cu principii nutritivi. Astfel ROMVAC COMPANY SA produce şi pune la dispoziţia crescătorilor rurali premixuri proteino – vitamino – minerale după cum urmează: ROMSTARTER A 1+9. Produsele sunt destinate producerii de furaje combinate pentru pui şi tineret avicol cu precădere păsărilor destinate producţiei de ouă (din rasele Leghorn, Rhode-Island, Sussex,etc.), cât şi pentru rasele destinate producţiei de carne (Cornish, Rock). Practic, pentru a obţine furajul combinat destinat furajării păsărilor se realizează un amestec constând dintr-un kilogram de premix cu nouă kilograme de măciniş (porumb şi / sau porumb şi grâu). Furajul astfel obţinut se administrează la pui şi tineretul avicol de la vârsta de o zi şi pâna la vârsta de 18 – 20 săptămâni (5 luni). OVOPLUS. Premixul proteino-vitamino-mineral este destinat cu predilecţie păsărilor în pregătire de ouat, precum şi pentru găinile adulte, de la care ne propunem să obţinem ouă pentru consum şi / sau reproducţie. Având în vedere faptul că maturitatea sexuală (vârsta primului ou) este atinsă în jurul vârstei de 19 – 20 săptămâni la rasele uşoare şi 23 – 24 săptămâni la rasele de carne, este recomandabilă introducerea produsului în furaj cu aproximativ 3 – 4 săptămâni anterior producerii primului ou. Încorporarea se face respectând acelaşi raport de 1 kg / 9 kg măciniş, ca şi în cazul produselor ROMSTARTER. CAVITROM – pulbere cu fosfat dicalcic, carbonat de calciu, polivitamine, 1,5 kg / 100 kg uruiala, combate rahitismul, stimuleaza dezvoltarea corporala, ouatul. ROMZEOFORT şi VITAPREMIX BIOMOS sunt alte pulberi care administrate în furaj asigură producţii de calitate a tineretului şi adultelor galinaceelor. Pe întreaga perioadă de creştere şi exploatare a păsărilor în gospodăriile individuale, recomandăm şi administrarea suplimentară în apă şi furaj a premixurilor vitamino-minerale, a celor cu aminoacizi de sinteză precum şi a vitaminelor hidrosolubile. Acestea vor asigura o viteză de creştere optimă, o uniformitate a loturilor de păsări precum şi o creştere a rezistenţei păsărilor la îmbolnăviri. Gama produselor este foarte largă şi variată, astfel: la puii mici (până la vârsta de 2 săptămâni) recomandăm următoarele produse:

COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL : administrat în toată apa de băut în primele 7 zile de viaţă în doză de 1 ml / litru Este de dorit, pentru a îmbunătăţii substanţial apetitul, demarajul şi viabilitatea puilor proaspăt eclozionaţi, să asociem la acest produs şi produsul VITA B COMPLEX. Pe parcursul unui an calendaristic, atât la tineretul avicol, cât şi la adulte, este recomandabil să se administreze lunar, pe o perioadă de 5 zile, această gamă de produse după cum urmează:

Recomandăm ca aceste produse să fie utilizate de către crescător în mod alternativ şi prin rotaţie. pe cale oculară (cele vii) sau injectabil (vaccinurile vii şi inactivate pe cale intramusculară sau subcutanat) sau prin metode masale. Recomandăm la păsările adulte 3 vaccinări pe an la interval de 4 luni. de asemenea. Vaccinarea în apa de băut nu o recomandăm. pe tot parcursul unui an calendaristic. BOALA DE NEWCASTLE (Pseudopesta aviară) o boală extrem de păgubitoare produsă de un paramixovirus poate să inducă o mortalitate foarte ridicată (90-100%). ROMBIOTIM (forma hidrosolubilă 1 g / litru apă / zi sau 2 g / kg furaj) recomandabil să se administreze. Tineretul (peste 45 zile). fazani. 13 şi 15 zile). lunar. Pentru o foarte bună imunizare sunt necesare 2 – 3 vaccinări (respectiv la vârstele de 10. atât a bolii de Newcastle. cât şi la adulte. în jurul vârstei de 10 – 11 zile.2 ml / porumbel – produs în omologare). 5 zile. bivalent contra paramixovirozei şi salmonelozei porumbeilor – 0. PESTIHOLVAC FORTE (care este un vaccin bivalent. La porumbei. cu ajutorul unei pompe de tip Vermorel (vaccinurile vii). recomandăm ca efectivele de tineret (0-20 săptămâni) să fie vaccinate de două ori consecutiv. Se practică vaccinarea tineretului cu BIAROMVAC I93 sau BIAROMVAC PA.2 ml / porumbel) sau COLUMBOPOLIVAC S (vaccin inactivat. TIFOZA AVIARĂ pentru care ROMVAC COMPANY pune la dispoziţie vaccinuri eficiente. păunii şi porumbeii. găinile adulte şi curcile se pot vaccina şi cu vaccinuri uleioase inactivate: AVIPESTIOL FORTE. Este o boală infecţioasă ce poate provoca o mortalitate deosebit de mare la tineretul avicol: 30 % la rasele de carne şi 69 – 90 % la rasele de ouă. cu AVIPESTIOL FORTE sau PESTIHOLVAC FORTE. bibilicile. BURSITA INFECŢIOASĂ. găinile şi curcile adulte se pot vaccina cu vaccinuri vii. timp de 3 – 5 zile. curcile. BURSITA INFECŢIOASĂ AVIARĂ (Boala de Gumboro).VITA B COMPLEX – 1. atât la tineret cât şi la adulte. apos. AVIPESTISOTA sau AVIPESTIVAC Cl 90 (la orice vârstă). Vaccinurile pot fi administrate individual. În scopul unei bune protecţii specifice. HOLERA AVIARĂ. minim 5 zile. cu vaccinuri vii lentogene. prepeliţele. cât şi a holerei aviare). DIFTEROVARIOLA. . prin aerosoli. se vor folosi preventiv vaccinurile PARAMIXOVACOL (vaccin inactivat uleios contra paramixovirozei – 0. folosit în prevenirea.5 ml / litru apă / zi. VITAMINA AD3E se administrează în apa de băut în doză de 2 ml / litru apă / zi.3 ml/pasare. PREVENIREA BOLILOR INFECŢIOASE PRIN VACCINĂRI OBLIGATORII SAU DE NECESITATE Principalele boli infecţioase de origine virală şi bacterienă cu care se poate confrunta crescătorul de păsări în gospodăria individuală sunt: BOALA DE NEWCASTLE (Pseudopesta aviară-ppa). Afectează găinile. fiind în general slab imunogenă. atât la tineret. 0. Vaccinarea contra pseudopestei aviare este obligatorie. în funcţie de situaţia epidemiologică.

La porumbei. recomandăm: OXITETRACICLINĂ 50% pulbere hidrosolubilă. Având în vedere incidenţa mare a acestei boli la păsările la care creşterea şi exploatarea se poate întinde pe o perioadă relativ lungă (2 – 4 ani). recomandăm folosirea vaccinului viu TIFOROMVAC. în localităţile cu antecedente de boală. HOLERA AVIARĂ. frecvent întâlnită în sistemul de creştere extensiv. 2 – 3 zile. .v / zi. Salmonella spp. cpr 1 cpr / 500 g / zi. Stafilococi. dar şi a pseudopestei aviare) de două ori pe an (martie – septembrie). cu excepţia primei vaccinări. etc. 3 – 7 zile OXIROM – pulbere hidrosolubilă – în doză de 1 g / litru apă / zi. la care se foloseşte o singură doză (vârsta de la care se poate face vaccinarea este de 3 – 4 săptămâni). coli. paragallinarum. 2-5 g / litru apă/zi. precum şi Mycoplasma spp. 2-3zile ERITROVIT. Este una din bolile bacteriene majore. recomandăm aplicarea unor tratamente lunare pe o perioadă de 5 – 7 zile în cadrul unui program de rotire. 1cpr / kg g. recomandăm vaccinarea pentru a preveni această bacterioză majoră. pot fi întâlnite o multitudine de infecţii sau boli determinate de agenţi bacterieni condiţionat şi / sau patogeni (E. În acest scop.). H. atât găinile şi curcile. PROFILAXIA ŞI TERAPIA MEDICAMENTOASĂ ANTIMICROBIANĂ În gospodăria extensivă (ţărănească). subcutanat sau intramuscular). Cele mai multe focare de boală apar în anotimpurile reci şi umede. DIFTEROVARIOLA AVIARĂ. Găinile pot fi vaccinate cu vaccin viu HOLEVAC (de la vârsta de 8 – 12 săptămâni) sau vaccin inactivat – HOLEVACOL sau PESTIHOLVAC FORTE (vaccin viu contra holerei aviare. Din aceste considerente este necesară o intervenţie medicamentoasă cu antibiotice cu spectru larg. Pentru prevenţie. 3-5 zile GALIPROTECT C. iar la gâşte cu două doze vaccinale. Dintre medicamentele antimicrobiene utilizate în prevenţie.Vaccinul se poate administra în apa de băut. Streptococi. Sunt necesare cel puţin 2 vaccinări la vârsta de 8 şi 18 – 20 săptămâni. se va face în localităţile cu antecedente epizootice în ultimele 12 luni. cât şi raţele şi gâştele. în efectivele de păsări. după o dietă hidrică de 3 – 4 ore sau parenteral.a. 3-5 zile ERITROM 6% s. la vârsta de 8-10 săptămâni şi o revaccinare la vârsta de 16-18 săptămâni cu vaccinul AVIPOX – GAL. se utilizează preventiv vaccinul ROMPORPOX. Vaccinul se administrează individual (injectabil. Pentru păsările destinate producţiei de ouă recomandăm vaccinarea cu AVIPOX COL 81. La raţă. cu vaccinul inactivat HOLEPAL. – pulbere hidrosolubilă – în doză de l – 2 g / litru de apă / zi. La raţe şi gâşte. Poate afecta. administrat individual subcutanat. în martie şi septembrie.. se vor practica două vaccinări pe an. Vaccinarea la efectivele de găini. toate inoculările se fac cu o doză vaccinală. TIFOZA AVIARĂ (Tifopuloroza-Salmoneloză). Vaccinările se practică numai individual prin metoda „înţepării” în pielea aripii (metoda stick).

pulbere şi comprimate în doză de 1 cpr (g) / kg g.) / kg g. 5 g / 4 l apă (2 kg furaj).a. în apa de băut în doză de 5 ml (g) / 10 l apă la puii până la vârsta de 4 săptămâni şi 10 ml (g) / 10 l apă la păsările semimature şi / sau adulte sau Enrofloxarom comprimate. cpr in doză de 2cpr / kg g. 3 zile. .v.1 ml / 1 kg g. tradusă prin morbiditate şi mortalităţi crescute. timp de 3 – 5 zile.5 – l ml / l litru de apă / zi. AVIANPROTECT TEN. după caz.v /zi.v / zi.a. – în doză de 0. cât şi ECTOPARAZITOZELE sunt extrem de frecvente în sistemul de creştere extensiv • • ENDOPARAZITOZE În coccidioze preventiv şi curativ se poate utiliza produsul AMPROLIUM 20 %. 5 – 7 zile. 3 – 5 zile. COLISTIROM pulbere hidrosolubilă – în doză de 6 – 8 g / 10 litrii de apă pe zi. recomandăm folosirea următoarelor medicamente (în funcţie de etiologia bolii şi rezultatele obţinute la antibiogramă): ENROFLOXAROM 10% s. – în doză de 1 – 2 g / litru de apă. cu unul din următoarele complexe vitaminice: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL.v / zi. 3 zile.a. consumată într-o zi şi durează. LINCOSPECTROM soluţie injectabilă 0. AMOXINEOVIT.a.Pentru terapia în situaţii de boală la păsări. 3 zile. 3zile zile.v / zi. VITAMINA C. 3 – 5 ENROCOL. ROMBIOTIM. Tratamentele se practică. FLUMEQUINOROM 10% s.v / zi. DOXICICLINA 10% s. 3 zile.1 ml / 500 g g. dupa caz în toată apa de băut. 7 – 14 zile.v / zi. ca după fiecare tratament antimicrobien să se practice şi o vitaminizare pe o perioadă de 5 zile.v / zi. Recomandăm. PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR PARAZITARE Bolile parazitare. în doză de 1 cpr / kg g. 5 zile AMOXYLROM 25% s. în doză de 1 cpr / kg greutate vie (g. 3 zile sau injectabil 0. pulbere şi comprimate ROMIGAL. 3 zile.) / zi. comprimate în doză de 1 cpr / kg g. ENTEROGUARD. – în doză de 10 mg substanţă activă (s.a. atât ENDOPARAZITOZELE. VITA B COMPLEX.

Dozele sunt de 10 mg flubendazol s.a.vie / zi sau 1 g /10 kg g.d. . Este recomandat la păsări pentru tratamentul următoarelor endo-parazitoze: ASCARIDIOZA (limbrici).a. După terminarea tratamentului.a. Deparazitarea adăposturilor şi a păsărilor. Pentru deparazitarea individuală a păsărilor se poate folosi produsul ROMPARATOX. adăposturilor sau volierei cu o butelie cu arzător sau lampă de benzină. 2 zile. PURSEPT (1 cpr / 10 litri apă).5 litri soluţie / metru pătrat pentru suprafeţele neabsorbante. Dezinfecţia adăposturilor şi a incintelor trebuie făcută periodic. aplicate prin pulverizare în cantitate de 1 litru soluţie / metru pătrat pentru suprafeţele absorbante şi 0. 2 zile)..1. folosindu-se o emulsie apoasă (2 ml Romparasect / 1 litru apă). 3 zile consecutiv. timp de 2 zile (1cp /kg g. a adăposturilor şi incintelor. DECONTAMINOL (5 ml / l litru apă). cât şi cele curative vor fi însoţite de administrări în apa de băut a vitaminei K3 hidrosolubilă 100 ml/25 litri apă de băut. urmată de o pauză de 3 zile şi repetarea tratamentului alte 2 zile.Coccidiozele pot fi prevenite şi prin folosirea produsului anticoccidien SULFACOCCIROM soluţie buvabilă. În cazul evoluţiei coccidiozei clinice (diaree sangvinolentă) doza va fi de 45 ml / 22 l de apă. pentru a acoperi tot acest interval de timp de 9 săptămâni. la intervale regulate de 2 săptămâni. 1 cpr / 500 g. dar în doză de 15 ml / 11 litri de apă. timp de 2 – 3 zile. Apa de băut se recomandă a fi decontaminată continuu. în scopul combaterii ectoparaziţilor (păduchi şi căpuşe).v / zi. cu excepţia singamozei unde doza este de 15 mg s. la care apetitul este complet abolit. adăposturilor şi volierelor. după cum urmează: 2 zile tratament – 5 zile pauză ş. Obligatoriu. SINGAMOZA (viermele roşu).a / kg g. după aplicarea tratamentelor de deparazitare.v / zi.m. de unde acesta este preluat de penajul păsărilor. HETERAKIDOZA şi TENIAZELE (panglica). Tratamentele antiparazitare se repetă după 10 zile. recomandăm flambarea pardoselilor. este obligatorie flambarea pardoselilor. Ca şi în cazul coccidiozei. pauză 3 zile şi iar 2 zile tratament. La puii de găină se administrează continuu în apa de băut 15 ml / 11 litri de apă în intervalul de vârstă 6 zile – 10 săptămâni. ROMBENDAZOL F 10% s.5.v / zi. atât tratamentele preventive. Pentru deparazitare se recomandă produsul ROMPARASECT 5% s. recomandăm administrarea individuală (intra-ingluvială) de Sulfacoccirom C – comprimate. soluţii slabe de ALBASTRU DE METILEN (în doză de 100 ml/10 litri apă).v / zi. în scopul reducerii încărcăturii microbiene cu unul din următoarele produse: CATIOROM (10 ml / l litru apă).a / kg g. CAPILARIOZA. MĂSURI DE PROFILAXIE GENERALĂ 1. pulbere care poate fi aplicată prin pudrarea corpului păsărilor în special sub aripi sau prin prăfuirea minuţioasă a cuibarelor. La păsările bolnave de coccidioză. Decontaminarea apei de băut. calculându-se 100-200 ml soluţie / m2. • ECTOPARAZITOZE Este recomandată deparazitarea adăposturilor şi volierelor periodic. trebuie repetată de mai multe ori. cu unul din următoarele produse: PURSEPT (în doză de 1 cpr / 10 litri apă). aplicat prin pulverizare cu pompe tip Vermorel.

şi RODEXIT B – 0.005% s. subsoluri inundate). 1. insecte zburătoare se asigură prin aspersarea suprafeţelor din interiorul şi exteriorul adăposturilor. pentru a obţine rezultate corespunzătoare în combaterea rozătoarelor trebuie respectate măsurile de igienă. Romvac Company SA fabrică şi comercializează produse raticide. acestea constituind locuri preferate de şobolani în amplasarea galeriilor.3% s. în concentraţie de 1 ml / 1 litru apă. Dezinsecţia adăposturilor. cât şi în incinta curţilor: evacuarea zilnică a dejecţiilor. PĂUNI. ridicarea inainte de inserare a resturilor de furaje neconsumate astfel încât acestea să nu constituie sursă de hrană pentru rozătoare.p. la circa 20 – 30 cm de gura galeriilor pentru a nu fi călcate şi murdărite de şobolani.a. care se pot folosi. CURCI. În cazul ingerării accidentale a acestor momeli raticide..a.06% s. cherestea. repetată la interval de 2 săptămâni. situaţie în care nu le mai consumă. plasându-se câte o lingură de momeală în locurile strategice.5. BIBILICI 1. dar la care nu au acces păsările. cât şi în cele uscate. FAZANI.1. atât în mediile umede (canale. evitarea stocării de materiale (lemne.0025% s. antidotul este vitamina K1. Italia (gama BRODITOP) În mediile umede se pot utiliza produsele RATITOX 0. Pentru evitarea intoxicaţiilor în cazul deratizării în prezenţa păsărilor se utilizează staţii permanente de intoxicare (cutii din plastic sau lemn. Pregătirea halei: . se recomandă folosirea momelilor preparate pe suport de boabe de grâu.5.3. cosirea repetată a vegetaţiei învecinate adăposturilor. păduchilor hematofagi sau malofagi. pureci. ci în afară şi în jurul acestora. Combaterea căpuşelor.a (baton hidrofug). O deratizare mai eficientă se face prin depopularea adăposturilor. Deratizarea adăposturilor de păsări. Batoanele se suspendă prin intermediul unor bucăţi de sârmă.a (baton hidrofug) şi RODEXIT B – 0. drenarea apei stagnate din jurul fântânilor şi a pompelor de apă. cât şi a ustensilelor cu ROMPARASECT 5% s. Momelile toxice nu vor fi administrate niciodată în galerii.) în apropierea adăposturilor. Aplicarea substanţelor toxice este dificilă în prezenţa păsărilor datorită riscului mare de intoxicare a acestora cu momeli.2. prevăzute cu câte un orificiu circular poziţionate pe traseul căilor circulate de rozătoare). Trebuie acordată o atenţie deosebită strângerii cadavrelor de rozătoare şi arderii sau îngropării lor. pentru a se evita intoxicarea păsărilor prin consumul accidental al acestora. Indiferent de specie. În mediile uscate.a.A. atât în adăpost. piatră etc. umblă şi caută hrană şi apă rozătoarele. adică în acelea unde trăiesc. cimentarea galeriilor etc PROGRAM SANITAR-VETERINAR IMUNOPROFILACTIC ŞI MEDICAMENTOS LA PUII DE CARNE. amplasate în locuri mai puţin accesibile păsărilor. de tipul RATITOX 0. De asemeni Romvac Company este unic importator şi distribuitor al firmei ZAPI Industrie Chimiche S.

Vit.E + Seleniu. din prima zi de viaţă. 3. Creştere: Vîrsta 9 – 12 zile: – vaccinarea pentru pseudopesta aviară cu Avipestivac sau Avipestisota* oculoconjunctival. Vitamina E.5 litri apă / zi.o soluţie de 8% zahăr plus 1% sare administrată în primele 15 ore de la sosirea puilor . * cu 2 zile înainte şi după vaccinare se vor executa vitaminizări cu AD 3E. reduce mortalitatea (administrat în prima apă este un bun energizant). . – Tratamente antimicrobiene ex: – simultan – Enrofloxarom 10% sol – buvabilă (sau pulbere hidrosolubilă) – 1 ml (g) / litru apă / zi.5 ml / litru apă / zi din prima zi de viaţă.Colistirom pulbere hidrosolubilă ambele în primele 4 – 6 zile 1g / 1. dezinfecţie : Decontaminol.simultan – CPB (Complex Polivitaminic Buvabil) timp de 3 – 7 zile – 1 ml / litru apă / zi. în efectivele reduse ca număr se pot administra simultan. Ratikill. Rodexit. spălare. 2. deratizare : Ratitox. Broditop. . Rombiotim. ENROCOL + BIOVIT PLUS comprimate. – ulterior antibioticele şi chimioterapicele se administrează conform antibiogramei.Vita B Complex timp de 3 – 7 zile – 1. dezinfecţie: Romparasect. – individual.– – – – – curăţenie mecanică. – vaccinarea pentru bursită infecţioasă aviară cu Biaromvac I 93 sau Biaromvac PA* (doar puii de găină). CPB. Populare: – Tratmente antistres: . Vîrsta 22 – 24 zile: . .

a 99% – 200 g / 1000 litri apă Vîrsta 28 – 31 zile: – antibioterapie cu antibiotice cu spectru larg. conform antibiogramei 1.0. putând fi adaptat în funcţie de situaţia epizootologică a fiecărui crescător.5 kg kg furaj Rombiotim……….0 Amprolium……… • • • aproximativ 100 PROGRAM VACCINARE GĂINI DE REPRODUCŢIE (exemplu) . până la sacrificare (90-120 zile): – – CAVITROM – 1. toată viaţa.1. începând de la vârsta de 45 – 50 zile. 0.100g Sare………………. Raţie ţărănească simplificată • • Porumb……………60%……………60kg . vor fi vaccinate OBLIGATORIU cu vaccin inactivat PESTIHOLVAC FORTE sau AVIPESTIOL FORTE.20%……………20 kg 0. În gospodăriile populaţiei.c din 4 în 4 luni.3 ml / pasăre injectat i. Acest program are caracter orientativ.100 g Grâu……………….1%………….15-20%………15-20 kg _____________________________ Cavitrom………….5 kg g.. adică 4 picături/pui). Finisare: Vîrsta 33 – 42 zile: • HEPATOPROTECT (1 g / 2..1.– rapel vaccinare pentru pseudopestă cu Avipestisota (oculoconjunctival asfel: 1 fl x 100 doze se diluază cu 20 ml Diluvac (apă distilată) şi se pune cîte o picătură de vaccin reconstituit în fiecare ochi şi nară a păsării. Vârsta 26 – 29 zile: – Vitamina C pulbere s.5%………….05% ……….10%………. dacă nu există posibilitatea utilizării de furaje combinate standard.50 g Şrot soia…………. furajul combinat (uruiala) trebuie să conţină OBLIGATORIU.5 kg / 100 kg furaj....v ) pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice şi ca antitoxic general. Medicul veterinar specialist în patologia aviară este singurul în măsură să stabilească programul de vaccinare şi măsurile sanitar veterinare de la nivelul fiecărei ferme.m / s. AMPROLIUM: 100 g / 200 kg uruială (contra coccidiozei – “Diareea cu sânge”) Dacă păsările sunt ţinute în viaţă peste 2 luni.

m/ stick TRT În apa de băut ENCEFALOMIELITĂ În apa de băut BN + BI spray BN + BI + EDS + REO + TRTi.MAREK (opţional BN) Coccidioză BN + BIA + BI Metoda de vaccinare s. În funcţie de contextul epidemiologic. etc.Ziua 1 7 14 26 7 săpt.c În apa de băut Oculoconjunctival sau în apa de băut A. 10 săpt 12 săpt 13 săpt 14 săpt 18 săpt Boala B. programele de vaccinare pot suferii modificări ( se pot vaccina efectivele contra Salmonelozelor.n) Cu 2 zile înainte şi după vaccinare se vor executa vitaminizări (CPB sau Rombiotim) în scopul creşterii eficienţei vaccinării.I În apa de băut BN + BI spray REO ( + DIFTEROVARIOLĂ) i.m (inactivat) Legendă: • în BN (boala de Newcastle) – vaccin viu Avipestisota – vaccin inactivat BN + BI + EDS = Ovoprotect • în BI (bronşita infecţioasă) – vaccin viu Birovac H120 – vaccin inactivat BN + BI + EDS = Ovoprotect • • • • în BIA (bursita infecţioasă) – vaccin viu Biaromvac PA în difterovariolă – vaccin viu Avipox-gal în boala Marek – vaccin viu Marekromvac în EDS (sindromul căderii ouautului) – vaccin inactivat monovalent Sicovac – vaccin inactivat BN + BI + EDS= Ovoprotect • • • • în LTI (laringo – traheita infecţioasă) – vaccin viu Larivac în tifoză – vaccin viu Tiforomvac în salmoneloză – vaccin inactivat Salmovacol(in omologare) în pasteureloză (holeră aviară) – vaccin inactivat monovalent Holevacol – vaccin inactivat bivalent Pestiholvac Forte (h.).a + b. PROGRAM VACCINARE GĂINI OUĂ CONSUM . LTI.

68 săptămâni (în ciclul de producţie de 72 săptămâni). se vor efectua vaccinări de rapel din 3 în 3 luni pentru Boala Newcastle + Bronşită infecţioasă (Avipestisota + Birovac H120) la vârstele 32. Vaccinarea contra Tifozei aviare se va efectua cu acordul organelor veterinare în zonele cu antecedente de boală. În funcţie de contextul epidemiologic. . 44.T.Boala Newcastle Bursita (BN) infecţioasă Vîrsta (Pseudopesta aviară) 9 zile Avipestivac Cl90 (oculo-nazal) Avipestisota (BIA) 11 zile Difterovariolă Bronşită Sindromul infecţioasă depresării (BI) Birovac H120 în apă Avipox COL ouatului (EDS76) - Tifoză aviară - 23 zile (oculo-nazal sau Biaromvac aerosoli) PA Avipestisota 42 zile 55 zile (spray sau aerosoli) Avipestisota 62 zile (spray sau aerosoli sau în apă) Avipestisota (spray sau în apă ) Ovoprotect (BN.EDS76) ADULTE - - Tiforomvac metoda stick Birovac H120 în apă - - 72 zile 115 zile - - - - Avipox COL Ovoprotect Ovoprotect Tiforomvac metoda stick În cazul vaccinării nazale (aerosoli). efectivele de păsări se pot vaccina contra L. 56.I cu vaccinul LARIVAC la vârsta de 28 zile şi cu rapel la 18 – 20 săptămâni.BI. efectuând minim două vaccinări la tineretul de înlocuire cu vaccinul TIFOROMVAC.