You are on page 1of 17

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA

FACULTATEA DE MANAGEMENT SI INGINERIE ECONOMICA IN AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA

Student

Profesor

2013

1

......CUPRINS 1................................................... 17 2 ................. Piata carnii de porc in Romania ............................ Preturi lunare pentru carcasa de porc clasa E in Uniunea Europeana .. 12 4........ 15 5................................................................ 3 2................................... 9 3........ Preturi lunare pentru porci vii in Uniunea Europeana ............ Legislatia Uniunii Europene in domeniul pietei carnii de porc ................ Perspectivele carnii de porc in Uniunea Europeana .....................................

dispozitii generale privind masurile exceptionale de sprijinire a pietei si a Comitetului de gestionare a carnii de porc. 3 . produsele care intra in domeniul de aplicare al prezentului regulament sunt reglementate de organizarea comuna a pietelor agricole. Acesta ramane in vigoare pana la 30 iunie 2008. in timp ce stabileste un sistem de preturi si aranjamente pentru comertul cu tarile terte. regimul preturilor si modalitatile de comert cu tarile terte. Incepand de la 1 iulie 2008. DOMENIU Produsele in cauza sunt animale vii. de asemenea. AJUTOR DIRECT In urma reformei din 2003 a politicii agricole comune (PAC). ACT Regulamentul (CEE) nr 2759/75 al Consiliului din 29 octombrie 1975 privind organizarea comuna a pietei in sectorul carnii de porc. care cuprinde clasificarea comunitara a produselor in cauza. Acesta contine. crescatorii de porci pot primi ajutoare directe si plati care nu sunt legate de productie. REZUMAT Prezentul regulament stabileste organizarea comuna a pietelor in sectorul carnii de porc.LEGISLATIA UNIUNII EUROPENE IN DOMENIUL PIETEI CARNII DE PORC Prin Organizarea comuna a pietelor in sectorul carnii de porc se stabilizeaza preturile si asigura un nivel echitabil al veniturilor pentru agricultori. PRETURI Sprijin pentru initiativele sectorului Se acorda sprijin pentru masuri de incurajare a actiunilor destinate sa adapteze industria mai aproape de cerintele pietei. altele decat porcine reproducatoare de rasa pura si a produselor din carne de porc.

Pret de baza Pretul de baza pentru carcasele de porc este de 1 euro pe tona 509. Pretul de achizitie pentru alte produse decat carcasele de porc sau produse care nu sunt de o calitate standard este calculat pe baza pretului pentru carcasele de porc de calitate standard de achizitie publica. In cazul in care pretul comunitar ponderat cu un coeficient dimensiunea septelului porcin al fiecarui stat membru este mai mic de 103% din pretul de baza. Contingentele tarifare Cotele sunt alocate pe baza cererilor depuse in fiecare trimestru de catre operatori.39. drepturi de import suplimentare pot fi percepute. semicarcase. 4 . in care nu a fost folosit pentru aproximativ 20 de ani. COMERTUL CU TARILE TERTE Licentele de import si de export Importurile si exporturile pot fi supuse la eliberarea unei licente de import sau de o licenta de export. autorizatia poate fi acordata pentru adoptarea de masuri de interventie. Tariful Vamal Comun Ratele taxelor din Tariful Vamal Comun se aplica produselor pentru sectorul carnii de porc. Importurile In cazul in care importurile sunt de natura sa perturbe echilibrul pietei comunitare. Pretul de cumparare pentru carcasele de porc de calitate standard este intre 78% si 92% din pretul de baza. Masurile de interventie In scopul de a preveni o scadere semnificativa a preturilor. burta de porc si grasime de porc in stare proaspata sau refrigerata pentru a fi cumparate. ajutor pentru depozitare privata si masurile de interventie face posibila pentru carcase.

normele din tratat privind ajutorul de stat se aplica la sectorul carnii de porc. Astfel de masuri pot fi aplicate. Masuri de salvgardare Masurile de salvgardare pot fi luate in cazul in care piata comunitara este de natura de a suferi perturbari. Bariere in calea comertului Taxele cu efect echivalent taxelor vamale si aplicarea de restrictii cantitative sau masuri cu efect echivalent sunt excluse in comertul cu tarile terte. restituirea la export poate fi acordata. Ajutorul de stat Cu exceptia cazului in care Regulamentul contine dispozitii contrare. ALTE DISPOZITII Bolile animale La cererea statului membru in cauza. masuri exceptionale de sprijinire a pietei pot fi luate in cazul bolilor animale. Prelucrare Utilizarea regimului de perfectionare activa poate fi interzisa. Exporturile Pentru a permite produselor care urmeaza sa fie exportate. Notificare Statele membre si Comisia fac schimb de informatii necesare pentru punerea in aplicare a regulamentului.Suspendarea taxelor de import O crestere sustinuta a preturilor de pe piata comunitara poate duce la suspendarea partiala sau totala a drepturilor de import. dar nu mai mult decat este strict necesar. ca urmare a importurilor sau a exporturilor. cu conditia ca statul membru in cauza a luat masuri corespunzatoare veterinar si de sanatate. 5 .

6 . — achizitionarea unor mari cantitati de catre agentii de interventie. aceasta cuprinde ajutorul pentru depozitarea privata care se acorda atunci cand pretul de piata pentru carcasele de porc scade sub un pret stabilit. avand ca baza fundamentala o serie de reglementari esentiale. ceea ce presupune o stabilitate pe o perioada de pana la sapte ani a politicilor agricole. Acestea fac referire la: • Organizarea comuna a pietei carnii de porc cuprinde un sistem de preturi si de comert. In plus. Productia de carne de porc reprezinta cca 50% din cantitatea totala de carne. Comisia este asistata de un Comitet de gestionare a carnii de porc format din reprezentanti ai statelor membre si prezidat de un reprezentant al Comisiei.Comitologie La punerea in aplicare a regulamentului. Se pot adopta urmatoarele masuri de interventie pentru a preveni sau a tempera o scadere substantiala a preturilor: — ajutor pentru stocare privata. Din punct de vedere al preferintelor alimentare este considerat chiar fiind produsul cel mai consumat. jucatorii din acest sector vor beneficia si de protectie tarifara. Productia este structurata astfel: producatori privati (persoane fizice) – exploatatii de dimensiuni reduse si cu producatorii integrati (persoane fizice/juridice) – exploatatii de dimensiuni Politica Agricola Comuna (PAC) cuprinde ca obiectiv general Organizarea Comuna de Piata (OCP). Reglementarile privind organizarea comuna a pietei de porc sunt stabilite de Regulamentul consiliului (CEE) nr. 2759/1975). In ce priveste Organizarea Comuna de Piata privind carnea de porc (Regulamentul CEE nr. 2759/75 din 29 octombrie 1975. de inlaturarea tuturor barierelor comerciale. atat cat va avea Europa largita la 27 de state membre. Legislatia Uniunii Europene in domeniul pietei carnii de porc Aderarea la Uniunea Europeana va insemna pentru multi dintre producatorii romani de carne deschiderea spre o piata de aproape 500 de milioane de consumatori. precum si de intrarea in Politica Agricola Comuna. sistem de crestere gospodaresc (traditional). medii sau mari si cu sistem de crestere si exploatare de tip intensiv.

stabilita anticipat pentru fiecare trimestru. pentru carnea de porc domestic in carcase sau semicarcase de calitate standard definita cu referire la o scala a Comunitatii pentru gradarea carcaselor de porc. sa conduca la formarea de surplusuri structurale in cadrul Comunitatii. valabil de la 1 noiembrie al aceluiasi an. porci sacrificati”.• Preturi: Pana la 1 august al fiecarui an. sub forma de carcase ori semicarcase. Pretul de baza pentru carnea de porc de calitate standard de la porci domestici. 39 EURO/tona de la 1 iulie 2000.” Masurile de interventie se pot lua cand pretul pietei comunitare pentru carcase de porc. • • Pretul de cumparare a carcaselor de porc de calitate standard nu poate fi mai mare Comertul cu tari terte: Pentru importurile produselor specificate mai sus in de 92% sau mai mic de 85% din pretul de baza. platite furnizorilor de porcine vii. 2123/89. inregistrate pe piete sau la centrele de cotatie din statul membru respectiv. se percepe o taxa. Comunitate. Pretul pietei comunitare pentru carcasele de porc mentionat se stabileste pe baza preturilor la intrarea in abator. Taxa pentru carcase de porc este compusa din: 7 . Calitatea standard se stabileste pe baza greutatii si continutului de carne slaba a carcaselor de porc. este si probabil ramane la mai putin de 103% din pretul de baza. Pretul de piata pentru carcasele de porc dintr-un stat membru este egal cu media cotatiilor pentru carcasele de porc. denumiti in continuare . exclusiv taxa pe valoarea adaugata.. se stabileste un pret de baza. Preturile includ valoarea organelor comestibile neprelucrate si a resturilor animale si se exprima raportat la 100 kg de carcase de porc reci. este de 1 509. totusi. La stabilirea pretului de baza. — necesitatea de a stabili acest pret la un nivel care contribuie la stabilitatea preturilor pietei fara. aplicabile pe perioada trimestrului de la 1 august in fiecare an. carcasele care cantaresc intre 120 si 180 kg: clasa R. se tine seama de urmatoarele: — pretul de ecluza si taxa. stabilit cu referire la preturile inregistrate in fiecare stat membru pe pietele reprezentative ale Comunitatii si ponderate cu ajutorul coeficientilor care reflecta marimea relativa a turmei de porci din fiecare stat membru. dupa cum urmeaza: • carcasele care cantaresc intre 60 si mai putin de 120 kg: clasa E. trecute in anexa la Regulamentul (CEE) nr.

Carcasele de porci.(a) o componenta egala cu diferenta dintre preturile din cadrul Comunitatii si cele de pe piata mondiala pentru cantitatea de cereale pentru hrana necesara productiei unui kilogram de carne de porc. se clasifica in momentul cantaririi. Se aplica urmatoarea grila de clasificare: Carne macra estimata in procente din greutatea carcasei 55 si peste 50 pana la mai putin de 55 45 pana la mai putin de 50 40 pana la mai putin de 45 sub 40 Clasa E U R O P 8 . (b) o componenta egala cu 7% din media preturilor de ecluza care functioneaza in cele patru trimestre anterioare datei de 1 mai a fiecarui an. in cadrul Comunitatii. Aceasta componenta se calculeaza o data pe an pentru o perioada de 12 luni de la 1 august. dupa continutul estimat in carne macra.

5 21.8 3. 2001-2010.c.0% -0.9 19. consumul de carne de porc va creste de la 43. tone in anul 2010 previziunea pe termen mediu si lung pentru consumul de carne de porc este in general pozitiva.71 2006 18375 1 5 18371 76 1200 0 17247 45.3% 2010 0.1 3.7 22. ajungand la circa 18.3% Productia de carne de porc. Pe cap de locuitor.99 2008 18478 1 5 18474 83 1237 0 17321 45. kg 2001 17536 1 3 17533 53 1103 0 16483 43.3 17.5 22. Perspectivele carnii de porc in UE-25 (mil.8 mil.7 22.0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 9 .3 19.1% 0.8 19.3% 0.7 kg/an in 2010.70 Impactul asupra carnii de porc in UE-15. cons.0 3.3 18.3% producator 2005 0.1% -0.0% 0. desi evident intr-o masura mai mica decat carnea de pui.0% Preturi de -0.4 21.5 16.1 3.2% 2007 -0.9 23.6% 2009 0.43 2010 18799 1 5 18795 94 1275 0 17613 45.7 kg/an in 2002 la 45.PERSPECTIVELE CARNII DE PORC IN UNIUNEA EUROPEANA Perspectivele carnii de porc in UE 15.70 2003 17931 0 3 17928 65 1199 -25 16819 43.0 3.9% 2006 -0.2 21.5% 0.60 2002 17796 0 7 17790 51 1251 25 16565 43.1% -0.4% 2008 0.4 20.1% 0. 2004-2010 2004 Productia 0. deoarece carnea de porc ramane in topul preferintelor consumatorilor.93 2005 18168 1 5 18164 72 1166 0 17070 44.5 3.1 3.0% Consumul 0. (‘000 t ) Productia (bruta) Import de animale vii Export de animale vii Productia (neta) Importuri Exporturi Schimbari de stoc Consumul p.9 17.4% 2.0 3.6% 2.1% 1.6 19.1% -1.t) 1999 Productia Productia EU-15 AC-10 EU-25 18.5 22.3 20.5 17.8 18.25 2004 17892 1 5 17888 60 1200 0 16748 43. dar cu o valoare mai redusa fata de perioada anterioara.6 21. care este determinata in primul rand de cerere (interna si externa) este preconizata sa creasca in perioada analizata.9 3.6 3.9 17.7 3.6 21.4 3.11 2009 18648 1 5 18644 89 1255 0 17477 45.09 2007 18387 1 5 17883 80 1218 0 17245 44.

4 3. ajungandu-se la 23 mil tone in 2010.5 1.0 21.4 19.7 3.0 21.7 1.2 1.7 3. rezultand o estimare de import de 0.3 1. Este deocamdata neclar cate stocuri publice au fost acumulate in trecut.3 1.7 17.9 21.1 1.3 1.8 3. Fara integrare. Se asteapta ca noile state membre sa manifeste un dezavantaj in sectorul carnii de porc in ceea ce priveste calitatea.0 1.3 1.4 17.1 1.5 3.1 0.3 1. Nivelul ridicat al stocurilor ar avea un efect negativ asupra preturilor regionale de carne de porc. Perspectivele pe termen scurt depind de situatia stocurilor publice in noile state membre.0 19.9 16.3 16.3 16.3 1.2 19.5 -0.6 17.5 20.7 16.3 0. schimbariele dinamice asteptate pe termen mediu ar stabiliza productia in UE 25.3 1. In ciuda dificultatilor pietei pe termen scurt in actualele si noile state membre.2 mil tone din actualele state membre. cele 10 state ar fi exportatoare a 0.4 Productia de porc in UE 25 – se prevede o crestere peste medie.17 mil tone.6 -0.5 20. cu 15% in Statele Membre.7 20. cu preturi semnificativ mai mari pe termen mediu fata de Uniunea Europeana actuala.3 17. Acesta piata va beneficia de o tendinta crescatoare a cererii prevazuta pentru statele membre unde consumul pe cap de locuitor va creste cu circa 20% pe termen mediu.5 17.6 1.5 1.6 3.4 3. decat la o expansiune a productiei.1 1.6 -0.3 -0. Majoritatea previziunilor pe termen mediu ar conduce mai degraba la o redistribuire a productiei intre regiunile Uniunii.4 16.2 1.2 0. 10 .2 1. Accesul si efectele unei singure piete vor duce la o redirectioanre a schimburilor comerciale datorita competitivitatii.3 1.1 19.3 1.1 0.1 21.Consumul EU-15 AC-10 EU-25 Surplusul de piata EU-15 AC-10 EU-25 16.3 1.2 0.6 -0.6 4.2 1.6 4.5 4.4 1.6 20.2 1.5 -0.6 -0. cate stocuri au fost create anul acesta pentru a redresa situatia dificila de piata inainte de integrare si cat de mult din carnea de porc stocata va fi efectiv vanduta pe piete interne si externe.8 16.1 3.8 3.

00 52.00 47.Evolutia pretului de piata mediu pentru carcase la carnea de porc in Uniunea Europeana 170 160 150 140 130 120 110 100 1 2002 g k 0 1 / o u E n i t e r P 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 2003 2004 2005 2006 Evolutia pretului de piata mediu pentru porci in Uniunea Europeana 57.00 27.00 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28 31 34 37 40 43 46 49 52 w eek no. 2002 2003 2004 2005 2006 11 .00 a c u b / O R U E t e r P 32.00 42.00 37.

precum si pentru mentinerea unui climat de afaceri profitabil in sectorul cresterii porcilor. doar 1 milion sunt crescuti dupa normele europene si 60 de ferme reprezentand 60-80000 de scroafe dau volumul acestei productii (trei dintre acestea au peste 8000 de scroafe). Datorita legislatiei EC.200 lei platite din subventii (1.PIATA CARNII DE PORC IN ROMANIA Pentru stabilizarea pietii carnii de porc.0 2004 5145 470 118 5 26. dar vor disparea o data cu integrarea. de aceea prefera de multe ori carnea importata. 12 . Preturile la carnea de porc sunt foarte mari 5. 2000 pentru selectie si 6000 pentru reproductie. 2000 de zone endemice se prezinta a avea pesta porcina.9 2003 5058 433 102 0 24. vaccinarea nu mai este permisa. Aceste preturi influenteaza negativ economia „gri”. Acest lucru se va schimba cand Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007. Cel mai mare producator din Romania este Peris cu 8000 de scroafe in 2 ferme. dar este vanduta la preturi competitive cu carnea de porc. Bilantul carnii de porc Nr. Costul de productie la Peris este de 1.8 2002 4477 429 83 0 22.export si un regim special de interventie pe piata. Procesatorii sunt in imposibilitatea de a plati aceste sume. se impune luarea unor masuri de piata interna care sa cuprinda un regim comun de import .1 2005 4899 455 150 2 27.12 E/kg. „de siguranta” cu scopul de a sprijini piata de carne. trebuie acordat un ajutor suplimentar a stocurilor private prin stabilirea unei scheme de interventie.2 2006 4930 480 170 2 29.0 1999 5831 463 24 5 21.2 (mil) Productia (’000t) Importuri carne (’000t) Exporturi carne (’000t) Consumul (kg/cap) Sursa : Gira Consumul de carne de vita este in crestere. Din 6 milioane de porci crescuti anual. Pentru a contribui la stabilirea preturilor pietii aproape de pretul de baza. porci 1998 7273 465 35 6 22. care reprezinta nivelul dorit de sprijinire a pietei.4 2000 5795 457 25 1 21.500 lei/kg+1.4 2001 4797 406 59 0 20. ceea ce inrautateste situatia.85 E/kg).

Grupul tinta: persoane fizice sau juridice. care a fost infiintata si functioneaza in baza Legii nr.  dispun in vederea stocarii de instalatii corespunzatoare. 1/16. proaspata sau refrigerata.veterinara. pe care o congeleaza si o mentin in stoc.4 44. de cel putin 12 luni si sunt inscrisi in registrul public stabilit de catre Statul Membru. denumiti „operatori”.02.  dispun de autorizatie sanitar . retrag de pe piata o cantitate de carne de porc fixata in prealabil. Reglementarile privind stabilire normelor detaliate de acordare a ajutorului de stocare privata pentru carnea de porc sunt prevazute in Regulamentul Comisiei (CEE) nr. stabiliti pe teritoriul comunitar:  exercita o activitate de crestere a animalelor si/ sau in sectorul carnii.2004. 13 . ca urmare a deciziei Comisiei Europene in urma evaluarii pretul de piata practicat in Comunitate. eliberata de ANSVSA/ DSVSA judetene si a Municipiului Bucuresti.9 Ajutoare pe stocare privata In Romania institutia care participa la realizarea politicii comunitare privind stocarea privata a carnii de porc este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.2 3. in perioada prevazuta in contract.2003) Romania UE Carne de vita 8.Cresterea pretului la carnea de vita va favoriza fara dubii consumul de carne de porc si de pui. Scopul interventiei: In vederea respectarii Organizarii Comune de Piata.9 Carne de porc 28. si licenta de fabricatie.9 3. intr-un termen determinat. Consumul de carne rosie in Romania (kg/cap/an. fara schimbarea depozitului. cu modificarile si completarile ulterioare. Ajutorul se acorda operatorilor care. eliberata de MAPDR/ DADR judetene si a Municipiului Bucuresti.7 Carne de miel 2. 3444/90 din 27 noiembrie 1990. atunci cand pretul de piata pentru carcasele de porc scade la sub 103% din pretul de baza.1 19. asa cum s-a intamplat si in cazul altor state membre noi. masura de stocare privata a carnii de porc cuprinde un ajutor acordat.4 Maruntaie 4.

plus 20%. in cazul ajutorului acordat prin licitatie. pentru fiecare lot individual din cantitatea contractuala. cu conditia ca acesta sa constituie o garantie egala cu plata in avans. In cazul in care cantitatea efectiv stocata in perioada de stocare contractuala este mai mica decat cantitatea contractuala si: (a) (b) (c) nu mai mica de 90% din respectiva cantitate. Cursul de schimb care trebuie aplicat sumelor de ajutor si garantiilor este cursul agricol de schimb in vigoare in data incheierii contractului. Stocarea trebuie sa fie realizata in maximum 28 de zile de la data incheierii contractului. fiecare lot reprezentand cantitatea intrata in depozit intr-o anumita zi pe contract si pe depozit. la cererea contractantului. provenita de la animale crescute in Comunitate de cel putin doua luni si sacrificate cu maximum zece zile inainte de data stocarii produselor. ajutorul nu se acorda. Produsele pot fi stocate in loturi individuale. mai mica de 80% din aceasta cantitate. in cazul ajutorului stabilit la un curs forfetar in avans. se poate face o singura plata in avans. ajutorul pentru cantitatea efectiv stocata este redus la jumatate. Dupa trei luni de stocare contractuala. mai mica de 90% dar nu mai mica de 80% din respectiva cantitate. in ziua in care este supus controlului de catre organismul de interventie. sau in ultima zi de depunere a ofertelor. Ajutorul se acorda cel mult pentru cantitatea contractuala prevazuta. Stocarea incepe. ajutorul este redus proportional.Ajutorul de stocare privata poate fi acordat numai pentru carnea proaspata de buna calitate comerciala. 14 .

285 154.59 139.68 2.855 156.33 114.01 113.65 172.34 149.583 2006 martie 136.30 487.66 143.70 997 133.72 478.00 160.00 160.429 2006 ian.630 137.01 107.26 152.19 122.51 36.96 2.036 138.74 142.50 104.73 135.3 144.37 105.00 160.30 152.20 4.70 161.30 42.91 140.9% 6.134 144.17 136.95 149.927 135.925.97 182.96 173.00 160.28 69.57 34.640 2006 sept.00 160.67 158. 128.3 158.30 105.29 870 116.54 4.Preturi lunare pentru carcasa de porc clasa E in Uniunea Europeana 2005 oct.57 153.32 958 128.16 162.77 2.57 155.40 129.89 137.26 139.15 176.60 188.73 151.44 155.20 175.67 164.13 149.06 911 122.00 160.237 Oct 06/ Oct 05 provisoire 6.8 137.57 148.206 144.43 178.5 154.19 186.07 137.9% -3.73 40.79 125.137.1% 6.2% 7.83 157.62 2.57 135.1% 5.7 142.05 143.28 1.72 106.59 478.76 518.60 170.53 2.2 135.17 69.68 129.74 132.2 138.06 148. 151.33 988 132.73 137.95 69.22 3.00 37.19 159.19 152.43 35.17 151.73 146.61 593.33 146.76 148.55 114.57 475.00 160.5% 6.91 155.9 136.42 35.66 915 122.44 161.2% 6.024.73 124.63 195.69 130.33 176.60 517.23 133.12 147.39 35.0 144.103.65 2.92 156.365.96 172.65 165.482 2006 august 159.73 148.46 2.39 1.31 113.63 163.43 132.3% 0.16 3.45 3.88 69.364 143.906 2006 feb.70 69.148.235 15 .94 36.00 185.54 107.144.83 167.4% 8.230.48 4.67 132.57 104.00 144.80 468.59 189.7% 4.64 114.59 103.40 903 121.70 192.44 923 123.9% 8.77 152.89 475.1% 5.7 137.73 134.08 69.73 124.67 112.40 2.613.68 103.05 4.96 152.33 121.5 150.91 152.99 4.93 133.46 140.934.46 196.70 190.19 160.0 145.16 132.137.69 147.90 199.88 142.89 148.204 143.48 151.99 196.23 34.98 165.00 160.59 152.76 114.68 130.86 164.60 501.75 107.694 135.96 36.35 134.20 38.33 141.861 2006 iunie 153.83 479.14 149.23 141.9% -10.29 69.36 184.95 161.365.93 946 126.62 475.64 114.663.13 138.19 4.170.05 153.5 146.66 143.65 2.2% 11.22 141.014 135.00 197.57 35.95 125.71 135.45 4.59 135.29 544.95 190.15 183.92 120.00 160.88 144.096.47 151.436 2006 oct.33 194.182 137.05 107.5% 5.236.60 105.52 151.76 156.48 146.00 186.00 186.0% 7.53 138.5% 4.503.00 160.84 133.73 149.31 148.73 131.3 136.78 138.8 164.15 69.215.22 2.9% 2.20 156.82 458.37 122.293.73 134.979 143.21 143.89 158.43 196.28 176.14 69.65 32.21 490.31 140.00 186.00 160.031 138.61 149. 2005 nov 131.00 160.73 128.14 107.1% 8.7% -10.61 197.21 69.06 136.1 137.73 150.5% Belgia Cehia Danemarca Germania Estonia Grecia Spania Franta Irlanda Italia Cipru Letonia Lituania Luxemburg Ungaria Malta Olanda Austria Polonia Portugalia Slovenia EUR / 100 Kg CZK/ 100kg EUR / 100 Kg DKK / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EEK / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg CYP / 100 Kg EUR / 100 Kg LVL / 100 Kg EUR / 100 Kg LTL / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg HUF / 100 Kg EUR / 100 Kg MTL / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg PLN / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg SIT / 100 Kg 131.03 541.64 163.71 150.11 35.05 149.273.0% 0.03 197.00 160.99 168.0% 6.123.18 165.67 158.5 135.23 483.73 2.30 135.3% 7.8% 8.08 44.73 148.45 145.76 130.21 881 118.24 129.9 142.48 513.7% 6.14 134.33 36.274.819.00 33.58 141.53 457.85 69.00 186.0 163.59 188. 130.37 37.4 134.4 141.21 154.6% 14.6 133.026 2006 iulie 151.26 148.7% -4.73 134.00 186.88 162.73 154.782 2005 dec 137.11 504.55 153.60 1.6 146.32 512.84 149.26 141.19 2.205.23 553.371 2006 mai 139.47 34.41 2.3% 6.37 69.20 198.39 140.42 503.74 131.76 148.90 167.09 36.99 570.1 138.62 4.28 546.00 197.65 150.4 150.7% -4.75 541.284.00 186.40 69.412 161.087 2006 aprilie 139.04 138.29 35.04 4.36 107.48 150.024 143.49 156.52 145.16 38.30 4.44 152.95 107.03 36.57 161. 140.119.36 145.59 159.15 144.00 33.40 170.4 133.30 132.69 107.68 151.74 41.14 107.83 107.63 150.75 140.

83 101.35 99.3% 7.02 1.598.40 5.75 5.91 105.01 106.41 5.231 132.05 1.13 156.44 132.97 160.73 138.21 134.6 144.226 131.59 5.26 133.404.44 152.27 143.87 139.6 159.13 5.60 155.32 1.66 152.80 104.98 141.3% 0.10 157.1 142.15 143.287 136.387 149.68 1.6% 8.31 132.1 147.EUR / 100 Kg 151.96 141.28 5.66 1.10 145.305 136.58 134.8% Slovacia Finlanda Suedia U.284 136.0% 9.22 147.879.79 157.9% 6.35 131.92 5.70 144.595.35 141.122.39 159.59 144.20 147.731.4 137.624.31 141.73 145.2 165.82 157.10 98.43 6.12 130.8 148.34 99.45 1.K.90 143.76 1.08 6.32 141.80 137.002.11 1.5 141.381 149.147.43 151. SKK / 100 Kg EUR / 100 Kg EUR / 100 Kg SEK / 100 Kg EUR / 100 Kg GBP / 100 Kg EUR / 100 Kg UE EUR / 100 Kg 16 .772.31 133.46 136.280.98 1.99 162.72 97.47 105.2% 8.0 149.6 159.50 145.93 131.38 98.229 131.27 5.81 139.046.202.53 98.44 1.29 134.5% 2.92 1.16 1.7 150.8% 4.17 136.316 142.227 132.23 5.13 5.28 97.331 144.99 5.225 130.32 138.30 157.49 134.58 145.42 131.38 97.3 136.83 140.236 132.95 137.63 5.47 134.1 134.99 1.09 149.

11 1.54 518.6 58.59 2006 ian.73 23.85 34.0% -4.17 1.9 28.04 507.32 45.63 34.617 43.02 342.86 113.32 46.28 49.08 94.8 58.56 48.4 40.67 54.97 50.1 27.885.71 2.7% -0.39 45.16 33.66 31. 1 59.43 48.201 42.5% 10.86 11.54 50.72 23.65 9.75 55.10 23.173 41.78 33.60 30.72 51.2% 1.83 49.12 48.27 23.02 31.3 24.89 552.919.0% 17 .29 41.53 39.Preturi lunare pentru porci vii in Uniunea Europeana 2005 oct.4% 4.904.193 40.6 45.63 48.15 47.3 56.14 2006 martie 50.31 37.07 48.5 29.58 10.1 38.4% 9.2% 1.65 38.10 1.490 38.61 12.2 42.55 41.68 296.29 2.77 1.16 38.42 39.22 23.80 1.135 39.52 36.93 319.72 524.48 115.94 1.15 35.82 47.737 38.90 33.32 40.0% 0.2 56.27 34.178.88 34.27 336.32 11.1% 0.73 39.79 60.34 53.32 46.5 39.32 39.44 531.37 57.1 32.9 55.49 23.55 2006 sept 44.32 293.00 39.74 49.367 41.44 44.92 49.122.26 46.3% 14.25 15.29 2.0 44.07 10.32 36.46 484.14 49.0 57.215 42.50 105.87 39. 6 59.1 56.9 29.3 31.46 34.13 528.245.77 32.16 48.727 50.249 44.43 38.22 50.81 23.92 44.9% 3.29 2.16 500.34 55.00 107.5 32.24 48.1 26.242 43.43 48.8 48.82 1.243.2 32.52 40.82 542.32 36.43 301.50 284. 7 54.80 41.238 42.75 55.99 48.15 1.0 40.70 10.6 33.5% 16.69 1.20 2.51 49.16 53. Belgia Cehia Danemarca Germania Estonia Spania Franta Italia Luxemburg Ungaria Malta Olanda Polonia Portugalia Slovacia Finlanda Suedia UK UE EUR / piece CZK/ piece EUR/ piece DKK / piece EUR / piece EUR / piece EEK/ piece EUR/ piece EUR / piece EUR / piece EUR / piece EUR / piece HUF/ piece EUR/ piece MTL/ piece EUR/ piece EUR / piece PLN/ piece EUR/ piece EUR / piece SKK/ piece EUR/ piece EUR / piece SEK / 100 Kg EUR / piece GBP / piece EUR / piece EUR / piece 27.841. 48.32 40.291 45.04 35.02 49.40 1.32 533.77 297.75 55.93 335.56 50.18 37.13 61.0% 7.75 55.2% 23.225.32 35.23 33.2 45.4 38.9 50.74 45.236 41.2 33.25 44.13 51.50 1.6 60.2 32.00 529.32 32.231 43.99 42.63 44.00 2.32 43.92 121.2 33.90 507.79 49.6 39.24 599.45 33. 44.57 34.36 53.12 52.5 29.94 111.5 41.91 47.93 35.824.81 54.87 49.41 38.95 49.48 1.787.59 45.72 547.09 12.07 65.3% 3.65 326.4 33.94 49.105 56.2 57.76 42.0 46.12 55.50 38. 2 55.0 31.1% 10.60 33.173 40.2% 8.02 48.7 47.61 1.58 31.6 56.75 55.0% 11.9 27.95 9.63 23.59 50.25 2006 iunie 49.99 23.88 55.28 10.0 57.0% 14.90 49.04 49.75 55. 1 49.04 33.60 518.04 300.47 37.55 49. 7 58.19 66.14 49.27 40.126.32 33.85 Oct 06/ Oct 05 provisoire 51.23 2006 oct.36 1.65 51.04 38.5 43.40 38.41 552.578 38.2 57.68 33.32 39.00 2.25 597.11 1.257 47.48 122.75 55.09 506.71 508.31 49.68 23.936 39.05 59.75 55.96 1.66 115.9% 10.52 1.75 55.98 35.94 33.36 34.89 48.78 539.5 31.08 31.75 55.91 129.75 55.259 44.63 2005 dec 31.21 42.39 39.94 2006 mai 47.63 107.41 530.08 1.46 23.8 33.64 344.35 48.78 124.51 2006 august 46.27 43.85 526.0% -26.51 23.11 312.96 50.812 38.74 52.78 48.19 45.25 49.3 30.2 59.6% 15.274 44.54 34.11 54.884 39.85 2006 feb.2 39.07 33.93 55.75 55.67 10.86 522.3% -27.5% 14.1 32. 41.95 50.80 23.096.0 56.86 527.6 51.98 2005 nov 29.4 26.2 57.73 109.49 37.83 67.58 34.8% 1.182 40.32 29. 2 47.25 2006 aprilie 49.69 525.6% 1.95 2006 iulie 47.92 525.5 38.75 55.2 31.22 10.88 52.37 32.02 1.2% -3.