You are on page 1of 49

Politica Agricol Comun in Uniunea European i Romnia

Introducere
Piatra de temelie a Politicii Agricole Comune a fost aezat n 1957, prin Tratatul de la Roma, care la articolul 2 stipula nfiinarea unei piee agricole comune i convergena progresiv a politicilor economice din statele membre. Politica Agricol Comuna este n prezent un sistem complex de decizii i politici, fiind alctuit dintr-o serie ntreag de msuri care au mai mult sau mai puin deschidere ctre o economie liber, de pia. Odat cu finalizarea integrrii, prin aderarea Romniei i Bulgariei, PAC i-a mrit aria de influen, existnd din acest punct de vedere o coordonare centralizat, birocratic a politicilor agricole din UE 27. Scopul iniial al PAC a fost acela de a crea un oarecare echilibru social i economic ntre mediul rural i cel urban, chiar dac aceasta s-a realizat cu costuri financiare considerabile i fr respectarea unor principii concureniale i economice de baz. n primii ani, trsturile specifice ale PAC, au fost privite ca deschiztoare de drum pentru o integrare european mai rapid i intens. Crearea pieei comune europene s-a bazat pe eliminarea barierelor naionale, practic avnd la baz fuziunea sistemelor agricole i de intervenie a primelor ase state membre.

Situaia actual
Politica Agricol Comun este construit n jurul a doi piloni. Primul pilon este cel al organizaiilor comune de pia, care cuprinde toate msurile comune de reglementare a funcionrii pieelor integrate ale produselor agricole. Cel de-al doilea pilon, al dezvoltrii rurale cuprinde msuri de ordin structural, care au ca obiectiv dezvoltarea armonioas din toate punctele de vedere a zonelor rurale, innd cont de aspectele sociale, de cele care protejeaz mediul i nu n ultimul rnd de mbuntirea calitii vieii.

Actori instituionali ai politicii agricole la nivel european


Instituiile implicate n elaborarea i gestionarea msurilor de politic agricol comun sunt: Consiliul UE pentru Agricultur i Pescuit, Parlamentul European i Comisia European. Puterea legislativ revine Consiliului, Parlamentul avnd doar un rol consultativ. n Consiliu, deciziile

se iau cu majoritate calificat. n exercitarea prerogativelor de consultan, Parlamentul este asistat de Comitetul AGRI, organ permanent. Comisia European are dou atribuii majore, cea a iniiativei legislative (de reglementare) i cea a implementrii PAC. Comisia este asistat de Comitete, care sunt de trei tipuri: Comitete pentru managementul organizaiilor comune de pia (cte unul pentru fiecare organizaie comun de pia), Comitete de reglementare (cu rol consultativ n elaborarea legislaiei orizontale) i Comitete consultative (formate din reprezentani ai grupurilor de interes). Securitatea alimentar intr n atribuiile Autoritii Europene pentru Securitatea Alimentelor, organizaie independent creat n ianuarie 2002, cu rol consultativ pe lng Comisie. Direcia General pentru Agricultur, (fosta DG VI), a devenit structura care definete interesul european n elaborarea politicii agricole comune.
Pilonul I al PAC Organizaiile comune de pia

Pentru realizarea obiectivelor PAC definite n Tratatul de la Roma i n spiritul principiilor stabilite la Stressa (1958), s-a construit un sistem complex de reguli i mecanisme care reglementeaz producia, comerul i prelucrarea produselor agricole, grupate sintetic sub denumirea de organizaii comune de pia. Treptat, organizaiile comune de pia le-au nlocuit pe cele naionale pentru produsele/sectoarele care cad sub incidena PAC. n prezent, circa 90% din produsele agricole din Uniunea European fac parte dintr-o organizaie comun de pia, exemplificnd n acest sens: cereale, carnea de porc, ou i carnea de pasre, fructele i legumele proaspete i procesate, banane, vin, lapte i produse lactate, carnea de vit i viel, orez, uleiuri i grsimi (inclusiv ulei de msline i plante proteice i oleaginoase), zahr, flori i plante decorative, furaje uscate, tutun, in i cnep, hamei, semine, carne de oaie, carne de capr, precum i alte produse crora li se aplic numai anumite reglementri. Pentru implementarea msurilor comune de reglementare a pieelor, Comunitatea are la dispoziie urmtoarele instrumente: preurile, intervenia pe pia, ajutoarele financiare, cotele de producie, protecia vamal comun.
I. Preurile

Mecanismul general de funcionare a pieelor produselor agricole n Uniunea European este bazat pe un sistem complex de reglementare a preurilor de comercializare a produselor. Astfel, anual se stabilesc de ctre Consiliu trei niveluri de pre pentru produsele de sub incidena PAC i anume: preul indicativ, preul de intervenie, i preul prag.

Preul indicativ este preul la care Consiliul recomand comercializarea produselor agricole pe Piaa Intern. Nivelul su este considerat cel potrivit pentru a asigura un standard rezonabil al veniturilor productorilor agricoli. n acest spirit, iniial preurile indicative au fost fixate la niveluri foarte ridicate, n special pentru cereale. Ele au mai fost diminuate dup reformele din 1992 i 1999, dar au rmas n continuare n medie, mai ridicate dect preurile internaionale. Nu aceeai situaie se ntlnete pentru acest an agricol, cnd datorit secetei, preurile tind s se egalizeze la nivel mondial. Preul de intervenie este preul minim garantat care poate fi obinut pentru producia comercializat pe piaa intern. Atunci cnd preurile unor produse (n special la cereale, produse lactate, carne de vit, de porc, zahr, orez), ating nivelul minim (cnd oferta este n exces fa de cerere), Comunitatea intervine prin achiziia i stocarea produsului respectiv, nepermind scderea preului de pia sub preul de intervenie i asigurnd fermierilor garania unor venituri minime. Iniial, n stadiul de nceput al PAC, nivelul preului de intervenie era mult superior celui de pe piaa mondial. Msura era n spiritul obiectivului de asigurare a unui nivel de trai echitabil pentru populaia agricol. ns, preurile mari la produsele agricole primare constituiau un stimulent puternic pentru creterea produciei, astfel nct curnd s-a ajuns la situaii de supraproducie i producie excedentar pe stoc. Prin reformele din 1992 (McSharry) i 1999, preul de intervenie a fost adus spre nivelul de pe piaa mondial, n special pentru produsele generatoare de surplusuri (culturi arabile, carne de vit, lapte i produse lactate), concomitent cu acordarea ctre fermieri, de ajutoare financiare (pli compensatorii), care s compenseze pierderile suferite. n cazul cerealelor i al orezului, nivelul preului de intervenie crete n fiecare lun pentru a acoperi cheltuielile determinate de stocarea produciei de ctre fermieri n perioada de recoltare i comercializare. Creterea lunar a preului de intervenie are rolul de a evita situaiile de plasare pe pia, ntr-o singur tran a ntregii recolte, fermierii fiind ncurajai n acest fel s comercializeze producia treptat, n trane mai mici. Preul prag este preul sub care importurile de produse agricole nu pot ptrunde n Uniunea European. Raiunea este aceea c dup adugarea cheltuielilor specifice de transport i comercializare pe parcursul comunitar, preul la consumator al produselor importate s fie mai mare dect preurile produselor interne. Nivelul preului prag se obine prin aplicarea taxelor vamale la nivelul preului mondial. Iniial, taxele (prelevrile) vamale erau variabile, n funcie de variaiile preului mondial.

Acordul pentru agricultur, negociat n 1995 n cadrul rundei Uruguay a Organizaiei Mondiale a Comerului, a prevzut transformarea tuturor barierelor netarifare (inclusiv a prelevrilor variabile) n taxe vamale. II. Intervenia pe pia (stocarea) Atunci cnd preurile de pia ale unor produse ating niveluri mai mici sau apropiate de cele stabilite prin sistemul preurilor de intervenie, agenii autorizate (pentru Romnia Agenia de Pli i Intervenie pentru Agricultur APIA), cumpr i stocheaz aceste produse pentru a restabili nivelul preului. Este ncurajat i stocarea de ctre productorii privai, prin acordarea de sprijin financiar ctre acetia. Produsele stocate sunt fie revndute cnd se restabilete echilibrul pe pia, fie exportate la preuri derizorii pe pieele internaionale, fie distruse (n scenariul negativ al alterrii, ca urmare a stocrii ndelungate). Intervenia s-a aplicat mai ales la cereale, produse lactate, zahr, ulei de msline, semine oleagionase. Msura a determinat n timp, cheltuieli bugetare nsemnate n plan intern i tensiuni comerciale n planul extern. De aceea, tendina actual este de a diminua la limit rolul interveniei n mecanismul de funcionare a PAC. III. Sprijinul financiar (subvenii) Aceast categorie cuprinde: pli directe i alte ajutoare financiare, precum i restituii la export. Plile directe sunt formate din ajutoarele pentru producie i plile compensatorii. Subveniile pentru producie se aplic produselor al cror consum ar fi descurajant n situaia unui pre prea mare, obinut spre exemplu prin impunerea unui nivel ridicat al proteciei vamale. Ele se calculeaz i se acord fie pe unitate de produs, fie la suprafa, sau pe cap de animal. Rolul acestor subvenii este dublu: pe de o parte, preul pentru consumatori este meninut la un nivel rezonabil, iar pe de alt parte, veniturile productorilor rmn ridicate. Astfel de ajutoare se acord pentru: ulei de msline, semine oleaginoase, carne de oaie, tutun. Tot n aceast categorie se ncadreaz i plile care au ca scop influenarea unor anumite comportamente ale productorilor (cum sunt primele pentru calitate la gru dur, primele pentru vacile care alpteaz, prime pentru sacrificare), precum i plile pentru procesare (ajutoare pentru uscarea cerealelor/seminelor, pentru procesarea fructelor/legumelor). Plile compensatorii au fost introduse odat cu reformele McSharry din 1992, pentru a compensa pierderile suferite de fermieri n urma scderii nivelurilor preurilor de intervenie fa de preurile de pe piaa mondial.

n acest fel, o parte din eforturile financiare pentru subvenionarea agriculturii au trecut de la consumatori (care subvenionau prin preurile mari pltite) la contribuabili, n general. Plile compensatorii se acord fie sub forma unei sume anuale fixe la hectar - indiferent deci de cantitatea produs, fie pe cap de animal. Plile la hectar sunt calculate pe baza evidenei statistice a produciei obinute ntr-o perioad de referin (pentru vechile state membre, perioada 1986-1991). Astfel, ele nu coincid de la o ar la alta sau de la o regiune agricol la alta. Consiliul stabilete un cuantum uniform al subveniei valabil pentru toate rile membre (de exemplu, 63 Euro/ton la cereale), dar n continuare subvenia la hectar se calculeaz n funcie de producia medie la hectar specific fiecrei regiuni, evideniat de datele statistice din perioada de referin. Fermierii trebuie s ndeplineasc unele cerine pentru a beneficia de pli compensatorii. Prima, este respectarea unor standarde de mediu i ocupare a terenurilor deinute (cross-compliance), stabilite de fiecare stat membru n parte. Dac se constat neconformarea fa standardele respective, statele membre pot reduce cuantumul ajutoarelor directe care li s-ar fi cuvenit beneficiarilor. A doua, este cea a ngherii (pstrrii) terenurilor (set-aside), stabilit la minimum 10% din suprafaa terenurilor cu destinaia culturi arabile (situaia a fost valabil pentru perioada 20002007). Msura se refer att la prevenirea situaiilor de supraproducie, ct i la protejarea mediului nconjurtor. Produsele pentru care se acord pli directe sunt: culturi arabile, inclusiv cereale, cartofi pentru amidon, in fr destinaia fibre, ulei de msline, leguminoase cu semine, in, cnep, viermi de mtase, banane, stafide, tutun, semine, hamei, orez, carne de vit i viel, lapte i produse lactate, carne de oaie i capr. Datele statistice ale Comisiei cu privire la plile directe acordate n 2000 arat c la nivelul Uniunii Europene, acestea au nsumat peste 22 miliarde euro, din care peste 20 miliarde Euro au finanat culturile arabile i fermele de animale. Sistemul plilor directe aduce, ca alternativ de subvenionare a agriculturii, cteva avantaje fa de subvenia prin pre: n primul rnd crete gradul de transparen n sistemul de susinere a veniturilor agricole prin pre, consumatorii pltesc preuri prea mari, fr a avea certitudinea c un procent nsemnat din acestea se ntoarce napoi n agricultur. n actualul sistem, aa cum artam mai sus, mare parte din efortul financiar a trecut de la consumatori, la contribuabili n general, prin sistemul fiscal; n al doilea rnd, sistemul plilor directe avantajeaza clar productorii agricoli. n sistemul vechi, de susinere a agriculturii

prin pre, de subveniile agricole beneficiau mai degrab cei din verigile intermediare dintre consumatori i productori. Acetia din urm sunt susinui numai indirect, prin garantarea preurilor de intervenie, care le asigurau stabilitatea veniturilor, ns n realitate ei obin preurile negociate cu en-grositii i nicidecum cele mai mari preuri existente pe pia la un moment dat. Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic (OECD), arat printr-un studiu, c n sistemul subvenionrii prin pre, fermierii beneficiau efectiv numai 25% din subvenia acordat; n al treilea rnd, sunt mult diminuate stimulentele care conduceau la supraproducie, pe de o parte datorit nivelului mai mic al preului care poate fi obinut pe pia, iar pe de alt parte prin decuplarea plilor directe de volumul produciei; i nu n ultimul rnd, datorit translaiei centrului de greutate a potenialilor beneficiari ai subveniilor, dinspre piee ctre productori, s-a dorit ca fermierii mici s beneficieze oarecum proporional cu cei mari, de aceste ajutoare financiare. Alte ajutoare financiare Productorii agricoli mai pot primi diverse alte ajutoare financiare, acordate fie din bugetul comun, fie individual de ctre statele membre, n ambele situaii cu respectarea condiiilor stabilite de Comunitate. Spre exemplu, ajutoare financiare suplimentare se acord: n situaii cnd are loc o scdere justificabil a veniturilor din producia i comercializarea unui produs, cum ar fi n cazul unor calamiti naturale; pentru nghearea voluntar a terenurilor agricole i/sau conferirea unei alte destinaii, cum ar fi cultivarea cu plante pentru biomas; pentru comercializarea produselor lactate; asociaiilor de productori/comerciani care doresc s implementeze anumite msuri de cretere a calitii produselor; statele membre pot acorda ajutoare suplimentare fermelor mici care nu beneficiaz n proporie egal cu cele mari de sprijinul comunitar msur care ar fi recomandabil Romniei, datorit discrepanelor majore din punct de vedere economico-financiar i tehnic, dintre fermele comerciale i gospodriile rneti de subzisten i semisubzisten. Restituiile (refinanrile) la export Datorit nivelului mai ridicat al preurilor produselor agricole pe Piaa Intern fa de piaa mondial, productorilor le lipsete motivaia financiar de a exporta, ei avnd certitudinea c prin plasarea produsului pe piaa Uniunii Europene nu vor obine un pre mai mic dect preul de intervenie, superior preului mondial. De aceea, exporturile de produse agricole ctre alte ri sunt ncurajate de Uniunea European prin acordarea ctre exportatori, a unor sume reprezentnd diferena dintre preul indicativ i preul mai mic care se obine pe piaa internaional.

Msura este important mai ales n cazul produselor pentru care Uniunea se confrunt cu surplusuri: cereale, produse lactate, carne de vit, carne de porc, carne de pasre, ou, unele fructe i legume, ulei de msline, orez, vin, zahr. Spre exemplu, n anul 2000 cheltuielile cu restituiile la export au nsumat 5,64 miliarde euro, adic aproximativ 14% din totalul cheltuielilor agricole, din care peste jumtate au revenit laptelui i produselor lactate i zahrului. IV. Cotele de producie Aa cum am artat mai sus, diversele stimulente financiare acordate productorilor agricoli, i mai ales susinerea prin pre, i determinau pe acetia s produc mai mult pentru a ctiga mai mult. Cu ct producia obinut era mai mare, cu att erau mai mari i costurile pentru finanarea PAC. De aceea, pentru a preveni i limita supraproducia, n anii 80 a fost introdus instrumentul cotelor de producie. Cotele reprezint cantitile maxime admise pentru producia anumitor produse (lapte, legume/fructe, zahr, cartofi cu destinaia amidon, banane, furaje uscate, in i cnep pentru fibre, ulei de msline, tutun). Cotele se stabilesc la nivel comunitar, iar apoi se negociaz i se repartizeaz pe ri i n continuare pe ferme, la nivel naional. Pentru producia n surplus fa de cot, fermierii sunt fie penalizai, fie preul de intervenie pentru anul agricol urmtor scade. V. Protecia vamal n linii generale, pentru realizarea importului produselor agricole n Uniunea European este necesar obinerea unei licene de import licen condiionat de constituirea unui depozit financiar pn n momentul n care importatorul dovedete plata taxelor vamale i c produsele sale respect normele sanitare i fitosanitare, precum i cerinele de calitate europene. Taxele vamale au luat locul prelevrilor variabile la import, ca urmare a rezultatelor negocierilor din cadrul Organizaiei Mondiale a Comerului Runda Uruguay. n Uniunea European funcioneaz n prezent un sistem unic de impunere la import pentru toate produsele agricole. Potrivit acestuia, produsele agricole care intr n spaiul comunitar sunt supuse nivelului de impunere vamal care se regsete n tariful vamal comunitar. De asemenea, potrivit angajamentelor internaionale asumate de Uniunea European, pentru o serie de produse agricole exist contingente tarifare. Instrumentele prezentate mai sus nu se aplic n mod unitar tuturor produselor agricole. Organizaiile comune de pia sunt combinaii ale acestor instrumente, n funcie de caracteristicile specifice ale ofertei i cererii pentru fiecare

produs. Spre exemplu, pentru produse ca flori, ou, carne de pui, unele fructe-legume, orez, se aplic protecia vamal, fr a se stabili preuri administrate. Alte produse, precum zahrul, vinul de mas, carnea de porc, fructele i legumele proaspete, sunt susinute doar prin intermediul preurilor, fr a se acorda subvenii productorilor lor.

Obiectivele Politicii Agricole Comunede la nceputuri pn n prezent


Cile directoare ale PAC au fost stabilite n articolele 38 46 ale Tratatului de la Roma, iar n 1958 la Conferina de la Stressa s-a ajuns la concluzia c se impune de urgen protejarea pieei agricole interne i s-a convenit totodat asupra unor msuri de corelare a preurilor produselor agricole, cu structura produciei i veniturile agricultorilor. Odat cu semnarea n 1962 a Acordului de la Bruxelles, s-au pus n micare mecanismele de funcionare, produsele supuse interveniei pe pia, reglementrile comune privitoare la import i export, preurile i bineneles produciile, iar n deceniul urmtor s-au introdus treptat preurile minime garantate i s-a definit tot mai clar piaa comun. Obiectivele Politicii Agricole Comune precizate prin art. 39 din Tratatul de la Roma, sunt urmtoarele: Creterea productivitii agricole prin dezvoltarea tehnologic, prin optimizarea factorilor de producie i a resurselor umane; Creterea nivelului de trai prin asigurarea unor standarde de via corespunztoare i creterea veniturilor; Stabilizarea pieelor; Garantarea siguranei aprovizionrilor; Asigurarea unor preuri rezonabile ctre consumatori. Astfel, obiectivele PAC doreau s asigure o securitate alimentar a populaiei, o modernizare tehnologic i tehnic (dealtfel, extrem de necesar) i un echilibru ntre cerere i ofert, prin stabilizarea pieei. Totui, pentru a nelege mai bine PAC, aceasta trebuie privit ca o parte integrant a cerinelor de asisten social pentru fermieri, exprimate la nivelul tuturor statelor membre. Trebuie specificat n acest sens, c spre deosebire de alte elemente de protecie social, obiectivele politicii agricole comune amestec ntr-un mod aparte msuri legate de sporirea produciei, cu msuri legate de creterea veniturilor, evitnd astfel criteriile economice de baz, legate de eficien i de un raport echilibrat ntre producie i venituri.

Efectele PAC pot fi definite i din punct de vedere politic, astfel: permit funcionarea unui mecanism de asigurare a veniturilor, fa de un mediu social mare i divers, eterogen, fr obligaia de a avea legtur direct cu fiecare fermier n parte; degreveaz foarte mult guvernele statelor membre de necesitatea de a decide msuri de intervenie asupra politicii agricole interne; exist un interes general pentru meninerea actualului mecanism comunitar n domeniu, avnd de ctigat n general toi fermierii; folosirea unor preuri specifice pe produse, a permis instituiilor statale s aib posibilitatea de a interveni compensatoriu, ntr-un sector att de diversificat i difereniat, cum este sectorul agricol. Aadar, este evident c Politica Agricol Comun poate fi considerat ca o strategie defensiv i motivat politic, de modernizare a agriculturii europene, pentru a face fa ameninrilor interne ale societii industriale n expansiune, dar i presiunilor externe, n special cele legate de puterea economic i comercial a Statelor Unite. Protecionismul agricol, reflectat n preurile interne ale produselor alimentare (deseori cu 100 %, mai mari decat cele practicate la nivel mondial), a fost mult vreme instrumentul de baz al politicii agricole comune. n sensul acesta, PAC nu a facut nimic altceva dect s continue politicile agricole ale statelor membre fondatoare, prin trecerea concret de la impozitarea fermierilor, la protecia acestora. Chiar dac la nceput PAC a fost gndit s creasc producia de produse agro-alimentare, aceasta s-a schimbat rapid, reorientndu-se ctre mecanismele de sprijin bazate pe producie, n sensul creterii veniturilor fermierilor. n cadrul articolelor 38 46 din Tratatul de la Roma, erau cuprinse prevederi generale n ceea ce privete agricultura, fapt ce indica destul de bine faptul c aceasta va deveni o problem controversat n cadrul Uniunii Europene. Politicile naionale anterioare, au stabilit cadrul instrumentelor de baz ale PAC n mai multe privine. n primul rnd se credea ca organizarea pieei, prin stabilirea de preuri fixe, reduce riscurile induse de variaiile mari ale volumului produciei i ale preurilor mrfurilor. n al doilea rnd, organizarea comun a pieei prin preuri minim garantate, redistribuia veniturile de la consumatori ctre productori. n al treilea rnd, organizarea cuprinztoare a pieei, prin preuri fixe i garantate, a oferit tuturor categoriilor de fermieri, venituri mai mari i mai sigure. Acest aspect este foarte important de subliniat, fiindc n anii 5060, n Europa Occidental existau milioane de mici proprietari de terenuri agricole, stare de lucruri similar n prezent n Romnia.

Tot n conferina de la Stressa din 1958, statele membre au stabilit i adoptat principiile aplicrii i funcionrii PAC, care sunt valabile i n prezent i anume:

principiul pieei unice care rezult din prevederile art. 39 al Tratatului de la Roma, conform cruia, piaa comun, cuprindea agricultura i comerul cu produse agricole. Atunci, piaa agricol era n adevratul sens al cuvntului o pia comun. Unicitatea pieei impunea implicit i preuri unice pe teritoriul statelor membre, eliminarea taxelor vamale i a restriciilor cantitative privind comerul intracomunitar. Principala problem ivit a fost cea legat de armonizarea legislaiilor naionale, au fost dificulti legate de conversia preurilor comune n monedele naionale i ca urmare, funcionarea de facto a principiului unicitii pieei, a avut loc dup o perioad mai lung de timp. Finalizarea aplicrii acestui principiu a avut loc abia n 1993, dup intrarea n vigoare a Tratatului de la Maastricht, care a creat Uniunea Economic Monetar i Piaa Unic.; principiul preferinei comunitare articolul 42 al Tratatului de la Roma specific preurile anume autorizate nu trebuie s fie aplicate de o manier care s pun obstacole dezvoltrii unei preferine materiale ntre statele membre. Preferina s-a aplicat iniial pe baza unui sistem de taxe i prelevri, acionndu-se mecanismul numit prelevri i restituiri, pe baza cruia 95% din produsele agricole beneficiau de protecie vamal extern. Practic, se dorea eliminarea dependenei consumului comunitar fa de piaa extern, acordnduse prioritate produciei agricole din interiorul Comunitii. Se asigura astfel, prin mecanismul unei taxe variabile (egal cu diferena dintre preul extern i preul intern aa-numitul pre prag), o prelevare la import i restituiri la export. Acest sistem de prelevri i restituiri, a protejat piaa comun de concurena extern i a constituit o surs cert de asigurare a finanrii exporturilor. Odat cu intrarea n vigoare a Rundei Uruguay i a negocierilor din cadrul Organizaiei Mondiale a Comerului, sistemul de prelevri a fost nlocuit cu taxele vamale. n prezent, principiul se menine avnd ns o aciune limitat de obligaiile asumate n urma acordurilor semnate de Uniunea European n cadrul Organizaiei Mondiale a Comerului. Scderea proteciei preurilor, va conduce ncet dar sigur la alinierea preurilor interne la cele mondiale, n amplul proces de liberalizare a schimburilor comerciale, iar prin eliminarea subveniei la export, preferina comunitar se va reduce substanial. principiul solidaritii financiare reprezint condiia esenial de realizare a unui spaiu european integrat. Instrumentul de realizare a acestui principiu a fost decis n 1962 de Consiliul European, sub

forma Fondului European de Orientare i Garantare AgricolFEOGA, care avea drept scop finanarea n comun a cheltuielilor de aplicare a politicii agricole pentru toate statele membre i produsele agricole. Politica de finanare bugetar s-a realizat prin cele dou seciuni: 1. seciunea Garantare care finaneaz mecanismele de intervenie n pia; 2. seciunea Orientare care finaneaz dezvoltarea rural (reformele structurale, obiectivele de politic social, sprijinirea zoneler defavorizate). Aadar, putem spune c nucleul istoric al PAC este constituit de reglementarea preurilor, ajutoarele pentru producie i pentru comercializarea produselor, sistemele de depozitare i report, toate acestea suplimentate de un mecanism comun de control al importurilor i facilitare a exporturilor. Fermierii au avut un rol restrns n procesul de fixare a preurilor sau n concurena economic, iar ca efect, o perioad ndelungat de timp a fost marcat de incapacitatea fermierilor cu randamente sporite, de a face oferte mai avantajoase dect concurenii lor. Scopul principal al structurii de preuri artificial create, a fost influenarea direct a distribuiei veniturilor, ceea ce pieele economice n sine nu permit s se realizeze. n PAC, ca n toate economiile planificate, preurile pe baza crora iau fermierii deciziile, nu echilibrez cererea cu oferta, fiind necesar intervenia corelativ prin decizii politice. Altfel spus, problema satisfacerii cererii de ctre producie, nu a depins de rata profitabilitii, ci de PAC. n mod surprinztor, orientarea economic de baz a fermierilor nu a fost obinerea unui profit prin veniturile generate din pia, ci extragerea de rente prin exploatarea oportunitilor economice oferite de PAC. Aceast stare de fapt, s-a schimbat n primul rnd, odat cu reforma MacSharry, din 1992 i apoi cu celelalte reforme din 1999 i 2003, care au redus politica de preuri la o plas de siguran, introducnd totodat plile compensatorii directe.

Politica agricol i de dezvoltare rural n Romnia


Romnia este al doilea productor agricol din Europa Central i de Est dup Polonia, ponderea agriculturii n produsul intern brut fiind considerabil. Aceasta, precum i procentul populaiei ocupate n agricultur, justific pe deplin importana care trebuie acordat acestui sector. Obiectivele politicii agricole romneti de dup 1989, cel puin la nivel declarativ, au fost creterea productivitii i a calitii, sporirea veniturilor

productorilor i dezvoltarea durabil a spaiului rural, cu respectarea totodat a cerinelor de mediu. Dup 1990, Romnia a practicat o politic de privatizare i de restructurare a agriculturii, de sprijinire a produciei agricole i de liberalizare a comerului cu produse agroalimentare. n perioada tranziiei, msurile de politic agricol au variat ca sfer de cuprindere i intensitate. Punctul central al reformei din prima perioad (1990 - 1996) a fost fr doar i poate, reforma funciar. Prin Legea fondului funciar nr. 18/1991, pmntul terenurile agricole a trecut n domeniul privat, unei familii revenindu-i o suprafa maxim de 10 hectare de teren arabil i 1 hectar de teren mpdurit, ceea ce a determinat apariia a numeroase exploataii familiale de mici dimensiuni. O ncercare de remediere a acestei situaii a fost reprezentat de adoptarea Legii nr. 36/1991 privind societile agricole i alte forme de asociere n agricultur i a Legii leasing-ului funciar (Legea nr. 16/1994). n perioada 19901993, s-a meninut controlul statului asupra preurilor productorilor agricoli, adoptndu-se o politic a preurilor mici. ntr-o perioad ulterioar (1993-1996), s-a trecut la liberalizarea pe cale extins a preurilor produselor agricole i alimentare, odat cu aplicarea Legii nr. 83/1993. Politica de subvenionare a agriculturii din aceast prim perioad a vizat n special consumatorii, fiind subvenionate preurile de consum. Productorii au primit subvenii, n special n a doua parte a perioadei analizate, incluse n preul a patru produse de interes naional (gru, carne de porc, carne de pasre i lapte). Din pcate, ca i n cazul generalizat, comunitar, artat mai sus, aceste subvenii, nu au ajutat de cele mai multe ori productorii, ci mai mult procesatorii, care au impus un pre de achiziie redus a produselor primare (n special la lapte), motivaia ascuns a impunerii acestui pre mic, fiind bazat pe subvenia pe unitatea de produs primit de productor. Perioada urmtoare (1997-2000) a fost o perioad marcat de reveniri fa de msurile adoptate anterior. Au fost amendate Legea fondului funciar (n 1997) i Legea leasing-ului funciar (n 1998). A fost adoptat Legea privind circuitul terenurilor (Legea nr. 54/1998), modificat ulterior prin Legea nr. 1/2000. Aceste legi vizau creterea suprafeelor restituite fotilor proprietari la 50 de hectare de teren agricol i 10 hectare de teren mpdurit, limita maxim pe familie fiind de 200 hectare de teren arabil. Anul 1997 a marcat totodat i liberalizarea total a preului produselor agroalimentare prin abrogarea Legii nr. 83/1993.

ncepnd cu aceast a doua perioad a nceput s se acorde o importan din ce n ce mai mare politicii de dezvoltare rural. A fost pregtit lansarea Programului SAPARD n Romnia i a fost adoptat Planul Naional pentru Agricultur i Dezvoltare Rural (PNADR), aprobat de Comisia European n decembrie 2000. ncepnd cu septembrie 2000, Ministerul Agriculturii a devenit responsabil pentru constituirea Ageniei SAPARD. Sau nregistrat progrese i n domeniul legislaiei sanitare i fitosanitare. Perioada urmtoare a marcat apropierea politicii agricole a Romniei de coordonatele Politicii Agricole Comune. Accentul a fost pus pe adoptarea acquis-ului comunitar n domeniul agricol i pe pregtirea instituional. n acest sens a fost adoptat Legea privind organizarea i funcionarea pieelor produselor agricole i alimentare (Legea nr. 73/2002), au fost puse bazele pentru crearea Reelei de Informare Contabil Agricol (RICA), a fost adoptat legislaia n domeniul sntii plantelor, al controlului reziduurilor de pesticide i al organismelor duntoare. Referitor la dezvoltarea rural, n aceast perioad au fost implementate o serie de activiti pilot referitoare la investiiile n exploataiile agricole, mbuntirea prelucrrii i comercializrii produselor agricole, dezvoltarea infrastructurii rurale. n 2002 a fost realizat un Cod al Bunelor Practici Agricole privind dimensiunea ecologic a dezvoltrii rurale. Totodat, la 31 iulie 2002 a fost acreditat Agenia SAPARD. Msurile adoptate n perioada premergtoare aderrii au vizat n special completarea i asigurarea funcionalitii infrastructurii instituionale necesare implementrii acquis-ului n domeniul agriculturii, iar n perioada 20042007, eforturile MAPDR s-au concentrat pe stimularea absorbiei fondurilor SAPARD.

Strategia Comunitii pentru Dezvoltare Rural n perioada 2007-2013


Noua reglementare referitoare la dezvoltarea rural definete scopul i aria de cuprindere a asistenei de la fondul de dezvoltare rural. Este de la sine neles, c aceast abordare are i trebuie s aib un caracter general i universal aplicabil tuturor celor 27 de state membre. Liniile strategice ale Comunitii identific n acest cadru zonele importante pentru ndeplinirea prioritilor Comunitii, ndeosebi cele referitoare la

scopurile de durabilitate stabilite la Gotteborg i la strategia rennoit de la Lisabona pentru creterea inovrii i crearea de noi locuri de munc. Liniile strategice ale Comunitii pentru dezvoltare rural vor ajuta la: identificarea i punerea de acord asupra zonelor unde utilizarea sprijinului UE pentru dezvoltare rural conduce la cea mai mare valoare adugat la nivel UE; conectarea cu principalele prioriti ale UE (Lisabona, Gotteborg) i traducerea lor n politici de dezvoltare rural; asigurarea concordanei cu alte politici UE, ndeosebi n domeniul coeziunii i mediului; implementarea noii Politici Agricole Comune orientat ctre pia i restructurarea acesteia, ce va fi necesar n vechile i noile State Membre.

PAC i Dezvoltarea Rural


Agricultura continu s fie cel mai mare utilizator de teren rural precum i un determinant cheie al calitii zonei rurale i peisajului. Importana i relevana PAC i mai ales a dezvoltrii rurale au crescut o dat cu recenta lrgire a UE. Fr cei doi piloni ai PAC, politica de pia i dezvoltarea rural, multe zone rurale din Europa s-ar confrunta cu probleme economice, sociale i de mediu din ce n ce mai mari. Modelul European al Agriculturii reflect rolul multifuncional pe care l joac agricultura n bogia i diversitatea peisajului, prin produsele alimentare i motenirea natural i cultural (Concluziile Preediniei Consiliului European din Luxemburg 1997, Berlin 1999 i Bruxelles 2002 Consiliul Agricol, 14 martie 2005). Principiile orientative pentru PAC, politicile de pia i dezvoltarea rural, au fost stabilite de Consiliul European din Gotteborg din 2001 i confirmate n Concluziile Strategiei Lisabona de la Thessaloniki din iunie 2003 "Performana economic puternic trebuie s fie strns legat de utilizarea durabil a resurselor naturale i scderea nivelului deeurilor, meninnd biodiversitatea, conservnd ecosistemele i evitnd deertificarea. Pentru a rspunde acestor provocri, Consiliul European este de acord ca PAC i modificrile ei viitoare, s contribuie la realizarea dezvoltrii rurale prin sporirea accentului pe ncurajarea produselor sntoase, de calitate sporit, a metodelor de producie durabile pentru mediu, incluznd producia organic (ecologic), materiile prime regenerabile i protecia biodiversitii.

Politicile de pia i dezvoltarea rural reformate pot aduce o contribuie cheie la competitivitatea i dezvoltarea durabil n anii viitori. Ctre o agricultur durabil Reformele PAC 2003 i 2004 Reformele PAC 2003 i 2004, au reprezentat un pas major nainte pentru mbuntirea competitivitii i dezvoltrii durabile a activitii agricole n UE i au stabilit cadrul pentru reforme viitoare. Reformele succesive au ncurajat puternic competitivitatea n agricultura european prin reducerea garaniilor de sprijinire a preurilor; introducerea plilor directe decuplate ncurajeaz agricultorii s rspund semnalelor pieei generate de cererea consumatorilor mai degrab dect de stimulente strategice legate de cantitate. Includerea standardelor de mediu, de sigurana alimentelor, de sntatea i de bunstare a animalelor, consolideaz ncrederea consumatorilor i sporete durabilitatea de mediu a agriculturii.

Dezvoltare Rural 20072013


Viitoarea politic de dezvoltare rural se focalizeaz pe trei aspecte majore ale societ ii: economia agroalimentar, mediul i economia rural extins i popula ia. Noua genera ie de strategii i programe de dezvoltare rural va fi construit n jurul unei axe de cretere a competitivit ii pentru agricultur, alimentaie i silvicultur, o ax pentru managementul terenurilor i proteciei mediului i o ax pentru calitatea vieii i diversificare n zonele rurale. n cadrul axei de cretere a competitivit ii, o gam ampl de msuri va viza capitalul uman i fizic din sectoarele agricol, de alimentaie i silvic (promovnd transferul de cunotine i inovaii) i calitatea produciei. Axa pentru managementul terenurilor i protecia mediului, ofer msurile de protecie i sporire a resurselor naturale, precum i de conservare a sistemelor agicole i silvice cu mare valoare natural i a peisajelor naturale i culturale din zonele rurale ale Europei. Cea de-a treia ax, ajut la dezvoltarea infrastructurii locale i a capitalului uman n zonele rurale i la mbunt irea condiiilor de cretere i creare de locuri de munc n toate sectoarele i a diversificrii activit ilor economice. A patra ax bazat pe experiena LEADER, introduce posibilit ile de guvernan local, inovatoare, printr-o abordare de la baz spre vrf n domeniul dezvoltrii rurale.

Provocri n dezvoltarea rural


Zonele rurale sunt caracterizate printr-o mare diversitate a situaiilor, variind de la zone rurale ndeprtate, care sufer de depopulare i declin pn la zonele peri-urbane, cu presiuni puternice din partea centrelor urbane. Conform definiiei OECD, care se bazeaz pe densitatea popula iei pe unitatea de suprafa , regiunile rurale reprezint n UE-25, 92% din teritoriu. Mai mult, 19% din popula ie locuiete n zone predominant rurale i 37% locuiete n regiuni semnificativ rurale. Aceste regiuni genereaz 45% din Valoarea Adugat Brut (VAB) din UE-25 i furnizeaz 53% din ocuparea forei de munc , dar tind s rmn n urm n ceea ce privete un numr de indicatori socio-economici, inclusiv Indicatorii Structurali, comparativ cu zonele nerurale. La nivelul UE 27, n zonele rurale venitul pe locuitor se situeaz la nivelul a 2/3 din venitul obinut n zona urban, ratele activit ii pentru femei sunt mai mici, sectorul serviciilor este mai puin sau chiar deloc dezvoltat (cel puin n cazul Romniei), nivelele de educaie superioar sunt n general mai mici i un procent mai mic de gospodrii au acces la internet. ndeprtarea i periferalitatea sunt probleme majore n unele zone rurale. Aceste dezavantaje tind s fie chiar mai semnificative n zonele predominant rurale, dei viziunea general la nivel UE poate varia substanial ntre Statele Membre. Lipsa de oportunit i, contacte i infrastructur de pregtire sunt o problem specific femeilor i tinerilor din zonele rurale ndeprtate. n UE-15, agricultura reprezenta 2% din PIB, n noile State Membre 3%, iar n Romnia i Bulgaria mai mult de 10%. n noile State Membre, de trei ori mai muli oameni muncesc n agricultur (12%) comparativ cu vechile state membre (4%). n Bulgaria i Romnia, nivelele de ocupare n agricultur sunt considerabil mai ridicate, depind 30 % din populaia rural. Sectorul agricol i cel alimentar combinate, reprezint o parte important a economiei UE, asigurnd 15 milioane de locuri de munc (8,3% din totalul ocuprii) i 4,4% din PIB pentru UE-25. UE este cel mai mare productor de alimente i buturi din lume, cu o producie combinat de 675 miliarde euro. Totui, sectorul rmne foarte polarizat i fragmentat n ceea ce privete mrimea, cu oportuniti i ameninri semnificative pentru societile comerciale i formele asociative, ce activeaz n domeniu. Silvicultura i industriile asociate angajeaz aproximativ 3,4 milioane de oameni cu o cifr de afaceri de 350 miliarde euro, ns doar 60% din creterea anual a pdurilor este exploatat n prezent.

Agricultura i silvicultura reprezint 77% din utilizarea pmntului din UE25. performaa de mediu a agriculturii n conservarea i sporirea resurselor naturale n ultimii ani fiind mixt. n ceea ce privete calitatea apei, surplusul total de azot nu s-a schimbat semnificativ din 1990 n vechile State Membre. Problemele de emisii de amoniu, eutrofizare, degradarea solului i declinul biodiversitii persist n multe zone. Totui, o parte nsemnat a zonei agricole este destinat produciei organice (5,4% milioane hectare pentru UE-25) i resurselor regenerabile (0,9 milioane hectare pentru UE-15). Tendinele pe termen lung n schimbrile climatice vor modela din ce n ce mai mult modelele agricole i silvice. Protejarea biodiversitii a fcut pai nainte prin implementarea Reelei Natura 2000 la nivel european s-a alocat n jur de 12-13% din zona agricol i silvic. Sistemele agricole cu mare valoare natural joac i acestea un rol important n conservarea biodiversitii i habitatelor, precum i n protecia peisajului i calitatea solului. n majoritatea Statelor Membre, aceste sisteme agricole reprezint ntre 10% i 30% din zona agricol. n unele zone, abandonarea agriculturii ar putea duce la grave riscuri de mediu. Definiia OECD este bazat pe cota de populaie ce locuiete n comunele rurale (de exemplu, cu mai puin de 150 de locuitori pe km 2) ntr-o regiune NUTS III. Aceasta este singura definiie a zonelor rurale recunoscute la nivel internaional. Totui, n unele cazuri, nu ine cont n totalitate de populaia care locuiete n zone rurale mai populate, mai ales n cele peri-urbane. Zonele rurale prin urmare, se confrunt cu provoc ri specifice n ceea ce privete creterea veniturilor, locurile de munc i durabilitatea n anii viitori. Dar ele ofer reale oportunit i prin poten ialul lor de cretere n sectoarele noi, prin asigurarea condi iilor de recreere rural i turism, atractivitatea ca loc de via i munc , i rolul lor de rezervor de resurse naturale i de peisaje foarte valoroase. Sectoarele agricol i alimentar trebuie s foloseasc oportunit ile oferite de noile abord ri, tehnologii i inova ii pentru a r spunde nevoii pie ei n dezvoltare att n Europa ct i la nivel global. Mai presus de toate, investiiile n resursa cheie i anume capitalul uman, vor permite zonelor rurale s priveasc spre viitor cu ncredere. Cu ocazia relansrii Strategiei de la Lisabona, Consiliul European a reafirmat c aceasta trebuie vzut n contextul mai larg al dezvoltrii durabile, c nevoile prezente trebuie ndeplinite fr a compromite abilitatea genera iilor viitoare de a veni n ntmpinarea nevoilor. Noua perioad de programare ofer o oportunitate unic de a refocaliza sprijinul noului fond de dezvoltare rural, pentru creterea

competitivit ii, locuri de munc noi i durabilitate. n acest sens, noul fond de dezvoltare rural este pe deplin armonizat cu Declaraia referitoare la Principiile Orientative pentru Dezvoltare Durabil i Programul de Aciune de la Lisabona rennoit, care vizeaz resursele i care doresc de a face din Europa un loc mai atractiv pentru investiii i munc, promovnd cunoaterea i inovaia pentru creterea veniturilor i crend locuri de munc mai multe i mai bune. Politica de dezvoltare rural trebuie s ajute zonele rurale s ndeplineasc aceste obiective n perioada 20072013. Aceasta, necesit o abordare strategic a creterii competitivitii, a crerii de locuri de munc i inovrii n zonele rurale i necesit guvernarea mbuntit a ndeplinirii programelor. Trebuie s existe o concentrare mai mare asupra investiiilor viitoare n oameni, n expertiz i capital n sectorul agricol i silvic, asupra noilor modaliti de a oferi servicii de mediu de succes i asupra crerii de locuri de munc mai multe i mai bune prin diversificare, mai ales pentru femei i tineri. Prin ajutarea zonelor rurale din UE s i realizeze potenialul ca locuri atractive pentru investiii, munc i via, politica de dezvoltare rural i poate juca rolul n dezvoltarea durabil a teritoriului Europei.

Stabilirea prioritilor Comunitii pentru Rural 2007-2013

Dezvoltare

n cadrul obiectivelor stabilite n reglementarea privind dezvoltarea rural, aceste linii identific prioriti pentru Comunitate, ce vizeaz integrarea politicilor majore aa cum sunt prezentate n concluziile Consiliilor de la Gotteborg i de la Lisabona. Pentru fiecare set de prioriti sunt prezentate aciuni cheie pe baza crora Statele Membre vor elabora strategiile lor naionale de dezvoltare rural, constituind astfel cadrul de referin pentru elaborarea programelor de dezvoltare rural. mbuntirea competitivitii sectoarelor agricol i silvic Agricultura Europei, silvicultura i sectorul su agroalimentar au un mare potenial de a dezvolta produse de nalt calitate i valoare adugat care rspund cererii diverse i crescnde a consumatorilor Europei i a pieelor mondiale. Resursele alocate axei I trebuie s contribuie la un sector agroalimentar european puternic i dinamic prin focalizarea asupra prioritilor de transfer de cunotine i inovaii n lanul alimentar i sectoare prioritare pentru investiii n capital fizic i uman.

Pentru a ndeplini aceste priorit i, Statele Membre trebuie s se concentreze asupra unor aciuni determinante, precum:
Facilitarea inovaiilor i accesul la cercetare i dezvoltare. Inovarea

este din ce n ce mai important pentru sectoarele agricol, agroalimentar i silvic. n vreme ce marile companii agroalimentare din Europa sunt adesea n vrful noilor tendine, introducerea de noi produse i procese ar putea contribui semnificativ la performaa procesatorilor mai mici i a firmelor agricole. ndeosebi noi forme de cooperare ar putea facilita accesul la cercetare i dezvoltare, inovare i aciuni realizate conform Programului Cadru 7 de Cercetare tiinific; mbuntirea integrrii lanului agroalimentar. Industria alimentar a Europei este una dintre cele mai competitive i mai inovatoare din lume, dar se confrunt cu o concuren mondial n cretere. Exist suficient acoperire n economia rural pentru a crea i comercializa noi produse, a pstra mai mult valoare n zonele rurale prin planuri de calitate i pentru a face produsele europene mai cunoscute pe plan mondial. Utilizarea serviciilor de consiliere i sprijin pentru realizarea standardelor Comunitii va contribui la acest proces de integrare. Un sector agricol orientat ctre pia va ajuta i mai mult la consolidarea poziiei sectorului agroalimentar al Europei ca angajator principal i surs de cretere economic; ncurajarea prelurii i difuzrii sistemelor IT. Sectorul agroalimentar n ntregime a fost identificat ca deficitar n preluarea tehnologiilor IT. Aa se ntmpl mai ales n cazul firmelor mici. Adoptarea aplicaiilor afacerilor electronice este nc la un nivel sczut n afara companiilor multinaionale i a marilor lor furnizori. Fondurile de dezvoltare rural trebuie s completeze iniiativele viitoare ale Comisiei mai ales n domeniile afacerilor electronice (mai ales n ce privete IMM-urile), abilitile electronice i nvarea electronic. Ocrotirea antreprenoriatului dinamic. Reformele recente au creat un nou mediu orientat spre pia pentru agricultura european. Aceasta aduce noi oportuniti firmelor agricole. Dar realizarea acestui potenial economic va depinde de dezvoltarea abilitilor strategice i organizaionale; Dezvoltarea de noi puncte de desfacere pentru produsele agricole i silvice. Noi puncte de desfacere pot oferi o valoare adugat mai mare. Sprijinul pentru investiii i pregtire n domeniul produciei nealimentare conform dezvoltrii rurale, poate completa msurile luate conform primului pilon prin crearea de noi puncte de desfacere pentru producie sau pentru sprijinirea dezvoltrii materiilor energetice regenerabile, biocombustibililor i capacitii de producie;

mbuntirea performanelor de mediu ale fermelor agricole i

silviculturii. Durabilitatea pe termen lung va depinde de abilitatea de a fabrica produse pe care consumatorii doresc s le cumpere, respectnd n acelai timp standardele de mediu. Investiiile n performane de mediu sporite pot i vor conduce la un ctig de eficien n producie i la crearea unor situaii de succes; Restructurarea sectorului agricol. Dezvoltarea rural este un instrument determinant pentru restructurarea hrii agricole. Ajustrile agricole reuite pot fi cheia mbuntirii competitivitii i durabilitii de mediu a sectorului agricol i care pot spori numrul locurilor de munc i creterea n domeniile legate de economie. Toate Statele Membre trebuie s anticipeze i s promoveze schimbarea n cadrul sectorului agricol n contextul restructurrii, i s dezvolte o abordare proactiv a pregtirii i reconversiei agricultorilor, mai ales n ceea ce privete abilitile profesionale transferabile. Pentru a spori rennoirea generaiilor n agricultur, trebuie avute n vedere combinaii de msuri disponibile conform axei 1 adaptate nevoilor tinerilor agricultori. mbuntirea mediului i zonelor rurale Pentru a proteja i spori resursele naturale ale UE i peisajele din zonele rurale, resursele alocate Axei II trebuie s contribuie la trei aspecte prioritare la nivel european i anume: biodiversitatea i conservarea sistemelor agricole i silvice cu mare valoare natural, apa i schimbrile climatice. Msurile disponibile conform Axei II trebuie s fie folosite pentru a integra aceste obiective de mediu i pentru a contribui la implementarea reelei agricole i silvice Natura 2000, la angajamentele de la Gotteborg de stopare a declinului biodiversitii pn n 2010, la obiectivele Directivei Cadru pentru Ape i la obiectivele Protocolului de la Kyoto pentru ameliorarea schimbrilor climatice. Pentru a ndeplini aceste obiective, Statele Membre trebuie s i focalizeze sprijinul asupra unor aciuni cheie precum:
Promovarea serviciilor de mediu i a practicilor agricole ce in de

bunstarea animalelor. Cetenii europeni se ateapt ca agricultorii s respecte standardele obligatorii. Dar muli sunt de acord i cu faptul c agricultorii trebuie s fie remunerai pentru c semneaz angajamente care merg mai departe de condiiile uzuale privind protecia mediului, oferind servicii pe care piaa nu le-ar oferi singur, mai ales cnd se focalizeaz asupra unor resurse specifice precum apa i solul; Conservarea peisajului agricol. n Europa, mare parte din mediul rural valoros este produsul agriculturii. Sistemele agricole

corespunztoare ajut la conservarea peisajelor i habitatelor, cuprinznd o palet larg, de la mlatini la pajiti uscate i puni montane. n multe zone, aceasta este o parte important a motenirii naturale i de ce nu, culturale i a atractivitii generale a zonelor rurale, ca locuri de via i munc; Combaterea schimbrilor climatice. Agricultura i silvicultura sunt n fruntea dezvoltrii resurselor energetice regenerabile i a resurselor naturale pentru instalaii de bioenergie. Dezvoltarea acestor surse de energie trebuie s in cont de reducerea de emisii de gaze cu efect de ser i conservarea efectului pdurilor de reducere a carbonului i de cretere a materiilor organice n compoziia solului; Consolidarea contribuiei agriculturii organice (ecologice). Agricultura organic reprezint o abordare holistic, alternativ a agriculturii durabile. n acest sens, contribuia sa la obiectivele de securitate alimentar i protecia mediului ar putea fi i mai accentuat; ncurajarea iniiativelor de mediu/economice de succes. Asigurarea de bunuri materiale, ndeosebi prin msuri agricole i de mediu, poate contribui la crearea unei identiti specifice zonelor rurale i a produselor lor alimentare. Ele pot forma o baz pentru cretere economic i locuri de munc, asigurate prin turism i prin oferirea de posibiliti de recreere rural, mai ales cnd este legat de diversificarea spre turism, meteuguri, tradiii sau sectorul nealimentar; Promovarea echilibrului teritorial. Programele de dezvoltare rural pot aduce o contribuie vital la creterea atractivitii zonelor rurale. Ele pot de asemenea ajuta la asigurarea c ntr-o economie competitiv, bazat pe cunoatere, este pstrat un echilibru ntre zonele rurale i cele urbane. n combinaie cu alte axe ale Programului, msurile de administrare a terenurilor pot avea o contribuie pozitiv la distribuirea spaial a activitii economice i la coeziunea teritorial. mbuntirea calitii diversificrii vieii n zonele rurale i ncurajarea

Resursele alocate domeniilor diversificrii economiei rurale i creterii calitii vieii n zonele rurale conform Axei III, trebuie s contribuie la prioritatea general de creare de oportuniti de ocupare a forei de munc. Gama msurilor disponibile conform Axei III trebuie s fie folosit mai ales pentru a promova dezvoltarea capacitilor personale, dobndirii de abiliti i organizrii pentru dezvoltarea infrastructurii i strategiei

locale i de asemenea s ofere garania c zonele rurale rmn atractive pentru generaiile viitoare. n promovarea pregtirii, informrii i dezvoltrii antreprenoriatului, nevoile specifice ale femeilor i tinerilor trebuie luate n considerare cu prioritate. Pentru a ndeplini aceste priorit i, Statele membre trebuie s i focalizeze sprijinul asupra unor aciuni eseniale, precum:

Creterea activitilor economice i a ratelor de ocupare profesional, n economia rural extins. Diversificarea este necesar pentru cretere, ocupare i dezvoltare durabil n zonele rurale, pentru a putea s contribuie la un mai bun echilibru teritorial, att din punct de vedere economic ct i social. Turismul, meteugurile i asigurarea posibilitilor de recreere rural, sunt sectoare de cretere n multe regiuni i ofer oportuniti att pentru diversificarea n cadrul fermei ct i de dezvoltare a microntreprinderilor din economia rural extins; ncurajarea intrrii femeilor pe piaa muncii. Iniiativele locale de dezvoltare a facilitilor de ngrijire a copiilor n zonele rurale, pot mbunti oportunitile de angajare i facilitile de acces a femeilor la piaa muncii. Aceasta poate include dezvoltarea infrastructurii de ngrijire a copiilor, potenial n combinaie cu iniiativele de ncurajare a nfiinrii de ntreprinderi mici legate de activitile rurale; Dezvoltarea microafacerilor i meteugurilor se poate face pornind de la deprinderile i abilit ile tradiionale sau se pot introduce noi competene, ndeosebi cnd acestea se combin cu achiziia de echipamente, cu pregtirea, astfel ajutnd la promovarea antreprenoriatului i la dezvoltarea structurilor economice viabile; Pregtirea tinerilor n dezvoltarea abilit ilor specifice zonei poate rspunde cererii de servicii turistice, de recreere, de mediu i de produse de calitate; ncurajarea adoptrii i difuzrii ITC . Adoptarea i difuzarea ITC este esenial n zonele rurale pentru diversificare, precum i pentru dezvoltare local, pentru asigurarea de servicii specifice i promovarea includerii electronice. Astfel de iniiative pot facilita foarte mult adoptarea IT-ului de ctre fermele locale i ntreprinderile rurale i adoptarea afacerilor electronice i comerului electronic. ncurajarea dezvoltrii turismului. Turismul este un sector major de cretere n multe zone rurale. Utilizarea sporit a ICT n turism pentru rezervri, promovare, marketing, proiectarea serviciilor i a activitilor recreaionale poate ajuta la mbuntirea numrului

de vizitatori i la creetrea lungimii sejururilor, mai ales cnd aceasta ofer legturi cu faciliti mai puine i ncurajeaz agroturismul; mbuntirea infrastructurii locale, mai ales n Noile State Membre. Investiii semnificative vor fi fcute n infrastructura principal de comunicaii, transport, energie i ap, n anii urmtori. Un sprijin considerabil va fi disponibil din partea Fondurilor Structurale, variind de la reele transeuropene, la dezvoltarea conexiunilor cu parcurile tiinifice sau de afaceri. Pentru ca efectul de multiplicare s fie complet n sensul locurilor de munc i al creterii, infrastructura local la scar mic, sprijinit de programe de dezvoltare rural poate juca un rol vital n conectarea acestor investiii majore n strategiile locale pentru diversificare i dezvoltare a potenialului sectorului agricol i alimentar.

Construirea capacitii locale de ocupare i diversificare Resursele alocate Axei IVLEADER, trebuie s contribuie la punerea n valoare a prioritilor Axei I i II i ndeosebi ale Axei III, dar pot de asemenea juca un rol important n sensul de mbuntire a guvernrii i de mobilizare a potenialului endogen de dezvoltare a zonelor rurale. Sprijinul conform axei LEADER, ofer posibilitatea n contextul unei strategii de dezvoltare local bazat pe nevoile i punctele forte locale, de a combina cele trei obiective competitivitate, mediu i calitatea vieii/diversificare. Abordrile integrate ce implic agricultori, silvicultori i ali actori rurali, pot asigura i spori motenirea natural i cultural local, cresc nivelul de contientizare fa de mediu i investesc n promovarea produselor speciale, turismului i surselor de energie regenerabil. Pentru a ndeplini aceste priorit i, Statele membre trebuie s i focalizeze sprijinul asupra unor aciuni cheie precum: Construirea capacitii de parteneriate locale, animarea i promovarea dobndirii de abiliti care pot ajuta la mobilizarea potenialului local; Promovarea parteneriatelor public private. n special axa LEADER, va continua s joace un rol important n ncurajarea abordrilor inovatoare ale dezvoltrii rurale i n unirea sectoarelor public i privat; Promovarea cooperrii i inovrii. Iniiativele locale precum LEADER i sprijinul pentru diversificare pot juca un rol esenial n

conectarea oamenilor cu ideile i abordrile noi, ncurajnd inovarea i antreprenoriatul i promovnd inclusivitatea i oferirea de servicii locale. Comunitile on-line pot ajuta la diseminarea cunotinelor, la schimbul de bune practici i la nouti n produse i servicii rurale; mbuntirea guvernrii. Axa LEADER poate ajuta la implementarea abordrilor inovatoare de conectare a agriculturii, silviculturii i economiei locale, astfel ajutnd la diversificarea bazei economice i la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale. Traducerea prioritilor n programe Resursele alocate prioritilor de dezvoltare rural ale Comunitii (n cadrul limitelor minime de fonduri alocate pentru fiecare ax), vor depinde de situaia specific, de punctele forte i cele slabe ale fiecrei zone de program. Fiecare dintre prioritile Comunitii, precum i contribuiile sale la obiectivele de la Gotteborg i Lisabona, vor trebui traduse n contextul Statelor Membre, n planurile naionale de strategie i n programele de dezvoltare rural. n multe cazuri, vor fi priorit i naionale i locale pentru probleme specifice legate de sectorul agroalimentar i silvic. Se poate ca zonele rurale s trebuiasc s rezolve i alte chestiuni specifice, precum presiunea peri-urban, omajul, ndeprtarea sau densitatea sczut a populaiei. Complementaritate ntre Instrumentele Comunitii Sinergia dintre politicile structurale, politicile de ocupare i de dezvoltare rural trebuie ncurajat. n acest context, Statele Membre trebuie s asigure complementaritatea i coerena dintre aciunile ce vor fi finanate prin Fondul European pentru Cercetare-Dezvoltare, Fondul de Coeziune, Fondul Social European i Fondul European de Dezvoltare Regional, pe un teritoriu dat i ntr-un anumit domeniu de activitate. Principalele linii orientative n ce privete zona de demarcaie i mecanismele de coordonare dintre aciunile sprijinite prin diferite Fonduri, trebuie s fie definite la nivel naional de un plan strategic/cadru de referin strategic naional. Pentru investiii n infrastructur, scala de intervenie poate fi un principiu orientativ. De exemplu, pentru investiii n transport i alte infrastructuri la nivel de Stat Membru sau de regiune/subregiune, vor fi folosite instrumentele Politicii de Coeziune, n vreme ce la nivel local, msura serviciilor de baz conform Axei III poate fi folosit, asigurnd conexiunea i coerena dintre nivelul local i regional.

n ceea ce privete dezvoltarea capitalului uman, sprijinul prin dezvoltarea rural va viza agricultorii i agenii economici implicai n diversificarea economiei rurale. Populaia zonelor rurale poate primi sprijin ca parte a abordrii integrate de jos n sus. Aciunile n aceste domenii trebuie implementate n conformitate cu obiectivele Strategiei Europene de Ocupare, aa cum se stipuleaz n Liniile Integrate pentru Cretere i Locuri de munc, fiind coerente cu aciunile ntreprinse prin programele naionale de reform n cadrul procesului de la Lisabona. Programul de lucru Educaie i Pregtire 2010 caut s ndeplineasc latura de educaie i pregtire a obiectivelor de la Lisabona. Educaia continu este centrul acestui program i se aplic la toate nivelele i tipurile de educaie i pregtire, inclusiv celor din sectoarele agricole, silvice i agroalimentare. Sistemul de raportare Noua reglementare a dezvoltrii rurale prevede monitorizarea strategiilor naionale i comunitare. Baza pentru raportare asupra progresului va fi dat de cadrul comun pentru monitorizare i evaluare, ce trebuie stabilit n cooperare cu Statele Membre. Cadrul va oferi un set limitat de indicatori i de metodologii comune, putnd fi suplimentat prin indicatori specifici programelor pentru o ct mai bun reflectare a caracterului fiecrei zone de program. Un set comun de indicatori va permite agregarea produselor, rezultatelor i a impactului la nivel UE i va ajuta la evaluarea progresului n ndeplinirea priorit ilor Comunitii. Indicatorii iniiali, definii la nceputul perioadei de programare vor permite evaluarea situaiei iniiale i vor forma baza pentru dezvoltarea strategiei programului. Activitile de evaluare vor avea loc n mod continuu, cuprinznd la nivel de program evaluri anterioare, la jumtatea perioadei i posterioare, precum i alte activiti de evaluare considerate utile pentru mbuntirea managementului programului i impactului acestuia. Toate acestea vor fi nsoite de studii tematice i evaluri de sintez la nivel de Comunitate, precum i de activiti ale reelei europene pentru dezvoltare rural, ca platform de schimb de experien i capacitate de construcie pentru evaluare n Statele Membre. Schimbul de bune practici agricole i de mediu i de rezultate ale evalurilor, poate contribui semnificativ la eficiena dezvoltrii rurale. n acest sens, reeaua rural european trebuie s joace un rol central n facilitarea contactelor la nivel european i nu numai.

Competitivitatea alimentar

sectoarele

agricol,

forestier

Agricultura i silvicultura constituie prin tradiie ramuri importante ale economiei romneti, att prin dimensiunea suprafeei agricole (14,7 milioane ha) i a suprafeei acoperite de pduri i alte terenuri cu vegetaie forestier (6,7 milioane ha), ct i n special, prin ponderea populaiei ocupate n agricultur i silvicultur (32 %). Din totalul populaiei rurale (9,7 milioane) peste 8 milioane o reprezint populaia cu vrsta de peste 15 ani, iar 46,3% o reprezint populaia activ. n anul 2004, contribuia sectorului primar (agricultura, silvicultura i piscicultura) la formarea VAB a fost de 14,1%, n scdere de la 16,2% n 1998, din cauza produciei reduse (INS Anuarul Statistic, 2006). n ceea ce privete sub-sectoarele, producia vegetal are un caracter preponderent cerealier (69% din suprafaa arabil). Suprafeele cultivate cu plante tehnice (rapi, in, cnep etc.), precum i cu plante furajere, plante medicinale i aromatice sunt limitate, n principal din cauza dificultilor n asigurarea dotrilor pentru mecanizarea acestor culturi. Media produciilor de cereale oscileaz de la un an la altul, fiind dependent de condiiile climatice i rmne relativ sczut n comparaie cu potenialul rii. Produciile medii nregistrate la principalele cereale cultivate, n perioada 2000-2005, au fost la gru de 2.508 kg/ha, reprezentnd 40% din potenial, iar la porumb boabe 3.150 kg/ha, reprezentnd 39,4% (conform estimrilor specia-litilor ASAS). n ceea ce privete patrimoniul viticol, suprafeele cultivate cu vi de vie nobil, n perioada 19982005 au sczut cu 16%. Nivelul productiv al viei de vie nobil este de doar 30 hectolitri de vin/hectar, prezentnd un decalaj semnificativ fa de media statelor membre UE, care este de 50 hectolitri de vin/hectar. Suprafaa cultivat cu vii hibride aparinnd exploataiilor individuale a sczut n aceeai perioad cu 20%. Plantaiile de pomi s-au redus de la an la an, iar produciile obinute au sczut att din punct de vedere al cantitii, ct i al calitii. Suprafeele cu livezi i pepiniere au sczut n perioada 19982005, cu 15%. n sectorul de cretere a animalelor se remarc scderea efectivelor totale de animale n perioada 20002005: bovine (-9%), suine (-8%), ovine (9,5%), scdere cauzat inclusiv de creterea preului furajelor. Efectivele de psri ns, au crescut cu 24,5%, iar numrul de familii de albine a crescut cu 43,2%. n ciuda acestor scderi, producia total de carne, exprimat n mii tone greutate n viu, a crescut n perioada 2000-2005 cu 4,2%. Pe specii, s-au nregistrat creteri de 23% pentru carnea de pasre, 16% pentru carnea de bovine i de 1,8% pentru carnea de ovine/caprine. n aceeai perioad,

producia de carne de porc a nregistrat o scdere de 9,8%. Producia total de lapte (inclusiv laptele destinat pentru consumul vieilor) a crescut n perioada analizat cu 14%, iar pentru lapte de vac i bivoli cu 12,0%. Producia de ou a crescut cu 37,5%, iar cantitatea de miere extras a crescut cu 77% pentru aceeai perioad.

Economia rural i calitatea vieii


Structura economiei rurale Economia rural prezint caracteristici diferite n funcie de regiuni, de trsturile socio-demografice i de specificul economic. Aceast difereniere este vizibil mai ales n ceea ce privete srcia n spaiul rural romnesc, reflectat ntr-un nivel sczut de trai al populaiei i lipsei de surse de venit constante i/sau alternative. Activitile specifice, altele dect cele agricole i forestiere n spaiul rural, depind de distribuia teritorial i de alte activiti ale lanului de distribuie. Astfel, se poate spune c aceste activiti depind de resursele naturale locale disponibile, de relieful i de tradiiile zonei. n ceea ce privete datele statistice, aa cum s-a menionat anterior, agricultura, industria alimentar i silvicultura sunt de o importan primordial pentru economia rural, prezena activitilor non-agricole, n special a celor legate de sectorul primar i exploatarea resurselor naturale, procesarea fiind nesemnificativ deocamdat. Activitile din spaiul rural includ: procesarea produselor alimentare, mici activiti comerciale, de servicii i meteugreti. Cu excepia industriei miniere i a industriei energetice, activitile non-agricole sunt derulate de ctre micro-ntreprinderi i ntreprinderi mici i mijlocii (IMM-uri). n general, economia rural este mai puin diversificat i ntr-o mare msur, dependent de activitile agricole, ceea ce are drept consecin venituri reduse pentru ntreprinztorii din mediul rural. La nivel naional, ponderea VAB n sectorul primar a sczut cu 2,1% din 1998, devenind 14,1% n 2004; o scdere mai puin semnificativ s-a nregistrat n sectorul secundar, 34,3% n 2004, n timp ce n sectorul teriar (serviciile) a crescut de la 48,4% n 1998, la 51,6% n 2004. La nivel regional, rata VAB n sectorul teriar a variat ntre 42,4% n Regiunea de Sud i 50,9% n Regiunea de Nord-vest, n 2004. (INS Anuarele Statistice ale Romniei 1999-2005). Date statistice comparative referitoare la VAB, pentru economia rural, nu sunt disponibile.

Dezvoltarea afacerilor i turismului Dezvoltarea afacerilor n activitatea economic naional, n anul 2005 existau un numr de 450.666 de ageni economici, din care majoritatea erau ntreprinderi mici i mijlocii, reprezentnd 99,5% din totalul ntreprinderilor. Referitor la densitatea acestora, n Romnia erau n medie 20,38 IMM /1000 de locuitori (cifr aproape de 3 ori mai mic dect media european). Dezvoltarea afacerilor n Romnia, n ceea ce privete microntreprinderile, prezint diferene mari ntre regiuni, rata cea mai ridicat s-a nregistrat n regiunea Nord-Est, 13,8%, iar cea mai redus n regiunea Sud-Vest, 7,6%, iar n Bucureti-Ilfov - 23,6% (INSAnuarul Statistic al Romniei, 2006). Analiza micro-ntreprinderilor din spaiul rural, evideniaz capacitatea relativ redus a acestora de a rspunde exigenelor referitoare la furnizarea locurilor de munc pentru populaia din mediul rural; n anul 2005, acestea reprezentau 13% din numrul total al micro-ntreprinderilor la nivel naional. Mai mult de 50% (21.316 micro-ntreprinderi) din totalul micro-ntreprinderilor din mediul rural (40.714) desfoar activiti de comer. Explicaia acestui fenomen rezid n resursele sczute, perioada mai scurt pentru recuperarea investiiilor, lipsei de capaciti i abiliti antreprenoriale. n acest sens, obiectivul este sprijinirea microntreprinderilor din alte domenii, care pot avea un impact pozitiv asupra economiei rurale. Analiza activitilor comerciale, de artizanat i servicii, indic faptul c n ciuda aparenelor, numrul de locuitori din zona rural, ocupai n activitile de acest tip, e nesemnificativ. n realitate, aceste activiti sunt o parte component a unei piee a muncii neoficiale n spaiul rural. Totui, venitul care poate fi obinut din aceste surse acoper doar necesarul pentru subzisten, existnd nevoia acut de dezvoltare a acestor activiti care pot contribui la dezvoltarea economiei rurale, n ansamblul ei. Sectorul micii industrii artizanale, dezvoltat n perioada comunist sub forma cooperaiei, a nregistrat o scdere major dup anul 1989. ntreprinderile comerciale sunt concentrate n Nord-Est i Sud, i n proporia cea mai mic n Vest. Pe regiuni, exist mari dispariti care sunt i mai accentuate ntre judee i comune. Turism

Sectorul turistic n anul 2005, comparativ cu anul 1998, a nregistrat o cretere a numrului structurilor de cazare (+35,4%), a nivelului capacitii de cazare (+0,95%) i numrul locurilor de cazare n pensiunile turistice a ajuns la 22.061 n anul 2005, dintre care 50,5% n spaiul rural (INSAnuarul Statistic al Romniei, 2006). Dezvoltarea turismului rural n pensiuni depinde de caracteristicile specifice ale fiecrei regiuni, folclor, areale etnografice i produse agroalimentare specifice. Turismul definitoriu pentru Bucovina (NordEst) este cel religios, n Maramure (NordVest), turismul arhitectural i etnografic, n Transilvania (Centru) - turismul recreaional i cultural, arta culinar i a vinului, iar la poalele Munilor Carpai se practic pescuitul. Turismul rural i agro-turismul sunt activiti generatoare de venituri alternative, ceea ce ofer posibiliti de dezvoltare a spaiului rural, datorit peisajelor unice, ariilor semi-naturale vaste i ospitalitii locuitorilor din mediul rural. Conservarea tradiiilor, culturii, a specialitilor culinare i a buturilor precum i diversitatea resurselor turistice rurale ofer potenial pentru dezvoltarea acestui sector. Este necesar un proces de modernizare, dezvoltare i inovare pentru turismul romnesc, precum i de creare de servicii turistice moderne i competitive. Sectorul este afectat de lipsa organizrii, promovrii i diseminrii informaiilor, aspecte ce ar putea fi rezolvate prin centrele turistice ce activeaz la nivel local. Motenirea cultural O component important a vieii satului este cultura, domeniu care poate contribui n mod specific la creterea gradului de atractivitate a satului pentru populaia tnr. Mijloacele prin care se transmite cultura n mediul rural sunt cminele i alte aezminte culturale, bibliotecile, cinematografele, radioul, televiziunea i internetul. n ultimii 10-15 ani s-a putut constata o continu degradare a mediului cultural al Romniei, pe fondul reducerii sprijinului financiar acordat domeniului, att din partea bugetului public, ct i din partea finanatorilor privai. Aceast situaie a cptat aspecte alarmante n multe zone rurale, unde majoritatea cminelor culturale, caselor de cultur i a altor aezminte culturale i-au ncetat activitatea sau servesc altor destinaii. Situaia bibliotecilor este caracterizat printr-o tendin descendent, mai mult sau mai puin asemntoare cu a altor domenii din viaa cultural a satelor, i cu toate c n anul 2005 se nregistrau un numr de 8.239 de biblioteci, doar o mic parte desfurau activiti specifice.

Manifestarea identitii culturale, a tradiiilor i a obiceiurilor este influenat de regiune, care reprezint mai mult dect o zonare geografic. Date fiind acestea, meninerea identitii culturale trebuie s includ civa factori, cum ar fi educaia i consumatorii de cultur. n acest sens, protejarea motenirii rurale este extrem de important n ceea ce privete pstrarea patrimoniului cultural-tradiional, ajutnd la dezvoltarea turismului rural, ca modalitate de promovare specificului naional i a satelor romneti, cu un efect pozitiv asupra atragerii turitilor, dar i asupra populaiei locale. Dispariti n serviciile de baz din spaiul rural Infrastructura de drum n mediul rural, drumurile constituie ruta de transport cea mai important, dar dezvoltarea acestora i a traficului este nc departe de a ndeplini standardele europene. Doar jumtate dintre comune au acces direct la reeaua de drumuri, iar din acest motiv se poate spune c reeaua de drumuri actual deservete doar 3/5 din totalul populaiei rurale. Din nefericire, mai mult de 25% dintre comune nu pot utiliza drumurile n perioadele cu precipitaii. n 2005, drumurile publice n Romnia acopereau o suprafa de 79 904 km, iar dintre acestea 80% reprezentau drumuri judeene i drumuri comunale. Lucrrile efectuate n ultimii ani s-au concentrat n special pe reparaii i modernizri ale reelei de drumuri naionale. Resursele financiare limitate au fcut ca drumurile judeene i comunale s fie serios neglijate, iar calitatea i gradul lor de utilizare au sczut dramatic. Doar 10,6% din drumurile judeene i drumurile comunale au fost modernizate, dintre care 30,7% au fost acoperite cu mbrcminte uoar de tip rutier. Drumurile comunale nu sunt n general, adecvate utilizrii n scopuri de afaceri. Alte dificulti n mediul rural, sunt accesarea serviciilor medicale i educaionale, iar accesul populaiei rurale la educaia de baz i la serviciile de sntate, este mpiedicat de serviciile de transport deficitare, cu un impact negativ asupra fluxului urban rural al medicilor i profesorilor. Alimentarea cu ap potabil Asigurarea unei reele de ap potabil curent reprezint o alt problem major ce condiioneaz calitatea vieii i dezvoltarea activitilor economice n spaiul rural. Doar 33% dintre locuitorii mediului rural (3,4 milioane de locuitori) au acces la reeaua public de ap, iar n ceea ce

privete reeaua de ap cald situaia este mult mai critic. Dat fiind acest lucru, majoritatea gospodriilor (70%), folosesc fntnile pentru consumul de ap. n 2003, 43,6% din lungimea total a reelelor de alimentare cu ap potabil se afla n zonele rurale, iar 56,4% n zonele urbane. Procentul prezentat pentru mediul rural, poate prea mare statistic vorbind, ns n realitate, foarte multe dintre aceste reele nu sunt puse n funciune la ntreaga lor capacitate, sau sunt funcionale numai parial. Reeaua de canalizare Reeaua public de canalizare este nc ntr-o faz incipient n mediul rural, astfel c la sfritul anului 2004, 373 de comune (10% din totalul populaiei rurale) beneficiau de o reea de canalizare. Diferenele dintre zonele urbane i cele rurale sunt foarte mari n ceea ce privete infrastructura de canalizare. n 2003, numai 6,8% din lungimea conductelor la nivel naional, traversau satele romneti (INS Anuarul Statistic al Romniei, 2006). Educaie i formare Nivelul sczut de instruire se reflect n calitatea forei de munc din mediul rural, fiind un factor restrictiv pentru dezvoltarea economic din aceast zon. Diversificarea activitilor economice nu este susinut de un potenial de lucrtori cu formare sau experien specific diverselor tipuri de meserii. Instituiile de nvmnt din spaiul rural, reprezentate n marea lor majoritate de unitile primare i gimnaziale, sunt slab dotate n ceea ce privete materialul tehnic i didactic. Tehnologia IT este rar ntlnit n cadrul colilor din spaiul rural, iar echipamentul necesar formrii profesionale pentru ucenici sau este nvechit sau lipsete. n general, calitatea educaiei n spaiul rural este mai sczut dect n orae, din cauza dificultilor de a atrage personal didactic calificat i a problemelor de finanare. n concluzie, situaia actual a serviciilor i infrastructurii afecteaz puternic calitatea vieii n spaiul rural i constituie o piedic pentru dezvoltarea activitilor economice.

Obiectivele Planului Naional de Dezvoltare Rural PNDR 2007 2013


PNDR 2007-2013 va fi implementat ntr-o perioad de schimbri semnificative pentru agricultura i mediul rural din Romnia, ntruct ara noastr ca nou stat membru face primii pai pe piaa UE, iar efectul deplin al reformelor PAC se va resimi n aceast perioad. De

asemenea, creterea economic n general are un impact semnificativ asupra sectoarelor agriculturii i economiei rurale n termeni de oportuniti i ameninri. Contextul social i economic global al elaborrii PNDR 2007-2013 este astfel mai complex dect cel din anul 2000. Noul PNDR se concentreaz mai ales pe creterea competitivitii i economiei de scar, lund n acelai timp n considerare necesitatea de protejare a naturii, a mediului nconjurtor, a resurselor de teren i ap din zona rural precum i mbuntirea calitii vieii locuitorilor rurali. Planul Naional Strategic pentru Dezvoltare Rural, elaborat pe baza Liniilor Directoare Strategice ale Comunitii, definete urmtoarele obiective generale pentru perioada 20072013: o Creterea competitivitii sectoarelor agro-alimentar i forestier; o mbuntirea mediului si a spaiului rural; o Creterea calitii vieii n zonele rurale i diversificarea economiei rurale; o Demararea i funcionarea iniiativelor de dezvoltare local (LEADER). Pentru a contribui la ndeplinirea prioritilor comunitare n concordan cu obiectivele de la Lisabona i Gteborg, o importan deosebit va fi acordat att dezvoltrii economice ct i aspectelor de mediu i sociale. Obiectivele generale, grupate pe obiective strategice i specifice, reflect att punctele slabe i punctele tari identificate n analiza situaiei curente, ct i oportunitile oferite prin aplicarea msurilor n conformitate cu Regulamentul (CE) pentru Dezvoltare Rural nr.1698/2005. ntr-o prim etap, n cadrul Planului Naional de Dezvoltare Rural pentru perioada de programare 2007-2013, vor fi finanate urmtoarele msuri, pe cele patru axe: 1. Axa I mbuntirea competitivitii sectoarelor agricol i forestier 111-Formare profesional, informare i difuzare de cunotine 112-Instalarea tinerilor fermieri 121-Modernizarea exploataiilor agricole 122-mbuntirea valorii economice a pdurii 123-Creterea valorii adugate a produselor agricole i forestiere 125-mbuntirea i dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea i adaptarea agriculturii i silviculturii 141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzisten 142-nfiinarea grupurilor de productori

143-Furnizarea de servicii de consiliere i consultan pentru agricultori 2. Axa II mbuntirea mediului i a spaiului rural 211-Sprijin pentru zona montan defavorizat 212-Sprijin pentru zone defavorizate altele dect zona montan 214-Pli de agro-mediu 221-Prima mpdurire a terenurilor agricole 3. Axa III mbuntirea calitii vieii n zonele rurale i diversificarea economiei rurale 312-Sprijin pentru crearea i dezvoltarea de microintreprinderi 313-ncurajarea activitilor turistice 322-Renovarea, dezvoltarea satelor, mbuntirea serviciilor de baz pentru economia i populaia rural i punerea n valoare a motenirii rurale 4. Axa LEADER 4.1. Implementarea strategiilor de dezvoltare rural 411. Creterea competitivitii sectoarelor agricol i forestier 412. mbuntirea mediului i a spaiului rural 413. Calitatea vieii i diversificarea economiei rurale 4.21 Implementarea proiectelor de cooperare 4.31 Funcionarea Grupurilor de Aciune Local, dobndirea de competene i anumarea teritoriului 431-1 Construcie de parteneriate public-private 431-2 Funcionarea Grupurilor de Aciune Local, dobndirea de competene i animarea teritoriului ncepnd cu anul 2010 vor fi promovate i alte msuri, precum: 1. Axa I mbuntirea competitivitii sectoarelor agricol i forestier 113 Pensionarea timpurie a fermierilor i lucrtorilor agricoli 114 Utilizarea serviciilor de consiliere 2. Axa II mbuntirea mediului i a spaiului rural 213 Pli Natura 2000 pe teren agricol 223 Prima mpdurire a terenului non-agricol 224 Pli Natura 2000 pe teren forestier 3. Axa III mbuntirea calitii vieii n zonele rurale i diversificarea economiei rurale

341 Dobndire de competene, animare i implementarea strategiilor de dezvoltare rural Alocrile bugetare ale acestor vor fi asigurate prin redistribuire financiar n interiorul axelor. Asigurarea direcionrii fondurilor n funcie de dezavantajele structurale i cerinele teritoriale identificate

Pentru a ndeplini condiiile de eligibilitate, o investiie din domeniul privat aferent Axei I, realizat cu sprijinul FEADR, trebuie s fie amplasat pe teritoriul Romniei i necesit desfurarea urmtoarelor activiti economice: producie agricol vegetal i/sau zootehnic i silvic, procesare industrial a produselor agricole i silvice. Ca urmare a nevoilor i a dezavantajelor structurale identificate n sectorul agricol i forestier, sprijinul acordat prin msurile de investiii, urmrete ndeplinirea obiectivelor de mbuntire a competitivitii fermelor comerciale i de semi-subzisten, dar i restructurarea i modernizarea sectoarelor de procesare i comercializare a produselor agricole i silvice. Proiectele de investiii trebuie s fie n concordan cu potenialul agricol al zonei respective i s vizeze dezvoltarea capitalului fizic i promovarea inovaiilor, cel puin la nivel de deziderat. Investiiile de capital fix, vor determina progresul tehnic i vor contribui la reducerea costurilor de producie, vor conduce la obinerea de produse de calitate superioar, precum i la mbuntirea standardelor de mediu, de igien i bunstare animal i securitate a muncii. Un accent deosebit se va pune pe sprijinirea investiiilor care vor contribui la ndeplinirea prioritilor comunitare n materie de protecia mediului i anume: investiii n utilizarea surselor de energie regenerabil, mbuntirea managementului apei i a gestionrii fertilizanilor i pesticidelor, staii de epurare i a investiiilor specifice fermelor zootehnice (bazine de purin, platforme pentru gunoi). Toate aceste investiii vor fi corelate cu eforturile de mbuntire a infrastructurii agricole i forestiere. Totodat, se va asigura o accelerare a schimbrilor structurale din mediul rural, prin transformarea unui numr ct mai mare de ferme de semi-subzisten n ferme familiale comerciale, ct i preluarea acestora i nu numai, de ctre tinerii fermieri.

n cadrul axei II, sprijinul va acordat cu prioritate n zonele cu probleme majore de degradare a solului, precum i n zonele cu risc major de inundaii. Fondurile europene nerambursabile acordate prin axa III, trebuie deasemenea s fie amplasate n mediul rural, iar sprijinul pentru activiti non-agricole, impune ca beneficiarul s desfoare o activitate agricol n momentul accesrii. Datorit lipsurilor i nevoilor specifice din mediul rural, msurile derulate prin axa III, au ca scop ndeplinirea obiectivului de cretere a calitii vieii i a diversificrii economiei rurale. n acest sens, se va urmri susinerea gospodriilor agricole care nu beneficiaz de capacitatea necesar pentru a deveni competitive n domeniul agricol, astfel nct s-i poat diversifica activitatea de baz i s obin venituri alternative. Mai mult, se dorete susinerea ntregii economii rurale, prin ncurajarea antreprenoriatului (prin crearea i dezvoltarea de micro-intreprinderi), astfel nct s se elimine diferenele fa de mediul urban i s cresc standardul de via a locuitorilor din mediul rural. Investiiile private vor fi completate de investiii publice n infrastructura de baz i servicii pentru populaie, toate acestea avnd menirea de a atrage noi investiii i a menine populaia n mediul rural.

Msura 121Modernizarea exploataiilor agricole


Motivaia sprijinului n Romnia, procesul de retrocedare al terenului agricol n proprietate privat, a nceput n anul 1991 i a continuat n etape succesive, astfel nct, pn n anul 2005, s-a retrocedat peste 96% din suprafaa total a terenului agricol deinut de fermele de stat. Aadar, fragmentarea excesiv a proprietii n agricultur nsoit de gradul redus de asociere au condus la apariia unei dualiti, reprezentat pe de o parte de numrul mare al exploataiilor de subzisten i semisubzisten, iar pe de alt parte de numrul redus al exploataiilor comerciale, integral intrate pe pia. Din suprafaa agricol utilizat, exploataiile de subzisten dein n exploatare 45,24%, exploataiile de semi-subzisten 16,09 % i exploataiile comerciale 38,67% (Institutul Naional de Statistic, 2005). Exploataiile agricole de tipul Asociaii Familiale i Persoane Fizice Autorizate sunt exploataii comerciale fr personalitate juridic, fiind nscrise la Registrul Comerului. Din totalul de 13.798 de astfel exploataii, 3863 sunt Asociaii Familiale.

n ceea ce privete Persoanele Fizice Autorizate, cele mai multe, respectiv 1449, au ca activitate Cultivarea cerealelor, 743 Cultivarea legumelor, a specialitilor horticole i a produselor de ser, 235 Obinerea de fructe, 498 Creterea animalelor pentru lapte, 368 Creterea ovinelor, caprinelor, cabalinelor, 68 Creterea porcilor, 109 Creterea psrilor, 1045 Creterea altor animale, 545 sunt Exploataii mixte, iar restul i desfoar activitatea n sectorul de Servicii anexe agriculturii . Fragmentarea proprietii s-a reflectat i n procesul de nscriere al exploataiilor agricole pentru obinerea plilor directe, n sensul c aproximativ 2 milioane dintre acestea nu au ndeplinit condiiile solicitate i anume: s dein n exploatare suprafee de minim 1 ha, iar parcelele s nu aib mai puin de 0,3 ha. Nivelul tehnic de dotare existent n agricultura Romniei este insuficient, nu este adaptat condiiilor de producie care sunt foarte variate (tip de sol, pant, clim etc.) i nu este n msur s asigure efectuarea lucrrilor mecanice n perioadele optime prevzute de tehnologiile de cultur. Mai mult, capitalul fizic nc se caracterizeaz printr-un grad ridicat de uzur, att fizic ct i moral. Dei exist un potenial agricol deosebit, se remarc nc o insuficient diversificare a culturilor, n special a celor horticole, energetice, n sectorul creterii animalelor, a practicrii agriculturii ecologice, diversificare care poate veni n ntmpinarea cerinelor pieii prin sporirea gamei sortimentale a produciei i prin mbuntirea activitii de marketing. ndeplinirea standardelor de calitate a produselor agricole, a celor de protecie a mediului, de igien i bunstare a animalelor, reprezint un obiectiv principal mai ales pentru exploataiile de cretere a animalelor. n perioada 2000-2006, prin msura 3.1 Investiii n exploataiile agricole din cadrul Programului SAPARD, s-a alocat fermierilor un sprijin financiar n valoare de 259,07 milioane euro. Sprijinul a constat n achiziionarea de tractoare, maini i echipamente agricole performante, investiii pentru modernizarea tehnologiilor de obinere a produselor agricole i de cretere a animalelor. Astfel, pn la sfritul anului 2006, s-au construit i modernizat 629 de grajduri i alte construcii n ferme; s-au modernizat 16 sere pe o suprafa de 1.432 ha i s-au construit 71 sere noi pe o suprafa de 16.689 ha; s-au achiziionat 8.713 de utilaje i echipamente; s-au nfiinat i modernizat 684.403 ha de plantaii pomicole i 952.540 ha plantaii viticole, etc. Ca urmare a investiiilor realizate cu sprijin financiar acordat n perioada de pre-aderare, exploataiile agricole comerciale nu au reuit dect ntr-o mic msur s se adapteze nevoilor actuale ale pieei. Se impune astfel,

mbuntirea competitivitii exploataiilor, n special a celor de semisubzisten care prin investiii n capital fix i prin introducerea tehnologiilor noi i performante vor conduce la transformarea unui numr mare de astfel de ferme n exploataii agricole viabile. Consolidarea exploataiilor agricole se va baza n principal pe sprijinirea membrilor unei forme asociative recunoscute, a tinerilor fermieri, a exploa-taiilor agricole din zone defavorizate i va avea ca efect mbuntirea veniturilor exploataiilor agricole. Se impune n continuare, accelerarea restructurrii i modernizrii exploataiilor agricole, avnd n vedere importana economic, ecologic i social a acestora, pentru asigurarea dezvoltrii unei agriculturi competitive i durabile, n conformitate cu cerinele de ecocondiionalitate. Obiective generale Creterea competitivitii sectorului agricol printr-o utilizare mai bun a resurselor umane i a factorilor de producie Obiective specifice Introducerea i dezvoltarea de tehnologii i procedee noi, diversificarea produciei, ajustarea profilului, nivelului i calitii produciei la cerinele pieei inclusiv a celei ecologice, precum i producerea i utilizarea energiei din surse regenerabile; Adaptarea exploataiilor la standardele comunitare; Creterea veniturilor exploataiilor agricole sprijinite; Sprijinirea membrilor grupurilor de productori sau ai altor forme asociative n vederea ncurajrii fenomenului de asociere. Obiective operaionale Promovarea investiiilor n exploataiile agricole din sectorul vegetal i de cretere a animalelor i pentru realizarea de construcii noi i/sau modernizarea construciilor agricole existente din cadrul acestora i a utilitilor aferente, achiziionarea de maini i utilaje noi, nfiinarea de plantaii etc. Domeniul de aciune n cadrul acestei msuri vor fi sprijinite investiiile orientate spre dotarea cu utilaje i echipamente performante n raport cu structura agricol actual, precum i investiiile privind adaptarea construciilor agricole pentru respectarea standardelor comunitare i creterea competitivitii exploataiilor agricole.

Scopul sprijinului acordat prin msur, cuprinde: a. mbuntirea performanelor generale ale exploataiilor agricole; b. Respectarea standardelor comunitare aplicabile tipurilor de investiii prevzute la capitolul Tipuri de investiii; c. Creterea calitii produselor obinute i diversificarea produciei agricole; d. Promovarea producerii i utilizrii durabile de energie din surse regenerabile n cadrul fermei; e. nfiinarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de producie scurt (pn la 5 ani) i regenerare pe cale vegetativ (lstari, drajoni, etc.), cum ar fi culturile de plop, salcie, salcm, etc., n scopul producerii de energie regenerabil; f. Creterea competitivitii produselor agricole prin promovarea procesrii produselor tradiionale la nivelul fermei i comercializarea direct a acestora. Sectoare prioritare n cadrul msurii, sectoarele prioritare sunt: culturile de cmp, legumele, pepinierele i plantaiile de vi de vie pentru vin i struguri de mas, pepinierele i plantaiile de pomi i arbuti fructiferi, cpunriile, fermele de cretere a bovinelor, ovinelor, caprinelor i porcinelor, ferme de cretere a psrilor n sistem extensiv i ferme de cretere a psrilor pentru ou de consum. De asemenea sunt prioritare toate sectoarele n sistem ecologic.. Criterii de selecie: Exploataii agricole care nu au mai beneficiat de sprijin SAPARD/FEADR; Exploataii agricole de semi-subzisten; Beneficiarul care este membru al unei forme asociative, recunoscute conform legislaiei naionale n vigoare; Exploataii agricole aflate n zonele defavorizate; Exploataii agricole deinute de fermieri cu vrsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului; Proiectele care au i investiii pentru procesarea produselor agricole; Exploataii agricole care prevd accesarea unei msuri de agromediu Exploataii agricole care se adapteaz la standardele comunitare. Criteriile de selecie se aplic numai n situaia n care, valoarea proiectelor depuse depete valoarea alocat prin msur Prevederile acestei msuri se aplic la nivelul ntregului teritoriu al Romniei. Descrierea tipului de beneficiari

Persoane fizice autorizate, asociaii familiale autorizate i persoane juridice constituite n conformitate cu legislaia n vigoare, care funcioneaz n domeniul agricol, cu excepia exploataiilor de subzisten i a organizaiilor de productori care primesc sprijin pentru investiii prin Pilonul I. Grupurile de productori i cooperativele pot fi beneficiari ai msurii cu condiia ca investiiile realizate s deserveasc interesele propriilor membri. Definirea categoriilor de beneficiari n funcie de baza legal de nfiinare, organizare i funcionare se va face n Ghidul Solicitantului. Condiii minime obligatorii pentru acordarea sprijinului: a. Proiectul trebuie s respecte conformitatea cu obiectivul general al msurii i cu cel puin unul din obiectivele specifice; b. Proiectul s fie n acord cu potenialul agricol al zonei i s demonstreze mbuntirea performanei generale a exploataiei agricole la data drii n exploatare a investiiei; c. Beneficiarul sau responsabilul legal al proiectului trebuie s dovedeasc o pregtire profesional, n raport cu proiectul; d. Beneficiarul trebuie s declare c asigur co-finanarea investiiei; e. Beneficiarul trebuie s prezinte dovada c va obine toate avizele i acordurile conform legislaiei n vigoare din domeniul: sanitarveterinar, sanitar, fitosanitar i de mediu necesare realizrii investiiei n cadrul proiectului; f. Pentru toate tipurile de investiii,potenialii beneficiari trebuie s obin acordul de mediu n conformitate cu legislaia naional. n anumite situaii menionate n legislaie, acordul de mediu este nsoit obligatoriu de studiul de impact de mediu; g. n cazul produselor agricole cu cot de producie, beneficiarul, la depunerea cererii de finanare, trebuie s fac dovada c va deine cot la nivelul investiiei pe care urmeaz s o realizeze; h. Beneficiarul trebuie s fie nscris n Registrul fermelor i/sau Registrul agricol. Descrierea standardelor n cazul introducerii unui standard comunitar nou, se acord o perioad de graie de maximum 36 de luni de la data la care standardul devine obligatoriu pentru exploataiile agricole. Tinerilor fermieri care beneficiaz de sprijinul prevzut n Regulamentul (CE ) nr. 1698/2005 la articolul 20 lit. (a), punctul (ii), li se acord sprijin pentru investiiile realizate cu scopul respectrii standardelor comunitare n vigoare, dac au fost incluse n Planul de afaceri, prevzut la articolul 22 aliniatul (1) litera (c) din

Regulamentul menionat. Perioada de graie la sfritul creia trebuie respectate standardele comunitare, nu poate depi 36 de luni de la data instalrii tinerilor. n cadrul acestei msuri sunt eligibile investiiile pentru introducerea standardelor comunitare, conform articolului 4 i Anexei III din Regulamentul (CE) 1782/2003: Descrierea cerinelor i obiectivelor cu privire performanei generale a exploataiilor agricole la mbuntirea

Sprijinul este acordat pentru investiii corporale i necorporale care conduc la mbuntirea performanei generale a unei exploataii agricole i care ndeplinesc att standardele naionale ct i pe cele comunitare. Planul de afaceri reprezint partea economic a memoriului justificativ n cazul achiziiilor simple, sau a studiului de fezabilitate n cazul obiectivelor de investiii care au i construcii, iar beneficiarul unui proiect de investiii trebuie s demonstreze mbuntirea performanei generale a exploataiei agricole prin ndeplinirea unuia sau mai multor obiective de ordin tehnic, economico-financiar i de mediu, conform urmtoarei liste indicative: Obiective tehnice achiziia de tractoare, combine, maini, utilaje, echipamente, etc, care determin creterea productivitii muncii, mbuntirea calitii produselor agricole introducerea de tehnologii performante, mbuntirea condiiilor de lucru; - construirea modernizarea cldirilor operaionale care conduc la asigurarea conformitii cu standardele comunitare; - diversificarea produciei n funcie de cerinele pieei, realizarea de noi produse i introducerea de noi tehnologii . economico-financiare reducerea costurilor de producie i creterea rentabilitii economice a exploataiei agricole; - creterea valorii adugate brute (VAB ) a exploataiei agricole. - creterea viabilitii economice; de mediu reducerea emisiilor duntoare cu efect de ser i o mai bun gestionare a deeurilor rezultate din activitatea de producie;

reducerea emisiilor de amoniac (i a altor gaze), n special n exploataiile de cretere a animalelor prin respectarea standardelor sanitar-veterinare, de igien i de bunstare a animalelor; - asigurarea respectrii cerinelor fitosanitare, ecologice, etc.; - creterea gradului de utilizare a surselor de energie regenerabil i mbuntirea eficacitii folosirii acestora. Tipuri de investiii (corporale/necorporale) i cheltuieli eligibile n cadrul acestei msuri, sprijinul va fi acordat investiiilor corporale i necorporale, dup cum urmeaz: Construirea i/sau modernizarea cldirilor utilizate pentru producia agricol la nivel de ferm, incluzndu-le i pe cele pentru protecia mediului; Construirea i/sau modernizarea infrastructurii rutiere interne sau de acces din domeniul agricol, inclusiv utiliti i racorduri identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriu justificativ; Construirea i/sau modernizarea fermelor de taurine pentru producia lapte, care se ncadreaz n sistemul european al cotei de lapte numai pentru capacitatea care este la nivelul cotei de producie deinute de beneficiar; Construirea i/sau modernizarea serelor, inclusiv a centralelor termice i instalaiilor de irigat, asigurarea utilitilor n vederea respectrii condiiilor de mediu; Achiziionarea sau achiziionarea n leasing de tractoare noi, combine de recoltat, maini, utilaje, instalaii, echipamente i accesorii, echipamente i software specializate, Achiziionarea sau achiziionarea n leasing de noi mijloace de transport specializate, necesare activitii de producie, identificate ca necesare prin studiul de fezabilitate sau memoriu justificativ; nfiinarea plantaiilor viticole pentru struguri de mas; nfiinarea plantaiilor de pomi, arbuti fructiferi i cpuni; nfiinarea pepinierelor de vi de vie, pomi i arbuti fructiferi; Investiii pentru producerea i utilizarea durabil a energiei din surse regenerabile n cadrul fermei; Investiii pentru nfiinarea de culturi de specii forestiere cu ciclu de producie scurt i regenerare pe cale vegetativ, n scopul producerii de energie regenerabil; Investiii n apicultur, cu excepia celor realizate prin Organizarea Comun de Pia; Investiii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, cuprinznd echipamente pentru vnzarea acestora, inclusiv depozitare, rcire, etc;

Costurile generale ale proiectului, conform articolului nr. 55 din Regulamentul (CE) nr 1974/2006 cum ar fi: taxe pentru arhiteci, ingineri i consultani, studii de fezabilitate, taxe pentru eliberararea certificatelor, avizelor i autorizaiilor necesare implementrii proiectelor, aa cum sunt ele menionate n legislaia naional, achiziionarea de patente i licene (maxim 8 % din valoarea total eligibil a proiectului, dac proiectul prevede i construcii i maxim 3 % n cazul n care proiectul nu prevede realizarea construciilor); Investiii necesare adaptrii exploataiilor pentru agricultura ecologic; Investiiile necesare realizrii conformitii cu standardele comunitare. Investiiile i costurile neeligibile sunt: Construcia sau modernizarea locuinei; Achiziionarea de bunuri second-hand; Achiziia de drepturi de producie agricol, de animale, plante anuale i plantarea lor, conform art. 55, pct.2 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1974/2006; achiziionarea de teren; TVA, cu excepia TVA-ului nedeductibil, n cazul n care este n mod real i definitiv suportat de ctre beneficiari, alii dect persoanele neimpozabile, conform art.71 (3), lit. a din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005; Costuri operaionale, inclusiv costuri de ntreinere i chirie; Comisioane bancare, costurile garaniilor i cheltuieli similare; Contribuia n natur; Costuri de schimb valutar, taxe i pierderi ocazionate de schimburile valutare asociate contului euro APDRP; Costurile aferente unui contract de leasing: taxa de management, dobnzi, prima de asigurare, etc.; Costuri realizate nainte de aprobarea proiectului, cu excepia studiilor tehnice, a planurilor de afaceri i a studiilor de fezabilitate; Costuri aferente Planului de afaceri sprijinit prin msura 143 Furnizarea de servicii de consiliere i consultan pentru fermieri; Costuri privind nchirierea de maini, utilaje, instalaii i echipamente; Achiziia de mijloace de transport pentru uz personal i transport persoane; Investiii privind operaiunile de simpl nlocuire n conformitate cu art.55 din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006; Investiii n sectorul de piscicultur i acvacultur; Investiii n exploataii de cretere a animalelor de blan;

Investiiile realizate n cadrul schemelor de sprijin n conformitate cu Art. 2 (2) din Regulamentul (CE) nr. 1974/ 2006. Tipul sprijinului Sprijin public nerambursabil n cazul acordrii avansului, valoarea acestuia nu poate depi 20% din ajutorul public pentru investiii, iar plata acestuia este condiionat de constituirea unei garanii bancare sau a unei garanii echivalente, n procent de 110% din valoarea avansului. Garania se elibereaz numai n cazul n care, agenia de pli stabilete c suma cheltuielilor efectuate care corespund sprijinului public pentru investiii a depit valoarea avansului. Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi urmtoarea: Perioada 2007-2009: Pentru sectoarele la care valoarea maxim eligibil a unui proiect nu va depi 2.000.000 Euro, ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50% i nu va depi 1.000.000 Euro. Pentru aceste sectoare sprijinul neramburasabil se va putea majora cu: 5% pentru investiiile realizate de tinerii agricultori, sub 40 de ani la data depunerii cererii de finanare, pe baza prevederilor din Tratatul de Aderare (Anexa VIII: Dezvoltare Rural, Seciunea II: Dispoziii speciale privind sprijinul pentru investiii); 10% pentru investiiile realizate de agricultorii din zonele prevzute la art. 36 litera (a), punctele (i), (ii), (iii) din Regulamentul (CE) nr 1698/2005; 25% pentru investiiile avnd drept scop implementarea Directivei Consiliului 91/676/CEE din 12 decembrie 1981 privind protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole, pe baza Corrigendei la Regulamentul (CE) nr. 1463/2006 care amendeaz Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 i prevede un astfel de sprijin pe o perioad de 4 ani ncepnd cu 01.01.2007. Valoarea maxim eligibil va fi de 3.000.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50 % dar nu va depi 1.500.000 Euro pentru proiectele care includ i investiii pentru producerea i utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxim eligibil va fi de 4.000.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 50 % i nu va depi 2.000.000 Euro pentru

proiectele care aparin unei forme asociative i care deservesc membrii acesteia. Perioada 2010-2013: Pentru sectoarele la care valoarea maxim eligibil a unui proiect nu va depi 2.000.000 Euro, ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% i nu va depi 800.000 Euro. Pentru aceste sectoare sprijinul nerambursabil se va putea majora cu: 10% pentru investiiile realizate de tinerii agricultori, cu vrsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanare; 10% pentru investiiile realizate de agricultorii din zonele prevzute la art. 36 litera (a),punctele (i), (ii), (iii) din Regulamentul (CE) nr 1698/2005; 25% numai pentru anul 2010, pentru investiiile avnd drept scop implementarea Directivei Consiliului 91/676/CEE din 12 decembrie 1981 privind protecia apelor mpotriva polurii cu nitrai provenii din surse agricole, pe baza Corrigendei la Regulamentul (CE) nr. 1463/2006 care amendeaz Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 i prevede un astfel de sprijin pe o perioad de 4 ani ncepnd cu 01.01. 2007. Valoarea maxim eligibil va fi de 3.000.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40 % i nu va depi 1.200.000 Euro pentru proiectele care includ i investiii pentru producerea i utilizarea energiei regenerabile. Valoarea maxim eligibil va fi de 4.000.000 Euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40 % i nu va depi 1.600.000 Euro pentru proiectele care aparin unei forme asociative i care deservesc membrii acesteia; Sprijinul acordat n cadrul acestei msuri pentru operaiunile prevzute la art. 36 din Tratat nu va fi cumulat cu niciun alt ajutor de stat n nelesul art. 87 (1) din Tratat, sau cu alt contribuie a statului membru, dac o astfel de cumulare ar conduce la depirea intensitii maxime a sprijinului stipulat de Regulamentul (CE) nr. 1698/2005. Complementaritatea cu primul pilon Criteriile i regulile administrative elaborate vor avea n vedere ca activitile care beneficiaz n mod excepional de sprijin pentru dezvoltarea rural, s nu fie sprijinite ca investiii prin alte instrumente conform Planurilor de sprijin prevzute n art.2, alin.2 i Anexa 1 a Regulamentului (CE) nr.1974/2006.

Sprijinul acordat n cadrul acestei msuri poate fi completat n mod direct cu sprijinul acordat prin msurile 111 "Formare profesional, informare i difuzare de cunotine i 143 "Furnizarea de servicii de consiliere i consultan pentru fermieri. De asemenea, sprijinul acordat prin msur este complementar aciunilor prevzute n cadrul altor msuri din Axa I (123 "Creterea valorii adugate a produselor agricole i forestiere, 142 "nfiinarea grupurilor de productori", 125 "mbuntirea i dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea i adaptarea agriculturii i silviculturii, 112 "Instalarea tinerilor fermieri, 141 Sprijin pentru fermele de semi-subzisten), Axa II, Axa III i Axa IV LEADER. Sprijinul acordat acestei msuri este complementar aciunilor finanate prin alte fonduri europene: - Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR); - Fondul de Coeziune (FC); - Fondul Social European (FSE). Corelarea msurii, cu alte msuri din FEADR i alte fonduri, va avea un efect pozitiv att asupra modernizrii sectorului productiv, ct i a filierelor de comercializare a produselor agricole i a proteciei mediului nconjurtor.

Axa LEADER
Motivaia Numeroasele carene cu care se confrunt spaiul rural romnesc, indic una dintre soluii ca fiind aceea reprezentat de elaborarea i implementarea unor strategii integrate de dezvoltare de ctre comunitile locale, avnd ca baz de plecare necesitile identificate pe plan local i bineneles potenialul endogen, specific. Implicarea factorilor de decizie locali, dar i a celorlali actori n dezvoltarea propriilor zone, va conduce la realizarea unei dezvoltri dinamice, sprijinit de o strategie de dezvoltare local elaborat i implementat local, administrat de reprezentani ai GAL care vor fi interlocutorii populaiei din teritoriile respective, n vederea mbuntirii continue a strategiei i a aciunilor ce vor fi implementate. Astfel, comunitile locale vor determina n urma unor studii locale, care sunt nevoile zonei n care triesc, care sunt modalitile de satisfacere a

acestora i cum poate fi pus n valoare potenialul endogen, aciuni n urma crora spaiul rural va evolua n folosul acestor comuniti. Practic, dezvoltarea teritoriilor rurale acoperite de abordarea LEADER, va fi programat i coordonat de actorii locali ce vor reprezenta factorul decizional i de asemenea vor purta responsabilitatea evoluiei n timp. Obiectivul general al axei IV iniiativelor de dezvoltare local Demararea i funcionarea

Abordarea LEADER, prin aciunile sale specifice va duce la mbuntirea guvernanei locale i la construcia instituional n vederea elaborrii i implementrii de strategii integrate ce vor da posibilitatea actorilor din spaiul rural, reprezentani ai diferitelor domenii de activitate, s conlucreze i s interacioneze n folosul comunitilor rurale. Axa LEADER poate juca un rol important n stimularea unor abordri inovative pentru dezvoltarea zonelor rurale. Inovaia va fi ncurajat prin flexibilitate i libertate n luarea deciziei privind aciunile ce se doresc a fi puse n practic. Inovaia n zonele rurale poate implica transferul i adaptarea acesteia generat n alt parte, modernizarea formelor tradiionale de know-how sau descoperirea de noi soluii la problemele rurale persistente pe care alte instrumente politice nu au reuit s le rezolve ntr-un mod durabil i satisfctor. Acestea pot furniza rspunsuri noi la problemele zonelor rurale. Strategiile elaborate i selectate se vor materializa n proiecte ce vor fi implementate n aria de acoperire GAL, proiecte ce vor fi sprijinite financiar din fonduri publice la care se va aduga cofinanarea privat. Datorit caracterului orizontal al axei IV, ce presupune accesarea mai multor msuri din cadrul axelor FEADR, impactul aciunilor implementate prin aceast abordare este foarte ridicat i acoper o arie larg de aciuni i beneficiari. LEADER constituie o noutate n Romnia i reprezint o provocare pentru toi actorii ce vor fi implicai n implementarea acesteia, prin prisma obiectivelor ambiioase. Aceasta urmeaz a fi implementat pas cu pas, orientndu-se pe sprijinirea teritoriilor n vederea realizrii strategiilor de dezvoltare, simultan cu o prim selecie de Grupuri de Aciune Local care prin puterea exemplului pot constitui un stimulent i un sprijin real pentru alte teritorii, precum i pentru parteneriate ce nu au ajuns la maturitate. Obiectivele axei LEADER urmresc:

participarea membrilor comunitilor rurale la procesul de dezvoltare local (msura 41) ncurajarea actorilor de la nivel local de a lucra mpreun cu reprezentanii altor comuniti din interiorul sau exteriorul rii (msura 421) stimularea formrii de parteneriate, pregtirea i asigurarea implementrii strategiilor de dezvoltare local (msura 431) Msuri Aciunile ce vor fi ntreprinse n cadrul axei LEADER, prin intermediul celor 3 msuri, pot fi sintetizate astfel: Msurile 41 i 421, care vor sta la baza implementrii strategiilor de dezvoltare local de ctre GAL, n teritoriile selectate. Acestea ofer posibilitatea atingerii obiectivelor axelor din FEADR, n concordan cu strategia elaborat la nivel local, ce se va materializa prin proiecte realizate individual sau prin cooperare cu alte GAL-uri/parteneriate. Msura 431, care este divizat n dou sub-msuri, respectiv: - Sub-msura 431.1 sprijin construcia de parteneriate publicprivate, elaborarea strategiilor de dezvoltare locale i pregtirea Planului de Dezvoltare n vederea participrii la selecia GALurilor; - Sub-msura 431.2 ofer sprijin Grupurilor de Aciune Locala (GAL) pentru cheltuieli de funcionare, animare i dobndirea de competene. Ponderea partenerilor n cadrul Grupului de Aciune Local GAL-urile reprezint parteneriate public-private alctuite din reprezentani ai sectoarelor i anume: Public administraie public (la nivel local i judeean primrii, consilii locale, judeene); servicii publice (servicii sociale, de sntate i transport, coli, universiti, etc.). Privat sector comercial (societi pe aciuni, societi cu rspundere limitat); sector financiar (bnci, instituii de credit, etc.); sector agricol (cooperative agricole, grupuri de productori, etc.); organizaii de ntreprinztori; societi de furnizare a serviciilor comunitare (culturale, radio, TV, servicii non-culturale, etc.).

Societate civil organizaii non-profit, asociaii, fundaii, federaii (asociaii de mediu, asociaii culturale, sociale, religioase, camere de comer, uniti de cult); persoane fizice, grupuri de persoane nenregistrate oficial. La nivelul decizional din cadrul GAL, reprezentanii privai i ai ONG-urilor vor reprezenta peste 50%, urmnd ca partea public s reprezinte mai puin de 50%. Procedura i calendarul de selecie a GAL-urilor Dup aprobarea PNDR 2007-2013 de ctre Comisia European, prioritatea Ministerului Agriculturii Pdurilor i Dezvoltrii Rurale va fi lansarea fazei de construcie instituional, care va fi deschis pentru toate teritoriile ce ndeplinesc condiiile de accesare a msurii 431, respectiv sub-msura 431.1, de la nceputul anului 2008 pn la sfritul anului 2009, n vederea formrii a 350 de parteneriate i sprijinirii acestora pentru participarea la procedurile de selecie GAL. Procesul de selecie a GAL va fi lansat oficial n anul 2009, prima rund de selecie viznd selectarea primelor Grupuri de Aciune Local (un numr de aproximativ 20 GAL-uri). Aceste GAL-uri vor reprezenta un bun exemplu al practicii de dezvoltare local i vor sprijini procesul de instruire care vizeaz apoi selectarea pn la finalul anului 2010 a nc aproximativ 60 de GAL-uri. Procedura de selecie va fi deschis la nivel naional adresndu-se tuturor teritoriilor/parteneriatelor eligibile, fr a se face discriminare n funcie de religie, naionalitate, gen, i va asigura competiia ntre grupurile de aciune local pe baza strategiilor de dezvoltare local. Apelurile de selecie vor fi difuzate la scar naional prin intermediul mass - media i internet, n cadrul crora MAPDR va explica obiectivele axei LEADER, procedura de selecie i criteriile de eligibilitate i selecie. Msura 41 Implementarea strategiilor de dezvoltare

local
Submsuri 411 Creterea competitivitii sectoarelor agricol i forestier 412 mbuntirea mediului i a spaiului rural 413 Ccreterea calitii vieii i diversificarea economiei rurale Obiective

Sprijinul acordat prin axa LEADER ofer posibilitatea, n contextul elaborrii strategiilor de dezvoltare local pe baza nevoilor locale i a punctelor forte, de a combina cele trei obiective ale celor trei axe din FEADR respectiv: competitivitate, mbuntirea mediului i calitatea vieii/diversificare. Abordarea LEADER urmrete implementarea msurilor de dezvoltare rural prin intermediul strategiilor integrate de dezvoltare, elaborate de actorii locali, organizai n Grupuri de Aciune Local. Abordarea de jos n sus reprezint o modalitate ce permite partenerilor locali, s i aleag un grup coerent de msuri adaptate prioritilor identificate pe teritoriul lor i a le transpune n strategii de dezvoltare, pentru a pune n valoare potenialul endogen al teritoriului. Aceste strategii trebuie s se reflecte n proiecte concrete. Selecia proiectelor ce urmeaz a fi implementate pe baza unei strategii de dezvoltare va fi realizat de GAL prin Comitetul de Selecie, format din membri ai parteneriatului. Criteriile de selecie pe baza crora vor fi selectate proiecte n vederea implementrii, vor fi elaborate de ctre GAL i vor ine cont de specificul local i de asemenea se va acorda o atenie deosebit la selecia proiectelor inovative. Obiective operaionale a) implementarea strategiilor integrate de dezvoltare local n vederea creterii competitivitii sectoarelor agricol i forestier; b) implementarea strategiilor integrate de dezvoltare local n vederea mbuntirii mediului i a spaiului rural; c) implementarea strategiilor integrate de dezvoltare local n vederea creterii calitii vieii i diversificrii activitilor economice din spaiul rural; d) ncurajarea aciunilor inovative (spre exemplu, soluii noi la probleme vechi, introducerea i dezvoltarea unor produse noi, noi sisteme de pia, modernizarea activitilor tradiionale prin aplicarea de noi tehnologii).