You are on page 1of 31

Minden jog fenntartva: Ananda Marga Pracaraka Samgha Magyarorszg Eredeti cm:

What Is Wrong With Eatlng Meat Fordtotta: Arany Gyrgyi


Kiadja s terjeszti:

Ananda Marga Eurpai Publikcis Osztlya Berlini Szektornak megbzsbl:


carya Svaprakashananda Avadhuta Ananda Marga Kiads Budapest, V. Ker. Vci u. 46.

Ananda & Lotus Bt.

Nyomdai munkk: Janoh Zsolt tel.: 06 30 9547682

Budapest, 2003 Harmadik kiads ISBN 963 210 296 7

Az ANANDA MARGA (A Boldogsg tja szanszkrit nyelven) egy nemzetkzi szocio-spiritulis szervezet, mely t kontinensen tbb mint 100 orszgban van jelen. 1955-ben alaptotta Prabhat Rainjan Sarkar (1921-1990) Indiban, azzal jrult hozz a trsadalom fejldshez, hogy felhvta az emberisg figyelmt ltezsnk valdi termszetre, s arra btortotta az embereket, hogy mindent s mindenkit egy egysges, nagy csald tagjaknt leljenek keblkre. E ltoms alapjn egy egyedlll trsadalom-filozfit javasolt, mely klnbzik a jelenlegi trsadalmi, gazdasgi s politikai paradigmktl; a vilgproblmkat clozza meg, s gyakorlati megoldsokat javasol kezelskre. 1970 ta a szervezet kifejlesztett egy vilgmret, elktelezett nkntesekbl ll trsadalmi szolglat hlzatot. Az Ananda Marga Trsadalmi Szolglat programjai kz tartoznak a katasztrfa menedkek, a kedvezmnyes vagy ingyenes szabadiskolk, gyermekotthonok, orvosi klinikk, lelmiszer s ruhaoszt helyek, a tbbcl fejlesztsi projektek, s ms rvid- s hossz tv tervek.

Kulturlis missziknt egy kulturlis renesznsz megvalstsra trekszik, szimpziumokat, fesztivlokat, knyveket, kazettkat, s sznieladsokat ajnlva, melyek univerzlis rtkeket kzvettenek. Misszionriusai teljes munkaids trsadalmi s spiritulis szolglatot teljestenek; kikpeztk ket a meditci oktatsra, melyet ingyen vgeznek, valamint a jgval, meditcival s kozmikus filozfival kapcsolatos tanfolyamok, eladsok s szeminriumok tartsra. Az Ananda Marga tevkenysgvel, kiadvnyaival, kapcsolatos tovbbi informcit illeten a kvetkez cmhez fordulhat az rdekld: SADVIPRA Meditcis Kzpont 1056 Budapest, Vci u. 46. Tel.: 318-2195

Mi a gond a hsevssel?

rta: Avadhutika Anandamitra Acarya Barbara Parham A rajzokat Ksztette: Andrea Carmen

Tartalomjegyzk
Mi a gond a hsevssel? Hiszen seink is ettek hst, nem? Mirt nem termszetes az emberek szmra, hogy hst esznek? A vegetrinusok trtnete Mik a hsevs veszlyei? Mirt fordul el tbb betegsg a hsevknl, s mirt halnak meg hamarabb? A vegetrinusok egszsgesebbek, mint a hsevk? A vegetrinusoknak nagyobb a kitartsuk, mint a hsevknek? Elegend fehrjt kapok hsevs nlkl? Fennll-e valamilyen kapcsolat a hsevk szoksai s az hnsg kztt? Az hsg politikja Ahimsz: Erszaknlklisg az llnyek irnt Mi az leter elve? Nhny hres vegetrinus Mit tegyek, ha mg mindig kedvelem a hs zt. Irodalomjegyzk

Amikor vegetrinus tkezsrl esik sz, az els dolog, amit sokan megkrdeznek az, hogy: Mi a gond a hsevssel? Emberek millii fogyasztjk a hst; mirt kellene leszoknom rla?" Sok tnyez szl amellett, hogy mirt jobb kerlni a hst - nem rzelmi, hanem nagyon is meggyz tudomnyos okok miatt. Olvasva ezen pontokat, valsznleg te is ki szeretnd prblni a

Rgtn addik az els krds: hiszen seink mindig hst ettek, nem?
Nem! Sok j tanulmny s kutats eredmnyeknt kiderlt, hogy eldeink vegetrinusok voltak. A vlsgos idszakoktl eltekintve - nem ettek hst. Ilyen vlsgos idszak volt a jgkorszak idejn, amikor a gymlcsk, a magvak s a zldsgek elrhetetlenek voltak. Az elembereknek gyakran llati hst kellett ennik ahhoz, hogy letben maradjanak. A jgkorszak utn is fogyasztottak hst a messze szakon l trzsek, mint pl. az eszkimk - a termszeti adottsgok miatt. A trtnelem sorn azonban sok olyan embercsoport s egyn lt, akik felismertk a tiszta telnek az egszsgre, mentlis tisztasgra, spiritulis okokra vonatkoz jelentsgt s emiatt vegetrinusok maradtak.

Mirt nem termszetes az emberek szmra, hogy hst esznek?

A tudomny igazolta, hogy a termszetes krnyezetkben l llatok a szervezetknek megfelelen tpllkoznak. Az emberi fizikum, a testi funkcik s az emsztrendszer nagyon sok szempontbl eltr a ragadoz llatoktl. tkezsk szerint hrom csoportba sorolhatjuk a gerinceseket: hsevk, f-lombevk s gymlcsevk. Nzzk meg kzelebbrl mindegyiket s lssuk, melyikbe illeszkedik az emberisg.

A Hsevk
A ragadoz llatoknak, mint az oroszln, a kutya, a farkas, a macska, stb. nagyon egyszer s rvid emszt rendszerk van - csupn testk hossznak hromszorosa. Ez azrt van, mert a hs nagyon gyorsan bomlik, s ha ez az anyag tl sokig marad a szervezetben, a vrramba kerlve gyorsan hat mregknt hat. Rvid emsztcsatornjuk az elboml hsbl szrmaz rothaszt baktriumok gyors kivlasztsra alakult ki. A szvetek s a csontok megemsztse cljbl gyomrukban tzszer tbb ssav termeldik, mint nvnyev trsaikban. A hsev llatok a hvs jszaka leple alatt vadsznak - napkzben, a meleg idszakban alszanak. gy testk htsnl nincs szksgk verejtkmirigyekre: brk helyett nyelvkn keresztl izzadnak. Ezzel szemben a nvnyev llatok, mint pl. a tehn, a l, a zebra, az z, stb. sok idt tltenek a napon tpllkaik sszegyjtsvel, s szabadon izzadnak brkn keresztl. A ragadozk s a nvnyevk kztti legjelentsebb klnbsg a fogazat. Az sszes hsev les karommal rendelkezik, de fknt fogaikkal lnek. Erteljes lluk s hegyes, meghosszabbodott szemfoguk van a hs szttpsre, sztszaggatsra. A nvnyevknek nincs szemfoguk, lapos rlfogukkal aprra rlik tpllkukat. A magvaktl eltren a hst nem szksges a szjban rgni, - hogy elemsszk" azt -, hanem a gyomorban s a blben emsztdik meg. A macska pldul alig rg.

F- s Lombevk
A f- s levlev llatok (pl. elefnt, tehn, l, juh, lma, stb.) fvn, leveleken, gygy- s egyb nvnyeken lnek, melyek tbbsgt nyersen, nagy mennyisgben fogyasztjk.

A nvnyek emsztse a szjban kezddik a nylban megtallhat ptialin enzimmel. A tpllk a rgs sorn keveredik a ptialinnal. A f- s levlevk 24 specilis rlfoggal rendelkeznek. telket oldals rgmozdulatokkal rlik meg, ellenttben a hsevk llkapcsnak kizrlagos fel-le mozgatsval. Nincsenek karmaik vagy les fogaik, s kortyolgatva isznak, ellenttben a hsevk lefetyelsvel. Mivel a nvnyevk nem fogyasztanak gyorsan roml teleket s a tpllk tovbbjutsa hosszabb ideig is eltarthat, blrendszerk tzszer hosszabb testknl. rdekessgkppen egy tanulmnyban bemutattk, hogy a hstrend milyen kros hats lenne a nvnyevkre. Dr. William Collins, a new york-i Maimonedes Orvosi Kzpont tudsa szerint a hsev llatoknak csaknem korltlan kapacitsukban a teltett zsrok s a koleszterin kezelsben. De ha pl. fl font llati zsiradkot kevernek naponta egy nyl tpllka kz, kt hnap mlva vrednyei teltdnek. Ezt a komoly betegsget kifejldtt relmeszesedsnek hvjk. A nylhoz hasonlan az emberi bltraktust sem a hs megemsztsre terveztk. Minl tbb hst esznk, annl betegebbek lesznk - ahogyan azt a ksbbiekben ltni fogjuk.

A Gymlcsevk
Ezen llatok krbe leginkbb az emberszabs majmok tartoznak, az emberisg kzvetlen llati sei. trendjket fknt gymlcsk s magvak alkotjk. Brkn verejtkmirigyek millii tallhatk. telket rlfogukkal rgjk meg. Nyluk lgos, s mint a nvnyevknl, az elemsztshez szksges ptialint is tartalmazza. Blrendszerk rendkvl tekervnyes - a gymlcsk s zldsgek lass emsztse miatt testk tizenktszerese.

Az Emberi Lnyek
Az emberi jellemzk hasonlak a gymlcs- evkhez s a fevkhez is, de nagyon eltrek a hsevktl, mint ahogyan a tblzatban lthatjuk (Id. 10-11. o). Az emberi emsztrendszer, a fogazat, az ll-felpts s a testfunkcik teljesen klnbznek a ragadoz llatoktl. Az emberszabs majmokhoz hasonlan az emberi emsztrendszer is a testhossz tizenktszerese. Kortyolgatva iszunk, mint a nvnyev llatok, valamint a nyl lgos s ptialint tartalmaz a gabonk elemsztshez. A emberi lnyek fizikailag sem olyan felptsek, mint a hsevk. A brnkn apr prusok millii tallhatk, hogy elprologtassk a vizet s az izzads ltal le- htsk testnket. Anatmink s emsztrendszernk azt mutatja, hogy tbb milli ven keresztl gymlcskn, magvakon, gabonaflken s zldsgeken ltnk. Tovbb az is nyilvnval, hogy termszetes sztneink nem hsev jellegek. Sok embernek felfordul a gyomra, ha sajt magnak kell lnie. A hst - annak nyersen trtn elfogyasztsa helyett - az emberek megstik, megfzik s mindenfle szszokkal s fszerekkel zestik. Egy tuds ezt gy magyarzta:

A macska mr egy kis darab nyers hs szagtl is hes vggyal nyladzik, de egy kis darab gymlcstl egyltaln nem. Ha egy embernek rmt okoz egy madr elejtse, a mg l vgtagjainak foggal val sztmarcangolsa, meleg vrnek kiszvsa, akkor mondhatjuk azt, hogy hsev sztnk lakoznak benne. Ugyanakkor egy frt mzdes szltl sszefut a nyl a szjban s fggetlenl attl, hogy hes-e vagy sem, jzen elfogyasztja." A tudsok s termszetkutatk, belertve az evolci elmlett felllt Charles Darwint is, egyetrtenek abban, hogy az elemberek gymlcs- s zldsgevk voltak. A trtnelem folyamn pedig anatmink nem vltozott.

A hres svd tuds, Linn mondsa szerint: Az ember kls s bels felptse az llatokval sszehasonltva azt mutatja, hogy termszetes trendnket a gymlcsk s az zletes zldsgek alkotjk."

A tudomnyos kutatsokbl vilgosan kitnik, hogy az emberek fizikumukat, anatmijukat s sztnvilgukat tekintve egyrtelmen gymlcs-, zldsg-, mag- s gabonaevk. Ezt sszegzi a kvetkez tblzat.

Hsevk

F-lombevk

vannak karmok

nincsenek karmok

brkn nincsenek prusok, testket nyelvkkel (lihegssel) htik.

prusok milliin t llegeznek

les, hegyes metszfogak a hs szttpsre

nincsenek les, hegyes metszfogaik

kis nylmirigyek (nem szksges elemszteni a gabont s a gymlcst)

jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk elemsztshez szksgesek

savas nyl, nincs ptialin enzim a gabonk elemsztshez nincs lapos, hts zpfog az telek megrlsre

lgos nyl; ptialin enzim a gabonk elemsztshez lapos, hts zpfog az telek megrlsre

sokkal ersebb gyomorsav az llati inak, csontok megemsztshez

20-szor gyengbb gyomorsav, mint a hsevknl

a blrendszer csupn a testhossz 3-szorosa, hogy az azonnal rothad hs gyorsan tvozhasson a testbl.

a blrendszer a testhossz 10-szerese. A nvnyek nem rothadnak olyan gyorsan, gy lassabban tvozhatnak a testbl.

Gymlcsevk

Emberek

nincsenek karmok prusok milliin t llegeznek

nincsenek karmok prusok milliin t llegeznek

nincsenek les, hegyes metszfogaik

nincsenek les, hegyes metszfogaik

jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk elemsz- tshez szksgesek

jl-fejlett nylmirigyek, melyek a gabona s gymlcsk elemszt- shez szksgesek

lgos nyl; ptialin enzim a gabonk cilemsztshez

lgos nyl; ptialin enzim a gabonk elemsztshez

Inpos, hts zpfog az tolek meqrlshez 20 szor gyengbb gyomorsav, mint a hsevknl

lapos, hts zpfog az telek megrlshez 20-szor gyengbb gyomorsav, mint a hsevknl

a blrendszer a testhossz 12 szerese. A gymlcsk nem rothadnak olyan gyorsan, gy lassabban tvozhatnak a testbl.

a blrendszer a testhossz 12-szerese.

A vegetrinusok trtnete
A trtnelem kezdete ta a vegetrinus trendet az emberisg termszetes letmdjaknt tartottk szmon. A korai grgk, az egyiptomiak s a hberek az emberisget gymlcsevknt rtk le. Az si Egyiptom tuds papjai sohasem fogyasztottak hst. Sok hres grg blcs - mint Platn, Szkratsz s Pithagorasz - a vegetrinus trend tmogati, szszli voltak. Az inka indinok nagy civilizcijra is a vegetrinus letmd volt jellemz. Indiban Buddha hirdette tanaiban a hs-nem-evst". A taoista szentek s sgk, valamint a korai keresztnyek s zsidk is vegetrinusok voltak. A Biblia egyrtelmen llst foglal: Azutn ezt mondta Isten: Nzztek, nektek adok minden nvnyt az egsz fldn, amely magot terem, s minden ft, amely magot rejt gymlcst rlel, hogy tpllkotok legyen." (Teremts 1:29). Szent Pl, Jzus egyik leghsgesebb tantvnya rja levelben a rmaiaknak: J, ha nem eszel hst..." (Rmaiak 14:21). Az utbbi idkben a trtnszek si szvegeket fedeztek fel, melyek az j Testamentumhoz hasonlan Jzus lett s beszdeit rgztettk. Ezen rsok egyikben mondja Jzus: s az elpuszttott llat hsa az egyn testben sajt srjv vlik. Ne feledjtek szavamat: aki l, magt li meg, s brki is eszi az elpuszttott llat hst, az a hall testt eszi." (A Bke Evangliuma), Indiban az si hinduk mindig is elleneztk a hsevst. Az iszlm vallsak szent knyve, a Korn is eltilt a halott llatok, vr s hs" fogyasztstl. Mohamed utn az els kalifk egyike gy hirdette a magasabb elveket: Ne tegytek llati srr a gyomrotokat." Ahogyan a trtnelem sorn is lttuk, sok blcs s nagy tuds ember ktelezte el magt a vegetrinus trend mellett s msokat is ugyanerre biztatott.

Ekkor Dniel a felgyelt krte meg, akit az udvari emberek fnke Dniel, Hananja, Misael s Azarja fl rendelt: "Csak tz napig tgy prbt szolgiddal! Adass neknk fzelket tell s vizet italul! Akkor vedd szemgyre a mi arcunkat meg a kirlyi telekbl tpllkoz ifjak arct. Aztn tgy gy szolgiddal, ahogy jnak ltod!" Hallgatott is tancsukra, s tz napig prbra tette ket. Tz nap mlva klsejkben csinosabbnak s jobban tplltaknak ltszottak, mint a tbbi ifjak, akik kirlyi teleket ettek." (Dniel 1:11-15.)

Mik a hsevs veszlyei?


Az eszkimk javarszt hson s zsron lnek, tlagos letkoruk 27 s fl v. A kirgizek - Kelet- Oroszorszg nomd trzse - tbbsgben hst fogyasztanak, korn szlnek s korn halnak - ritka, ha valaki megri a 40. letvt. sszehasonltskppen, antropolgusok nvnyev kultrt tanulmnyoz csapata regisztrlta a kitn egszsggel s llkpessggel rendelkez, hossz letet l emberek csoportjait, mint Pakisztnban a hunzkat, Mexik bennszletteit - az Otomi trzset, s Dl-Nyugat-Amerika shonos lakit. Ezeknl a trzseknl nem szokatlan a 110 ves, st mg ennl is idsebb kort megrt, egszsges s aktiv egyn. A vilg egszsggyi statisztikja kvetkezetesen mutatja, hogy ahol a legtbb hst fogyasztjk, ott a legnagyobb a betegsgek (szv-, rk megbetegedsek) elfordulsi arnya is. A klnbz orszgokban l vegetrinus csoportok kztt a legalacsonyabb ugyanezen betegsgek elterjedse.

Mirt fordul el tbb betegsg a hsevknl, s mirt halnak meg hamarabb?


A Mrgezs
A mszrls halltusja alatt s kzvetlen eltte a megflemltett llat biokmija megvltozik - a test toxikus mellktermkekkel teltdik. Az Encyclopedia Britannica szerint a testmrgek, belertve a hgysavat s ms mrgez hulladkokat is, jelen vannak a vrben s a szvetekben. A diban, a hvelyes termnyekben (lencse, bors, stb.), a gabonaflkben s a tejtermkekben lv fehrjkrl azt tartjk, hogy arnylag tisztk, sszehasonltva pl. a marhahs 56 %-os szennyezanyag tartalmval." Veszlyes helyzetekben, nagyfok dh s flelem hatsra az llatokban, - de nem kevsb az emberekben is -, biokmiai vltozsok mennek vgbe. Az llat vrnek hormonszintje klnsen az adrenalin - radiklisan megvltozik, ha rzi a hall kzelsgt. Ez a nagy mennyisg hormon megmarad a hsban, majd ksbb mregg vlik az emberi szervezetben. Az Amerikai Tpllkozstudomnyi Intzet szerint: Egy llati tetem hsa mrgez vrt s ms rtktelen alkotrszt tartalmaz."

A Rk
Egy kzelmltban kszlt tanulmny szerint 50,000 vegetrinust figyeltek meg (a Hetedik Napi Adventistk csoportjbl). Az eredmny nagyon meglepte a rkkutat tudsok vilgt. Egyrtelmen kimutattk, hogy ebben a csoportban igen alacsony a rk elfordulsi arnya. A tanulmny alapjn megllapthat, hogy az adventistk lete lnyegesen hosszabb. Amerikai mormonokrl kszlt felmrs szerint ebben a csoportban 50% -kai alacsonyabb a rk elfordulsi arnya, mint az tlagos npessgnl. Mirt tbb a rkos beteg a hsevk kztt? Ennek az lehet az oka, hogy a tbbnapos llaths termszetszerleg szrks-zld szn. A hsipar megprblja saltromsavval, nitrtokkal s ms tartstkkal tsznezni, hogy a hs sznt pirosra vltoztassa. Az utbbi vekben bebizonyosodott, hogy ezen anyagok karcinogn (rkkelt) hatsak. Dr. William Lijinsky (rkkutat az Oak Ridge" Nemzeti Laboratriumban /Tenessee/) szerint: Mg a macskmat sem etetnm nitrttartalm tpllkkal." A hsevk blbaktriumait vizsgl angol s amerikai tudsok lnyeges eltrseket talltak a vegetrinusokhoz kpest. A hsevk beleiben a baktrium visszahat az olyan vegyleteket elllt emsztnedvekre, melyeket a rk okozjaknt tartanak szmon. Ez a f magyarzat arra, hogy mirt a blrk az egyik leggyakoribb betegsg a hsev" terleteken, mint szak-Amerika s Nyugat-Eurpa, ugyanakkor a vegetrinus orszgokban, mint pl. India, rendkvl alacsony. Az Egyeslt llamokban pldul, a blrk a msodik legelterjedtebb rktpus (szorosan a tdrk utn). A vilgon a blrk elfordulsa a sktoknl a legmagasabb arny (20%-kal tbb hst esznek, mint az angolok).

Kmiai trend
A hsevket gyakran hvjk gy is: a tpllk-lnc legfels fokn llk". A termszet vilgban hossz a tpllkozsi lnc: a nvnyek napfnyt, levegt s vizet esznek"; az llatok nvnyeket fogyasztanak, a ragadoz llatok kisebb llatokat esznek. A vilgon mindenhol a fldeket mrgez vegyszerekkel kezelik (mtrgyzs s rovarirtk.) A nvnyek s a fvek elfogyasztsval ezek a mrgek felhalmozdnak az llatok testben. Pldul erteljesen mrgez az a fld, melyre DDT rovarirtt szrtak szt, s amely a tudsok szerint rkot, termketlensget s komoly mjbetegsget okozhat. A DDT a tbbi rovarirt szerrel egytt elraktrozdik az llat zsrjban s nehezen tud onnan kiolddni. Amikor a tehn fvet vagy takarmnyt fogyaszt, az sszes rovarirt bejut a szervezetbe. Amikor teht hst eszel, az llatban felhalmozd DDT teljes koncentrtumt fogadod testedbe. gy a tpllklnc legtetejn" az emberek vlnak vgs fogyasztkk, azaz a mrgez rovarirtk legmagasabb koncentrcijnak befogadjv. Tny, hogy a hs 13szor tbb DDT-t tartalmaz, mint a zldsgek, a gymlcsk s a f. Az lowa llami Egyetem tanulmnya kimutatta, hogy az emberi testben tallhat DDT tbbsge a hsbl szrmaztathat. (A DDT-t azta betiltottk! szerk.) A mrgezs krdse ezzel mg nem r vget. A hstermelsre fogott llatokat ms vegyszerekkel is kezelik, hogy nveljk slyukat, gyorsabban hzzanak, javtsk tvgyukat, stb. Annak rdekben, hogy a legtbb hst a legmagasabb haszonnal gyrtsk", az llatokat knyszerrel etetik. Hormonokat fecskendeznek beljk, hogy slyukat gyaraptsk, tvgysztnzket, antibiotikumokat, nyugtatkat, valamint vegyszeres tpllk keverkeket kapnak. A New York Times jelentette: A fogyaszt egszsgre a legpotencilisabb veszlyt a rejtett fertzsek, a baktriumok, - mint a szalmonella a rovarirtk, nitrtok, nitritek, hormonok, antibiotikumok s ms vegyszerek maradvnyai jelentik" (1971. jlius 18.). Tbbsgk rkot okoz vegyszer, s az is tny, hogy sok llat elpusztul ezektl a drogoktl, mg mieltt vghdra kerlne. Amint a farm llat-gyrr" alakul t, sok llat soha nem ltja meg a napvilgot - zsfolt s kegyetlen krlmnyek kztt tengetik letket, melynek tetpontja a brutlis hall. Idevg a gyorsan szaporod csirke-farmok esete: A Chicago Tribn egyik cikkt idzve: a tojsokat a fels szinten kltik ki; a csirkk gygyszerezettek s knyszerrel etetik ket. Falnkan esznek parnyi ketreceikben - soha nem futkrozhatnak a friss levegn. Ahogyan nnek, gy kltznek egy szinttel lejjebb. Mikor az als szintre rnek, lemszroljk ket." Az iyen termszetellenes s kegyetlen tartsi krlmnyek nemcsak a csirkk testi kmijnak kiegyenslyozatlansgt okozzk, hanem termszetes reflexeiket is leromboljk. Ez a bnsmd - szerencstlensgkre - rosszindulat daganatokat s ms deformltsgot is eredmnyez az llatokban.

llati betegsgek
A kvetkez veszly a hsevk szmra az, hogy az llatok gyakran fertzdnek meg olyan betegsgekkel, melyek szrevtlenek vagy melyekrl a hsgyrtk egyszeren nem vesznek tudomst. Gyakran, ha egy llatnak rkja vagy daganata van, testnek azon rszt eltvoltjk s a maradkot hsknt rtkestik. Ami mg ennl is rosszabb: magt a daganatos rszt keverik ssze a hssal s hot dog-knt vagy egyb szpen cmkzett" termkknt dobjk a piacra. Amerika egyik terletn rutin vizsglatot tartottak a lelt llatok kztt, s az derlt ki, hogy 25.000 szemrkban szenved marht adtak el hsknt! A tudsok bebizonytottk, hogy ha a megbetegedett llat mjval etetik a halakat, a hal rkot kap. Egy hres vegetrinus orvos, Dr. J. H. Kellog, egyszer megjegyezte, mikor vegetrinus ebdjnl ldglt: J dolog elfogyasztani ezt az telt, mert nem kell aggdnod, hogy mitl halt meg a tpllkod."

Szvbetegsg
Taln az egyik legmeggyzbb rv a hs-nem-evssel" kapcsolatban, a hsevs s a szvbetegsg kztti szoros sszefggs. Amerikban (mely egyike a vilg legtbb hst fogyaszt nemzetnek) minden msodik ember szv- vagy azzal sszefgg rrendszeri betegsgben hal meg, pedig ezek a betegsgek gyakorlatilag ismeretlenek voltak a korbbi trsadalmakban, amikor a hsfogyaszts alacsony volt. Az Amerikai Orvosi Trsasg Magazinja 1961-ben mr kijelentette: A vegetrinus trend 90-97 %-ban segt megelzni a szvbetegsgeket (trombzisos s koszorr-betegsgek)." Hogyan krostja a hs a keringsi rendszert ? Az llati hs zsiradka, a koleszterin, rosszul bomlik le az emberi szervezetben. Ennek kvetkeztben a zsiradkok elkezdenek letapadni az erek falaira. A folyamatos felhalmozdsi folyamatban az vek sorn, az erek egyre inkbb beszklnek s egyre kevesebb s kevesebb vrt engednek tfolyni magukon. Ezt a veszlyes betegsget nevezik relmeszesedsnek. risi terhet jelent a szv szmra, melynek egyre ersebben kell pumplnia ahhoz, hogy a vrt tnyomja az elzsrosodott s sszeszklt ereken. Az eredmny: magas vrnyoms, agyvrzs s szvinfarktus. A Harvard Egyetem tudsai megllaptottk, hogy a megfigyelt vegetrinusok tlagos vrnyomsa lnyegesen alacsonyabb, mint a hasonl nem-vegetrinusok csoportj. A koreai hbor

idejn 200, kb. 22 v krli fiatal amerikai katona holttestt vizsgltk meg. 80 %-nak a hsevstl megkemnyedett, elzsrosodott artrija volt. Ugyanezen letkor koreai katonk csoportnak rrendszere mentes volt a krosodstl melyre az a magyarzat, hogy a koreaiak alapveten vegetrinus trenden lnek. Nyilvnvalv vlt, hogy napjainkban a nemzet els szm kzellensge, a szvbetegsg, jrvnyszint arnyokat rt el. Egyre tbb s tbb doktor (Amerikai Szvtrsasg) hatrozottan korltozza a szvbetegeik ltal elfogyasztott hs mennyisgt, illetleg javasolja a hsevs teljes elhagyst. tudsok felismertk, hogy a rostds vegetrinus telek cskkentik a koleszterin szintet. Dr. U. D. Register (a Loma Linda Egyetem Tpllkozsi Szaknak rektora, Kalifornia) lerta tapasztalatait, mely szerint a bab, a bors lnyegesen cskkentette a koleszterinszintet, mg abban az esetben is, ha nagy mennyisg vajat fogyasztottak a vizsglt szemlyek.

Rothads
Az llat elpusztulsakor a testben lv feherjk kicsapdnak, s nlebont enzimek termeldnek (eltren a lassan boml nvnyektl, melyeknek merev sejtfaluk s egyszer keringsi rendszerk van). A keletkezett anyagokat ptomainoknak nevezzk. Kzvetlenl a hall utn keletkezett ptomainok hatsra az llati hst, halat s tojst kt kzs tulajdonsg jellemzi: a rendkvl gyors felbomls s a rothads. Amikor az llatot lelik, tetemt egy htraktrban helyezik el, rlelik", Ezutn elszlltjk a hentesboltba, eladjk, hazaviszik, beteszik a htbe, elksztik, majd megeszik. El lehet kpzelni, hogy egy ilyen vacsorban mekkora a rothads mrtke. A hs az ember emsztrendszern nagyon lassan halad t, - melyet, mint lthattuk, nem erre terveztek. Krlbell 5 napot vesz ignybe, amg a hs teljesen kirl a szervezetbl (ellenttben a vegetrinus telekkel, ahol ez csupn msfl nap), ez id alatt a rothad telek betegsg-okoz bomlstermkei lland kapcsolatban llnak az emszt szervekkel. A hsfogyaszts kvetkeztben fellp bomls, a vastagblben mrgezst idz el, amely a bltraktus id eltti elhaldshoz vezet

Az lland rothads llapotban lev nyers hs megfertzheti a szakcs kezt s mindent, amivel csak rintkezik. Angol egszsgkutatk egy vghdrl szrmaz telmrgezs kapcsn figyelmeztettk a hziasszonyokat: a nyers hs tisztasga a trgyval azonos".A mrgez baktriumokat gyakran mg a fzs sem puszttja el, fleg, ha az telt nem fzik meg rendesen, roston vagy nyrson slt.

Vese-megbetegedsek, (kszvny, zleti gyullads)


A hsevk a legismertebb hulladkok kzl a vizelettel s hgysawal (nitrogn-vegylet) terhelik meg szervezetket. A marhahs pldul fontonknt 14 gramm hgysavat tartalmaz. Egy amerikai orvos kielemezte a hsevk s a vegetrinusok vizelett. Kiderlt, hogy a hsevk vesi hromszor annyi munkt vgeznek, hogy eltvoltsk a hsban lv mrgez nitrogn-szrmazkokat, mint a vegetrinusok. Az ember fiatalon rendszerint megbirkzik ezzel a teherrel - nem mutathat ki tnyleges krosods, ill. nem jelenik meg betegsg. Ahogy a vesk regednek, id eltt elhasznldnak, kptelenek munkjukat hatkonyan vgezni. A vesebetegsg gyakori kvetkezmny. Amikor a vesk mr nem tudjk kezelni a hsevk trendjnek tlzott terhelst, a hgysav sztterjed a testben, s ahogyan a szivacs felissza a vizet, gy szvdik fel az izmokban is. Ksbb pedig kristlyos formban megkemnyedik (hgykkristlyok). Eredmny: a kszvny fjdalmas llapota, zleti gyullads s reuma. Ha pedig a hgysav az idegekben gylik ssze, ideggyulladst s isiszt (lidegzsba) okoz. Manapsg sok orvos tancsolja ezen betegsgekben szenved pcienseinek, hogy teljesen hagyjk el, vagy drasztikusan cskkentsk hsfogyasztsukat.

Mivel emsztrendszernk nem hsfogyasztsra tervezett, llandsul a gyenge kivlaszts panasza. A rostokban rendkvl szegny hs legfbb htrnya az, hogy nagyon lassan halad vgig az ember emsztrendszern (ngyszer lassabban, mint a gabona- s zldsgflk) krnikus szkrekedst okozva, mely trsadalmunkban ltalnos betegsgg vlt. Egy napjainkban vgzett kutats bizonytkokat mutatott fel arra vonatkozan, hogy az egszsges blmkdshez szksges magvak s rostos anyagok csak a megfelel vegetrinus trendbl ptolhatk. A zldsgek, gabonk s gymlcsk a hssal ellenttben - nedvessget tartalmaznak, gy a vitaminokat nagyobb hatkonysggal ktik meg. A vegetrinusok kiads mennyisgeket vesznek magukhoz a termszetes telrostokbl, hasznostva ezen alkotrszek betegsgmegelz hatsait. A kutatsok szerint a termszetes rost fontos megelzje a vakblgyulladsnak, az aranyrnek s blrknak, a szvbetegsgeknek s az elhzsnak.

Gyenge kivlaszts

A vegetrinusok egszsgesebbek mint a hsevk?


Amint lttuk, a hs nem termszetes, s nem is a legegszsgesebb tel az ember szmra. Id eltt elhasznlja az emberi szervezetet s sok betegsget idz el. A diesel motor is tud kerozinnal mkdni, de hamarabb elhasznldik, gyorsabban tnkremegy, mintha gzolajat tltttnk volna bele." A mi testnk ugyan nem olyan, mint egy gp, de bonyolult s gynyr teremtmny, mely egsz letnk sorn szolgl bennnket. Ezrt ami a tpllkozsunkat illeti, ne feledjk, hogy szervezetnknek csak jtkony hats tel adhat, gy, mint gymlcsk, zldsgflk, gabonk, s olajos magvak. Nem vletlen, hogy szmtalan tanulmny is bizonytotta: a vegetrinusoknak szerte a vilgon nagyobb a teherbr kpessgk, mint azoknak, akik hst esznek.

A gazdasgi vlsg idejn, amikor az emberek vegetrinus tpllk fogyasztsra knyszerltek, egszsgi llapotuk rendkvli mdon javult. Dniban, az I. vilghbor idejn, az angol blokd kvetkeztben aggaszt lelmiszerhiny lpett fel. A dn kormny az lelmiszerprogram irnytsra a Nemzeti Vegetrinus Trsasg igazgatjt nevezte ki. A blokd idejn a dnok rknyszerltek, hogy gabonkat, zldsgeket, gymlcst s tejtermkeket fogyasszanak. Az lelmezs els vben a hallozsi arnyszm 17 szzalkai cskkent. Amikor a norvgok sem jutottak hshoz az I. vilghbor lelmiszerhinya miatt, a vrkeringsi betegsgekbl szrmaz hallozsi szm nluk is cskkent. Mikor a norvgok s a dnok a hbort kveten visszatrtek a hsevsre, a hallozsi s szvbetegsgi arnyszm azonnal visszallt a hbort megelz szintre. Egy szak-indiai s pakisztni trzs, a hunzk vilgszerte ismertek a hossz s betegsgektl mentes letkrl. Szmos orszgbl sereglettek falvaikba a tudsok, hogy felfedjk kultrjuk titkt. Itt a betegsg csaknem ismeretlen, s az slakosok kora gyakran elri a 115 vet vagy mg ennl magasabb letkort is. trendjk fknt teljesrls gabonbl, friss gymlcskbl, zldsgekbl s kecsketejbl ll. Sir Rob McGarrison, angol orvos-ezredes rja, aki a hunzkkal egytt dolgozott: Soha nem tapasztaltam vakblgyullads, vastagblgyullads vagy rk tneteit." A kzelmltban a Harvard orvosainak s kutatinak egy csoportja ltogatott el Equador hegyeibe, egy eldugott 400 llekszm faluba. Meglepetskre sok slakos rt meg rendkvl magas letkort. Egyikk 121 ves volt, sokan pedig 100 felettiek. Alapos vizsglatuk a 75 ven fellieket rintette, akik kzl csupn 2 fnl mutatkoztak a szvbetegsg jelei. A falu laki teljesen vegetrinusok voltak. Az orvosok mindezt rendkvlinek minstettk s azt mondtk, hogy az Egyeslt llamok ugyanilyen npessg-mintjban elvgzett vizsglat a szvbetegsgek vonatkozsban 95 %-os betegsgi arnyt mutat ki. Statisztikailag az Egyeslt llamok vegetrinusai sovnyabbak s egszsgesebbek. Az amerikaiak 50%-a tlslyos, mg tlagban egy vegetrinus tlagos testslya 20 fonttal kevesebb, mint egy hsev. Az Amerikai Nemzeti Egszsggyi Intzet egy 50.000 vegetrinusrl ksztett tanulmnya kimutatta, hogy a hsev amerikaiakkal sszehasonltva a szvbetegsgek elfordulsa jelentsen kisebb, valamint a rkosods arnya is hatrozottan alacsonyabb. Angliban a vegetrinusoknak kevesebb letbiztostsi djat kell fizetnik, mint a hsevknek, mert kisebb a szvbetegsgek valsznsge s a biztost trsasg mrlegelse szerint ez kisebb kockzatot jelent. A vegetrinus ttermek is cskkentett biztostsi djat fizetnek az telmrgezs-kategrira, mivel fogyasztik kevsb mrgezdnek teleik ltal, mint azon ttermek ltogati, ahol hst szolglnak fel. A Harvard Egyetem egyik orvosa kimutatta, hogy a vegetrinus trend cskkenti a meghlst s az allergit. Tudomnyosan jra s jra bizonytjk, hogy a hsevs ktsgtelenl kros az emberi szervezetre, mg a helyesen sszelltott, a termszet trvnyeivel harmonizl vegetrinus trend segtsget nyjt abban, hogy dinamikus, egszsges testnk legyen.

A vegetrinusoknak nagyobb a kitartsuk, mint a hsevknek?


Az egyik legelterjedtebb tveszme az, hogy a vegetrinus tpllkozs gyenge, spadt, beteg klst eredmnyez. Tvolrl sincs gy. Sok tanulmny kimutatta, hogy a vegetrinusok ersebbek, agilisabbak s teherbr kpessgk is nagyobb, mint a hsevknek. Dr. H. Schouteden (Belgiumi Egyetem) sszehasonlt teszteket vgzett, hogy sszevesse a vegetrinusok s a hsevk llkpessgt, erejt s a teljes kimerlsbl val felpls gyorsasgt. A tnyek azt mutattk, hogy a vegetrinusok mindhrom jellemz tekintetben alapveten jobb eredmnyeket rtek el.

Dr. Irving Fischer (Yale Egyetem) sszehasonlt teszteket vgzett 1906-1907. kztt. Yale atltk, edzk, orvosok s nvrek vettek rszt a tanulmnyban. Meglep bizonytk volt szmra az, hogy a vegetrinusoknak ktszer akkora a kitartsuk, mint a hsevknek. J.H. Kellog (Battle Creek Sanitarium, Michigen) hasonl tesztjei megerstettk Fischer eredmnyeit. ( A Brsszeli Egyetemen Dr. J. loteyko s V. Kipani ltal vgzett tanulmny Dr. Fischerhez hasonl adatokat bizonytott.

Az llkpessg! tesztekben a vegetrinusok, a teljes kimerls eltt 2-3-szor tbbet teljestettek, mint a hsevk, s tesztenknt csupn tdannyi idt vett ignybe a teljes kimerlsbl val felpls. A tesztek meglep eredmnyei azt mutatjk, hogy a vegetrinus trend elnysebb a fizikai erre,

llkpessgre s hatkonysgra. Valban, a vilg legersebb s legtovbb l llatai mind nvnyevk. A lnak, az krnek, a blnynek s az elefntnak nagy s egszsges teste van. llkpessgk s rendkvli erejk kpess teszi ket arra, hogy hatalmas terheket cipeljenek s az emberek szmra kemny, fradtsgos munkt vgezzenek. Egyik hsev llatnak elg ereje pl. az igavonshoz. rdemes megjegyezni azt is, hogy hny vilgrekordot felllt atlta volt vegetrinus.

A Vegetrinus Biciklizk Klubja Angliban 40%-nl is tbb nemzetkzi kerkpr-rekordot dnttt. Eurpban a vegetrinus biciklizk magasabb gyzelmi arnyt rnek el, mint hsev trsaik. A hres vegetrinus sz, Murray Rose az olimpiai jtkok legifjabb hromszoros aranyrmese volt. volt minden idk legnnepeltebb szja, aki oly sok rekordot lltott fel. Az angol vegetrinus gyorsabban szta t az angol csatornt, mint brki a trtnelem sorn - 6 ra 20 perc alatt. Sok hres atlta - a mltban s jelenben egyarnt - ttrt a vegetrinus trendre, mint pldul az osztrk slyemel, A. Anderson, aki tbb vilgrekordot dnttt, vagy Johnny Weismller, aki az szsban 56 vilgrekordot mondhat magnak. Beszmoljuk szerint nem reztek ercskkenst, llkpessgk pedig ntt.

Bili Walton, az orszgosan npszer kosrlab- da-jtkos agresszivitsrl valamint kemny, haj- ts eladsmdjrl volt hres. Szemlyes tapasztalata gyzte meg t a vegetrinus letmd elnyeirl, s azta is folyamatosan npszersti ezt az letmdot. A vegetrinusok a vilgon minden terleten rekordokat lltanak fel - birkzsban, bokszols- ban, gyaloglsban, fociban, gtfutsban, stb. Nagyobb a kitartsuk, mert energijukat nem vesztegetik el az telmrgek semlegestsre.

Kbn Rita, a tbbszrs vilg-, Eurpa- s olimpiai bajnok kajakoz n sok ms magyar sportkivlsggal egytt szintn vegetrinus. (szerk.megj.)

Elegend fehrjt kapok Hsevs nlkl?

A vegetrinus trend elfogadsnak fontolgatsa sorn az emberek legfbb krdse az, hogy vajon elegend fehrjhez jutok-e?" Semmi ok az aggodalomra - a hsipari reklmkampnyok ellenre sem. A vegetrinus trend a test szmra szksges sszes ltez fehrjrl gondoskodik. Szmos tanulmny kimutatja, hogy a vegetrinus trend nagyobb tprtk, mint a hstrend. Azt a hiedelmet tukmltk rnk, hogy a hsevs fontos az egszsg szempontjbl. Az 1950- es vekben a tudsok a hsfehrjket els osztlynak", a zldsgeket msodosztlynak" minstettk. Ezt az elkpzelst azta mr megcfoltk, mivel a zldsg-fehrjket ugyanolyan hatkonynak s tpllnak talltk, mint a hsfehrjket. A ksbbiekben nem tettek megklnbztetst kzttk. A vegetrinus telek fehrjetartalma bsges, kezdve a 8-12%-os gabonamagtl a fehrjben hihetetlenl gazdag (40%-os) szjababig. A sovny marhahs szeletben csupn 20% a felhasznlhat fehrje mrtke. A di, a magvak s a bab eset: ben ez az arny 30 %-os. A szmunkra szksges fehrje tnylegesen nhny esszencilis" aminosavbl tevdik ssze. A hst azrt rszestettk elnyben, mert valamennyi aminosavat tartalmazza. A hsevk tbbsge nem ismeri fel, hogy nem csak a hs, - hanem a megfelel arnyban fogyasztott nvnyi tpllkok is tartalmazzk az sszes szksges aminosavat. Figyelemremlt az a tny, hogy a teljes rtk fehrje knnyedn elrhet azltal, hogy hsnlkli telek tbb fajtjt fogyasztjuk egytt. A szegny emberek mindentt a vilgon sztnsen ezt is teszik pl. a rizs s tofu vagy bab sszekeversvel (mint Knban s Indiban), vagy a gabont tlaljk a babbal egytt (mint Kzp- s Dl- Amerikban). 1972-ben Dr. Frederick Stare (Harvard Egyetem) egy rtkel tanulmnyt ksztett a vegetrinusokrl (belertve ids frfiakat, asszonyokat, llapotos nket s serdl lnyokat, fikat). gy tallta, hogy a csoportok tbb mint ktszerest fogyasztottk a naponta szksges fehrjemennyisgbl. 1954-ben egy rszletes tanulmnyt ksztettek a Harvardon, miszerint a zldsgek, gabonk s tejtermkek brmely kombincija bven elegend a fehrjebevitel szempontjbl. Nem tapasztaltak fehrjehinyt egyik kombinci esetn sem. A tudsok sszegeztk, hogy nagyon nehz olyan vegetrinus trendet tallni, mely nem ri el az emberi szervezet ltal megkvetelt fehrjeszintet. Az jsgokban gyakran olvashatunk a szegny orszgokban l, hez emberekrl, akik fehrjehinyban halnak meg. Sajnos, ezt a tnyt gyakran a vegetrinus trendnek rjk fel. A kutatk szerint azonban, ezek az emberek nem azrt alultplltak, mert nem esznek hst, hanem azrt, mert nem fogyasztanak elegend telmennyisget. Csak rizsbl (s ebbl is nagyon keveset fogyasztva) s desburgonybl ll trend is vezethet termszetszerleg alultplltsghoz s korai hallhoz. Ugyanakkor a megfelelen kivlasztott zldsg-, gymlcs-, s gabona-tpllkokon s olajos magvakon l emberek ersek, egszsgesek s tevkenyek.

Jl tesszk, ha magyarzatot keresnk arra a tnyre, hogy mirt van eltletnk, ha azt hisszk, nem ltezik egszsg nagy mennyisg hsadagok fogyasztsa nlkl, holott ppen az ellenkezje igaz. Ki az, aki a Nagy Amerikai Steak Vallst" kveti, s mirt?

Fennll-e valamilyen kapcsolat a hsevk szoksai s az hnsg kztt?


IGEN! Ha a gabont a szegny embereknek adnnk a hsllatok hizlalsa helyett, akkor knnyedn eltarthatnnk a vilg sszes, hnsgtl szenved embert.

Ha feleannyi hst termelnnk", rjhetnnk arra, hogy elegend nvnyi tellel etethetnnk a fejld vilgot". A Harvard lelmezskutatja, Jean Mayer becslse szerint a hstermels csupn 10%-os cskkentse annyi gabont szabadtana fel, mely 60 milli ember lelem szksglett biztostan. Megdbbent s megrz az a tny, hogy Amerikban az sszes gabona 80-90%-t hsllatok takarmnyozsra hasznljk fel. Hsz vvel ezeltt az tlagos amerikai vente 50 font hst fogyasztott. Jelenleg csupn marhahsbl 129 fontot eszik. Amerika Egyl hst!" jeligje miatt legtbben az ajnlott fehrjeszksglet sokszorost fogyasztjk naponta.

A vals tnyeket figyelembe vve az telhiny" mgtt az ll, hogy miknt pazaroljuk el a vilg lelmiszerforrsait. Egyre tbb tuds s kzgazdsz tmogatja hatrozottan a vegetrinus trendet, hogy megolddjon bolygnk nvekv lelmiszerhinya - mert, mint mondjk a hsevs az egyik legfbb okozja ezen problmknak.

De hogyan cskkenti a vegetarinizmus az lelmiszerhinyt?


A vlasz egyszer: a hs az egyik leggazda- sgtalanabb tel: a hsfehrje 1 fontjnak ellltsi kltsge hsszor nagyobb, mint az egyenrtk nvnyi fehrje megtermelse. A lbasjszgnak adott fehrje s kalria csupn 10%-ban nyerhet vissza az elfogyasztott hsbl - a maradk 90% megy a csatornba". A fld hatalmas kiterjeds szntterletn takarmnyt termelnek az llatok szmra. Ugyanezt a flddarabot sokkal hasznosabban is fel lehetne hasznlni, ha lelmiszer-nvnyeket termesztennek. Pldul egy adott terlet csupn egy kr felnevelshez elegend, mely kb. 1 font fehrjt jelent; viszont ugyanez a fld szjababbal beltetve mr 17 font fehrjt termelne! Ms szavakkal: ahhoz, hogy hst ehessnk, 17-szer akkora fldet kell felhasznlnunk, mintha pl. szjababot fogyasztannk. Radsul a szja tpllbb, kevesebb zsiradkot tartalmaz s mentes a hs mrgeitl. Egy llat tkezsi clokra val felnevelse a vilg forrsainak risi pazarlsa, nemcsak a fld, de a vz tekintetben is. Becsls alapjn az llattenysztshez 8-szor tbb vizet hasznlnak fel, mint a zldsgflk s gabonk ntzsre. Ez azt jelenti, hogy amg vilgszerte emberek millii heznek, a jltben l emberek szkebb rtege elpazarolja a fld risi vz- s gabonakszlett, azrt, hogy hst ehessen, mely radsul lassanknt mg le is rombolja szervezetket. Az amerikaiak tbb, mint 1 tonna gabont fogyasztanak el szemlyenknt vente (a hsgyrak lllomnynak" etetsn keresztl), mg a vilg tbbi orszgaira tlagosan mintegy 400 font gabona jut fejenknt. Az Egyeslt Nemzetek ftitkra, Kurt Waldheim kijelentette, hogy a gazdag orszgok telfogyasztsa s tkezsi szoksai nagymrtkben hozzjrulnak a vilgon kialakult hnsghez. A megoldst a hsfogyaszts visszaszortsban ltja. A globlis lelmezsi vlsg elsrend megoldsa mondja sok tuds - a hstrendrl a vegetrinus trendre val fokozatos ttrs. Ha vegetrinusok lennnk, szmzhetnnk az hnsget errl a fldrl. Gyermekeink jl tplltan szletnnek s nnnek fel, boldogabb, egszsgesebb letk lehetne. Az llatok szabadon, termszetes krlmnyek kztt lhetnnek. Nem knyszerlnnek arra, hogy tmeges mretekben, szolgai mdon szaporodjanak, felhizlalva ket a hentesek szmra, azzal a tpllkkal, amit az hezknek kellene juttatnunk." (B. Pinkus, A Zldsg Alap Fehrjk).

A fld elg mindannyiunk szksgletre, de nem elg mindannyiunk mohsgra." (Mahatma Gandhi). Ma sok kutat lltja, hogy a jv tpllknak nagy rszt a nvnyi fehrjk adjk majd. Szmos nyugati orszgban folynak jelenleg is ksrletek zletes zldsg-, ill. szjaalap fehrjk ellltsra. Ezen a tren igen elrehaladottak a kutatsok Knban is, ahol a tofu s ms nvnyek fogyasztsnak elterjesztsvel bsges fehrjeforrsokra talltak. A vegetrinus trend a jv trendje - az az trend, melyet neknk, embereknek, jra el kell fogadnunk. Mentsk meg termszetes forrsainkat, s ami ennl is fontosabb, vjuk az emberi lnyek rtkes lett. A vegetrinus a jv embere. Egyre tbben kvetik a vegetrinusokat, ahogyan felfedezik termszetes letmdjuk elnyeit, szemben sajt szoksaik kvetkezmnyeivel.

Az hsg Politikja
Az hnsggel kapcsolatos, szles krben elfogadott szemllet szerint: A Fld kapacitsa nem elegend az emberek elltshoz. Mindenki megteszi a tle telhet legjobbat. Egyszeren nincs elegend tartalk. Az hez tmegek tl gyorsan szaporodnak, s ha szeretnnk elhrtani a katasztrft, akkor egyttes erfesztssel kell korltoznunk a npessget." Egyre tbb tuds, kzgazdsz s mezgazdasgi szakember tli meg msknt a helyzetet: Ez tves megllapts" - mondjk. - Igazbl VAN tartalk, st tbb is, mint amennyire szksg van. A hiny a forrsok pazarl kihasznlsnak s annak sszertlen elosztsnak ksznhet." Buckminster Fuller szerint a bolygn minden emberi lny szmra elegend forrs van lelmezshez, ruhzkodshoz, lakhatshoz, s oktatshoz, mgpedig amerikai kzpszint minsgben! Az lelmezsi s Fejlesztsi Trsasg ltal vgzett kutats kimutatta, hogy nincs olyan orszg a vilgon, ahol az emberek ne lthatnk el magukat sajt forrsaikbl. Nincs sszefggs a npsrsg s hnsg kztt, mondjk. Knban pl. ktszer annyi ember lakik megmvelt hektronknt, mint Indiban, a knaiak mgsem heznek. Bangladeshben csupn feleannyi ember jut egy megmvelt hektrra, mint Taiwanon, mgis Bangladesh rendelkezik a legmagasabb hezsi mutatval. Tny, hogy a vilgon a legnagyobb npsrsggel NEM India s Bangladesh rendelkezik, hanem Hollandia s Japn. Vilgosan lthat, hogy a npsrsg nem kzvetlen oka az emberek hezsnek. Termszetesen a Fld elrheti azt a hatrt, amikor az emberi npessget mr nem kpes elltni, de ez a hatr kb. 40 millird embert jelent (mi jelenleg 5 millirdan vagyunk). A vilg emberisgnek tbb mint a fele hezik s hinyosan tpllkozik. Hol vannak a tartalkaink? Vessnk egy pillantst arra, hogy ki s hogyan befolysolja az lelmezst. Az lelmiszeripar forgalma a vilgon a legnagyobb - 150 millird dollr vente (nagyobb, mint az aut-, acl- vagy olajipar). Viszonylag kevs multinacionlis trsasg uralja ezt a terletet, a hatalom az kezkben koncentrldik. Kztudott, hogy a mamutvllalatoknak kiterjedt politikai befolysuk van, ezltal emberek milliinak az lelmezst szablyozhatjk.

Hogyan lehetsges ez?


A szablyozs egyik mdja az, hogy a trsasg felgyeli az lelmezsi folyamat sszes fzist. Pldul ugyanaz az risszervezet gyrtja a mezgazdasgi gpeket, a takarmnyt, a trgyt, az zemanyagot, az lelmiszertrolkat; valamint az kezkben koncentrldnak a szupermarket- s kiskereskedi lncok is.

Egy kisebb farmer kptelen felvenni a versenyt, mert a trsasg kiszortja mestersgesen cskkentett raival a piacrl. Ksbb aztn lpsrl lpsre visszanyerik vesztesgeiket az rak nvelsvel azon terleteken, ahol kiltk a konkurencit. gy trtnt, hogy a II. vilghbor ta a farmok szma az USA-ban a felre cskkent. Tbb mint 1.000 fggetlen farmer hagyta el farmjt hetente. Mg az Amerikai Mezgazdasgi Minisztrium is megllaptotta egyik tanulmnyban, hogy a kis, fggetlen farmok sokkal olcsbban s hatkonyabban kpesek ellltani az lelmet, mint az risi mezgazdasgi zemek!
Gazdasgi erviszonyok: Az USA-ban a multinacionlis cgek kevesebb, mint 1 ezrelke birtokolja az sszes trsasgi vagyon tbb mint a felt. Az sszgabona piac 90 szzalkt csupn 6 vllalat tartja ellenrzse alatt. A dntshozk hatalma: A mezgazdasgi multi trsasgok hatrozzk meg azt, hogy mely nvnyeket termesszk, mennyit, milyen minsgt, s azt mekkora ron adjk el. Hatalmuk van a termels visszatartshoz is. Hatalmas kszleteket halmoznak fel, mestersges, az remelkeds alapjt kpez hinyokat keltve.

Az llami hivatalok tbbnyire azrt alakultak, hogy ezen gyleteket szablyozzk - de sajt maguk is az agrrzlet politikai befolysa alatt llnak. A fels szint llami pozcikra (mezgazdasgi miniszter, stb) rendszerint valamelyik multi trsasg vezetje kerl.

A multinacionlis hatalmak rendkvl sikeresek a haszon maximalizlsban s a vagyon felhalmozsban. Az klszably" alapjn a lehet legjobban nvelik az rakat - egyrszrl. Msrszrl - a termelst csak annyira tartjk szinten, amennyi ppen szksges az ru eladshoz. gy az rakat rvidtvon folyamatosan emelhetik, mivel hossz tvon az intenzv remelkeds az rdekk.

A multik" mind tbb s tbb fldet vsrolnak. 83 orszgra kiterjed tanulmny igazolja, hogy a termterlet 80 %-a a tulajdonosok 3%-nak ellenrzse alatt ll. Ez a mdszer nhny embernek hatalmas profitot hoz, mg a tbbsgnek nagy htrnyt jelent. Valjban nincs fldhiny" vagy lelmiszerhiny". Ha az a cl, hogy a vilg forrsait kihasznljk, s ezltal az emberisg szksgleteit kielgtsk, e clt knnyen el lehetne, s el is kellene rni. Ha viszont az a cl, hogy nhnyan maximlis nyeresgre tegyenek szert, ez azt eredmnyezi, hogy a bolygnkon l emberisg egyik fele hezik. Az a helyzet llt el, hogy egy szk rtegnek annyira termszetes a kizskmnyol gyarapods, hogy az mr egyfajta mentlis betegsg - s a korltozatlan vgyak vgl a termszet egyenslynak felborulshoz vezettek.

Kzp-Amerikban, ahol a gyermekek tbb, mint 70%-a hezik, a fld 50%-t pnzgyrtsra" hasznljk. Az olyan gyorsan term nvnyek, mint pl. a liliom, nagy profitot hoz, de az emberi tlls szempontjbl haszontalan. Amg a multi szervezetek a legjobb fldeket hasznljk fel arra, hogy jvedelmez nvnyeket termeljenek (kv, tea, dohny, egzotikus gymlcsk), a bennszlttek a nehezen mvelhet, lejts, kimosott talaj fldekre knyszerlnek.

Szeneglban pldul a sivatag ntzsnek luxust is megengedte magnak a Fejlesztsi Alaptvny, azrt, hogy padlizsnt s mangt szllthasson replvel Eurpa elkel asztalaira. (Ekzben a helybliek az hhalllal kzdenek.) Haitin a fldmvesek tbbsge a hegy 45 fokos, vagy ennl meredekebb lejtjn prblja elteremteni a tllshez szksges tpllkot. Azt mondjk, szletsktl kezdve szmzttek a - vilg egyik leggazdagabb - mezgazdasgi fldjrl. Ezek a fldek egy marknyi elit tulajdonban vannak. Az itt felhizlalt marhkat amerikai cgek szlltjk el, hogy levgjk s hsukat visszaexportljk a franchise-knt mkd hamburger ttermekbe

Mexikban a fldek valaha a lakosok szmra termeltek kukorict. Most klnleges zldsgeket nevelnek az amerikai llampolgrok szmra hsszoros haszonkulccsal. Farmerek szzezrei vltak fldnlkliv, gy kptelensg versenyezni a nagy fldtulajdonosokkal. Az emberek elszr breltk fldjeiket, hogy legalbb egy kis pnzhez jussanak, kvetkez lpsknt a nagy cgek szmra vgeztek napszmot, vgl meneklt munksokknt kboroltak meglhetsi lehetsget keresve, hogy csaldjuknak a tllst biztostsk. Ilyen krlmnyek vezettek a lzadsok ismtld hullmaihoz. 1975-ben Columbia legjobb termfldjn 18 milli dollrt r virgokat termesztettek. A szegf 80-szor nagyobb hasznot hozott, mint a korbbi termny, a bza. Nincs elg tartalk? Aligha van gy. A j anyafldet - mindannyiunk forrst - luxus-nvnyek termesztsre hasznljk fel, extraprofit cljbl. Szerte a vilgon tallunk hasonl pldkat. A mezgazdasg, amely

egykoron az nfenntart farmerek milliinak meglhetst biztostotta, tvltozott a jl tpllt kisebbsg termel helyv. Ellenttben a szles krben elterjedt hiedelmekkel, telnk biztonsgt nem fenyegetik mindenre elsznt hes tmegek, de azon elitek igen, akik a tpllkforrsok nemzetkzi elpazarlsbl hznak buss hasznot. A hstermelst a legkiugrbb pldaknt emlthetjk meg. A szegny ember gabonjt elszipkzzk a gazdag ember tehennek etetsre" - jelenti ki az Egyeslt Nemzetek Fehrje Tancsad Csoportjnak igazgatja. A hstermels nvekedsnek kvetelmnyeknt a gazdag nemzetek mind tbb s tbb gabont vsrolnak fel disznik s marhik etetsre. A gabonatermelk a termnyeket a magasabb rat ajnlnak adjk el, ily mdon szmtalan emberi lny van hezsre krhoztatva. A gazdagsg versenyezhet a szegny ember tpllkrt, de a szegny egyltaln nem versenyezhet". Egy Utols Megjegyzs a Fogyaszthoz" c. jegyzetben rja John Powell: Annak ellenre, hogy a gabona vilgpiaci ra cskken, az tel ra valsznleg felmegy ezen a nyron is. Az rnvekeds okainak felsorolsnl vegyk figyelembe az olajrak alakulst s a harmadik vilg nvekv npessgt is." Figyeljk a multi trsasgokat, ahogy kormnyban l bartaik segtsgvel ellenrzik az lelmiszeripart. Emlkezznk arra is, hogy k a pnzkeress zletben, nem pedig az emberek jllakatsban rdekeltek.

Mikor a vilg sszes forrst kizskmnyoltk a teremtmnyek, hogyan lehetnk megrtek egy olyan rendszer irnt, melyben valaki szertelenl habzsol mindent, amg msok meghalnak egy marknyi gabona hinytl." P.R. Sarkar

A helyzet azrt ennyire nem remnytelen, mg ha mi, emberek, lekzdhetetlennek is ltjuk a nehzsgeket. Egyre tbben rzik, hogy egy j korszak kszbn llunk. Az emberi lnyek mindentt fel fogjk ismerni azt az egyszer igazsgot, hogy az emberi trsadalom Egy s oszthatatlan, s egy szenved benne foglaltatik az sszes szenvedben. Annak megtrgyalsa kapcsn, hogy megvalsthat-e az egyetemessgen alapul trsadalom, P.R. Sarkar magyarzza: Egy harmonikus trsadalom azon l lelkeinek sszefogsval rhet el, akik egy egysges emberi trsadalom megvalstsra vgyakoznak, azok vlnak ezen erklcsi mozgalom olyan srthetetlen vezetiv, akik nem szemlyes hrnvre, vagyonra vagy hatalomra trekszenek, hanem az egsz emberi trsadalom kzs rdekt szolgljk." Ahogyan a bbor hajnal felvltja az elnyhetetlen jszaka fekete sttsgt, gy jn el a ragyogan dicssges korszak is, a kisemmizett emberisg porba tiprsa s megalztatsa utn. Akik szeretik az emberisget, s az sszes llny jltre vgyakoznak, cselekednik kell ettl a pillanattl kezdve felrzva mindenkit a lehangoltsgbl s tunyasgbl, hogy a lehet legkorbban rkezzen el a kedvez pillanat. ...Ez a trekvs - az emberi faj jlte - mindenkit rint: tged, engem, mindannyiunkat. Megtehetjk, hogy figyelmen kvl hagyjuk jogainkat, de felelssgnkrl nem feledkezhetnk meg. Ktelezettsgeink elmulasztsa az emberi faj lealacsonyodst eredmnyezi..." Shrii Shrii Anandamurti

Ahimsz: Erszaknlklisg az llnyek irnt


Nemcsak a fentiekben emltett tnyezk (kizskmnyols, felhalmozs, stb.) a hs elhagysnak egyedli okai. Az egyik legfbb elv, hogy nem szabad szksgtelenl letet elvennnk, mg llati letet sem. Sok vallsi s spiritulis csoport tmogatja a vegetrinus trendet az let szentsge s a knzs nlkli let fontossga miatt. Nzetk szerint az igaz(i) emberi lny nem szolgt, ill. telt lt az llatban, hanem testvrnek, vagy bartjnak tekinti ket - s rzi, hogy nincs joga fjdalmat okoznia s kegyetlenl elvennie letket, hacsak nem ezen mlik letben maradsa. Mivel hsfogyaszts nlkl (is) lehet egszsgesen lni, felvetdik a krds, hogy vajon a hsevs erklcss, emberi szoks-e. Gondoljunk bele, hogy az llatok nem adjk nknt az letket! gy rsznkrl igencsak kegyetlensg hsukat fogyasztani. Brki, aki elltogat egy vghdra, tansthatja azt a tnyt, hogy az llatok iszonyatosan szenvednek mind lelsk eltt, mind kzben. Csak az Egyeslt llamokban kzel 9 milli llnyt lnek le naponta a felttelezett tpllkszksglet miatt. Mi, akik srnnk, ha megnyznk kutynkat vagy macsknkat, csendesen megbocstva hunyunk szemet az llat millik szksgtelen lemszrlsa felett.

Egy kortrs spiritulis vezet, Shrii Shrii Anandamurti gy magyarzza az ahimszt": Amg csak lehetsges, az telfajtkat azok kzl kell kivlasztani, melyek tudati fejlettsge viszonylag alacsony. Azaz, ha a zldsg elrhet, szksgtelen llatot lni. Brmely fejlett vagy fejletlen tudatszint llat meggyilkolsa eltt gondoljuk t jra s jra: vajon lehetsges-e egszsges testben lni anlkl, hogy letet vennnk el." Sok hres szent osztja ezt a nzetet. A keresztny mozgalom korai idszakban sok keresztny s zsid szekta ellenezte a hsevst, mint kltsges s kegyetlen luxust. A trtnelem sorn azt tantottk a blcs emberek s a spiritulis vezetk, hogy addig nem fogunk a tudat magasabb fokra jutni vagy szereteten alapul emberi trsadalmat ltrehozni, amg nem adjuk fel a hsevs szrny szokst:

A durva ember a vadllatok vezre, akinek brutalitsa fellmlja a vadllatokt. Msok halla ltal lnk. llat-temetk vagyuk!... n mr kora gyermekkoromtl megtagadom hs fogyasztst, s eljn az az id, amikor az emberek ugyangy fogjk tekinteni az llatok meggyilkolst, mint most a sajt fajuk legyilkolst. Leonardo da Vinci Amg mi magunk is a meggyilkolt llatok hulladkain lnk, hogyan vrhatunk el brmely idelis felttelt a fldn?" Lev Tolsztoj A vilgbke vagy brmely ms tpus bke nagyban fgg az elme szellemi belltottsgtl. A vegetarianizmus elhozhatja a bkhez szksges helyes magatartst... egy jobb letminsget, melyt ha egyetemesen gyakorlunk, egy igazabb s bksebb nemzetkzssget hozunk ltre."
U Nu, Burma volt miniszterelnke

Mi az leter Elve?
Az leter Elve" abbl ll, hogy bizonyos tpllkok tbb letert (prnt) tartalmaznak, mint msok. Az telekben lv vitalits fontossgt mr 2500 vvel ezeltt is mltnyolta Pithagorasz, aki azt mondta: Csak l, friss tel teszi kpess az embert arra, hogy az igazsgot megrtse." Az orosz novellista, Tolsztoj szerint: A lelt llat tetemnek borzalmasan rossz ze van". Tudjuk, hogy minden let a napenergibl szrmazik, s ez az energia halmozdik fel a zld nvnyekben, gymlcskben, diban, gabonban s zldsgekben. Ezek fogyasztsakor kzvetetten a napenergit fogadjuk magunkba. Ms szavakkal: let-tpllkokat" fogyasztunk, melyekben csaknem az sszes letenergia rintetlen. A nvnyek leszaktsuk utn sokig megrzik letad energijukat, mg alkalmasak a virgzsra s a nvekedsre. A hsban viszont azonnal megindul a bomlsi folyamat.

vezredek ta tantjk a jgik s a blcsek, hogy mind az elmt, mind a testet rejtetten befolysolja, hogy mit esznk. Azz leszel, amit eszel" mondjk, mely vonatkozik mind a testre, mind az elmre. Idzve egy jgit: Az emberi test megszmllhatatlan l sejtbl pl fel... A ti l sejtjeitek termszete a magatokhoz vett telek tpusnak megfelelen alakul, vgl ezek sszessgkben fogjk befolysolni a tudatotokat valamilyen irnyba. Ha az emberi szervezet tbbsgben rothadt s rossz szag llati hsbl ll tpllkon n fel, termszetes kvetkezmny, hogy az elme tovbbi aljassgokra vetemedik."

A vegetrinus" sz nem a zldsg"-bl szrmaztathat, hanem a vegetare" latin szbl, melynek jelentse: lnkteni". A rmaiak a homo vegetus" kifejezst az leters s egszsges emberre rtettk.

Nhny vegetrinus nv...


Albert Einstein, Platn, Lev Tolsztoj, Bob Dylan, Louisa May Alcott, Susan St. James, Henry Dvid Thoreau, Ralph Waldo Emerson, Benjmin Franklin, Richrd Wagner, Szkratesz, Alexander Pop, Ovidiusz, Sir Isaac Newton, H. G. Wells, Pithagorasz, Candice Bergen, Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Horace Greley, Leonardo da Vinci, Clement of Alexandria, Buddha, Dick Gregory, John Wesley, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, John Milton, Charles Darwin, General William Booth, Plutarchosz, Paul Newman, Seneca, Albert Schweitzer, Percy Bysshe Shelley, Dr. J. H. Kellogg, St. Ferenc, Clint Walker, Upton Sinclair, James Coburn, George Bemard Shaw, Dalai Lama.

Mit tegyek, ha mg mindig kedvelem a hs zt ?


Egy si jgi mdszer szerint: A mlyen gykerez szoksokon vltoztatni kell, NEM pedig a gykernl fogva kitpni", mert ez szinte lehetetlen feladat. Inkbb j szoksokat ltessnk el magunkban (mintha egy mentlis rzsabokrot nevelgetnnk). Hamarosan azt veszed szre, hogy ez az j szoks megersdik benned. Alig teszel egy kis erfesztst, s a rgi gyom, - azaz a hsevs szoksa eltnik s elfelejtdik. me nhny javaslat j rzsabokrod" megmvelshez:

Vsrolj kt vagy hrom vegetrinus knyvet, legyenek szem eltt (ez egy nagyon j pnz-sprol mdszer - a fantziads, zletes, megfelel sszettel vegetrinus tel tlagosan 50 %-os szmlacskkenst jelent). Tanulj meg nhny knnyen elkszthet vegetrinus tket, mellyel helyettested a hsteleket. Ltogass el egy bio-jelmiszerzletbe, a helyi letmd-klubba. Nzz krl s krdezskdj. (Vegetrinusok Barti Kre Tel.: 1/407 1276) Hvd fel a helyi Ananda Marga Centrumot s mondd el nekik, hogy szeretnd megltogatni ket s figyelemmel ksrni az telkszts folyamatt. (Az Ananda Marga egy nemzetkzi szocilis szolglat s meditcis szervezet.) (Ananda Marga informci: Tel.:1/261 0642) A hsev trendrl az l, friss, tpll telek fogyasztsra trtn tlls knnyebb, mint ahogyan az kezdetben ltszik. Sz szerint tbb ezer fajta tpll, zletes tel van, melyet a nemvegetrinusoknak mg soha nem volt szerencsjk kiprblni szoksaik miatt. Sok ember meglepdve fedezi fel a szmra olyan ismeretlen telek rtkes fehrjetartalmt, mint a kles, a hajdina, zabdara, bab, lencse, barna rizs s tofu, stb. Jusson esznkbe, hogy a vegetrinus fzst valsznleg jval knnyebb megtanulni, mint ahogyan azt elkpzelnnk. Sok kezd szakcs" szmol be arrl, hogy a vegetrinus telek elksztsekor, letben elszr lvezi a fzst. A vegetrinus fzs rme csupn nhny dolgon alapul: egy j szakcsknyvn s az elszntsgon. Ha mg mindig gy rzed, hogy valami hinyzik ahhoz, hogy vegetrinuss vlj, tegyl szabadd egy dlutnt s ltogass el egy vghdra - meggyzen fog hatni rd! Nhny kezdeti nehzsggel azonban szmolhatsz az tllsi idszak sorn, de kzel sem annyival, mint pl. a dohnyzsrl, vagy a kbtszerekrl val leszoks esetben. A vegetrinus letmd hihetetlen jutalomban rszest: Magasabb energia-szint, tisztbb emsztrendszer, megnvekedett mentlis tisztasg, kellemesebb testillat. A vltozsi folyamat kellemes tapasztalatokat ad. A megjul egszsg nemcsak fizikai jelleg. A gondolkodstl a cselekvsig minden szinten rmt fogsz rezni. Ez a boldogsgrzet bolygnk teremtmnyeinek szeretetbl szrmazik. Az emberi lnyek ezen termszetes tpllka rt legkevsb Fldnk llnyeinek. Segt bennnket abban, hogy mindinkbb tudatostsuk az let egysgt s megvalstsuk az Egysges Hatrtalan Tudatossgot, amely a mindensget thatja.

IRODRIOMJ6GVZ6K Az albbi knyvek s cikkek jelentettk ezen knyv angol nyelv eredeti kiadshoz szksges informcik f forrsait: A Guide to Humn Conduct, Shrii Shrii Anandamurti, Ananda Marga Publications. A

Vegetarian Manifesto", Frances Moore Lapp, in Ramparts, June 1973. Atheriosclerotic Disease: an Anthropologic Theory", W.S. Collins, in Medical Counterpoint, December 1969. Eating for Life, Nathaniel Altman. Food First", Frances Moore Lapp and Joseph Collins, in Renaissance Universal Journal, Fali, 1976. The Great Universe, Shrii Shrii Anandamurti, Ananda Marga Publications. The Health Secrets of a Naturopathic Doctor, M.O'. Garten. Here's What You Should Know About Vegetarianism", Grotta-Kurska, in Today's Health, October 1974. Is There Really A Food Shortage?", John Powell, in North-West Passage, April- May 1974. The Morality of Meat", Andy Clark, in Portland Seribe, March 1975. The Next Crisis: Universal Famine", Michael T Malloy, in National Observer, March 30. 1974. Protein for Vegetarians, Gary and Steve Null. PROUT - A New Ideology for a New Era, Prout Publications. Summary of Results of Adventist Mortality Study, 1958-65.", School of Health, Loma Linda University. Vegetarianism: A Force Against Famine?", C.E. Fager, in Christian Century, October 29, 1975. Irnyelv az emberi viselkedshez, Shrii Shrii Anandamurti," Ananda Marga Publications. A Vegetrinus Kiltvny", Frances Moore Lapp, Rampartban, 1973. jnius Atheriosclerosis betegsg: egy Embertani Elmlet W.S. Collins, az Orvosi Ellenpontban, 1969. december Evs az letrt, Nathaniel Altman. "Az tel az els", Frances Moore Lapp s Joseph Collins, a Renaissance Universal Journal-ban, Fali, 1976. A hatalmas Univerzum, Shrii Shrii Anandamurt, Ananda Marga Publications. Egy termszetgygyszat szerint praktizl orvos Egszsg-Titkai, M.O. Garten. "me, ezeket kell tudnod a vegetarianizmusrl", Grotta-Kurska, a Mai Egszsg-ben, 1974. oktber "Az telhiny tnylegesen ltezik?" John Powess, a Northwest Passage, 1974. prilis-mjus "A hs moralitsa", Andy Clark, a Portland Scribe-ben, 1975. mrcius "A kvetkez vlsg: egyetemes hnsg", Michael T. Malloy, a National Observer-ben, 1974. mrcius 30. Fehrjk a vegetrinusoknak, Gary s Steve Null. PROUT - j vilgszemllet az j Korszak szmra, Prout Publications. "Eredmny-sszefoglal az adventistk Erklcstanulmnybl, 1958-65.", Egszsgiskola, Loma Linda Egyetem. "Vegetrinusok: Erfeszts az hnsg megszntetsre?", C.E. Fager, a Christian Century-ban, 1975. oktber 29. 62