PROTEZARE ŞI ORTEZARE

Concluzii şi cateva reflexii
Ortezele sunt aparate ortopedice ce se aplica direct pe corpul pacientului pentru: a suplini, a compensa, a corecta un deficit. Se vorbeşte de ortezare când membrul cu deficit există. Spre deosebire de proteză, cand membrul nu există. Ortezele si protezele sunt aparate personalizate, adică sunt realizate pornind de la caracteristicile precise ale pacientului. Ele pot fi utilizate numai de către pacientul pentru care au fost concepute si construite. Condiţiile care au determinat utilizarea ortezei (ortezelor) de catre pacient, pot deveni reversibile in timp. Depinde de patologie. Ceea ce în cazul protezelor nu se poate intâmpla niciodată. Ortezele pot fi parte integrantă a tratamentului ortopedic. Ortezele pot fi un ‘’medicament’’. Protezele si ortezele au nevoie să fie acceptate de către pacient.Trebuie să se petreacă un adevarat proces de acceptare, integrare, interiorizare, identificare. Protezele şi ortezele trebuie să-şi piardă statutul de obiect al realităţii externe in raport cu pacientul şi să devina părţi ale corpului său. Eficacitatea protezelor si ortezelor nu va fi deci măsurată numai in funcţie de parametrii anatomofuncţionali dar şi din punct de vedere psihologic si comportamental al pacientului.

Orteza Galipert
I. DESCRIERE 1. Prezentare: Este o orteză sold genunchi - gleznă picior construită din metal şi piele sau metal şi plastic termoformabil (polipropilenă).

1

Orteza permite descărcarea totală sau parţială a membrului inferior pe care se găseşte montat un fixator extern urmare a unei intervenţii chirurgicale. 2. Părţi componente: - O parte crudală-manşetă cu sprijin pe ischion cu două şine laterale, cercuri stabilizatoare (bineinţeles) cu sau fară articulaţie de genunchi în funcţie de poziţionarea fixatorului intern. - O parte jambieră prevazută cu cercuri stabilizatoare - Partea redioasa formata pur si simplu dintr-un etrier de descărcare. Acesta este fixat la partea jambieră prin sistem de prelungitor. Observatie : - Se va realiza o compensaţie la Membrul Colateral. Acest tip de orteză este evolutiv. Trebuie să poată fi modificat pe toată durata tratamentului medical. - Corsetul si articulatia de şold. Este imperios necesară folosirea unei articulaţii de şold (piesă) pentru a evita orice mişcare a articulaţiei de şold,in special cand există sau/şi o fractură a femurului. Articulaţia de şold este prevazută cu zavor Hoffa şi se montează pe corsetul prin sistem furcă. Corsetul se închide in anterior prin sistem de banda autoagripantă.

II. Măsuri şi mulaj
1. Măsuri Se verifică : Egalitatea membrelor inferioare se reprează : cicatrici, poziţionarea fixatorilor externi, zone dureroase, zone deformate. Se realizează un examen al amplitudinilor articulare. Se realizează un traseu contur al zonei lombare şi membrului inferior cu pacientul în decubitus dorsal. Se vor efectua măsuratorile ce permit confecţionarea ortezei. 2. Mulajul: Trebuie realizat cu atenţie, izoland cat mai bine zona de gips. Se va acţiona cu precauţie sporită pentru a nu deranja fixatorul extern. III. INDICAŢII *Fracturi cu fixator extern *Fracturi de cotil unde s-a încheiat perioada de tracţiune

2

Pe partea post a parţii jambiere se găseşte un şurub ce permite regularea echinismului piciorului.agaţare pot fi schimbate astfel incât acţiunea să varieze. 3. Partea gambieră Coboară până la 1/3 inferioară. rapelele de extensie asigură repoziţionarea piciorului la 90 grade. metatarofalangiene fie în limita falangienelor distante. Marginea internă formează o fixare suprarotuliană până aproape de marginea externă. Partea Crurală Inchidere anterioară cu banda actogripantă se prelungeşte în jos de o parte şi de cealaltă a condililor femurali. Această orteză este numită si dinamică. 2. Se articulează cu partea crurală închiderea anterioară cu banda Velcro. Partea Pedioasă Se articulează cu cea jambieră la 1/3 inf (articulaţia nu este fiziologică) extremitatea găsindu-se fie pe linia art. La nivelul părţii pedioase. 1. 3 .Orteza Chinion Este o orteză în polipropilenă realizată prin termoformare sub vid care include cercurile stabilizatoare şi elementele articulaţiilor. 4. Rapelele Elastice La nivelul genunchiului. rapelul de extensie se efectuează de resorturi elastice de forţe diferite (funcţie de culoare) Punctele de fixare .

Traumatismele membrelor. El a utilizat principiul PTB de la manşoanele de contact pentru proteza transtibiala. pentru a realiza o descărcare a segmentului jambier retransmiţând sprijinul de genunchi direct la sol. Această repartiţie a fost dovedită şi masurată cu captori-senzori de presiune. trebuie considerat că părţile moi ale membrului inferior au propietaţi fizice asemanatoare cu lichidele incompresibile. 80% rămânând in parţile noi sau pe oase. Forţele verticale care tind să deplaseze extremitaţile şi să scurteze segmental de membru sunt anulate de fortele de presiune de pe peretele (manşonul) ortezei. . -Analiza Biomecanică : Studiind repartiţia a sprijinelor s-a constatat ca pe manşonul tip PTB nu se absoarbe decât 20% (sprijin sub rotulă) din greutatea corpului. Astfel s-a repus in discuţie principiul conform căruia articulaţiile de deasupra si dedesuptul focarului de fractură trebuiesc imobilizate. doctorul Sarmiento descrie şi pune în aplicare o tehnică ortopedică de tratament a fracturilor diafizare a membrului inferior.Principiul Hidraulic: Descărcarea tip PTB nu poate realiza singură stabilizarea (EXPL) a fracturii. 4 .Orteza de Sarmiento I . In 1963. Cu ajutorul ortezei de sarmiento se poate realiza un sprijin precoce.

Mulaj : Confecţionarea acestor orteze se face dupa o perioada iniţiala în jur de 20 de zile necesară resorbţiei edemului şi a durerii. Orteza va fi realizată din polietilena cu închidere posterioară in sistem bivalve. capul peroneului maleolece.Creasta tibiei cu tuberozitatea.Tulburări de circulaţie importante .Traumatisme severe .Fractură cominutivă 5 . pe platoul tibial intern.. Pe de altă parte: . Pentru a evita deplasări în focarul de fractură. contra sprijin popliteu.Reducere nesatisfăcatoare . se va monta o mansetă pe partea crurala cu şi nările articulate. Mulajele se vor realiza după metode tradiţionale. . În anumite cazuri putem realiza o descărcare totală montând un etrier ce trece pe sub picior.Aplicaţiile principiului : 1. inserţia tendonului calcanean pe calcaneus. amintim : Zone importante de luat in considerare : .Fractură deschisă complicată . Contraindicaţii ale ortezei: .Sprijin sub rotulian. regiunea supramaleolara. Pe segmental gambier Anatomia gleznei si a genunchiului permit un bun effect de întindere tracţiune pe care aparatul îl realizează. In caz de fractură 1/3 superioară de segment jambier.

1/3 inferioară ale diafizei numerale. Scapulohumerale in plan sagital 6 . Se exclud fracturile jumătaţii superioare a femurului.2. Se vor limita mişcarile de rotaţie ale humerusului prin cot flectat la 90 grade. parte crurală.1/3 superioară . 3. o chingă toracică şi o eşarfă extremitatea superioară a ortezei are limita subaxialar aproape de art. deci orteza va fi rigidă la genunchi sau cu articulaţie . Partea jambieră poate fi din aceeasi bucată cu restul. Se confecţioneaza o orteză ce lasă liberă articulaţia scapula humerala si articulaţia de cot. Pe zona diafizei humerale Tehnica sarmiento dă foarte bune rezultate in fracturile de 1/3 medie. Orteza va fi formată din : Partea pedioasă gambieră. Astfel incât să fie permise mişcările art. Pe segmental crural Aici indicaţiile sunt mai limitate din cauza dificultaţii de a respecta noţiunea de compartiment hidraulic.

Partea mediala a aparatului respecta relieful musculaturii deschiderea făcându-se pe partea internă. matacarpo falangiene. Ortezele sarmiento pentru membru superior vor fi realizate in principiu din material termoformabile de joasă temperatură. articulaţia de cot este lăsată liberă. 7 . Pe zona antebratului Fracturi ale diafizei ulnare. Totuşi se blochează art. ramale orteza se realizează în sistem bivalv. realizându-se o paletă palmară până la limita atr. a mâinii pentru a impiedica pronosupinaţia. de pumn.fixare cu benzi autoagripante 4.

8 . Genuncherele se pot găsi – prefabricate sau pot fi fabricate individual. Orteza de genunghi sau genunchera individuală se construieşte după mulaj orientat.Orteza de genunchi sau genunchiera Este compusă dintr-o parte crurală şi o parte gambieră ce pot fi legate între ele de o articulaţie de genunchi sau nu. Ele sunt construite din polietilena şi şinărie articulată din poliamida. I. Partile din polietilena (crurală si gambieră) sunt termoformate sub vid.

Daca se doreşte o menţinere fermă a genunchiului numai in extensie. Ele pot fi din poliamidă sau din metal carbon. orteza de acest tip va fi fară articulaţii. Rolul articulaţiei (când aceasta există) este să limiteze mişcările de laterilitate de sertar de flexie extensie a genunchiului.II. deci solicitările nu pot fi mari. III. Articulaţia de genunchi Nu suportă greutatea corpului. partea cea gambieră formând corp comun. 9 . orteza de genunchi trebuie să asigure o bună menţinere a articulaţiei (G) atât in static cât şi in dinamic. Limite functionale: După o intervenţie chirurgicala pe genunchi.

IV. Cercuri stabilizatoare piele capitonaj meşină. formată din două piese una crurală. una gambieră cu 2 şine laterale cu articulaţie cu zăvor (riglu) hoffa sau nu. 2 şine laterale. 3.Orteza de genunchi fixa din piele si fier formată dintr-o singură piesă (segment crural şi jambier comun.Orteza de genunchi bivalvă din polietilenă (fixă) formată dintr-o valvă posterioară si una anterioară sistem de închidere cu bandă autoagripantă. 2. 10 . 4 cercuri stabilizatoare.Genuncherele din neopren prefabricate cu articulaţie genunchi sau fără. piele capitonaj.Orteza de genunchi articulată din piele şi fier. 4. meşină + molton). Diferite modele: 1.

cu partea gambieră in posterior -cu partea crurală posterior -cu partea jambieră in anterior Dupa nr. 2 şine cu articulaţie cu sau fară zavor hoffa. după deschidere : -cu partea crurală în anterior . una gambieră. 1 şină. răşină cu compoziţie 11 . Este formată din 2 piese una crurală. după material termoformabil.5.de şine: 2 şine.Orteza de genunchi mobilă din material termoformabil. Există o multitudine de tipuri de orteze de genunchi.

flexie recuruatum prea grave deja pentru a mai permite folosirea genunchierei articulate. Laxităţi ale rotulei (se va adauga un accesoriu de fixare a rotulei desen) 2. fracturi prost consolidante ale genunchiului c. Fracturi post consolidate ale genunchiului ce permit o flexie totală sau limitată d. Pentru deformaţii ale genunchiului b. fracturi prost consolidate ale rotulei şi dureroase unde flexia genunchiului este imposilă i. artopatii si artrite cronice ale genunchiului 12 . Pentru orteze de genunchi mobile: a. axităţi ale genunchiului ce au determinat deformaţii in valgum. osteocondrita genunchiului d. reumatismul genunchiului f. tumorile osoase bengine ale condililor femurali sau a platoului tibial h. osteoporoza g. Subluxaţie de genunchi e. Toate laxităţile genunchiului c.Indicaţii terapeutice 1. Indicaţii terapeutice pentru orteza de genunchi fixă a. varus. osteoartrita infecţioasa a genunchiului in curs de tratament e. b.

Suspendare-descărcare a membrului inf. schiopătând. Deci scopul tratamentului orthopedic este să : . Bilanţul clinic şi radiologic orientează in alegerea ortezei in funcţie de stadiul în care se gaseşte capul femural. Ortezele de descărcare pentru tratamentul osteocondritei primitive de sold Osteocondrita primitivă de şold sau maladia lui Legg Perthes. Tracţiune continuă 1/10 din greutatea corpului 13 . este o boala necrozantă (moarte a celulei) a capului femoral care afecteaza copilul intre 5 si 10 ani.În încheiere este de menţionat că la pacienţii obezi există pericolul ca acest tip de orteza să migreze. vizat 2.Poziţioneze corect capul femurului pentru a permite reconstrucţia sa fiziologică . se va realiza şi un segment ce are un rol numai şi numai de stabilizare.Scopul tratamentului este de a păstra sfericitatea capului femural fragilizat deformat de boală şi implică un repaus complet al soldului. Copilul atins de această afecţiune are o suferinţa a soldului şi merge. este cauzată probabil de o întrerupere locală a circulaţiei sangvine. radiografia poate fi normală. Boala lui Legg Perthes Calve. Principiile tratamentului sunt : 1. Acest segment pedios va avea limită linia articulaţiei metatarsofalangiene. În general schipopătatul copilului face ca boala să fie descoperită. In caz de eşec al tratamentului orthopedic. Recentrarea capului femural adică abductie 30 grade rotaţie medial 15grade 3. Reluarea mersului se face in general după 12-18 luni de la debutul bolii. Maladia tratată prin ortezare evoluează spre o reconstrucţie spontană a capului femoral. De asemenea îin stadiul de necroză nu există neaparat dureri. Pentru a contracta acest fapt ce face orteza total ineficientă. care să formeze un unghi de 130 grade cu diafiza.sferică. Descoperirea bolii este adesea intâmplatoare din cauză că primul stadiu cel ischemic nu are nici o traducere clinică sau radiologică. copilul va fi operat. Evoluţia bolii este lentă.

Orteza de Atlanta I. Segmentele crurale sunt prevăzute fiecare cu limbă.o simplă recentrare din acetabulum prin menţinere in abducţie la 30 grade fiind suficient. lărgimea si adâncimea centurii unghiului de abducţie se va acorda de asemenea o atenţie sporită condililor mediali. 14 . două segmente crurale montate pe tromantere ce înglobează condilul medial al femurului. O bară de abducţie cu reglaj se află montată pe partea medială a manşetelor. se va repera si măsura lărgimea si adâncimea centurii. Principii de tratament şi descriere Orteza este formată dintr-o centură din dural. Indicatii : Tratamentul osteocondritei ce nu necesită o descărcare a capului femoral. II. Proba: Se verifică buna poziţionare a articulaţiilor de sold. zonelor din spaţtiul popliteu al genunchiului. Mulaj-masuri: Se va efectua mulajul manşetelor. III. marelui trommather. Două trohantere din dural montate pe centură articulate flexie si abducţie de -30 grade din polietilenă. IV. Închiderea centurii de dural se face cu curea + cataramă sau bandă autoagripantă. se va lua un traseu în poziţie de abducţie.

Tracţiune Orteza este formată din: .Abducţie . cu sprijin pe işchion şi care inglobează condilul femoral medial – închidere cu b-a.Un dispozitiv telescopic reglabil cu care se realizează tracţiunea şi care este montată gheata. Principiul de tratament şi descriere : Tratament unilateral de : . închidere banda velcro .Un segment crural (manseta) din polietilenă cu deschidere anterioară sau anterolaterală.Un cerc de susţinere pe regiunea medială (capitonat binenţeles) cu deschidere laterală.Rotaţie medicală . 15 .Orteza de Chicago I.Descarcare . .

Gheata contralaterală este compensată 16 .Observatie! Talpa ghetei are planul paralel cu sprijinul pe ischion.Un tub vertical axat pe perpendiculara dusă la sol de la nivelul ischionului care face contact cu solul.

măsuri : Se poziţionează pacientul in picioare. partea crurală. Se va orienta mulajul şi in zona acrosajului supracondilian medial.O articulatie de sold . Mulaj. abducţie ăi rotaţie medial (fără tracţiune) II.O centură-corset din polietilenă cu deschidere anterioară . lungimea ortezei. Indicaţii terapeutice Tratamentul osteocondritei necesitand o descarcare cu tracţiune si recentrare prin poziţionare in abducţie a articulaţiei de sold III. Se realizează mulajul parţii crurale astfel încât tableta ischiatică să fie paralelă cu solul. Principiul tratamentului : Tratament unilateral. IV.cu zăvor montată pe o orteza cruro-gambiero-pedioasă din polietilenă in formă elicoidală. membrul bolnav se pune pe o cală. Eficacitatea compensaţiei la membrul contraletaral. conturul poate fi foarte folositor mai ales pentru cei ce nu au realizat acest tip de aparat. acrosa pe consiliul femoral medial. cu genunchiul în extensie. Descriere: Orteza este formată din : . Se vor realiza măsurile de circumferinţe. Orteza Beltramos-Nancy modelul original I. Sigur ca un traseu. menţinând abducţia dorită. lungimi. poziţionarea soldului în descarcare. Proba: Se verifică: Confortul în manşeta. Se verifică axarea parte crurală cerc stabilizator.II. ce poziţioneaza genunchiul la 60 grade flexie. 17 .

Principiul tratamentului si descriere 18 . III. Orteza Beltramos-Nancy ultimul model . Mulaj: Se efectuează in 2 timpi.modelul nou I. întâi corsetul pe urmă membrul inferior cu genunchiul flectat la 60 grade şi rotaţie medială de sold.Un pilon reglabil fixat pe partea crurală a ortezei şi leagă o bară stabilizatoare pe zona janbieră a ortezei..

Orteza este formată din : . III. Acest reglaj permite stabilizarea eficientă a ortezei pe membrul inferior.O tija de aluminiu ce face legătura între partea jambiera şi cea crurală. Fesile înglobează mulajul coapsei şi condiulii pentru a se termina la nivelul piciorului.tip nou este singura orteză care răspunde de la toate principiile de tratament pentru osteocondrita primitivă dintr-o dată : .tracţiune – prin reglarea tijei obişnuindu-se distanta optimă în sprijinul pe ischioon şi contra sprijinul popliteu. Genunchiul nu trebuie sa aibă nici o contraindicaţie pentru flexia continuă de 90 grade la care va fi supus. O mână formează tableta ischematică orizontală în raport cu solul cealaltă mâna formand peretele medial şi megajind in abductorii. Luarea mulajului se va efectua în doi timpi. articulaţia de şold poziţionată la 300 flexidie şi abducţie şi leghispate inglobează fesa. Tija se poate regla realizând o tracţiune (mai mare sau mai mică) Rotaţia Medială . picioarele departate.O parte crurală circulară din polietilenă cu sprijin orizonatal pe ischion (in raport cu solul) amenintând articulaţia coxofemurala la 30 grade de abducţie şi 30 grade flexie.recentrare . Al doilea timp: Mulajul restului parţii crurale şi celei gambiere : Genunchiul este flectat la 90 grade. . 19 .Pilonul este realizat dintr-un tub regrabil. Indicatii terapeutice Orteza Belatramos . Primul Timp : Mulajul parţii crurale. acopera spaţial popliteu pentru a forma contra-sprijinul jambier. IV.descărcare . . inglobează gamba ţn anterior. pacientul in picioare. Partea crurală este capitonantă cu spuma din polietilenă –plastazot.O parte jambieră de formă elicoidală care inglobează conailii. Mulaj Măsuri Pentru a facilita montajul ortezei se vor lua şi măsura marele tromanter-genunchi.

Tratamentul osteocondritei primitive de şold ce necesită numai o simplă descarcare. In dinamic : Pacientul nu trebuie să resimtă nici o durere atât în zona ischiatică cât şi în cea perineală se va regla rotaţia nemială şi tracţiunea inainte de livrare se va strânge bine tija de reglare.tratament unilateral . Această orteză nu are efect de recentrare a capului femural in acetabul 20 . Orteza lui Thomas Principiile tratamentului : . se va verifica: În static : Suficient pentru masele musculare (adică prea strâmt sau prea larg) .Orizontalitatea tabletei ischemice în raport cu solul (atenţie la flexie abducţie) .poziţionarea articulaţiei de sold in axa asociată cu o lejera tractiune.Presiunea din spaţiul poputeu.Decupajul în aceasta zonă mai ales la perineu .Proba Pacientul fiind echipat cu orteza.decuparea în zona condililor. Indicaţii terapeutice: . părţile laterale .

21 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful