SOLID SOLID SOLID SOLID SOLID

Pikétröjans revansch | Det vita guldet smälter bort | Peter Jihde Livet som butler | Skönaste privatflygplanen | Stora snustestet
Vem fan vill bo på landet? | Kristallkronor och hästskit | Farsan stannar hemma Cigarren – rökridåer eller högstatus? | Stora garageportstestet | Bert Karlsson

TEMA: LYX TEMA: LYX

SOLID
Resmål: Rymden

Huvudjägaren
Varför hänger han döda djur på väggen?

Jorden räcker inte längre till – vi följer med på framtidens lyxresor

Solid Magazine Nr. 1 Februari 2012 2013

2

SOLID LEDARE

Ledare

Välkommen till Solid Magazine!
VI ÄR ETT MAGASIN FÖR DIG som tröttnat på storstadsfokusering och trendiga hipsters. Vi ger oss ut i landet och

träffar intressanta personer som andra tidningar inte skriver om och ger dig som läsare något utöver shoppingguider till Stockholm. Vi är ett magasin för dig som värdesätter kvalitet och vill ha koll på det senaste inom mat, kultur, teknik och mode. Men vi är också en tidning som satsar på djuplodande reportage. Det här numret har tema lyx och våra reportrar har grävt fram de lyxigaste ögonblicken i historien, skrivit om de mest extravaganta resemålen just nu och djupdykt i historien om det klassiska lyxplagget pikétröjan. Vi har också tagit pulsen på Peter Jihde, träffat Bert Karlsson och snackat om vårens mattrender med Sveriges mästerkock Sigrid Bárány. Extra stolta är vi över de grymma reportage vi kan bjuda på i det här maffiga numret där våra reportrar har undersökt allt från cigarrvärlden, till livet som butler och vem som egentligen vill bo på landet. Sist men inte minst har Hampus Dorian provsmakat sig fram till vårens bästa snus. Ett oumbärligt test för alla nikotinälskare därute. Mycket nöje!

Katarina Muhr & Johan Kullendorff Chefredaktörer Solid Magazine

OMSLAGET

VEM?
Björn Nordentjell, jägare från Karlstad.

VARFÖR?
När Björn var 16 år gammal sköt han sin första älg. Sedan dess har han spenderat det mesta av sin lediga tid med geväret på ryggen och idag är hans hem fyllt av horn, betar och skinn. För Björn är troféerna ett sätt att minnas otaliga jaktdagar i de värmländska skogarna och på Afrikas slätter.

INNEHÅLL SOLID

3

Innehåll
SOLID MAGAZINE #1

Reportage
Vem
fan Vill bo på landet? 14

Tema: LYX
no
limits 30

I varje nummer
ledare inramat spotlight teKniK mode Kultur & hampus mat &
10 79 2 5

Svensken flyttar till storstaden och landsbygden dör ut. Men vem har motorsåg i lägenheten?

Vill du ha ett eget Versailles, älskling?

medarbetare
6 8

KroKodilen som
eröVrade Världen 22

tabubelagt än sex” 44

”pengar

är mer

Solid reder ut pikétröjans historia.

sVensK

lyx på export 54

att

finnas utan att synas 37

Mänsklig fotpall eller familjemedlem – vad är egentligen den moderna butlerns roll?

Varumärkena som gjort succé utomlands och höjt såväl vårt anseende som vår BNP.

nöje 82

testar 90 drycK 93

Lästips
den
sVarta brygdens försVarare 95

döda djur – leVande minnen 46
Om ett fällt byte inte längre är ett bevis på styrka och mod, varför vill vi då ha jakttroféer på väggen?

resor punKt

100 107

leKsaKer

Porter Drinkers Association har fört krig sedan 1937.

slut 110

bland

puffare på herf 57

Det lyxiga är inte att ha råd att köpa en cigarr – det är att ha tid att röka den.

snö –

en lyx som smälter 70

Snö är något vi tar för givet. Men vi riskerar att gå miste om den i framtiden.

MEDARBETARE SOLID

5

Redaktionen

Katarina Muhr
Chefredaktör

Johan Kullendorf
Chefredaktör

Christian Naumanen
Layoutchef

Jacob Karlsson
Bildchef

Frida Jansson Högberg
Webbchef

Erik Wirkensjö
Moderedaktör

Cecilia Ahle
matredaktör

Jennifer Hajdič
Reporter

Camila Astorga Díaz
Reporter

Maja Andersson
Textchef

Hampus Dorian
Testpanel

Lisa Jalakas
Reporter

Webbsida lyx.jmg.gu.se

MAGAZINE
Ansvarig utgivare Per Alm Kontakt Tel: 031 786 0000

#1

Postadress Box 710 405 30 Göteborg Besöksadress Seminariegatan 1B 405 30 Göteborg Prenumeration lyx.jmg.gu.se/prenumeration

Korrektur Lisa Jalakas, Hampus Dorian, Maja Andersson, Camila Astorga Diaz. Annonsering johan.kullendorff@solidmagazine.se Tryck Heikki Jalakas Tryckeri AB

Inramat

REVANSCHSUGEN
Tom Brady stoppas av New York Giants försvar under fjolårets Super Bowl. Efter förra årets oförglömliga sistasekundenförlust är New England Patriots återigen storfavoriter inför årets finalspel. För Tom Brady personligen skulle en vinst innebära att han tangerar Joe Montana och Terry Bradshaws rekord med fyra Super Bowl-vinster. Ett av de få rekord som superstjärnan har kvar att slå. Super Bowl XLVII avgörs den 3 februari på Superdome i New Orleans.

Foto: Sean Leahy/BOSTON GLOBE

8

SOLID INTERVJUN

Spotlight Peter Jihde

”Måste jag välja så blir det nyheter”
Namn: Peter Jihde Gör: Programledare för Nyhetsmorgon
Hallå där! Varför ska du jobba mindre i vår? – Hej! Jag fick reda på att jag har fått diabetes och ska försöka lära mig att hantera sjukdomen. Det blir två dagar i veckan istället för tre. Vilket är ditt starkaste minne från den här första hösten i Nyhetsmorgon? – När vi intervjuade Johan Persson, Martin Schibbye och hans fru Linnea Schibbye efter att de kom hem från fångenskapen. Det var en sådan berättelse som verkligen var på riktigt och det var häftigt att intervjua de man läst om och följt under så många veckor. Aftonbladet skrev i en artikel att du utmärkt dig genom att snubbla, skära dig i fingret och matas av Tilde de Paula. Varför gör du bort dig så mycket? – Jag tycker inte att jag gör det. Under hela hösten tror jag att de exemplen är utplockade, så nej, jag tycker inte att jag har gjort bort mig särskilt mycket. Vad är det pinsammaste du har gjort? –TV-mässigt är det en intervju med Jonas Gardell från 1998 i TV Stockholm som inte gick särskilt bra. Han hade fått ett retorikpris och jag läste innan att han haft problem med att tala, så jag tänkte ”Wow vilken resa han har gjort, från ingen bra talare alls till den bästa.” Men det där föll inte alls bra ut med Jonas. Det sa tvärstopp direkt i den intervjun. Blir du nervös i direktsändning? – Nej, jag blir inte nervös och har inga problem med det. Jag är inte 100 år men jag är ändå 40 och har gjort detta rätt länge. Blir det fel så blir det och det får man ju inte fängelse för. Du är den som varit programledare i Idol flest gånger. I en Idolfinal skrek du ”Welcome to Scandi-fucking-navium, Göte-fucking-borg!” Svär du ofta? – Grejen med det där var att det var hårdrockstema och jag ville förstärka den där hårdrockskänslan. Det kanske inte var så smart. Jag gillade det! Svär du mycket annars? – Nej, det gör jag inte. Men om du svär, vad säger du då? – Svär jag så säger jag nog ”fan”. Okej, om du måste välja att göra endast nyheter eller sport i resten av ditt liv, vad väljer du? – Då väljer jag bara nyheter eftersom jag har gjort så mycket sport. Hur ser planerna ut för 2013? – Jobbmässigt ska jag ha Nyhetsmorgon som bas och sen ska jag göra en del större saker som ishockeyVM med Niklas Wikegård. Jag ska försöka ha en lagom dos jobb helt enkelt.

katarina muhr

INTERVJUN SOLID

9

Foto: Bingo Rimér/TV4

10

SOLID TEKNIK

Tipsen

SONOS STREAMAR MUSIKEN TRÅDLÖST
Högtalare från Sonos streamar musik trådlöst direkt från en NAS, dator eller nätet via musiktjänster som till exempel Spotify eller iTunes. Nytt är att man inte längre behöver en Airport Express för att streama trådlöst. Du kan så klart styra den med din smartphone eller surfplatta. Modellen på bilden heter PLAY:3 och kostar från 2 500 kronor.

LITET MINNE GER SÄKER BACKUP
Utöka minnet till din Mac med en Nifty Minidrive. Stoppa in ett MicroSD-kort i den lilla hållaren och plugga in den i SD-kortsläsaren. Perfekt som backup till din Macbook Air eller Macbook Pro. Till skillnad från andra SD-kort sticker Niftyn inte ut utan passar precis. Med hjälp av bidrag via Kickstarter blev första omgången av produktionen klar innan jul, så håll utkik på www. niftyminidrives.com

BÄRBART SOM KLARAR DE TUNGA SPELEN
Samsung var tidigt ute under vinterns CES-mässa med två nya tillskott i deras Series 7 av laptops. Series 7 Ultra är en Ultrabook på 13 tum med antingen en Intel Core i5 eller i7-processor och upp till 16GB RAM. 15-tummaren är en uppdatering på Chronos-serien, och trots att den blott är 21mm tunn rymmer den ett AMD Radeon HD 8870M GPU-grafikkort och en Intel Core i7-processor som fixar de senaste spelen med hög upplösning. Modellerna beräknas släppas i maj och kommer att finnas med eller utan touch screen.

APPLE TILLVERKAR TV?
Det surras mycket om Apple och TV just nu. Innan jul avslöjade Tim Cook att Apple blivit mer intresserade av TV-branschen och kanske blir 2013 ett år där marknaden får konkurrens av en iTV. Till dess får vi hålla till godo med AppleTV, som såldes i över 5 miljoner exemplar förra året efter att en ny version lanserats under våren. Den lilla burken (1 dm2) låter dig streama trådlöst från din dator eller iPad. Priset ligger på en dryg tusenlapp.

TRE SMARTPHONEAPPAR
Android: Snapseed låter dig redigera bilder och är betydligt mer avancerad än Instagram. Passar dessutom bättre till Android. iPhone: Kungen av franchise har skapat en ny app: 50 Cent’s Black Jack. Nuff’ said. Windows phone: Rowi är den bästa Twitter-klienten till din Windows phone och påminner om Tweetdeck som låter dig skapa kolumner för att skräddarsy ditt flöde.

Teknikredaktör: Frida Jansson Högberg

TEKNIK SOLID

11

Guiden

Så hittar du rätt i djungeln av ljudformat
AAC. FLAC. OGG. Din mediaspelare klarar idag av mer än bara MP3. Solid hjälper dig att hitta rätt ljudformat för dina behov.
Om du köper CD-skivor kan du bestämma själv vilket ljudformat du vill konvertera filerna till, med hjälp av olika program. Köper du digital musik är du fast med det ljudformat som affären erbjuder – att konvertera om en digital ljudfil går visserligen, men kan bara försämra ljudet. Det finns två kategorier av ljudformat: de som behåller källans ljudkvalitet helt intakt men tar större plats, och de som komprimerar filen och tar mindre plats genom att förstöra delar av filen, men där ljudkvaliteten försämras som resultat av komprimeringen. Få digitala musikaffärer erbjuder filer i förlustfria ljudformat, och de få som finns har ofta begränsat utbud. Men efterfrågan ökar, speciellt i takt med att vi får mer och mer utrymme på våra telefoner och mediaspelare. Det enklaste sättet att hitta rätt ljudformat för just dig är självklart att testa sig fram. Få öron är tillräckligt tränade för att kunna höra skillnaden mellan en MP3-fil rippad i 320kb/s och en FLAC-fil. Men kan man uppfatta skillnaderna och har vant sig vid en högre ljudkvalitet är det svårt att backa till en sämre. Kom ihåg att det finns mycket som kan påverka återgivningen av ljud – använder du ett par öronsnäckor som kostar under hundralappen kommer du aldrig att kunna höra skillnaden mellan en komprimerad eller okomprimerad ljudfil till att börja med.

Förlustfria ljudformat
FLAC Det populäraste ljudformatet för perfekt återgivning, då FLAC-filer är något komprimerade (utan att kvaliteten på ljudet påverkas) och därmed inte tar upp mycket plats. Allt fler mediaspelare kan spela upp formatet idag, och det finns appar till iOS och Android som kan spela upp FLAC-filer även om mediaspelaren på egen hand inte stödjer formatet. Räkna med att en låt på fyra minuter i FLAC-format tar upp cirka 20MB. ALAC I princip samma slags format som FLAC, med skillnaden att detta är Apples eget format som alltså går att använda i iTunes och iOS. WAV och AIFF Helt okomprimerade ljudformat, som alltså tar upp ännu större plats än ovan nämnda format - en låt på fyra minuter kan vara större än 40MB. Om du vill redigera och arbeta med musik är det här att rekommendera, annars är filerna bara onödigt stora. använda OGG, då de inte behöver betala några licenspengar för själva formatet på ljudfilerna i sina spel. För vardagligt bruk finns det få fördelar jämfört med MP3 och AAC. AAC Fungerar till stor del på samma sätt som MP3filer, med skillnaden att det är Apple som ligger bakom formatet. Därför stöds det till största del av iTunes och iOS. Om du köper din musik från iTunes Store levereras den i AAC-format.

Jacob Karlsson

Komprimerade ljudformat
MP3 Fortfarande det mest populära ljudformatet på marknaden. Används av de flesta digitala musikaffärer; bland annat är det MP3-filer som du kan köpa på Spotify. Stöds av nästan alla mediaspelare. Tänk på att kvaliteten och storleken på filerna varierar kraftigt beroende på vilken frekvens du väljer att rippa filerna i. Förenklat: hur stor del av källfilen som du vill

konvertera till MP3. Skillnaden i kvalitet mellan filer på 320kb/s (maximal återgivning av källfilen) och 96kb/s (betydligt mindre återgivning) är tydlig, men det är även storleken på filerna. OGG Detta format är något av en uppstickare och är friare än andra komprimerade ljudformat. Det finns inget patent på formatet, och det finns alltså inte heller något företag som kräver licenspengar från dig om du distribuerar ditt material med OGG-formatet. Det är därför vanligt för exempelvis spelutvecklare att

hilnernicaed nonsisquid sa tam, ur, satides, Catam inprena, notionihil uturorum horare dem atu consi ublicit auci forununum vidi condum P. Sp. Tiliciam. Mae di, quo es se fenam in te, scidercerei patus ce atimis suliquam vilicion tus cotiliam iam pra quidie audet facchuit, quitius vit dium res Catu se consic 14 SOLID REPORTAGE ue nosul urenium parbit, C. coenatum supionsum, cre etisse con nessultil hae, vit; nontiam tum unum diort icaus, uncla nius facis, nocto usum siderem manunte runtiocrum. Ilis crentem, norione ponihi, achuctuis ces egit intienihica; et pro ves cri sulis est? que con virtebulis, utum, publiam tem remus nos m tantes Cas adduce publiu moltortere contemen hos actus. Fectus deordiem omnos cononsu licionsu oratam id re quemultura iam tis ego entemus M. Gra inveri sultuam inceris fatiam. Opienimius bonsime conon rem ducon interebena, nost quem nox nos, til tam uteror inteat vis? Andea ondi, verei ferum qua re nu mus Catum pos hac viventi querfirmaio in similis quonsul cum Patil crei i ictu sedo, quissenihi, egerviv esses! Acturo, egero, nost? Opimissul ute ditil us Cat. Ox senteruntis sedius, coneris, tum nequit. natquem clum testi, privit; nihinatum ditam noniam dit, que novividis Cupion dium tusunihi, cae que publiu spicture cupplic oc fecrehe natiam in vereo, nos horuncl ariononina, sulviciam aci facid crum d um rei publica revivid consim til hoctus, voltum ingulut estrum lis? Avenat, Catifes! Me es? Opiorum um dest omnis orum videt intiam hoc ocres ca; hortiquium senatiam menam elia ponfent? Patus bons iam dius poportemum tu sa nocress immoris. Cora, si in sendetid is. Itala res conte consulii in vis. Sul onfex sic re parem, omnent? que tuium tus bonvena tatum. Vivid intina, consu eludam te ego ia vis. m e, Cupplisunum intem parit? Opicons Ad con dellem a virmihi cernum, simo postus, no. Labus, ommo gerdio nscrit, urbes! Icienti lienaribus aucie cesit L. Iquam tem. ortur quo inessatas loccia quastare, obsenaris. Orivent que mantiliemum niquam latus. Vivere etilint, ps, Cat prac issoltus omnemquasdam occhilnem, P. Sci ses lium aus cermilium no. Quo vicatqu erbis, q sus norenda ciemulla num fatandierum tudes ad ma, fue coentes bonsullem fenatil vit inicaus sicam a ompos, de cenisquem tis is, cotilic ulvides iditam ina, nos pri iniconscie estore etra mil ut publium mo a nonvocae tessulturox me eorum Rompopt erius, cotis cono. Verum terio, nir publis C. O taris Ahaed oretil hui consultor aciore atia? Qua vivatus conercerena, P. Fuidit. ximuro vehebatis, conimpra? que confiris. Iqui publia det nesilis res, quem inpribe ffrentiam sci forici olii impernitum in pes nihili cons culii publicae morei prae morum faces cre abem et practatum, qui iu urnim tentessulem isqua nostabitis am stantem nesilin iachil conteris serum pratus sistratin vit, ut rem opubliquem, sulic restiam tam. Aveninces res con scipse ta novendiis. Cas esentem pulticatque videps acto inatum porum, apermil icularicatil vitellem habitatum peri pre me munum ignoc, veriocae atque . ost ad pubit. 2-12-09 ors 201 Hulta ubliaectalic rei firmihiliae facremus cula dit, clerfes temorare urnum inatratia nocciemod silnerem furf s? Dii senam et posultum pecerio vivitum haedo, quit. Simoveri pra Si publis. M. Ula dicidea tilius vive ac vidit, fur aus est? quam tuspioc chuium labunum morum, quemnihiliam quam ius, nonscremen diis natiurei ta possimus, cludam ad conitiam terum sultum ta, moverio constis, avo, nos, num aperidicere uem ditraesis est? que pl. Axim terioct urnicup iondi, abereniu conim publinpri curecul tiusulica re vi Orarbi trum inempl. Avolude fectam nequiu quam diis; eti, cae dium atil ut que condace rfirissed publi onsi co Catquem pratus erestif ecturni condem iu mus nestis; horteri inatant iaedies in tea auctus pra, ultored supplic omnimus fir quam perictus enatin tuit; nos, demus, norunum o ubliumus, que cae, sed um abunt. ata in se tes sus, consulvilis, dioculus? Opie medium probsendet ervivere, consin se auc fuide anum fa . Go ta in rent Catia tem, de omnos cons forei tela nu es factori tam tu cavocchus consica imihicienatu Gilic volturbit vicaedefauc rectusatus hicae endet L. Ximoena, notella bunius opopublicae forudam aci Me entius inimuror hostantius hocchui tebem in Etrum et, unum aucerun terivirit perrita, queris nos fa tiam te inaturita, essenat, ut vit vent. Ser que or locaedin nonsulabus horum inatiossil hacient ilineque rae ines conostritem ninatus pimolus? Pori, Catilius, qui ia? Tis; ingul viurs clabemus, C. cus, deo Cast rorturniria demus egerbis vem storae orit virmant emorude striam nondius vidememne nos, fue publi

ilium aut inatius con ducta intimmo lture, publictum estodi, nonsua Sat, quem atod ret id movistius, eraedem ina, enteatum inte aresulic redo, C. Naristum atum nonvena se imo abus culicae trudelissit; cae ficasdam, quam is inementem et faudactur quidepoen tendit; inpra, Patiliculici publici is? Serit, se REPORTAGE SOLID 15 m acit, quis? Denatiu ssilincerrae catam pubit L. Satquo crum, acerio cor us, deremque redem, quam Catuam ocastessum res veriore iuspeco ntisquondac tem conum inceremus, co vivem, vid C. Vernic esi ponfica uconcla besigil tum, publia moliamq uerdiemus ines ego acepost istritanum senteris. Abis ullem con tabem aurem omnihin issunum re quam meniur iu vis audem praressigit vit.

atabem aceri sul vivatem trarisse comnius atis ore pror atum pulis acisserus consus diis hosteatus, nos iam convo, cas su confecervidi perum vissil ce ad senium menat vivici pota num hum issi teatili buni-

em Pala rei consum nenihil tam licia ocret vidi, Catim condie escre confec omnestrum ad Cupictodit, demus, quam hostio int, peret, conicaedis facrei crei pris; iliussi detiam haessidem in viridetori parios in aucepon equostandea movesig namquem, C. Mul confecrum pulla quius vivilicerum reoret quonsupp licivere, nit, crit acciere ssoltor audam ad deo, sulii te ego inem hilibus o consi sest? Cit; nictod li ina, satordii publius ingulici in tu quastrum tam in sero notilicio, Catratia invoculis publiae, uterei me me firis. Perio vicaperis es patus virtusu llaribustem adhuitum crio, Catam audela in pro norenterit, overet invoc vidiocchum is, tuam tres bonsultus inerfec ta L. Valis hacchinam cus hum plici senducto

Cat, fachil horiorum vehebat, quit; nu mo ego vilin Itabefecrit, fue dit. quit conihil hus ses coribun icesilic re mus. Veridicae fitebus vem paritus auconsimpli senatilium Paavem ad aus commo etod res iam horibessul hos temum acto untris ret; nit, oca pulissi mihilne sseniu o inam ma, Catium traequam in voltorudam fatum ium caur. Aximus, criam qui tilicibus; novitis, pero det actus etoraet vis iae num mendium pl. Bem. Aciae, egit, Ti. Rum octam faccientere, condam crunc

ie ntimis. iu es publis, quam audeo etis abentiaec tatin derumus, quostri buspima iocasta re, ordium iu morudam m quampra patus vid nortiam us volis, Catu consimus, C. Habi pula ac obsedo, num niam. Grare modi s, virmanum ego hem quos remuliam pectum omnerena, et ius atquem silius, consum averit, sti, Cae intiae consum noste, quam nequastio tes Cat, nost grac fortermil ununtes ilicion se halabul toribus,

Vem fan vill bo på landet?

De svenska storstäderna växer snabbast i Europa, samtidigt som landsbygden utanför emus Mae cla vivessa notil conderfectus hor imus anum, mere fuiu quasdam effre rei parips, nonsus esci iam aut Catquam tem serum Patum is, converm ihicatil tes? Ad in sin Etre fui sed caverceperi im s, serrisriskerar att döprae, esDet urbana livet tycks iu ves pres re, Catus hilis; nius visquo esciam ut. vivasta rbemqui descibesinem vo, num vara ei crendam adhus hos in tem quid consulvitam et perisqu idessid consuli busulic aelabis ceporac iisframtiden. Men förlorar vi något på vägen? itatiam etortem it.

int imihili natquam auri inteat, quos, Catu quodit, que maior listrunum, finc fue inatiu vivatod conde Text och bild: Christian Naumanen adhuis, egiliermis di, C. Oc, C. Neque fur, consulla Scitabit. dente ca; nuntia pultum portum acionsultus hosterm aiorehem, ses sulius, quos, quam issultus adhuc-

atia? Nihili tem mo es hicae elutemus in im es Cupiocu licipici conesse ntreis, sente pat, fictora Satiest u mod factum aderis, pracitam Romnit. pecone mo et? Pubitem entimis hostin pris. ac oressil venatuus elicerc ernimus, quit, que facessitrum potiorum te dicit; ne ta, nonsula restem e pon se ad iamquem pris. Consuam audenterfere tesi ia rei silincerum dicae publin sul ut vissultorat, te consum nondientrum iacerum nitam, quid C. Ro us porum in siciver adentesim orte con serit, que icibus intem ta, C. Sentret, coraedi, consuli consuliquam, caperudem Romniu satri sterem cerum de

16

SOLID REPORTAGE

mmer, Sassi We

47.

Katten Bobbie , en av Sassis innebo ende.

anken var att vi skulle städa garaget. Allt skräp skulle ut för att göra plats för båten över vintern. – Men jag tror vi skiter i det, jag är lite slö, säger Sassi Wemmer. Det är söndag och klockan har precis passerat lunch. Sassi sätter på kaffebryggaren och berättar om gårdagens fest. Han åkte till Göteborg med grannarna för att hämta deras senaste gemensamma investering – en snöslunga. När de kom tillbaka till gatan satte de snabbt ihop den. Sen var det bara att fira. – Det blir en hel del fester här i grannskapet, vi har väldigt bra sammanhållning. Den röda trävillan ligger i Hultafors, en liten ort längs den gamla järnvägen mellan Göteborg och Borås. Det är snart 40 år sedan det senaste tåget stannade här. Den gamla stationen har blivit bygdegård – ortens enda mötesplats. Med sina drygt 200 invånare definieras byn med liten marginal som tätort.

Jag berättar att jag körde fel i de branta backarna på väg hit och hamnade längst upp på gatan, inne i skogen hos en bonde. – Det är Elon! Han sköter snöröjningen åt oss på gatan, kommunen kan inte. Vi ger honom en flaska whisky om året som betalning. Han vill inte ha pengar säger han, då skulle han känna sig tvungen att göra det. Hur länge ska du vara här förresten? – Vet inte, ett par timmar åtminstone, svarar jag. – Jaha… Jaja, det är ändå för kallt för att städa garaget idag. Vad var det du ville veta, hur det är att bo på landet? sen bodde majoriteten av alla svenskar på landet. I riktig glesbygd alltså, inte ens i småbyar som Hultafors. Idag bor nästan åtta miljoner svenskar i tätort och Sverige var under 2012 det land som urbaniserades snabbast i hela EU. – Men egentligen avslutades urbaniseringen i Sverige redan på 1970-talet,
FÖR BARA TRE GENERATIONER

REPORTAGE SOLID

17

säger Kristina Mattsson. Hon är journalist och författare. För tre år sen släppte hon boken Landet utanför som handlar om det Sverige som ligger utanför storstäderna. – Då (1970) bodde 80 procent av befolkningen i tätort, fortsätter hon. På den tiden flyttade vi från rent landsbygdsliv till mindre tätorter, på grund av industrialiseringen och bilismen. Det som händer nu är att storstäderna växer. Och inflyttningen är inte den största faktorn längre, storstäderna växer främst för att det föds så mycket barn där. I Landet utanför reser Kristina Mattsson genom ett splittrat Sverige. Hon ser att de mindre städer som blir allt mer storstadslika klarar sig bäst. Andra samhällen, gamla bruksorter likt Hultafors, verkar dö ut tillsammans med de äldre generationerna som bor kvar. Ungdomarna vill till storstaden. – Precis som man brukar prata om heteronormalitet i genusfrågor så kan man prata om metronormalitet här, säger hon.

S

tömd om 40 år, säger Kristina Mattsson. – Utvecklingen är beroende av de unga kvinnorna. Utan dem föds det inga barn, och i nuläget vill de inte bo på landet. Du ser bara i Aspudden där jag bor, det är så jävla mycket barnvagnar överallt att man knappt tar sig fram. Vem vill bo på landet när det inte är coolt? assi Wemmer har också bott i storstan. Efter att ha växt upp i tyska Markgröningen utanför Stuttgart kände han tidigt att det var dags att röra på sig. – Det är så mycket folk överallt i Tyskland, säger han. Jag klarade inte av stressen. Efter ett halvår i Marocko flyttade en 19-årig Sassi med en svensk tjej till Sverige. Han bodde hos henne i västsvenska Nittorp i ett år innan förhållandet tog slut. Sassi sökte sig till Göteborg och pluggade in gymnasiekompetensen och svenskan på Komvux. Så småningom hamnade han på universitetet där han

”På landet kan man inte välja hur folk ska vara. Man får komma överens eller så går det åt helvete.”
– Vi har byggt upp en otroligt stark kulturell norm: bor man på landsbygden så känner man sig bortglömd, utanför och dum i huvudet. på något sätt ensamt om utvecklingen. År 2008 inträffade en milstolpe i mänsklighetens historia. För första gången någonsin bodde då mer än hälften av jordens befolkning i städer. En tidsepok som inleddes för tiotusen år sen, då vi släppte jaktspjuten och började odla mark istället, är slut. Människan som huvudsakligen jordbrukare är ett minne blott. – Om man räknar på trender så är en stor del av den svenska landsbygden
OCH SVERIGE ÄR INTE

började läsa biologi och tillämpad miljövetenskap, och tog magisterexamen. I samma veva träffade han en ny kvinna. Tillsammans fick de dottern Felicia. Helt plötsligt var det nya förutsättningar. – Vi bestämde oss direkt för att flytta ut ur stan innan hon skulle börja grundskolan. Skulle hon gå skolan i Majorna? Ha, aldrig i livet. Vi ville att hon skulle få chansen att utveckla en egen personlighet. Efter ett par års sökande hittade familjen 1997 den röda trävillan i Hultafors. Femton år senare är det bara Sassi, nu 46 år, och de två raskatterna Bobbie och Freddie kvar vid köksbordet. Paret separerade för två år sen och Felicia har

>>

18

SOLID REPORTAGE

F

flyttat till Tidaholm för att plugga på folkhögskola. Hon är bara hemma under loven och vissa helger. Själv driver Sassi egen firma inom fisketurism sen åtta år tillbaka. Han är nöjd med platsen dottern fick växa upp på. – Bor man i stan så umgås man bara med folk som är lika en själv. På landet kan man inte välja hur folk ska vara. Man får komma överens eller så går det åt helvete. – Här kunde min dotter vara Felicia, i Göteborg hade hon bara blivit en i mängden. elicia fyller 20 på fredag och kommer hem till Hultafors för att fira. Sassi passar på att köra lite skräp till återvinningsstationen längst ner i dalen. Sen åker vi upp till det gamla hälsocentret på toppen av byns norra sida. Utsikten påminner om ett norskt fjordlandskap. Mitt emellan två branta höjder löper järnvägen bredvid kanten av sjön som sträcker sig ut i fjärran. Varma strömmar har skapat ett mönster av mjuka

linjer på den snötäckta isen. På andra sidan dalgången syns en samling villor. – Vi har tävlingar varje år, nord mot syd, säger Sassi och pekar ner mot sjön. Det brukar bli när vi fixar till badplatsen och har grillfest. Än så länge leder vi med 3–1. Även om Hultafors är en liten ort med stora geografiska avstånd så står invånarna varandra nära. När stormen Gudrun slog till för sju år sen blev hela samhället strömlöst. Men bygdegården fick tillbaka strömmen redan samma natt – tack vare en pensionerad elektriker som bodde i närheten. – Det är helt otroligt. Han var uppe hela natten och fixade ledningarna, 70 år gammal. Dagen efter öppnade vi upp huset så att alla kunde utnyttja faciliteterna, säger Sassi. Han står och trampar i snön, inte riktigt klädd för de tio minusgraderna. Luvan på den svarta skidjackan är nästan nerdragen över ögonen. Vi går tillbaka till bilen och åker mot bygdegården, där bygdegårdsföreningen ska presentera den traditionsenliga almanackan för 2013.

pen På top

.

– Har du nå gra planer på att flytt till stan? a tillbaka – Nej, varf ör skulle ja g?

REPORTAGE SOLID

19

– Det finns så mycket kunskaper här på landet, säger Sassi när vi rullar ner för backen. Vi är väldigt självförsörjande och har en social trygghet som man inte har i stan. Där förlitar sig folk på att någon annan fixar allt. Men vem har en motorsåg i sin lägenhet?
DET FINNS UPPENBARA FÖRDELAR med att

mänskligheten flyttar till storstaden. Närheten mellan människor effektiviserar vårt samhälle. Transporterna blir kortare och billigare. Storstäderna verkar vara den bäst anpassade bostadslösningen, rent ekonomiskt. Men vad glömmer vi kvar på landsbygden? Praktiska kunskaper som att kunna fixa strömavbrott, menar Sassi Wemmer. – Och resurser, tillägger Kristina Mattsson och fortsätter: – Jag tror stad och land är ömsesidigt beroende. Vi får inte glömma bort att det är på landsbygden maten och energin produceras. En välmående storstad behöver en levande landsbygd kring sig. Det är något makthavarna pratar bort. Hade hon fått bestämma hur framtidens Sverige ska se ut så hade vi sett mindre städer, omringade av en försörjande landsbygd.

– Jag tror inte på en idyllisk landsbygdsframtid, men utvecklingen så som den ser ut nu håller inte. Man måste sluta låtsas som om klimatkrisen inte existerar. Vad händer när oljan tar slut till exempel? Vårt system bygger på att vi skickar resurser lång väg. Innan transportkostnaderna skjuter i höjden måste vi komma närmare resurserna.

DET URBANISERADE SVERIGE
Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat var Sverige det land som urbaniserades snabbast under 2012. De tätbefolkade delarna av landet växte mer en tre gånger snabbare än i det genomsnittliga EU. Malmö är den stad som växer snabbast. Samtidigt sker en betydlig folkminskning på landsbygden. Nästan hälften av Sveriges kommuner har de senaste åren krympt i invånarantal, och allt fler röster höjs för att något måste hända innan landsbygden självdör. I början av 2013 föreslog till exempel Vänsterpartiet en rabatt på studielånet för vissa yrkesgrupper som arbetar på landsbygden.

S

– Och det är en maktfråga. Det som händer nu är att storstäder som Stockholm kastar loss från landsbygden och jämför sig med städer som New York istället. Det är väl häftigt, men bandet mellan stad och land måste stärkas. Eller så går allt åt helvete. assi sitter på en del makt i Hultafors. Han representerar Miljöpartiet i kommunstyrelsen i Bollebygds kommun, dit Hultafors tillhör. Det är ingen överraskning att landsbygdens fortsatta liv är en av de frågor som engagerar honom. – Problemet med vårt samhälle är att allt bygger på tillväxt. Jag tror vi har nått gränsen för hur mycket tillväxt det kan vara. Det är som i naturen: växer man för mycket så kraschar systemet, säger han. Vi har kommit in i bygdegården, det före detta stationshuset som byggdes 1909. Värmen är välkomnande och ett femtiotal Hultaforsbor minglar med kaffekoppar och stickade tröjor. Majoriteten har passerat 50-årsstrecket, många är pensionärer. Ett par flickor i undre tonåren står och säljer lotter i entréhallen.

Återvi

nnings

statio

nen.

>>

20

SOLID REPORTAGE

”En välmående storstad behöver en levande landsbygd kring sig. Det är något makthavarna pratar bort. ”
bygdegårdsföreningen är Sassi ett välkänt ansikte. Han hälsar på alla och sätter sig sedan längst fram i samlingssalen, där åtta långbord är framställda. Årets almanacka, den 24:e i ordningen, har tema ”Mode och transportmedel” och presenteras på projektorduk. Gamla bilder på bilar varvas med porträttfoton från 1900-talets början där flera av de porträtterade är släktingar till de som samlats i bygdegården. En av föreningens grundare, Paul, ställer sig emellanåt upp och delar med sig av detaljrika anekdoter angående vissa av bilderna. Jag passar på att fråga Sassi om vad som får folk att flytta just hit. – Priset, allt som oftast. Det konstiga är att det blivit en klassfråga. I Sverige är det billigt att bo på landet och dyrt i stan. I Tyskland är det tvärtom, där är det lyx att bo på landet. – Tycker du att det är lyx att bo på landet? frågar jag. – Ja, lyxen här är friheten. Jag kan gå ut i kallingarna och hämta tidningen utan att någon bryr sig, säger han och rösten bryter upp i ett kluckande skratt.
SOM KASSÖR I

E

fter ett tag blir Sassi trött och beger sig hemåt. Vi säger hejdå, men innan jag går får jag syn på en familj som skiljer sig från resten av besökarna. Det är en mamma med sin dotter i tjugoårsåldern, både mörkhåriga och uppklädda på ett sätt som snarare markerar ett besök på en storstadsteater än på en bygdegård en söndagkväll. – Bor ni här i Hultafors? frågar jag. – Ja, tyvärr, svarar dottern snabbt. Hon heter Cassandra Meiner och är 19 år, den enda personen i den åldern jag

sett på hela dagen. Mamma Marie berättar att familjen flyttade hit från Göteborg 1991, innan Cassandra skulle födas. De ville precis som Sassi att barnen skulle växa upp utanför storstaden. – Men nu är det snart dags att flytta härifrån, det blir lite ankdamm, säger Marie. Alla är trevliga och så, men efter ett tag tröttnar man. – Ja, och det finns ingen affär eller krog, fortsätter Cassandra. Jag har inte körkort och bussen går alldeles för sällan till Borås. Där har jag alla kompisar, jobb, jag gick gymnasiet där och så vidare. Det är så litet här och man träffar alltid samma folk. Och det är alltid samma människor som går hem med varandra efter festerna. Marie säger att de förmodligen kommer flytta när yngsta dottern Wanessa börjar högstadiet nästa år. Och då blir det till en större stad. – Man saknar ju kulturutbudet i stan, att bara kunna gå på teater eller äta på restaurang när man känner för det. – Jag kommer flytta till Göteborg eller Stockholm, säger Cassandra. Jag ska till en storstad. – Tror du att du kommer flytta tillbaka till Hultafors när du får egna barn? frågar jag. – Nej. Jag tänker inte utsätta dem för det här… Men vem vet, jag kanske tänker om någon gång i framtiden.

REPORTAGE SOLID

21

Freddie, Sassis andra inneboende.

er. h Marie Mein Cassandra oc

Årets almanacka, tema mode/transportmedel.

22

SOLID REPORTAGE

Krokodilen som erövrade världen
Pikétröjan syns idag i de mest skilda sammanhang, men det har inte alltid varit så. För att berätta pikéns historia måste vi först återuppleva födelsen av en nu legendarisk grön liten krokodil.
Text: Johan Kullendorff

REPORTAGE SOLID

23

T

rots att klockan börjar närma sig midnatt ligger hettan från dagens obarmhärtiga sol kvar som ett varmt täcke över det lilla torget mitt i centrala Aiya Napa. Luften är mättad av lukter från gyros, pizza och söta alkoläsker. Hela området badar i otaliga neonskyltar och barernas inkastare vandrar omkring som hungriga hajar i jakt på nya gäster. I torgets norra hörna ligger baren Skandinaviska Ambassaden, eller bara Ambassaden i folkmun. Det är en sliten tvåvåningsbyggnad prydd av flertalet

flaskor och olika varianter av “fuck you” flyger fram och tillbaka. Stämningen är laddad men precis när det stundande slagsmålet ska bryta ut vänder plötsligt britterna sig om och går därifrån. Scenariot är inget unikt för Aiya Napa utan kunde likväl utspela sig i Växsjö, Båstad, Manchester eller Berlin. Slår vi på Solsidan på TV ser vi Johan Rheborgs välbärgade karaktär Fredde mer än ofta iklädd olika piké. Hur kommer det sig att detta plagg har spritt sig till så skilda målgrupper över hela västvärlden?

”Skulle du gjort samma sak med nån jävla kostym skulle det gått åt helvete.”
skandinaviska flaggor och olika neonskyltar. Från takbaren strömmar det någon form av obskyr dubstep, en överförfriskad blondin står lutad över räcket ner mot gatan och skriker något ohörbart till sällskapet nedanför. På den slitna asfalten nedanför Ambassaden utspelas något som blivit vardag här på torget; ett sällskap på fyra fem killar, brunbrända på bara det sätt som skandinaver på solsemester kan bli, har hamnat i ett högljutt argument med tre engelska killar. Båda sällskapen ser ut att ha samma stylist, sneakers, jeans och pikétröjor är uniformen som går igen. Skandinavernas färgval ser ut som något man hämtat från en retrokväll med Miami Vice, medan britterna svarar med mer klassiska vita och marinblå tröjor. Det viftas med KeoMike Skinner är mest känd som frontman för bandet The Streets, vars videor ofta är en veritabel orgie av män iklädda pikétröjor, inte sällan under olika grader av berusning. Skinner, som själv beskriver sig som “fruktansvärt modeintresserad”, är inte alls förvånad över kopplingen mellan exklusivitet, pris och populäritet. - Jag menar, folk vill alltid göra ett statement. I Storbritannien är kläder jävligt sammankopplade med klass, och alla vill uppåt. När en arbetarkid tar på sig en tröja från Harvey Nicks är det en tydlig fuck you markering mot överklassen. Har man på sig sneakers, jeans och t-shirt blir man inte insläppt på klubbarna. Byter man bara ut t-shirten mot en Lacoste eller en Ben Sherman så är man helt plötsligt uppklädd.

>>

24

SOLID REPORTAGE

Mike Skinner iförd piké på på Reading Festival 2011.

Foto: Simone Joyner

REPORTAGE SOLID

25

F

ör att försöka förstå hur en enkel tenniströja har lyckats nå denna status måste man vrida klockan bakåt till en tid då jazzen slog igenom internationellt, hattar var kotym och tennis spelades i långbyxor. Under tidigt tjugotal dominerade USA världstennisen. Det var en gentlemannasport som utövades av sobra män iklädda så kallade - tennis whites- en långärmad skjorta och långa byxor. Med ett undantag, den unge och talangfulle fransosen René Lacoste. René Lacoste, som föddes 1904 i Paris, briljerade på planen och imponerade stort på både press och konkurrenter. Efter en väldigt framgångsrik amatörkarriär tog han sin första proffesionella titel 1921 och arbetade sig fort mot världstoppen. Lacoste var känd som en väldigt elegant spelare, alltid välklädd. Men han hade tröttnat på de långa obekväma skjortorna. Inspirerad av den brittiska hästpolospelaren Lewis Lacey, lät han en vän sy upp en kortärmad tröja med krage, som man kunde fälla upp för att skydda nacken mot solen. Lacoste gjorde även den bakre delen av tröjan lite längre så att den inte skulle glida upp under matchens gång. Han var heller inte nöjd med det tunna tyg som övriga skjortor var gjorda av utan tillverkade sina i det lita grövre materialet ”Jersey petit pique”. Idén med knapparna tog han från en annan, idag glömd, argentinsk hästpolospelare som lade till knappar för att hans v-ringade tröja inte skulle flaxa i vinden. Vem som gjorde den första “polo-tröjan” (på engelska kallas vår pikétröja för

antingen polo shirt eller tennis shirt) är inte riktigt klart. Monika Visonj, undervisar i modevetenskap på Lunds Universitet. Hon påtalar att det är svårt att hitta ett enda ursprung. - Tennispelare på den tiden kallade sina skjortor för just polo-shirts, även om de använde dem långt innan hästpolospelarna gjorde det. Samtidigt hade rugbyspelarna på sig en annan sorts långärmad v-ringad tröja, som de i sin tur kallade för polo-tröjor. Men när det gäller just materialet piké, var det René Lacoste som var först med att använda det.

”Det blev kaos, de sålde till och med till varuhus som Wal-Mart.”
Under en tävling i Boston 1923 hade Lacoste hittat en väska av krokodilskinn. Han slog vad med lagets kapten, Pierre Gillou, att han skulle köpa väskan om han vann kvällens match. Lacoste förlorade förvisso matchen, men pressen fick höra talas om vadet och började kalla Lacoste för “The Alligator” på grund av hans spelstil. Lacoste gillade namnet och lät brodera en krokodil på sin vita blazer som han bar innan varje match. 1927 var Lacoste rankad som världens bästa tennisspelare. Han vann Franska Öppna, US Open och kom att leda sitt Frankrike till sin första vinst någonsin i tennisens motsvarighet till VM: Davis Cup.

>>

26

SOLID REPORTAGE

Inför tävlingen 1927 hade Lacoste låtit tillverka en uppsättning av sina kort ärmade tröjor åt samtliga spelare som de bar under flera matcher. Utanför Davis Cup dominerade ”De Fyra Musketörerna”, som de kallades i pressen, världstennisen under sista delen av 1920-talet. De vann allt som gick att vinna. Ofta iklädda Lacostes kortärmade tröjor.

I motsats till Lacoste som fortfarande sågs som ett exklusivt och konservativt märke så togs Fred Perry emot av flera ungdomskulturer runt om världen. Under -50, -60 och 70-talet såg man allt från mods till skinheads. Iklädda Fred Perry-tröjor. Det var från den engelska modsscenen, via arbetarstaden Manchester, som användandet av piké-tröjor även kom att förknippas med ungdomar ur den engelska arbetarklassen. Mike Skinner kommer själv ifrån en arbetarbakgrund och hans texter har ofta en koppling till arbetarklassen. - Oh, du får skylla på modsen. När dom gav oss Northern Soul så tog de även med mycket av modsens kläder. Northern Soul har influerat stora delar av den engelska hip-hopen, det är inte konstigt att

S

jälv la Lacoste sitt racket på hyllan 1932. Året därpå startade han företaget La Société Chemise Lacoste, tillsammans med sin vän, textilproducenten Andre Gillier. Målet var att massproducera de kortärmade, vita tenniströjorna som folk nu förknippade med Lacoste. Sent i den första produktionen la han även till den berömda broderade krokodilen på bröstet. - Det var banbrytande, ingen tillverkare hade tidigare haft sin logotyp utanpå plagget. Redan första åren av sin produktion så revolutionerade Lacoste sportmodet, inom flera sporter, säger Monika Visonj. De första åren fanns enbart den vita tröjan, men efterhand lades nya färger till, 1967 fanns det 20 stycken. Det tillkom även massvis med konkurrenter, nu hade de flesta tillverkare tagit efter och erbjöd pikétröjor i sin kollektion. Bland de starkaste konkurrenterna syntes framförallt märket Fred Perry, även det namngivet efter en tennisspelare. Fred Perry tillverkade enbart pikétröjor och den lagerkransprydda tröjan spreds över världen.

REPORTAGE SOLID

27

René Lacoste i Wimbledon 1924
vi snodde deras kläder, säger en bakfull Mike Skinner. 1969 var ett dystert år för Lacoste. Först såldes den amerikanska delen av märket till General Mills, sen öppnade en skräddare vid namn Ralph Lauren sin första slipsbutik i New York. Samma skräddare började även något år senare tillverka pikétröjor och döpte om sitt företag till Polo Ralph Lauren. och försöka sälja den tidigare exklusiva produkten till alla. - Det blev kaos, de sålde till och med till varuhus som Wal-Mart, berättar modeforskaren Monika Visonj. Inom ett par år hade de totalt kört företaget i botten.

Foto: HULTON ARCHIVE / GETTY IMAGES

U

nder 80-talet drev en ny modevåg över världen, det så kallade preppymodet. Begreppet preppy förknippades med en prydlig klädstil baserad på dyra märkeskläder i klassiskt snitt, ofta inspirerade av sporter som tennis, polo och golf. Både Lacoste, Fred Perry och Ralph Lauren red på vågen och märkena blev kända även utanför dess normala målgrupper. I ett desperat försök att öka försäljningen tog de nya ägarna av den amerikanska delen av Lacoste ett ödesdigert beslut att sänka priset på sina tröjor

Även om den Europeiska delen av Lacoste, som fortfarande var familjeägt, aldrig hade gjort några dylika försök att öka sin försäljning så spreds trenden från USA snabbt över till Europa. Samtidigt som Lacoste kämpade för sin överlevnad kom framförallt Ralph Lauren att dominera den exklusiva marknaden. För många blev pikétröjan synonym med Ralph Lauren. För att rädda det som räddas kunde påbörjade Lacoste 1992 processen med att köpa tillbaka rättigheterna till sitt eget märke i USA. Det blev en strid som utspelades i rättegångssalar under flera år. Inte förrän 2001 kunde Lacoste återigen ta över rättigheterna till sitt

>>

28

SOLID REPORTAGE

märke i USA. Man letade med ljus och lykta efter någon som kunde försöka återställa märket till forna dagars glans. Valet föll på Robert Siegel. Siegel hade en 29-årig karriär bakom sig på Levi Strauss där han bland annat låg bakom utvecklingen av Dockers. Han hade precis gått i pension, men tog ändå jobbet som VD för Lacoste USA.

Det tog inte lång tid innan Lacoste återigen sågs överallt. Stjärnor som Natalie Portman, Brad Pitt och samtliga skådespelare från TV-serien OC var bara några av alla de som syntes med den gröna krokodilen. Lacoste hade återtagit sin plats högst upp bland de exklusiva märkena, och samtidigt spritt sig ner genom samhällskikten. Tröjorna fanns överallt. Allt fler människor fick upp ögonen för det lite tåligare pikétyget. - Det är ju ett jävligt praktiskt plagg. Du kan gå ut på en riktig galen utekväll med polarna, dricka dig fördärvad, ramla i grannens rosenbuskar och somna i dina spyor. Dagen efter är det bara att slänga tröjan i tvätten. Skulle du gjort samma sak med nån jävla kostym skulle det gått åt helvete, tillägger Mike Skinner. Välbärgad överklasspappa på Solsidan, partysvenskar på en sliten medelhavsö, överklassynglar som häller champagne över varandra på Pepes Bodega och engelska hip-hopare. Alla verkar tycka att en pikétröja är rätt för dem.

S

amtidigt som Siegel kom in i bilden dominerades modevisningarna av vintage preppy-looken. Retro gatumode som Puma-sneakers och Adidas träningsoveraller var plötsligt det absolut hetaste. När så även Gwyneth Paltrow sågs i filmen Royal Tenenbaums iklädd en Lacostetröja, började märket sakta slå sig tillbaka. Siegel såg möjligheterna och slog till direkt, som en krokodil om man så vill. Tillverkningen av en ny, tightare modell riktad till kvinnor startades direkt. Samtidigt gick han rakt emot alla råd och chockhöjde priserna på alla tröjor, Lacoste blev över en natt den dyraste pikétröjan på marknaden. Framgångarna lät inte vänta på sig, inom ett år hade försäljningen ökat med 125%, fyra år senare var siffran 800%.

30

SOLID TEMA: LYX

NO LIMITS
Text: Christian Naumanen

En vecka i New York eller bara ett lite extra fint vin till maten. Många av oss behöver inte göra mycket för att känna av lite lyx. Men som alltid – det finns de som tar i lite mer. De som går ett, två eller ibland tusen steg längre för att få känna det där lilla extra i tillvaron. De som söker höjden av lyx.

Foto: Anna Fox

om du redan tagit makten över ett helt land och härskar enväldigt på livstidskontrakt? Du vill ha mer såklart. Överbefälhavare Jean-Bédel Bokassa tog makten i Centralafrikanska republiken 1966 genom en militärkupp och fick snabbt titeln ”president på livstid”. Men efter 14 år i tjänsten (som bibehölls genom ett blodigt välde över allt och alla som sa emot) tröttnade till slut Bokassa. Vad är det för kul att vara president, tänkte han, när man kan vara kejsare? Sagt och gjort, den 4 december 1976 lät han utropa sig själv till kejsare, och landet bytte namn till Centralafrikanska kejsardömet. Själva kröningsceremonin hölls ett år senare,
VAD ÄR DITT NÄSTA STEG

5.

TEMA: LYX SOLID

31

Diktatorn som inte kunde få nog
och Bokassa sparade givetvis inte på krutet. Inspirerad av Napoleons kröning åkte han i en karavan omringad av soldater uppklädda som franska kavallerimän från 1800-talets början. Hela ceremonin gick på hundratals miljoner kronor – skattepengar förstås. Tre år senare störtades Bokassa i en ny militärkupp, och tvingades till exil i Frankrike.

tids största artister, och även en av de rikaste. Tyvärr är han inget vidare på att hålla koll på sin ekonomi och har flera gånger under karriären hamnat i pengaproblem. Elton John kräver alltid ett visst antal blommor i logen innan varje konsert, noga beskrivna i färg, sort och antal. Vid bokslutet 2004 visade det sig att superstjärnan låg 350 miljoner kronor back. Direkt började revisorn se över bokföringen för att se vart pengarna rann iväg. Det visade sig att den gode Elton då bland annat hade lagt i snitt en halv miljon kronor i månaden på blommor det senaste året. Redan 1998 var blomaffärerna på tapeten då hans privatekonomi drogs upp i en rättegång mot hans management angående ett kontraktbråk. När Elton John fick frågan om hur han kunde ha köpt blommor för över tre miljoner kronor på två år svarade han: ”Jag gillar blommor. Jag har ingen att lämna mina pengar till, jag är en ensamstående man. Jag gillar att spendera mina pengar”.
ELTON JOHN ÄR EN AV VÅR

4.

Elton Johns gröna fingrar

Foto: Romanian National Archives

32

SOLID TEMA: LYX

bakom mäklarfirman Westgate som drar in de stora stålarna genom timeshares. I USA är timesharebranschen stor och i princip går det ut på att man köper in sig i olika semesteranläggningar. I början av 2000-talet verkade det inte finnas något tak för företaget. Under 2008 nådde omsättningen den magiska gränsen på en miljard dollar, och Siegel har i intervjuer efteråt berättat att han tjänade pengar så snabbt att han inte hade en aning om hur mycket det var. Därför passade han på att ge sin fru, den 30 år yngre före detta skönhetsdrottningen Jacqueline Siegel, en present. Hon fick – ett eget Versaille. Paret började bygga en 8 360 kvadratmeter stor replika av det franska 1700-talsslottet strax utanför Orlando i Florida. Till ytan var det det största bostadshuset i hela USA, större än Vita huset. Inuti planerades två bowDAVID SIEGEL ÄR MANNEN

3.

Ett eget Versaille
lingbanor, tre swimmingpooler, tio kök och trettio badrum. Sen kom kraschen. Finansmarknadens störtdykning de kommande åren rubbade Westgate ända in i grundvalarna, och plötsligt hade inte David Siegel längre problem med att räkna pengarna som kom in i företaget – utan snarare att räkna de som forsade ut. Siegel drog i handbromsen såväl som för Westgate som för sig själv. Bygget av Versaillekopian stoppades halvklart. Huset kom att bli en symbol för den amerikanska börskraschen, då dokumentärfilmaren Lauren Greenfield i början av 2012 släppte sin film ”The queen of Versaille”, där han följer med under byggets uppgång och fall. I juli samma år rapporterades det dock att Siegel studsat tillbaka så pass bra att byggarbetet återupptagits.

Foto: Jean-Marie Hullot

TEMA: LYX SOLID

33

2.
KLEOPATRA VII VAR DEN

Kleopatras pärlor

sista av Egyptens drottningar, och även den mest extravaganta. Hon hade en långtgående kärleksaffär med den romerske fältherren Marcus Antonius, efter att de två upprättat ett samarbete under det romerska inbördeskriget århundradet före Jesu födelse. Marcus Antonius uppvaktade Kleopatra dag ut och dag in med de mest fantastiska banketter, men lyckades ändå inte imponera på hennes arroganta och bortskämda person. Antonius frågade till slut uppgivet vad man möjligen skulle kunna göra för att övertrumfa hans extraordinära försök. Kleopatra visste direkt svaret: hon skulle anordna en middag som skulle kosta tio miljoner sestertier (romersk

valuta). Rent vansinne, tänkte Antonius, det går ju inte. Men ändå var han så nyfiken på vad Kleopatra hade i kikaren att de både upprättade ett vad. Dagen efter var det dags, och Kleopatra bjöd in Antonius till sin middagsbjudning. Arrangemanget var storslaget, men ändå inte på något sätt dyrare eller lyxigare än Antonius banketter. Under första rätten påpekade en road Antonius detta för Kleopatra, men fick snabbt svaret att allt hittills bara varit kringarrangemang. Hon berättade att hon själv snart skulle äta en rätt värd tio miljoner sestertier. Drottningen beställde in den andra rätten och Antonius blev bara mer och mer konfunderad. Tjänarna bar fram ett kärl fyllt med – vinäger. Samtidigt tog sig

Kleopatra åt örat och plockade ut sitt örhänge – en pärla beskriven som ”den största i historien, värd 10 miljoner sestertier”. Hon släppte ner pärlan i vinägern, som löste upp dyrgripen. Därefter sörplade hon i sig vätskan (som inte bör ha smakat särskilt gott) och vann därmed vadet. Historien, återberättad av filosofen Plinius den äldre i verket ”Naturalis Historia” cirka hundra år senare, har genom tiderna setts som en skröna. Men en professor i New Jersey bestämde sig år 2010 för att testa saken. Då framkom det att det rent fysiskt är möjligt för en pärla att upplösas i vinäger. Enda problemet: för en pärla av Kleopatras storlek borde det ta ungefär ett dygn innan den var helt upplöst och drickbar.

34

SOLID TEMA: LYX

lyxsökare till trots – högst upp på vår lista hittar vi faktiskt en svensk. Thomas Jisander var en av huvudmännen i den uppmärksammade Trustorhärvan under slutet av 1990-talet. Tillsammans med parhästen Peter Mattsson och ökände bedragaren Joachim Posener tjänade göteborgaren hundratals miljoner kronor genom att lyckas köpa upp investmentbolaget Trustor för bolagets egna pengar och sen plundra det inifrån. Under den korta tid sällskapet hann njuta av kuppens välgång (innan en av de mest uppmärksammade svenska rättegångarna någonsin drog igång) passade Jisander och Mattsson på att leva lyxlivet i St Tropez. Jisander blev snabbt känd som ”Mr. No Limit”
EN HEL DEL INTERNATIONELLA

1.

Mr. No Limit’s eftermiddag i St Tropez
bland lokalbefolkningen, då det var vad han svarade när ett butiksbiträde i en Versace-butik frågade vad han hade för gräns på sitt kreditkort. Och inte långt senare skulle Thomas Jisander visa resten av världen vad höjden av lyx egentligen innebar… Just den där dagen inleder firma Jisander/Mattsson med att ta en åktur i den förstnämndes nya Ferrari till en Versace-butik. Jisander har i efterhand berättat att kompisarna gillade att tävla med varandra i vem som kunde vara värst med sitt pengaspenderande. Därför blir han inte överraskad när han ska köpa en skjorta och får svaret att det tyvärr inte går – Mattsson har redan köpt alla kläder i hela butiken. Jisander antar utmaningen och säger att då vill han köpa

TEMA: LYX SOLID

35

allt som är kvar – det vill säga inredningen. Sagt och gjort, hantverkare kallas till platsen och ALLT i hela lokalen plockas ner. Jisander får kalla på en flyttfirma som plockar upp möblemanget i lastbilar, medan han och Mattsson trycker ner de dyraste plaggen i Ferrarins baklucka. Därefter kör Jisander dem tillbaka till hotellet, där de hyr en svit för 25 000 kronor per natt. Tyvärr råkar han backa in i en lyktstolpe på parkeringen och kvadda bakdelen på den splitt nya bilen. Jisander blir så besviken att han lämnar bilen vid stolpen för att aldrig mer komma tillbaka och hämta den. Istället springer han upp till hotellrummet med kläderna och

passar på att ta en snabb piss. Sedan chartrar han en helikopter. Helikoptern tar sällskapet till den 60 meter långa lyxyacht de hyr för 3 500 000 kronor i veckan. Där byter Jisander om. Han kommer ut klädd en stjärngossestrut, damunderkläder och ett par högklackade skor. In i helikoptern igen, som styr mot en restaurang vid hamnen. Helikoptern landar mitt på taket. Kastvindarna blåser upp gästernas mat i deras ansikten. Det bekymrar dock inte Jisander, som strövar in på stället och beställer ett badkar fyllt av Cristal-champagne. Han tar ett kort dopp och går sedan tillbaka ut mot borden. I dörren möter

han skådespelaren Jean-Claude Van Damme, som han givetvis passar på att spruta champagne i ansiktet på. Därefter beställer han ytterligare 408 flaskor champagne för att få resten av besökarna på gott humör och avslutar sedan eftermiddagen med att springa ner till havet och ta ett dopp – fortfarande iförd stjärngossehatt, damunderkläder och ett par högklackade skor. Allt detta hände på cirka sex timmar och kostade mellan 15–25 miljoner kronor. Thomas Jisander bekräftade själv historien när han medverkade i TV-programmet ”100 höjdare” med Filip och Fredrik 2005. Game, set och match.

Foto: Michael Gwyther-Jones

36

SOLID REPORTAGE

REPORTAGE SOLID

37

ATT FINNAS UTAN ATT SYNAS
– EN BUTLERS VARDAG

Den ultimata lyxen måste vara att ha en egen butler, men vem jobbar egentligen som det idag? Och vem har en butler? Solid har pratat med två butlers om deras yrkesval och livet som män ur den tjänande klassen.
Text: Katarina Muhr >>

Foto: International Butler Academy

38

SOLID REPORTAGE

H

an håller sig ett par steg bakom, snett åt vänster. Jag vet att han är där men jag ser honom inte. Det är lunchrusch och folk är i rörelse för att köpa mat och shoppa. Vi går in i en liten boutique som säljer glittriga klänningar, dyra pälsar och opraktiska blusar i tunna, skira material. Jag känner på några klänningar vid stången direkt in till höger och försöker låtsas som att jag alltid har en tystlåten man i svart rock bakom mig. Mannen i rocken heter Carl Magnus och är butler.
TIDIGARE UNDER DAGEN sitter

Carl Magnus i en soffa längst in i caféet där vi ska ses. Han är helt klädd i svart och har en datorväska bredvid sig. På bordet står två urdruckna kaffekoppar och en assiett. Butleryrket är inte en klassisk barn-

Abbey men traditionellt hör en butler hemma i större hushåll. Där är han på toppen av servicehierarkin. Själva titeln ”butler” härstammar från franskans bouteillier och syftar på den som tog hand om flaskorna. En butler brukar därför vara kunnig på vin och dryck, men ansvarar också för tjänstestaben. Sören Edvinsson är professor i historisk demografi vid Umeå universitet och förklarar att förra seklets övergång från bondesamhälle till stadssamhälle blev en viktig faktor för utvecklingen av den tjänande klassen och butleryrket. – När den urbana livsstilen växte och folk blev rikare skaffade man tjänstefolk av det mer kultiverade slaget, säger han.
DET VAR LÄNGTAN EFTER att

”Det är kul att passa upp på andra”
domsdröm och det var det inte heller för Carl Magnus när han växte upp i Töreboda på 80-talet. Jag frågar om folk tycker att hans yrkesval är konstigt. – Man kan få någon gliring om det ibland, säger han. Carl Magnus, som inte vill ha med sitt efternamn i artikeln, suger på det svarta sugröret i plastglaset med juice som han precis har beställt. – Det låter konstigt men jag har alltid tyckt att det har varit kul att passa upp på andra människor. Det behöver inte alltid vara på gods som i den populära TV-serien Downton

få se världen som fick Carl Magnus att börja arbeta som piccolo på lyxhotellet Plaza i New York som 22-åring. Han bar väskor åt förmögna hotellgäster och avancerade snabbt till tjänsten som butler. Efter ett par år i USA bestämde han sig för att flytta till England och gå på en butlerskola. Butlerskolorna tar stora summor för att utbilda aspirerande butlers. The British Butler Institute i London tar till exempel 4890 pund (drygt 50 000 kronor) för en fyra veckor lång kurs. Under en sådan kurs lär man sig att stå och prata på rätt sätt, göra blomsterarrangemang, packa resväskor, svara i telefon och blanda en riktigt bra cocktail. I Skandinavien finns det inga butlerskolor. Den närmaste är International Butler Academy som har sitt lärosäte i ett gammalt slott i Nederländerna. Carl Magnus hade turen att få ett stipendium till sin skola tack vare goda referenser från USA. Det finns nämligen familjer som donerar pengar till skolorna

REPORTAGE SOLID

39

Det brittiska kostymdramat Downton Abbey har miljontals tittare världen över och skildrar relationen mellan herrskapet och tjänstefolket.
för att upprätthålla butleryrket och efter utbildningen fick Carl Magnus jobb hos en sådan familj. Familjen hade tydliga gränsdragningar mellan ”herrskapet och tjänstefolket”. De var alltid på förnamnsbasis med Carl Magnus, men han fick aldrig tilltala någon i familjen med bara förnamnet. – Jag tror att jag måste se mig själv som lite lägre än de som hyr mig, säger han under vårt samtal och tittar ner. Jag frågar om han någonsin kände att han och den engelska familjen blev vänner. – Nej, absolut inte. Det skulle inte ha funkat där. Kände du dig besviken över det? – Nej, det var ganska självklart. Och det är någonting som man lär sig på den här utbildningen; att ta sin roll utan att bryta ner sig själv. tt vara på det klara med rollfördelningen i ett hushåll är viktigt för att klara av butleryrket. Sverige är väldigt präglat av ett starkt jämlikhetsideal men i

Butlern Mr Carson styr tjänstestaben på Downton med järnhand. Foto: itv

A

England är det inte lika utbrett. För svenskar är det viktigt att alla människor har samma värde och vi tycker att tydligt markerade klasskillnader är något negativt. Men det har skett en del förändringar de senaste decennierna. – Det har återigen blivit mer tillåtet att demonstrera sin överlägsenhet, men Sverige karaktäriseras ändå fortfarande av ett starkt jämlikhetsideal, säger professorn Sören Edvinsson. Carl Magnus ser en stor skillnad i hur de engelsmän han har träffat och jobbat för tänker kring tjänstefolk, jämfört med svenskar. – För dem skulle det vara konstigt om tjänstefolk inte fanns. Här är det tvärtom. Kände du dig mindre värd där? – Ja, men absolut. Det var väl liksom mer fakta än en känsla. Carl Magnus småler. Carl Magnus av ett tjejgäng i Båstad som hade hyrt ett hus han skulle hålla ordning i. Tjejerna hade precis tagit studenten.
EN SOMMAR ANSTÄLLDES

>>

40

SOLID REPORTAGE

Att duka ett middagsbord är en krävande uppgift på butlerskolorna där man lär sina elever att duka med precision.
De var inte så gamla? – Nej, de yngsta jag jobbat med är väl 17-18 år. Det är de som betalar mig men deras föräldrar har väl någon form av koll. En annan sommar var han med ett tjejgäng i 17-års åldern på Teneriffa en hel vecka. De ville att han skulle ha frack på sig. Hela veckan. I den spanska sommarvärmen. För en sådan vecka tar Carl Magnus mellan 30 000 och 50 000 kronor. En shoppingtimme kostar minst 200 kronor och en tjejmiddag kan gå loss på 10 000 kronor. arl Magnus vill hålla sin verksamhet exklusiv och diskret och jobbar inte med vem som helst. – Jag vill inte att det ska vara en ”allemanstjänst”, säger han tyst. Trots att det inte är en människa i närheten pratar Carl Magnus lågt och flackar med blicken. En ung tjej sätter sig två bord bort och han tittar genast dit. Tappar fokus och lutar sig lite närmare när han pratar. – Med de som hyr mig första gången märker man jätteskillnad från det att middagen startar tills att den slutar. I hur de är mot dig? – Ja precis, de kanske är lite mer blyga och återhållsamma i början och inte vet vad de kan begära av en butler. av en personlig assistent vars uppgifter inte längre vilar på ett strikt klassamhälle. Han kan vara både betjänt, kock och chaufför. Carl Magnus har fått många udda förfrågningar och jag frågar om det konstigaste som någon har bett honom om. – Som jag kan berätta? Han skrattar och vrider på munnen. – Absolut konstigaste…Hm… Det är en hel del saker, säger han och tvekar. Jo, men på en tjejmiddag skulle jag liksom… Carl Magnus fnittrar. – De ville liksom att jag skulle kyssa deras skor och så. Det är klart att det var lite konstigt. Sen skulle jag krypa runt på knä. Och någon örfil har jag väl fått.
EN BUTLER IDAG ÄR MER

C

Foto: International Butler Academy

REPORTAGE SOLID

41

M

Är det uppgjort innan, att du ska få en örfil? – Ja, ibland. Som en del i grejen. Detta är ju extremfall, men det var väl någon tjej som använde mig som fotpall. Så stod jag på alla fyra. Han flinar igen. – Hon hade ett par Louboutinpumps, så det kändes. ed RUT-och ROT-avdrag på framfart har det blivit mer okej att anställa någon för att göra det vi tidigare gjorde själva. Vi går återigen mot ett tjänstesamhälle där vi betalar andra för att göra det vi själva inte vill eller orkar. RUT-avdraget infördes i juli 2007 och innebär rätten till skatteavdrag för hushållsarbete. Sedan införandet har antalet avdrag ökat stadigt och förra året ökade köpen av RUT-arbete med 18 procent. År 2012 betalade Skatteverket ut 16,8 miljarder kronor i skattereduktion för ROT och RUT, vilket är en ökning med 1,5 miljarder kronor jämfört med föregående år. Carl Magnus tror att dessa typer av skatteavdrag är exempel på hur vi mer och mer går mot att bli ett tjänstesamhälle. – Jag tror absolut att yrket kommer att bli vanligare och synligare. De yngsta jag jobbar med tycker inte att det är konstigt. bakom går jag in i en skoaffär för att få uppleva skoprovning ”butler style”. Jag kikar på hyllorna med uppradade kängor. – Kanske ett par pumps? säger Carl Magnus och stannar till vid hyllan med stilettklackar och partyskor. Han brukar
MED CARL MAGNUS TVÅ STEG

vara den som ber expediterna att hämta olika skor i rätt storlek och är han ute med en stamkund behöver han inte ens fråga om hennes storlek– den har han redan memorerat. Carl Magnus lägger min jacka på pallen bredvid oss. – Nu kommer jag att komma ihåg att du har storlek 39. Jag sätter mig ner och försöker att inte göra någonting vilket är svårt när någon annan drar av ens skor. Carl Magnus böjer sig ned med knät mot mattan. Han lägger upp mitt ben på sitt knä och hjälper mig av med mina smutsiga boots. Redan innan har jag bett om ursäkt för mina fula strumpor men jag skäms faktiskt lite extra när han tar av skon och ena strumpan har ett stort hål över hälen. På något sätt känns det inte som

”Nån örfil har man väl fått”
om en person med butler borde ha ett hål i strumpan, men Carl Magnus säger inget utan tar bara upp den högklackade mockastöveln och drar ner dragkedjan. När jag har provat och speglat klart går han ner på knä igen och tar av stöveln. Efter att han har satt på mig mina skor tar han upp en vit servett och försöker putsa rent mina leriga boots. – Jag ber om ursäkt för att jag inte har någon riktig putsduk, säger Carl Magnus och gnider servetten hårt mot framsidan av min sko. Jag tittar på hans kala hjässa som rör sig framför mina fötter. ichard Bratten Hill är en pensionerad butler från Skottland som har helt andra erfarenheter av butlerlivet än Carl Magnus.

R

>>

42

SOLID REPORTAGE

Richard berättar att han, som ung man ur 60-talets skotska arbetarklass, hade två alternativ : jobba i kolgruvorna eller på varvet. Inget av alternativen var en särskilt lockande tanke så han började, liksom Carl Magnus, jobba på ett hotell istället. Tillskillnad från Carl Magnus kände Richard aldrig att han behövde vara osynlig eller att han var mindre värd än familjen han senare kom att arbeta hos. – Man är en del av familjen, men man är ett steg nedanför dem, säger han. hotell i Skottland träffade Richard en mycket speciell kvinna: Grevinnan Lovelace, född von Blixen–Finecke. Hon var släkt med författarinnan Karen von Blixen och hade, förutom ett slott i Skottland, även ett slott i Skåne. Richard följde med till Sverige som butler åt grevinnan och skulle se till så att allt fungerade på slottet. Han ansvarade för att maten var god och serverades i tid, att gästerna var omhändertagna och att de fick sin champagne. Richard hade ett eget hus på slottet
PÅ BERÖMDA GLENEAGLES

”Man är en del av familjen, men man är ett steg nedanför”
med alla bekvämligheter han kunde önska sig, som grevinnan stod för. Trots att han kände sig som en del i familjen åt de aldrig tillsammans. – Jag känner mig inte bekväm med det. Det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”familjaritet föder förakt”. Man respekterar inte någon tillräckligt väl om man känner till dennes fel och brister. arl Magnus pratar om det sämsta med yrkesvalet precis innan det är dags för shoppingrundan. – Tiden. Och att man är lägst i rang liksom. Han tystnar. Pressar tungan mot framtänderna så att tungspetsen syns.

C

Foto: International Butler Academy

REPORTAGE SOLID

43

så.

– Samtidigt tror jag att det måste vara

Han tycker att arbetstimmarna gör det svårt för en butler att ha en egen familj. – Dels är man ju inte hemma och sen att jag har valt att jobba med kvinnor, det gör väl också att en sambo skulle bli väldigt avundsjuk. Han har tidigare haft problem med flickvänner som inte uppskattat att han tillbringar kvällarna som fotpall åt tjejer i Djursholm.
EFTER SKOPROVNINGEN hjälper

Carl Magnus mig på med jackan och lyfter upp

min väska från den lilla läderpallen. Han bär de provade skorna. – Ska jag säga att de inte passade? frågar han på väg nedför trappan. Jag nickar och går ut för att vänta vid entrén. Carl Magnus går bort till expediten med stövlarna. Det känns som att vara ute och handla med en pappa, eller som jag kan tänka mig att det skulle vara att ha en sugar-daddy. Först kändes det märkligt men efter affär nummer två känns det helt okej. Lite trevligt faktiskt. Och det är skönt att slippa bära väskan.

Foto: International Butler Academy

44

SOLID TEMA: LYX

”Pengar är nästan mer tabubelagt än sex”
I vår ständiga jakt på lyx i vardagen konsumerar vi mer än plånboken tillåter och svenskars skulder fortsätter att öka. – Folk tycker nästan att det är en mänsklig rättighet att ha en LED-TV eller den senaste iPhone 5, säger Patrick Grimlund, civilekonom och programledare i TV-programmet Lyxfällan.
I slutet av förra året publicerade Svenska Spel sin årliga Drömbarometer som kartlägger svenska folkets livsdrömmar. Ett långt och friskt liv toppade listan, men strax därefter följde en önskan om ekonomisk frihet. Drömbarometern visade att 40 procent av Sveriges befolkning drömmer om pengar och att hälften av oss, nästan var femte person, allra helst vill kunna betala av sina lån. Patrick Grimlund är inte förvånad. Skulderna har ökat de senaste åren, och utvecklingen fortsätter åt det hållet. Enligt Patrick Grimlund lånar vi inte längre bara till större inköp, som ett hus eller en bil, utan även mindre summor. – Den röda tråden i Lyxfällan är konsumtionslån. Man vill ha mer prylar helt enkelt. Det är väldigt sällan som de i programmet har höga boendekostnader utan det är små skitlån, säger han. Hur kommer det sig att man väljer att spendera pengar man inte har? – Ja, det undrar vi också. Men det är en samhällstrend

Patrick Grimlund från TV-programmet Lyxfällan tror att svenskars skulder kommer att fortsätta öka, men han hoppas att det blir en motreaktion och att trenden vänder.
att försöka ersätta olika typer av tomrum med att shoppa. Man tror att man måste ha det som alla andra har och att man bedöms mer efter vad man äger än för vem man är. Någon gång hoppas jag att det blir en motreaktion och att trenden vänds. Men just nu tror jag att skulderna kommer att fortsätta att öka. Allt talar för det. Utifrån din erfarenhet från Lyxfällan, vad lägger människor mest pengar på? – Det varierar väldigt mycket, men för män är det mycket teknik och fordon. Vi har träffat många som har ägt flera bilar genom åren, och bilaffärer brukar ju inte vara någon hit direkt. För tjejer har det varit allt ifrån dyra hobbys, att man har hästar eller dyra hundar, till väskor och kläder. Det är det vanligaste. Att många svenskar är skuldsatta bidrar till programmet Lyxfällans framgång, eftersom tittare känner igen sig i den skuldsattes situation. – Det finns många tittare som tycker att det är skönt att se att någon har det värre. Man blir nästan lite nöjd och tänker att ”sådär i klistret sitter i alla fall inte jag”. Men många blir även motiverade att ta tag i sina egna problem och de lär sig någonting. Han tror även att ämnet, privatpersoners ekonomi, är spännande och väcker många känslor. – Det är ju väldigt tabubelagt. Att se hur andra människor lever när det kommer till ett så känsligt ämne som pengar. Det är nästan mer tabubelagt att prata om pengar än att prata om sex.

Lisa Jalakas

Foto: TV3

UTSÖKT NÖT- OCH KALVKÖTT FRÅN DANISH CROWN

de då REV NÖTHÖG en fråga om förtroen mörning

r Nötkött ä hantverk, urval och ultatet s ra valitet, b en helhet för att re k skapa måste e gång. rfekt varj ska bli pe EEF är från DC B aliteterna vars unika smak ci En av spe lla rev, d nöthög s i specie hängmöra er tid. Köttet möra tigheten v k ö fu utvecklas turen, luft noga. r tempera s kylrum dä lationen övervaka luftcirku och

LL AV KALV BBQ REVBENSPJÄ k Kalv styckas ut av

ns Revbensspjäll av Da ttningarna ger de bästa förutsä högreven som till akande alternativ lsm för ett mört och vä jäll. vanliga revbenssp DC lfärdsprodukt från Dansk Kalv är en vä tra höga krav på är att ex BEEF, vilket inneb rg och rymme, djuromso nd annat foder, ut bla et hög kvalitet på er myck transport säkerställ rodukten. slutp

Få mer information på www.danishcrown.dk

46

SOLID REPORTAGE

REPORTAGE SOLID

47

Döda djur – levande minnen
Stolthet, respekt, obehag eller avsky – jakttroféer kan väcka många känslor. För Björn Nordentjell är trofésamlandet framför allt ett sätt att minnas.
text och bild: Maja andersson

48

SOLID REPORTAGE

S

ydafrika, 2005. Under skarp sol står fyra män och kämpar för att baxa upp en nyfälld antilop på ett jeepflak. Ingenting fungerar – de klarar inte av att lyfta kroppen. Männen försöker släpa upp djuret med hjälp av ett tvinnat rep som knyts fast på baksidan av jeepens hytt, vilket bara leder till att hytten rycks sönder. Då gräver de två hål i marken och kör ned bilens bakhjul i dem för att flaket ska komma närmare marken. Antilopen är fortfarande för tung. Till slut bestämmer sig männen för att ta ur dess inälvor, vilket är en nödlösning – att ta ur ett djur mitt under Sydafrikas sol är att be om fluginvasion. Sju år senare blickar samma djur ut över ett gästrum strax väster om Karlstad. – Det är världens största antilop, säger Björn Nordentjell, vars avtryckarfinger tog djuret av daga där i Sydafrika. – Den här var på 820 kilo, men de kan komma

upp till ett ton. Det var lögn i helsike att få upp den på flaket. Det hade inte gått om de inte tagit ur den. är något som människan har hållit på med i alla tider. Redan på stenåldern behöll jägarna delar av sina byten, både för att tillverka redskap och för att visa på sitt eget mod. Och än idag, i en tid då vi inte längre behöver samla och jaga för vår överlevnads skull, pryder vi våra väggar med skinn, horn och betar. Leif Carlström, yrkeslärare på Öknaskolans jaktoch viltvårdslinje, menar att trofésamlande handlar om status. – Det är ett sätt att visa att man har tillgång till jaktmarker och att man har råd att betala, säger han. – För vissa är det kanske ett bevis på att man har övervunnit ett listigt djur. En tolvårig kronhjort som har hunnit få rutin och erfarenhet, till exempel, den är inte lättskjuten. Det finns flera olika definitioner av vad en jakttrofé egentligen är för något. Vissa anser att
ATT SAMLA PÅ TROFÉER

REPORTAGE SOLID

49

det enbart är delar av ett djur, ofta hornen eller tänderna, medan andra menar att allt som har fällts i sig är en trofé. Hos vissa djur är det särskilda kroppsdetaljer som eftertraktas – kronhjortens speciella hörntand, den så kallade grandlern, som förr användes till manschettknappar; harens tass som sägs bringa tur, eller den lilla, lilla fjädern hos morkullan, som förr användes av konstnärer när de skulle måla de allra finaste strecken.

över barnsängen, via skogsturerna då han satt i pappas ryggsäck, till det att han blev stor nog att äta brännvinsost och lyssna på bankdirektör Göthners luriga historier tillsammans med gubbarna i jaktlaget.
I TONÅREN FÄLLDE BJÖRN SIN FÖRSTA ÄLG,

M

en ett djur behöver inte vara dött för att vara en trofé. För Leif Carlström, som sysslar mycket med viltförvaltning, kan en trofé vara ett gammalt djur med stora, fina horn som går i skogen och visar på en väl förvaltad och frisk stam. – Men den vanligaste bilden vi har är ju en stolt jägare som har fällt ett stort handjur, säger han. Att Björn Nordentjell skulle bli jägare var i det närmaste förutbestämt. Jakten fanns med honom under hela uppväxten – från älghornet som hängde

och nu, 50 år senare, har han skjutit 227 stycken. Utöver alla jaktdagar hemma i Sverige har han varit utomlands och jagat sammanlagt nio gånger. Alla timmar med geväret i hand har satt sina spår i villan där Björn och sambon Elisabeth bor. I hallen hälsas man av en uppstoppad björn som står på en sten, och svänger man runt hörnet finns där ännu en, fast då på golvet i form av ett skinn. En räv hänger över en stolsrygg och i hörnet över matsalsbordet sitter huvudet av en impala med blicken vänd ut genom fönstret, ned mot sjön. I arbetsrummet täcks väggarna av rådjurshorn och i gästrummet har elandantilopen från Sydafrika sällskap av en rad andra bogmontage av afrikanska djur.

>>

50

SOLID REPORTAGE

– Det där är en bläsbock, oryx, kudu, eland, waterbock och black wildebeest, säger Björn och pekar på djuren från höger till vänster.

W

aterbocken är den finaste trofén han har, berättar han. Den är en av de 20 största som har skjutits i världen och den är liksom bläsbocken och vårtsvinet på väggen bredvid klassad som guldtrofé. Denna typ av klassificering görs efter internationella bestämmelser. För att en trofé ska nå upp i brons-, silver- eller guldklass krävs höga poäng, som sätts utifrån exempelvis ett horns vikt, längd och spännvidd. Om Björn fick önska fritt skulle han gärna se att det även satt en buffel på väggen. Om inte annat för tanken på att få använda sin .404 Jeffery-kaliber, en specialdesignad patron som anses vara en av de bästa för jakt på afrikanskt storvilt. – En buffel är så hårdskjuten att det är livsfarligt, säger Björn. Du kan skjuta ett perfekt skott och ändå inte få ner den, så du måste ha en guide med dig som backup. Jag hade chansen att skjuta en sista gången jag var nere, men de skulle ha 84 000 kronor för den. Det hade jag inte råd till. och hur betalningen går till varierar beroende på var och vad man jagar. För vanliga arter betalar man en fast summa oavsett hur trofén ser ut, berättar Leif Carlström. Handlar det däremot om mer eftertraktade djur beror priset på troféns storlek och på hur ovanlig den är, och då betalar man i efterhand.
VILKA PRISER SOM GÄLLER

På sådana jakter finns särskilda guider med, som ganska exakt ska kunna tala om hur mycket det kommer att kosta om jägaren trycker av. Generellt är en art dyrare att jaga ju ovanligare den är, och om man har tillräckligt mycket pengar och är villig att betala under bordet kan man muta sig förbi de flesta regler. För att skydda världens hotade arter upprättades 1975 överenskommelsen CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. – En bra guide har koll på CITES, säger Leif Carlström. Dessutom är många jägare själva väldigt medvetna idag. Oseriösa arrangörer kan poppa upp tillfälligt och de kan hinna göra skada, men de blir inte kvar länge. På de flesta jaktresor har man sällskap av en professionell yrkesjägare, vars uppgift är att se till att turisten alltid kommer hem med en så bra trofé som möjligt. Men även fast man har betalat dyra pengar för en jaktresa innebär det inte att man är garanterad att få med sig ett djur hem. – När man jagar björn i Kanada är det vanligt, säger Björn Nordentjell. Första året jag var där sköt jag ingenting, men jag fick ju betala ändå. Men att komma hem tomhänt gör inget, tycker Björn. Han betalar för upplevelsen. – Där sitter vi på flygplatsen, och där har vi giraffer, säger han och bläddrar i ett av sina många fotoalbum på köksbordet. På ett av fotografierna ligger en död zebra. – Zebra tog väldigt lång tid innan en fick skjuta. De var jädrigt skygga. Och jag skulle ha den största, dumt nog. När Björn väl kom hem till Sverige med sin

>>

”Vi är ju i grund och botten samlare och jägare. Idag krävs inte mycket vare sig mod eller skicklighet för att jaga, men man vill fortfarande slå sig för bröstet. ”

REPORTAGE SOLID

51

52

SOLID REPORTAGE

REPORTAGE SOLID

53

stora zebra fick inte skinnet plats att hänga upp på väggen. Nu är det istället sedan länge förpassat längst in i klädkammaren, efter en kort sejour som otympligt sängöverkast. och blivit hemfraktat är nästa steg att lämna in det till en konservator, som gör i ordning själva trofén. Jeanette Setterberg är ordförande i föreningen Sveriges Zoologiska Konservatorer, SZK, och har arbetat inom branschen i 35 år. Hon är en av landets få konservatorer som är auktoriserade på samtliga delområden – fågel, fisk, mindre däggdjur, större däggdjur och trofé. Jeanette Setterberg tror att människans vilja att ha troféer är genetisk. – Vi är ju i grund och botten samlare och jägare. Idag krävs inte mycket vare sig mod eller skicklighet för att jaga, men man vill fortfarande slå sig för bröstet. Det är som med bilar, det ska vara stort och fräckt. Hon menar vidare att troféer kan vara en statussymbol, men att det förstås förutsätter att man är i ett sammanhang av likasinnade. – Har du kompisar som tycker att det är macho, så visst. Men det finns ju många som tycker att det är jätteäckligt med troféer, och för dem är det ju inte status. Björn Nordentjell skriver under på att hans
NÄR ETT DJUR VÄL HAR FÄLLTS

samling kvarlevor inte är helt okontroversiell. De flesta som har sovit under antilopernas vakande ögon i gästrummet har trivts där, säger han, men inredningen faller inte alla i smaken. En gång hade han besök av en äldre dam som vägrade sätta sin fot över tröskeln till troférummet. – ”Usch! Usch!”, sade hon. ”Jag går inte in här, jag går ner till sjön och badar! Usch! Usch!” Och vi hade aldrig träffat dem förut. Ja, herregud. Då var en inte populär. Björn håller även med om att troféer kan vara en statussymbol i jaktkretsar, men själv ser han det inte så. För honom är björnskinnen, antiloperna och älghornen milstolpar i ett liv där jakten har varit ständigt närvarande. De är minnen av att se två grizzlybjörnar slåss bredvid en flod i Kanada; av att smaka på det djur man fällt under dagen under ett tak öppet mot den sydafrikanska stjärnhimlen; av att sitta på en stubbe i en snötäckt skog i Värmland och känna hur pulsen går upp när hundens skall kommer närmare. Han lyfter telefonluren i köket. Det är decembermörkt utanför fönstret. – Hallå, hallå, Hasse, hur är det? Har du laddat upp? Du, gör det någonting om jag tar med en kille till imorgon? Nej, han är van jägare. Mm. Ja, då syns vi imorgon. Vildsvinen har anlänt till Karlstads skogar.

54

SOLID TEMA: LYX

Svensk lyx på export
Text: Lisa Jalakas

Sverige må vara ett litet land, men vi har exporterat en hel del som blivit populärt runtom i världen. Men bortsett från Alfred Nobel, Abba och surströmming – vad är vi svenskar kända för utomlands? Här är ett urval av svenska lyxprodukter som gjort succé utomlands.

HÄSTENS SÄNGAR
Hästens grundades år 1852 och är Sveriges äldsta sängtillverkare. De stora handgjorda lyxsängarna säljs i stora delar av världen. Hästens är kunglig hovleverantör och har bland annat fått ta emot ”Stora Exportpriset” av kungen för sina framgångar på den internationella marknaden.

ACNE
Acne Studios designar, marknadsför och distribuerar trendiga kläder och jeans runtom i världen. Det kreativa kollektivet Acne (Ambition to Create Novel Expression) grundades i Stockholm i mitten på 90-talet. Medgrundaren Jonny Johansson sydde 100 par jeans i denim med röda sömmar som han sedan gav bort till vänner och familj i Stockholm. Detta blev grunden för Acnes klädbransch, numera känd som Acne Studios.

HAGSTRÖMGITARRER
Hagström är ett varumärke för musikinstrument vars gitarrer blivit populära på den internationella marknaden. Den hittills dyraste Hagströmgitarren, ett exemplar som använts av rock ’n’ roll-kungen Elvis Presley, såldes i början av 90-talet i USA för mer än 50 000 amerikanska dollar. Hagströms gitarrer har använts av bland andra Kurt Cobain, David Bowie, The Beatles och Jimi Hendrix.

HUSQVARNA
Husqvarna Aktiebolag är världens största tillverkare av utomhusprodukter som motorsågar, trimmare, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Företaget har tidigare även tillverkat cyklar, motorcyklar, symaskiner och vapen.

TEMA: LYX SOLID

55

MACKMYRA WHISKY
För snart 15 år sedan grundades företaget Mackmyra Svensk Whisky som lanserade den första helsvenska maltwhiskyn. Nu producerar företaget årligen motsvarande 600 000 flaskor whisky som säljs på utvalda utländska marknader.

HALLBERG-RASSY
På Orust ligger Sveriges största fritidsbåtsvarv, Hallberg-Rassy Varvs AB. De tillverkar internationellt kända segelbåtar som är berömda för sin gedigna kvalitet, vackra träarbete, sjövärdighet och för att ha ett bra andrahandsvärde. Sedan 1988 ritas båtarna av argentinska yachtdesignern Germán Frers.

KOENIGSEGG
Koenigsegg Automotive AB är en svensk biltillverkare som tillverkar exklusiva sportbilar. Företaget har sin bas utanför Ängelholm och har fått motta en rad priser för bland annat form och design. År 2005 erhöll deras bil CCR Guinness världsrekord som världens snabbaste serieproducerade bil, efter att ha uppnått en hastighet av 388 kilometer i timmen.

ORREFORS
Orrefors Kosta Boda AB är ett designföretag med bas i Småland. Deras glas kännetecknas av en tidlös design och ett klassiskt formspråk med enkla linjer. Redan från starten har de lyckats knyta begåvade konstnärer och formgivare till sig som har hjälpt till att säkra framgångarna för företaget. Orrefors Kosta Boda AB:s glas säljs i ett 30-tal länder och är populärt i bland annat USA.

Drag under galoscherna
I början av nittiotalet var Bert Karlsson inte bara Sveriges okrönte dansbandskung, han var också landets största flyktingentreprenör. På det gamla sanatoriet Stora Ekeberg utanför Skara huserade Bert Karlsson mer än 700 flyktingar. 25 år och många kapitel senare är Bert Karlsson tillbaka på Stora Ekeberg, som nu ska bli Sveriges bästa flyktingförläggning. Solids reportrar Hampus Dorian och Erik Wirkensjö lastade bilen full med semlor, drog en bredsladd upp på E20 och gav sig iväg för att ta reda på vad som egentligen pågår i de Skaraborgska skogarna.

Se reportaget på lyx.jmg.gu.se

REPORTAGE SOLID

57

are uf f dp lan B erf åh p
För några år sedan blev cigarrökarna förpassade från krogen och ut i kylan. Nu träffas de på mer anonyma ställen för att röka och prata om cigarrer. Martin Brix Nelson i Landskrona är en riktig cigarrnörd och till hans träffar kommer likasinnade, men vad pratar de om och vilka är de? Och vad är en herf?
Text och bild: Jennifer Hajdič >>

58

SOLID REPORTAGE

REPORTAGE SOLID

59

H

erf den 12/12, du kommer väl? står att läsa på Martins Twitter. En vecka senare sitter 15 cigarrpuffande män i Martins privata cigarrlounge. – Cigarrlounge låter pretentiöst, det är ju bara ett uterum, säger Martin. Loungen hänger ihop med Skånelängan som Martin och hans familj bor i på landet utanför Landskrona. Det är onsdag kväll och Skåne har några dagar tidigare drabbats av snökaos. Nu är vädret lugnare och snön ligger tjock. Luften är klar och kall, 15 minus. Loungen känns mysigt ombonad, med värmeljus tända och en tv-brasa som står på. Julmusik hörs i bakgrunden och på en spisplatta ryker det ur en kastrull med glögg, som sprider juldoft i rummet. På väggen bakom soffan sitter en stor logga i silver med stilrena bokstäver: ”Kind Cigars”. – Vi har träffats ungefär ett år nu, säger Martin, som driver företaget Kind Cigars. Där säljer han cigarrer, humidorer och andra tillbehör, samt choklad och kaffe. Träffarna är helt okommersiella; alla har med sig egna cigarrer att röka och sedan kan de alltid handla av Martin om de vill. Att de träffas hos Martin beror mest på att de inte vill eller får röka i sina egna hem, men också för att det är kul att träffa andra entusiaster. Det dröjer en stund innan de flesta har kommit och de börjar tända sina cigarrer.

– Första puffen är faktiskt överraskande angenäm, säger en av deltagarna, som tänder en hemmagjord cigarr. Det är Mikael Olsson som har gjort den. Han odlar egen tobak för att göra cigarrer av, han har odlat i fem år. Det tar tre månader innan fröet blir en planta, sedan skördar han bladen och torkar dem. Det gör han i källaren till sitt hus, där de får ligga i en månad på låg temperatur och med hög luftfuktighet. Det gröna klorofyllet måste gå ur bladen, då det påverkar smaken. – På 30- och 40-talen rökte man så kallade gröna cigarrer i Europa. Det luktade stall när man rökte dem, inte gott, säger Mikael Olsson. På den tiden gick den mesta av tobaken i Europa till cigaretter och snus. Kunskapen att göra goda cigarrer hade inte kommit hit än. Mikael Olsson har haft cigarrintresse i 15 år. Han är byggnadsarbetare, 40 år gammal och driver en cigarrfirma, med namnet Landskrona tobak. Det är bara näthandel och ger inte tillräcklig avkastning för att han ska kunna leva på det, det är mest en kul hobby. Han tänder en cigarr och börjar prata om tändare. – Man använder inte vanliga cigaretttändare till cigarrer, de ger för mycket gas som kan följa med in i cigarren och påverka smaken. Man kan använda tändstickor, men de ska vara av cederträ som har en smak som ligger nära tobaken, säger Mikael Olsson. – Men det går mycket fortare med tändare, ingen använder tändstickor >>

HERF
Ett tillfälle för cigarrister att träffas och röka samt diskutera cigarrer tillsammans. Det är ett onomatopoetiskt (ljudhärmande) ord från engelskan och syftar på ljudet av inandning av rök.

60

SOLID REPORTAGE

längre, säger Mikael Zander, en annan av deltagarna. – Man måste tända cigarrer långsamt, gör man det för fort kan de få svavelsmak. Det kan ta runt 20 sekunder att få igång glöden och med tändstickor kan det ta flera minuter. Så var det förr. Mikael Zander tänder en cigarr för att visa. Han håller cigarren i ena handen och tändaren i den andra, horisontellt med den blå lågan riktad rakt mot cigarrens ände. Cigarren vrider han långsamt i lågan och den får som en ring av glöd runt änden. Sedan börjar han puffa på cigarren, fortfarande med lågan mot, för att få ordentlig glöd på den. – Det här är en torchtändare. Svetslågetändare funkar också, säger han. Det är mer luft i lågan, vilket gör att den förbränner mer gas än vanliga tändare. Därför är lågan blå.

”Kuba är outstanding, det går aldrig att härma den smaken.”

När glöggen är uppdrucken kommer Martin med nybryggt kaffe inifrån huset. Han gör egna kaffeblandningar som ska passa till cigarrer. Den här sorten har namnet La Cigarra. – Det är svårt att hitta ett kaffe som lyfter cigarren, men det här är mjukt och sött, med lite smak av mjölkchoklad, säger Martin. Kaffet är blandat av bönor från Etiopien och El Salvador. En god vän till Martin, som har eget kafferosteri, köper in och rostar bönorna. Kaffet säljer Martin sedan på sin sajt. kväll röker Martin en Cohiba. Den kostar runt 200 kronor och anses vara originalet av kubanska cigarrer. Det var Fidel Castros prestigemärke, som han bara bjöd till statstjänstemän och diplomater, berättar Mikael Olsson. – Inkaindianerna rökte tobaksrullar som kallades cohiba, det tros vara upphovet till den kubanska cigarren, säger han. >>

I

REPORTAGE SOLID

61

62

SOLID REPORTAGE

förbjudna, innehav kan ge böter eller fängelse. Detta på grund av embargot som Kennedy instiftade. Däremot tillverkas kubanska cigarrer också i USA, men givetvis inte lika goda som originalet, tycker Mikael. – Många kubaner som säljs i USA är förfalskade. Man ser om det är äkta vara på att det alltid är hela blad på riktiga kubaner. Många kubaner lurar på turister förfalskningar, precis som thailändarna säljer Gucciväskor till sina turister. 98 procent av cigarrerna Martin säljer är
I USA ÄR KUBANSKA CIGARRER

”Lyxen med cigarrer? Det är inte att ha råd att köpa dem, det är att ha tid att röka dem.”

kubanska och det är dem han alltid rekommenderar. – Min smak varierar, jag testar hela tiden nya sorter. Men det är mest kubanska cigarrer jag röker. Han har ingen favoritcigarr, det går inte att välja, säger han. Martin jobbade innan som projektledare på Siemens, men slutade i början av förra året. Sen dess kan han inte se sig själv jobba åt någon annan, någonsin igen. – Jag har nog nån form av bokstavskombination... jag tröttnar jättefort. Det är ett under att jag kan vara gift, min fru har jag inte tröttnat på, säger han lite skämtsamt.

REPORTAGE SOLID

63

M

Martin är 34 år och gift med Marie-Louise, som är från Danmark. De har tre barn, alla födda sedan Martin fyllde 30. Han har drivit Kind Cigars i ett år nu och trivs med det. – Det är jättekul, men det räcker inte med cigarrerna, det ger inte tillräckligt med avkastning. Så nästa år ska jag satsa hårt på kaffet också. ikael Zander föredrar också kubanska cigarrer. – Kuba är outstanding, det går aldrig att härma den smaken. Hans favoriter är små kubanska cigarrer. När de är korta kommer smaken mer direkt på, säger han. Om de inte är kubanska, föredrar han oftast stora cigarrer. Varför vet han inte. Mikael Zander har känt Martin i många år. De träffades på ett nätforum på 90-talet och de var några stycken som började träffas på krogar för att röka, tills rökförbudet kom. Sen dess träffas de hemma hos varandra på somrarna, när de kan sitta

ute. Resten av året blir det hos Martin. Mikael Zander sitter också i styrelsen för Svenska Bonsaisällskapet. – Det är verkligen en brokig skara, med allt från sopåkare till diplomater, som är medlemmar. En kille, socialbidragstagare, är en av de bästa bonsaiodlarna i landet, säger han. Mötet mellan människor är den största bonusen med både cigarr- och bonsaiintresset, tycker Mikael Zander. – Cigarren i sig skapar the moment, säger han. Han avnjuter gärna en cigarr när han ansar sina bonsaiträd hemma i trädgården. Då kan han hålla på med bonsaien en timme och vrida och vända på den, utan att ha gjort något med den, men cigarren röker han upp. Mikael Zander har 10 till 15 stycken favoritcigarrer som han växlar mellan. – Jag är mer konservativ än Martin, som gärna provar nya sorter. Mikael Zander är egen företagare i databranschen, där man hittar många av cigarrnördarna >>

64

SOLID REPORTAGE

P

i Sverige, säger han. Förr rökte han cigaretter, men han Hans stora intresse började på en slutade för åtta år sedan. David hittade företagskickoff, där TV-personligheten Martins sajt när han skulle köpa beads. Steffo Thörnquist var inhyrd för att hålla Då bjöd Martin in honom till träffarna. en cigarrprovning. Han hade med sig Förutom sitt nyvunna cigarrintresse cigarrer som alla fick prova och Mikael har David en annorlunda hobby: Han Zander beskriver det som sin stora ahagör konstverk av pärlplattor. På sociala upplevelse. medier kallar han sig Pärlplattekungen, – Sen stod jag och ett namn han tog efter att snackade cigarrer och ha medverkat i en intervju Ordlista whisky med Steffo i en och i P3, där de kallade honom en halv timme. så. David ställer ut sina Humidor - förvaringsplats för Han gillar Steffo och konstverk och säljer dem. cigarrer. Den är ofta gjord av spanskt cederträ, men föreföljer honom på Nu har han börjat göra kommer även i andra material. Twitter, där Steffo ofta tavlor som föreställer Den innehåller någon form av skriver om cigarrer. Även cigarrlogotyper och i fuktare för att hålla en hög Martin följer honom på Martins lounge står en luftfuktighet. Detta för att Twitter och var nära att få pärlplattetavla av cigarrerna inte ska torka. honom som kund i Cohibas logga. Embargo – USAs handelssomras, när Steffo – Nu håller jag på embargo mot Kuba trädde i kraft twittrade att han var i med den här cigarrtavlan, 1962 och pågår fortfarande, Båstad och hade slut på säger David och visar på som en reaktion på den cigarrer. telefonen. Jag inspireras av kubanska statens övertagande ”Kom hit”, skrev allt jag ser och gillar. av amerikanska företags Martin, ”här finns.” Steffo David slutade röka tillgångar i Kuba. Syftet med ett var på väg, men ångrade cigaretter när han fick handelsembargo är att uppnå sig när han insåg att astma. Av cigarrerna får politisk förändring i ett land Landskrona låg på fel sida han inga sådana symptom. genom att förbjuda sitt lands Båstad. – Cigarrer är en ren medborgare att handla med och naturprodukt jämfört med investera i ett annat land. lötsligt hörs en cigaretter. Det enda som Beads – befuktningspärlor till humidorer. Består oftast av skräll. tillsätts är limmet för att kiseldioxid. – Faan! ropar hålla ihop täckbladen. Mikael Zander. Jäsningen är ju det som Men det är bara en tillför smaken, säger kaffekopp som åkt i golvet – inte det Mikael Zander. fina cigarraskfatet som står på bordet, Ingen av killarna vill säga att det fullt med jättefimpar. Det ser ut som ett finns en cigarr som är bäst eller godast. vanligt askfat, men är stort som ett tårtfat – Det är bara du som kan lära dig vad och skårorna som cigarrerna läggs i är ett som är gott. En objektiv bedömning går par centimeter breda. Röken ligger tjock inte att ge, säger Martin. i rummet och Martin öppnar ytterdörren Han tänder sin andra cigarr för för att vädra. Det blir kallt och några tar kvällen, en Montecristo. Klockan är efter på sig sina jackor. midnatt och de sista gästerna tackar för – Detta är nog det värsta jag varit sig. Kvällen har gått fort och Martin har med om vad gäller rökighet, idag är vi mest stressat runt och varit värd. många härinne, säger David Nilsson från – Lyxen med cigarrer? Det är inte att Bjuv. ha råd att köpa dem, det är att ha tid att Han jobbar som säljare i en leksaksröka dem. butik och är nybliven cigarrökare.

REPORTAGE SOLID

65

66

SOLID TEMA: LYX

Tips och fakta om
SÅ ÄR EN CIGARR UPPBYGGD
jäst och lagrad tobak, rullad i ett eller flera tobaksblad. Jäsningen gör röken basisk, vilket gör att nikotinet uppträder fritt i luften och därför kan upptas direkt i munhålan, utan att dras ner i lungorna. Cigarrer av hög kvalitet är handrullade och har tre byggstenar; inlaga, omblad och täckblad. Inlagan är innerst och täckbladet ytterst. Täckblad på kvalitetscigarrer ska vara ljusa, tunna och utan hål. Vuelta Abajo-distriktet på Kuba har nästan perfekta odlingsbetingelser och anses av många som det bästa området i världen för produktion av cigarrtobak.
CIGARRER ÄR TILLVERKADE AV

är gjorda uteslutande av hela tobaksblad, de kallas longfiller. Det är en ren naturprodukt, fri från kemiska tillsatser. Inlagans longfiller ger kanaler genom cigarren, som ger ett behagligt lågt sugmotstånd. I maskintillverkade cigarrer används tröskad tobak, shortfiller, som ger ett högre sugmotstånd.
HANDGJORDA KVALITETSCIGARRER

ÄKTA KUBAN?
Kubanska cigarrer är dyra och därför är det vanligt med förfalskningar. Det lättaste sättet att se om en kubansk cigarr är äkta är att titta på lådan den ligger i. Alla kubanska cigarrlådor har en markering på undersidan med tre fraser inbrända i träet. Den första lyder Habanos SA, den andra ”Hecho en Cuba” den tredje ”Totalmente a mano”. Det skall också finnas en datumkod stämplad i botten i grönt, svart eller blått. Det ska finnas ett kubanskt sigill utanpå lådan som sveper runt kanten på nedersidan av lådan, på vänster sida. På Cohiba är det på höger sida. Det ska finnas en vit ”Habanos” etikett högst upp till höger. Andra kännetecken är att cigarrerna i lådan är sorterade efter färg och storlek, för att vara så lika som möjligt i varje låda. Man kan göra sönder en cigarr för att se om täckbladen som är runt om cigarren, är hela. Är de inte det, så är de fejk. Etiketten, gördeln runt cigarren, ska se likadana ut och vara placerade på samma ställe runt varje cigarr. Man kan räkna med att äkta kubanska cigarrer inte finns att tillgå till ett billigt pris, har man fått dem billigt är de förmodligen fejk. Habanos SA är det organ i det kubanska statliga tobaksmonopolet, Cubatabaco, som kontrollerar marknadsföring, distribution och export av kubanska cigarrer. På deras hemsida habanos.com kan man kontrollera cigarrers äkthet.

TEMA: LYX SOLID

67

cigarrer
TIPS FRÅN HERFEN
på Pressbyrån. Unna dig en bra cigarr från en riktig tobakshandel som kan cigarrer.
KÖP INTE CIGARRER

wwwww

sitta ner och röka från början till slut. Det kan ta en timme att röka en cigarr, så det är inget man röker ute i kylan. Men sitt gärna ute på sommaren!
EN CIGARR BÖR MAN DRA INTE HALSBLOSS,

det är inte gott. En cigarr kan innehålla upp till 100 gånger mer nikotin än en cigarett.
PROVA DIG FRAM,

Cigarrer kan sorteras i färger: Claro = ljus Colorado = medelfärg Maduro = mörk Oscuro = svart Cigarrer från Kuba anses av många som de finaste, men andra länder med stor cigarrproduktion är Dominikanska republiken, Honduras, Brasilien, Mexiko och Nicaragua.

testa olika sorter för att ta reda på vad du gillar. Köp också en klippare och lär dig klippa. Klipper du med fel verktyg kan cigarren spricka upp och du får blad och tobak i munnen.
TA DET LUGNT NÄR DU RÖKER,

våga behåll röken i munnen och känn smakerna. Vissa rekommenderar drakbloss, eller retrohail på engelska. Då blåser man ut röken genom näsan, vilket ska förstärka smakupplevelsen. Man kan också blåsa upp kinderna när man har röken i munnen, som en blåsfisk och sedan långsamt blåsa ut den.

70

SOLID REPORTAGE

Ö N S

En lyx som smälter bort
Det snöar över Ulricehamns skidanläggning. En liten pojke kastar sig ner på knä i snön. Han drar av sig tumvantarna, håller upp händerna mot himlen och försöker fånga flingorna. När han lyckas åker händerna mot munnen för att smaka. Stora vita flingor dalar ner och pjäxbeklädda fötter stapplar förbi den lilla pojken. Han skrattar upp mot himlen och låter mer snö smälta i munnen. Lyckligt ovetande om att hans egna barnbarn kanske aldrig får chansen att uppleva något liknande.

Text och bild: Lisa Jalakas

>>

72

SOLID REPORTAGE

D

et är lördag, klockan är tolv och det är två veckor kvar till julafton. Idag är det säsongspremiär på Ulricehamns SkiCenter i Ulricehamn, en småstad utanför Borås. Snökanonerna har gått varma de senaste veckorna och ett 70 centimeter djupt snötäcke beklär de sju pisterna. Ett täcke som nu fylls på av naturlig snö. Stavar, skidor och brädor som lämnats ute täcks snabbt av ett vitt lager och skidåkarna skyndar in mot värmestugan för att söka skydd. Vi spolar fram bandet till en hypotetisk framtid. Den lilla pojken från Ulricehamn har lämnat jordelivet och lämnat barn och barnbarn efter sig. Hans son är en gammal man nu. Han sitter vid brasan och sluter händerna kring en kopp te. Under vita ögonbryn, bakom ovala glasögon finns två isblå ögon som glimmar till när han pratar om sin barndoms vintrar.

på henne och gestikulerar vilt när han berättar. – Ja, massor! Vi åkte ut till backen härute nästan varje dag för att åka skidor eller pulka. Jag brukade sitta i samma pulka som min pappa. Vi hade samma färg på skidjackorna så de kallade oss ”De blå blixtarna”. Flickan skrattar och drar i sina flätor. Hon vill se detta glittrande vita som morfar pratar om. Men för att få uppleva, känna och smaka på snö måste hon resa långt norrut. Betala för en snö-kryssning, se världens enda levande isbjörn, stå där glaciärerna en gång bredde ut sig och köpa dyra fotografier på vår planets sista snö. Ett scenario som kan vara svårt att föreställa sig. Det råder stor osäkerhet kring framtidens väder och framtida vintertider. Exakt hur det kommer att se ut i decem-

”Om man tittar 30, 40, 50 år framåt så är det en stor sannolikhet att vintrarna kommer att vara betydligt kortare, snöfattigare och mildare än vad de är nu.”
– Snö? Flickan i hans knä lyser upp när hon hör ordet. Den gamle mannen ser ber 2100 vet vi inte. Osäkerhet kring storleken på framtida utsläpp, brister i klimatmodeller och frågetecken kring

REPORTAGE SOLID

73

naturliga klimatvariationer gör att vi inte vet hur planeten kommer att må. Men att klimatet förändras, det är fastslaget. Pär Holmgren har stor erfarenhet av miljö- och klimatfrågor och är ett bekant ansikte för många. Han har varit programledare för flera klimatprogram, skrivit böcker om meteorologi, varit sommarvärd i Sveriges Radio, blivit utnämnd till hedersdoktor vid Uppsala universitet och fått motta Miljöpartiets klimatpris. Bland annat. I 15 år arbetade han som TV-meteorolog på SVT innan han sade upp sig för att engagera sig helhjärtat i miljöfrågor. Nu driver han eget företag och föreläser om klimatförändringar. Pär Holmgren säger att vi går varmare temperaturer till mötes men att vi paradoxalt nog kan få mer snö inom de närmaste åren. – Om man tittar tillräckligt långt fram, 30, 40, 50 år framåt så är det en stor sannolikhet att vintrarna kommer att vara betydligt kortare, snöfattigare och mildare än vad de är nu. Men om man däremot tittar precis nu och de kommande tio till tjugo åren finns det en risk att den här typen av snökaos som vi haft i Stockholmstrakten kan bli vanligare. Pär Holmgren förklarar prognosen med att stigande temperaturer i världen skapar vattenånga och att nederbördsmängderna förutspås öka. Är det

tillräckligt kallt kommer det att vara nederbörd i form av snö. Men längre fram, om cirka hundra år… – Så kommer det att vara mycket, mycket mindre snö. Och det kommer att bli blötare. Men innan temperaturerna ökat kan vi alltså förvänta oss mer snö. De mildare vintrarna innebär att isen på haven ligger kvar under en kortare period. Så länge som haven ligger öppna ökar risken för intensiva snöoväder eftersom den typen av snöfall plockar sin energi och fuktighet från öppna hav.

K

anske är det därför man inte oroar sig över framtiden på skidanläggningen i Ulricehamn. Per Johansson, som är anläggningsansvarig, säger att man snarare har märkt att vintrarna blir kallare, och inte tvärtom. – Men det jag kan uppleva är att förändringar i vädret går snabbare. Innan gick det mer gradvis. Det har påverkat oss på så sätt att vi har fått förebereda oss med mycket mer kapacitet så att vi ska kunna tillverka mer snö på kortare tid, säger han. Sedan verksamheten i Ulricehamn drog igång år 1985 har backen varit öppen varje år förutom två, 1990 och -91. Då fanns inte samma resurser som idag, och inga snökanoner. Skidanläggningens viktigaste, och egentligen enda, anledning till att de kan ha öppet varje vinter

>>

74

SOLID REPORTAGE

50- till 75 000 människor kommer till Ulricehamn SkiCenter varje år för att utnyttja det vita guldet och skidanläggningen är stadens i särklass största turistattraktion.

är den dyra investeringen i ett snökanonsystem. – Vi lägger ner ganska många miljoner på snötillverkning men det är hela förutsättningen för att vi ska kunna ha öppet, säger Per Johansson. Jens Eide driver företaget JL Toppteknik i Värmland. Företaget är specialiserat på försäljning av bland annat snökanoner, snökanonssystem och skidliftar. Jens Eide har varit i branschen i 30 år och säger att behovet av hans produkter ständigt ökar. – Jag tror inte att det finns En snökanon tillverkar snö genom att blanda en enda skidanläggning i hela luft och vatten. Den snö som tillverkas brukar Sverige som inte har ett snökakallas konstsnö, och är mer hållbar än vanlig snö. nonsystem, säger han. Konstsnö smälter långsammare vilket förlänger Jens Eide tror att framtidens säsongen för skidanläggningarna och gör det lättare klimat kommer att sätta större att planera säsongstart och avslutning. krav på systemen och att de komSnötillverkning började användas kommersiellt i börmer att behöva kunna producera jan av 70-talet och förändras ständigt, i takt med dubbelt så mycket snö på samma att skidindustrin växer och vädret förändras. tid. Men han påpekar att vi ändå alltid kommer att vara beroende av kyla.

Starttemperaturen för att använda en snökanon är minus två grader. – Den parametern måste fortfarande finnas kvar. Finns inte den är det inte någon idé att skapa snö. Den kommer att smälta bort ändå.

O

m solen varit framme hade det varit betydligt mer folk i Ulricehamns backar än idag. Men trots den gråa himlen ringlar köerna till liftarna långa. Åkarnas färgglada jackor och täckbyxor piggar upp den vita backen. I stora sjok susar de ner för backen. Knattarna åker snabbare än någon annan och många av dem väljer att strunta i stavar. Från bilparkeringen kommer Malin Rask med en stor plastpåse i famnen. I den ligger burgare som snart ska slängas på grillen. – Vi går inte in i restaurangen och äter, vi är sådana här friluftsmänniskor så vi gör egna hamburgare hemma eller förbereder kyckling och så grillar vi härute.

REPORTAGE SOLID

75

Malin Rask är slalomåkare, och hennes 11-åriga son Noah likaså. Den här säsongen har de varit i Sälen och Trysil fyra gånger redan. – Vi är snögillare, säger Malin Rask och skrattar. – Noah åkte slalom första gången när han var två år och två månader. Sedan dess har han varit helt såld. Han har fyra par slalomskidor och en snowboard. Malin Rask är uppvuxen i Ulricehamn och tränar slalom varje dag under skidsäsongen. – Snö ger mig någon slags trygghet och lugn. Frisk luft är härligt, det ger en frihetskänsla. Malin Rask tycker att det är läskigt att tänka på klimatförändringar men konstaterar att ”det är som det är”. Jerker Lindholm, som också är i backen idag, är skeptisk till rönen om en snöfattigare framtid. Han står med armarna i kors och bevakar sin son som åker skidor på ostadiga ben. – Ja, de säger ju det men jag vet inte

om man kan lita på det riktigt. Jag menar, kolla nu idag, säger han och gör en svepande rörelse över barnbacken.

J

a, en dag som denna, när snön faller och varje grantopp är vit, är det svårt att föreställa sig ett Ulricehamn utan snö. Och kanske är det därför miljöförstöringen fortgår i den takt den gör. För att konsekvenserna av det vi utsätter vår planet för ligger så långt fram. Och för att vi än så länge kan kämpa emot det oundvikliga genom att investera i maskiner som skapar det naturen inte längre är lika villig att förse oss med. TV-meteorologen Pär Holmgren upplevde att tidshorisonten tog ett stort skutt när han fick barn. – För snart 20 år sen blev TV-meteorologen Pär Holmgren. jag pappa. Det som förut hade känts som ”2100, äh, då lever ju inte jag” låg plötsligt inte så långt fram i tiden. Vi >>

Framtida vintrar kommer att vara kortare, varmare och blötare.

Foto: Michaela Holmgren

76

SOLID REPORTAGE

fick tre barn på 90-talet och då kunde man faktiskt inse att rent statistiskt kan ju mina barn leva år 2100. Helt plötsligt låg den framtiden, som förut legat så långt fram, mycket närmre. Och det är just det. Tid betyder egentligen ingeting förrän vi krokar fast oss i den med våra liv. Då blir den personlig. Vi kan föreställa oss mormor och morfars barndomar, eftersom vi hör dem berätta. Men vi har svårt att föreställa oss hur livet kommer att se ut för våra barnbarn. För Pär Holmgren innebar föräldraskapet att han fick upp ögonen för kopplingen mellan rättvisefrågor och klimatfrågor. Den rika världen orsakar ett problem som framförallt drabbar människor i fattiga länder. Och den vuxna generationen orsaker ett problem som framförallt drabbar våra barn och barnbarn. – Jag är väldigt noga med att lyfta fram den aspekten när jag är ute och föreläser. Att det tyvärr inte är de som orsakar problemet som kommer att drabbas. Därmed kommer det att ta ett antal år, i värsta fall något årtionde, innan vi hittar bra lösningar och kommer överens. För det kommer alltid att finnas de som skyller ifrån sig på någon annan.

kan räkna med två riktigt stora förändringar i framtiden. – Den ena är väldigt långsam och det är att världshaven stiger. Det andra är en varmare atmosfär som leder till ökade nederbördsmängder, och det kan ju vid vissa tillfällen ställa till med väldigt stora problem.

”Helt plötsligt låg den framtiden, som förut legat så långt fram, mycket närmre.”
Vita vintrar kan för kommande generationer vara ytterst ovanligt, eller endast en del i historieböckerna. Något som kan påverka hela vår bild av vinterSkandinavien. – Man kommer nog att uppleva det som ett tråkigare ställe, säger Pär Holmgren. Vid brasan sitter morfar och barnbarn och betraktar lågorna. Hon har precis fått höra om snöigloon han byggde med sina bröder, och något sorgset har dragit över den gamles ögon. Han är rädd. Än så länge är flickan liten, och njuter av att höra historierna han har att berätta. Men en dag kommer hon att växa upp. Och kanske kommer hon då att ställa den där frågan han fruktar så. – Morfar, varför gjorde ni inget åt det?

H

ur framtida vintrar kommer att se ut i skidbackarna i Ulricehamn är omöjligt att förutspå. Men trenden är tydlig. Om inte växthuseffekten dämpas kommer det att fortsätta i samma riktning och temperaturerna kommer att klättra stadigt uppåt. Pär Holmgren säger att vi i Sverige

Stradivarius myter
106 miljoner kronor. Så mycket kostade fiolen ”Lady Blunt” från 1721 när den nyligen såldes på auktion. Den är gjord av italienaren Antonio Stradivari, som tillsammans med en handfull andra byggare från samma tidevarv anses har skapat världens finaste stråkinstrument. I århundranden har de blivit alltmer mytomspunna för sitt utsökta bygge och unika klang. Än idag påverkar det nybyggare i en stråkinstrumentvärld där gammalt och fint har blivit synonymt. Men vad är det som får musikälskare att betala mångmiljonbelopp? Och när man jämför ett gammalt och ett nytt instrument i ett blindtest – vad händer då? SOLID har hälsat på en gammal cello, en ny fiol och pratat om allt det mittemellan.

Lyssna på reportaget på lyx.jmg.gu.se

MODE SOLID

79

Mode: Klockor
Glöm allt vad stenar och dekorationer heter. 2013 är klockorna maskulina, avskalade och funktionella. Vi ser material som borstat stål och keramik. Det är mycket svart, och armbanden är antingen av stål eller tjockt tyg.
Archimede Pilot 42 Automatik är en pilotmodell i klassiskt utförande. 5 500 kr

Victorinox Alpnach Mechanical Chronograph i svart rostfritt stål med tygarmband. 20 000 kr

Ingenieur i keramik är en av årets nyheter fråm anrika tillverkaren IWC. 115 000 kr

Audemars Piguet Royal Oak i rostfritt stål med svart urtavla. 97 000 kr

Michael Kors Runway i rostfritt stål i färgkombinationen “Espresso/Gunmetal” 2 600 kr

G-Shock GW3000BB-1A tåler allt och kalibreras sex gånger per dag av ett atomur via radiosignaler. Det behöver alla. 2 800 kr

Moderedaktör: Erik Wirkensjö

80

SOLID MODE

Mode: Läder
Oavsett om det är en klassisk engelsk ”club chair” eller ett par mjuka skinnhandskar signalerar lädervaror kvalitet och lyx. Väl omhändertaget kan det hålla i generationer och blir dessutom bara vackrare med tiden. Men varför är riktigt läder så dyrt trots att det masstillverkas? Och ser man egentligen någon skillnad?
Lisa Axelsson, 28, är grundaren till Göteborgs sadelmakeri och spenderar dagarna med att handtillverka och reparera olika produkter i läder. Hon berättar att den dyra prislappen framförallt handlar om att produkterna är tillverkade i Sverige. Handtillverkade produkter i små upplagor tar längre tid att göra och timlönen för närproducerat är avsevärt högre. Men läder sig ett kostsamt material, vilket gör att även masstillverkade produkter blir relativt dyra. Själva djurets levnadsförhållanden påverkar också priset. – Om djuret har levt inomhus eller gått i hagar med taggtråd och fått många skador på huden blir det ett mycket billigare skinn, säger Lisa. Det kan också vara en dålig bit av djuret som halsen eller buken. Ett äldre djur har också tjockare hud vilket är en anledning till att kalvskinn anses så fint till väskor, det är helt enkelt tunnare och slätare. Ju billigare produkt man köper desto fler sämre bitar har tillverkarna använt till ställen där man bara borde ha det bästa materialet. – Ett riktigt billigt läderbälte innehåller ofta inget läder alls eller så har det blandats med en mängd andra material. Lisa tillverkar sällan något från grunden utan får mest in befintliga saker som behöver repareras. Ofta är varorna flera decennier gamla och behöver kanske bara ett nytt handtag. Det

är just materialets livslängd som är en av dess största fördelar. – Läder lever och blir bara finare med tiden. Det får ju inte ha blivit helt förstört men smörjer man in det blir det ofta som nytt. Det är ganska tacksamt att ta hand om. på läder och läder. Och det är skillnad på vilket läder som passar till
MEN DET ÄR SKILLNAD

LISA AXELSSONS LÄDERSKOLA
Hur känner man igen dåligt läder? Lukta och titta på baksidan. Om det är väldigt luddigt och trådigt då har man valt en bit som sitter långt ner på huden. Till vissa produkter gör det inget, men det är tyvärr inte så många produkter som passar till det. Varför är lädret rynkigt? Om det känns som att överbiten sitter lite ovanför resten när man rör på skinnet är det väldigt plastigt och det kan vara en yta på. Annars är det ingen fara med rynkor. Vad är skillnaden på läder och skinn? Ibland säger man att skinn är små djur som lamm och kanin, och ibland använder man det snarare på att skilja mellan tunt och tjockt läder. Det finns ingen riktig konsensus kring detta, tyvärr. Finns det någon slags kvalitetsstämpel? Räffel är en kvalitetsmarkör. Det har ingen ingen funktion utan är bara fint. Riktiga fina väskor har räffel av tradition. Hur länge håller läder? Få saker sköts så pass väl så det är svårt att säga, men det finns ju selar som håller ihop som är över 100 år gamla. Sköter man om det så håller det längre. Hur sköter man om läder? Riktigt torrt läder som inte fått någon kärlek på länge kan man dänga på med olja men ett läder som blivit väl omhändertaget behöver man aldrig ha någon olja på eftersom det bryter ned fibrerna. Smörj lädret med en produkt som är anpassad efter ändamålet. Möbler bör till exempel inte smörjas med fett eftersom det kan fastna i kläder.

MODE SOLID

81

vilket användningsområde. En bilklädsel kan till exempel gärna ha en lite plastig yta och bör kanske inte vara i naturläder som lätt blir fläckigt av svett och väta. Ett plastigt bälte känns däremot inte lika kul. – Om du vårdar skinn så håller det väldigt länge, är slitstarkt och väldigt vackert. Men ibland är det helrätt med fejk-läder. På Burger King är det ju bättre med galon liksom. Även klimatet påverkar lädrets kvalitet. – Engelskt läder fungerar bra i Göteborg för vi har samma fuktiga, trista miljö medan läder garvat i till exempel Spanien passar bättre för ett torrare

Foto: Lisa Axelsson

alls densamma. Men ser man egentligen någon skillnad mellan något som är handgjort och något som är masstillverkat? – Vi lägger ner mycket mer tid och vi har en helt annan finish på lädret. Jag tror att de flesta skulle se skillnaden på bra och

”Ett billigt läderbälte innehåller ofta inget läder”
klimat, säger Lisa. försöker man alltid använda så mycket som möjligt av djuret och därför blir inte heller kvaliteten
VID MASSTILLVERKNING

dåligt läder om de fick jämföra, säger Lisa. En plastig yta är något som ofta förknippas med lite billigare skinn. Det tyder ofta på att huden har finisherats väldigt

hårt, vilket i sin tur kan betyda att man har försökt maskera skador. På naturellt läder syns skador nämligen väldigt tydligt eftersom det är mindre färg i de naturella hudarna. Allra viktigast är dock att ge sina lädervaror lite kärlek. Oavsett kvalitet måste lädrets skötas om regelbundet för att behålla sin maximala livslängd, och det spelar ingen roll om det är ett par skor, en väska eller en fåtölj. Försök också att hålla läderprylarna borta från solljus, värme och människosvett. Det är nämligen de tre värsta fienderna för läder.

Katarina Muhr

Foto:Lotta Karlsson

82

SOLID KULTUR & NÖJE

Drömmen som spricker om och
Redan vid första lyssningen kan man ibland veta att man aldrig kommer släppa taget om en låt.
Eller kanske är det låten som aldrig kommer släppa taget om mig. Den lämnar ett unikt avtyck. Debutsingeln “Merry Go ‘Round” av Kacey Musgraves hade den effekten på mig. En enkel, skir countryballad om förväntningarna vi har på livet. Och om förväntningarna livet runt omkring har på oss. 24-åriga Musgraves slog igenom i talangprogrammet Nashville Star som tonåring, och har nu släppt sin första singel. “Merry Go ‘Round” hade lika gärna kunnat vara skriven av Dolly Parton eller Loretta Lynn för femtio år sedan. Melodin har en barnvisas lekfullhet, och kanske är det skarven mellan melodin och den mörka

Musik

Kacey Musgraves.

Foto: UMG Nashville.

flyttats fram flertalet gånger. Rockys album är polerat och välproducerat, inga detaljer har lämnats åt slumpen. Skivan bjuder på många samarbeten; förutom A$AP Rocky själv hör vi bland andra Drake, 2 Chainz, Action Bronson

A$AP Rocky - Long.Live.A$ap
Han har kallats frälsaren från Harlem och har gjort New Yorks hiphopscen aktuell igen. 2011 blev A$AP Rocky – efter endast ett gratis mixtape släppt på nätet – den starkast lysande nya stjärnan på hip hop-himlen. Long.Live.A$AP är Rockys omåttligt hajpade debut, och många har undrat om albumet kan leva upp till de höga förväntningarna. Särskilt då släppet

och Kendrick Lamar lägga gästverser. Rockys styrka ligger i den smakfulla blandningen av stilar. Det är hostmedicins- trött sydstatsrap blandad med mellanvästern-flow, västkustgung och arvet från hemstaden New York. Problemet med Long.Live.A$AP är att den är lite för bra. En del av råheten och hungern han tidigare visat verkar ha försvunnit i höga produktionsvärden.

Solange - True
Solange, eller Solange Piaget Knowles som hon egentligen heter, har precis börjat höras i svensk radio. True är hennes tredje soloalbum och tidigare har hon hörts tillsammans med riktigt stora artister som soulgudinnorna Destiny’s Child, hiphopproducenten Pharrell och de elektroniska husgudarna Chromeo. Det har gått fyra år sedan det souligare albumet Sol-Angel and

Erik Wirkensjö

KULTUR & NÖJE SOLID

83

om igen
texten som gör låten så gripande. Musgraves skildrar textens mening genom händelser i en amerikansk småstad: att på söndag morgon sitta i kyrkan oavsett vad du tror på, high school-paret som lovar varandra att inte bli som deras föräldrar, den trasiga karusellen som går runt och runt. Men budskapet är universellt: “Ain’t what you want it’s what you know / just happy in the shoes you’re wearing. Same checks we’re always cashing / to buy a little more distraction.” Den handlar om drömmarna som man vet aldrig kommer att gå i uppfyllelse. Trots det så fortsätter man – jag och du – likförbannat drömma dem.

Connie Britton och Hayden Panettiere i Nashville.
Starkt år för countryn väntar
Ryktet om countryns död är betydligt överdrivet. Kacey Musgraves är bara en av många unga låtskrivare och artister som bevisar att tillväxten ser god ut. Andra countrysläpp att se fram emot under 2013 inkluderar Dixie Chicks-sångerskan Natalie

Foto: ABC Studios.

Jacob Karlsson

Maines första soloalbum, Darius Ruckers nya album samt ett nytt album från Pistol Annies med Miranda Lambert i spetsen. Huruvida dramaserien Nashville kan väcka nytt liv i genren här i Sverige när den börjar visas på TV3 återstår att se.

the Hadley St. Dreams slog sig in på topp tio på den amerikanska Billboard-listan. Som Beyoncés lillasyster har det kanske varit svårt att få utrymme, eller så har det helt enkelt inte varit dags förrän nu. Oavsett vilket så kanske den europeiska debuten borde ha låtit vänta på sig. True är ett album att spela i bakgrunden, inte för att det kanske gör sig bäst där utan för att man helt enkelt glömmer bort att skivan spelas. Det otvivelaktigt bästa spåret på skivan är ”Losing You”, som med det euforiska handklappsbeatet och dess enkla synthslingor ramar in Solanges röst perfekt.

sitt sound gå rätt in i lyssnarens sovrum. Den dramatiska popen är paketerad i en Bon Iver-inspirerad rymd, sparsmakad på elektroniska inslag. Låtskrivandet har en tydlig identitet, samtidigt som varje låt för sig känns intressant och modern. Med

Tom Odell - Songs From Another Love
22-åriga Tom Odell vann nyligen ”Critics’ choice”-priset vid Brit Awards 2013. Bland tidigare års vinnare hittar man stjärnor som Adele och Florence + The Machine, och det verkar inte som om juryn prickat mindre rätt i år. EP:n Songs from another love är en stark aptitretare inför albumet som kommer i juni. Odell har egenskapen att med

djupa pukor och smått souliga körmattor bedriver Odell en melankolisk tillvaro, i botten ständigt pådriven av ett briljant pianospel. Det är även essensen i Odells musik. Han sitter avskalat vid pianot med sin röst och sjunger så att man tycker sig känna honom från första frasen. Att kunna åstadkomma det innan debutalbumet är en god förutsättning för en lyckad musikkarriär.

Camila Astorga Diaz

Christian Naumanen

84

SOLID KULTUR & NÖJE

Film & TV

Blod, tårar och mer blod
De amerikanska TV-kanalerna har precis inlett sin vårsäsong, vilket innebär ett flertal premiärer. Och det är en mörk vår vi går till mötes. serier som The Walking Dead och American Horror Story verkar ha fått producenter att inse att skräck går att göra effektivt även i TV-format.
Kevin Bacon gör sin första stora TV-roll i The Following (Fox). En seriemördare (James Purefoy) fortsätter sitt arbete bakom galler genom att via sociala medier rekrytera copycats som fortsätter mörda i samma makabra stil. Bacon spelar en alkoholiserad före detta FBI-agent som en gång satte mördaren i fängelse och som nu blir inringd för att stoppa efterföljarna. Handlingen låter som ytterligare en uppföljare till Saw-filmerna, men trailern tyder på att det här kan vara TV-serien Will Graham (Hugh Dancy). Med Mads Mikkelsen i rollen som Hannibal kan det här bli ungefär hur bra som helst, och Gillian Anderson gör sin stora TV-comeback i rollen som Hannibals terapeut. (En roll som får ses som ödesbestämd, då Anderson sägs ha varit tvungen att tacka nej till rollen som Clarice Starling i Hannibal på grund av att hennes kontrakt med X-Files inte tillät henne att spela som en FBI-agent i någon annan serie eller film.) Bland det roligaste med våren är att det är de stora nätverken som tänjer på gränserna. Efter den första skräckvågen på nittiotalet har genren legat lågt under nollnolltalet, fram till de senaste åren. Och till skillnad från serier som True Blood och The Walking Dead, som har gått på kabel-TV

Kevin Bacon.

Foto: Fox Broadcasting Company.

David Fincher aldrig gjort. Förvänta er många förhörsscener och människor som dör på sätt du inte ville känna till. Förhörsscener lär det även bli många av i Hannibal (NBC). Serien är fristående från filmernas värld och kommer att fokusera på förhållandet mellan Hannibal Lecter och FBI-agenten

nog ingen som inte kommer se Daniel Day-Lewis framför sig när de läser om Abraham Lincoln. Day-Lewis myser sig igenom hela filmen och förstärker onekligen bilden av Lincoln som landsfader för USA. Även Sally Field och Joseph Gordon-Levitt briljerar. Tyvärr saknar manuset den

Lincoln
Vissa historiska personer blir definierade av hur skådespelare porträtterar dem. Vi är många som tänker oss Hitler så som Bruno Ganz spelar honom i Downfall, eller som får upp Colin Farrells ansikte i våra huvuden som Alexander den Store. Efter att ha sett Lincoln finns det

skärpa som krävs för en film med det makliga tempo som Lincoln håller – scener kan gå förbi en obemärkt. Jag skulle inte bli förvånad om skådespelarna tar storslam på Oscarsgalan, men chanserna för regissören Steven Spielberg borde inte vara lika stora.

The Hobbit
Det lär inte bli ett tiotal vinster för The Hobbit på Oscars-galan. Men Peter Jackson är nog väl medveten om att The Hobbit är betydligt mer matiné-betonad än hans föregående Tolkien-tolkningar. Tonen är lättsam, men det är nästan bara fördelaktigt. Det hade varit enkelt

Jacob Karlsson

KULTUR & NÖJE SOLID

85

Mer svart kaffe och körsbärspaj?
De rykten om en tredje säsong av Twin Peaks som börjat cirkulera på Internet delar fansen i olika läger. Som alltid när David Lynch är inblandad kan det lika gärna bli katastrof som underverk, och tills Lynch själv uttalar sig bör man ta ryktena med en nypa salt. Men om inte annat är det på tiden att kompositören Angelo Badalamenti återförenas med Julee Cruise.

Jessica Lange är klar för en tredje säsong av American Horror Story.
i USA, är det nu alltså även de marksända kanalerna som hinkar på med blod och inälvor. (I alla fall när det inte gäller rättsmedicinska kriminalserier.) Och är det något de stora

Foto: FX Networks

kanalerna behöver bli bättre på är det att satsa. Hoppas att det bär, för vi som tittare har bara att tjäna på det.

Jacob Karlsson

Kyle MacLachlan.

Foto: ABC Studios.

att försöka skapa ytterligare ett äventyr i stil med Sagan om Ringen-filmerna, men det hade även krävt att det skulle leva upp till föregångarna. Historien – och kanske främst karaktärerna – är inte av samma standard som Sagan om Ringen. Vi får följa Bilbo och Gandalf när de hjälper dvärgar återta sitt hem i bergen, som övertagits av draken Smaug. Utöver Bilbo (mästerligt spelad av Martin Freeman) och Gandalf (Ian McKellan) finns det få karaktärer som väcker någon form av engagemang – allra mest saknas en skurk. Om historien räcker för två filmer till känns högst oklart.

vann en Golden Globe för sin insats under första säsongen. Utöver Dern ser vi Luke Wilson som Amys drogberoende ex-make i en av hans mest sympatiska prestationer. Serien håller en lättsam ton och är ofta plågsamt rolig, men inte ett enda avsnitt passerar förbi. Få serier tvingar till samma reflektion som Enlightened. I en

Enlightened – Säsong ett
Inför vårens andra säsong är det värt att se den här underskattade HBO-pärlan. Laura Dern gör rollen som Amy Jellicoe; kontorschefen som efter ett sammanbrott åker till Hawaii för att hitta sig själv och nu försöker återvända till sin nio-till-femvardag. Dern, som även skapat serien,

scen hör vi Amy berätta hur hon brinner av hat ibland, samtidigt som hon ser att en kvinnas väska tar upp den enda lediga platsen på bussen. Hur hon känner sig ful när hon hatar. För hon vill vara snäll, hon vill få andra att bli snälla. Och hon får mig att stanna upp. Se Enlightened. Bara gör det.

Jacob Karlsson

Jacob Karlsson

86

SOLID KULTUR & NÖJE

Spel

Att spela ska göra ont ända in i
Det fanns en tid när spelglädje var det viktigaste. Man skulle skratta åt att skjuta ett skal in i föraren framför i Mario Kart. Idag har utvecklarna insett att den känslomässiga beröringen kanske är viktigare än glädjen.
På samma sätt som deprimerande musik uppskattas mer än glad musik, vill vi inte längre må bra av att spela spel. Åtminstone inte enbart. Jag minns inte första gången det gjorde ont i mig att spela ett spel. Kanske var det när Aeris offrade sitt liv för planeten i Final Fantasy VII, eller när Emma dör i sin brors armar i Metal Gear Solid 2. Men det är ögonblick som fortsätter göra ont. Troligtvis är det maktlösheten som gör att de fastnat. Hur bra jag än spelar, så går det inte att ändra slutet. Och där har spelutvecklare börjat tänja på gränserna. Ingen har betytt lika mycket för spel under 2000-talet som David Cage, mannen bakom Fahrenheit och Heavy Rain. Cage menar att vi har skrapat på ytan av de berättelser som spel är kapabla att berätta idag, till de känslor som kan framkallas. Hans spel lägger fokus på interaktivt berättande, att fatta beslut som kan påverka handlingen såväl som slutet. Utan David Cage hade vi kanske heller aldrig fått The Walking Dead som

Lee och Clementine i The Walking Dead.

Foto: Telltale Games

välja vad Lee ska säga och göra. Jag önskar att man antingen förbättrade spelmomenten, eller stryker dem helt och hållet. De avgörande quick time-eventen som finns i nuläget är för klumpiga för

The Walking Dead
Den morddömde Lee fastnar mitt i en verklig mardröm efter att hans fångtransport krockat med en zombie. Han träffar 8-åriga Clementine och spelarens uppgift blir att i rollen som Lee försöka överleva (och leva!) i en värld där de döda väcks till liv med ett enda behov: mat i form av människokött. Spelet är dialogbaserat och de viktigaste momenten är egentligen när man får

att få vara avgörande, samtidigt som de kanske är fullt nödvändiga för att den stora massan ska vara villig att faktiskt kalla det här för ett spel. Men i slutändan handlar det här spelet om moral. Man ställs inför små val – vilka ska man dela ut dagens ranson mat till? Och man ställs inför stora val – vem ska man rädda från de odödas käftar? Var beredd på att ställas till svars för varje val du har gör.

Angry Birds: Star Wars
De finns överallt. Idag hittar du de finska fåglarna på såväl kläder som på örngott. Angry Birds enorma bredd som varumärke är troligtvis en av orsakerna till att man har lyckats få med sig Star Wars på sin sida (även om George Lucas inte är berömd för att bevara seriens integritet). Den här gången har fåglarna (i form av bland andra Luke, Leia och Chewbacca) betydligt starkare förmågor; de kan bland

Jacob Karlsson

KULTUR & NÖJE SOLID

87

hjärtat
recenseras nedan. Det spel som kanske lämnat starkast intryck på mig är Silent Hill 3. Jag ville inte spela vidare. Det gjorde för ont. Vad hade den tonåriga Heather gjort för att förtjäna att kastas in i en levande mardröm? Jag ville inte utsätta henne för mer lidande genom att fortsätta spela. The Walking Dead har samma effekt. Jag visste att karaktärer i spelet skulle dö. Man accepterar liksom ett osynligt avtal när man spelar ett spel som handlar om en zombieapokalyps; karaktärer som jag bryr mig om kommer att dö. Om fler spel kan uppnå den effekten– att känslorna de väcker är såpass starka att det blir jobbigt att spela dem– då kan vi komma långt. För vad är verkligare än smärta?

Jacob Karlsson

Heather Mason i Silent Hill 3.

Foto: Konami Corporation.

annat svinga lasersvärd och skjuta gravitationsstrålar. Starkare krafter innebär även banor som inte bara är svårare, utan även öppnare. Där det tidigare har funnits ett fåtal nyckeltekniker till att klara en bana är nu möjligheterna betydligt fler, exempelvis tack vare sköldar som reflekterar laserskott och banor med tyngdlöshet. Det är roligare att välta omkull en AT-AT över ett gäng Stormtroopers än att välta träklossar över samma grisar som man har försökt krossa i snart två års tid. Och det är mycket speltid för lite pengar. Samma fråga kvarstår som efter varje ny utgåva – hur går man vidare nu?

lider av viss brist på funktionalitet (de osynliga rutnäten gör ingen några tjänster) är det fortfarande storslagna äventyr, och världarna man besöker är än idag lika väl uppbyggda som de var för 15 år sedan.

Tomb Raider Collection
Inför Tomb Raider-seriens andra reboot som släpps i mars har nu alla tidigare spel i serien släppts på Steam, bland annat till paketpris. Och det kan vara värt att påminna sig själv om hur historien faktiskt började – långt innan filmerna och den bedrövliga sjätte delen höll på att begå harikiri på det egna varumärket. För även om de första delarna idag

Om du bara ska köpa ett spel i högen är det Anniversary som erbjuder det största äventyret. Remaken av originalet erbjuder fortfarande den starkaste storyn, och i uppdaterad förpackning är det sammantaget det absolut bästa spelet. Vänta dock med att köpa samlingen – även om 600 kronor för alla nio spel är prisvärt i sig, kommer du garanterat kunna få dem för halva priset vid nästa Steam-rea.

Jacob Karlsson

Jacob Karlsson

88

SOLID KULTUR & NÖJE

Böcker
Varje månad låter vi en utomstående person lista sina allra bästa boktips. Vår skribent Maja Andersson tog en sväng till Värmland för att träffa bokhandlaren Johan Österman.
Malcolm Lowry - Under vulkanen

Under vulkanen är en av tidernas mest hänförande böcker. Den värktes fram under närmare tio års tid av den svårt alkoholiserade Malcolm Lowry – ett odisciplinerat litterärt geni som dog av ren utmattning efter fullbordandet. Det är en fruktansvärt febrig och tät historia, svagt självbiografisk, om en fördärvad diplomats tröstlösa leverne i en mexikansk kurort. Romanen utspelar sig trots sitt monumentala anslag under blott en dag. De dödas dag 1938. Miljöerna och karaktärerna kittlar oundvikligen varje eskapistiskt lagt sinne. Här finns 57 barer och en och annan bohem. Man kan dels läsa Under vulkanen som ett sjudande och äventyrligt drama för att lätta upp en glåmig vardag, dels för att spänna sina bästa litterära detektivmuskler och gräva i alla politiska och religiösa undertoner. Hur man än bär sig åt är det fascinerande, och dessutom är det så sällsynt vackert och mustigt författat. Se för övrigt till att plocka upp den nya svenska upplagan då den innehåller ett förord av Klas Östergren.

BOKTIPSET
Namn: Johan Österman Bor: Säffle Ålder: 27 Sysselsättning: Driver bokhandeln Röda Rummet i Säffle sedan 2010.
Bild: Maja Andersson

Sylvia Beach - Shakespeare and Company

Den här boken är särskilt viktig för mig personligen då den mer än någonting annat fick mig att vilja bli bokhandlare. Sylvia Beach var grundare av den legendariska bokhandeln Shakespeare and Company i Paris och detta är hennes memoarer. Boken tar vid 1919 och sträcker sig ett par decennier framåt. Det här var förstås på den tiden då sällskapet Lost Generation huserade i La VilleLumière och gjorde Shakespeare

and Company till sin inofficiella klubbstuga. Hemingway, Eliot, Pound och i synnerhet paret Scott och Zelda Fitzgerald lär ha grundlagt en och annan blöt kväll i affären. Det finns tonvis av charmfulla, lustiga och sorgliga anekdoter om 1920-talets författare och konstnärer i boken, vilket vore gott nog. Men det bestående minnet förblir emellertid fröken Beach själv – denna hejdlöst imponerande och listiga kvinna som förverkligar drömmen om en egen bokhandel och sedan övervinner allt som ställs framför henne, inklusive en synnerligen hätsk bannlysningskampanj mot den bok som hon väljer att publicera på bokhandelns eget förlag: James Joyces Ulysses.

Lyx genom sinnena
Det är en djungel därute. En värld av märkesvaror och do’s and dont’s. Solid har dykt ner bland alla märken och smaksensationer för att ta reda på varför vissa saker passar ihop och andra inte. Vi träffar en chokladprovare som vet varför jord-månen spelar roll för chokladens smak. Vi träffar en vinexpert som vet precis varför man inte ska dricka vin ur svarta glas och varför thaimat inte går ihop med vissa röda viner. Vi pratar färg och form med en skräddare och tar tempen på klädesplaggen som med 99 procents säkerhet kommer att få dig att må bättre. Lyssna på lyx.jmg.gu.se.

Lyssna på reportaget på lyx.jmg.gu.se

90

SOLID HAMPUS TESTAR

LD VIT 12/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 3 3 1 5 12 Inget att klaga på. Bra smak och lagom styrka, välbalanserad. Ganska mild och behaglig doft av tobak. Luktar snus. Dosan är inget för den estetiskt lagde snusaren. Ser ut att vara designad av en innebandyspelare. Bland de billigaste på marknaden. Klart prisvärt. Kan man leva med den anskrämliga dosan får man ett bra snus för pengarna.

ETTAN ORIGINAL 15/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 4 5 5 1 15 Receptet har stått oförändrat sedan 1822. Alla inbitna Ettan-snusare vet varför. Luktar godare än rosvatten. Okonstlad doft av tobak. En dosa som hållit stilen i sekel talar för sig själv. Ett av Sveriges äldsta varumärken är också ett av de dyrare. En klassiker som kommer hålla i minst 200 år till om inte EU ställer till det.

GROV ORIGINAL 13/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 4 5 3 1 13 Som man kan förvänta sig. Ett grovt snus med kraftig tobakssmak. Luktar råtobak och inget annat. Ser grov ut. En dosa för folk som eldar med ved. Vill man ha fina råvaror så får man betala för sig. Har man en förkärlek till kraftig tobakssmak utan tillsatser så är valet enkelt.

GÖTEBORGS RAPÉ 9/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 2 2 4 1 9 Unik smak med en touch av granbarr, men väl konstgjord för min genuina överläpp. Luktar mer parfym än tobak. Touchen av sågverk och barrskog räddar ett godkänt. Kanske Sveriges mest omtyckta dosa, närapå k-märkt. Senaste remaken sänker betyget. Sveriges mest köpta portionssnus tillhör de dyrare. Vem vill tömma plånboken för en påse parfym under läppen?

KRONAN ORIGINAL 13/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 3 4 3 3 13 Ärlig, fin tobakssmak och lagom fuktig. Ligger bra under läppen. Luktar tobak och blomjord. Pur i doften. Stilren dosa utan krimskrams. Funkar på såväl husvagnssemester som konferens. Ligger mittemellan budgetvarianterna och de dyrare märkena. Ett prisvärt snus av god kvalitet. Ryktas ha sitt starkaste fäste i Norrland.

HAMPUS TESTAR SOLID

91

KNOX STARK 11/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 3 2 2 4 11 Den här är det krut i, kraftig smak som håller. Påminner om grovsnus, men inte lika ren i smaken. Doftar som den låter, ganska starkt. Lite väl mycket ton av ammoniak. Sådär. Varken särskilt originell eller karismatisk. Klart billigare än de traditionella aktörernas starkare sorter. Ett relativt prisvärt alternativ för den som vill ha krut i påsen, men inget för den kräsne.

TRE ANKARE 16/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 5 4 5 2 16 Själva definitionen av ordet lagom. Balanserad och pur smak av tobak. Inte ens den kräsne kan klaga på doften hos en färsk prilla av denna sort. Oklanderlig. Redan vid första anblick blir man sugen på att cykla ned till hamnen och lyfta skrot. Kanon. Från att ha legat en bit under de dyraste är det inte längre många kronor som skiljer. Aristoteles själv hade säkerligen hållit med om att Tre Ankare tillfredsställer samtliga våra fem sinnen.

GENERAL ORIGINAL 14/20
Smak Doft Dosa Pris Totalt 4 4 5 1 14 Småfuktig prilla med genuin tobakssmak och lång livslängd, precis som fabrikatet. Härlig och färsk tobaksdoft. Kan man lukta på en stund. Stilren dosa i svart och brons. Utstrålar klass och tradition värdig ett snus från 1800-talet. Klass kostar, så även för en snusare. Ett snus som överlevt både pest, spanska sjukan och Charles Darwin. Högklassigt.

Såhär gjordes testet
De fyra olika kategorierna smak, doft, dosa och pris kan få max fem poäng. Total poäng för varje snussort är 20 poäng.

”Ge mig svenskar, whiskey och snus och jag ska bygga järnväg ända in i helvetet.”
Så sa den gamle järnvägsbaronen James J. Hill i slutet av 1800-talet. Sedan dess har prillan portionerats i påsar, makten flyttats till Bryssel och snus har börjat smaka mintchoklad. Av dessa tre experiment är väl portionssnuset det enda som kan kategoriseras som helt lyckat - de små påsarna dominerar idag den svenska marknaden. Och i ärlighetens namn är jag inte särskilt oroad över EU:s hot om att förbjuda tobaksprodukter med ”starka och karaktäristiska aromämnen”.

Snus ska smaka snus och inte After Eight.
Hampus Dorian, testpanel

57 cm

smakfulla rökupplevelser
upptäck rökens förunderliga värld med Weber-familjens absoluta rökkung, Weber smokey mountain Cooker – bland fansen kallad för Wsm. rökgrillen är specialkonstruerad för att du ska kunna röka och grilla med låg temperatur under många timmar. Den här processen tillför mörhet, saftighet och smak även till de tråkigaste köttstycken – och alla tänkbara råvaror av andra slag. Njut av annorlunda grillupplevelser som imponerar även på de mest rutinerade grillmästare!

47 cm

Fler recept finns på www.webergrill.se.

MAT & DRYCK SOLID

93

Mat & Dryck

Sikta på krabborna i vår
2012 var året som Sigrid Bárány gick från att vara en matentusiast till vinnare av Sveriges Mästerkock. Nu har hon släppt kokboken Spisvärme (Bonnier Fakta) och är redan på gång med nästa. Solid lät Sigrid sia om vad våren har att bjuda på.
Vad tror du kommer bli vårens nya mattrender? – Det finns en pågående trend med en miljömedvetenhet och en hållbarhetsaspekt om hur vi konsumerar. Man har börjat tänka ekologiskt och hur man kan göra saker från grunden för att undvika miljöbelastningar. Vilt har till exempel minimal miljöpåverkan. Men samtidigt tror jag vi kommer äta mindre och mindre kött, för att få en hållbar köttproduktion. Är det någon speciell maträtt som kommer bli framstående? – Att göra riktig, genuin texmex. Den svenska varianten med köttfärs, sallad och kokt salsa på burk är inte den riktiga. Det är egentligen långkok på fläsk, bönröror, koriander i guacamolen som gäller – helt enkelt fräschare och inte processat. Är trenderna att stoppa egen korv, baka surdegsbröd och koka långkok här för att stanna? – Ja, de kommer stanna. Det har kanske blivit lite överdrivet fokus på vissa saker, men till exempel att stoppa korv är både kul och gott. Vi kommer alltmer plocka ingredienser själv i skog och mark tror jag.
Copyright/foto: Frida Wismar

Sigrid Bárány jobbar idag både som matinspiratör och TV-kock.
Vilka säsongsråvaror ska man använda sig av i vår? – Under tidig vår fortsätter viltsäsongen och till och med april kan vi njuta av alla skaldjur. Därefter är det sparrisen som är den gröda som kommer först ur marken. Har du något tips på en lättlagad maträtt på de råvarorna? – Krabba är underskattat. Det tillsammans med majonnäs, salladsblad, rostat bröd och en röra med lime, tomat och koriander - mums! Det är också väldigt mysigt att sitta och pilla med krabborna när man pratar. Vilket är ditt bästa matlagningstips? – Smaka, smaka! Alltid smaka och tidigt under matlagningen! Smaken sitter inte i receptet, den sitter i din mun.

Cecilia Ahle

94

SOLID MAT & DRYCK

Internationell lyxkonfekt
”Jag gillar choklad från Sydamerika, speciellt från Venezuela”
Vissa av de klassiska chokladtryffelrecepten har funnits i över hundra år, andra är så nya att man under tiden som recepten tar form provar sig fram. I chokladbutiken Flickorna Kanold i Göteborg står annorlunda smakkombinationer i fokus.
I arbetet med att ta fram olika kombinationer så menar choklatier Jeanna Kanold att chokladens och ingrediensernas ursprung har stor betydelse. – Jag gillar choklad från Sydamerika, speciellt från Venezuela. Där är väldigt mycket toner utav torkad frukt såsom fikon och russin i chokladen. Då kan man dessutom äta väldigt hög kakaohalt för den blir aldrig bitter och besk utan den blir istället fruktig. choklad från Madagaskar, om man luktar på den så kan man känna av att den kommer att vara fruktig och nästan lite syrlig i smaken. Har man väl
DET ÄR PRECIS som

börjat äta choklad så blir man lätt beroende om man frågar Jeanna Kanold. Hon har svårt att tänka sig ett liv utan. Och för den som vill prova på att göra tryffel själv så har hon ett viktigt tips. – Man lyfter smakerna genom att tillföra salt. Det är som att koka potatis, missar man saltet så smakar potatisen ingenting. Salt är en viktig smakförhöjare och så även i choklad.

Camila Astorga Díaz

”Lakritsroten från Iran är inte lika bitter och har mjuk smak”
Kocken och sommelieren Martin Jörgensen tyckte att det saknades svensk kvalitetslakrits på marknaden och startade Lakritsfabriken i skånska Ramlösa. Men eftersom Sverige inte lämpar sig för lakritsrot vände han blickarna österut efter råvaror.
Ingredienserna Martin Jörgensen använder i lakrits är ekologiska och istället för rismjöl används vetemjöl, vilket gör att även glutenallergiker kan äta lakritsen. Procenthalten äkta lakrits är också högre än i många andra produkter på marknaden, som ofta, enligt Martin, bara innehåller syntetisk lakrits. – Alla våra ingredienser är naturliga. Den enda tillsats vi har är salmiak, som ju inte finns naturligt. Den söta lakritsen är helt utan tillsatser. på lakritsrot från Iran som Martin har valt ut med omsorg.
LAKRITSEN ÄR GJORD

–Den är inte så bitter och den har en mjuk, behaglig eftersmak. Jag har provat många olika, men fastnade för just den iranska, säger han. Det finns inga större odlingar av lakritsrot i Sverige, då den inte trivs i vårt klimat. Martin har en liten odling hemma, men det är inget som används i fabriken utan mest på skoj.
SMAKKOMBINATIONERNA hittar

variant, sötad med sötningsmedlet stevia, som fabriken kommer att testa att tillverka.

Jennifer Hajdic

Martin på tillsammans med sina kollegor. På företagets Facebooksida kan även kunder komma med önskemål om nya smaker. Ett sådant önskemål är en sockerfri

MAT & DRYCK SOLID

95

Den svarta brygdens försvarare
De ser sig själva som missionärer. Iförda hög hatt och med tennstop i hand har de förklarat krig mot det värsta de vet – den ljusa lagern. Möt Porter Drinkers Association.

TEXT: Maja Andersson BILD: Porter Drinkers Association

96

SOLID MAT & DRYCK

F

öljande berättelse tar sin början år 1937, i en tid då motboken hade sitt grepp om Sverige. Staten ansåg att befolkningens alkoholintag måste minska och många drycker ransonerades. För de båda studenterna Berndt Zachau och Esbjörn Carlsson var detta ett betydande problem. De var mycket förtjusta i starkporter, men som det nu låg till kunde man endast få tillgång till denna mörka, överjästa dryck genom läkarordination eller direktkontakt med bryggerierna. i Filosofiska Fakultetens kårhus i Göteborg började de unga männen att smida en plan. De grundade en porterklubb, knöt till sig ett antal andra dryckesglada studenter och namngav skapelsen Porter Drinkers Association, PDA. De gav varandra inbördes titlar, delade ut medaljer och utvecklade ett nytt måttsystem som angav en viss mängd porterflaskor i enheter som Kikare (2 flaskor), Kakelugn (8 flaskor), Altare (900 flaskor) och Ångbåt (3000 flaskor). Men allt detta var endast skenbar aktivitet på vägen mot det enda verkliga
PÅ SINA STUDENTRUM

målet – att lyckas få tillgång till porter. Efter några år hade PDA etablerat sig som en ovanligt elegant sammanslutning inom studentkåren. Den hade tagit formen av en engelsk herrklubb och förutom att kunna dricka porter skulle dess medlemmar bland mycket annat ha ett behagligt yttre, inneha en halsduk som gick i färg med kostymen och ha en viss skicklighet när det gällde att köpa samt bära hem porter. Vägen till bryggeriet hade slutligen öppnat sig och klubbens medlemmar åkte nu dit med häst och vagn och blev välkomnade av disponenten själv. Motboken upphörde och det gick nu att få tag på porter på Systembolaget utan problem. PDA:s arbete blev plötsligt överflödigt. Klubben lades att vila i 35 år, ända tills en ny generation studenter återupplivade den på 1990-talet. En av dem var Otto Lundell, som idag är Lord vice President i ett PDA som är vitalare än någonsin. – Vi ser det som ett missionerande, säger han. Vi tycker att det är synd att portern nästan har glömts bort, trots att den har en så lång historia i Sverige.
SEDAN KOM 1950-TALET.

MAT & DRYCK SOLID

97

Vi vill att folk ska återupptäcka den och inse att den här svarta drycken är lite mera spännande än den tråkiga Sofieron. aningen högre än när sällskapet var en studenternas hemvist, men många av traditionerna lever kvar och den anglofila andan genomsyrar all verksamhet. De inbördes titlarna är nu ännu fler – Chancellor of the Exchequer håller i pengarna; Lord of the Navy är transportansvarig; Minister of Foreign Affairs står för kontakt med puben – och på de högtidliga mötena bör det skrikas och gapas som på en kaotisk engelsk underhusdebatt. Vid större högtider tillämpas värdig klädsel, allra helst bonjourfrack och hög hatt.
MEDELÅLDERN ÄR IDAG FÖRUTOM MOTVILJAN INFÖR den

flykten, en tradition som finns omnämnd redan i sällskapets gamla papper från 1930-talet. – Det var nog bara ljug att de gjorde en sådan tur, men vi har tagit upp det ändå, säger Otto Lundell.

”Att förtjäna sin höga hatt är dock inte gjort i en handvändning .”
– Var utflykten faktiskt äger rum idag varierar dock. Kungälv ligger på olika platser varje år. Förra året var vi i Gräfsnäs och åkte ånglok på en gammal järnväg. Det passade ju bra att göra när vi var uppklädda och bar hatt.
UTÖVER KUNGÄLVSRESAN HAR PDA

ljusa lagern är PDA även uttalat kritiska till fysisk aktivitet. Den enda sport som tolereras är krocket, mycket tack vare att spelets utformning ger deltagarna möjlighet att ”spankulera omkring i maklig takt med porterstopet i den ena handen och pipan i den andra”. Krocketspel är ett stående inslag i den årliga Kungälvsut-

även ett antal andra högtidsdagar inskrivna i sin kalender, så som det

98

SOLID MAT & DRYCK

Stora Årssammanträdet, Firandet av Mårten, Generaldebatt och Högtidlighållandet av inregistreringen av D. Carnegie Porter som varumärke. De anordnar även Göteborgs Porterfestival varannat år och om sensommaren kan sällskapet ses åka omkring på gatorna i hästdragen vagn, från vilken de bjuder förbipasserande på porter. – Många är skeptiska till portern, säger Otto Lundell. De tror att något så mörkt måste vara obehagligt att dricka, men sedan blir de förvånade. Det är vår mission att få folk att upptäcka det. 1990-talet har ett sjuttiotal medlemmar fått inträda i PDA. Vissa har fallit bort på vägen; andra har stannat kvar för att förvalta och utveckla traditionen. Att förtjäna sin höga hatt är dock inte gjort i en handvändning. Först måste du
SEDAN ÅTERSTARTEN PÅ

inta din plats på Porterobser vationsbänken, där alla aspirerande medlemmar börjar sin bana. Där får du sitta i ett år eller två samtidigt som du deltar i sällskapets aktiviteter. När PDA anser dig vara redo ger de dig en tjock lunta med diverse porterkunskap, utifrån vilken du sedan får skriva en tentamen. Därefter kan du, förhoppningsvis, titulera dig fullvärdig Porterdrickare. allt är trots allt att du delar Portersällskapets livsfilosofi. – Man ska akta sig för den ljusa lagern, säger Otto Lundell. Vi vill att man ska bry sig mera om smaken och testa olika sorters öl, inte bara häva den för att bli full och glad. Man kan säga att vi för krig mot storstarkens fördummande av det svenska folket.
MEN DET VIKTIGASTE AV

Allmänna fordringar på en god medlem av PDA
a) Att kunna dricka Porter; b) Att efter åtnjutandet av några Porter kunna tala med klanglös men dock förnimbar Porter Voice; c) Någon kännedom om Porterns historia, kulturella betydelse och dess höga tillverkningssätt; d) Elementära kunskaper i Porterbärandets teknik; som minimifordran uppställes att med bara händerna bära en kakelugn Porter, förmåga att inköpa och hemföra Porter på kredit; e) Tillfredsställande kunskap i matlagning vad angår de rätter som med fördel kunna nyttjas som tulltugg till Porter, säker blick när det gäller att komponera en Porterafton; f) Djupgående kunskap i tekniken att på kort tid – minimifordran det vill säga maximum 38 min 40 sek – uppbringa medel till en Porterfest, samt att avspärra område för dylik; g) Säkerhet i sällskapets måttabell, samt förmåga att på trehundra meters avstånd med högst 10 % fel uppskatta ett större Porterupplag, ävensom att på åttahundra meters distans igenkänna en flaska Porter i skymningen. Källa: Porter Drinkers Association

Öl i litet format
Trenden med lokalbryggt öl har vuxit sig allt större de senaste åren. Solids reportrar Frida Jansson Högberg och Jacob Karlsson har bland annat besökt Ocean-bryggeriet i Mölndal för att reda ut vad som har drivit trenden och hur den påverkar den svenska ölkulturen. De passade även på att träffa ölkännaren Rick Gordon Lindqvist för att prata om öl från mikrobryggerier.

Se reportaget på lyx.jmg.gu.se

100 SOLID RESOR

Bo som en kung
Text: Johan Kullendorff

Sugen på fly från Nordens kyla och komma bort ett tag? Varför inte slå på stort? Låt dig inspireras av våra förslag på exklusiva resmål och unna dig något riktigt pampigt nästa gång det är dags för semester. Men du – var beredd på att det kan kosta.

Två år i rad har det kända resemagasinet Travel + Leisure utnämnt Singita Grumeti Reserves och Sasakwa Lodge i Tanzania till världens bästa hotell. Lodgen erbjuder en mycket exklusiv och privat safariupplevelse där man får se västra Serengetis fantastiska djurliv. Alla rum erbjuder privat pool, och man har även utsikt över den vandringssträcka som årligen korsas av de enorma hjordar av gnuer och zebror som tar sig mellan Serengeti och nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Här kan man se migrationen – ett av Afrikas absolut största skådespel – från första parkett.

PRISBELÖNT BOENDE NÄRA TANZANIAS MAGNIFIKA DJURLIV EXKLUSIVT HOTELL PÅ MANHATTANS SYDSPETS
Ritz-Carlton New York, Battery Park, ligger vid Manhattans sydspets. Lite avsides kan tyckas, men läget har sina fördelar. Här är rummen med ”harbor view” utrustade med ett teleskop monterat på ett golvstativ. Från ditt hotellrum kan du alltså inspektera Frihetsgudinnan och hennes omgivningar.

RESOR SOLID

101

på semestern
SJUSTJÄRNIGT HOTELL I DUBAI
Utanför Dubai reser sig det 321 meter höga hotellet Burj Al Arab, “Arabernas torn”. Hotellet rankas som världens bästa och är formgivet som ett gigantiskt segel. Redan när man kliver in på hotellet får man en svindlande upplevelse. Det är en ofattbar volym i foajén med 180 meter upp till taket. Det minsta rummet är på 170 kvadratmeter. Då får du en egen butler och blir hämtad i Rolls-Royce.

ETT AV VÄRLDENS BÄSTA HOTELL, MITT I BANGKOK

Glöm Koh Phangan och Pattaya. Ska man besöka Thailand så bör man bo på Mandarin Oriental, beläget vid foten av den mytomspunna floden Chao Phraya. Hotellet har anor från 1800-talet och är ett av de mest kända lyxhotellen. Det har flera gånger blivit valt till världens bästa hotell.

102 SOLID RESOR

DET STORA SILVERSEGLET PÅ BARCELONAS STRAND

Alla som någon gång har flugit in till Barcelona har sett det underligt formade silverseglet som huserar direkt på stranden, bara någon kilometer från centrum. Femstjärniga W Hotel i Barcelona är ett avantgardistiskt mästerverk skapat av den världsberömde arkitekten Ricardo Bofill. Även på insidan märker man att arkitekterna har fått ta ut svängarna rejält. Resultatet kunde ha blivit hur dåligt som helst, men istället har de skapat ett av världens absolut bästa och läckraste hotell.

OKÄND Ö BJUDER PÅ MAGISK UPPLEVELSE
Lyxiga Pacific Resort Aitutaki är en undangömd juvel som ligger vackert placerad på den lilla atollön Aitutaki på Cooköarna. Resorten erbjuder ett strandnära och privat boende med en magisk utsikt över lagunen och Stilla havet. Atmosfären är avslappnad, vilket ger ordet barfotalyx en helt ny dimension. Resorten är medlem av Small Luxury Hotels of the World och har tidigare vunnit pris i kategorin “Luxury Island Resort”.

RESOR SOLID

103

EN VÄL BEVARAD TOKYOHEMLIGHET
Mitt i det nattklubbstäta Roppongidistriktet i Tokyo trånar det 54 våningar höga Mori Tower med en magnifik utsikt över staden. Högst upp i detta torn ligger Mado Lounge. ”Mado” betyder fönster, och från detta enorma fönster har du panoramavy över hela staden. En relativt välbevarad hemlighet som knappt nått det japanska örat.

DET NYA RYSSLAND NÄR DET ÄR SOM ALLRA BÄST
Lyxhotellet Ritz-Carlton i Moskva öppnade först i augusti 2007, men har sedan dess fått ett rykte om att vara ett av de bästa hotellen i Ryssland. Du kan ha en personlig butler om du är på det humöret. Om du inte bara vill hänga på rummet så ligger hotellet väldigt centralt och även Röda torget finns runt hörnet.

DESIGNERLYX DIREKT PÅ RIOS EXKLUSIVA STRAND
Hotel Fasano i Rio de Janeiro är den framgångsrike Rogério Fasanos andra hotell i Brasilien. Med Hotel Fasano har han skapat ett designhotell som lyckas med konstycket att vara tilltalande även för folk som inte själva anser sig vara designfreaks. Hotellet ligger i direkt anslutning till den exklusiva stranden Ipanema och erbjuder en bedövande panoramautsikt över havet.

104 SOLID RESOR

Har du slut på idéer inför nästa semester? En bilsemester kanske inte längre lockar, att boka charter känns passé och att cykla Bornholm runt är bara jobbigt. Solid tycker att du ska våga resa på ett annorlunda sätt, utan att för den sakens skull tappa lyxkänslan.
Text: Camila Astorga Diaz

Annorlunda sätt
LEVANDE MUSIK OCH HÖGKLASSIG MAT
BLÅ TÅGET Blå Tåget trafikerar, från torsdag till söndag, sträckan Göteborg – Skövde – Hallsberg – Stockholm – Uppsala, och är Sveriges nya tågreseupplevelse. Blå Tåget har en kock i restaurangvagnen och en vagn med pianobar. Åker man på fredag- eller söndagseftermiddagen bjuder Carl Orrje på levande pianomusik. I varje vagn reser man med högsta komfort. Tre stora säten är vad som får plats på bredden och vår testperson når inte ens fram till fotstödet – så mycket plats finns det. Pris: från 350 kr

TILL HAVS, TILL HAVS PÅ ÄVENTYR
KRYSSNING Världens största kryssningsfartyg Oasis of the Seas är byggt för din komfort. Det finns risk för att gå vilse i de sju olika stadsdelarna som fartyget är uppbyggt i, men med 25 olika restauranger och 2 394 anställda så lär det inte vara något problem. Oasis of the Seas har butiker, restauranger och en promenadsträcka som är två fotbollsplaner lång och kantad av riktiga träd. Två av de fyra poolerna sluttar som om de skulle ha varit riktiga badstränder. En av poolerna är den djupaste av alla pooler till havs i hela världen. I den kan man ta dyklektioner på dagen och nattetid blir den en amfiteater. Man lär bo kungligt i ”Royal Loft Suite” med ett eget promenaddäck och jacuzzi. Fartyget avgår från Florida. Pris: från 106 000 kr för 7 dagar

TA MED DIN KOMPIS OCH ÄT TRERÄTTERS
SJ ÅRSKORT GULD Med ett SJ Årskort Guld med resetillägg kan man resa gratis inom hela Sverige med vanliga tåg, nattåg och i kollektivtrafiken. På SJ Snabbtåg erbjuds man trerätters, hotellfrukost, mat eller fika i bistron och internet. Man kan även ta med sig en resenär utan extra kostnad på de resor där man har en egen kupé med toalett och dusch. Dessutom kommer man upp till den nivå som innebär ett svart SJ Prio-kort. Pris: 87 000 kr

RESOR SOLID

105

att resa
UPP UPP I DET BLÅ HÖGT ÖVER SKOG OCH LAND

LUFTBALLONG På sommaren mellan maj och september flyger Ballongflyg i Syd luftballonger under de kvällar då det inte blåser för hårt eller regnar. Under en vanlig tur reser man i en timme, mellan 15-25 kilometer och i priset ingår ”en riktig upplevelse”, enligt ballongföraren Robert Persson. Han har flugit luftballong i närmare 500 timmar, men säger att det är sant som man brukar säga att ”man aldrig kan stiga upp i samma luft två gånger, så varje flygning är unik”. Vad är det bästa med att flyga luftballong? – Det bästa är frihetskänslan. Det är inte samma typ av jakt på adrenalin som när man hoppar fallskärm utan istället en stillhet. Det är tyst när du flyger förutom ljudet av brännaren. Det är svårt att förklara, det är mer att likna vid en inre resa. Det är stor skillnad mot att sitta i en kabin som pilot, säger Robert Persson från Ballongflyg i Syd. Pris: 1 895 kr

DYK TILL HAVETS BOTTEN
UNDERVATTENSFARKOST Genom reseföretaget Virgin Limited Edition kan du hyra undervattensfarkosten Necker Nymph, som garanterat kommer att ta dig på ditt livs mest unika dykupplevelse. U-båten kan hyras av den som redan hyr lyxkatamaren Necker Belle. Necker Nymph kan liknas vid ett flygplan eftersom den har en cockpit, tre säten och vingar. Sätesdelen saknar tak och gör att passagerarna kan se sig om nästan 360 grader. Oroa dig inte – en dykintroduktion ingår i priset. Pris: från 500 000 kr

Bild:

Bren

t My

ers

LEKSAKER SOLID

107

Leksaker
DET HÄR ÄR DE FEM SKÖNASTE PRIVATÄGDA FLYGPLANEN I VÄRLDEN.
Prins Alwaleed bin Talals Airbus A-380 Värde: Minst tre miljarder kronor
Det finns 257 stycken i världen och den saudiarabiske prinsen Alwaleed bin Talal äger en av dem. En Airbus A-380 för kommersiellt bruk kan transportera fler passagerare än något annat flygplan i världen. Prinsens Airbus är specialbyggd och utrustad med konserthall, spa, hiss, fem sviter och ett garage som rymmer två Rolls Royce.

John Travoltas Boeing 707-138 Värde: ?

John har fått titeln hederspilot av australiensiska flygbolaget Quantas och har själv flugit över 50 000 kilometer. Skönt för John att han har byggt landningsbana i sin trädgård.

Donald Trumps Boeing 727-23 Värde: 650 miljoner kronor

Donald Trump köpte sitt före detta passagerarplan av Microsoftmannen Paul Allen. Vissa justeringar gjordes dock innan planet togs i bruk: guldpläterade säkerhetsspännen, kristallkronor och en tio meter bred Trump-logotyp i 24 karats guld på flygplanskroppen.

Bill Gates Bombardier BD-700 Global Express Värde: 250 miljoner kronor

Bill Gates privatjet har inga gulddetaljer, men är ett av de snabbaste och mest tekniskt avancerade privatplanen i världen. Han är ju Bill Gates.

Jay-Z:s Bombardier Challenger 850 Learjet Värde: 260 miljoner kronor
Vardagsrum, kök, sovrum och två badrum. Beyoncé sparade inte på krutet när hon handlade fars dag-present till maken.

108 SOLID LEKSAKER

Från trä till platina
Har din dröm alltid varit att lätta ankar och ge dig ut på öppet vatten, men inte riktigt haft koll på hur tjock plånboken måste vara? SOLID har valt ut alternativ för alla smaker, för att du ska lyckas placera in dig själv i havet av båtar. Av: Cecilia Ahle

RO, RO, RO DIN BÅT

Om världshaven är en för stor lekplats, är en roddbåt precis var du vill börja. För en spottstyver och ett par stänk hantverkskunskaper kan man putsa upp vilken skorv som helst till sjöduglighet. Ett plus är att du underhåller armmusklerna och med träalternativet defintivt blir en omtalad romantiker.

KÄNN BRISEN

Kanske känner du att det är dags att släppa åror, ge dig ut på större farvatten och hissa segel. För en bit över 10 000 kronor kan du och din optimistjolle tillsammans känna brisen och börja förstå vindarnas kraft. Om det går riktigt bra kan du alltid växla till liknande storlekar som Laser, Finnjolle eller 49er och sikta på OS i Rio de Janeiro 2016.

MÅNGSIDIGHET GER MÖJLIGHET

Med skärgårdsparadis i både öst och väst kan du med den traditionella segelbåten ta med hela familjen på flytande semester. Eller så kan du frakta ner den till tennisveckan i Båstad och skölja bort sjövettet med skumpa . Eller varför inte göra en kompisseglats, korsa Atlanten eller bosätta dig till havs? Den “normala” segelbåten har oändliga användningsmöjligheter. Därför kan prislappen beroende på tillstånd variera från 100 000 till mångmiljonbelopp. Se bara till att inte tanka diesel i dricksvattentanken.

SÄLLSKAPSJUK

Att segla skuta är ett omöjligt enmansjobb. Här får du bli en gast som alla andra; hissa segel, speja efter pirater och spotta ut snusen i lä. Möjligheten att bli ägare till en Ostindiefarare eller annan anrik skuta är dock inte större än ett par droppar i havet, det är därför smidigare att hyra in dig på en etapp. Kanske ett besök på Galápagosöarna eller korsa Biscayabukten?

LEKSAKER SOLID

109

STARTA MOTORN!

När vinden har mojnat och havet ligger spegelblankt lär det inte finnas något bättre än att rusa motorn. Faktum är att du inte alls har tid att ligga guppandes med fladder i seglen och glutta på skärgårdspanorama. Du vill känna fartvinden i håret och ögonen tåras. Och gudskelov kan du i all fyrkantighet inreda precis som hemma, med dansgolv och skinnfåtöljer. Därefter är priset i denna båtklass en närmst oändlig skala. Sisten till bryggan är en... segelbåt!

SÄTT GULDKANT PÅ BÅTLIVET

Har du vaknat upp med ett enormt sjösug och 30 miljarder på kontot? Då kan du likt en malaysisk affärsman låta den brittiske designern Stuart Hughes sätta bling-bling prägel på din båt. 100 000 kilo guld och platina resulterade i Baia 100 History Supreme. Med sina 100 fot guldplätterat skrov och förgyllt däck skriver den in sig i historieböckerna som världens dyraste motoryacht. Att sen ädelmetallvärdet skjuter i höjden och gör att båten redan ett par år efter tillverkning har ökat tio miljarder i värde, förvandlar divalaterna till ett investeringsobjekt.

STÖRST GÅR FÖRST

För dig som inte gillar att korsa de sju haven trångbott är kanske 414 fot lyxyacht lösningen. Octopus är en av världens största yachter och ägs av Microsofts grundare Paul Allen. Den har plats för två helikoptrar, tillhörande ubåt och sju båtar. Ett varningens finger kanske ska höjas när man likt alla andra vill ha hamnplats i Smögen.

110

SOLID PUNKT SLUT

Punkt slut

Jag instagrammar, alltså finns jag
– VÄNTA LITE! GÖR DET DÄR IGEN! Kan

ni inte ställa er lite… Såja! De klistrar på sina leenden och drar in magen. Kameran klickar till. Alla sätter sig ner igen. Väntar spänt med smartphonen i handen. Skrattar hysteriskt när bilden hamnar överst i flödet. I en annan del av landet lastar hen en hyrd segelbåt på en släpvagn. Den är på väg till Båstadveckan, eller varför inte Visby. Inte för att hen kan segla, men på bästa hamnplats ska båten ligga så att alla kan se. Samtidigt berättar en vän att det ingår i hennes utbildning att ha en offentlig träningsdagbok på nätet. När jag utropar ”Vidrigt!” i falsett kontrar hon med att hon aldrig har tränat så mycket som nu – men tillägger att det heller aldrig har gett henne mer träningsångest.
SJÄLVKLART VILL VI VISA UPP VÅR BÄSTA,

mest sprakande, spännande och intressanta jag-fasad för världen. Men där vi förr kunde trycka paus, är vi idag aldrig själva när vi är själva. Världen är ständigt där, pockandes i luren, i datorn, i läsplattan. Det verkar som om vår egen tankeförmåga, Descartes bevis på existensen, har bytts ut mot ”jag instagrammar, alltså finns jag”. För om ingen vet vad som har hänt, kan vi inte vara säkra på att det verkligen har hänt. Till slut är det oklart om man gör saker för att lämna ett spår eller om det var ens spontana intention från början. Så vad kom först – handlingen eller Instagram? som inte passar in i denna gnistrande fasad? Det som du inte vill tänka högt i flödet? För även om det är en öppen dagbok, så väljer vi hur vi vill skriva vår historia. Lite som ett Snabba Cash-beteende: att den du vill visa upp egentligen inte existerar, men att du till varje pris ska vara den ändå. Spelar det då någon roll om bilden inte är sann? Om du inte har råd med Armani, om du egentligen inte har roligt när ni tar bilden, om du har snålat hela året för att ha råd med den där segelbåten eller om du inte tränar för din egen skull?
VAD HÄNDER DÅ MED ALLT DET

”Det är nog få som skulle erkänna bildens ihålighet.”

S S

som skulle erkänna bildens ihålighet. Jag menar, jag är alltid mig själv – och alldeles extra mycket när jag är överst i flödet. Även när jag fortsätter att le och le och le ända tills avtryckaren är nere, istället för att peta ut den skavande majshalvan ur visdomstanden med fingrarna. En bild säger ju mer än tusen ord, eller?
DOCK ÄR DET NOG FÅ

Cecilia Ahle

SOLID SOLID
I nästa nummer:
TEMA: KÖTT

LÄR DIG GRILLA
– HESTON BLUMENTHAL HAR KNEPEN

KÖTTBIBELN
Varför är sydamerikanskt kött så billigt? Vad är köttlim? Vilken temperatur ska en ugnsstekt oxfilé ha? Solid reder ut begreppen och besvarar alla dina frågor.

SOLID
SOLID GRANSKAR:
VAD ÄR EGENTLIGEN SVENSKT KÖTT?

VEGETARIAN
– MEN TILL VILKET PRIS?

The spirit of

star quality
Webers läckra gasolgrill Spirit är den absoluta stjärnan i sin klass och det perfekta valet när du drömmer om en stor gasolgrill.

Är du ute efter en stor, gedigen gasolgrill kommer Webers Spirit-serie som sänd från ovan. Här får du gedigna grillkvaliteter och massor av plats att bre ut dig på – till ett pris på den ekonomiska halvan av prisskalan. Med sin utmärkta kvalitet och design är Spirit den absoluta stjärnan i sin klass. Serien består av fyra modeller så att du kan

hitta en som passar för just dig. De större modellerna är utrustade med sidobrännare och det finns många extra tillbehör till alla modellerna, så att du tillaga precis vad du vill på din grill. Detta har gjort Spirit till en av de mest omtyckta gasolgrillarna i hela Skandinavien. Du får lyx till ett bra pris och en gasolgrill utan överflödiga krusiduller men med mängder av upplevelser.

www.webergrill.se

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful