You are on page 1of 2

Handleiding BTW nummer controleren

In deze handleiding leggen we u uit hoe u gratis BTW nummers kunt controleren van afnemers gevestigd binnen de Europese Unie (EU). Wilt u meteen een BTW nummer controleren van een afnemer binnen de EU? Klik dan hier om toegang te krijgen tot het systeem voor de uitwisseling van BTW-informatie (VIES) geldigverklaring BTW-nummer van de EU. Deze databank is gratis te gebruiken. Hieronder treft u meer informatie aan over het hoe en waarom van de controle van de BTW nummers van Nederlandse en buitenlandse klanten.

BTW nummer Nederlandse klant controleren


In de VIES databank kunt u BTW nummer van Nederlandse klanten controleren. Ook de naam en adresgegevens van uw klanten kunt u in de databank verifiren. Als het nummer, de naam en/of het adres niet kloppen met de gegevens die uw klant u heeft verstrekt dient u vanzelfsprekend contact met de klant op te nemen.

Bevestiging van controle


U kunt het resultaat van de BTW nummer controle afdrukken en/of opslaan. Hiermee heeft u een bevestiging van de controle voor uw administratie. Als u uw eigen BTW nummer ook invoert, wordt deze ook vermeld op de bevestiging.

Meerdere BTW nummers controleren


Het is in de VIES databank ook mogelijk om meerdere BTW nummers tegelijk te controleren. Voor meer informatie verwijzen wij naar de antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ) op de website van de VIES databank.

BTW nummer buitenlandse klant controleren Controleer het BTW nummer


Ook voor het controleren van het BTW (identificatie)nummer van een buitenlandse klant binnen de EU maakt u gebruik van de VIES databank. Alle BTW nummers van alle ondernemers in de hele EU staan in deze databank (inclusief Nederland). In aanvulling op de geldigheid van de BTW nummers kunt u ook namen en adressen vergelijken met uw eigen gegevens. Als het BTW nummer niet geldig is of als de naam en/of het adres niet kloppen moet u contact met uw klant opnemen.

Controle bevestigen
Net als bij Nederlandse klanten kunt u de controle van BTW nummers van buitenlandse klanten bevestigen voor in uw administratie door afdrukken of het opslaan als bestand onder vermelding van uw eigen nummer.

Verantwoordelijkheid EU-lidstaten
De wijze waarop de controle is ingericht, is de verantwoordelijkheid van iedere EU-lidstaat afzonderlijk. Bovendien zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en inhoud van hun ondernemersbestand. Als het (tijdelijk) niet mogelijk is om voor een lidstaat een controle uit te voeren, dan heeft het geen zin contact op te nemen met de Belastingdienst. De VIES databank website adviseert u wat te doen.

Meerdere BTW identificatienummers controleren


U kunt via de VIES databank meer BTW nummers tegelijk controleren. Meer informatie vindt u op de website van de VIES databank.

Wat is het BTW nummer?


Het BTW nummer (ook wel BTW-identificatienummer of omzetbelastingnummer genoemd) is het nummer dat u van de belastingdienst heeft ontvangen voor BTW doeleinden. Een BTW nummer bestaat altijd uit 18 symbolen aan elkaar en begint in Nederland met de Nederlandse landcode NL. Het BTW nummer speelt een belangrijke rol bij de heffing van de BTW. Op alle facturen die u maakt moet u verplicht uw eigen BTW nummer vermelden. Als u BTW die u in rekening is gebracht door leveranciers in aftrek wilt brengen dient u te beschikken over facturen van die leveranciers waarop het BTW bedrag en hun BTW nummer staan vermeld.