You are on page 1of 25

ISI KANDUNGAN

BI L 1 PERKARA -PENGENALAN 2 -OBJEKTIF 2 3 4 5 6 7 8 9 -GENERAL TOLERANCE -‘FORM AND ORIENTATION TOLERANCE SYMBOL’ -SAIZ KERTAS DAN PENGUNAANNYA -SIMBOL TEKSTUR DAN PERMUKAAN -SIMBOL GEOMETRI DAN TOLERANCE -GARISAN DAN PENGUNAAN -UNJURAN DALAM LUKISAN -DIMENSI 3 4 5 7 8 9 12 16 21 MUKA SURAT

10 -SIMBOL KERATAN 11 -KESIMPULAN 12 -RUJUKAN

Pengenalan

Lukisan kejuruteraan adalah satu matapelajaran asas yang penting kepada pelajar kejuruteraan. Ia merupakan bahasa kejuruteraan dan bahasa grafik yang di gunakan dalam bidang kejuruteraan. Hari ini, lukisan kejuruteaan telah telah diterima sebagai media yang di gunakan oleh saintis, jurutera, pereka bentuk, juruteknik mahupun mahupun pekerja pengeluaran. Penglibatan lukisan kejuruteraan dalam bidang jurutera adalah menyeluruh. Bermula dari pengetahuan asas, lakaran sehingga peringkat penyelenggaraan Oleh kerana lukisan kejuruteraan mempunyai fungsi utama dalam proses kejuruteraan, ia dianggap sebagai suatu alat pengajaran dan bukan sebagai suatu kerja seni. Suatu lukisan kejuruteraan mestilah mudah, tepat dan jitu. Kefahaman yang mudah dalam lukisan kejuruteraan adalah penting kerana lukisan tersebut menyampaikan suatu maksud atau menerangkan suatu yang diperlukan untuk suatu tujuan.

Objektif

-

Dapat memahami suatu lukisan teknik yang diberikan kepadanya dan boleh mengeluarkan benda kerja yang dikehendaki.

-

Ia dapat menanamkan sikap kebiasaan pekerja dan dapat menyelesaikan dengan cekap masalah melukis suatu objek secara lukisan teknik

Simbol General Tolerance DIAMETER MAXIMUM MATERIAL CONDITION (MMC) LEAST MATERIAL CONDITION (LMC) ALL AROUND DIMENSION ORIGIN PROJECTOR TOLERANCE ZONE SPHERICAL DIAMETER REFERENCE DIMENSION R RADIUS .

Form & Orientation Tolerance Symbol BIL 1 STRAIGHTNESS 2 FLATNESS 3 CIRCULARITY 4 CYINDRICITY 5 ANGULARITY 6 PARALELLISM 7 SURFACE PROFILE 8 LINE PROFILE 9 TOTAL RANOUT 10 RANOUT SIMBOL MAKSUD Saiz Kertas Dan Penggunaan .

Saiz A Saiz A0 A1 A2 A3 A4 Ukuran (mm) 841mm x 1189 mm 594mm x 841mm 420mm x 594mm 297mm x 420mm 210mm x 297mm Saiz B Saiz 4B 2B B0 B1 B2 B3 B4 B5 Ukuran 2000mm x 2828mm 1414mm x 2000mm 1000mm x 1414mm 707mm x 1000mm 500mm x 707mm 353mm x 500mm 250mm x 353mm 176mm x 250mm .

Kertas A20 terbahagi kepada 3 : - Catridge Drawing Paper ( Kertas Katrij) Mempunyai berat sebanyak 120 gram. Jika melakukan kesalahan semasa menggunakan kertas ini. maka setiap kesalahan yang dilakukan perlu dipadam dengan menggunakan pemadam khas atau ‘razor blade’. hendaklah memadamkan kesalahan itu dengan menggunakan pemadam pensil. Kerja yang digunakan hendaklah menggunakan ‘plotter pen’. Kertas ini digunakan untuk kerja-kerja yang menggunakan teknikal pen sahaja.kertas ini diperlukan jika hendak sesuatu kerja dengan menggunakan pensil meanikal sahaja. oleh itu kertas ini tidak sesuai jika menggunakan teknikal pen. Simbol Tekstur Permukaan . - Tracing Paper (Kertas Surih) Mempunyai berat sebanyak 120 gram. Permukaan kertas kasar dan kuat.oleh kerana permukaan kertas licin dan halus.keaadan kertas ini adalah licin. Hanya menggunakan ‘plotter pen sahaja’. - Plotting Paper Mempunyai berat sebanyak 110 gram.

die casting. ia memberi makna krenivia tekstur permukaan simbol asas dilukis dengan unjuran asas dilukis dengan unjuran garis mendatar.. powder metallurgy @ injection moulding. not. forging. cold finishing. Simbol Geometri Dan Tolerance . finishing. -Selain menyatakan kekerasan permukaan.Simbol asas tekstur permukaan -Pembuangan bahan secara pengasingan -Permukaan dihasilkan melalui proses tuangan.

R Garisan Dan Penggunaan Jenis-jenis garisan . Aproximately radial relative to the centre of the surface to which the symbol is applied.directional C Aproximately circular relative to the centre of the surface to which the symbol in used. M Multy. Pependicular to the plane of projection of the view in which the symbol in used. Crossed in two slant directions with regard to the plane of projection of the view in which the symbol in used.Lay Symbols Indication On The Drawing Interpretation Paralell to the plane of the projection of the view in which the symbol in used.

7HB.35 H E1.5 @ 0.35H G1 – garisan tengah G2 – garisan simetri G3 – garisan trajektori dan .35 H.B Penggunaan A1 garisan kasar nampak A2 pinggir nampak B1.25 @ 0.25 @ 0.B Tipis selanjar 0.garisan khayalan B2 – garisan dimensi B3 – garisan unjuran B4 – garisan panduan B5 – menghad B6 – garisan kasar keratan berputaran B7 – garisan tengah pendek B C Tak tentu tipis selanjar C1 – had pandangan dan keratan separa atau tersekat sekiranya had bukan satu paksi D Lurus tipis selanjar dengan D1 – had pandangan dan siku 0.B Terputus-putus nipis 0.5HB.35 HB.Garisan A Perihal Tebal selajur 0.garis kasar terlindung E2 – pinggir terlindung F1 – garis kasar terlindung F2 – pinggir terlindung E F G Rantai nipis 0.25 @0.25 @ 0.2H keratan separa atau tersekat sekiranya had bukan satu paksi Terputus-putus tebal 0.

tebal di hujung 0.londar G4 – garisan pic dan bulatan pic H Rantai tipis.H H1 – satah pemotongan I I1 – garisan atau permukaan jika kperluan khas dikenakan ( dilukis sebelah dengan permukaan) J1 – garis kasar dan pinggir bahagian bersebelahan J2 – garis kasar dan pinggir bagi bagi kedudukan berselang dan lampau bahagian boleh bergerak.5 @ 0.25 @0.35 Garisan Keterangan Aplikasi Umum : . H. 0.B.7 HB.5 HB.2H Rantai tebal 0. J3 – garisan sentroid J4 – garis kasar permukaan sebelum pembentukan J5 – bahagian terletak di bahagian satah pemotongan J6 – garisan liku pada kosong @ pola termaju J Rantai tipis dua sengkang 0.35.25 @ 0.

Petunjuk garisan atau permukaan atau apabila keperluan khas digunakan -Garisan luaran bahagian sempadan Rantaian nipis sempang bergerak -Kedudukan alternatif dan melampau bahagian yang boleh bergerak -Garisan berpusat -Garisan luaran permukaan sebelum pembinaan bahagian yang diletakkan dihadapan satu pemotongan Unjuran Dalam Lukisan : Unjuran .-Garisan luaran tersembunyi Sempang tebal -Garisan sisi tersembunyi -Garisan luaran tersembunyi Sempang nipis -Garisan sisi tersembnyi -Garisan pusat Rantaian nipis -Garisan simetri -Trajektor -Satah pemotongan Rantaian nipis tebal dan bertukar arah Rantaian tebal .

skrin atau permukaan yang serupa dengan lukisan @ dengan fotografi dipanggil unjuran objek.Unjuran suatu objek pada unjuran satah apabila satu muka objek itu selari tetapi muka bersebelahan yang lain codongpada sudut 45°kepada unjuran satah.Ini didapati diatas satah kertas apabila unjuran terlurus dengan satah dan selari antara satu sama laindikenali sebagai unjuran aksonometrik. Unjuran Ortografik : . Unjuran Bergambar : . .Unjuran yang didapati pada satah unjuran apabila unjuran menurun kepada satu point dikenali sebagai unjuran satu perspektif. Unjuran Aksonometrik : -Unjuran isometrik -Unjuran dimetri -Unjuran trimetrik Unjuran Serong : -Unjuran kavalier -Unjuran Kabinet -Unjuran klinografik Unjuran Perspektif : -Selari atau perspektif satu point -Sudut atau pespektif dua point -Perspektif serong atau pespektif tiga point ..Apa jua jenis perlambangan @ perwakilan sesuatu objek di atas kertas.unjuran dimana panjang. lebar dan tinggi suatu objek ditunjukkan dalam satu pandangan dikenali sebagai unjuran bergambar. .

-satah yang mendatar pada sudut tepat dengan satah menegak. Satah Menegak Satah Mendatar Satah Bantu Satah Profile Garisan Lantai Pandangan Hadapan dan Dongakan Pandangan Dari Atas Atau Pelan Pandangan Sisi atau Dongakan Sisi atau Pandangan Profile Pandangan Bantu Jenis-Jenis Unjuran Ortografik : . Unjuran Satah : -Satah yang digunakan bagi maksud unjuran dipanggil satah unjuran. -Unjuran objek pada satah bantu. -Unjuran objek di atas satah bantu atau satah profile. -Satah yang berada pada sudut tepat pada dua satah utama dipanggil garisan rujukan atau garisan menyilang atau garisan lantai.-Unjuran atau pandangan yang didapati diatas satah unjuran apabila unjuran adalah selari antara satu sama lain. -Satah yang menegak dipanggil sebagai satah menegak dan ditunjukkan oleh unjuran menegak. Satah Rujukan -Dua satah digunakan untuk unjuran dan dikenali sebagai satah unjuran atau prinsip satah unjuran. -Mana-mana satah lain yang ditetapkan pada sebarang sudut dengan satah utama dipanggil satah bantu. -Garisan yang menyilang antara dua satah unjuran utama iaitu satah menegak atau mendatar. -Unjuran objek diatas mendatar. -Unjuran objek diatas satah menegak dikenali sebagai pandangan hadapan.

. Unjuran sudut ketiga -Objek diletakkan dalam sukuan ketiga (180°-270°) maka teori asasnya turut berubah.Unjuran sudut pertama -Objek diletakkan di dalam sukuan pertama iaitu 0°-90° -Gambarajah ini dipanggil lukisan ortografik dalam unjuran sudut pertama. maka bayangnya akan kelihatan di belakang objek. Apabila suatu objek disuluh dari satu arah. -Anggapkan unjuran sudut pertama seperti lampu suluh.

maka hasilnya adalah seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah -Konsepd unjuran sudut ketiga dianggap seperti cermi pembalikan dimana unjuran objek balikan ke arah kedudukan pandangan. Pandangan dari kiri dilukis di kiri pandangan hadapan. Pandangan dari bawah dilukis di bawah pandangan hadapan. Pandangan di atas dilukis di atas pandangan hadapan. Perbandingan unjuan sudut pertama dan ketiga : Unjuran sudut pertama Objek diandaikan berada pada sukuan pertama. Pandangan dari bawah dilukis di atas pandangan hadapan. Pandangan kanan dilukis di kanan pandangan hadapan.-Apabila satah-satah tersebut dibuka. Pandangan dari kanan dilukis di kanan pandangan hadapan. Pandangan dari kiri di lukis dari di kiri pandangan hadapan. Objek terletak diantara pemerhati dan satah unjuran. Satah unjuran terletak antara pemerhati dengan objek. Unjuran oblik : . Unjuran sudut ketiga Objek diandaikan berada pada sukuan ketiga. Pandangan dari atas dilukis di bawah pandangan hadapan. Pandangan dari belakang dilukis di kiri@ kanan pandangan hadapan. Pandangan dari belakang dilukis di kanan atau kiri padangan hadapan.

-Satu garisan yang bukan pugak atau mendatar dan garisan yang menghala ke belakang dalam unjuran oblik itu boleh condong mengikut sebarang sudut daripada 0° @ 90° dengan syarat garisan itu sentiasa selari di antara satu sama lain. Ia kadangkala dikenali sebagai unjuran kavalier. -Pemendekan bagi panjang garisan oblik dikenali sebagai unjuran kabinet. Pendimensian : . -Sesebuah oblik dibuat tanpa pengurangan panjang garisan oblik.

–Umumnya dilukis pada sudut 30°. -Garisan nipis yang berterusan terlujur melebihi sesuatu objek yang dilukis.-Saiz menulis pelbagai saiz atau sukatan pada sesebuah lukisan siap suatu objek dikenali sebagai pendimesian. Rajah dimensi Garisan penunjuk Nota-nota simbol Teori Pendimensian : Dimensi Saiz -Menunjukkan pelbagai saiz objek seperti panjang. lebar. Sistem penempatan Dimensi : Sistem sejajar . garis pusat dan sebagainyadikenali sebagai dimensi saiz. Menyentuh garisan dimensidan menunjukkan had dimensi. -Angka yang menunjukkan saiz sifat tertentu objek. Dimensi lokasi -Menunjukkan kedudukan satu sifat yang berkaitan dengan sifat yang lain dikenali sebagai dimensi lokasi. -Suatu garisan nipis yang berterusan yang dilukis untuk menunjukkan garisan tersebut dipakai. -Suatu lukisan memberi maklumat berkaitan operasi yang ada kaitan dengan sifat objek. -Lambang apa-apa objek oleh beberapa tanda pada objek. Garisan dimensi Perluasan garisan Kepala anak panah -Suatu garisan nipis yang berterusan. 45° dan 60°tidak kurang dari 30°. -Digunakan untuk mengakhiri garisan dimensi.

Sistem sehala -Dimensi ini ditempatkan untuk membolehkan ia dibaca dari tepian bawah kertas lukisan. Dimensi bantu : . Digunakan pada lukisan besar seperti kapal terbang. Sistem sejajar menempatkan dimensi lumrah dalam lukisan kejuruteaan. kereta dan lain-lain agar mudah dibaca di sebelah kanan.-Dimensi ini diletakkan supaya boleh dibaca dari bawah atau tepian sebelah kanan.

-Dimensi lebih hendaklah diletakkan melainkan yang memberi maklumat berguna. . Dimensi Toleransi -Digunakan bagi membolehkan kebolehsalingtukaran yang sempurna bagi bahagianbahagian dan antara bahagian sepasang yang memerlukan kelas pasangan tersebut.

Pendimensian Bergabung . Pendimesian Rantai -Pendimensian rantai haruslah diletakkan melainkan dimensi rantai yang ditunjukkan befungsi.Pendimensian selari -Mengandungi beberapa dimensi berpunca daripada datum atau titik rujukan sepunya.

Simbol Keratan Keratan 4 Segi Keratan Bulatan Keratan Kayu Segi Empat Keratan Bergulung Keratan Saluran Paip Dan Tiub Paip Dan Tiub .

Contoh-contoh pandangan keratan : Besi Tuang Keluli Aluminium Belitan Elektrik Dan Elektronik Getah Plastik Kuprum Atau Aloi Kuprum .

sokongan dari ibu dan bapa yang berada di kampung halaman.. saiz kerts dan penggunaannya. Saya juga telah mempelajari segala apa yang tertera dalam tugasan ini seperti simbol-simbol dalam lukisan kejuruteraan. alhamdulillah saya telah dapat menyiapkan tugasan ini dalam masa yang ditetapkan. Saya telah mendapat tunjuk ajar daripada kawan-kawan. Sekian wassalam..Kesimpulan Dengan berkat hasil usaha saya ini. yang lebih berpengalaman dari saya. pengajar yang berdedikasi dalam menjalankan tanggungjawab mereka. . simbol tekstur dan permukaan dan sebagainya... Akhirnya saya telah berjaya untuk mempraktikkannya pada masa akan datang.

ABDUL JALIL DALI PELANGI .T.M -PANDUAN ASAS LUKISAN KEJURUTERAANMOHD FADLIN DAYU.M -STANDARD-STANDARD DALAM LUKISANMOHD KASIM HAMDAN. BADRI ABDUL GHANI. KHAIRUL ANUAR HANAFIAH U.Rujukan -LUKISAN KEJURUTERAAN ASASMOHD RAMZAL MAINAN. YAHYA SAMIAN U.T.