1. The figure (X) given in each problem, is folded to form a box.

Choose from amongst the alternatives (A), (B), (C)
and (D), the boxes that are similar to the box formed.

A.
B.
C.
D.
2. If 64 is divided into three parts proportional to 2, 4 and 6, the smallest part is
A.
3
1
5
B. 11
C.
3
2
10
D. 5
3. In right angled triangle ABC, BC = 5, AC = 12, and AM = x ; MN ┴ AC, NP BC;N is on AB. If y = MN + NP, then

A.
) 12 5 (
2
1
+ = x y
B.
5
12
12
5
+ =
x
y
C.
12
7 144 x
y
÷
=
D. y = 12x
4. In a certain code, “il be pee” means “roses are blue”; “silk hee” means “ “red flowers” and “pee mit hee” means
“flowers are vegetables”.How is rose is written in that code
A. il
B. pee
C. be
D. Can’t be determined
5. A points P (a, b) is reflected in the X-axis to P’ (2, -3). Find the values of a and b. P” is the image of P, when
reflected in the Y-axis. Write down the coordinates of P”. Find the coordinates of P”’, when P is reflected in the line,
parallel to the Y-axis, such that X = 4.

A. a = 2; b = 3; P” = -2, 2; P”’ = 6, 3
B. a = 2; b = 3; P” = 3, -2; P”’ = 3, 6
C. a = -2; b = 3; P” = -2, -3; P”’ = -6, 3
D. a = 2; b = 3; P” = -2, -3; P”’ = 6, -3
6. The roots of Ax
2
+ Bx + C = 0 are r and s. For the roots of x
2
+ px + q = 0 to be r
2
and s
2
,
p must equal
A.
2
2
A
4AC B ÷
B.
2
2
A
2AC B ÷
C.
2
2
A
B 2AC ÷
D.
2C B
2
÷
7. The equation below shows the profit, p, from selling n cups of coffee.
p = 2n - 10
Which of the following best describes the relationship between p and n?
A. As n increases, p decreases
B. As n increases, p increases
C. As n increases, p stays the same
D. As n increases, p sometimes increases and sometimes decreases
8.
?
) tan 1 (
cos
) cot 1 (
sin
=
)
`
¹
¹
´
¦
÷
+
÷ 



A. cos è + sin è
B. tan è
C. 0
D. 1
9. In making 1000 revolutions, a wheel covers 88km. The diameter of the wheel is________
A. 14m
B. 24m
C. 28m
D. 40m
10. An iron pole consisting of a cylindrical portion 110 cm high and of base diameter 12 cm is surmounted by a cone 9
cm high. If 1 cm
3
of iron has 8 g mass (approx), then the mass of pole is
A. 102.43 kg
B. 102.23 kg
C. 102 kg
D. 105 kg
11. Count the number of triangles in the following figure

A. 23
B. 27
C. 29
D. 31
12. Two girls agree to go on a road trip together. They travel (x + 5) km on the first day. On the second day they travel 2
km more than half of the distance they travelled on the first day. On the third day they drove 3 times as far as they did
on the second day. If they drove a total of 5000 km, the value of x is
A. 1659
B. 1650
C. 1600
D. 1695
13.
is
0 cos 60 cos 90 sin 45 sin 3
30 sec 45 2tan 60 tan
of value The
3 2 2
2 2 2
   
  
+
+ ÷
A. 49/12
B. 7/3
C. 14/9
D. 4/3
14. Find an odd number with 3 digits such that all the digits are different and add up to 15. The difference between the
first two digits equals the difference between the last two digits. The hundreds digit is greater than the sum of the tens
and ones digits
A. 950
B. 951
C. 983
D. 952
15. The ordered pairs shown in the table form a quadratic pattern. What is the missing value of y?
X Y
0 1
1 2
2 5
3 10
4 17
5 ?
A. 10
B. 22
C. 24
D. 26
16. Which of the following Venn diagram correctly represents “Secnds Minutes and Hours”?
A.
B.
C.
D.
17. In the adjoining figure; A, B, C, D are the concyclic points. Then the value of x is

A. 180°
B. 90°
C. 50°
D. 130°
18. The greatest number which can divide 1356, 1868 and 2764 leaving the same remainder 12 in each case, is ____
A. 64
B. 124
C. 156
D. 260
19. This table shows the relationship between area and width (w) for rectangles that have perimeter 40 centimetres.
Which algebraic equation correct describes this relationship?
Area (a) (cm)
2
Width (w) (cm)
75 5
96 8
100 10
96 12
75 15
A. a = 15 w
B. a = l0 w + 25
C. a = 20w - w
2
D. a = 100 - w
2
20.
how By .
4
1
answer was his and
3
2
1 2
3
5
2
1
1
3
7
fraction the solve to asked s student wa A
+
+ of

much was his answer wrong?
A.
63
1
B.
55
1
C.
220
1
D.
44
47
21. The diagram given here shows the top view of a structure built with identical cubes, as well as the number of cubes
in each column of the structure. Which 3-dimensional view best represents the same structure?

A.
B.
C.
D.
22. Each question given below consists of a statement, followed by two arguments I and II. You have to decide which of
the arguments is a strong argument and which is a weak argument.
Statement : Should an organisation like UNO be dissolved?
Arguments: I. Yes. With cold war coming to an end, such organisations have no role to play.
II. No. In the absence of such organisations there may be a world war
A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
23. In the given figures ÄHKM ~ ÄRTV, and the area of ÄHKM is equal to 10 square units. What is the area Ä RTV?

A. 30.625 square units
B. 87.5square units
C. 21.875 square units
D. 61.25 square units
24. South is related to North-West in the same way as West is related to
A. South-West
B. East
C. North-East
D. South
25. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives
below it. Choose the correct alternative.
Cdedefgefghi…………………….
A. ghijk
B. fghi
C. defgh
D. efghi
26. If by arranging the letters of the word ‘NESTIN the name of a game is formed, what are the first and last letters of
the word so formed?
A. E,S
B. T,N
C. T,S
D. E,N
27. two possible inferences numbered (1) and (2)You are to point out, which of the following answer choices applies to
the following statements. Assume the statements to be correct even if they vary with generally known facts.No drug is a
tonic. Some tonics are beneficial. So
(1) No drug is beneficial.
(2) Some drugs are not beneficial
A. If only inference (1) follows
B. If only inference (2) follows
C. If both inferences (1) and (2) follow
D. If neither inference (1) nor (2) follows
28. A hunter aims his gun a point between the eyebrows of a monkey sitting on the branch of a tree. Just as he fires, the
monkey jumps down. The bullet will
A. Hit the monkey at the point aimed
B. Hit the monkey below the point aimed
C. Hit the monkey above the point aimed
D. Miss the monkey altogether
29. Choose the Venn diagram which best illustrates the relationship among Girls, Students, Basketball player ?
A.
B.
C.
D.
30. Select one of the alternatives which has the same property as the given problem figures

A.
B.
C.
D.
31. Which one of the following other three? figures is different from the
A.
B.
C.
D.
32. A word has been given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of the
given word. Find this word
INTELLIGENCE
A. Neglect
B. Gentle
C. Incite
D. Cancel
33. Step 1 : Multiply by 2
Step 2 : Subtract 1
Step 3 : If less than 10, jump to step 1 and continue from there; otherwise proceed to step 4
Step 4 : Add 7
Step 5 : Divide by 2
Step 6 : Add 2
Step 7 : Multiply by 2
If you start with a value of 6, then calculate how many times you had to jump to step 1
A. 5
B. 6
C. 7
D. None of these
34. If the first and second letters of the word ‘CORRESPONDENCE’ were interchanged as well as the third and fourth
letters, the fifth and the sixth, and so on, then which of the following shall be the tenth letter counting from right ?
A. O
B. P
C. R
D. S
35. In a certain code language ‘you could go there’ is written as ‘Ia na pa da’ and ‘could you come back’ is written as
‘ha ta da la’. How is ‘back’ written in that code language?
A. ha
B. ta
C. ha or ta
D. Data inadequate
36. To find something from database we use
A. Query
B. Table
C. Form
D. Find
37. What do we call a network whose elements may be separated by some distance? It usually involves two or more
small networks and dedicated high-speed telephone lines
A. URL (Universal resource locator)
B. LAN (Local area network)
C. WAN (Wide area network)
D. World wide web
38. MPG’ extension refers usually to what kind of file?
A. Word perfect document file
B. MS Office document
C. Animation/movie file
D. Image file
39. Message can be deleted from outlook express using
A. Alt + D
B. Alt + F
C. Ctrl + F
D. Ctrl + D
40. What does SSL stand for?
A. Secure Sockets Layer
B. System Sockets Layer
C. Superuser System Login
D. Secure System Login
41. CMOS stands for
A. Complementary Metal Oxide Semiconductor
B. Complementary Metallic Oxidised Semiconductor
C. Common Metal Oxide Semiconductor
D. Carbon Metal Oxide Semiconductor
42. Although different computers use different processing techniques, the ALU in all computers must be able to
A. Control the decode
B. Manage data and the result
C. Select and interpret instructions
D. Advance the sequence register
43. Which of the following is essential for using a computer effectively
A. Executive software
B. Command software
C. System software
D. Utility software
44. For deleting a message you use Ctrl +
A. D
B. Del
C. Esc
D. None of these
45. Which of these is a documented hoax virus?
A. McDonalds screensaver
B. Alien.worm
C. Merry Xmas
D. Adolph
46. In telnet terminology, the computer you used is called
A. Remote
B. Personal
C. Local
D. MUD
47. E-commerce is another name for doing on Internet
A. Study
B. Logging
C. Research
D. Business
48. On what date was the debut of the first IBM Personal Computer?
A. August12, 1981
B. January21 1979
C. August21, 1980
D. January 12, 1982
49. Which of the following is not a vector graphics software?
A. Photoshop
B. Corel DRAW
C. MS-Paint
D. Quark Express
50. The place that holds the deleted files temporarily is
A. Recycle bin
B. Windows
C. Dustbin
D. Bin
1. B 2. C 3. C 4. D 5. A
6. C 7. B 8. A 9. C 10. B
11. C 12. A 13. D 14. B 15. D
16. A 17. C 18. A 19. C 20. D
21. B 22. B 23. A 24. C 25. B
26. C 27. A 28. D 29. C 30. B
31. B 32. D 33. D 34. D 35. C
36. A 37. C 38. C 39. D 40. A
41. A 42. B 43. C 44. D 45. C
46. C 47. D 48. A 49. C 50. A

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.