Puterea Judecatoreasca In Romania, autoritatea judecatoreasca se compune din instantele judecatoresti, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii.

Instantele judecatoresti sunt: Judecatoriile, Tribunalele, Tribunalele Specializate, Curtile de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Inalta Curte de Casatie si Justitie Potrivit art. 16 din Legea nr. 304/2004, instanta suprema in ierarhia instantelor judecatoresti in Romania este Inalta Curte de Casatie si Justitie, ce are, in principal, competenta de a judeca recursul în casatie si de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre celelalte instante judecatoresti. Conform Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, sectiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in raport cu competenta fiecareia solutioneaza: cererile de stramutare, pentru motivele prevazute în codurile de procedura; conflictele de competenta, in cazurile prevazute de lege; recursurile declarate impotriva hotararilor nedefinitive sau a actelor judecatoresti, de orice natura, care nu pot fi atacate pe nici o alta cale, iar cursul judecatii a fost intrerupt in fata curtilor de apel; orice alte cereri prevazute de lege. Inalta Curte de Casatie si Justitie se constituie în Sectii Unite pentru: judecarea recursurilor in interesul legii; solutionarea, in conditiile prevazute de lege, a sesizarilor privind schimbarea jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie; sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare. Curtile de Apel Curtile de apel, cu sediul stabilit de lege in localitatea de resedinta a unui judet sau a municipiului Bucuresti, isi exercita competenta intro circumscriptie ce cuprinde mai multe tribunale, stabilita de asemenea prin Legea pentru organizarea judecatoreasca. Conform art. 33 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, Curtile de apel sunt instante cu personalitate juridica, în circumscriptia carora functioneaza mai multe tribunale si tribunale specializate.

sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii. decaderea din drepturile parintesti. In circumscriptia fiecarui tribunal. potrivit legii. sunt cuprinse toate judecatoriile din judet. cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale. alte legi speciale) sunt prevazute expres dispozitii referitoare la competenta solutionarii cauzelor pentru curtea de apel. cauze comerciale. cauze de contencios administrativ si fiscal. în materie civila. precum si. sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii. Tribunalele Sunt instante cu personalitate juridica. care au de regula sediul in fiecare resedinta de judet. codul de procedura civila.Curtea de Apel Bucuresti functioneaza si ca instanta specializata pentru judecarea cauzelor privind proprietatea intelectuala. Tribunalele specializate Potrivit alin. Conform art 34 alin. in raport cu natura si numarul cauzelor. d) tribunale administrativ-fiscale. sediul in municipiul resedinta de judet. cauze penale. care functioneaza la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti si au. Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica. cererile privind nulitatea sau desfacerea casatoriei. b) tribunale de munca si asigurari sociale. 1 art 35. nulitatea sau . In cadrul curtilor de apel functioneaza sectii pentru cauze civile. Tribunalele pentru minori si familie judeca in prima instanta urmatoarele categorii de cauze: 1. 4 din Legea 304/2004: In cadrul tribunalelor functioneaza sectii pentru cauze civile si sectii pentru cauze penale si. din aceeasi lege: Tribunalele specializate sunt: a) tribunale pentru minori si familie. cauzele referitoare la drepturile. cererile pentru incuviintarea. in raport cu natura si numarul cauzelor. si in Municipiul Bucuresti. de regula. obligatiile si interesele legitime privind persoana minorilor. c) tribunale comerciale. penala. cauze cu minori si de familie. In legile organice (ex.

Judecatoriile Judecatoriile sunt instante fara personalitate juridica. . 304/2004). cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. infractiuni savârsite de minori sau asupra minorilor. precum si cauzele privind raporturile de familie. la propunerea ministrului justitiei. în materie penala. Localitatile care fac parte din circumscriptiile judecatoriilor din fiecare judet se stabilesc prin hotarare a Guvernului.desfacerea adoptiei. Legea nr. organizate in judete si în sectoarele municipiului Bucuresti potrivit anexei la legea de organizare (art. 2. 36.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful