You are on page 1of 33

(Korean Transcript)

: . Talk To Me In Korean . . .
: . .
: , . , ?
: , . .
: , .
: () 3 .
: ?
: .
: ?
: ?
: . .
: . () . (... )
, .
: , . 3 ?
: . 3 . () 13 .
: 13?
: .
: 13 ?
: . ? () 13 . (, )
? , () 13 13
.
: ... ... (...) () ?
: . .
: .
: .
: .
: ?
: ?

: ? ?
: . . . .
: () .
: , ? . () ?
: . . (...) . .
: , . () () ()
?
: . () ()
() () (
... ) . (...) .
: () ?
: . (...) 4 . () .
. () . () ()
(...) .
: ?
: ...
: , .
: . () .
: ?
: . . .
: ... ?
: . . () (...) .
( ?) .
: Talk To Me In Korean
.
: .
: ()
?
: . , () .
: () ? 1,
.

: .
: ?
:
: ?
: .
: , .
: . () () (...)
.
: ... . . ()
.
: , ,
: , . () .
: ?
: .
: ?
: .
: ,
: () .
: ? ?
: . (, )
() . ()
. (~) .
: ,
: (, . )
: .
: ?
: . () . (... ) . .
() ()
. (...) .
: . () ?

: , . () . . (,
?) , () ()
. , .
: . . () ?
: ...
: . ? ?
: , . () .
: () . (, )
.
: . . .
: , (, ) () ?
: .
: ?
: . () , ()
. . (... ?) .
. (... ) ,
?
: . . () ...
. .
: ... ... ...
: , ? (, ...) . ()
. .
: , .
: , ()
? () ,
. . ?
.
: ... ?
: .
. TalkToMeInKorean.com
.
: . . ?

: ... .
: .
: .
: ?
: . ()
.
: Talk To Me In Korean ?
: ? .
: , .
: , ... . . ... .
: ... .
: , () .
: .
: , . .
: , .
: .

(English Translation)
: . .
Hello. Im Kyeongeun Choi.
: . Talk To Me In Korean . . .
Hello. This is Talk To Me In Koreans Iyagi. Hello, Im Kyeongeun Choi.
: . .
Hello. Im Seokjin Jin.
: , . , ?
Yes, its the third episode of Iyagi. Hello, Seokjin.
: , . .
Yes, hello. Its already the third.
: , .
Yes, its already the third episode.
:
For Koreans,
: ()
(Yes)
: 3 .
I think the number 3 is very significant.
: ?
Significant?
: .
Yes.
: ?
In what way?
: ... ?
Hmm You eat three meals a day?
: . .
Yes. Three meals a day.
: .
Yes. And when you play rock-paper-scissors

: ()
(Yes)
: .
theres the saying three rounds. (we usually say the( Best out of 3 rounds)
: (... )
(Ah, when you play rock-paper-scissors.)
: , .
You play three rounds and the person who wins three times first is the winner.
: , . 3 ?
Yes, thats right. So, Seokjin, is 3 your favorite number?
: . 3 .
Yes. I like 3
: ()
(Yes)
: 13 .
and I also like 13.
: 13?
13?
: .
Yes.
: 13 ?
Isnt 13 a bad number?
: . ?
Yes. In the USA its not a very good number.
: ()
(Yes)
: 13 .
Friday the 13th.
: (, .)
(Yes, thats right.)

: ? ,
Theres a movie, see? But the football player I like, Park Jisungs back number
: ()
(Yes)
: 13 13 .
is 13 so I really like the number 13.
: ... ...
Ah... I see...
: ()
(Yes..)
:
But Seokjin,
: ()
(Yes)
: ?
are we talking about numbers today?
: . .
No, Kyeongeun.
: .
Okay.
: .
Kyeongeun.
: .
Yes.
: ?
Kyeongeun?
: ?
Yes?
: ? ?
Youre getting stressed, right? Because I keep on calling you, youre getting stressed?

: . . . .
Yes. Seokjin. Stop calling me. Why do you keep calling me like that? Its annoying.
:
Todays subject
: ()
(Yes)
: .
is stress.
: , ? .
Ah, todays subject? Stress.
: ()
(Yes)
: ?
A subject about getting stressed?
: . .
No. About how to relieve stress well.
: (...)
(Ah)
: . .
Yes. Lets talk about that.
: , .
Ah, okay.
: ()
(Yes)
:
So, Seokjin,
: ()
(Yes)
: ?
do you have your own method of relieving a lot of stress?

: .
There is more than one kind of stress.
: ()
(Yes)
:
There are different kinds:
: ()
(Yes)
:
the stress when youre tired from too much work,
: ()
(Yes)
:
stress from being too lonely because you dont have a girlfriend
: (... )
(Ah I see.)
: .
So, when you want to see your parents
: (...)
(Ah)
: .
Yes.
:
Seokjin,
: ()
(Yes)
: ?
you live apart from your parents now?
: .
Right.

: (...)
(Ah...)
: 4 .
I have to ride for 4 hours in order to see my parents.
: ()
(I see.)
: . .
So, theres that longing there.
: ()
(Yes.)
: .
Theres a different stress for that sort of longing,
: ()
(Yes.)
: .
but Ill tell you how to relieve stress from too much work first.
: ?
The methods are all different according to the kind of stress?
: ...
Theyre different...
: , .
Okay, please tell me.
: .
Sure. When you have too much work
: ()
(Yes)
: .
you have to get rid of stress as it comes.
: ?
So how do you do that, as it comes?

: . . .
Fine. In Korea there are many noraebangs now. I really like to sing.
: ... ?
Ah... really?
: . .
Yes. So I go to noraebang.
: ()
(I see)
:
And I sing an exciting song.
: (...)
(Ah)
: .
Yes. I choose a song which I can sing really loudly.
: ( ?)
(For example?)
: .
For instance, there is a band named No Brain.
: Talk To Me In Korean .
In fact, many people who listen to Talk To Me In Korean really like Korean songs a lot.
: .
Thats true.
:
I think theyll also like noraebang a lot.
: ()
(Yes)
: ?
So singing those kinds of songs help you relieve stress?
: . ,
Yes. After an hour of singing,

: ()
(Yes)
: .
I feel much better.
:
Seokjin,
: ()
(Yes)
: ? 1, .
are you that kind of person, by any chance? The number one jerk at noraebang : the person who never puts down
the mic.
: .
Thats why I go alone.
: ?
Youve been to a noraebang alone?
:
Ive been with only 2 people.
: ?
Youve never gone alone?
: .
Ive never gone alone yet.
: , .
Uh, thats good.
: .
Ive done this though. At home,
: ()
(Yes)
:
on the computer,
: ()
(Yes)

:
put on the background music
: (...)
(Ah)
: .
and sang alone under the covers.
: ... . .
Ah.. I think thats fine. Me,
: ()
(Yes)
: .
honestly, I dont like going to noraebang because Im a bad singer.
: , ,
Id like to hear you sing sometime.
: , .
Uh oh, I dont want to.
: ()
(Oh dear)
: .
You sing for me.
: ?
When?
: .
Now.
: ?
Now?
: .
Yes.
: ,
Whew, you have to sing something sweet in front of a girl.

: .
I think my stress will be relieved if you sing right now.
: ? ?
Youre angry now? Youre stressed now?
: .
Im a bit tired these days and very stressed.
: (, )
(Okay, I see)
: .
I actually relieve stress not by singing but by listening to music.
: ()
(I see)
: .
When I listen to a song I like, my stress goes away a lot.
: (~)
(Hmm)
: .
So, sing something.
: " ,
Be good to me while Im around, dont regret it [afterwards].
: (, . )
(Ah, okay. So.)
: .
Be good to me while Im around.
: ?
So what are other methods to relieve stress?
: .
Second stress.
: ()
(Yes)

: .
From loneliness.
: (... )
(Uh from loneliness)
: . .
From not having a girlfriend. That kind of loneliness. Usually when [guys] dont have a girlfriend,
: ()
(Yes)
: , .
there are many who call their regular girl friends, their close girl friends,
: (...)
(Ah)
: .
especially late at night.
: .
They shouldnt.
: (.)
(No)
: ?
The girls would get stressed.
: , .
Yes, its really not good [to do so].
: ()
(No)
: . .
So there are other methods. You just have to go to sleep.
: (, ?)
(Ah, really?)
: ,
Yes, dont bother other people

: ()
(Yes)
:
and after a nights sleep,
: ()
(Yes)
: . , .
you think the next day, 'Ah, its really great that I didnt call.'
: . .
I see. Seokjin.
: ()
(Yes)
: ?
Go to sleep instead of calling me, okay?
: ...
But youre the only one whom I can call...
: . ? ?
Okay, fine. And? Other methods?
: , .
Well, when you miss your mom. When you miss your parents,
: ()
(Yes)
: .
try crying.
:
But in Korea
: ()
(Yes)
: .
they say that its not good when men cry.

: (, .)
(Yes, thats true)
: .
Tough guys should never cry.
: . . .
Yes. Tough guys never cry, especially where people can see them.
: ,
Ah, at home alone,
: (, )
(Yes, cry alone)
: ?
you cry a lot under the covers?
: .
I cried a lot when I was doing my military service.
: ?
Because you missed your parents?
: .
Yes. I once called
: ()
(Yes)
: .
but couldnt cry in front of them,
: ()
(Yes)
: . .
so I just cried a bit after I hung up. Why its good to cry is because after you do, you feel re-energized.
: (... ?) . .
(Ah, really?) Yes. You feel refreshed and feel like you have the energy to do better the next time.
: (... )
(Ah I see.)

: , ?
So, what about you?
: . .
When Im stressed, I simply sleep. I sleep a lot.
: ()
(Yes)
: ... .
.
And hmm I sometimes go eat something delicious. I think a lot of my stress is relieved by eating really delicious
food.
: ... ... ...
So these days thats why you have well a bit
: , ?
Ah, I gained weight?
: (, ...)
(Yes, a bit...)
: .
Ill exercise.
: (.)
(Okay)
: . .
Im getting stressed because of you. Dont tell me I gained weight.
: , .
Okay, Im sorry.
: ,
Besides eating delicious food, girls usually
: ()
(Yes)
: ?
talk with friends to relieve stress.
: ()
(Yes)

: , .
. ? .
Same for me, I meet friends and talk, eat delicious food and relieve much stress while doing so. And I try to select
and read good books. Stuff like that? In a way, its a bit ordinary.
: ... ?
Hmm... But perhaps the ordinary is the most effective?
: .
. TalkToMeInKorean.com .
Maybe. If you listeners have a special method of relieving stress, please let us know. Be sure to leave a comment
on how you relieve stress on Talk To Me In Korean.com.
: . . ?
Yes. Kyeongeun. Do you want to go to noraebang later on?
: ... .
Ow... no.
: .
Lets go.
: .
Buy me something delicious.
: ?
Delicious jjajangmyeon?
: .
Of course I like jjajangmyeon but buy me something else that is delicious.
: ()
(Okay)
: .
Sing me something properly the next time.
: Talk To Me In Korean ?
Will that show up on Talk To Me In Korean?
: . .
Of course. The listeners will be waiting for it.
: , .
Fine, Ill be prepared.

: , ... . . ... .
Okay, so todays Iyagi is Not now, Seokjin. Ah... Im getting stressed.
: ... .
This is the closing... The closing song.
: ,
Ah, we have a separate good closing song
: ()
(Yes)
: .
so stop.
: .
Okay.
: , . .
Good, thanks for listening. Everyone, please let us know.
: , .
Yes, Good bye.
: .
Good bye.

(Vocabulary)
Korean

English
rock paper scissors
to be sweet, to be mellow
to become refreshing

to pick, select

very, really

army
to be annoying, to be bothersome
at that time
as it comes

longing

to long for

to look forward to, to anticipate, to expect


to be hard to look at, to be unbearable

counter for counting meals

others, strangers

to sing a song
karaoke
to make an effort

Korean

English
to be late

to be a relief, to be good news

to be simple, to be naive

help

during

to turn (something) over, turn inside out

the number on the back of athletes jersey (literally back


number)

separately

suddenly, exactly, simply, just

live separately, live far away

the same
just, like that

first

accompaniment

method

usually

to call

parents

actually, in reality, in fact

Korean

English
to gain weight

best out of three

to form, to get

player , athlete

to chat

number

to relieve stress
winner
to be excited, to be exciting

to build up, accumulate

yet

girlfriend
to be lonely

nowadays

to cry

to be significant, to be important
covers
ones own
to make a call
never

Korean

English
properly, the right way

type, kind

topic

to prepare

to yell, scream

to be close

to be a tough guy

to be special

especially
to be normal, to be ordinary

to release, undo

to cause damage

()
~

one night
about
(one) kind
have the experience of doing (something)

by any chance

alone

to be angry
to be efficient

Korean

English

to regret

to muster up courage

(Review)
.

Practice the expressions used in this Iyagi lesson through the following quiz.
1. What is the counter for ?
a.
b.
c.
d.
2. What is the opposite of loser?
a.
b.
c.
d.
3. How do you tell someone to do something the correct/proper way?
a.
b.
c.
d.
4. Which one of the following phrases is NOT a way to say to relieve stress in Korean?
a.
b.
c.
d.

5. What does mean?


a. to live together
b. to fall and still live
c. to live in the same town
d. to live apart
6. What is another way to say in Korean?
a.
b.
c.
7. What verb has a similar meaning to ?
a.
b.
c.
d.
8. What word does NOT have to do with time?
a.
b.
c.
d.
9. What does mean?
a. together
b. around
c. different
d. separately
10. Which one of the following is a ?

a. T
b. 2
c.
d. $
11. Which word does NOT have a similar meaning to the other words?
a.
b.
c.
d.
12. How do you say to gain weight in Korean?
a.
b.
c.
d.
13. What does mean?
a. to give (someone) a problem
b. to lend a hand to someone
c. to cause damage
d. to give advice?

Comprehension Quiz
.
Practice the expressions used in this Iyagi lesson through the following quiz.
1. Which one of the reasons below is NOT a reason why likes the number 3?
a. Because he has 3 meals a day
b. Because he was born in March (3)
c. Because you play the best out of three rounds when you play rock-paper scissors
2. How was stressing out ?
a. by poking her
b. by continuously calling her
c. by giving her more work to do
d. by ignoring her
3. Which one of the following is not a type of stress that mentioned?
a.
b.
c.
d.
4. How does like to get rid of stress from work
a. by going to a PC and playing online games
b. by eating delicious food at a restaurant
c. by singing exciting songs at a karaoke
d. by exercising

5. Since doesn't like singing, how does she usually get rid of stress?
a. by watching TV
b. by cooking
c. by going out with friends
d. by listening to music
6. Which of the following was not mentioned as a way likes to relieve stress?
a. eating delicious food
b. going to the movies
c. reading a good book
d. talking with her friends

Answers
1.c

11.b

2.a

12.a

3.b

13.c

4.a
5.d

1.b.

6.c

2.b

7.a

3.a

8.b

4.c

9.d

5.d

10. b

6.b

Thank you for studying with


TalkToMeInKoreans Iyagi lessons.
We hope you have enjoyed learning
new expressions and practicing your
listening skills with this lesson.
If you have any questions about any part of the lesson,
please feel free to e-mail us at talktomeinkorean@gmail.com.
If you want to write to us about a question you have, please also
tell us the name of this lesson in the title of your e-mail.
.