You are on page 1of 1

Amstelveen schrijft uithuizige vrouw uit

De Amstelveense Esther Jacobs reist voor haar werk de hele wereld over. Volgens de regels is ze niet vaak genoeg thuis, dus schreef de gemeente haar uit.

n twee blogs op haar website luidde Jacobs (42) de noodklok. Ze is eigen baas en werkt als motivational speaker. Een aantal jaren geleden werd ze bekend met de actie Coins for care. “Ik werk over de hele wereld en ben vaak bij mijn familie in Miami. Dat ik daardoor niet vaak thuis in Amstelveen ben, kan blijkbaar niet volgens het systeem. Doordat de gemeente mij heeft uitgeschreven, ben ik in feite zwerver.” Dat de gemeente onderzoek deed naar haar woonsituatie, merkte Jacobs toen ze oktober vorig jaar een nieuw paspoort wilde aanvragen. Dat kreeg ze niet. “Ze waren erachter gekomen dat ik mijn post wel eens liet doorsturen naar een ander adres en hadden een adresonderzoek ingesteld. Een nieuw paspoort kreeg ik om die reden niet.” Volgens de wet moet iemand minimaal vier maanden per jaar thuis slapen om op een adres ingeschreven te blijven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Jacobs zegt aan die norm te voldoen. Toen Jacobs vorig jaar een tijd in het buitenland was, verhuurde ze haar huis aan een Japanse familie. Dat die mensen naar het gemeentehuis kwamen met een huurcontract voor Jacobs’ huis en zich wilden inschrijven, wekte argwaan. Er werd een adresonderzoek ingesteld om te zien of Jacobs haar huis wel echt bewoonde. “Na vier maanden concludeerden we dat dat niet zo is,” zegt gemeentewoordvoerder Annette Cornelisse. Jacobs is verbaasd dat de gemeente geen rekening houdt met het feit dat haar afwezigheid te maken heeft met haar internationale carrière en reislustige levensstijl. “Ik ben er inder-

I

JOSIEN WOLTHUIZEN

Esther Jacobs

FOTO EEF OUWEHAND

daad niet vaak, maar Amstelveen is al zestien jaar mijn enige échte thuis. Hoe vaak ik ook wegga, ik kom er altijd weer terug.” Cornelisse: “Natuurlijk begrijpen we dat het een lastige en schrijnende situatie is, maar als gemeente hebben

4

maanden per jaar thuis slapen om in de GBA te staan

we ons aan de wet te houden. Mevrouw Jacobs staat, hoewel ze een hekel heeft aan regels, nu eenmaal niet boven de wet.” In haar blog vraagt Jacobs zich af of er meer mensen zijn die worden uitgeschreven door de gemeente omdat ze niet vaak genoeg thuis zijn. “Denk aan beroemdheden die op tournee zijn, luchtvaartpersoneel dat veel reist of gepensioneerden met een vakantiewoning in Spanje.”

Daar heeft Cornelisse een eenduidig antwoord op. “Die mensen verhuren normaliter hun huis niet aan derden. Dat zijn allerlei zaken die worden meegenomen in het onderzoek.” Situaties zoals die van Jacobs komen dan ook niet vaak voor, zelfs niet in een gemeente als Amstelveen, veel luchtvaartpersoneel waar woont. “Eén van de criteria is dat er duidelijke tekenen van bewoning door de betreffende persoon moeten zijn.” De gemeente voert jaarlijks zo’n 1500 adresonderzoeken uit, waar in 350 gevallen huisbezoeken worden gedaan. “In veel gevallen gaat het om mensen die zijn verhuisd en zich vergeten uit te schrijven. Soms is het zo dat mensen ingeschreven blijven op hun oude adres omdat ze daar om een of andere reden baat bij hebben. Dat mag niet. Per jaar worden om die reden 150 mensen uit de GBA geschrapt.” Volgens hoogleraar bestuursrecht Jan Struikelsma (VU) komt het niet vaak voor dat iemand wordt uitgeschreven die in geen andere gemeente staat ingeschreven. “Het zou een vreemde consequentie zijn dat mevrouw nu in feite nergens woont, want ze maakt geen aanspraak meer op gemeentelijke ondersteuning.” Dat is ook wat Jacobs steekt. “Ik betaal wel belasting, maar ik ben uitgesloten van alle faciliteiten die daarvan worden betaald. Ik heb bij de Belastingdienst nagevraagd of ik nu ook geen belasting meer hoef te betalen, maar dat is niet het geval.” Om situaties zoals die van Jacobs in de toekomst te voorkomen, hoopt Cornelisse dat er op landelijk niveau kan worden gekeken naar uitzonderingsmogelijkheden in de wet. “Die zijn er op dit moment niet, dus die kunnen wij ook niet maken.” Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van Jacobs’ verhaal. Jacobs kan inmiddels wel een paspoort aanvragen; ze kan zich wat de gemeente betreft tijdelijk inschrijven op een briefadres. “Maar misschien vertrek ik wel uit Nederland. Ik ga kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Related Interests