De ce nu-ți ajung banii niciodată! 2. acolo moare pe fereastră!… . un baci bătran de la care mai cumpăr caș din cand în când.3 PĂCATE FINANCIARE CARE ÎȚI SABOTEAZĂ VIITORUL! Îți arată: 1. -Ăsta da motiv să stau un pic la umbră. Poate nu eşti destul de deschis să le vezi. Poate ți se întâmplă și ţie să nu-ți ajungă banii. și în timp ce-mi spunea bătrânul. nu pot trece la un alt nivel. o muscă mare și gălăgioasă. Cu toate acestea. i-a venit imediat zâmbetul pe buze și-mi zice. bântuind eu pe la munte. intră-n casă după noi. zice …. Ce-ți lipsește să devii un om bogat! Am scris aceasta lucrare pentru că observ în fiecare zi în jurul meu. deşi ar fi uşor dacă ai privi dintro altă perspectivă. am intrat și pe la badea Traian. Într-un târziu. timpul sau poate nu-ți găseşti motivaţia să o iei de la capăt. Se învârte prin casă de vreo doua trei ori și se repede la geam. Când m-a văzut. nu mai știe pe unde să iasă.Musca naibii. bătrânul văzând că mă tot uit la ea. lumea din jur e plină de oportunități. că înainte nu erau călduri de-astea. o mulţime de oameni care se zbat în greutăți și nu găsesc soluţii. bătrânul repara ceva la gard și suporta cu greu căldura. dă-l în foc de lucru. . Prin vara lui 2010. Minute în șir s-a bătut de geam. Aș vrea să întelegi ideea aceasta cu perspectiva și cel mai bine țio pot explica printr-o poveste care mi-a rămas în minte și îmi place să o folosesc că exemplu când vorbesc pe această temă. izbind cu toată puterea și dându-și toata silinţa să iasă afară. că ăsta nu se gată niciodată! Am intrat înăuntru. De ce unii fac o gramadă de bani! 3. Era tare cald când am ajuns.

Dar la un moment dat.M-am tot gândit cât de uşor i-ar fi fost să iasă pe uşă. Poate și tu consumi multă energie încercând să treci printr-un zid prea gros. aș face ceva dacă aș avea bani.și se bătea de el ca de un zid. Pentru că eu am studiat deja amănunţit problemele de care se bat oamenii și ce face diferenţa între cei care găsesc ieşirea și cei care rămân să se zbată neputincioşi. Am creat ”Energia Banilor” că să te inspire. . nu ar fi împiedicat-o nimic. le-am redus la câțiva paşi simplii. Și dacă tu citeşti acum acest material. și pot și eu să-mi îmbunătățesc norocul. am structurat aceste materiale.să treacă prin geamul luminos . ”fac și voi avea”. care să te ajute să-ți schimbi cursul vieţii. Pentru că te numeri printre cei 5-10% care s-au hotărât să ia o scurtă pauză din zbaterea cu zidul. . după multe încercări. va trebui să-l schimbi cu tiparul oamenilor de succes care zice. 1. foarte mulţi oameni se plâng de lipsa de bani. sau ți-ai pierdut chiar visul! CARE ESTE VISUL TĂU? Eu am crezut de multe ori că nu voi ajunge vreodată la visul meu. Te-ai putea regăsi în comportamentul acestei mici zburătoare. eşti pe punctul de a-ți îmbunătății norocul. este tiparul celor care nu reuşesc să facă nimic în viață. Și am două motive întemeiate să-ți spun asta. credeam că cei care au ajuns la visul lor au avut noroc. ca să studieze zona!! 2. NU AM BANI!!. uşa e deschisă spre visul tău! Sau poate ți-ai pierdut deja speranţa că-ți mai poţi atinge visul. Acesta este un tipar de gândire. ar fi avut puterea. tiparul se poate reduce la ” să am și voi face” dacă ai acest tipar. pe unde a intrat. Ei bine. doar că ea avea o singură idee. în timp ce la doi paşi. libertatea era la doi paşi. mi-am dat seama că norocul este doar o altă perspectivă. Chiar eu m-am bătut de acest zid ani întregi.

Exista o lege a fractalilor. când poţi gestiona o sumă mică să producă profit. 95% este un procent cutremurător. dacă ai una. Și nu există aici nici o diferenţă între banii tăi de buzunar sau banii unei firme. asta ar trebui să-ți dea de gândit dacă acum crezi că tu ai fi altfel. ci modul de raportare la ei sau cum ne administrăm aceşti bani. dacă eşti în căutarea unui credit sau aştepţi să câştigi la loto că să devii de succes. o să-ți spun ceva ce nu o să-ți placă: Dacă nu eşti în stare să-ți sporeşti banii puţini pe care îi ai acum. Dacă încă mai crezi că ți-ai rezolva problemele cu ajutorul unei sume de bani. Ai putea găsi multe căi de a face bani. orice sumă de bani ai primi de undeva. mâine sau anul viitor și tot atâtea ai găsii și pentru ai cheltui sau a-ți creste cheltuielile odată cu veniturile. Statisticile arată că 95% dintre cei care câştigă bani mulţi. începe cu primul pas. la Loto de exemplu.. alţi fac de 10 ori mai mulţi și abia se descurcă cu ei.Este doar o diferenţă de perspectivă. chiar acum. Dacă nu poţi încă să-ți gestionezi banii tăi de acum nu vei putea să gestionezi cu prea mult succes nici o suma mai mare. vei fi pregătit să gestionezi și o sumă mai mare. adică dacă nu poţi gestiona 1000 de lei nu vei putea gestiona nici o sumă de 100 sau de 1000 de ori mai mare și invers. care spune că tot ce se găseşte la nivel micro (la nivel mic) se va regăsi întocmai la nivel macro (la nivel mare). Daca un drum de o sută de Km. dar este una dintre cele mai importante diferenţe dintre modul de gândire al oamenilor de succes și ceilalţi. Pot spune că adevărata problemă nu sunt banii. până nu vei învăța să-ți administrezi banii. după numai cinci ani sunt la fel de săraci cum erau înainte de câştig. Unii oameni fac bani puțini și trăiesc cu greu din aceşti bani. te vei învârti în cerc. atunci drumul spre succes începe cu administrarea banilor. . îți va crește cheltuielile și te va aduce în scurt timp în acelaşi punct.

dacă ar avea mulţi bani să pună la pariuri ar putea câştiga o avere. și dacă nu avea bani mulţi. oricând poţi pierde mult înainte să câştigi mult și pe urmă iar nu ai bani mulţi și nu poţi să câştigi mult și te întorci de unde ai plecat. nu ştiam prea multe despre afaceri. câştigurile erau și ele mici. In 2007 aceasta firma avea un rulaj de 1. astăzi se plăteşte cam 500 lei pe un astfel de spaţiu. Nu-ți spun asta ca să scot în evidență ce grozav sunt eu. (n-am avut noroc.5 milioane de euro/an. . l-am zugrăvit. astăzi ar costa în jur de 1000 lei. … cine ştie când câştigă și când pierde la pariuri. dar dacă îl întreb câţi bani a câştigat în ultima lună. In 1997 împreuna cu alţi 2 prieteni am adunat bani să ne facem un SRL.Ştiu pe cineva care mai joacă la pariuri sportive. am închiriat un mic spaţiu (într-un mic oraș) de la o persoană fizică. ca alţii!) Am să-ți spun un paradox: Ca să faci o avere nu ai nevoie de mulţi bani! La un moment dat am făcut un calcul să vad câţi bani am băgat (din buzunar) în firmele mele și am descoperit că nu am investit prea mult. În total ar fi cam 1000 lei/persoană. Ori. Vă dau un singur exemplu. Bill Gates a început într-un garaj și a creat concernul Microsoft. și-mi spune că el câştigă mereu. Majoritatea firmelor mari au început cu bani putini. dar ştiu pentru ce ne-au ajuns aceşti bani: Am înfiinţat firma. am cumpărat ceva mocheta gri și doua birouri – maxim 1500 lei în zilele de azi. îmi spune că a tot câştigat dar o mare parte din ei i-a pierdut iar. și că la câştiguri mari. La prima vedere pare plauzibil. Nu mai ştiu câţi bani am adunat că valoarea lor s-a cam schimbat. și pierderile ar fi mari. și firma nici nu a făcut prea mulţi bani din activitatea cu care am început în primul an. Nu-mi spune că și pierderile sunt mici. pentru că nu eram vre-un maestru în economie. Am mai adus și calculatorul meu de acasă și asta pentru că nu mai aveam bani să cumpăram unul. ci vreau să vezi ce ai putea face cu 1000 de lei.

prin efectele complexe care le generează.Multe alte firme și-au schimbat domeniul de activitate pe parcurs. dar ce e de făcut?. ba mai mult. Dar acum să ne întoarcem la primul pas. Să începem să controlăm această resursă și să renunţam la unele convingeri care ne ţin pe loc. Marea majoritate a oamenilor de succes au fost la început oameni simplii ca tine. alţii le-au învățat pe banii și munca lor. concret. . care au urmat câteva reguli simple. la şcoala avea probleme de concentrare și comportament. am înțeles principiile. există o formulă aproape magică. dar oricine o va aplica va obţine rezultatele necesare îmbunătățirii acesteia spre cea standard. iar Richard Branson nu dădea la început nici un semn că ar fi vre-un geniu în materie. chiar dacă încă nu crezi în el sau dacă trebuie să sapi adânc în amintirile tale că să-l scoţi din nou la lumină. indiferent cât este el de mare. și a fost chiar exmatriculat. dar a trecut peste toate astea și a făcut una dintre cele mai mari averi. Ei bine. bănci și alte aproape 200 de companii de succes care lucrează sub acest brand. Vei zice OK. astăzi grupul Virgin are o flota aeriană. Richard Branson se străduia să facă o revista pe care să o vândă liceenilor. Iată ce trebuie să faci!. Această formulă nu este foarte strictă în toate privinţele și poate fi adaptată la diferite condiţii. Unii le-au urmat nativ. Urmărind materialele de pe ”ENERGIA BANILOR” vei putea asimila în viața ta micile secrete care te vor transforma dintr-un om obişnuit într-un om de succes. BANII!. ulterior o casa de discuri i s-a părut a fi afacerea ideală. Nu toata lumea va putea aplica varianta standard. De ce ai crede că tu ai mai puţine şanse să-ți atingi visul. REÎNVIE-ȚI VISUL!. orice este posibil. iar alţii le-au învățat de la aceştia. La 20 de ani a fost pe punctul de a fi închis.

de ce să-și dorească cineva să trăiască mai rău decât își permite. și din care marea majoritate nu scapă niciodată. pentru o recompensă mult mai mare. pentru a fi sigur că vei recepţiona corect conceptul.Cu alte cuvinte dacă începi de mâine să-i aplici principiile la nivelul tău. m-aș fi simțit ceva mai bine. DECÂT ÎMI PERMITE BUZUNARUL”. și care se bazează pe principiul ”SĂ TRAIESC UN PIC MAI RĂU DECÂT ÎMI PERMIT”. de ce să-și amâne recompensa? Răspunsul este simplu. sau puteam să-mi fac o minivacanţă atunci cu ei. Nu voi dezvolta nici acest subiect acum. nu o voi face acum. dar gândește-te la cei 1000 de lei care i-am investit în 1997. la prima vedere nimic rău. Consumismul se bazează pe principiul ” SĂ TRĂIESC UN PIC MAI BIE. alţii cred că este doar o metoda de supunere prin dependență. Înainte să îți dau formula magică. . dar vreau să-ți arăt de ce consumatorul nu poate deveni un om de succes. o situaţie din care se scapă greu. ai putea spune. Nu cred că ar fi o noutate pentru tine să-ți spun că societatea noastră este una de consum. dar am zis nu recompensei imediate. cunoscută sub denumirea de AMÂNAREA RECOMPENSEI. și ce mult au însemnat ei mai târziu…. Aș putea să-ți vorbesc ore în șir despre cum sistemul întreţine consumismul și ne educă să devenim consumatori. rezultatele nu se vor lasa aşteptate. voi reveni cu un alt material pe această tema. este doar o cursa. un pic mai târziu. Unii o numesc CURSA ȘOBOLANULUI. vreau să mai fac o mică paranteză. Ciudat. dar la o analiza mai atentă. Oameni de succes au o altă abordare. Putem să-i consum pe nenumăratele nevoi care le aveam atunci.

în 6 felii sau să-ți pui banii în 6 borcănaşe dacă asta te ajuta să vizualizezi mai bine. ceilalţi cumpăra pasive. Mai mult. acele investiţii care vor consuma bani tot timpul. Oamenii de succes se concentrează pe achiziţionarea de active care vor produce banii recompenselor de mâine. intenționat nu le-am evidențiat separat. Cu siguranță însă. Aceştia caută să cumpere active. Dacă nu leai descoperit. Cele 3 păcate financiare care îți sabotează viitorul au fost prinse în textul de mai sus. Totuşi sistemul a funcţionat. Și iată că avem al treilea principiu care diferenţiază oameni de succes de restul lumii. Vei înțelege de fiecare dată lucruri noi pentru care poate acum nu ești pregătit. mânat de sistem. fără a pretinde că am respectat foarte bine proporţiile. la un moment dat câştigam destul de mult și mi-am permis să devin consumist. și cu cât am venit mai aproape de formula ideală cu atât a crescut randamentul. am stricat echilibrul iar rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. propune-ți să recitești această lucrare din când în când. care altfel este o formula foarte simplă.Consumatorul munceşte tot timpul pentru bani necesari recompensei imediate (achiziționează pasive) sau pentru a plăti împrumutul pentru recompensa de ieri. acum eşti pregătit să înţelegi profunzimea principiului de administrare a banilor. Eu pot să-ți spun că am aplicat această formulă nativ. Formula clasică zice că trebuie să-ți împarți veniturile în 6 conturi. Dezastrul vine că un . inconştient. și poate nici cele 6 conturi nu le-am respectat foarte strict. iar starea de bine cumpărată odată cu recompensa va dispărea după o luna doua când își vor da seama că mai au un obiect scump care consumă din bugetul și aşa prea mic. să facă acele investiţii care să producă bani.

dar dacă acestea sunt peste 70%. CONTUL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ: Idealul ar fi în jurul a 10 %. În timp standardul tău. Dar în momentul în care am vizualizat diferenţa dintre viata mea de consumator și principiile mele dinainte. CONTUL DE CONSUM CURENT: Ideal este să nu depasasca 50%. va crește substanţial. etc. dacă totul ar fi uşor. acesta face parte din preţul succesului. personal. clar eşti departe de drumul spre succes. și tinde să te bage în rând cu lumea. dar NICIODATĂ nu trebuie să uiţi de el. achiziţionarea de carti. Acest cont trebuie folosit pentru cheltuielile tale de dezvoltare. eu îți recomand să nu depasesti nici cum 70%. lucrurile au început să se îndrepte văzând cu ochi. 2. un preţ care trebuie plătit. cel mai de succes om de vânzări din Europa spune: ÎNCEPE CU CE NU-ȚI PLACE. probabil și tu ai în capul tău nenumăraţi vinovaţi pentru problemele tale. Ideea este să ajungi cu cheltuelile curente la max. dar și 5% ar putea fi un început bun după care să creşti uşor. pentru că în prima faza încercam să dau vina pe oricine și pe orice. odată cu scăderea contului de cheltuieli. Succesul are preţul lui. de specialitate. iar succesul nu ar mai fi țelul nimănui.Acest aspect este primul lucru asupra căruia trebuie să te concentrezi chiar de azi. 50% din venituri. Păstrează cu sfinţenie această proporţie și vei avea tot ce vrei în viața ta. Am avut nevoie de timp să-mi dau seama ce se întâmplă. Katrin Bajeri.tăvălug. (ca urmare a aplicării acestui principiu). . cursuri. Aşadar focalizează toata atenţia ta pe aceste principii! Iată principiul de administrare a banilor folosind cele 6 conturi: 1. Pentru a schimba macazul vieţii tale trebuie să înveți să trăieşti un pic sub standardul care ți-l permiţi. atunci toţi am fi de succes. Aceasta este o condiţie care ți-ar putea scădea nivelul de trai pentru ceva timp.

întreţine arderea. Acest cont este asemănător cu oxigenul. Acesta este chiar combustibilul succesului tău.Nu aș vrea să-ți împart și acest cont în subconturi dar biografiile oamenilor de succes. Fii curios. nu voi dezvolta prea mult subiectul pentru că lucrez la un material care detaliază mai pe larg aceste principii. altfel îl vei arde cu eficiență mică. Deşi am mai vorbit în acest material despre active. Reține doar că activele vor produce banii în viața ta. Voi fi indulgent cu tine la început și chiar dacă acesta ar pleca de la 3% nu ar fi o problemă. important este să pui deopartete lunar ceva bani. Nu este foarte important dacă dureaza 3 luni să ajungi aici sau mai . Napoleon Hill. Acest cont este cel mai important. CONTUL DE INVESTITII: Și acesta va trebui să atingă procentul de 10%. chiar dacă nu l-am accentuat la început. nu l-am pus aici întâmplător. Succesul tău depinde de tine. Contul de investiţii. de aceea am pus dezvoltarea personală înaintea lui. Dacă nu mai încasezi nimic să poti să-ți acoperi o lună cheltuielile. care aproape toata viața a studiat SUCCESUL. învață tot timpul ceva. nu înseamnă că este mai puţin important. spune că un om curios poate aduna o mare avere. Din acest cont în timp vei achiziţiona sau vei investi în active. Dar pentru a obţine multa energie din acest combustibil ai nevoie de cât mai mult oxigen. 3. 4. Scopul este să-ți aduni la început o rezervă de o lună. cursuri de autocunoaştere. deprinderea cunoştinţelor de operare a calculatoarelor nu trebuie să lipsească. Cu timpul vei deveni tot mai conştient de domeniul în care ai nevoie să te dezvolţi. CONTUL DE ECONOMII Nu contează dacă la început vei economisii mai puţin. investeşte constant în tine. care deşi nu arde.

mult de un an. Mare atenţie însă să nu-i cazi prada. Dă o mână de ajutor cuiva care are mare nevoie. un lucru bun ți-ar putea aduce lucruri bune în viata ta. Aceşti bani vor reflecta personalitatea ta. Conştientizează întregul din care faci parte. sau vacanțe. și vei fi mai zgârcit la început în a o dona. Acest cont se ocupă cu starea ta de sănătate fizică și mentală. Nu-l neglija că se poate întoarce împotriva ta cu demotivare. etc. apoi pentru un an. dacă îți stă la îndemână. și chiar cu boli fizice. că este un cont haraparet. Învață să donezi și fapte. Funcţie de starea de oboseală. CONTUL DE RECREERE Încearcă să-i aloci un minim de 5%. . Universul este un mediu investiţional foarte profitabil. un lucu rău. Nu are voie să depasasca contul de dezvoltare personală. Chiar dacă resursa banilor este foarte importantă pentru succesul tău. Învață să dai ceva înapoi. Poate ar trebui să fii mai atent la ce investeşti. tu eşti foarte important. donează-i. Acest cont trebuie cheltuit frecvent. valoarea și implicit succesul. îți vor crește stima de sine. și nu-ți fura singur căciula. CONTUL DE DONAȚII Dacă îți permiţi să donezi doar 10 lei pe luna. ți-ar putea crea mari probleme în timp. Se zice că primeşti de 10 ori ceea ce dai. În timp încearcă să-ți creezi rezerve pentru câteva luni. În economia succesului tău. fapte și emoţii. găseşte altceva ce poţi dona. și niciodată nu trebuie să fie mai mare de 10% 6. Aici noi investim bani. 5. Pentru cineva în nevoie pot fi foarte importanţi. Universul este foarte prolific și-ți înzeceşte aproape orice. aloca-ți bani pentru mici plăceri. și vei primi mai mult. In timp acest cont trebuie să ajung la 10% din venituri.

Sfatul lui este: Îndepărtează-te de cărțile de credit și investeşte în tine! Aceasta este formulă care te poate transforma uşor uşor într-o persoană importantă. fă-ți calculele și plăteşte preţul succesului.Warren Buffet. Dar dacă vrei să fii o persoană de succes. iar cei apropiaţi ar putea deveni nemulţumiţi de întorsătură. Mulţumesc și mult SUCCES! . sau dacă ceva nu este clar pentru tine în acest material. a trecut prin câteva recesiuni. aceasta însemna cam 37 miliarde de dolari. Poate. în 2009 a devenit cel mai bogat om din lume. Renunţă la ce e de prisos. poate fi un viciu sau poate trebuie să lucrezi o perioada mai mult. va fi să rezişti protestelor celor dragi. mai greu decât să găseşti cheltuielile ce pot fi tăiate. Cei din jurul tău vor observa schimbarea chiar înaintea ta. verifică ce consumă cei mai mulţi bani din bugetul tău și produce cel mai puţin. Voi încerca să-ți răspund sau să prind într-un articol răspunsuri pentru probleme comune. poate fi o rată. renunţă la o treapta de confort. sau să găseşti un job mai bun. la un moment dat însă a donat 80% din averea lui unei fundaţii caritabile. Succesul merită toţi banii!! Scrie-mi cum vrei să abordezi problema. dacă te ajută acest material sau care sunt problemele tale azi. o chirie. Nu întotdeauna vor reacţiona pozitiv. a avut momente critice de-a lungul dezvoltării lui. după câțiva ani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful