PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _____________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B1D6E1 - Menyatakan pengertian akidah. 1. Apakah maksud ilmu akidah dari segi bahasa? _______________________________________________________________________ 2. Nyatakan maksud akidah dari segi istilah syarak. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________

B2D6E1 - Menyatakan ciri-ciri akidah yang betul dan akidah yang salah . Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul.
Ciri-ciri Akidah yang betul Akidah yang salah

Keyakinan yang teguh terhadap kewujudan, keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Menafikan tentang keesaan dan kekuasaan Allah S.W.T. Mengamalkan kepercayaan yang bertentangan dengan al-Quran dan as-Sunnah. Menjauhkan diri daripada mensyirikkan Allah S.W.T. Kepercayaan dan keyakinan yang berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah. Melakukan perbuatan mensyirikkan Allah S.W.T. Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1

PELAJARAN 14 : KONSEP AKIDAH

Nama : _______________________________________

Tingkatan Tarikh

: __________ : __________

B2D6E2 - Menyatakan tujuan mempelajari akidah. 1. Nyatakan tiga tujuan mempelajari akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________

Instrumen 2 : Menghasilkan pantun. Contoh dari guru : Dua tiga kucing berlari; Mana nak sama si kucing belang; Mari tetapkan iman di hati; Supaya akidah tidak hilang. Contoh daripada pelajar dalam tulisan jawi : __________________________________________________ ____________________________________________________ __________________________________________________ ____________________________________________________ Disemak oleh:
B1

SKOR YANG DICAPAI:
B2 B3 B4 B5 B6

………………………………………….. ( )

( ) .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _____________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B1D6E2 . 1) ______________________________________ 2) ______________________________________ B2D6E3 – Menyatakan empat aspek akidah Islamiah. 1.. Arahan : Lengkapkan peta minda di bawah dengan jawapan yang tepat.Menyatakan sumber utama akidah Islam. Nyatakan dua sumber utama akidah Islam. ________________ _ ________________ _ ASPEK AKIDAH ISLAMIAH ________________ _ ________________ _ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….

. ( ) .PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B3D6E1 – Menyenaraikan perkara-perkara yang merosakkan akidah. Perkara yang memantapkan akidah Perkataan Contoh Perbuatan Contoh _________________________________ _________________________________ Disemak oleh: B1 ___________________________________ ___________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1. Senaraikan perkara-perkara yang boleh merosakkan akidah dari segi : a) Perkataan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ b) Perbuatan 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ c) Hati 1) _________________________________________________________ 2) _________________________________________________________ B3D6E2 – Menyenaraikan perkara-perkara yang memantapkan akidah.

1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1. ( ) . Nyatakan tiga contoh perbuatan yang boleh memantapkan akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 2..PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarihk : _________ : _________ B4D5E1 – Menyatakan perkara-perkara yang boleh memantapkan akidah. 1) ____________________________________________________________________ 2) ____________________________________________________________________ 3) ____________________________________________________________________ 3. Nyatakan tiga contoh perkataan yang boleh memantapkan akidah. Nyatakan dua usaha yang boleh dilakukan untuk memantapkan akidah melalui hati.

_________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________ SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Disemak oleh: ………………………………………….. CONTOH GAMBAR BERKAITAN “BLACK METAL” Arahan : Jawab soalan berikut berdasarkan gambar di bawah. Apakah yang sedang anda lihat? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. Adakah anda rasa perlakuan tersebut sesuai dilakukan oleh umat Islam? Ya / Tidak Nyatakan langkah-langkah yang boleh terjebak dengan gejala tersebut? 1) 2) 3) diambil untuk mengelakkan diri daripada 3. 1.PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B4D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 .

9. Saya mula melaksanakan solat fardu selepas usia baligh. Saya hanya solat 5 waktu pada waktu tertentu sahaja. Saya tidak pernah puasa Ramadan cukup 29 atau 30 hari sehingga kini. Saya sentiasa berusaha untuk memahami isi kandungan al-Quran dan hadis yang pelajari. 10. 7.. Saya sentiasa menerima segala nasihat dan teguran samada daripada ibu bapa. 5. bertabih dan berselawat.saya selalu berzikir. Setelah selesai solat. Saya solat dengan kehendak saya sendiri. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 YA TIDAK Disemak oleh: …………………………………………. Sila tandakan YA atau TIDAK pada pernyataan berikut. 8. Bil 1. 6. Saya telah melaksanakan puasa di bulan Ramadan sejak usia saya 7 tahun. Setiap hari saya membaca al-Quran. 4. Pernyataan Saya melakukan solat fardu 5 kali sehari semalam. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . 2. guru dan kawan-kawan saya.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan. 3.

Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam pelajaran. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Saya membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Saya memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan. Saya berdoa untuk menjadi orang yang berilmu. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah. Saya mengadakan perbincangan dengan rakan-rakan di sekolah tentang pelajaran..

puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Saya suka mencari ilmu. Saya menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Saya berakhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . (contoh : kuliah Maghrib. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir dan berselawat. Saya memahami al-Quran melalui guru bertauliah. Saya mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain apabila diminta. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………..PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B5D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman.

Saya boleh menyampaikan tazkirah (bimbingan agama) di sekolah atau di surau. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . (contoh : kuliah Maghrib. usrah) Saya selalu membantu muazzin (tukang azan) melaungkan azan di surau.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E1 – Melakukan perkara yang memantapkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. puasa sunat) Saya sentiasa menjauhkan diri daripada melakukan kemungkaran. masjid dan kawasan tempat saya tinggal. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. Saya akan mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya memastikan diri saya akan membaca al-Quran setiap hari. Disemak oleh: B1 Ya Tidak Kadangkadang SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau..

Saya boleh membezakan perkara yang baik dengan perkara yang buruk. Rakan-rakan sebaya menjadikan saya tempat rujukan jika ada masalah. Saya menepati jadual belajar yang telah disediakan. Saya yakin dengan ajaran al-Quran dan hadis. Saya suka membantu rakan-rakan yang dalam kesusahan. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….. Saya sentiasa berdoa untuk menjadi orang yang berilmu.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E2 – Mengawal perlakuan dan pertuturan daripada perkara yang merosakkan akidah secara berterusan dan boleh dicontohi. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya menjadi contoh dalam semua aspek termasuk pelajaran. Saya mengajak rakan-rakan membuat kebaikan. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . Saya selalu mengadakan perbincangan dengan rakanrakan di sekolah tentang pelajaran. Saya suka memberi nasihat dan dorongan jika diperlukan.

Saya suka mengajar al-Quran kepada kawan-kawan yang lain. Instrumen : Soal selidik Skor Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soalan Saya membaca al-Quran setiap hari. Saya menghadiri kelas agama yang dianjurkan oleh sekolah. Saya selalu menghadiri majlis ilmu di kawasan tempat tinggal samada di masjid atau surau. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 . berselawat dan bertasbih.. masjid dan kawasan tempat saya tinggal.PELAJARAN 15 : ASAS AKIDAH ISLAM Nama : _______________________________________ Tingkatan Tarikh : _________ : _________ B6D5E3 – Melakukan amalan-amalan sunat sebagai usaha memantapkan iman secara berterusan. Ya Tidak Kadangkadang Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. (contoh : kuliah Maghrib. usrah) Saya mengamalkan amalan-amalan sunat seperti berzikir. Saya mempamerkan akhlak yang terpuji sebagaimana saranan dalam al-Quran dan hadis. Saya sentiasa berlumba-lumba mencari ilmu. Saya mengamalkan sunnah dalam kehidupan seharian (contoh: solat Dhuha. puasa sunat) Saya tidak pernah melakukan kemungkaran (contoh: maksiat). Saya sentiasa mendalami dan memahami kandungan alQuran melalui guru berteuliah.

Iman dan Ihsan. Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Islam.PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : B1D8E1 : Menyatakan maksud islam .. Latihan 1: Jawab soalan Nyatakan maksud Muslim dan Mukmin. Pada bahasa: Islam Pada istilah: Pada bahasa: Iman Pada istilah: Pada bahasa: Ihsan Pada istilah: Tingkatan Tarikh : : __________ B2D8E1 : Menyatakan maksud muslim dan mukmin. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN . Muslim Mukmin Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. iman dan ihsan.

Tingkatan Tarikh : : __________ B4D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin.Nama : B3D8E1 – Menyenaraikan sifat-sifat muslim dan mukmin. 3. Lembaran Kerja Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul. 1. Bil 1 2 3 4 5 6 7 Pernyataan Saya datang ke sekolah untuk menuntut ilmu. Latihan 1: Jawab soalan Senaraikan tiga sifat-sifat Muslim dan Mukmin. 2. Saya berkawan dengan kawan-kawan yang berakhlak mulia. Saya beramal dengan ilmu yang saya pelajari. Saya menghadiri kursus di luar sekolah pada musim cuti sekolah untuk meningkatkan kemahiran saya. Saya merancang masa hadapan saya. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . Saya berusaha menjaga kesihatan rohani dan jasmani. SKOR YANG DICAPAI: B1 B2 B3 B4 B5 B6 Ya Tidak Disemak oleh: …………………………………………. Saya membaca al-Quran dan berzikir setiap hari..

Apakah langkah yang mungkin anda ambil? _________________________________________________________________________ 3.. 1. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Guru anda telah memarahi anda kerana anda tidak menghantar latihan pada hari yang telah ditetapkan. Apakah yang sepatutnya anda lakukan pada waktu itu? _________________________________________________________________________ 2. Apakah reaksi anda pada masa itu? _________________________________________________________________________ 5. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 16 : KONSEP MUSLIM DAN MUKMIN Nama : Tingkatan : . Kawan anda mengganggu anda semasa anda mendirikan solat. Jawab soalan yang berikut. Nyatakan cara anda menjaga kesihatan rohani dan jasmani. Bukti anda mengamalkan ilmu yang telah anda pelajari. Rohani Jasmani 4.B5D7E1 – Menunjukkan usaha mempertingkatkan diri menjadi muslim yang mukmin secara istiqamah. Anda tidak bersetuju dengan pendapat sepupu anda.

Menghormati guru-guru dan rakan-rakan yang lain terutama yang berlainan agama dan bangsa. Nyatakan rukun Iman. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : B1D7E1 – Menyatakan rukun iman. Berkawan dengan kawan yang mempunyai akhlak yang mulia. Bil 1 2 3 4 5 6 Pernyataan Sentiasa berdedikasi dan bermotivasi dalam pelajaran.Tarikh B6D7E1 – Mempamerkan imej muslim yang mukmin. Tingkatan Tarikh : : __________ .. Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh guru yang mengajar) Tandakan ( √ ) pada ruangan yang betul. Menjaga pergaulan apabila bersama rakan-rakan terutama yang berlainan jantina. Tidak membuat perkara yang sia-sia apabila tiada guru di dalam kelas. Ya : __________ Tidak Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Tidak merungut apabila menerima latihan atau kerja daripada guru.

________________________________ 4. ________________________________ 2. 5. 6..1. B2D7E1 – Menyatakan maksud rukun iman. Bil 1 2 3 4 5 6 Rukun Iman Beriman kepada Allah Beriman kepada malaikat Beriman kepada kitab Beriman kepada rasul Beriman kepada hari Kiamat Beriman kepada qadak dan qadar Disemak oleh: B1 Maksud Rukun Iman SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Nyatakan maksud rukun Iman. ________________________________ 3. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ .

Bil 1 2 3 4 Pernyataan Adakah anda percaya bahawa Allah SWT bersifat Maha Esa dan Maha Kuasa? Adakah anda percaya bahawa malaikat sentiasa memerhati gerak laku anda? Adakah anda menggunakan ayat Al-Quran sekiranya anda merasa diganggu oleh jin dan syaitan? Adakah akan ada pengganti Rasulullah SAW selepas kewafatan baginda? Disemak oleh: B1 Betul Salah SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 ………………………………………….B3D7E1 – Menyenaraikan akibat tidak mempercayai rukun iman. Bil 1 2 3 Jawapan B4D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul.Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan . LembaranKerja Tandakan( √ ) padaruangan yang betul. Senaraikan akibat tidak mempercayai rukun Iman.. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B5D6E1 .

____________________________ ____________________________ 3. 1. 3. 1. Apakah bukti anda beriman kepada Allah SWT? Sila senaraikan. Dalam seminggu. Jawab soalan yang berikut. 4.rukun-rukun iman dengan betul dan istiqamah. Adakah anda tetap akan menunaikan solat Asar? Berikan alasan anda. berapa kalikah kekerapan anda membaca Al-Quran? ____________________________________________________________ 5. 1. Senaraikan sifat-sifat rasul yang telah anda contohi dalam kehidupan anda. 1. _ ______________________ 2. Anda terlalu sibuk dengan latihan kawad kaki di sekolah sehingga kepenatan. Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 17 : RUKUN IMAN TERAS AKIDAH ISLAM Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ . 2. Berikan nama-nama surah dalam al-Quran yang anda telah hafaz. 2. 2..

adakah rakan anda ini akan menegur perbuatan anda? Pernahkan rakan anda ini meninggalkan solat atau bermain-main ketika solat? Adakah rakan anda mengamalkan sunnah Rasulullah? (contoh: membaca doa sebelum makan) Andaikan anda sedang bersiar-siar bersama rakan anda di taman dan kemudian terjumpa dompet yang berisi wang dan kad pengenalan.B6D6E1 – Mempamerkan perlakuan dan pertuturan yang menunjukkan beriman dengan rukun-rukun iman dengan betul . istiqamah dan boleh dicontohi. Adakah rakan anda menyuruh anda memulangkan dompet tersebut kepada tuannya? Pernahkah rakan anda ini menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap ibu bapanya? Ya Tidak 4 5 Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ .. Bil 1 2 3 Pernyataan Andaikan anda sedang merokok. Soal Selidik (Untuk dinilai dan ditanda oleh rakan sekelas) Tandakan( √) pada ruangan yang betul.

Bil Perkara 1 Kejadian manusia membuktikan kewujudan Allah SWT.B1D9E1 – Menyebut bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah (nyata). Nyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT. ( ) PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan : . 1. Kejadian siang dan malam membuktikan kewujudan Allah 3 SWT. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. 1. 2 Kejadian cakerawala membuktikan kewujudan Allah SWT. Allah _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B3D9E1 – Menyatakan dalil nakli tentang kewujudan Allah SWT.. ResponYa / Tidak B2D9E1 – Menyatakan dalil akli tentang kewujudan Allah SWT. Nyatakan dalil akli tentang kewujudan SWT.

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2.. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 3. ( ) . perlakuan dan keyakinan bahawa Allah SWT itu wujud. Bagaimanakah anda bersyukur melalui perkataan.Tarikh : __________ B4D8E1. 1. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Bagaimanakah anda bersyukur melalui perlakuan. Jelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah. Bagaimanakah anda melahirkan keyakinan terhadap kewujudan Allah SWT. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ B5D8E1 – Menunjukkan kesyukuran melalui perkataan. 1.Menjelaskan bukti kewujudan Allah SWT dan keesaan-Nya melalui alam syahadah.

PANDUAN INSTRUMEN PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1 PELAJARAN 18 : DALIL KEWUJUDAN ALLAH SWT Nama : Tingkatan Tarikh : : __________ B6D8E1 – Mempamerkan sikap taat kepada perintah Allah SWT dan menjauhi larangan-Nya. ( ) .. PENYATAAN Disemak oleh: B1 SKOR YANG DICAPAI: B2 B3 B4 B5 B6 …………………………………………. Pelajar sentiasa berakhlak mulia. Pelajar sentiasa menghormati ibu bapa. Pelajar sentiasa menutup aurat. PEMERHATIAN ( DIISI OLEH GURU ) BIL 1 2 3 4 5 PERKARA Pelajar sentiasa melakukan solat 5 waktu. Pelajar sentiasa menghormati guru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful