ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

2012-2013
ΑΘΗΝΑ

ΚΡΙΣΗ, ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

*ΦΡΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ.
ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Μ.Sc. Κοινωνικής Παιδοψυχιατρικής

- Συστημικός Θεραπευτής

Α) «ΤΕΧΝΙΚΕΣ» ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ( ΚΡΙΣΗ , ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ.Ά)

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (ΤΕΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΡΕΣ ΖΩΗΣ)

ΚΡΙΣΗ ( ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ, ΨΕΜΑΤΑ, ΕΜΜΟΝΕΣ

ΥΠΕΡΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (ΑΤΟΜΟ –ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ)

ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ . «ΔΙΠΛΟΙ ΔΕΣΜΟΙ», ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ
Β) Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ (ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ κ.ά)
Γ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΟΜΕΣ ΕΚΛΥΣΗΣ

ΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

*

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ
ΔΕΔΟΜΕΝΟ

Τι αριστούργημα που είναι ο άνθρωπος!
Πόσο ανώτερος στην λογική!
Πόσο μέγιστος σε ικανότητα!
Σε μορφή και κίνηση πόσο ταχύς και αξιοθαύμαστος!
Σε δράση πόσο όμοιος με άγγελο!
Σε κατανόηση πόσο όμοιος με θεό!
Η ομορφιά του κόσμου, το πρότυπο των ζώων.

η υγεία … η ψυχική… .

Υ. 2001)  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ: ∗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ∗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ∗ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ∗ Μια κατάσταση ευεξίας. μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνήθεις δυσκολίες της ζωής.ψυχική υγεία Ι.Ο. είναι σε θέση να εργάζεται παραγωγικά και να είναι ικανό να προσφέρει στην κοινότητα . όπου το άτομο αντιλαμβάνεται τις ικανότητες του.. (Π.

η παιδοψυχιατρική… .

Π.Ν. .Α.ΣΤΟΧΟΙ: ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ  ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΦΑΣΜΑ: 0-18 ΕΤΩΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ: 1961.ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Ι.  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ .

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ  ΔΙΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΘΕΣΜΩΝ.ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΙΙ.ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΥ . ΦΟΡΕΩΝ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ .

18% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ (ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΦΑΣΜΑ 0 – 18%) ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΨΥΧΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ 10 – 15% ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ .ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 14% .

ΗΛΙΚΙΑ 1-15 12-15 1-16 12-15 8.5% 21% .11&15 1-15 1-15 % ΠΛΗΘ.Π.8% 15.7% 20.0% 15.7% 12.Α. 17.* ΧΩΡΑ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΙΝΔΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑ Η.0% 22.

A. M. : American Psychiatric Association D. : Diagnostic and statistical manual of mental disorders .P.A. S.

1994  DSM-IV-TR.η εξέλιξη του D. 2000  DSM-V.. 1980  DSM-III-R.S.  DSM 1952 (αντίδραση προσαρμογής παιδική σχιζοφρένεια)   DSM 1968 (αντίδραση προσαρμογής παιδική σχιζοφρένεια προβλήματα συμπεριφοράς  DSM –III. A. 1987  DSM-IV.A.2013 (υπό δημοσίευση) . ….M..P.

* Παγκοσμίως: * 60.000 πάσχουν από Κατάθλιψη (2%) * 450.000 πάσχουν από Κατάθλιψη * 750.000 ψυχονοητικές διαταραχές (7%) * Ελλάδα: * 100.000.000 πάσχουν από Σχιζοφρένεια * 200.000.000 πάσχουν από Σχιζοφρένεια (1%) * 120.000.000 πάσχουν από ψυχονοητικές διαταραχές * .

Reaching out «H σημασία της έγκαιρης παρέμβασης» * Προβολή βίντεο του ΜΥΠ Ψυχαργώς Β’ * .

μπορεί να γίνει βίαιος και επιθετικός επαφή μ’ έναν άνθρωπο που πάσχει ψυχικά 0 Άρνηση να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου που θεωρείται άρρωστος .1η: οι ψυχικά πάσχοντες είναι επικίνδυνοι και η ψυχική διαταραχή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή 0 1η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ 0 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 0 Οι ψυχικά ασθενείς είναι βίαιοι 0 Φόβος να έλθουμε σ’ και επιθετικοί 0 Ας προσποιηθούμε ότι δεν τον βλέπουμε.

κυρίως στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία 0 Πολλοί νομίζουν. τις ακτινοθεραπείες… μόνο με τη νοσηλεία θεραπευόμαστε πραγματικά… «…ψυχοθεραπεία: όλο λόγια» «.ψυχοθεραπεία: αφορά μόνο αυτούς που αντιμετωπίζουν ελαφρά προβλήματα.2η η ψυχική διαταραχή έχει οργανική αιτιολογία 0 2η: Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ 0 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 0 «…η αληθινή θεραπεία 0 Θεραπευτική αγωγή: ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΙΤΙΑ επιτυγχάνεται με τα φάρμακα. λανθασμένα. δεν κάνει για τους πραγματικούς τρελούς» μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του πολύπλοκου ψυχιατρικού προβλήματος κι αυτός βασίζεται.. ότι η ψυχοθεραπευτική αγωγή δεν αρμόζει στους σοβαρούς πάσχοντες . για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

ακόμη και εκ μέρους λειτουργών ψυχικής υγείας 0 Άρνηση να κατανοήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου που θεωρείται άρρωστος . που δεν βοηθά σε τίποτε.3η η ψυχική διαταραχή είναι ανίατη 0 Δεν γίνεται τίποτα. γιατί τους αφήνουν να κυκλοφορούν 0 Οίκτος. δεν υπάρχει θεραπεία…» 0 μ’ ενοχλούν όταν τους συναντώ στο δρόμο: μα. και παραίτηση από κάθε προσπάθεια.

εκεί δεν σε προσέχουν 0 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 0 Καταφεύγουμε αποκλειστικά στους ιδιωτικούς φορείς. σε καταστρέφουν» 0 Στις δημόσιες υπηρεσίες πηγαίνουν οι τρελοί.4η η ιδιωτική περίθαλψη είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική από τη δημόσια 0 ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ 0 «οτιδήποτε ιδιωτικό είναι πάντα καλύτερο από το δημόσιο…» 0 «Στις δημόσιες υπηρεσίες δε σε λογαριάζουν. των οποίων όμως οι δυνατότητες είναι ανεπαρκείς ή περιορισμένες .

στο μέτρο που εμφανίζεται ότι ανήκει στην τάξη του πεπρωμένου 0 σταδιακά γίνεται πλαίσιο αναφοράς του ίδιου του μειονεκτικού ατόμου.Χαρακτηριστικά στιγματισμού 0 είναι απλουστευτικός 0 είναι περιοριστικός 0 διαρκεί και μετά τις ενδεχόμενες εξελίξεις του ατόμου 0 είναι ακινητοποιητικός. στο μέτρο που η ενσωμάτωσή του περνάει από τη συμμόρφωσή του προς τον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι .

ή να νομίζει κάθε φορά ότι του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. είναι : Ιδού άλλη μία κρίση!.. ∗ …και το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ο κοινός θνητός είναι ή να εκπαιδευτεί να «διαβάζει» καταλλήλως τις κρίσεις.«η…κρισιολογία είναι η ραχοκοκαλιά της Ιστορίας…» Τζαβάρας Αθ. στις αρχές του 21ου αιώνα.. με υφέσεις. ∗ …η πιο απλή προσέγγιση που μπορούμε να κάνουμε είναι σήμερα. να αντιμετωπίζει δηλαδή τη ζωή ως μια εναλλαγή κρίσεων.. Καθηγητής Ψυχιατρικής 2012. όπως θα έλεγαν οι Γαλάτες…» .

από την αδυναμία του ατόμου να τη χειριστεί με τις συνήθεις μεθόδους που χρησιμοποιεί. και από την πιθανότητα να προκύψει (λόγω αυτής της κατάστασης) ένα ριζικά διαφορετικό αποτέλεσμα. κυρίως. SlaiKeou (1990) ∗ Προσωρινή κατάσταση αναστάτωσης και αποδιοργάνωσης που χαρακτηρίζεται. θετικό ή αρνητικό .ΚΡΙΣΗ Ι.

------- Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕIΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (Brock. ανεπάρκειας. -------Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ.ΚΡΙΣΗ ΙΙ. αίσθηση έλλειψης βοήθειας ∗ απώλεια ελέγχου και αδυναμία προσαρμογής ή αποδοχής της κατάστασης. άγχους. σύγχυσης. ∗ Κατακλυσμός από συναισθήματα εξάντλησης. ∗ Το άτομο χάνει προσωρινά την ψυχική του ισορροπία (Caplan. ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΜΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ. Sandoval &Lewis. 2001) . 1964) -------ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ή ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.

ά ∗ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΙΑΙΟΣ Ή ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ . ∗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΑΜΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ κ.ΚΡΙΣΗ IIΙ.

.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΙΙ. ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ .

.

διάστημα 1970-2006 . ∗ STUCKELER et al (2008)  Σκοπός: α) ο τρόπος που οι οικονομικές μεταβολές επηρέασαν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη β) ο τρόπος περιστολής των δυσμενών επιπτώσεων  Δείγμα: 26 χώρες.ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Ι.

ενεργά προγράμματα στήριξης αγοράς εργασίας άνω των 190 δολ.  Αποτελέσματα: 1. τα τροχαία ατυχήματα.ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΙΙ./άτομο/έτος. ελαττώθηκαν κατά 1. η αύξηση της ανεργίας δεν είχε επίπτωση στα ποσοστά αυτοκτονιών 1. Stuckler et al. 2008 . αύξηση της ανεργίας άνω του 3% αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 4% (σε ηλικίες ως 65 ετών) 3.4% 5.8% 2. αύξηση 0. αντίθετα.8% στις ανθρωποκτονίες 4. αύξηση της ανεργίας κατά 1% αντιστοιχεί σε αύξηση στις αυτοκτονίες κατά ο.

.

χωρίς όμως να αποδίδει  ΣΤΕΛΕΧΗ ∗ Αύξηση αποχωρήσεων των ταλαντούχων . ΠΗΓΗ: EU Conference. “Promotion of Mental Health and Well Being in Workplace”  ΑΠΟΥΣΙΕΣ: ∗ Αύξηση του ποσοστού ως και δύο φορές  ΑΠΟΔΟΣΗ: ∗ Μείωση παραγωγικότητας και ποιότητα δουλειάς  ΗΘΙΚΟ: ∗ Χαμηλό αλλά και μείωση δέσμευσης εργαζομένων προς την επιχείρηση  ΩΣΕΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ∗ Αύξηση ως και τέσσερις φορές του φαινομένου που θέλει τον εργαζόμενο φυσικά παρόντα.Το ψυχογράφημα στην εργασία Ι. Berlin 2011.

Berlin 2011. ΠΗΓΗ: EU Conference.Το ψυχογράφημα στην εργασία ΙΙ. “Promotion of Mental Health and Well Being in Workplace”  ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ∗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ «ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΟΣ» (LAYOFF SURVIVOR SYNDROME) Θλίψη για τους συναδέλφους που απολύθηκαν Θυμός για τη διοίκηση Φόβος ότι σύντομα θα έλθει και η δική του σειρά .

.ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ άραγε υπάρχουν στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης.. οι αποζημιώσεις) .  Προστατευτικά για την ψυχική υγεία των εργαζομένων αποτελούν : ∗ Το πνεύμα δικαιοσύνης ∗ Η έγκαιρη ενημέρωση ∗ Οι διευκολύνσεις (άδειες άνευ αποδοχών.....

ά ∗ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ∗ Η ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ .«ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ κ. ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ.ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ∗ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ. ΟΙ ΑΥΤΟΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ .«ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ» .

∗ στην ηδονή. ∗ στην προς τα εμπρός φυγή… .Α) ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ι. ∗ στην πίεση. θέλει να «σωθεί» εδώ και τώρα. ∗ στο άγχος. γρήγορα και δίχως πόνο κάθε φορά που αλλάζουν οι περιστάσεις. ∗ Το υπερνεωτερικό άτομο θέλει: να ζει καλύτερα στο παρόν.  Αρέσκεται: ∗ στην υπερβολή: ∗ στην κατανάλωση. δημιουργεί εξ’ αρχής δεσμούς χαλαρούς. ΤΟ ΥΠΕΡΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΑΤΟΜΟ ∗ Η κοινωνία με τους ραγδαίους ρυθμούς αλλαγής. ώστε να μπορούν εύκολα να λύνονται εύκολα.

∗ Απόλαυση.  ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ «ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ»: ∗ Ο ανταγωνισμός. ∗ Η βία. ΟΛΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ . Η ΥΠΕΡΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΟΛΗ.ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΙ. ∗ Το κέρδος. ∗ Οι πολιτικές προσωπικότητες… ∗ «ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ»… ∗ «ΥΠΕΡΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»… ∗ «ΥΠΕΡΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ»… ∗ «ΥΠΕΡΠΡΟΕΔΡΟΥΣ»… ∗ «ΥΠΕΡΠΑΙΔΙΑ»… . ΣΤΑ ΑΚΡΑ.

.

.

. ΗΠΑ ΝewScientist.2012  2009: ένας στους δύο φοιτητές θεωρούσε ότι έχει κοινωνική αυτοπεποίθηση υψηλότερη από τον μέσο όρο 1966: ένας στους τρεις φοιτητές πίστευε το ίδιο  1980-2009: ένας στους εννέα Αμερικανούς άνω των 12 ετών παίρνει αυτή τη στιγμή αντικαταθλιπτικά (αριθμός τετραπλάσιος από το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980).Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών Αταλάντα .

ΟΙ «ΠΟΡΤΕΣ»:ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ Dan Ariely.Τ. Καθηγητής Συμπεριφορικών Οικονομικών.ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΙΙ. 1941 . Ο ΦΟΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 2008 «ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙ ΑΝΡΘΩΠΟΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ. ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΤΟΥΣ» ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ.Ι.. Μ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2. ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ 3. ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ .. ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ 4..α.ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ…ΣΤΟ ΨΕΜΑ… ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αφενός ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ και ΧΡΗΖΟΥΣΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και αφετέρου κατά βάση ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ 1.

ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ…ΣΤΟ ΨΕΜΑ… ∗ Οι ανώτεροι οργανισμοί είναι ικανοί να μαθαίνουν μέσω της μεθόδου της δοκιμής και του σφάλματος. ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΕ ΘΕΤΙΚΕΣ ..β. ΕΜΜΟΝΗ ΩΣ ΕΑΝ Η ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.. πως μπορεί να λυθεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. ∗ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ.

.γ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ…ΣΤΟ ΨΕΜΑ… ∗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΛΛΟΙΩΣΗ (ΨΕΜΑ) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ..

τα ακούσια λάθη στις έρευνες της Ιατρικής και της Βιολογίας. διπλασιάστηκαν…. 2010 ∗ ….οι σκόπιμες παραποιήσεις είναι κατά επτά φορές περισσότερες… .. ∗ ….το λάθος … και το ψέμα στην επιστήμη… & την πολιτική. μεταξύ 2004-2009. ∗ Journal of Medical Ethics.

παρωτίτιδα) ∗ Lancet.R.R. 1998 ∗ To Εμβόλιο M.M. Ερυθρά. (Ιλαρά.το ψέμα… Αντριου Γουέικφιλντ & το εμβόλιο M.M. (Ιλαρά. Ερυθρά. Παρωτίτιδα) αιτία του Αυτισμού ∗ 12 χρόνια μετά: είχε αποκρύψει ότι πολλά παιδιά είχαν εμφανίσει αυτισμό πριν τη λήψη του εμβολίου .

η Δ.Π.Ε.Ιατρικά εμμονές/λάθη/ψέματα… ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ Τα φάρμακα Οι χειρουργικές/καισαρικές επεμβάσεις… Η δυσλεξία Το σύνδρομο Asperger. Το DSM V: τα θυμωμένα παιδιά….Υ. τα ντροπαλά παιδιά… .

το ψέμα… Ενρίκο Φέρμι. Νόμπελ φυσικής 1938 υπερουράνια στοιχεία: το «μουσολίνιο» .

BATESON (1954) ΣΤΟΥΣ «ΔΙΠΛΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ» ΘΕΣΜΩΝ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ . ΤΟΥ G.Β) ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ  ΔΙΠΛΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ∗ ΑΠO «ΤΟΝ ΔΙΠΛΟ ΔΕΣΜΟ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ.

ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Ι.. 1920) στο κύτταρο.  Ομοιόσταση= ορθή λειτουργία. την πολιτική.B. την οικογένεια. = τάξη. την κοινωνία  Πρόκειται για ιδιότητα που επιτρέπει σε ένα σύστημα να παραμείνει σταθερό και σε σταθερή κατάσταση δια μέσου του χρόνου. (Cannon W.  Ομοιόσταση (= υπερλειτουργία)  ακαμψία  δυσλειτουργία  ΟΜΟΙΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ .

ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΙΙ. την πολιτική ∗ Η ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ∗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. την οικογένεια. 1920) στο κύτταρο. (Cannon W.. ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΕΜΜΟΝΗΣ (δεν «προβλέπει» το ενδεχόμενο μετάβασης σε νέες. δημιουργικές καταστάσεις…) . ∗ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΑ. την κοινωνία.B. απρόβλεπτες.

BATESON GREGORY (1904 – 1980) Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ. ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ .

ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΕΝΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ∗ 2. Ο ΛΗΠΤΗΣ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΕΔΙΟ .ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ «ΔΙΠΛΟΥ ΔΕΣΜΟΥ» G. Palo Alto. 1956. αλλά πρέπει να την παρακούσει για να τις υπακούσει! ∗ 1. ΣΕ ΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ∗ 3. Η ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ Ή ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. ∗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΔΟΞΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ (paradoxical injunction) μορφή επικοινωνίας στην οποία κανείς πρέπει να υπακούσει. Bateson.

ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ . Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥ G.BATESON. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ!!!!!!!!! ∗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ: ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ∗ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΩ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ «ΠΕΘΑΝΟΥΝ»! ΔΕΝ ΞΕΡΩ….«ΔΙΠΛΟΣ ΔΕΣΜΟΣ»: ΣΤΗ ΔΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 2012 ∗ Ο ΔΥΝΑΤΟΣ AΛΛΟΣ : Ο ΘΕΣΜΟΣ.

.

Υ.Ο.) ΟΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ 2020 Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 2Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ .προμνημονιακή εποχή (Π.

χαρακτηριστικά Α) στη ψυχοπαθολογία προέχουν οι διαταραχές του συναισθήματος Β) έχουν φασική πορεία με «επεισόδια» νόσησης και περιόδους φυσιολογικού συναισθήματος Γ) τα επεισόδια νόσησης ανήκουν γενικά σε δύο βασικούς τύπους (μανιακό και καταθλιπτικό) Δ) η πορεία της νόσου λαμβάνει τρεις κύριες κλινικές μορφές (διπολική διαταραχή. δυσθυμία) .ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ι. μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

ΤΥΠΟΣ ΙΙ. ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΤΑΧΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΦΑΣΕΩΝ  Γ) ΔΥΣΘΥΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ . μορφές  Α) ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΜΟΝΟΠΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ  Β) ΔΙΠΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΥΠΟΣ Ι.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙ.

13. 1999 & 2001)  Προστατευτικά γονίδια: υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου νόσησης  Πιθανά εμπλεκόμενα Χρωμοσώματα 4.10.  ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Οικογενειακή προδιάθεση για την εμφάνιση διπολικής διαταραχής.12.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙΙ. αλλά μικρότερη για την εμφάνιση μείζονος κατάθλιψης (ΠΙΝΑΚΑΣ)  μελέτες διδύμων δείχνουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ συγγενών. οι γενετικοί παράγοντες αυξάνουν την ευαισθησία σε αρνητικές εμπειρίες ζωής.11. αιτίες α.Χ .5. ενώ σε άλλες αυξάνουν την τάση για αρνητικές εμπειρίες (Silberg et al.21.

ΝΤΕΤΕΡΜΙΝΙΣΜΟΣ &ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ENGLAND . 2003 Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΉ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ STEVEN ROSE. BRAIN & BEHAVIOUR RESEARCH GROUP. ΧΑΪΔΕΛΒΕΡΓΗ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ.ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΓΟΝΙΔΙΑ.

 ΝΕΥΡΟΜΕΤΑΙΒΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ. νορεπινεφρίνης) και η αποκατάσταση της νευρομεταβιβαστικής αυτής έλλειψης είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η θεραπεία της. ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ.  Η κατάθλιψη αποτέλεσμα ελάττωσης της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό. ΝΕΥΡΟΑΝΑΤΟΜΙΑ  Η κατάθλιψη αποτέλεσμα της ελάττωσης της μονοαμινεργικής νευρομεταβίβασης (σεροτονίνης. αιτίες β.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙΙ.( νευροαπεικονιστικές τεχνικές δείχνουν μείωση του όγκου τους …)  Η κατάθλιψη σχετίζεται με κάποιου βαθμού υποκλινικό υποθυροειδισμό .

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙΙ. ΑΝΕΡΓΙΑ 2. ΔΙΑΖΥΓΙΟ 3. ΠΕΝΘΟΣ 4. ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΝΕΟΥΣ 4. ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ .  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 1. αιτίες γ. ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ (πρώιμες αρνητικές εμπειρίες) ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΟΝΕΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ/ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΔΑΥΛΙΣΗΣ» (kindling) Κάθε επεισόδιο «ανοίγει» τον δρόμο για το επόμενο------ δεν είναι απαραίτητη η παρουσία εξωτερικών γεγονότων για την υποτροπή  «νευρωνικές μνήμες» (νέες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων- ενεργοποίηση νέων επεισοδίων .

 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Α) ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ  Αυστηρό και αμείλικτο ΥΠΕΡΕΓΩ  Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα της στροφής προς εαυτό των συναισθημάτων εκείνων τα οποία κατευθύνονταν προς κάποιο απολεσθέν αντικείμενο αγάπης.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙΙ.  Η αδυναμία χειρισμού των συναισθημάτων απώλειας του αντικειμένου αγάπης οφείλεται στην προβληματική σχέση που θεωρείται ότι υπήρχε με την μητέρα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. η οποία «δεν επέτρεψε» την αποτελεσματική επεξεργασία του αποχωρισμού που συντελείται φυσιολογικά όταν το παιδί συνειδητοποιεί ότι αποτελεί ξεχωριστό άτομο από αυτήν.  Το αντικείμενο μπορεί να είναι πρόσωπο. κατάσταση ή κάτι το άψυχο ενώ η απώλεια μπορεί να είναι αληθινή ή φαντασιωσική. αιτίες δ. σχέση. .

που αφορά όχι μόνο φυσική απουσία της μητέρας (διεργασίες πένθους.  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Α) ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  Τα συναισθήματα που στρέφονται προς τον εαυτό περιλαμβάνουν και αρνητικά συναισθήματα (οργής και μίσους). 1984 . όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση. οι ενοχές και ο αυτοκαταστροφικός ιδεασμός.  Πάντα μια πρώιμη εμπειρία απώλειας. οι ιδέες αναξιότητας. αιτίες ε. τα οποία είναι υπεύθυνα για τις εκδηλώσεις της κατάθλιψης.) (Βοwlby.ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΧΕΣ ΙV. 1973) αλλά κάθε κατάσταση απαραίτητη για την ψυχολογική ισορροπία του ατόμου (Τσανίρα.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΙΙΙ. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΠΑΡΑΜΟΡΦΟΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ  Σημαντικό όχι μόνο προηγούμενες κακές εμπειρίες αλλά κυρίως ο τρόπος που τις αντιλαμβάνεται και τις επεξεργάζεται. . 2004)  Το άτομο που φέρει τέτοιες γνωσίες τείνει να υπερεκτιμά και να θεωρεί διαχρονικές και σίγουρες τις ενδείξεις που τις υποστηρίζουν. το περιβάλλον (εχθρικό) και το μέλλον (χωρίς ελπίδα). αιτίες στ. 1979. ενώ απορρίπτει ως περιστασιακές όλες τις καταστάσεις που αντιτίθενται σε αυτές. (Beck. οι οποίες αφορούν τον εαυτό (αναξιότητα).  ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  Β) ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΘΕΩΡΙΑ  Η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα παραμορφομένων «γνωσιών» (ριζομένων ιδεών) του ασθενούς.

όπως επιλεκτική προσοχή στα αρνητικά χαρακτηριστικά των γεγονότων. .ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Η μελέτη της γνωσιακής λειτουργίας καταθλιπτικών παιδιών έδειξε ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν : ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤA Οι έφηβοι με κατάθλιψη παρουσιάζουν ποικιλία γνωστικών λαθών. Al. . 1966). ενώ τείνουν να αποδίδουν τα θετικά γεγονότα σε ασταθείς εξωτερικούς παράγοντες (Vostanis et.

ΧΑΡΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ . ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ α.

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ β. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ .

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ .

5-9% γυναίκες Επιπολασμός σε σωματικές παθολογίες  Εξωτερικοί ασθενείς: 5-10%  Νοσηλευόμενοι ασθενείς: 8-15%  Καρκινοπαθείς: 50% . Πιθανότητα εμφάνισης στη ζωή:  Άντρες: 5-12% (υποτροπιάζουσα: 2-8%)  Γυναίκες: 10-25% (υποτροπιάζουσα 4-8%) Επιπολασμός (σημείου):2-3% άντρες.επιδημιολογία α.

επιδημιολογία β.5-3 φορές συχνότερη στους βιολογικούς συγγενείς πρώτου βαθμού ατόμων μ΄ αυτήν τη διαταραχή απ΄ ότι στον γενικό πληθυσμό .  μέση ηλικία έναρξης: περίπου 25 ετών  υψηλότερη συχνότητα: 25-44 ετών  μείωση μετά τα 65  ίδια συχνότητα σε αγόρια και κορίτσια στην προεφηβική ηλικία  Οικογένεια: 1.

συμπτώματα α.:
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
ΑΝΗΔΟΝΙΑ
ΑΓΧΟΣ

συμπτώματα β:

ΦΥΤΙΚΟ (ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ
ΚΟΠΩΣΗ, ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ (ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)
ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ (LIBIDO)
ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ

: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΗΜΠΟΡΙΑ. ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Ή ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ .συμπτώματα γ.

ΠΑΡΑΛΗΡΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΛΠ) .ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ – ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΧΗΣ Ή/ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΨΥΧΩΣΗ (ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ.συμπτώματα δ.: ΣΚΕΨΗ .

κ. ΕΜΕΤΟΣ ΜΥΪΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ.ά. ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ. .συμπτώματα ε.: ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΑ. ΠΡΟΚΑΡΔΙΟ ΑΛΓΟΣ ΥΠΕΡΠΝΟΙΑ.

.

.

* χαρακτηριστικό Κατάθλιψη Δυσθυμία Καταθλιπτική διάθεση ναι Ναι Βαρύτητα των συμπτωμάτων βαριά Ήπια προς μέτρια Έκπτωση λειτουργικότητας Συχνή Λιγότερο συχνή Ψύχωση Μπορεί να υπάρχει Δεν υπάρχει Εμμονή των συμπτωμάτων Παρόντα σχεδόν κάθε μέρα Συνήθως κυμαίνονται Διάρκεια των συμπτωμάτων Σχεδόν κάθε μέρα για δύο εβδομάδες Τον περισσότερο καιρό για δύο χρόνια .

σαφώς χειρότερη η διάθεση τις πρωινές ώρες καλύτερη διάθεση τις πρωϊνές ώρες Ημερήσια διακύμανση διάθεσης ΙΙ βελτίωση απογευματινές /βραδινές ώρες επιδείνωση τις απογευματινές/βραδινές ώρες προέλευση Βιο-ψυχο-κοινωνικό« φαινόμενο άμεσο απότοκο γεγονότων ζωής ανταπόκριση ανταποκρίνεται σε δεν ανταποκρίνεται σε ευχάριστα περιβαλλοντικά ευχάριστα περιβαλλοντικά ερεθίσματα ερεθίσματα ποιότητα συναισθήματος αίσθημα «διαφορετικής» ποιότητας το πριν και μετά συναίσθημα ποιότητας .* χαρακτηριστικό κατάθλιψη καταθλιπτική διάθεση Ημερήσια διακύμανση διάθεσης Ι.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ .

διαφέρουν οι περιγραφές των εκπαιδευτικών και των γονέων . βασική κοινή παραδοχή ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο χαρούμενη και ευχάριστη περίοδος της ζωής 2. απελπισίας και απόγνωσης 3.Γιατί δεν ήταν αποδεκτή η ύπαρξη κατάθλιψης στα παιδιά 1. το παιδί έχει αδυναμία να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματα θλίψης.

4-2.1. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ12 ΕΤΩΝ: 0.5% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: ΙΔΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΕΤΩΝ: 10-13% ΑΓΟΡΙΑ-ΚΟΡΙΤΣΙΑ: ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Σε κλινικούς πληθυσμούς έχει υπολογιστεί ότι 1 στα 5 παιδιά που παραπέμπονται σε ψυχιατρικά τμήματα παρουσιάζει .

2. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΥΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ 30-80% ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΧΕΣ 60-80% ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΧΕΣ 34% .

ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ Γ. ΦΤΩΧΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ . ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Α.3. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Ι. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΤΟΝΙΑ Β.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ 2. ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 4. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΙΙ. ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΗΛΙΚΙΑ 1.4. ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ 3. ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ .

 ΕΦΗΒΕΙΑ 1. 3. ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΤΗΤΑ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΟΒΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ . 2. 6.5. 4. 5. ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΙΙΙ.

Τα συμπτώματα δεν εξηγούνται καλύτερα ως Πένθος. . ή μια απόπειρα αυτοκτονίας ή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για αυτοκτονία Τα συμπτώματα δεν πληρούν τα κριτήρια για Μεικτό επεισόδιο. Τα συμπτώματα προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική ενόχληση ή έκπτωση στον κοινωνικό. σχεδόν κάθε μέρα (όπως φαίνεται είτε με υποκειμενική εκτίμηση είτε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις άλλων) σημαντική απώλεια βάρους όταν δεν κάνει δίαιτα ή αύξηση βάρους (π. επαγγελματικό ή άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας. υποθυρεοειδισμός). υποτροπιάζων αυτοκτονικός ιδεασμός χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.χ. φαίνεται δακρυσμένος).DSM – IV-TR: ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MEIZON KATAΘΛΙΠΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Α. σχεδόν κάθε μέρα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: σε παιδιά και εφήβους μπορεί να είναι ευερέθιστη διάθεση Έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας.χ. αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε μέρα (που την παρατηρούν άλλοι. 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Β. Τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα είναι είτε (1) καταθλιπτική διάθεση είτε (2) απώλεια του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης. ουσία κατάχρησης. δηλ. όπως φαίνεται είτε με υποκειμενική αναφορά (π. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: στα παιδιά λάβετε υπόψη τη μη πρόσληψη του αναμενόμενου βάρους. αυτοκτονικό ιδεασμό. Πέντε (ή περισσότερα) από τα παρακάτω συμπτώματα έχουν υπάρξει κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 2 εβδομάδων και αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στην προηγούμενη λειτουργικότητα. νοσηρή ενασχόληση με αναξιότητα. νοιώθει λυπημένος ή άδειος) είτε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των άλλων (π. όχι απλά υποκειμενικά αισθήματα ανησυχίας ή επιβράδυνσης) κόπωση ή απώλεια ενέργειας/ενεργητικότητας σχεδόν κάθε μέρα αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ή απρόσφορης ενοχής (που μπορεί να είναι παραληρητικά) σχεδόν κάθε μέρα (όχι απλώς αυτομομφή ή ενοχή για το ότι είναι άρρωστος) ελαττωμένη ικανότητα του ατόμου να σκεφθεί ή να συγκεντρωθεί ή αναποφασιστικότητα σχεδόν κάθε μέρα (είτε με υποκειμενική εκτίμηση είτε σύμφωνα με τις παρατηρήσεις άλλων) υποτροπιάζουσες σκέψεις θανάτου (όχι απλώς φόβος θανάτου). Ε.χ.χ. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται στα άμεσα φυσιολογικά αποτελέσματα της δράσης μιας ουσίας (π. Γ. μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 2 μήνες ή χαρακτηρίζονται από έντονη λειτουργική έκπτωση. μεταβολή περισσότερο από 5%του βάρους του σώματος σ’ ένα μήνα) ή ελάττωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν κάθε μέρα. ψυχωτικά συμπτώματα ή ψυχοκινητική επιβράδυνση.χ. Καταθλιπτική διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. φάρμακο) ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π. Δ.

αλλαγές ρόλου στη ζωή. καθοδήγηση στις καθημερινές ανάγκες) ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ της φύσης. που θεωρούνται σχετιζόμενες με την κατάθλιψη ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (τεχνικές υποστηρικτικής ψυχοθεραπείας)  Σωστότερη χρήση των φαρμάκων  Καλύτερη συμμόρφωση με την αγωγή  Λιγότερες υποτροπές  Πρώιμη αναγνώριση των πρώτων σημείων υποτροπής ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ & ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ . διαπροσωπικές διαμάχες.) ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ενθάρρυνση. ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΝΩΣΙΑΚΗ (μεταβολή των παθολογικών πεποιθήσεων που αφορούν την άποψη του ασθενούς για τον ΙΔΙΟ.ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ι. των χαρακτηριστικών και της πορείας της κατάθλιψης ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ διαπροσωπικών προβλημάτων (πένθος. τον ΚΟΣΜΟ και το ΜΕΛΛΟΝ του. απώλεια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ.  Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ .

.

μπορείς να καταστρέψεις το παρόν ανησυχώντας για το μέλλον… * .δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν.

ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ… * 2ΟΣ ΝΟΜΟΣ:(ποιότητα) Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.* 1ΟΣ ΝΟΜΟΣ: (ποσότητα) Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ. ομελέτα που δεν ξαναγίνεται αυγό. απομονωμένες μηχανές αδρανοποιούνται) * . καμένο καύσιμο.χ. όλα τα πεσμένα κέρματα «κορώνα»  Ο 2ος ΝΟΜΟΣ καθορίζει ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΟΧΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ (π. ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ * ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ – Η ΤΑΞΗ ΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΑΞΙΑ  Πρόκειται για μια πιθανολογική πρόταση: π. ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ.χ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ.

μέχρι τα ΔΕΝΤΡΑ και τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΝΤΑ. προσλαμβάνουν ενέργεια από το περιβάλλον τους και τη χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την οργάνωσή τους. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί . ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ. αλλά η τάξη στις διάφορες μορφές ζωής διατηρείται με την αύξηση της εντροπίας κάπου αλλού! Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ.* Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ «ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ: ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. από τα ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ. * . ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Η ΕΝΤΡΟΠΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ.

* .

* Η φυσική των διαδικασιών μακράν της ισορροπίας μελετά τις διαδικασίες έκλυσης. που χαρακτηρίζονται από τη χρονική μη αναστρεψιμότητα * Ενώ στην ισορροπία και πλησίον της ισορροπίας οι νόμοι της φύσης ισχύουν για όλα τα συστήματα. μακράν της ισορροπίας αναπτύσσονται νέες χωροχρονικές δομές * Διακυμάνσεις - αστάθεια - διακλαδώσεις- νέες δομές * Αυτοοργάνωση * Δομές έκλυσης * .

Στη φυσική και τη χημεία τα γεγονότα συνδέονται με διακλαδώσεις (σχ. 2.3)
Η εμφάνιση δομών μακράν της ισορροπίας ακολουθεί πάντοτε σημεία
διακλάδωσης. (σχ. 2.3)

Σε αυτά τα σημεία η επιλογή της διαδρομής εξαρτάται από τις διακυμάνσεις
(σχ. 2.5)

Στην Κοινωνία μας βρίσκεις πολλά σημεία διακλάδωσης, πολλά γεγονότα.

*

* η ισορροπία μιας χημικής αντίδρασης:
*(Α)
(χ)
(Β)
αρχικά προϊόντα)

ενδιάμεσα προϊόντα

τελικά προϊόντα

*«λεπτομερές ισοζύγιο»: ο λόγος Α/Β λαμβάνει μια καθορισμένη τιμή , που αντιστοιχεί στο
μέγιστο της εντροπίας

* Αν εκτρέψουμε προοδευτικά το λόγο
απομακρύνεται από την ισορροπία

(Α)/ (Β) από την ισορροπία, το σύστημα

* Τι θα συμβεί στα ενδιάμεσα προϊόντα (Χ) ; υπάρχουν πολλές δυνατότητες:
* Μόνο μία αντιστοιχεί στην κατάσταση ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ:
ΕΙΝΑΙ Ο «ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ»

*

.

.

 ΠΕΡΑ ΑΠO ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ: * ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ: οι ζωντανοί οργανισμοί μακριά από την ισορροπία έχουν την τάση να αλλάζουν τη δομή τους και να κινούνται προς ανώτερα επίπεδα οργάνωσης πολυπλοκότητας ΚΑΙ ΤΑΞΗΣ ή/και ΑΤΑΞΙΑΣ ΌΤΑΝ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΙΜΗ.ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ. ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ…. ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ.  ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΜΟΙΟΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ * . ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ….

αλλά και την ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ αυτών των στοιχείων. Τα έμβρια όντα ΠΑΡΑΓΟΥΝ και ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ συνεχώς. αυτοδιατηρούνται.Αυτόνομες διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τα ζωντανά συστήματα. Σε ένα «αυτοποιητικό» σύστημα όλες οι αλλαγές υποτάσσονται σε αυτό το στόχο. αυτορρυθμίζονται. ΒΑΣΙΚΟ: η έννοια της αυτονομίας : τα ζωντανά συστήματα αυτοδημιουργούνται. όχι μόνο τα ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τους. ΤΑ ΑΥΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ * . με στόχο τη διατήρηση της ίδιας οργάνωσης και την αναπαραγωγή του εαυτού.

όποια μέτρα εξαναγκασμού και να χρησιμοποιεί κάποιος . να καθοδηγηθούν απεριόριστα από αυτές Ο Α δεν μπορεί να καθορίσει μονομερώς τι θα κάνει. να διαμορφωθούν. δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να αγαπήσει έναν άλλο ή να ζήσει μαζί του «οικοιοθελώς και ευχαρίστως» * . όμως δεν μπορούν να επηρεαστούν. * * Τα ζωντανά συστήματα: μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το περιβάλλον τους ( να «ακούνε». τι θα βιώσει και τι θα σκεφτεί ο Β: ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ : ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ Π. να επεξεργάζονται).χ.

.

*Στα σημεία «διακλάδωσης» συμβαίνουν γεγονότα που εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις * Όπως λίγα σωματίδια μπορούν να αλλάξουν τη μακροσκοπική οργάνωση στη φύση. * Οι δράσεις μεμονωμένων ατόμων θα έχουν ΠΑΝΤΟΤΕ κάποιο νόημα. έτσι ακριβώς και ο ρόλος του ατόμου στην κοινωνία σήμερα γίνεται σημαντικός παρά ποτέ. * .

ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΌΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΗ Ή ΜΑΤΑΙΗ∙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΡΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕIΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ. * . ΑΛΛΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

*Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν βρει το κουράγιο να χάσει από τα μάτια του την ακτή… * .

ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ! .χ. * «ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ» ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ π. ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ! * ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ π.τι φυτρώνει ανάμεσά τους.Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν την ιδιότητα μεγεθύνουν ό.χ.

ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΠO ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓIΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… * . ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ.* Η ζωή είναι μια συνεχή εναλλαγή κρίσεων… ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΏΝ.

.

Sc. Κοινωνικής Παιδοψυχιατρικής MSc. ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Γ Ν.Sc.Ψ.Σ. – Κ.Υ. Διοίκηση Οργανισμών Υγείας .Υ. Διοίκησης Δομών Υγείας Μ.ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ «ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΙΩΠΟΥΝ: Πρακτικές Πρόσβασης σε Δύσκαμπτα Διοικητικά Συστήματα ΦΡΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΥΘΥΝΤΗΣ Ε. «ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Συστημικός Θεραπευτής – EFTA Οικογενειακή θεραπεύτρια M.

επιθετικότητα. παράλογες σκέψεις) αναλογιστείτε τις προσωπικές αποφάσεις και ευθύνες εστιασθείτε σε αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή σας (οικογένεια. συγκεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε (μόνο * * αυτά μπορείτε να επηρεάσετε και να τα προσαρμόσετε) απευθυνθείτε σε Ψυχολόγο για να μιλήσετε γι’ αυτά που σας απασχολούν. παιδιά. φίλοι. ένταση . χόμπι. σύντροφος. στραφείτε σε πνευματικές πηγές που μπορούν να σας τροφοδοτήσουν * . παραμελημένα ενδιαφέροντα). Θα βοηθήσει ακόμα και μια κουβέντα αυτογνωσίας ή μια στροφή στην εσωτερικότητά σας.όχι στον πανικό (= άγχος. Δώστε χρόνο σε όλα αυτά. μείωση λήψης * αποφάσεων.

*Τίποτα

δεν είναι σίγουρο στη ζωή,
εκτός από τον θάνατο,
τους φόρους και
το δεύτερο νόμο θερμοδυναμικής…

* ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ

«ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ» ΤΗΣ ΖΩΗΣ

* ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ .

* ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ… .

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ «ΟΔΗΓΟΥΝ» ΣΕ ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ… .

.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ»… .

…ζούμε όλοι κάτω από τον ίδιο ουρανό αλλά δεν βλέπουμε τον ίδιο ορίζοντα… Ευχαριστώ πολύ !!! .

2012 .. Η πληροφορία. εκδ. Ελληνικά Γράμματα. εκδ. Αθήνα. μτφρ. Miola . Τσαλίκογλου Φ. 1997. Αθήνα. Prigogine I. Νίκας. 1973.. 1979. Αθήνα.526:6-10. Νardone G.. Η ζωή είναι επίλυση προβλημάτων. trd. 6:70.. Ο αντίκτυπος του εξαιρετικά απρόβλεπτου. Το Υπερνεωτερικό υποκείμενο. Watzlavick P. Αθήνα.. Σακελλαρίου. J. 2011. Varela F. Ο Μαύρος Κύκνος.Διονύσιος των Συρακουσών: Ο πατέρας της υποτίμησης του νομίσματος. 2010.. Η Γνωσιοθεωρία του Επίκουρου. Strateghi del potere. Fowler J. Μελάνι. Κλινική Ψυχιατρική . Η Ιστορία των Ιδεών στη Φυσική . Σουλτάνη. Η απειλή της ψυχικής υγείας σήμερα. «Ιστορία». Πασσά Β. Κάτοπτρο.. G... Bateson. Κάτοπτρο.Η γλώσσα της αλλαγής. Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: μια νέα ευκαιρία ψυχιατρικοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων ή μια νέα κλινική θεραπευτική πραγματικότητα. Πάβη Ε. Η επένδυση στην υγεία σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Porksen Β. Τραυλός.. Η αρχή της αβεβαιότητας. Christakis N. Ed. Πρόσωπο. A. Bateson. 2010.. Το τέλος της Βεβαιότητας. 1986. ΖΗΤΗ. 2010. Raffaello Cortina Editore.εκδ. Ανθρώπινη Επικοινωνία και οι επιδράσεις της στη συμπεριφορά. Feynman R. Προβλέψιμα Παράλογοι. Raffaello Cortin Editore. Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Maturana H. Το δένδρο της γνώσης: Οι βιολογικές ρίζες της ανθρώπινης νόησης. Ν. Ελληνικά Γράμματα. Θεσ/ίκη . Δαμάσκος Π. 2002. Φερενίκη. P. Tσιλίκας Δ. εκδ.. Αθήνα. 2011.. Κάτοπτρο.Επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Ενάλιος.SalaniSpA. Wahrheit ist die Erfindung eins Lugners: Gesprache fur Skeptiker.. ed. Ναυρίδης Κ. Γ. μτφρ... εκδ. American Psychiatric Association. Γολέμη. 2011. Bonn. 2011 . επιμ. Milano. Νέα Υγεία. 2012. Αθήνα. Κουλιεράκης Γ. Μπαμπαάκης. Paladin Books. Bortolluzi. Γιωτάκης Ο.. Watzlavick.F. Bild-Kunst. εκδ. G. 2009. 21(3). Κέδρος. Αθήνα. Παπαγιαννίδης. 2008.Washington. Bauman Z. εκδ. Στυλιανίδης Σ. Α. Mosconi. Αθήνα.. Αθήνα. εκδ. Χρηστάκης Ν. Οικονομική κρίση και Δημόσια Υγεία: Απειλή για την κοινωνική συνοχή. Milano..5: 2010. Steps to an ecology of mind.. 71:5-12 . Απολύτως εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη.Καύκας Α . C.. 1998. 2010 Νassim N. Πουμπέκας. Π. 2003. DC. Μερικές σκέψεις. μτρφ. μτφρ.. 2010.. Κάτοπτρο. 2011 Gleik J. εκδ. Γιωτάκης Ο.. Ψυχιατρική. 1992. Ed. Milano. Jackson. Mind and Nature: necessary Unity.* ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ American Psychiatric Association: Statistical Manual of Mental Disorders (DSM IV-TR). A. 2011.. Haley J.. 2008. ed. Ηράκλειο. 2000. Αθήνα. Lindley D. 7:70. μτφ. Συνδεδεμένοι... 2009. Beavin Bavelas. Αθήνα. 2005. εκδ. ξυνογαλάς. Οικονομική Κρίση και Ψυχική Υγεία. D. Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη. Ηeis von Foerster.. Εκδ.. Δ. Εκδ.... Χαραλαμπάκη. την ιστορία και την πολιτική. μτφρ. Ά. εκδ. La natura sistemica dell’ uomo. Φουρτούνης. Καράμπελας Δ. . Τραυλός.. Σ. Ψυχιατρική 22(2). Ψυχόγιος. A. Bianciardi M. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης. Νέα Υγεία. Κ. 2010. Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της. εκδ. Taleb. Chalmers A. Attualita del pensiero di Gregory Bateson. Γ-Ι. University Studio Press. 2009. Solcare il mate all’ insaputa del cielo. εκδ. Βertrando P.. Α. Μάνος Ν.. Ariely D. Νέα Υγεία. εκδ. Popper K. Υπάρχει γύρω και μέσα μας μια παράλληλη Ελλάδα. 2008. μτφρ. Σκέψεις για την επιστήμη . Fontana/Collins.

…ΓΙΑ ΟΣΟ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ» ΗOSEMANN et al . ΑΠΛΩΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ….1993 * .*ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful