You are on page 1of 2

G e v o e l s m i l j o n a i r

G e v o e l s m i l j o n a i r

ESTHER JACOBS VERZAMELDE 16 MILJOEN EURO VOOR 140 GOEDE DOELEN:

Maak geen plannen, geniet van


AMSTERDAM - Puurzaam kiest bewust. Dus ook over de beslissing om onder de gevoelsmiljonairs geen ranking toe te passen, is nagedacht. Was de keuze anders uitgevallen, dan had Esther Jacobs waarschijnlijk hoog gescoord. Esther verdeelt haar tijd tussen Nederland, Curaao en Miami. Belangrijker: altijd en overal is zij bezig haar eigen dromen en die van anderen te realiseren, omdat er volgens haar geen enkel excuus te bedenken is om dat niet te doen. Daarmee is deze No Excuses Lady het levende bewijs dat ook BNers echte gevoelsmiljonairs kunnen zijn.

787

PUURZAAM

PUURZAAM

788

G e v o e l s m i l j o n a i r

G e v o e l s m i l j o n a i r

ationale bekendheid kreeg Esther Jacobs rond de eeuwwisseling, bij de invoering van de euro. Zonder ervaring, budget of ondersteuning kreeg zij het voor elkaar om met de actie Coins for Care ruim 16 miljoen euro voor 140 goede doelen te verzamelen. Haar gouden idee was even eenvoudig als effectief: ze plaatste inzamelbakken bij 4000 winkels en tankstations waarin mensen hun overgebleven buitenlandse muntjes kwijt konden voor goede doelen. Ze werd ervoor geridderd, maar toch leverde dit geniale plan niet louter geluksmomenten op. Esther Jacobs: Eerlijk gezegd was er tijdens de Coins for Care-actie zoveel weerstand en zelfs tegenwerking vanuit de gevestigde goede doelenwereld, dat ik vooral bezig ben geweest met mijn frustraties en veel minder met mijn geluksmomenten. Die wereld kon er maar niet aan wennen dat ik alles anders, sneller en goedkoper deed. Wel was het kicken dat ik zoveel voor elkaar kreeg zonder enige ervaring of nancile ondersteuning. Pas later heb ik me gerealiseerd hoeveel ik heb geleerd, hoeveel mensen ik heb leren kennen en zij mij en hoe Coins for Care eigenlijk mijn reputatie als No Excuses Lady heeft opgebouwd. Eigenlijk levert het uit je comfortzone stappen altijd een kick op! Ik las pas geleden de volgende quote van Brendon Burchard in zijn boek The Charge: The land of comfort is also the land of mediocrity... Wil je gevoelsmiljonair worden, dan kan het echt helpen om je nek uit te steken en die middelmatigheid vaarwel te zeggen. Je voelt je dus zelf wel zon gevoelsmiljonair? Esther Jacobs: Absoluut! Voor mij is vrijheid mijn belangrijkste bezit en daar geniet ik iedere dag van. Ik word bijvoorbeeld slechts een aantal dagen per jaar gewekt door een wekker. Ik reis ieder jaar een paar maanden op een zeilboot door de Caribbean. Moet ik nog verder vertellen? En dat allemaal terwijl ik nog nooit een vaste baan had, geen geld op de bank heb noch een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenrechten of andere zekerheden. Maar ik voel me zeer bevoorrecht en gelukkig.

Ik heb geleerd om in mezelf te investeren en in ervaringen. Veel minder in materile zaken, in dingen Dat kun je ook niets kwijt . raken en je leert jezelf steeds beter kennen. Is er ook een heel speciaal moment geweest waarop je volstrekt gelukkig was? Esther Jacobs: Ik heb in 2005 meegedaan aan het tvprogramma Expeditie Robinson Bij de start dacht ik nog . deel uit te maken van een van de twee teams op een tropisch eiland. Maar de makers van Expeditie Robinson hadden voor mij bedacht dat ik samen met n andere deelnemer, de latere winnaar Marnix, verstopt zou worden in een onherbergzame grot in Maleisi. We leerden de andere deelnemers niet kennen, mochten niet meedoen aan de bekende proeven om bijvoorbeeld eten te winnen. We wisten ook niet hoe lang we daar moesten blijven. Er waren ook geen zandstranden of kokospalmen; alleen die ene grot, die we niet mochten verlaten. Alle ingredinten waren aanwezig om je heel onzeker, gefrustreerd of ongelukkig te voelen. Maar op de een of andere manier accepteerden wij onze situatie. Dat is ook het enige wat we konden doen. Ik heb toen geleerd: je kunt niet de richting van de wind veranderen, maar wel bepalen hoe je de zeilen zet. We werden heel zen en leefden in het moment. Dat zijn de mooiste twee weken van mijn leven geworden, daar in die verlaten grot! Daarna mochten we alsnog de anderen ontmoetten. Ik had me daarop heel erg verheugd. Na een spectaculaire overtocht met een zelfgebouwd vlot werden Marnix en ik leider gemaakt van een groep die ons nog nooit had gezien. Mijn groep verzette zich enorm tegen de komst van een extra, onbekende kandidaat en vooral tegen mijn positie. Die tien dagen die volgden, waren erg zwaar en eenzaam. Ik probeerde positief en menselijk te blijven, maar dat was niet altijd even makkelijk. Daarom is mijn ervaring dat je de gelukkigste momenten niet altijd vooraf kunt plannen. Je kunt gunstige situaties creren, maar nog belangrijker is om van elke gegeven situatie het beste te maken. Hoe ga je ervoor zorgen dat je in de nabije toekomst gevoelsmiljonair kunt blijven? Esther Jacobs: Door te blijven doen wat ik nu ook doe: geen plannen maken, go with the ow zoveel mogelijk van , het moment genieten. Regelmatig uit mijn comfortzone stappen door nieuwe projecten op te pakken of bijvoorbeeld te leren kitesurfen. Dat is een sensationele combinatie van windsurfen, snowboarden en paragliding. Met hoge snelheid over het water surfen en de kracht van de wind en het water voelen, zorgen voor een ultiem gevoel van vrijheid. Ik blijf ook veel reizen om mensen en de wereld in een ander perspectief te zien, veel lezen en andere mensen helpen hun dromen te realiseren. Denk anders. Bereik meer. Laat jezelf zien is niet voor niets mijn motto. Wat wil een mens nog meer? Lezersservice: http://estherjacobs.info/
Tekst: Tjeu Seeverens Fotos: Erik Buis

Ik voel me bevoorrecht en gelukkig

Je bent in meer dan honderd landen geweest, hebt bij de Maya-indianen gewoond Hoe belangrijk is de omgeving om je gelukkig te voelen? Ester Jacobs: Het maakt mij eigenlijk niet uit waar ik ben, ik maak overal het beste van. Als je afhankelijk bent van je omgeving, is dat weer een extra factor die je geluk kan verpesten Natuurlijk zijn een warme, blauwe zee en ruisende . palmbomen een droomomgeving, maar dat gaat op den duur ook vervelen als je niets anders ziet. Ik houd ook van Nederland in de regen. Ik geniet van the best of both worlds zoals ze zeggen. Het valt me op dat veel mensen in arme landen veel gelukkiger zijn dan rijke mensen in het westen. Als je niets hebt, leef je meer in het moment en geniet je van de kleine dingen. Als je veel hebt, ben je misschien eerder ontevreden als je ziet dan anderen nog meer hebben. Of je wordt angstig om te verliezen wat je hebt.

Esther Jacobs: Wil je gevoelsmiljonair worden, dan kan het echt helpen om je nek uit te steken en die middelmatigheid vaarwel te zeggen.

789

PUURZAAM

PUURZAAM

790

You might also like