SAMPLE PAPER FOR

NATIONAL SCIENCE
OLYMPIAD (NSO)STAGE-II
CLASS -VII
Name : ____________________________________________ Roll No. : _______________________________
GENERAL INSTRUCTIONS
1. The booklet given in the examination hall will be the Question Paper. An OMR Answer Sheet will also be
provided along with the Question Paper.
2. A candidate has to write his/her answers in the OMR sheet by darkening the appropriate bubble with the help
of HB Pencil as the correct answer(s) of the question attempted.
3. Paper carries 50 questions. There are 2 sections, 15 in Section I and 35 in Section II.
4. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic gadgets in any
form is not allowed.
5. Write your Name & Roll No. in the space provided in the bottom of this booklet.
6. Before

answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the answer sheet.
7. There is no negative marking. Do not spend too much time on a particular question.
8. No rough sheets will be provided by the invigilators. All the rough work is to be done in the blank space provided in
the question paper.
9. In case of any dispute, the answer filled in the OMR sheet available with the institute shall be final.
Time : 1 Hr. Max. Marks : 50
id27137031 pdfMachine by Broadgun Software - a great PDF writer! - a great PDF creator! - http://www.pdfmachine.com http://www.broadgun.com
NSO _CLASS-VII_PAGE # 1
(Space For Rough Work)
MENTAL ABILITY
1. The simplification of
7
2
1

(
(
¸
(

¸

)
`
¹
¹
´
¦
|
.
|

\
|
÷ ÷ ÷ ÷
6
1
3
1
2
1
1
2
1
4
1
1
4
1
2
yields.
(A)
9
2
(B) 4
2
1
(C) 9
2
1
(D) 1
228
77
2. Given that
4096
= 64, the value of
4096
+
96 . 40
+
004096 . 0
is equal to ?
(A) 70.4 (B) 70.464 (C) 71.104 (D) 71.4
3. The average age of 7 members of a family is 18 years. If the head of the family is excluded the average
age of the rest of the members would be 5 years less. Find the age of the head of the family.
(A) 78 yrs. (B) 48 yrs. (C) 13 yrs. (D) 126 yrs.
4. Simplify (9
4/3
÷ 27
2/3
) × 3
3/2
(A) 3
9/5
(B) 3
13/6
(C) 3
37/6
(D) None of these
5. The salary of a workman for the year 1987 was Rs. 8800. This is 10% more than his salary in 1986 what
was his salary in 1986 ?
(A) Rs. 7920 (B) Rs.8000 (C) Rs. 9680 (D) Rs.7800
6. Subtract 2x
3
+ x
2
– 4x – 1 from 5x
3
+ 5x
2
+ 9
(A) 3x
3
+ 4x
2
+ 4x + 10
(B) 3x
3
+ 4x
2
+ 4x – 10
(C) 3x
3
– 4x
2
+ 4x – 10
(D) None of these
7. An angle is five times its complement. What is the measure of the angle ?
(A) 15º (B) 75º (C) 30º (D) 150º
NSO _CLASS-VII_PAGE # 2
(Space For Rough Work)
8. The diagram given along side shows two paths drawn inside a rectangular field 50 metres long and 35
metres wide. The width of each path is 5 metres.
Find the area of the shaded portion.
(A) 400 m
2
(B) 250 m
2
(C) 175 m
2
(D) 425 m
2
Directions : (9 to 10) Find the missing numbers :
9. 6, 11, 18, 27, 38, ?, 66
(A) 58 (B) 54 (C) 51 (D) 59
10.
6 8 ?
9 3 13
10 14 1
(A) 11 (B) 9 (C) 7 (D) 5
11. If CARPET is coded as TCEAPR, then the code for NATIONAL would be:-
(A) NLATNOIA (B) LANOITAN (C) LNAANTOI (D) LNOINTAA
12. How many such 6's are there in the following number series which are followed by an even number and
preceded by any odd number ?
3 6 4 5 7 6 3 5 4 3 6 4 5 6 4 1 6 3 9 6 3 4 5 6
(A) zero (B) One (C) Two (D) Three
13. If
÷
means +, – means
÷
,× means – and + means ×, then
( )
1 9 8 18 4
2 8 8 32
÷ + × +
× ÷ ×
= ?
(A) 0 (B) 1 (C) 12 (D) None of these
14. Rakesh Started from his house, walked 4 km towards East, then 3 km towards North then 6 km towards
South. How far away from his house was he then ?
(A) 2 kms (B) 3 kms (C) 4 kms (D) 5 kms
15. Count the number of triangles in the following figure.
(A) 8 (B) 10 (C) 12 (D) 14
NSO _CLASS-VII_PAGE # 3
(Space For Rough Work)
SCIENCE
16. Light shows :
(A) Random propagation (B) Curvilinear propagation
(C) Rectilinear propagation (D) None of these
17. Umbra and penumbra are clearly visible when :
(A) The source of light is big and the obstructing object is small
(B) The source of light is small and the obstructing object is big
(C) Both source of light and the obstructing object are big
(D) Both source of light and the obstructing object are small
18. For a concave mirror when the object is placed between the pole and the focus then the image formed will
be :
(A) Virtual (B) Real (C) Inverted (D) Diminished
19. The unit of that quantity on which loudness of sound depends is :
(A) metre (B) Hertz (C) metre/second (D) second
20. The value of 5ºC in ºF and K scale will be respectively :
(A) 41, 279 (B) 278, 41 (C) 41, 278 (D) –23, 278
21. The quantity of heat required to raise the temperature of 250 g of water from 10ºC to 50ºC is :
(A) 10,000 cal (B) 1000 cal (C) 100 cal (D) zero
22. In 10 minutes, a car with speed of 60 kmh
-1
travels a distance of :
(A) 6 km (B) 600 km (C) 10 km (D) 7 km
23. A car accelerates uniformly from 18 km/h to 36km/h in 5 sec. The acceleration in ms
–2
is :
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4
24. Electric bell works on the principle of :
(A) chemical effect of current (B) magnetic effect of current
(C) heating effect of current (D) all of the above
NSO _CLASS-VII_PAGE # 4
(Space For Rough Work)
25. When the path of current, starting from one terminal of cell, ends at the other terminal of the cell is broken
at some point, then such a circuit is called :
(A) closed circuit (B) open circuit
(C) either (A) or (B) (D) None of these
26. Sound waves cannot pass through :
(A) A solid liquid mixture (B) A liquid gas mixture (C) An ideal gas (D) A perfect vacuum
27. The heat energy emitted by sun reaches the earth through :
(A) conduction (B) convection (C) radiation (D) None of these
28. Which of the following is known as the king of chemicals ?
(A) HCl (B) CH
3
COOH (C) H
2
SO
4
(D) NaOH
29. Which of the following is/are an example (s) of chemical change ?
(i) Crystallisation of sugar from its solution (ii) Freezing of water
(iii) Clotting of blood (iv) Breaking of a glass pane
(A) (i) and (ii) only (B) (iii) only (C) (ii) and (iii) only (D) (i) to (iv) all
30. Dissolving sugar in water is an example of -
(A) physical change (B) chemical change (C) redox reaction (D) None of these
31. Pure water is -
(A) slightly acidic (B) slightly alkaline (C) oxygen free (D) completely neutral
32. Global warming is caused, when air has excess of -
(A) oxygen (B) water (C) carbon dioxide (D) nitrogen dioxide
33. The number of electrons in an atom of an element with atomic number X and mass number Y will be -
(A) X – Y (B) Y – X (C) X + Y (D) X
34. Aqua regia is a mixture of -
(A) H
2
SO
4
and HCl (B) HNO
3
and H
2
SO
4
(C) HCl and HNO
3
(D) HCl, HNO
3
and H
2
SO
4
35. A person having acidity disorder should be given -
(A) sodium hydroxide (B) milk of magnesia (C) common salt (D) lemon juice
NSO _CLASS-VII_PAGE # 5
(Space For Rough Work)
36. The chemical name of marble is -
(A) calcium carbonate (B) magnesium carbonate
(C) calcium chloride (D) calcium sulphate
37. Pratyush took sulphur powder on a spatula and heated it. He collected the gas evolved by inverting a test
tube over it as shown in the figure.
Test tube
Spatula containing
sulphur powder
Burner
What will be the action of gas on moist blue litmus paper ?
(A) Blue litmus paper will be changed into green litmus.
(B) Blue litmus paper will be changed into red litmus.
(C) No change in the colour of litmus paper.
(D) Both (A) and (B)
38. Which of the following are chemical changes ?
(i) Digestion of food
(ii) Liquefaction of air
(iii) Ripening of fruit
(iv) Dissolution of sulphur in carbon disulphide
(v) Freezing of water (vi) Electrolysis of water
(A) (i) to (vi) all (B) (i), (iii) & (v) (C) (i), (iii) & (vi) (D) (iii), (iv) & (vi)
39. Solutions (A) and (B) have pH 5 and 10 respectively. Which one of these solutions is alkaline ?
(A) B (B) A (C) Both (D) None of these
40. The cell wall of plant cells is made up of
(A) starch (B) glucose (C) fructose (D) cellulose
NSO _CLASS-VII_PAGE # 6
(Space For Rough Work)
41. In glycolysis the end product is
(A) phosphoglyceric acid (B) citric acid
(C) pyruvic acid (D) glucose
42. Green plants manufacture their food by
(A) Respiration (B) Photosensitization (C) Photosynthesis (D) Osmosis
43. Oxygen is transported in the blood of human beings by
(A) plasma (B) haemoglobin (C) CO
2
(D) lymph
44. Where are red blood cells formed ?
(A) Spleen (B) Liver (C) Red bone marrow (D) Thyroid
45. Ammonia is converted into urea in
(A) heart (B) spleen (C) liver (D) brain
46. The number of chromosomes in human cell is
(A) 44 (B) 46 (C) 48 (D) 50
47. Basic unit of classification is
(A) species (B) genus (C) family (D) phylum
48. A Fossil is a
(A) Laboratory preserved animal (B) Dead animal of the past
(C) Organic, relic of the past (D) Living animal
49. Phycology is
(A) Study of algae (B) study of fungi (C) Study of bacteria (D) Study of virus
50. Sex chromosomes are also called as
(A) autosomes (B) allosomes (C) monosomes (D) karyosome
Que s. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ans B B B B B A B A C A C D B D C
Que s. 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Ans C A A A C A C A B B D C C B A
Que s. 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Ans D C D C B A B C A D C C B C C
Que s. 46 47 48 49 50
Ans B A C A B

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful