Merejam Lembing 1.

0 Sejarah Rejam lembing (javelin) adalah acara olahraga yang tertua dan dipercayai dimainkan sejak zaman purba lagi. Ketika itu lembing digunakan untuk memburu dan sebagai senjata dalam peperangan. Acara merejam lembing mula di pertandingkan dalam Sukan Olimpik Moden pada tahun 1912. Sejak itu, acara merejam lembing merupakan satu acara balingan dalam semua acara sukan dunia. Acara ini juga dipertandingkan di peringkat negeri, daerah atau sekolah. 2.0 Prinsip Asas Merejam Lembing Merejam lembing berbeza daripada aktiviti membaling yang lain seperti melontar peluru dan melempar cakera. Ini kerana terdapat perbezaan di antara bentuk alatan yang digunakan dan juga kawasan untuk bergerak bagi ketiga-tiga acara sukan itu. Dalam acara merejam lembing, pelatih menggunakan aksi membaling yang lebih kurang sama dengan tindakan membaling sebiji batu atau bola tenis. Selain itu, pelatih hendaklah mempelajari teknik menggunakan keseluruhan badan mereka untuk menghasilkan tindakan yang berkesan semasa merejam lembing. Latihan ansur maju hendaklah dimulakan dengan mengajar para pelatih tentang cara memegang lembing, berlari dengan lembing, merejam dengan cara berdiri dan seterusnya sehingga mereka dapat berlari sambil merejam lembing. Butiran seperti pentingnya meleding badan sebelum merejam, langkah larian yang licin, keadaan tangan yang lurus semasa membawa lembing dan tindakan tumit untuk membantu pergerakan badan adalah perlu kepada para pelatih. 3.0 1)
 

Keselamatan Para Pelatih Semasa membawa lembing Mata lembing biarlah menghadap ke bawah Jangan berlari Semasa latihan

2)

Pastikan tidak ada orang di kawasan merejam

grip dan ekor. Gambarajah 1: bahagian-bahagian lembing 5.  Perhatikan pergerakan orang lain di sekitar kawasan Para pelatih lain yang masih menunggu giliran mereka mestilah berada di kawasan yang telah ditetapkan oleh jurulatih   Amalkan dasar semua memungut lembing setelah semua merejam Susunan dan organisasi kelas hendaklah diatur rapi bagi membolehkan penyertaan setiap pelajar secara maksimum 4. Gaya U-Grip . Kedua-dua gaya ini sering digunakan oleh perejam-perejam amatur mahupun professional. Gaya Finnish c. Bahagian-bahagian lembing terdiri daripada kepala. Gaya rejaman tersebut ialah Gaya Rejaman Dari Atas Bahu dan Gaya Rejaman Dari Bawah Bahu.0 Bahagian-Bahagian Lembing Lembing biasanya diperbuat daripada besi atau logam campuran. Terdapat dua jenis gaya rejaman yang boleh digunakan oleh perejam lembing.0 Gaya Memegang Lembing Terdapat tiga teknik asas memegang lembing iaitu. a. Gaya Amerika b.

5 .0 Kawasan Rejaman Lembing Kawasan rejaman hendaklah bebas daripada sebarang gangguan atau halangan serta tidak membahayakan keselamatan orang ramai. C) Gaya Pegangan – U-Grip Gambarajah 4: Pegangan lembing Gaya U-Grip Lembing dipegang di antara jari telunjuk dan jari tengah. Panjang kawasan larian tidak melebihi 36. B) Gaya Finnish Gambarajah 3: Pegangan lembing Gaya Finnish Lembing dipegang di antara ibu jari dan jari tengah.A) Gaya Amerika Gambarajah 2: Pegangan lembing Gaya Amerika Lembing dipegang di antara ibu jari dan jari telunjuk serta disokong oleh tiga jari yang lain. 6.

manakala kawasan rejaman yang dilebarkan pada sudut 29 – 30 darjah mempunyai jarak 8 m dari pusat lengkungan ke titik sudut.0 Gaya Rejaman Lembing Terdapat 2 gaya rejaman iaitu: a.m dan lebar 4 m. Gaya atas bahu b. Gaya sisi . Panjang kawasan ini tidak mempunyai had asalkan bersesuaian dengan taraf atau prestasi peserta. Gambarajah 5: Kawasan Rejaman Lembing 7.

B) Gaya Sisi Gambarajah 7: Gaya sisi .A) Gaya Atas Bahu Gambarajah 6: Gaya Atas Bahu Peserta juga harus memegang lembing pada aras yang lebih kurang sama dengan aras telinga dan selari dengan tanah.

II. 8. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:     Mulakan larian sambil memegang lembing pada aras kepala Tingkatkan kelajuan mewujudkan daya pecut secara terkawal Langkah terakhir lebih besar daripada langkah – langkah sebelumnya Tumit kaki hadapan menekan kuat ke tanah semasa memberhentikan larian supaya kuasa larian dipindahkan ke lembing sebelum memasuki fasa rejaman . III. Lembing berada dibahagian rusuk pada aras pinggang semasa bersedia untuk berlari. IV. Fasa persediaan Fasa lari landas Fasa rejaman Fasa ikut lajak 1. Fasa persediaan Fasa ini memberi fokus kpada persediaan fizikal seperti teknik memegang dan menentukan kedudukan lembing serta persediaan mental. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:      Berdiri dengan keadaan postur badan yang tegak dan selesa Pegang lembing mengikut gaya pegangan yang dipilih dengan kemas dan selesa Lembing berada pada aras kepala dalam keadaan bersudut 40 darjah Bahagian kepala lembing hendaklah menghala ke arah kawasan rejaman Pandang kearah kawasan rejaman 2.Lembing dipegang dengan tangan lurus ke belakang. semasa berlari dan sehingga tiba masa lembing dilancarkan.0 Teknik Rejaman Lembing Terdiri daripada empat fasa utama seperti berikut: I. Fasa lari landas Fasa ini bertujuan untuk mewujudkan kelajuan yang maksimum dan dalam keadaan terkawal.

langkah setapak ke hadapan dan mendarat dengan sebelah kaki    Imbangkan badan dengan kaki yang sebelah lagi Rendahkan badan bagi mengimbang dan menstabilkan kedudukan badan Kawal pergerakan supaya tidak melepasi garisan lengkungan bulatan .3. Fasa ikut lajak Penyerapan daya dan stabilkan pergerakan selepas merejam adalah penting. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:  Sebaik sahaja lembing dilepaskan. kilaskan badan ke sisi Kilaskan badan ke sisi dan belakang dengan menggunakan tangan bebas dan kuasa rotasi pinggang  Tolak lembing ke belakang dan tarik ke atas dan ke hadapan untuk melancarkan lembing  Perlakuan ini memerlukan rotasi di pinggang dan lentikan di belakang untuk menambahkan kuasa rejaman 4. Perkara yang perlu diberi perhatian ialah:   Dalam keadaan tumit kaki hadapan menekan ke tanah. Fasa rejaman Fasa rejaman memerlukan pemindahan kuasa kaki ke lembing untuk memberi kelajuan yang maksimum pada rejaman.

Rejaman dikira batal sekiranya mata lembing ( kepalanya ) tidak menyentuh tanah terlebih dahulu.Gambarajah 8: Teknik Rejaman Lembing 9.0 Peraturan Asas Pertandingan Merejam Lembing Lembing mesti dipegang di bahagian balutannya.0 Cara Mengukur Dan Mencatat Jarak Rejaman Semasa mengukur rejaman. 10. Lembing mesti direjam melalui atas bahu atau bahagian lengan. Mengikut undang-undang acara lembing. iaitu tidak mendahului bahagian-bahagian lain lembing. Cara merejam yang luar biasa tidak dibenarkan. Jarak rejaman dapat dilihat di bahagian pita ukur yang bertemu dengan bahagian dalam garis lengkungan. Rejaman dikira batal jika peserta menyentuh garis lengkungan bulatan atau kawasan di hadapannya. pita ukur hendaklah dalam keadaan lurus. sekiranya jarak yang diukur itu menunjukkan angka . Peserta hanya boleh meninggalkan landas lari setelah lembing itu mendarat. Ia hendaklah diukur dari kesan yang ditandakan oleh lembing hingga ke pusat lengkungan.

Selain itu. Scotland dan Ireland.0 Sejarah Acara Tukul Besi. Pada ketika itu. sejarah membaling tukul besi adalah berasal daripada pemburuan zaman Neolitik. Acara baling tukul besi ini berkembang pada era pertengahan.ganjil.15 meter hendaklah dicatatkan sebagai 30.0 Sejarah Baling Tukul Besi Secara Kronologi.   . Pada asalnya.14 meter. Acara Tukul Besi 1.”Ameteur Athletic Union of the United State” telah menetapkan 7 feet bulatan dan 16 pound berat tukul besi. Bukti yang menunjukkan acara ini berkembang pada era tersebut ialah terdapatnya patung Joseph O’Hanrahan potret dan setengah daripada potret Clad Irish sedang membaling tukul besi.Iaitu 16 pound. terdapat juga lukisan yang menunujukkan gambar King Henry VIII sedang membaling ”Blacksmith’s Sledgehammer” pada abad ke-16. manusia menggunakan kapak besi untuk memburu dengan membaling kapak tersebut ke arah binatang buruan. Manakala penyambung adalah batang besi 3 dan 3 ½ kaki.Sejak tahun ini acara membaling tukul besi menjadi acara yang biasa dalam acara padang di England. Lagipun pusingan badan tidak dinyatakkan sebelum membaling tukul.Berat tukul besi telah ditentukan. acara ini diadakan untuk menunjukkan kepahlawanan atau kekuatan sesorang. Manakala ruang yang digunakan adalah 7 kaki diameter.maka hendaklah dicatatkan angka genap yang sebelumnya. Pada tempoh tersebut. 2. Pada tempoh ini tukul besi diperbuat daripada besi asli. Misalnya. Bukti-bukti ini jelas menyatakan bahawa pada abad ke-16 adalah merupakan satu era perkembangan bagi acara baling tukul besi dan acara ini juga telah menjadi satu acara rasmi pada tempoh tersebut. 1875 . Pada era yang berikutnya. jarak 30. Pada peringkat permulaan. 1887 . acara sukan ini dimasukkan dalam permainan festival “God Thor”. Panjang batang besi adalah 3 kaki 6 inci.  1866 . acara sukan telah dinamakan sebagai “ Wheel Hurling” iaitu atlet akan membaling tukul besi di mana pemegangnya diperbuat daripada besi. Tetapi pernyataan ini tidak diterima oleh kebanyakkan negara.

Ia mestilah berbentuk sfera ataupun berbentuk bulatan. 1896 . . sudah tentu peserta harus mempunyai kemahiran yang tinggi dalam membuat lontaran. 1900 . dikira sebagai pemenang.1 Buah Tukul Buah tukul selalunya diperbuat daripada besi atau logam yang tidak lembut daripada tembaga yang padu atau kelongsong diperbuat daripada logam-logam tadi yang dipadatkan dengan plumbum ataupun bahan padu yang lain dengan garis pusat minimum 110 mm untuk lelaki dan 95 mm untuk perempuan. Peserta yang Berjaya membuat balingan paling jauh dengan menggunakan peralatan yang disediakan dan teknik yang ditetapkan. Dengan adanya peralatan serta kawasan khas acara ini dipertandingkan. 1895 . Untuk kejohanan peringkat antarabangsa yang diiktirafkan berat bola ini ialah 7. 4.Dengan menggunakan kaedah di atas dan mencipta rekod dari 147 feet ke 184 feet .0 lontaran lain. Dawai c. Pemegang 4.J Flengan dan Ireland menggunakan 3 lompat pusingan untuk membaling tukul besi. Buah tukul b.26 kg. sejak permulaan abad ke-20 hinggalah kini.Langkah ini digunakan pada saringan-saringan seterusnya di kalangan antarabangsa. Peralatan Dan Kawasan Baling tukul besi memerlukan peralatan dan kawasan khas. sama seperti acara-acara   3. Batang besi digantikkan dengan rantai besi untuk memudahkan pergerakan.Acara melontar tukul besi dimasukkan dalam sukan olimpik dan mengalami perkembangan seterusnya. Untuk mendaptkan jarak paling jauh.0 Pembuatan Tukul Besi Tukul besi mengandungi tiga bahagian iaitu: a.A.

2 Dawai Dawai hendaklah terbentuk daripada seutas dawai keluli yang tidak bersambung dan tidak kurang daripada 3 mm garis pusatnya. Bahagian pemegang boleh jadi lurus atau melengkung sedikit dimana bahagian yang melekat bertemu pemegang untuk memberikan kepada tangan atlet.80m di belakang kurung jaraknya 10m kepada paksi pintu. Tinggi minimum panel dinding ini ialah 10 meter. Sambungannya kepada dawai diperbuat sedemikian rupa adalah supaya tidak tergelincir atau berputar dalam cecincin tersebut atau pada dawainya yang boleh menambahkan panjang keseluruhan tukul. tetapi hanya satu sahaja yang beroperasi pada satu-satu masa. 3. Perkiraan hendaklah dibuat semasa mereka bentuk dan memasangnya bagi mengelakkan tukul besi menghentam penyambung tetulang atau jaringnya atau bebola membolosi bawah jaring. 5.3 Pemegang Pemegang hendaklah kukuh dan tegar dan ianya hendaklah berada dalam keaadan yang selapis tanpa adanya sebarang penyambung. Pemegang tukul besi boleh jadi satu atau dua binaan bulatan.0 Bentuk Kurungan Baling Tukul Besi 1.4. 2. Dawai tersebut boleh digelungkan di kedua-dua hujungnya untuk tujuan menyambungkannya dengan bahagian tukul yang lain. kekuatan minimum untuk pemegang terputus ialah 80 kn iaitu 800 kgf. hendaklah disediakan di depan pintu kurungan. pemegang juga bolehlah berbentuk lurus atau melengkok dengan lebar maksimum dalamnya 130 mm dan ukuran panjang dalamnya 110 mm. Titik hujung lebar 60 meter akan berada di dalam jaring perpangsi. Tinggi jaring dinding hendaklah sekurang-kurangnya 7 meter supaya panel dinding 2. Kurungan hendaklah berbentuk ”U” dari pandangan atas manakala lebar buka pintunya ialah 6 meter yang diletak 7 meter dari pusat bulatan bilangan. tetapi mesti tegar ketika balingan dilakukan. 5. 4. . Selain itu. 4. Dua keping panel dinding berjaring yang berukuran dua meter lebar yang boleh diselakkan. Ia juga mestilah berbentuk tiga segi tiga dua sama atau sektor yang berbentuk bulatan dan tidak boleh meregang ketika dibaling.

1 Jenis Kurungan 1. 5. Garis pusat bahagian dalam bulatan hendaklah 2. 4. lebar lingkaran bulatan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 6 mm dan diwarnakan putih. Bagi mengelakkan sebarang masalah daripada berlaku. bahagian dalam bulatan boleh diperbuat daripada konkrit.0 Kawasan Lontaran Kawasan khas untuk membuat balingan disediakan untuk acara ini. Atlet tidak dibenarkan menyembur atau menaburkan sebarang bahan di dalam bulatan atau pada kasutnya atau mengesatkan permukaan bulatan.4sm-2sm daripada bahagian atas lingkaran bulatan.50 meter ke 2. kayu atau sebarang bahan sesuai mengelilingi bulatan. Tukul Besi boleh dibaling menggunakan bulatan cakera asalkan garis pusat bulatan dikurangkan dari 2. 6. kawasan bumi tersebut mungkin diperbuat daripada konkrit. asfalt atau bahan yang lain kukuh tetapi tidak licin. menganjur ke luar sekurang-kurangnya 0. Kawasan ini merupakan kawasan yang berbentuk bulatan. Manakala saiz antara lubang-lubang maksimum jaring tersebut ialah 50 mm untuk jaring keluli manakala 44 mm untuk jaring bertali. keluli atau bahan lain yang sesuai dan bahagian atasnya sama rata dengan kawasan yang sekelilingnya.135m (+-5mm) bagi acara baling tukul besi. jaring besi ataupun jaring tali mestilah ditarik keluar setiap 12 bulan ataupun sama dengan setahun. sentitik asfalt . Satu garisan putih selebar 5 sm hendaklah dibuat di kedua-dua belah bulatan. Bulatan hendaklah diperbuat daripada lingkaran besi.5. 2. Spesifikasi untuk jarinagn dan prosedur pertandingan keselamatan telah dikeluarkan di dalam kawal fasimili Balapan dan padang IAAF. Saiz minimum lubang antara jaring tersebut ialah bergantung kepada pembinaan kurungan. Titik di antara kedua-dua pangkal garisan tadi sewajarnya membentuk satu garisan maya merintisi garis pusat bulatan bersudut tepat dengan garisan tengah sektor mendarat. Selain itu. Selain itu. Garisan ini boleh saja dibuat dengan menggunakan cat putih atau diperbuat daripada kayau atau bahan lain yang sesuai. Permukaanya hendaklah rata dan lebih rendah antara 1. . Manakala.75 meter.135 meter dengan meletakkan satu lagi lingkaran di dalamnya. tetapi hentaman kekuatan mestilah wajar 300 kg. 3. Jaring kurungan boleh dibuat daripada tali serat asli ataupun tali serat tiruan.

3.6.1 Kawasan Pendaratan Kawasan pendaratan tukul besi terdapat di hadapan bulatan balingan. Sekiranya terdapat lapan orang peserta. dengan memberikan mereka tiga balingan lagi. . 2. Peserta akan dibatalkan sekiranya dia menyentuh atau mana-mana bahagian tubuhnya menyentuh kawasan diluar bulatan lontaran semasa melakukan pergerakan untuk membuat balingan. Mana-mana balingan yang tukulnya tidak mendarat dalam kawasan ini dikira batal dan jaraknya tidak dikira. 5. Peserta boleh menyentuh mana-mana bahagian di dalam bulatan lontaran semasa melakukan pergerakan untuk balingan.0 Peraturan-Peraturan Membaling Berikut adalah merupakan undang-undang yang dibentuk khas untuk acara baling tukul besi ini yang dikeluarkan oleh IAAF. mereka akan diberikan tiga balingan setiap seorang. 7. mereka akan diberikan enam terus diberikan enam balingan setiap seorang. Peserta hendaklah memulakan balingan daripada kedudukan berdiri dan statik di dalam bulatan balingan yang disediakan. Sekiranya terdapat lebih daripada lapan orang peserta. Jarak balingan diukur dari tempat tukul mendarat sehingga ke bulatan lontaran. 1. Kawasan pendaratan dipagari oleh dua garisan yang panjangnya bergantung kepada peringkat kejohanan yang dijalankan. Bagaimanapun tukul besi boleh berada diluar bulatan atau menyentuh tanah semasa peserta memulakan pergerakan sebelum membaling. 4. Kawasan pendaratan itu merupakan kawasan bersudut 40 darjah yang diukur dari titik tengah bulatan lontaran. Balingan yang mencapai jarak yang paling jauh tanpa batal akan dikira sebagai pemenang. Lapan peserta yang mencapai balingan terbaik akan memasuki pusingan akhir. iaitu menerusi undian yang dijalankan. Tebal garisan ini ialah 5 cm setiap balingan hendaklah diarahkanke dalam kawasan pendaratan ini. Setiap peserta akan membuat balingan mengikut susunan atau giliran yang ditetapkan sebelum pertandingan.

peserta hendaklah berada pada kedudukan sedia di dalam bulatan balingan. Memusingkan dan memutarkan badan. Membuat lontaran. Peringkat-peringkatnya adalah seperti berikut: a. pergerakan awal. d. Melakukan putaran. Peserta hendaklah mendapatkan pegangan yang selesa dan betul pada bahagian pemegang yang disediakan. tetapi juga antara satu acara yang lain. 8. peserta hendaklah bersedia. c. Semua pergerakan ini menghasilkan teknik balingan yang bukan sahaja berbeza antara satu peringkat dengan peringkat yang lain. Cara melakukan balingan dalam acara baling tukul besi adalah hampir sama dengan melakukan lontaran dalam acara-acara lontaran yang lain.1 Memegang Tukul Besi Dan Bersedia Peringkat pertama dalam perlakuan membaling tukul besi selepas seseorang itu bersedia ialah memegang tukul besi. melakukan balingan. Ikut lajak atau pergerakan susulan. Antara persamaan termasuklah dari segi persediaan. Setiap peserta harus dapat memahirkan diri dalam setiap peringkat pergerakan ini supaya pergerakan keseluruhan membaling tukul besi dapat dilakukan dengan lebih sempurna dan berkesan. e. Untuk membuat balingan. Yang brbeza Cuma jenis peralatan lontaran yang sekaligus membezakannya dengan yang lain. dan pada masa yang sama mencapai jarak balingan yang diharapkan.8.0 Teknik-Teknik Asas Untuk Acara Baling Tukul Besi Seperti lempar cakera.135 meter dan tukulnya hendaklah mendarat di dalam kawasan yang bersudut 40 darjah daripada bulatan balingan. dan ikut lajak. sama ada dari segi fizikal mahupun mental. Latihan yang mencukupi dan pengawasan jurulatih berpengalaman adalah perlu bagi mambantu peserta memahirkan diri dengan setiap pergerakan dalam perlakuan membuat balingan. . b. Terdapat juga beberapa peringkat dalam pergerakan membuat balingan tukul besi ini. Cara memegang tukul besi serta persediaan awal. Untuk mendapatkan cara pegangan yang betul dan sempurna ialah dengan memulakan pegangan tukul pada tangan kiri dengan kekuatan pegangan diletakkan pada jari-jari. cara memegang.permulaannya hendaklah daripada kedudukan statik di dalam bulatan balingan itu. acara baling tukul besi dijalankan di dalam bulatan yang berdiameter 2. Untuk memulakan pegangan.

8. Pada masa itu. Putaran juga dilakukan bagi mendaptkan rentak dan kelajuan awal sebelum mebuat balingan. letakkan tangan kanan diatas tangan kiri dengan pegangan yang sama serta penekanan pada menyokong tangan kiri dan mendapatkan pegangan yang selesa supaya keselamatan tukul besi dan pegangan terjamin. peserta hendaklah mendapatkan kedudukan yang selesa seperti kedudukan badan dan kaki. 8. penekanan semasa memusing ialah pada kedudukan kaki dan badan peserta yang harus digerakkan besama putaran lengan dengan keseimbangan badan terus dikekalkan. penekanan adalah pada pergerakan lengan bersama tukul. Biasanya.2 Melakukan Putaran Putaran yang dimaksudkan dalam acara baling tukul besi ialah pergerakan peserta memutarkan tukul besi beberapa kali bagi mendapatkan kedudukan dan masa yang sesuia dan selesa untuk membuat balingan.3 Memusing Dan Memutarkan Badan Setelah melakukan putaran tukul besi tiga kali dengan kelajuan meningkat. Kemudian. Perlu diingat iaitu penahanan . Akhir sekali. sambil kaki kanan diluruskan dan kaki yang sebelah lagi dibengkokkan sedikit untuk mendapatkan keseimbangan. lengan peserta hendaklah diluruskan di hadapan tubuhnya sendiri. peserta mestilah menempatkan tukul besi yang selesa dalam pegangan tangannya pada kedudukan kanan di belakang kaki. tukul akan bergerak meninggi ke sebelah kirinya dan menurun ke sebelah kanannya. Untuk melakukan putaran dengan cara yang betul. Jika dalam peringkat putaran. kedudukan statik yang mula-mula biasanya di belakang bulatan lontaran berhampiran garisan belakang. peserta mestilah membengkokkan lengan untuk mengembalikan tukul besi ke belakang kepalanya. peserta kini bersedia untuk melakukan putaran atau pusingan badan pula. Peserta hendaklah menggerakkan tubuhnya mengikut pergerakan putaran tukul bagi mendapatkan momentum yang betul. tumpukan perhatian dan konsentrasi pada tukul besi dan kawasan balingan. peserta mestilah menarik tukul besi melintasi bahagia hadapan tubuhnya. pertamanya.Kemudian. Tukul besi haruslah mencapai kedudukan tertinggi pada bahagian belakang peserta dan terendah di hadapannya. Semasa dalam putaran. dengan pegangan tangan masih selesa pada tempat pegangan tukul besi. Langkah yang seterusnya. sambil kelajuan putaran ditingkatkan dari satu pusingan ke satu pusingan berikutnya. Selain itu. dengan membelakangkan arah balingan. peserta akan melekukan tuga pusingan atau putaran. Selain itu.

Seperti dalam acara-acara lontaran yang lain. 8. manakala dalam pusingan kedua. pusingan badan harus dilakukan mengikut rentak dan pergerakan dan gerakan tukul besi yang dipegang. peserta juga harus memasukkan tekanantambahan pada tukul dengan bantuan kaki. peserta harus mengekalkan berat badan pada sebelah kiri. peserta harus menunggu sehingga tukul yang dilontarkannya selamat mendarat di dalam kawasan pendaratan yang disediakan. ke dalam kawasan pendaratan yang disediakan. . Sebelum peserta meninggalkan bulatan balingan. Selain itu. kaki kiri peserta debengkokkan sedikit sebagai persediaan untuk balingan. Pada pusingan tukul yang pertama. manakala memusing adalah pada badan bagi mengawal semasa berpusing. Yang penting ketika ini ialah peserta dapat mengimbangi kedudukan kaki danbadannya.5 Ikut Lajak Atau Tindakan Susulan Ikut lajak atau tindakan susulan selepas tukul dilepaskan daripada pegangan tangan. peserta mestilah memastikan keseimbangan badan terjamin tanpa menyebabkan pergerakan menjadi batal. manakala tukul bergerak ke arah kaki kanan. Kemudian. Untuk melakukan pergerakan ini. tukul yang mengikut peserta manakala dalam pusingan yang ketiga ialah untuk mengawal momentum dan menyediakan badan untuk melakukan balingan. peserta memerlukan pengunduran selepas tukul dibalingkan. peserta haruslah mengikut arah yang dikehendaki dengan melepaskan balingan pada pusingan badan dan tangan pada kelajuan yang paling maksimum. dada dan tangan sebagai persediaan akhirnya membuat balingan. merupakan pergerakan terakhir dalam acara baling tukul besi ini. pinggang. Untuk melakukan balingan. Selain itu. Akhir sekali. Balingan dibuat selepas peserta melepasi pusingan badan kali ketiga dengan kelajuan pusingan berada di peringkat maksimum. 8. Untuk lakuan ini. untuk mngekalkan momentum pergerakan. Ini bermakna peserta sudah bersedia untuk membuat balingan. peserta hendaklah mengikut tukul. peserta mestilah memindahkan berat badannya dengan pergerakan menentang tekakan tukul. Pada pusingan yang ketiga merupakan pusingan akhir peserta sebelum membuat balingan.4 Membuat Balingan Peringkat pergerakan dalam acara membaling tukul besi ialah melepaskan tukul besi daripada pegangan tangan sebagai membuat lontaran.(pivot) adalah pada kaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful