Jean Potts:

SUĐENJE NAKON KAZNE

TRAG biblioteka kriminalističko-ljubavnih romana

Jean Potts: SUĐENJE NAKON KAZNE Recenzija: Mladen Stary, knjiţevnik Prijevod: Marija Manolić Redaktura: V. Humski Urednik: Borivoj Jurković

TRAG, biblioteka kriminalistiĉko-ljubavnih romana – Izdavaĉ: OOUR izdavaĉke djelatnosti »Vjesnik«, Zagreb, Ljubice Gerovac 1 – Glavni i odgovorni urednik: Borivoj Jurković – Tisak: OOUR novinsko, revijalna štamparija i OOUR TMG, »Vjesnik«, Zagreb, Ljubice Gerovac 1 – Zagreb 1974.

Copyright (sva prava sa Jugoslaviju): Vjesnikova Press-agencija, VPA Zagreb

Jean Potts: SUĐENJE NAKON KAZNE 1 Ernie Brewer. – Ili nema ništa više slobodno? – Ovo je rekao samo kako bi Ernieju pruţio mogućnost da ga s dobrom izlikom odbije. Ernie! Hotel je. Dva puta je zatrubio i time umalo doveo Ernijeva psića do ruba. valjda. Jim mu je uvijek bio simpatičan. Konačno. – Kako sfe. To su oba muškarca veoma dobro znala. otvoren? Tek sada Ernie se uspravi. Zbog toga je Ernie morao najprije sloţiti novine i nije vidio čovjeka koji je ušao u hotel. ni ovo nije zvučalo naročito dobro i zbog toga je pruţio Jimu ruku Nakon kraćeg oklijevanja. – Jim Siragley! Odakle ste stigli? – ovo je pitanje bilo glupo i Ernie zbunjen glasno proguta slinu. Zašto ga sada pita odakle dolazi? Da bi izgladio svoje netaktično pitanje. dobro su se slagali. Ernie brzo postavi nekoliko drugih. Vozaču autobusa se ţurilo. Jime? Što ima nova? – Ali. sve dok nije čuo glas: – Hej. ţivčanog sloma. – Gospode! – prošaptao je. Psić se stresao u svojoj košarici u recepciji. vlasnik hotel« na autobusnoj stanici. odloţio je putnu torbu pored sebe na pločnik i razgibavao noge. Posve običan – čovjek u novom. jeftinom odijelu. okrene i ugleda pred sobom Jima Singleyja. LeĎima okrenut Ernijeu. u paničnom strahu odjurio i pri tom srušio stalak za novine. a iskrcao se tek jedan putnik. U hotelu »Athena« još nikada nisu bile zauzete sve sobe. uključio motor i krenuo. Jim je prihvati i stisne. Tog poslijepodneva nitko nije čekao autobus. – Imate li sobu za mene? – zapita. mahnuo je Ernieju. mogao je vidjeti svakog tko je došao u Athenu ili napustio grad. Čak nije ni znao da je ovdje. .

Mack McVey je sada sudac.izbjegao veliku opasnost.« Jasno. Na ulici jedva da je i bilo prometa i tek po koji prolaznik. – Nije se mnogo toga promijenilo. koji je iz minute u minutu postajao sve znatiţeljniji. zbog ovoga. Mack je sredio Jimove poslove i sada će mu pomoći da se ponovno snaĎe. Mack nije napustio Jima u nevolji. A stan iznad radionice. – Kupaonica je iza prvih vrata – pokaţe mu. Pustio je Jima da uĎe ispred njega u sobu. Popravci. Ali. Pri tom je u sebi odahnuo. Hotel je bio u pokrajnjoj ulici. Njegova će se ţena. znate. Odavde se mogla vidjeti i radionica za popravak automobila na kojoj je ranije stajao veliki natpis: »Singley i Fleming. Ali. mogao je uvijek računati s njime. još uvijek ima istu kancelariju. Kasnije je iskreno priznao da se vrlo Čudno osjećao dok se uspinjao ispred Jima Singleyja. – Jasno. u kojem su ranije stanovali Flemingovi. sigurno uzrujavati – pomisli. obasjana slabim proljetnim suncem. – U ovo vrijeme Mack je vjerojatno u kancelariji? – Da. . Ernie. Nakon što je primio novac. – Platit ću unaprijed. Koliko dugo namjeravate ostati? – To ću tek vidjeti. Pomisao na Mačka djelovala je umirujuće na Ernieja. Ernie nije mogao iz njegova ponašanja prosuditi što misli. onaj tko je jednom bio njegov prijatelj. bio je to zaista vrlo čudan osjećaj. To je Jim primijetio. Jasno! Jim se vratio u Athenu zato što se morao s Mačkom nešto dogovoriti. imam sobu za vas. Ernie iziĎe sa sveţnjem ključeva i krene stubama gore. – Osjećajte se ovdje kao kod kuće. ali iz ove je sobe mogao dobro vidjeti pola glavne ulice. Vjerojatno najmanje tjedan dana. poduzeće je sada prešlo u tuĎe ruke.Ernie se osjećao nelagodno. neki je preprodavač preuredio u svoje poslovne prostorije. Da. Bila je gotovo pusta. priĎe prvoj slobodnoj sobi i otključa vrata. nova i rabljena kola. kao da je.. Ernie je mogao čuti njegovo disanje.. Jim stavi svoju putnu torbu na stolicu i priĎe prozoru. – Izvukao je novčarku. – Jim se okrenu od prozora. Jim je bio jedva dva koraka iza njega. Ernie se brzo uspne uz stube.

Iskreno rečeno. moram ovdje nešto urediti. Bilo je dovoljno ljudi koji su se sjećali tih razmirica i svaĎa. Zbog toga sam se vratio. Dječak je dovoljno odrastao da moţe sve shvatiti. točnije rečeno. ali Velma Singley to nije učinila. "Zacijelo nije bilo lako ostati ovdje u Atheni. o onim nikada potpuno dokazanim – ali i nikada ne opovrgnutim – o primjedbama što su se i sada ponekad mogle čuti. koji je najviše teretio Jima rekavši da je sam čuo kako je Jim prijetio Flemingu jedva sat prije zločina.. Ili. A onda je. promijenila sinovljevo. umalo se nisam srušio od iznenaĎenja ugledavši vas kako stojite preda mnom. jedan za drugim. i nije htjela dirnuti ni jedan cent Jimova novca – čak kad bi i ona i dječak umrli od gladi. moţda. on će se sigurno manje iznenaditi od mene. – Mislim nitko nije očekivao da ćete se vratiti ovamo. – Ali. Neka bi druga ţena odselila odavde. i ništa drugo osim istine – prisjećao se Ernie. Ova je izjava uznemirila Ernieja. bilo u vezi s njom? Ili s onima čije su izjave govorile protiv njega? I ranije dolazilo je do nesuglasica izmeĎu oba poslovna prijatelja. Sto je morao urediti? Neki obiteljski problem? U Atheni je još ţivjela Jimova rastavljena ţena koja je čvrsto odlučila izbrisati Jima iz svog ţivota. iako se Audrey ponovno udala. bio u vezi s udovicom Herba Fleminga? Ernie je razmišljao o mnogim glasinama. Ponovno je uzela djevojačko prezime.. Velma Garson. Je li to što je Jim htio urediti. bez obzira je li netko vjerovao u ono najgore o . Ili je Jimov posjet..– Mack vas očekuje. Jime. zar ne? – zapita Ernie.Timu ili nije. Ernie je primijetio da njegov smiješak sada nije bio onako rteusiljen kao nekad. Činjenice se više ne mogu promijeniti – govorila je ona.. pristupili kao svjedoci da kaţu istinu. a tome ne moţe izbjeći čak ni kad bi pobjegao na kraj svijeta.. A za koga se udala! Baš za čovjeka. Jim ih je vjerojatno smatrao prijateljima – sve dok nisu. mora se priznati. potpunu istinu. Velma Carson je pokazala kako je hrabra. Jim je još uvijek šutio. – Vjerujem – odgovori Jim i jedva se nasmiješi. nakon začuĎujuće kratkog vremena. oţenio Flemingovu . ali nikada nije došlo do fizičkog obračunavanja.. Nije dobio odgovor pa nastavi: – Mislim. zna što je učinio njegov otac.

Već je nastavio govoriti. ponekad je bio optimistički raspoloţen i siguran u samoga sebe. Mack. moram izići! Trenutak kasnije. a time je umanjio Mackovu radost. Ernie ne bi volio biti u njegovoj koţi otkako se Jim vratio. Ovaj put je ipak bio oprezniji. a i njegovo mršavo lice odavalo je veselje zbog ponovnog susreta. iako su mu misli odlutale daleko odavde. Tako je Ernie još uvijek posjedovao pravo prvenstva na senzacije u gradu. Pri tom je osjetio radost što nakon dugih godina. konobarica i sobarica. Ernie je sišao s Jimom u predvorje hotela. Ne. Bio je toliko zadovoljan da je zaboravio sve sumnje. – Kako se radujem Jime. – Pripazi ovdje. Kako se osjećaš kao sudac? Je li primijetio da mu Mack više nije gledao u oči? Po svoj prilici nije. Pruţio je ruku Jimu Singleyju. prepun zlih slutnji. A bilo mu je jasno kako njegovo raspoloţenje svaki put ovisi o tako promjenljivim okolnostima kao što su vrijeme i njegovo zdravstveno stanje. dok su jedan drugoga tapšali po ramenu. Kako si. vidi starog prijatelja. Vrata izmeĎu kuhinje i blagovaonice se otvore i Hazel. – Odlično izgledaš. Sada je došao taj trenutak i Mack se iznenadio vlastitoj reakciji kada je prilično nespretno ustao iza pisaćeg stola. Smiješio se gotovo kao i nekoć. kao i osjećaj krivnje i strah.udovicu. . i već je počeo ćela viti. 2 Mack se već šest godina pripremao za ovaj susret – ponekad se pri tom osjećao pesimistički. – Hej. proture svoju raščupanu glavu. Pustio je Jima da ide ispred njega. Čekao je samo da Jim iziĎe na ulicu i da krene Mačku McVeyu u zgradu suda koja se takoĎer nalazila u sporednoj ulici. što si ponovno ovdje! Zašto mi nisi pisao? Nisam znao hoćeš li se vratiti ili što ćeš učiniti. teţak čovjek. raspitivao se za Margo i djecu. Bio je krupan. konačno. Razmišljajući tako. Jime? – Htio sam te iznenaditi – odgovori Jim. krenuo je prema Glavnoj ulici kako bi se što prije riješio novosti koja ga je doslovce pekla na usnama. Hazel! – doviknu tada. s psićem za petama. – Jime! – uskliknu.

Bili je prije dva tjedna doţivio saobraćajnu nesreću i slomio jedno rebro. Jim je bio zabavljen otvaranjem kutije cigareta.. – Točno – reče tada Jim. nije bilo pošteno zbog toga svaljivati krivnju na mladića. Inteligentan je. obziran i tako dalje. Zbunjeno je spustio glavu i stavio fotografiju na njezino mjesto. . Jime. kako je Wayne? – Dabar je momak. Jime. dobro odgojen. Kad je ponovno podigao pogled. – Simpatičan mladić – ponovio je. Wayne Singley – ili Wayne Carson. bila zaljubljena u tog simpatičnog mladića. očito.. evo. dobro su – uvjeravao ga je Mack. zar ne? – U posljednje ih je vrijeme manje.– Oh. spomenuo je odmah Velmu: – To se mora Velmi priznati. – Istina. samo Wayneja. – Vidim ga pred sobom još kao dječaka. A to zbog toga što su Velmine prijateljice – a i Margo McVey – uvijek govorile kako je Wayne pravi majčin sin. – To je dakle mala Sally! Mogu zamisliti da je neprekidno salijeću oboţavatelji. učinila je sve za Wayneja. to je u čovjeku izazivalo neke sumnje i Mack se postiĎeno sjećao kako je sa zadovoljstvom slušao glasine da Wayne nije baš pravi majčin sin. ovo je Sally. bar ne na ovaj način. Zaista je prava. nije čak ni pokušavao prikriti očinski ponos. Jasno. – Mack se smiješio. ali sada je već gotovo odrastao. – Mack je i sam osjećao kako sve ovo zvuči usiljeno. radilo se o bezazlenim pričama kakve se mogu čuti o mladićima njegove dobi. U svakom slučaju. Ali. Simpatičan mladić.. Ljuti se zbog izgubljena vremena i marljivo uči kako bi poloţio ispite na kraju semestra. Mack još nije ţelio spomenuti Jimova sina. bile su neosnovane. Ne izgleda li lijepo? Jim baci pogled na fotografiju što je u srebrnom okviru stajala na Mackovu pisaćem stolu.. A koliko je Mack znao. Još leţi u krevetu. Ali. Zbog toga je odolio iskušenju da ih smatra istinitim. – Jamačno je nećeš prepoznati.. Dosad je dobro prolazio na sveučilištu. Lijepo izgleda.. Klasičan primjer očinske ljubomore. zašto Mack nije odmah priznao što je imao protiv Wayneja? Nije mu se dopadalo što je Sally. A Sally će ove godine završiti gimnaziju. A kako su već govorili o toj temi. Sally gleda samo. kako se nakon majčine rastave zvao – nije bio mladić koji bi mogao iskreno oduševiti Mačka. Je li. inteligentan.

– Ne znam. Jime. što se mene tiče. loše. Čim se da Jim ni u tamnici nije postao razgovorljiv. što ima bilo kakve veze s tobom. ukoliko bi on. bio nikakav veliki imetak. odigralo izmeĎu Jima Singleyja i Herba Fleminga. Mack. to ne vrijedi za Wayneja. novac . – Ne bih te ţelio obeshrabriti. ali ne vidim nikakve mogućnosti da silom pokloniš. u to je nitko ne moţe uvjeriti. – Potpuno se slaţem s tobom – odgovori Mack. – Ali.. Ona nema nikakvo pravo da ga ošteti. – To bi joj. – Za to po svoj prilici ima i razloga – ravnodušno primijeti Jim.. hoće li ti to uspjeti – upadne Mack. zapravo. Tvrdoglavo ostaje pri tom. odlučila je porota. Moţda neće nikada doznati istinu. što se prije šest godina. Naime on je upravljao Jimovim novcem i ulagao ga. Jim bi zbog dva razloga bio hladnokrvni ubojica: Herb Fleming nije bio samo nepošten kao poslovni ortak. Taj mu novac pripada. – Ako će o tome odlučivati Velma.– Drago mi je – odgovori Jim. da je sve. Ali i porota se moţe prevariti.. sigurno. U tom bi se slučaju radilo o sudskoj zabludi. ako bi joj i tu nešto palo na um. zapravo. umrijeti od gladi. – Sada znaš kako stvari stoje – nastavio je Mack. A ni o tome Mack nije znao što bi mislio. nego je imao i ţenu. Mack nije znao. – Rado bih razgovarao s Waynejom. Ako je to tumačenje bilo točno. Postojala je samo činjenica da je Herb pronaĎen mrtav. ali ne bi me iznenadilo. nećeš ga moći čak ni vidjeti. baš kao ni mnogi drugi. Vjerojatno je uvjerila samu sebe da ga je rodila kao djevica. uistinu. Ona je još uvijek ogorčena kao i ranije. Jasno. – Točno – uzdahnu Jim. Ali. bilo najdraţe. Ubojstvo.. ili što potječe od tebe. Nije to. ali Wayne. a Mack postade svjestan kako zapravo malo zna o svom prijatelju. Usprkos njihovu starom prijateljstvu. – U redu. iako je poznavao Jima bolje no itko drugi. dok je Jim bio u tamnici. laţljivac brakolomnik. – Predbacujem joj samo stvar s novcem – nastavi Jim. to se ne odnosi na moj novac! Nitko ne moţe tvrditi da ga nisam pošteno zasluţio! Ona moţe. bez predumišljaja. A ne moţeš čovjeka jednostavno upitati da li je ubojica. ali ipak priličan iznos što ga je Jim uštedio od zarade poduzeća Singley i Fleming. ako je to veseli.. On mora dobiti novac. uvjerena je da sam lopov i zločinac.. Flemingova je smrt bila izazvana tijekom ţestoke svaĎe.

Konačno.. kasnije. Ali. koji je u njegovoj zamisli narastao do golemih razmjera? Besmislica.. – Ali. Velma ne smije o tome ništa doznati. oni oboje ne gladuju. – Radije ću sam pokušati. – Trgovačku školu! – ljutito ga prekinu Jim.. Jime.onome tko ga ne ţeli uzeti. – Ako je tako. bi ga i Wayne odbio. rekao bih. poput sjene za očevim petama. to se moglo odavno promijeniti. Upisala je Wayneja u trgovačku školu. Mogao je svaku riječ. kad bi mu majka bila razumna. Ali. – Jim je napravio stanku i protrljao čelo. – Hvala Mack – odbio je Jim.. I logično je da. – bespomoćno je nastavio. u miru analizirati. imala je šest godina vremena da utječe na njega. – Moţda će on htjeti razgovarati s tobom – ohrabrujuće se nasmiješi Mack. A dvanaestogodišnjak je zračio od sreće i ponosa. Uostalom.. . svaki izdajnički pogled. Zar je Jim mogao znati Mackkovu tajnu? Da. Mack je u duhu ugledao nekoliko slika: Wayneja kao mališana na očevim leĎima. Je li moţda došao da namiri odavno zakašnjeli račun. Herb mu je mogao odati za njihove posljednje svaĎe. ja nisam učinio ništa za tebe – zbunjeno je odbio Mack. savjetovao bih ti da o tome više ne razmišljaš. Mogu upitati Wayneja. a ona nije ni jednu minutu ostavila neiskorištenu. ako ti to odgovara. Jamčim ti da ga Velma neće htjeti.inţenjer. svaku neizgovorenu riječ. svaku kretnju. Mack je izbjegavao Jimov pogled dok je pokušavao ustanoviti ne krije li se iza Jimovih riječi još nešto neizgovoreno. Ukoliko si došao da bi novčano pomogao Wayneju. Ne poznajem ga više. – Ranije je uvijek ţelio postati . još kasnije – a taj je prizor bio najjasniji – u radionici gdje je Jim ponosno govorio »Wayne mi već marljivo pomaţe«. Moţda. ali Jim nije progovorio. Imao je šest godina vremena da dobro promisli o svemu. – Mislim da bi vrijedilo pokušati. to nije bilo isključeno.. a čak i ton kojim je nešto bilo rečeno.. Mogao bi studirati kao i tvoj Bili. Ona ima svoj posao u banci i kuću naslijeĎenu od oca. – I sam znaš kakve bi mogućnosti imao s diplomom trgovačke škole u Atheni! Uopće nikakve. – Mack je zašutio. Ili je Jim sam otkrio. – Čak i ne znam što dječak danas ţeli. Ionako si već učinio mnogo za mene..

Ne. – No. Je li Jim znao da se ponovno udala? Ali.. Vjerojatno igram sada isto tako loše kao i ti. Ne znam samo kako bih počeo. Nije lako kovati planove čovjeku koji za to dugo nije imao prilike. ako sutra bude lijepo vrijeme? – Rado bih igrao. ako tebi ne bi škodilo da igraš s. – Bio je trenutak da izgovori ime Audrey Fleming. kada je Jim zbunjeno zašutio. – Zbog toga i pitam samoga sebe kako bih mogao stupiti u vezu s Cleo.. Jime. Bio si na mojoj strani. ni ljubavnica – ako mu je to Audrey Fleming ikada bila. jesi li to doznao? – Da. Svakog petka odlazi tamo i doveze Cleo natrag u grad. – Moram otići. pomislio je Mack.. Šest godina. Vjerojatno je to bilo jedino pismo što mu ga je poslala u tamnicu. koji mu to nikada nije bio. Nisam zaboravio što je učinila za mene. U redu. upitao je za njezinu kćerku. – U okrugu East Ridge. u redu! – prekine ga Mack. dok ne razmislim što. kad je sigurno bilo lakše napustiti me. Jime. Mack se nakašljao. – Suviše je dobra s Velmom da bi me primila u svoju kuću. vjeruj mi. Jasno. Vjerojatno će mi biti potrebno izvjesno vrijeme da odlučim što zapravo hoću. u ovom nemogućem odijelu. Ili joj je bar bila prijateljica. Zaoravo. Moje je oboje djece zaljubljeno. Moglo ti je naškoditi kad si bio predloţen za suca. – Ne znam.. sada bi uskoro morao doći Bili po ključeve automobila. Jime! – Htio bih razgovarati s Cleo. Mack.. Šest godina je izdrţao. To nisam zaboravio. – Slušaj. ona je učiteljica na selu – objasni Mack. o partiji golfa. Mislim. Ni »prijatelj«. a. pomisli Mack. Htio bih razgovarati s nekim ljudima. . – Ustao je. – Je li Cleo Fleming još u Atheni? – Ne. u meĎuvremenu.. – Margi sigurno nisam! – Jim se nasmije. Moram obaviti neke poslove. Što misliš..– Nisi? – upita Jim. – Pobrinuo si se za odvjetnika.. – U redu. Ovo nije mogla zadrţati za sebe. a i sam znaš da si nam uvijek dobrodošao. Mack. jesi li se već negdje smjestio? Imamo dovoljno mjesta. – To joj i priliči. Tamo mi je zasad dobro. – Audrey se ponovno udala – odlučno izjavi Mack. došao ovamo gdje ga. sve to ima vremena Ne moraš prenagliti. imam već sobu u hotelu.. a sada je. nitko nije očekivao. Ni ţena.. Velma mi je pisala.

– Učinio je stanku i promatrao vlasnika dućana. Rekao si prijatelji? Svakako! Bili smo prijatelji. Konačno. Točno. Da Cleo nije ispričala svoju priču. a nakon što se Jim odvezao. ako bi bilo nuţno. Kako onda moţeš znati da bi to zaista učinio? Izjava Cleo bila je ionako vaţnija od moje. ali Elroy Hild ipak ga je paţljivo slušao. Njegova je novost doduše postepeno gubila na svjeţini što ju je češće ponavljao. je su znali da smo Jim i ja prijatelji. – Znaš što. o ovome – poče Ernie Brewer. Porotnici su povjerovali Cleo kada je opisivala svaĎu. učinio sam za njega sve što je u ljudskoj moći. ja bih ispričao svoju. zar ne? I to bih učinio da je bilo nuţno. Kako onda moţeš znati da bi to uistinu učinio? Jesi li potpuno uvjeren u to? Bi li se mogao zakleti da bi u odlučujućem trenutku izvršio svoju prijateljsku duţnost? 3 – Radi se. ne. Morao se svladati da se glasno ne nasmije. učinio bih! Čak ako zbog toga ne bih postao sudac. Ali nije bilo nuţno. nitko ne zna zašto se vratio. Zajedno su prošli unutrašnje dvorište suda. – Jasno. naime. Bilo je nezamislivo da bi kćerka ubijenog lagala kako bi zaštitila krivca. DoĎi. Mack se polagano vratio u svoju kancelariju. Umjesto toga moţe večeras duţe ostati s njome. U mislima je ponovno vodio razgovor sa samim sobom. iskaz kao svjedok. Ernie ne bi ni za kakve novce pristao da bude na njegovu mjestu. pokazat ću ti gdje stoje moja kola. Jasno. Porotnici he bi vjerovali mojem svjedočenju. sasvim sigurno ne bi! – Ne. Nije bilo nuţno. vjerujem da ţeliš razgovarati s Cleo – sloţio se Mack. Jime. jer mu je bilo posve jasno što je Jim Singley . to nitko ne zna – ravnodušno odgovori Elroy. ako to jednom učiniš umjesto njega. Ernie je najboljeg slušatelja sačuvao za kraj. Dao bih. Mack je zatvorio oči i ponovno vidio pred sobom trinaestogodišnju djevojčicu koja je pričala svoju priču i time pridonijela da porota nije Jima osudila zbog ubojstva s predumišljajem. zašto ne bi uzeo moja kola i dovezao je ovamo? Bili neće umrijeti.Ironija sudbine: kćerka Herba Fleminga učinila je za Jima nešto što je mogao i trebao učiniti njegov najbolji prijatelj. a to smo i sada. – Mislio sam da bi vas moglo zanimati da je ponovno ovdje. Kako znaš da bi to učinio? Jasno.

u to se moţeš pouzdati! – Zajedno su izišli. Zbog toga je duboko udahnuo zrak i mirno rekao: – Vjerojatno ţeli urediti svoj novčani poloţaj. drugi ne. Ali. jasno. navodno. Jasno.. Nije na meni da iz toga izvodim zaključke. Vi ste opisali svaĎu izmeĎu njih dvojice što se ovdje. – Jim Singley je zasluţio svoju kaznu. Neki ljudi iziĎu iz tamnice potpuno promijenjeni. A ja.. Elroy je i opel duboko uvukao zrak. prošlo je dosta vremena od onda.. Baš sam nedavno pročitao članak o tome. uopće ne znam je li istina ono što je pisalo u članku kojeg sam vam spomenuo. – Da. bio sam svjedok optuţbe. da je htio – da mu nije bilo jasno kakve bi posljedice mogao izazvati. svatko. ovisi o tome koliko su dugo sjedili. jer mi je to nalagala graĎanska duţnost. Čuo sam da se sudac McVey o tome brinuo i pretpostavljam da je zbog loga došao. vas sam gotovo zaboravio! Nikakvo čudo.. a sat kasnije. To je bila istina.ovdje htio. Ali 'mislim i sada. Jim je bio izvan sebe od bijesa. To nije nitko ni slutio! Ali Elroy Hild se nije smio nasmijati. nakon Herba Fleminga. kao i ranije. Sudac McVey se uvijek zauzimao za njega. – Neki ljudi misle tako. Koliko se mogu sjetiti. Nemam pojma je li u pitanju bilo ubojstvo s predumišljajem ili nije.. Jim Singley nije nikada porekao ovu svaĎu. A Elroy je mogao još mnogo više ispričati. jer bi tada Ernie moţda mogao posumnjati. – Da. Herb Fleming je bio mrtav.. Shvatio sam kako je upravo primijetio da ga je njegov poslovni partner varao. da mi je bila duţnost da svjedočim na sudu. drugačije reagira na ţivot u tamnici. Ponekad se razbjesnio i tada planuo. koji su. – Konačno. – Jasno – zamišljeno ponovi Ernie – to vam je bila duţnost. Po svoj prilici. Mora urediti neke poslove – razočarano reče Ernie. A Cleo je potvrdila da je Jim govorio istinu. rekao je: – To ću ti platiti. svaka je riječ bila istinita. A Ernie je bio u pravu tvrdeći kako nitko ţiv ne zna zbog čega se Singley vratio. Znam samo ono što sam čuo i vidio. – Što se odigrala ovdje u dućanu – mrzovoljno ga nadopuni Elroy. Kad je ušao. Niste li i vi svjedočili? Da. to je razlog. ali nikada . a i o tome jesu li smatrali da se prema njima postupilo pravedno ili nepravedno. Ne mogu zamisliti da se Jim pretvorio u čovjeka koji bi godinama mogao mrziti. bilo je dovoljno drugih.

– Nikada nisam ni pomislio da bi se mogao vratiti. noću se budio i primijetio kako se znoji od straha. a morao se svladavati kako Ernie ne bi ništa primijetio.. to nisam tvrdio! – prosvjedovao je Ernie. I Erniejev glas je u valovima prodirao do Elroyja: iako je maloprije bio jedva čujan. kao da su nestajali. već slijedećeg dana pomirio s Flemingom da nije. moţe postojati desetak razloga! Ali Elroy je znao zašto se Jim Singley vratio. – Moţe imati desetak drugih razloga. Osjećao je drvo dućanske tezge izmeĎu sebe i Ernieja. Ovaj put je dopustio sebi da se kratko nasmije. – Moţda se vratio da se meni osveti zbog toga što sam svjedočio protiv njega – rekao je. jer je Ernie još na vrijeme rekao: – Dakle. "ne vjerujem da bi nekome moglo uspjeti nagovoriti Velmu Carson na nešto što ona sama ne ţeli.. Osim toga. – Ni meni. – Ne. Ne bi bila prva koja bi dopustila muţu da je pridobije na svoju stranu. točno je znao. ali ništa mu nije pruţalo podršku. mogao je doći ovamo i zbog poslovnih stvari. sada moram otići. Kad čovjek dobro promisli. prije svega ne u Erniejevoj prisutnosti... Ali tako je bilo samo na početku. A pred vratima je dodao.. u slijedećem je trenutku narastao do jake buke da bi odmah zatim utihnuo.. To mu je uspjelo posljednjim snagama. koji je svirao. ali. ponovno postali jasniji i opet utonuli u maglu. Čvrsto se drţao za tezgu i odlučio da ni pod Kakvim okolnostima neće klonuti.. i njegova bivša ţena još ţivi ovdje.. – U tom slučaju. uprkos svemu. – Točno – sloţio se Elroy. Ogledao se unaokolo. – Da nije već ubio Herba – nastavi Elroy. Ernijevo lice i police iza njega.. Istina. Baš je bilo ludo što je ovdje brbljao s Erniejem dok je Jim Singley bio u gradu! Poput Nerona. Ni u snu mi to nije palo na um. Moţda je htio vidjeti svog sina do kojeg mu je uvijek bilo veoma stalo. Nije se smijao samo zbog Ernijeva mucanja nego i zbog namjere koja se krila iza ovog posjeta.. dok je Rim gorio. Sto je duţe sretno i zadovoljno ţivio. dok mu je srce divljački kucalo. Kladio bih se da bi se on.nije bio zlopamtilo. Konačno. da nije. to je jače . Tijekom vremena ponovno je stekao duševnu ravnoteţu. Nikada? Na početku je patio od teških snova.

Drţao se uspravno. iako je Ernie već odavno otišao. putem su se igrali i tako polagano odmicali. Njezina je putna torba stajala spremna u razredu. Ne mogu zamisliti da se Jim pretvorio u čovjeka koji bi godinama mogao mrziti. Nitko nije mogao razoriti ono šio je izgradio.. poţurite! Nemoj neprekidno zastajkivati. sada se suočio s uţasnom stvarnošću: Jim Singley se vratio. 4 Petak. Elroy Hild. Sjedio je za svojim pisaćim stolom i vidio kako se pribliţava katastrofa. Oteturao je u svoju kancelariju i sjeo za pisaći stol. smijući se i razgovarajući. nitko ne zna zašto se vratio. malo su poţurila. ugledan graĎanin. a onda ponovno zastajkivala. Francise! Ovo vrijedi i za ostale! Vaši vas roditelji čekaju kod kuće! Djeca su se napola okrenula. Zašto se morao vratiti? Ovdje više nije imao što traţiti. To je bilo nelogično.. četiri sata poslijepodne. Mališanima se nije ţurilo. Braća Siegel su se i opet svaĎala i nabacivala grumenima zemlje. jer čekala su je dva i po prekrasna dana. Čak i učenike. Oh. kako ih je tek voljela petkom poslijepodne! Sada je gledala niz ulicu odakle se uskoro morao pojaviti Billov automobil – vozilo iz raja. Morala je samo posegnuti za njom uzeti ogrtač i zaključati vrata iza sebe. Nitko mu nije mogao oduzeti ono što je s mukom postigao.. Nepravedno. ţustro su kimala. koji će je odvesti kući. poslovan čovjek. Ali. Prvi su bili Roszynskijevi. Elroy se sjećao dijelova Erniejevih izjava: »Jasno.. Neće se čak ni potruditi da obriše školsku . Stajala je na toplom travanjskom zraku na stubama škole i promatrala ih kako. Elroy je slutio zašto se Jim Singley vratio. nestaju niz ulicu.blijedilo sjećanje na Jima Singleyja i na kraju je nestalo. voljeni suprug – sve rezultat njegovih vlastitih nastojanja. pa im je Cleo doviknula: – Leona i Stanley. Svih petero su imali isti tromi hod. Neki ljudi iziĎu potpuno promijenjeni iz tamnice. I u ovom najljepšem trenutku tjedna. kad nije morala i biti učiteljica – Cleo je voljela sve oblike svojeg zvanja.

Zar ga je moţda očekivala? Da. Ovo više nije bilo . Nije više gledala ruku koju joj je pruţao ne sluteći kako ona misli da je ovo ruka ubojice.ploču. obukla ga i još se jednom ogledala unaokolo. kao prvo začula je korake. jer se Cleo ţurila. Uspjela je zatvoriti prozor. Jim se brinuo za radionicu tvrtke Singley i Fleming. a okviri okana su teško prianjali jedan uz drugi. Cleo nije lako odustajala! Dok se trudila da zatvori prozor čula je kako se u dvorištu zaustavio automobil. Oh.čovjeka. Kad je iz škole dolazila u tvrtku. Ali. Kako ga je samo voljela u petak poslijepodne! Ušla je u kuću. Kao da je znao da će morati popustiti čim se Bili pozabavi s njime i zbog toga je sada bio tako uporan. srećom. jer ga je ranije poznavala samo u radnoj odjeći. Cleo je zaprepastilo što je njegov dolazak prihvatila kao nešto samo po sebi razumljivo. ali polaganije nego obično. kao da je oduvijek slutila da će jednog dana doći do ovog sastanka. bio još tako daleko! Tada su se pojavila kola. A uz to otrcan razgovor kao zvučni efekt. Ovaj put je bilo gore nego inače. a on je. njezin je otac većinom bio na putu. ispisanom pločom i čudnom mješavinom mirisa krede. Hodao je kao i ranije. zaboravila je zatvoriti prozor na sjevernoj strani. a otac za prodaju. Pitala ga je za Billa. vidjela je na njegovu licu koliko ga je to stajalo. skinula ogrtač s vješalice. a Jim joj je objasnio zašto ga je danas zamijenio. Lupila je šakom po prozoru. ali bio je plećat. Znači. Nije bio onako visok kao što joj je ostao u sjećanju. prešla su most i kotrljala se po lošoj cesti. ali Jim je radio tamo i često joj poklanjao novac za sladoled. Bili je uvijek bio točan i pouzdan. – Zdravo Cleo! – prilazio joj je ispruţenih ruku. Kretao se gipko i spretno tako da se zbog toga gotovo moglo zaboraviti jeftino odijelo lošeg kroja. ali nije se dao zatvoriti. Ali. visoko podignute glave. Bili će zatrubiti ili je pozvati. Cleo je. dolazio je unutra. Imala je za to vremena sve do ponedjeljka. Zvao ju je »mlada damo«. ustanovila da tamnica nije pretvorila Jima u slomljena . sa zadovoljstvom. Ali na pragu je stajao Jim Singley. s olakšanjem odahnula i okrenula se da pozdravi Billa. izmeĎu klupa. Kao da je to bilo vaţno! Ali Cleo ga je morala slušati. Promatrala ga je od glave do pete. Ali. ali ne u ovoj prostoriji s praznim klupama. tinte i ulja za mazanje poda. papira. Za Cleo je bio neobičan prizor što ga Vidi u pravom odijelu.

mršavo lice s nasmijanim smeĎim očima. kao da je bio zločin. – Da. Jime. pomisli. Promrmljao je nešto nerazumljivo dok se Cleo naslijepo spustila na prvu klupu. s pravom. . joj mogli pomoći. Lice mi je. zaista si odrasla djevojka. Namjerno ili nenamjerno. crveno i natečeno. saveznicom kojoj očito ţeli izraziti zahvalnost. Jim je bespomoćno pred njom zastao. vjerojatno. već ostarjelo i zabrinuto koje je odraţavalo gorka iskustva. a novaca nije imala kao ni mogućnosti da ga zaradi. Pogledao je kroz prozor. Glasno je jecala. jer nije znala što bi rekla. Njezin iskaz. Jim kimnu. Obrisala je suze. Cleo nije znala što bi odgovorila. Hladna je voĎa djelovala umirujuće. to sam čuo. pomislila je pri tom. – Sto bi inače mogla učiniti? Morala me uzdrţavati. Zastao je pred njom u prolazu izmeĎu klupa i pokušavao se smiješiti kao nekoć. – Udala se za Elroyja Hilda. – Hoćeš li popiti gutljaj? – zapitao je i stavio čašu pred Cleo na klupu. mora da se još jače dojmio čovjeka koji je ubio njezina oca. rukama je prekrila lice i briznula u plač. – Postala si lijepa – primijetio je Jim. mlada damo? – Ovo nije mogla podnijeti. Moţda bi joj uspjelo da se i dalje svladava da Jim nije upitao: – Kako je.ljubazno. – Cleo se pokušala smiješiti. niti roĎake koji bi. – Čula je samu sebe kako ţurno govori. nastavio je: – Dobro izgledaš. ili sramota što se njezina majka udala baš za Elroyja Hilda.. baš kao što joj nije bio poznat ni razlog njegova povratka. – U ovom je trenutku i opet bila uvrijeĎena. Htjela bih znati što bi. uprkos tome smatra me. Pošto je Cleo šutjela. – Nisam te smio ovako prepasti – utučeno je odgovorio. nije je potapšao po ramenu niti pokušao smiriti. Nakon nekog vremena otišao je u garderobu vratio se sa čašom vode. – A zašto i ne bi? – klikne Cleo. koji je i na porotnike ostavio snaţan utisak. Mnogo ti hvala. Ispraznila je čašu i prošaptala: – Sada mi je bolje. Jim je šutio. bila je zbunjena. – Kako ti je majka? Situacija je za oboje bila mučna.. On mi je ubio oca. to nije znala. – Ponovno se udala. – Trenutačno sigurno ne izgledam naročito dobro.

– Je li dobar prema njoj? – Da.. – Točno – sloţio se Jim. sve olakšice za poslove što se samo mogu zamisliti... ili ne? Konačno. Naročito ponedjeljkom ujutro. – I za majku. I za mene. Paţljivo ju je promatrao. trgne se i nastavi: – Ti si čudna djevojka. udaja je samo majčina stvar! Osim nje. . Kao da uopće ne spada u tu okolinu. – Imaš što protiv Elroyja? – Nemam ništa protiv njega! Dobro se slaţem s njime! Upravo je dirljivo kako se brinuo o meni. Umjesto toga odlučila je da postane učiteljica. – Da. sve otkako je nakon očeve smrti doţivjela ţivčani slom. vrlo je rijetko izlazila u društvo gdje bi mogla pokazati svoje haljine. imao sam dosta vremena. – A to je i nemoguće – smiješeći se prekinu ga Cleo. – Zašto. A imala je muţa i znala je da će je za pet dana ponovno vidjeti. – Zato što me nitko ne moţe razumjeti. ah način na koji ju je Elroy iznio i samouvjereno očekivao da će ona objeručke prihvatiti naveo je Cleo da odbije prijedlog.. nikoga se drugog ne tiče. ali i zabrinjavajuće – razmišljala je Cleo. to je lijepo za Elroyja Hilda. Ludo. Bila je zaista. ali odjednom sam se predomislila. zapravo? Cleo nije ni sama znala zašto je promijenila svoju prvobitnu odluku. – Njegov posao sigurno cvjeta – reče Jim. zar je vaţno podnosim li ga. jedva se uspijevala odvojiti od svoje kćeri. dobar je. majku zapravo nisu zanimali svi oni strojevi za kućanstvo. a majka ju je hrabro nagovarala neka prihvati Elroyjevu velikodušnu ponudi. Ţeljela je napustiti Athenu. Tada bi majka stajala na vratima tuţno mahala za automobilom što se udaljavao. – On je nosi na rukama! Ima lijepu kuću.. Satima sam razmišljao o tebi. Cleo je često imala utisak da njezina majka luta u vlastitoj kući. Ali. Jim kao da je trenutak bio zabavljen vlastitim mislima. Cleo. Htio me poslati u dobar koledţ na Istočnoj obali. "Tu je preko tjedna stanovala kod jedne obitelji u blizini škole. ali nisam te mogao razumjeti. Osim toga.– Ne zamjeram joj – mirno ju je uvjeravao Jim. Baš nitko! Zapanjujem i najmudrije glave! – . velikodušna. više nego dovoljno novaca za nove haljine. Oduvijek je bio. kao da ovdje ostaje potpuno sama i napuštena..

on će to i učiniti! A. jasno. Jesu li znatiţeljnici slutili više nego je ona znala? Istina. koje je bilo teško shvatiti. Ona je pak razmišljala o dogaĎaju što ih čeka. – Da. Ako je odlučio da nekome izrazi zahvalnost. Zapravo.Ustala je i zakopčala ogrtač. Jim se bojao da bi neka nepromišljena riječ mogla ponovno rasplakati Cleo. Uprkos svojoj vezanosti u Cleo. što je ovisilo – to joj je kasnije postalo jasno – o količini popijenog pića. osjetljivo. Ali. kao svakog petka. Otac je bio veseo kad je dobro_ raspoloţen došao kući i prije večere. ali sada zaista moram otići u grad. o susretu Jima i njezine majke. Šutke su se vozili prema gradu. – Drago mi je što smo se ponovno vidjeli. a majka ga namjerno nije pred njom . neuračunljivo. Zaključavši vrata školske zgrade. Moja me obitelj već čeka. znatiţeljnici nisu ništa doznali od Cleo. zašto? Cleo se prisjetila glasina što ih je onda čula i razmišljala o pitanjima koja su joj bila postavljana. Svakako. govorio nešto nejasno. Majka će s prozora promatrati cestu i. Očito. jer ni sama nije mnogo znala. čega se prihvati. škole. Kako će se ponašati pri ovom neočekivanom susretu? Cleo se zabrinjavala za majku Kao da je bila ljupko. Cleo je . Moţemo li se odvesti? Ovo je djelovalo. – a često dosadan.. kojem se vozila na koturaljkama. Nešto poput radionice. Jime. igrao se. Na njegovu se licu vidjela zbunjenost. Cleo je promatrala Jima kako s' njezinom putnom torbom prilazi automobilu. istrčati iz kuće. Nije govorila o njemu zbog vlastitog nemilog doţivljaja. dok ga je Jim pratio u stan iznad radionice i tamo ga spremio u krevet. ovo je bilo samo privremeno odlaganje. Bio je dosadan kad se jedva drţao na nogama. ako je namjeravao nešto posve drugo? Cleo se i nehotice trgnula. majka nije bila naročito razgovorljiva Ili se samo nije umjela dobro izraţavati. Jim više nije imao prilike – bar ne zasad – da je ispituje ili čak da joj zahvali. Jim Singley je jednostavno bio sastavni dio njena djetinjstva. oca koji je ponekad bio veseo. a djelomično niti htjela znati. lako ranjivo dijete. Ni o Jimu Singleyju nije gotovo ništa znala. s njom. trga na. Pri tom je razmišljala kako svrsishodno obavlja sve. čim bude ugledala Billova kola. nikada spomenula. To je Cleo odjednom spoznala. postojala su velika područja njezina ţivota o kojima Cleo kao da ništa nije znala. moţemo odmah krenuti. Bolje da o tome ne razmišlja! Spremila je ključ i brzo prišla kolima..

uskoro ćemo vidjeti. Tada su odjeknuli koraci na pločniku. već sam se zabrinjavala. Cleo nije sada obraćala paţnju kući.. Otmjen predjel za stanovanje. Tada se povukla jedan korak i polagano se okrenula. mislim ako bi. prostrana kuća s vrtom pred kojim su često zastajkivali prolaznici i divili se cvijeću. stajala je nasuprot presbiterijanskoj crkvi. gledala je jedino majku koja je stajala pored gredice tulipana. Kuću je bilo lako naći.. Zagrlila je Cleo čim je izišla iz automobila i bez daha rekla: – Dolaziš danas tako kasno.prihvatila oca i Jima kao nešto samo po 'sebi razumljivo u svojem ţivotu.. Jim joj je prilazio. – Zdravo. dokazala je očeva smrt. A isto će tako odlučno suočiti Cleo s pitanjima kojima je danas poslijepodne vješto izbjegla. Pred njima je leţala Athena. U večernjem je sumraku djelovala još mlaĎe nego inače. – Audrey! – reče. Odjednom "kola su naglo skrenula i Cleo se već uplašila da će udariti o veliki brijest pored ulaza. A sada svakim su se trenutkom pribliţavali gradu i majci koja vjerojatno nije još ništa slutila. I Jim je izišao iz kola. odjednom su utihnuli i ponovno se čuli. Sada su prešli most. pomislila je.. – Ni ja ne znam kako će se ponašati – sloţi se Jim.. Uzalud bi ga pokušavala odgovoriti od njegova nauma. trčala prema automobilu. – Kojim putem moram voziti? – zapita Jim. a ona je podigla ruke. odlučio je razgovarati s majkom. Zna što hoće i strpljiv. jer je zastao. ako ne danas. Cleo više nije mogla svladati znatiţelju. Očito. Pogledavši Jima. A da ih je bilo. – Ne znam zapravo je li. je. – Ali. . Tek kasnije je spoznala do kakvih je napetih situacija moralo dolaziti u njezinoj okolini. Audrey! – spazivši ga trgnula se kao da ju je netko udario. Cleo mu objasni. Lijepa.. Koraci su se brzo pribliţavali. »da ne bi zarĎao« kako je govorio. je li već opazio majku koja je trčala preko travnjaka. onda sutra. Vladala je takva tišina da je Cleo čula kako vjetar šušti u granama brijesta. nije mogla primijetiti. U obranu? U znak pozdrava? Ni Jim kao da to nije znao. – Zna li majka da si ponovno ovdje? – Ne – odgovori Jim ne mičući pogled s ceste. Sada su zvučali' neujednačeno. Elroy je uvijek pješice odlazio na posao i vraćao se kući.

Ali. Moţda zato što je majka glasno kriknula prije nego se okrenula i otrčala u kuću. McVeyjevi se nikada nisu posvadili zbog slučaja Singley. stavio putnu torbu Cleo na pločnik i sjeo za volan. Margo je inače svaku odluku svog muţa smatrala konačnom bez obzira je li se odnosila na presvlake za namještaj ih politiku. – Još ćemo se vidjeti – rekao je prije nego se odvezao. To bi bilo loše. Još su uvijek bez riječi stajali jedno nasuprot drugome i tada je Elroy počeo kriještati.Ali majka i Jim kao da ih nisu čuli. Cleo. poštenu i miroljubivu –. pred Margom se izraţavala sasvim drugačije. koja je poţurila za majkom u kuću. i Margo McVey bile su još iz školskih klupa najbolje prijateljice. ali s druge strane vrlo laskavo. – U redu – mirno izgovori Jim. Pri tom je »svemu« značilo tuţnu činjenicu – tuţnu za Margo. I izraz njegova lica uočljivo se promijenio. – Nije ti bilo lako. Istina. nije u to ni posumnjala. to joj je bilo posve jasno. Usprkos svemu kao što su ponekad govorile. – Nije više obraćao paţnju Elroyju. Razumljivo. – Svladajte se. koja se jako potrudila da se zauvijek odrekne prezimena Singley. u krizi takvih omjera očekivala je da će Margo prijeći na Mackovu stranu. I sama je bila iznenaĎena što je to tako dugo izdrţala. Cleo se uplašila da će navaliti na Jima koji se začuĎeno okrenuo. da je njezin muţ bio na Jimovoj strani i ustručavao povjerovati u njegovu krivnju. ubojico! Elroy je prilazio stisnutih pesnica. – Nestanite Jime Singleyju! Napustite odmah moje zemljište! Zar niste već učinili dovoljno zla i bez da ste se vratili da bi. 5 Velma Carson.. I zato nije joj bilo lako da o toj stvari misli drugačije. Ne bih predbacivala da si dopustila Mačku da utječe na tebe. To bi mi zadalo bol. I Velma je bila začuĎena jačinom svojeg utjecaja na Margo. Gubite se. Njegov se piskutavi glas tako razlikovao od uobičajenog načina govora da se čak i Cleo trznula. Elroy se još na vrijeme svladao.Ali. već je prišao automobilu.. – Ne mogu ti opisati kako sam ti zbog toga zahvalna – često joj je objašnjavala. ali imala bih . Uvijek je bila nadmoćnija.

– Da. Velma. – Bi li mogla doći k meni. Velma je pustila da proĎe nekoliko trenutaka prije nego je priznala. Ti Si prava prijateljica. Čitav grad zna. Margo. Samo po sebi razumljivo. O Jimovu povratku čula je sinoć od ţene Ernieja Brewera. – U takvim je zgodama Margo obično briznula u plač. – Mislim ako više voliš biti sama. draga moja – nastavila je Margo. jer bi se najradije zavukao u mišju rupu – a bio je dovoljno star da zna kako bi taj pokušaj bio besmislen.. Ti si jedini čovjek s kojim mogu c tome razgovarati. istjerali bi ga iz grada. Ipak ostala si na mojoj strani.razumijevanja. Wayne je bio mrzovoljan. To je uvidjela i Velma. I onda? – Njegov se mrzovoljni način nije odnosio na nju. – Kako mu je moglo pasti na um da se vrati ovamo! Čovjek bi povjerovao kako nikada neće ni zaţeljeti da . čuo sam o tome. – Ne moraš se truditi da zbog pristojnosti razgovaraš sa mnom. Margo je naravno nazvala Velmu: – Ne znam je si li već čula. Ne bih ti htjela dosaĎivati. Konačno je pobijedila ţelja da ima suosjećajnu slušateljicu koja će s njom dijeliti pravednu srdţbu.. Velma. upropastio je njezin ţivot time što je postao zločinac i brakolomnik – a sada se i vratio na mjesto zločina! – Jednostavno ne razumijem što ga je na to navelo! – započe Margo čim je iza sebe zatvorila vrata. Htjela se sakriti pred njom. Ponekad je dobro da čovjek ima nekog s kime moţe razgovarati. pred čitavom Athenom. ti si najhrabriji čovjek kojeg poznam. Velma se morala odlučiti za jednu od dvije velike uloge: ulogu oţalošćene i uvrijeĎene supruge. – Oh. da nije. Morala se pomiriti s činjenicama: Jim joj je nanio nepravdu. U subotu nakon Jimova povratka. koja ne moţe sama podnositi nanovo nanesene boli već dopušta dobroj prijateljici da je tješi. samo mi reci. Ova ju je uvjeravala kako nije kriva što Jim stanuje u hotelu. ako ţeliš doći ću k tebi. uvidjela je da je to nemoguće. Ovo je u stanovitom smislu bilo točno. Ti si tako hrabra. ne. Ali. samo sam sretna što sam imala snage za to. Znam da je ponovno ovdje. čak pred vlastitim sinom Waynejom. jer kad bi nju pitali. Margo? Već sam se nadala da ćeš me nazvati. Velmina je prva reakcija bila pravi uzmak. Uplašila ju je znatiţelja gospoĎe Brewer što se krila iza njene toboţnje zabrinutosti. Za večere Wayne je izbjegavao njezin pogled. Ali.

.ponovno vidi Athenu.. morala je vrlo štedljivo gospodariti. Margu je oblilo rumenilo kao što je Velma i očekivala. ovako zbunjena.. Tada je. Kuća je imala u prvom katu još tri sobe. Velma je progovorila tek kad su sjele. ne uzimajući u obzir njezinu majku. a ona na staru počivaljku za njihanje. kao da je zasluţila pohvalu barem time što je njezin sin stajao na pravoj strani. Ona mu je pouzdano ljubimca. Margo je i nehotice zadrţaia dah pri pomisli što bi ovo moglo značiti. – Oh. – Oh.. Velma ih je iznajmljivala učiteljima. – Audrey? Ali ona je udata i. Ovo je nasljedstvo bila sreća za nju. ali od Mačka je tako teško nešto doznati.. djelovala više no ikad poput velike. da Bili nije zbog toga izazvao lom. a da ne osjeti čudnu strepnju što joj je tjerala suze na oči. dok bi Jim iz ljubomore i zbog osvete. Ne shvaćam! – Margo je.. jedva bi vezala kraj s krajem. s mukom se svladavajući rekla: – Objasnio je Ermeju da mora ovdje štošta urediti. Mack zna najviše o tome. Mack mi je ispričao da se Jim vratio.. njoj moţe zahvaliti što je dobio onako blagu kaznu. i uprkos tim prihodima.. . Margo na neudobnu stolicu klimavih naslona. Vjerojatno ne bi saznala ni kako je Jimu posudio kola. Ali. Margo je s očekivanjem promatrala prijateljicu. Naravno. – To ga ni ranije nije smetalo – upadne Velma. ne vjeruješ valjda. jasno. Margo. Nije htio govoriti o tome. Još uvijek nije mogla misliti na Audrey Fleming. Velma. Jim sigurno neće Cleo učiniti ništa naţao. MeĎutim. Strahovito se razbjesnio. – Uopće ne znam što je tvojem sinu. Objesila je ogrtač u ormar u predsoblju i slijedila Velmu u sobu za dnevni boravak. draga moja. Moţda slijedeći sudbonosni odnos trokuta u kojem bi Elroy Hild nadomjestio ubijenog Herba Fleminga. Po svoj prilici. ovo nije ostavilo naročit dojam na Velmu... – Velma čak nije glumila zamuckivanje.. a on dolazi ravno ovamo. koja je bila isto onako otrcana i zapuštena kao i ostali dio kuće koju je Velma naslijedila od oca. htjela sam. bilo mu je krivo što se Jim sam odvezao u školu po Cleo. lijepe lutke koja širom otvorenih očiju netremice promatra strani i nerazumljiv svijet.. Konačno. Da je od svoje plaće morala još davati za stanarinu.

jasno. drugi u tamničku ćeliju – već je potraţila novu ţrtvu – razmišljala je Velma. Margo – Velma je spustila glavu. moţe i nešto pruţiti Wayneju. Osim toga.. novac za odjeću. – A moţda bi to ipak mogao učiniti! Moţda sam se otpočetka krivo ponašala i oduzela Wayneju. vlastita kola. zbog svog glupog ponosa. i on ţeli sve što imaju i drugi. A ja sam ga dobro odgojila. Moţe mene i Wayneja unesrećiti i time. neću se predati. Ja ga nisam ni taknula. Tek što su Herb Fleming i Jim Singley bili uklonjeni s puta – jedan otpremljen u grob.. Ono što Jim hoće urediti ne odnosi se na Audrey. jedine u koju ga mogu slati. – Jasno. Margo zbunjeno zaključi: – Ne smiješ ovako govoriti. Margo. Zašto to ne bi htio? Zašto to ne bi primio. – Često zamišljam kako bi bilo lako svega se odreći i ne boriti se više. Jednostavno nije sposoban za to. sve to. – Ne. Neće mi ni njega ostaviti! – Ali on mora znati što Wayne misli o njemu! Wayne je na tvojoj strani! Jim ne moţe utjecati na njega! – To i ja znam. – On se ne da potkupiti. Da je Jim čak i milijunaš ne bi mogao pruţiti Wayneju ono što mu ti daješ.. Ţivotni principi. A skrivio je to on sam! Ali to ga neće spriječiti da širi tu laţ. Ali. Ali moţe pokušati. – Postoji mnogo toga na svijetu što je vaţnije od hrpe novca. Margo. – Ali Wayne ga neće primiti – uvjeravala ju je Margo. Jim je u meĎuvremenu već zacijelo doznao što se dogodilo s njegovom voljenom Audrey. – ne znajući dalje. niti na Elroyja Hilda. draga moja. Konačno. Velma – ozbiljno je ukori Margo. Htjela bih da je to tako jednostavno. Reći će da sam odgajala Wayneja u mrţnji prema njemu. – Spustila je pogled na svoje ruke i ispruţila prste. Ljubav ne moţe nadţivjeti šest godina tamnice. – Ponekad sam tako umorna. pojmovi o vrijednostima. Jim namjerava učiniti nešto u vezi s Waynejom. – Velma je ustala i hodala gore-dolje izmeĎu prozora i vrata.. zar ne? . što neće nikome ovdje dopustiti da zaboravi kako je on Waynejev otac.– Htjela bih da vjerujem. novac! Vjerojatno još leţi na računu. i ako to ne bi bilo od mene? – Ne smiješ ovako govoriti. njegove mogućnosti. Wayne je već skoro odrastao. studij u koledţu umjesto ove bijedne trgovačke škole.

– Zašto ne bismo otišle k meni? Moţeš kod nas jesti i ostati čitavo veče s nama. U čitavu gradu nema boljeg mladića od Wayneja. jadni Jim nije bio ni zbog čega kriv! Samo je ubio Herba Fleminga. – Vjerojatno je čekao da ona popusti. jer ju je Margo ionako već dovoljno dugo slušala. – Slušaj. – Potreban ti je gutljaj dobrog konjaka – ţustro je predloţila Margo. – O toj su temi već često razgovarate. Tada se polagano vratila u mračnu . Velma – reče Margo dok joj je prijateljica ulijevala čaj. Samo da vas Jim ostavi na miru! Je li već pokušao razgovarati s tobom? Je li te nazvao? – Ne. jer u Velminoj kući nije bilo ni kapi alkohola. Ne. Bila 'bih zadovoljna kad bi se moj Bili tako lijepo ponašao. nekoć joj je govorio. »Nisam očekivao da ćeš mi pomoći«. Ili je pak razmišljao – a i to se moglo očekivati od njega – u kojemu bi je trenutku i na koji način mogao najjače poniziti. A zbog toga je krivicu bacao na nju. Znam što misli o meni. Čak i da je sebi mogla priuštiti da nabavi konjak ili viski za goste. Velma je zahvalila prijateljici na prijedlogu i istovremeno ga odbila. Sally i ostali. iako si ti protiv njega. Konačno. a ne na samoga sebe. Predloţila je da popiju čaj i razgovaraju o nečem drugom. – Vidjevši da je ovo djelovalo. hvala ti što mi ţeliš pomoći. – razmišljala je dalje Velma. koji bi mu mogao posluţiti kao primjer. Margo. sada bih te ponudila. Ostala je stajati na kućnim vratima i promatrala Margo kako prilazi kolima koja joj je poklonio Mack.– Zaista si se trudila oko njega i postigla uspjeh. dodala je: – Ne. on. jer je htio imati za sebe Herbovu ţenu. Ne bih htjela da budeš sama. ali Waynejevo zgraţanje nad njim duboko ga je pogodilo. kad više ne bude mogla podnositi to opterećenje. Znala je da joj nikada neće oprostiti' što je njegova vlastita sina nahuškala protiv njega. Njezino ponašanje jedva da ga je iznenadilo. ali s ovim moram sama izići na kraj. Margo ju je vratila u sadašnjost.. u njezinu sadašnju ulogu. Tada će doći u banku i prisiliti je na susret u javnosti. Wayne po svoj prilici nije ovdje. Tako je miran i dobro odgojen.. Nije se mogla svladati a da je malo ne podbode: – Ne bih htjela dovesti Mackka u nepriliku. Margo se ne mora zabrinjavati zbog nje. uvijek subotom izlaze. – Da si prijeko kod mene. nije imao poput Margine djece oca. Moţda je čak namjeravao čekati do ponedjeljka. još nije. Velma se potrudila da se hrabro nasmiješi. Alkohol je ponekad najbolji lijek. ona to ne bi učinila samo da lakomisleni Wayne ne bi bio izloţen iskušenju.

sobu za dnevni boravak. Nije zapalila svjetlo. Wayne će se uskoro vratiti kući – subotom je radio u mljekari – i naći će je u ovoj sumornoj atmosferi – pomisli Velma. Jer je iskreno voli, odreći će se sastanka sa Sally kako bi mogao ostati s njom. Naravno, ona će protusloviti, ali on je neće poslušati.... Ipak te je večeri Wayne kasnio. Velma je više puta prišla prozoru kako bi vidjela da li se vraća. Odnijela je šalice u kuhinju i oprala ih. Tada je popustila i upalila svjetlo u sobi. Sat u predsoblju otkucao je sedam sati. Bio je to svadbeni dar Mackka i Margo McVey. Pripadao je rijetkim stvarima što ih je ponijela iz kuće u kojoj su ţivjeli Jim i ona. Da, Jim. Zašto je još nije nazvao, ako je to namjeravao? Zašto se Wayne još nije vratio kući? Kad je zazvonio telefon, Velma se uplašeno trgnula. Nije odmah prepoznala Waynov glas. Jamačno je očekivala neki drugi. Ili moţda... da to je bilo ono! Wayne je govorio nekako drugačije, čudno promuklo. Ne kao inače. – Ne razumijem te. Sto je? Što se dogodilo? – Ništa – nakašljao se. – Sve je u najboljem redu. Htio sam se samo javiti. Danas ću doći kasnije. Moramo još raditi. Mljekara se zatvarala u pola šest. Velma je čula iz pozadine glazbu s radija. – Wayne! – kriknula je. – Je H s tobom sve u redu? Gdje si? – U... oh, u zalogajnici. Htio sam pojesti koji zalogaj. – Nasmijao se i dodao nešto što Velma nije više razumjela. Tada je spustio slušalicu. Prošlo je nekoliko minuta dok je Velma shvatila tuţnu istinu. – Wayne je bio pijan. Primjeran majčin sin, tako odan, dobar i miran. Nikada joj nije zadavao jade i bio je pristojniji i obzirniji od ostalih mladića njegove dobi. Pijan! Vrlo uzbuĎena, spustila je slušalicu i glasno ponovila ovu riječ. U istom trenutku znala je da se iza Waynejeva neobjašnjiva ponašanja krije Jim. Ovo je bila njegova krivnja. Ulijevao je mladiću alkohol kako bi mogao promatrati djelovanje. Sada je uţivao u ovom telefonskom razgovoru! To mu je ličilo! Velmin je ogrtač bio u hodniku. Ţurno ga je obukla, posegnula za taškom i potrčala kroz šest ulica prema Glavnoj. Ali, odjednom je ostala bez snage. Kamo je zapravo htjela? U zalogajnicu? Wayne koji nikada nije lagao, mogao je večeras reći neistinu. Vjerojatno je to učinio. Zastala

je trenutak, razmišljajući. Koje mogućnosti jošpostoje? Igračnica? Krčma s onu stranu ţeljezničke pruge...? Odjednom je ugledala Jima. Dolazio je duţ ulice i prilazio hotelu. Velma ga je slijedila na suprotnoj strani ulice. Pred ulazom u hotel je zastala. U recepciji nitko nije bio. Ernie Brewer je pomagao u kuhinji ili je večerao. Pustila je Jima da se popne do pola stubišta prije nego , je ušla u hotelsko predvorje. Kad je prilazila stubama, Ernie je izišao iz blagovaonice. – Hej, Jime! – počeo je, ali ugledavši Velmu, zapanjeno je zašutio. Bez riječi je prošla pored njega i dostigla Jima na najgornjoj stubi. – Gdje je Wayne? Sto si mu učinio? Erniejev usklik ga je već upozorio. Okrenuo se i začuĎeno ju je promatrao. – Došla sam ovamo zbog Wayneja – poluglasno mu je objasnila, jer je Ernie napeto prisluškivao. – Nemoj poricati, Jime. Znam da si ga opio i ... – Sto? Zar si poludjela? Nisam još ni vidio Wayneja! – Jim nije govorio glasnije od Velme, ali način govora odavao je razdraţenost. Kao da su nastavili svaĎu tamo gdje su je prije šest godina prekinuli. – Ne, jasno nisi! Gdje si ga ostavio? Gdje je Wayne? – Nemam pojma – ravnodušno odgovori Jim. – Kamo odlazi inače da se napije? Naravno, htio je da ona počne vikati i obasipati ga prijekorima. Zato se Velma s mukom svladala. – Wayne nije pijanac. Još nikada nije ni okusio alkohol – odgovorila je. – Tada je bilo krajnje vrijeme za to. – Jim je prišao vratima svoje sobe. – Uskoro će imati dvadeset godina. Ne bi bilo normalno ako to ne bi ubrzo pokušao. Kako uopće znaš da je pijan, ako nemaš pojma gdje je? – Zato što... U tom je trenutku Jim otvorio vrata, svoje sobe i zapanjeno ustuknuo. Tamo je stajao Wayne. Njegovo lice pravilnih crta, nalik na Velmino, bilo je neprirodno rumeno. – Majko? – nejasno ja promrmljao. – Što ćeš... Velma se pobjedonosno okrenula Jimu:

– Znači, nisi znao gdje je! Nisi imao pojma! A, u meĎuvremenu... Ali, nisam, nasjela tvojoj laţi. Odmah sam znala da si ti upleten u igru! Jim uopće nije mario za nju. Gledao je samo Wayneja. – Zdravo, Wayne – konačno je rekao. Htio je ispruţiti ruku, ali ju je ponovno spustio. – Čekao sam to ovdje – objasni mu Wayne. – Gospodin Brewer je rekao da si otišao, ali tvoja soba jamačno nije zaključana. Zbog toga sam... – Molim te, Wayne! – prekinu ga Velma. – Ne moraš ga štititi. Točno znam što se dogodilo. Znam i tko je odgovoran zato što si... što se nalaziš u tom stanju. Jasno mi je da ti nisi kriv. – Zatvori usta! – ljuti to se izderao Jim. To je dobro, pomislila je Velma, neka Wayne vidi kakav je grubijan njegov otac. – Wayne ima pravo razgovarati sa mnom kad hoće, a ti se ne uplići u to! Ovo je išlo u prilog njezinim namjerama, jer je poznavala svog sina bolje nego Jim. – Jasno, ima pravo na to – ravnodušno je odgovorila. Pogledala je Wayneja koji ju je zbunjeno promatrao. – Ne namjeravam spriječavati Wayneja ni u čemu što on smatra pravilnim. Jasno, moţe ostati ovdje i pustiti me da sama odem kući. Iako znam da bi bilo bolje da sam ostala tamo, iako sam bila zabrinuta. Nadam se da ćeš mi oprostiti, Wayne, što sam... no, što sam bila zabrinuta za tebe. Okrenula se i počela silaziti niz stube, ne obraćajući paţnju Wayneju koji je za njom doviknuo: – Majko, pričekaj! Majko... – Zastala je tek kad ju je dostigao i primio za ruku. – Ne smiješ ovako otići, majko. Moraš mi... – Naravno, dragi moj, moram ti prepustiti da sam odabereš. – Velma se hladno nasmiješila i oslobodila se. Spuštala se stubama, ne o krenuvši se više za Waynejom koji je malo oklijevao, prije nego je i sam krenuo. Doteturao je u hotelsko predvorje i slijedio majku. Velma nije mogla odoljeti iskušenju. Na izlazu se ipak okrenula. Jim je stajao na stubištu i gledao za njima.

6

imaš pravo – odgovorila je otresito. mnogo bolje. Ali ugledavši ga. premda je morala priznati. A kako se radovao kad je njemu ili Cleo uspjelo izmamiti majčin smiješak.i ja? Zar mi zbog toga ide na ţivce ? – Da. Kad je Cleo ušla u kuću. Elroy je pozvao liječnika i on joj je dao injekciju za umirenje. – Već joj je bolje. – Da. Tablete za spavanje. nakon toga. Nisam smjela dopustiti da me doveze kući. ne – prosvjedovao je Elroy. učinile su je potpuno apatičnom. majka je strahovito jecala na kauču u sobi za dnevni boravak. ona mora prije svega spavati – rekla je Cleo da bi umirila i sebe i Elroyja. ali on je uprkos tome hodao na vršcima prstiju. neće. Sag je prigušivao njegove korake. Kada se naspava. Ako bi ovaj' put doţivjela slom ţivaca kao nekoć. ne moraš neprekidno o tome govoriti – presjekla ga je Cleo. – Ne. – Spustio se na stolicu i zagledao u svoje dobro očišćene cipele. Muţ joj je bio mrtav. – Jasno. Morala sam upozoriti majku. Sve se odjednom survalo na nju. naravno! Čuda suvremene medicine! Ona je tako njeţna i osjetljiva. – prekinu ga Cleo.. Sada i onda ne mogu se usporeĎivati. Bio je blijed. – To je bilo točno. On je voli. Pretjerano je oprezno zatvorio vrata majčine spavaće sobe i na prstima hodao duţ hodnika.. ovaj je susret bio udarac za nju.. Cleo? Ne vjerujem da bi se tvoja majka ponašala drugačije da se nisam ja pojavio.. čim je ponovila liječnikovo mišljenje. – I da bi prestao onaj uţasan. pomisli Cleo.. Jednostavno podnosi manje od nas ostalih.. šok je bio preteţak. – Znam da je to moja krivnja. – Potrebno joj je nekoliko dana mira – uvjeravao ih je liječnik. imao je upaljene oči. – Nisam tako mislio! I ja sam morao drugačije reagirati. grčevit plač koji ju je toliko izmučio u petak uveče.– Još uvijek spava – rekao je Elroy. Tako jako kao . – Tada će ponovno sve biti u redu. Da ti pošteno kaţem što mislim. djelovao je iscrpljeno. jer je onda majka stajala pred ruševinama svog dosadašnjeg ţivota. Za to je odgovoran Jim Singley. da joj se činilo kako on zaista pati. – Ne. . svijet će joj izgledati sasvim drugačije. Cleo je slutila da će to reći. – Zbog toga je liječnik i ostavio tablete za spavanje. – Zacijelo. Elroy se ţustro sloţio s Cleo. – To će joj svakako dobro činiti. To je bio šok. – Dobro je. Elroyjeva zabrinutost joj je išla na ţivce.

Zašto? – Slaţem se. Ali sada je bilo prekasno. iako na drugi način. Uveče je Elroy htio sam straţariti tako da majka bude danju i noću pod nadzorom. Ali. došlo je do toga samo zato što je Jim iskoristio trenutak njene slabosti.. ali oboje su se nervozno promatrali. Ne misliš valjda da sam povjerovala u to? Elroy joj je začudo gledao u oči. Ne znam čak ni što sam mislim o tome. Uvukao ju je u nešto protiv njezine volje... O tome je već razgovarao s upraviteljem škole s kojim je bio u prijateljskim odnosima. a nije znala gdje bi za to smogla novac. Cleo će zamjenjivati druga učiteljica sve "dok ponovno ne bude mogla raditi. Ali. nastojao se svladati. Svejedno mi je što drugi tvrde o njoj. situacija se ne moţe usporediti s onom nekadašnjom – odgovori Elroy. niti je ikada bila! – Ali ti misliš da se on mogao vratiti zato. M6rala je odgojiti trinaestgodišnju kćerku. posve jednostavno. – To uopće nije vaţno! Ukoliko je izmeĎu njih dvoje nešto bilo. .. nehotice je pomislila Cleo: ja i ovaj niski čovjek pepeljastoplave kose odlučili smo spriječiti Jima Singleyja da vidi majku. zašto bi se sada bojala Jima Singleyja ili bilo koga drugog? Bilo je posve prirodno što je Jimovo pojavljivanje narušilo njen mir. Ali. Zapravo. majka se uţasnula. Audrey nije zla ţena. dok je Elroy u dućanu. Čudan savez. Konačno i sama se Cleo rasplakala ka ga je ugledala. – Ne znam jesi li onda bila već dovoljno odrasla da čuješ što. Bila je to opasna tema i bilo b'i bolje da se njome ne bavi u Elroyjevoj prisutnosti. Elroy se značajno nakašljao. – Cleo je jedva progurala slinu. – Jasno. – Dobro znam što su ljudi tvrdili o majci i Jimu. Jednostavno poput obrambena plana što ga je Elroy jučer smislio: Cleo će danju biti uz majku. – Zašto je uopće hoće vidjeti? – upitala je i odmah poţalila te riječi. – Ovaj put moramo se mi pobrinuti za nju. Posve jednostavno. bila sam dovoljno odrasla! – prekinula ga je. – To ne znam. zar je to vaţno? – Očito.. Sve bi ovo moglo obeshrabriti i ţenu s više energije i sposobnosti da se probije. Mi smo odgovorni da joj nikada više ne dosaĎuje..njegovo ime obeščašćeno – njezino isto tako. Ona nije po prirodi zla.

bolje ti je! – kliknula je Cleo. Svake je nedjelje odlazio u crkvu. Subota je znači prošla. Krijepostan. čim ponovno stane na noge. to bi moglo biti točno. – Osjećam se strašno. da je više ne sretne u Atheni. Ne ţeli Imati s njime baš nikakve veze. to je očito. – Nedjelja! – Majka je spustila četku. a zatim tablete za spavanje. ako on ne nestane dobrovoljno. rukom prešao preko kose i namjestio kravatu. – Nije – odgovorila je Audrey Hild podrugljivo se smiješeći. Oči su mu zablistale i Cleo je doslovce vidjela kako se u mislima već priprema za putovanje. – Da. Elroy je potpuno u redu. – Zdravo! – rekla je. majko. Neću dopustiti da to po drugi put učini. Majka je sjedila na krevetu i četkala kosu. vrijeme za doručak. Već i pomisao na promjenu okoline kao da je čudesno djelovalo na Elroyja. osim njegova karaktera. A. prišla je prozoru i podigla zastor. – Nervozno je pogledala Cleo. – Liječnik ti je najprije dao injekciju. vidjela je na svoju radost kako je s majčinog lica nestao poput maske. jer je bilo dobro za njegov posao da ga ljudi vide u crkvi. – Prespavala sam je? – Da – potvrdi Cleo. ukočeni izraţaj. Koji je dan danas? – Nedjelja. Spavala si čvrsto. Moţda uspijemo da ponovno dobije apetit. kojeg se jučer uplašila. Sada je jedanaest sati. pobrinut ću se. – Donijet ću sladoled za poslije ručka. Zašto i ne bih? Moţemo otputovati. – Jesi li dobro spavala? – Nije čekala odgovor. . Već joj je jednom upropastio ţivot.– Neće više imati prilike da bilo što pokuša. Tada joj se učinilo da je iz majčine sobe čula neki zvuk. To bi nam i jednom i drugom samo koristilo. Sada moraš doručkovati. Okrenuvši se. Sama si vidjela kako je ona pred njim pobjegla. Hrana i spavanje su najbolji lijekovi za nju. Skočio je. Audrey najradije jede ananas. – Oh. Uto su počela zvoniti crkvena zvona i probudila su Elroyja iz njegovih snova. pomislila je Cleo gledajući kako prelazi ulicu i nestaje u crkvi. Promjena okoline često čini čuda. ali istovremeno i zamarajuće dosadan čovjek. Zar se moţda probudila? Potrčala je duţ hodnika i otvorila vrata.

Cleo. jer je majka odjednom problijedjela i zatvorila oči. Spoznala je da se i majka bojala oca. majka nije pojela čak ni jaje prţeno na oko. – Njezin glas nije pri tom zvučao uplašeno nego začuĎeno i njeţno. koja je ţivjela u svojem vlastitu svijetu. kad je bio pijan. Ostat ću ovaj tjedan kod kuće i. – Majka se malo odmakla kako bi mogla bolje promatrati njezino lice. majko? – Ţelim – prošaptala je zatvorenih očiju. nego je objasnila kćerki: – Zapravo. Nadam se da to znaš. prije nego je počeo piti. – zar to ne ţeliš. Čak su i Cleo. Tome su bile krive . ponekad probudili napadaji bijesa što su izbili usred noći.. Ali. Ali. prije toga trebalo je reći nešto drugo. – Takav je bio ranije. jer je sličnost izmeĎu Cleo i njezina oca bila zaista upadljiva. To mi je jasno. Konačno.. slobodouman čovjek s mnogo smisla za šalu.. Pripremila je hranjiv doručak... – odmah je rekla majka. Cleo. Nije bio njegovo vlasništvo. ljubazan. – Cleo to nije znala. Ako bude htjela govoriti o Jimu.. Samo ga je kušala. nije se mogla sjećati tih sretnih vremena. Nije znala što bi rekla. majko – uvjeravala ju je Cleo. bio je to novac za posao. Nije smio uzeti novac iz poslovne blagajne. moţda ni vlastitoj ţeni. A. Cleo je vidjela kako su pune suza. Kad ih je otvorite. pomislila je. Moţda će joj se vratiti apetit. – Toliko ličiš svom ocu. Nije bio nepošten. naslijedila si i njegove najbolje osobine – nastavila je majka. Moram i time biti zadovoljna. društven. Gotovo bih mogla pomisliti da pred sobom vidim njegov duh. morala se već naviknuti na tog duha.– Ali ne u krevetu. – Ne moraš se bojati. – Cleo. otac je do kraja bio simpatičan. pritrčala joj je i zagrlila je. – Elroy i ja ćemo se brinuti za tebe i nećemo dopustiti da ti bilo tko učini nešto naţao. niti pokvaren čovjek. sama će početi. Cleo ju je udobno smjestila na kauč u sobi za dnevni boravak i nestala u kuhinji. Ne smijem je ni na što prisiljavati. ali i to je već bio uspjeh. – Da. nikada nije htio postati lopov. Nije to naime oduvijek činio. Vratio bi ga. a majka kao da i nije očekivala odgovor. Ali on ga nije htio ukrasti. – nije nastavila. Samo nije bio prijatelj svom ortaku. Ali. Sa svim je ljudima bio u dobrim odnosima. To je pisalo u mjesnim novinama u povodu njegove smrti »Herb Fleming je bio prijatelj svakome tko je privatno ili poslovno imao s njime veze«.

. Morala sam to znati prije nego sam se udala za njega.okolnosti. tada je pogledala mimo Cleo kroz prozor i sumorno priznala. majko! To je odavno prošlo. – Ispričala sam samo ono što sam čula. a Cleo je na to nadovezala kako već i jedan semestar psihologije silno obrazuje čovjeka.. a sreo se s onim pijancima i kartašima. jer su proces i iskaz na Cleo sigurno djelovali traumatski. zbog toga nisam ništa vidjela.. Nazvao je Bili. samo sam čula. Cleo! Prošlost. SvaĎali su se zbog novca. – Uistinu? Mislila sam da je ona zauvijek završila s njime? – Ovo je i pridonijelo da joj pokvari prošlo veče – pomisli . opisavši mu svoju ulogu u procesu. sadašnjost i budućnost nisu strogo odijeljene jedna od druge. Domjenci i klubovi i sve što je s time u vezi. Bio je protiv svoje volje u nešto uvučen. – A ja nisam bila prava ţena za pjega. Nisu se zapravo svaĎali.. – Moţemo otići Louieju ili negdje drugdje. Sally i Wayne će takoĎer ići s nama.. ne smiješ tako gledati na vrijeme. – Doći ću po tebe u četiri sata? – upita u tom trenutku Bili. Pokušavao se nehajno ponašati zbog sinoćnje večeri. nije nikakvo čudo. – Zašto se i sada time mučiš. Ne postoji nikakva trauma. Bio je veoma omiljen. – Ne.. Nije bio po prirodi loš.. Njihovu prepirku nazvao je intelektualnom raspravom. jer je majka otišla bolesnoj susjedi. – To je na ţalost točno. . koji se javio baš u najneprikladnije vrijeme. Točka. Oh. znaţ kako je volio sa svima prijateljevati. Tvrdio je kako je Cleo neprirodno tijesno povezana s majkom. pripremala sam večeru. Nisam se mogla naviknuti. zbog toga joj se ne moţe. Prošlost odreĎuje sadašnjost. konačno. Pred sudom sam iskazala što sam čula i porota je donijela odluku da se radilo o ubojstvu u afektu. Otac i Jim. Bila sam u kuhinji. a vjerojatno i s Jimom što. Počelo je još u petak uveče. U tom je trenutku zazvonio telefon i prekinuo majku prije nego je završila rečenicu. Bili je za sve imao odgovarajuću etiketu. čula sam ih oboje kako se svaĎaju. – Majka je promatrala svoje ruke. Bili se naime ljutio na svog oca jer je Jimu posudio kola. Jednostavno nisam pristajala ostalim suprugama. Ali i ona je Billa nešto poučila.Wayne jednostavno nije . oduvijek mi je bilo odvratno. ne. Kuhinjska su vrata bila zatvorena. To je iznio i Elroy u majčinu obranu.. Nikakve psihološke finese. jer je moj otac prvi započeto tučnjavu.

Majka je zaista loţe izgledala. – Već sam silno uzbuĎena. zastao je. draga. ne misliš li. – Ne smijemo samo dopustiti da prerano ustane. Sinoć je pravio mračne kombinacije od Wayneova nedolaska na sastanak i povratka Jima Singleyja u Athenu. – Ovdje je iznenaĎenje koje će nadraţiti tvoj apetit. Ne boj se. Ali sinoć je Bili posvuda vidio šokove i traume. sada je stigao Elroy. To nije učinilo veče zabavnim. Blijeda. – Jedva ću izdrţati od znatiţelje uvjeravala ga je Cleo. Danas je već sve zaboravljeno i oprošteno. Kad je Cleo vratila u kuhinju pladanj od doručka i sladoleda. – To je bilo sinoć.joj bile poluzatvorene. da bi se bolje osjećala u krevetu? Djeluješ mi malo umorno. čas je glumila čeznutljivu ljubavnicu. Ugledavši majku. moţda je ipak bolje da odem u krevet – tiho je pristala. Ne slaţeš se s time? – Kako se ne bih slagao! – odgovori Elroy. Majka priroda ne dozvoljava da se itko upliće u njezin posao. – Elroy ju je odveo u spavaću sobu.došao na sastanak sa Sally tako da su se morali baviti s njome. Maloprije sam razgovarao s Waynejom. to je sve. – Sa mnom još nije sve u redu. Majčina napola izgovorena rečenica neće biti završena. Nakon što se na ovakav način riješila Billa – bio je sasvim zgodan. – To mi je vrlo drago! Prizor koji okrepljuje srce! – Poţurio je prema kauču i poljubio majku u obraz. sa zamotkom sladoleda. što radiš ovdje? Tvoje je mjesto u krevetu. mi ćemo se već pobrinuti da ponovno dobiješ ruţičaste obraze! Ali. – Billov je glas sada zvučao neobično zadovoljno. Sally je pak mijenjala uloge. Dobra hrana i mir su najbolji lijekovi. čas ljutitu odbačenu djevojku. – Da. Nikakvih pretjerivanja. draga! – Već joj je mnogo bolje – upadne Cleo. Ali sada moram ići. Ovo je bilo suvišno. odjednom ju je obuzela stanovita bojazan sjetivši se majčine nedovršene . – Pokazao je zamotak. ali ponekad prava budala – ponovno se okrenula majci. jer što je mogao imati protiv toga da je majka ustala? – Htjela je doručkovati ovdje. Osim toga. Vidimo se dakle u Četiri sata. O tome ću ti još pričati kada se budemo sreli. Ali njeno ranije raspoloţenje je nestalo u nepovrat. – Audrey. oči su .

slomljena? Da. – Jedi. zbog toga joj se ne moţe. On je pomagao u kući. vjerojatno sam poludio – ali. 7 Lud sam. To bi rekla majka da nije zazvonio telefon. Došli su. takva utjeha za jednu ţenu – I očevidan dokaz da se njezina ţrtva isplatila. Tek ga je majka uspjela nagovoriti na povratak. Nejasno se prisjećao da je sinoć povraćao na cesti.. ovo je bio dobar izraz – slomljena. nakon sinoćnjih dogaĎaja ne računa s time. kako se zove stanje u kojem bolesnikova ličnost nije samo razdvojena nego upravo raspuknuta.. iako je bio strahovito mamuran i jedva hodao. Strašna i neobična kazna. Taj Se zadovoljio iskrenim. – Wayne.. Tako dobro odgojen mladić. kako je to nazvao. Wayne. Nikada joj nije zadavao briga. ti si sve što . I ove. Dospio je auto-stopom posljednji tip koji ga je povezao do zapadnog dijela drţave. Nikada joj se ne moţe izbjeći. uskoro nakon. otvorenim razgovorom izmeĎu dva muškarca.. Kaznio je samoga sebe. ali Wayne nije dopustio da to na njega utječe. pomislila je Cleo. Wayne je zatvorio oči. ne! Mogao je ići s njom u crkvu i više puta joj objašnjavati kako mu je ţao zbog svega – ali. Ovo nikada neće moći popraviti. ali bio je znatiţeljni popravitelj svijeta. Tako dobar prema majci. Zbog toga je jutros svakako morao ići s njom u crkvu. Svake nedjelje. njoj to nije bilo dosta. dragi moj – upozoravala ga je majka – Pojeo si jedva zalogaj mesa.« – Što se ne moţe? Zbog toga joj se ne moţe izbjeći.rečenice »Prošlost odreĎuje sadašnjost. dakle. Svake je nedjelje odlazio u crkvu. Oh. Vrag zna što je još izveo. već sam sit. – Njegov tanjur kao da ga je prijekorno promatrao.. Ali.. Prije nekoliko godina. Kako je jedan dio njegove ličnosti pristojno odgovorio! To je bio primjeran momak u njemu. Kao onda kad je pobjegao.. čak ni to joj nije bilo dosta. razmišljao je Wayne. Ništa joj nije bilo dovoljno. Ali. a on nije umio drţati zatvorena usta.. – Hvala. Wayne je ponovno zatvorio oči. po njega. majka i neki čovjek. Da bi pokazao kako je opet dobar mladić. baš ju je zbog toga pratio u crkvu – jer je znao da majka. Da bi nešto dokazao.

Svi su potjecali iz iste knjige bajki. Pa neka! Niti Wayne neće zaboraviti. Njegov otac. dim drveta i lule. Šetnje preko breţuljaka. nije je.. Vjerovala je da mu je ovo bio prvi mamurluk u ţivotu. Je li to bilo ono što je on htio? Zar je trebalo da ga ona grli i da mu šapće imena od milja? Ne. Koliko je ona znala. Da. nekada je bio ovisan samo o njezinoj utjehi. Ovaj put nije čak ni pruţila ruke prema njemu. Hahaha! Ali znala je za sinoć.imam! – Izraţaj njezina lica i prema njemu ispruţene ruke. koji nije mogao ništa zlo učiniti. ali ako zamišljaš da će netko od nas. ostavi nas na miru! Već si dovoljno toga učinio majci. Beskonačna ljetna poslijepodneva na rijeci gdje je otac poznavao najbolja mjesta za pecanje. miris prţenih kobasica. Njegov otac – kao i djed Mraz i dobra vila s njezine tri ţelje. izgubljena. jasno. jer se još suviše jasno sjećao vremena s ocem. sretna svijeta u kojem je Wayne još imao oca. pao joj je u naručje. Wayne. U svakom slučaju. a ono što nije znala. razumiješ li? Ne znam zašto si se vratio. Hahaha! Nije slutila ništa o onim ranijim niti o slučaju « Spring Cityju.. Wayne se onda s majkom vratio kući. Stidio se sjećajući se kako je bezvoljno išao za majkom.. Išao je s njom poput dobra dječaka i sve do sinoć ponašao se tako. nije više bio nedorastao dječak. To nije znala. – Zašto to nije trijezan mogao izgovoriti? Zašto se najprije morao opiti? Tako je. ti si sve što imam! Nije postojao nikakav izgovor. Konačno. pokušao je uliti u sebe hrabrost. Tada bi mogao reći ocu ono što je htio: – Molim te. Ali. Sada je bilo drugačije.. Ali ona nije htjela spoznati čak ni činjenicu da se opio posve sam. Da je imao samo malo više hrabrosti pustio bi je neka ode sama... .. Bio je domamljen u hotel i opijen prije nego je stao na stranu protiv svoje majke. očeve krupne.. Majka je znala što će na njega djelovati. I nikada to neće zaboraviti. Za nju bio je dobar mali dječak. ni zabrinjavalo. Spasilo ih je što je otac Juga Wohlera bio šerif. ali izraţaj njezina lica bio je isti kao nekoć i jasno je kazala: – Wayne. Taj put su zajedno s djevojkama skoro završili u zatvoru. snaţne ruke kojima je umio sve popraviti i njegov prijateljski smiješak. njezin skupocjeni uzor djeteta.

Zar je uvijek morala' počinjati nanovo? Sok od rajčice. Sve ćemo zaboraviti. to je u redu. drugim stvarima. – Pogledala je prema stropu odakle je iz gornje sobe nastavnica engleskog mogla sve čuti. Mislila sam da sam ti nedavno pričala kako se Ricejevi raduju što će te ponovno vidjeti. moţda i aspirin. Zaista! Moram im samo pokušati objasniti. Sjećaš li se još? Nedavno smo o tome govorili? – Ne. Majka je mimo nastavila: – Znam što ţeliš reći.. To se nije dogodilo tvojom krivnjom. Znao je da je mamuran. jasno. Slijedila ga je bez riječi . – Pozvala sam Ricejeve. Razmišljala sam o.. nismo o tome govorili! – Wayne duboko uvuče zrak: – Dobro znaš da sam se dogovorio sa Sally. bila je spremna da trpi – u sebi je zastenjao. nije ju bilo lako zbuniti. Već je i sinoć bilo veoma nezgodno. Ne moraš vikati. – Strpljivo se nagnula nad prljavo suĎe.. Wayne. Wayne! Ne moraš se odmah uzrujati. Ne mogu je i opet nasamariti.. Čula si što sam rekao Billu kad smo ga sreli na povratku iz crkve.. Znam da se to neće ponoviti. Taj prokleti način.. dragi moj. da mu nijemo trpeći.. Crnu kavu. zar ne? – smiješila se. Wayne je posegnuo za svojom šalicom i odnio je u kuhinju. i ona je znala da je mamuran – zašto nije mogla prestati govoriti o tome? Naglo je odgurnuo svoju stolicu i ustao.noseći tanjure. najdraţi moj. Već sam je nazvao! . – Ne.. nećemo više niti spominjati. – Tiše.. Šutnja je potrajala.Wayne je pogledao prijeko – tako se dobro svladavala. Poznati pogled! Zbog prokletih podstanara nije smio vikati u vlastitoj kući kad bi to zaţelio. – Ja ću oprati suĎe – zareţao je pri tom. sve oprosti! – Majko. Zašto ne bih. Ne bi li otišao malo leći dok ja operem suĎe? Zašto ne? Neka glumi mučenicu ako je to veseli. Zbog ove nagle kretnje ponovno mu je snaţno šumjelo u glavi. – Molim te tiše. Potpuno te razumijem. Zašto. – Doći ćeš na večeru. Nisam obraćala paţnju onome što si rekao Billu. najdraţi moj. Znaš da sam je već i nazvao. najdraţi moj. Ali. A. ne ţelim ništa više! Ostavi me na miru! Ništa drugo ne zahtijevam! Samo me pusti ha miru. – Ja ću ga oprati! Rekao sam ti već da ću.. Kako bih je mogao okaniti te fiksne zamisli? Nikako! – Hoćeš li još malo čaja – upitala je drţeći čajnik.

Još mu je uvijek bila okrenuta leĎima. Te su mu tri godine pribavile veliku prednost pred Sallynim kolegama iako su oni smjeli voziti očeve automobile i mogli više trošiti. – Jasno. Ti si mu sasvim nevaţan. što da ne učini? Da je ne zgrabi za ramena. odlazio je s tobom u šetnju. Nikada se nije brinuo o tebi. ali Sally nije bila zlopamtilo. – Bit će zadovoljan tek kad mi to učini. – Da te nahuška protiv mene – odgovorila je. do vraga. Dovoljno mlaĎa da se osjećala polaskanom kad je počeo izlaziti s njome. kao u Spring Cityju. Brzo se okrenula i Wayne je s uţitkom vidio da je duboko pogoĎena. Drago mi je što se slaţete.. Čim bude otišla od kuće na studije.. Wayne. Wayne nije rado mislio o tome. Je li to bilo moţda zato što nikako nije htjela prekinuti vezu s njime? Wayne je promatrao njezin odnos prema sebi potpuno trijezno.– Na Waynejevo veliko olakšanje. zašto se morao vratiti ovamo? – kriknuo je. Wayne je pak bio tri godine stariji i upravo zbog toga zanimljiviji. Netremice se zagledao u nju. – Ne. ti je mrziš! Zašto to ne priznaš? Da. Kako si to samo mogao reći? : Kao da je izgubila moć svladavanja i Wayne je u tom trenutku spoznao da to ne moţe podnijeti.. Sally mu je odmah oprostila. Maloprije samo što je nisam udario. Uprkos tome... Wayne je u nemoćnom bijesu zgrčio pesnice da ne bi. pomislio je. – Do vraga. značit će: »zbogom.. Očekivao je da će mu predbacivati što je nije čak ni nazvao i rekao da ne moţe doći na sastanak.. A. jer je Sally bila zgodna djevojka i kćerka suca McVeyja. vodio te na pecanje. dok je njegov otac sjedio u tamnici i. – Wayne – prošaptala je. drago mi je što sam te upoznala!« Ali srećom postojale su i druge djevojke. osjećao se polaskanim. U tome je bila čitava tajna. slijedeće godine. Sally će to uskoro otkriti.. Konačno. Ţeli te uništiti zato što si mi jedino što još imam.. to tebi nije drago! – odgovorio je. znam. Sally McVey je bila inteligentna djevojka – zar se nije moglo očekivati da će shvatiti što se zapravo krije u Wayneyju Carsonu? Bila je mlaĎa od njega. snaţno protrese i trgne iz te neprirodne ravnodušnosti. Da.. – Ona je tako zgodna djevojčica. mrziš i mene. Kad Sally. Da! I zato što je bila Sally. – To ne misliš ozbiljno. ne moţeš jednostavno otkazati sastanak Sally – prihvatila je majka. sinko. – Zašto to zapravo tvrdiš? Tako zgodna djevojčica! Ne podnosiš je! Ta. i mene. smio si mu . to je bilo sve. Moja majka. jedino zbog čega ţivim. ode u koledţ. Ali nije imao ni iluzija.

Još sinoć se . Wayne se sjećao kako su drugi ljudi govorili o procesu: svi su se slagali kako je Jim Singley još jeftino prošao.. nakon što sam se namučila da te odgojim i da ti pruţim pristojan dom. Wayne. A Cleo je. imaš pravo. Nismo još ni razgovarali! To je istina. Ah ovu laţ nije mogla očekivati od njega.. Oh. majko. Na ovo neće pristati.. prirodno. – Ništa mi nije ponudio! Koliko ti puta to još moram ponoviti? Nije ni znao da sam gore u njegovoj sobi. Znao je da je stvarnost drugačija. Mogao je zahvaliti maloj Flemingovoj na njezinu iskazu koji ga je spasio. a to ga je sada najviše ljutilo. Ovo je nešto drugo. majko. umjesto da učini ono što je odlučio. činila sam najbolje sto sam mogla. Da. Wayne joj je već često lagao kad ga je pitala gdje je bio i što je radio. Wayne pomisli: nije li s ocem isto tako? Moţda je njezina predodţba njegova zločina isto tako iskrivljena kao i njezino shvaćanje sinoćnjih dogaĎaja? Brzo je odbacio tu pomisao. Da. A danas joj se pognute glave ispričao i postiĎeno obećao da više nikada neće biti tako nepristojan. Majka nije sama izmislila svoju predodţbu. ali ne morate se brinuti za mene. Ali. Oči su joj blistale. Dosta je poniţavao samoga sebe.. Bila je odjevena u ruţičastu kućnu haljinu. – Znam. Ulijevao mi je alkohol. ponudio novac i pokušao me nahuškati protiv tebe. i gotovo se dao zavesti da je udari. ti uvijek imaš pravo. Neće odustati sve dok ne bude to čula od njega – tu laţ za kojom je čeznula.šuljao za njom. Činila sam što sam mogla. vjerovala ti ili ne! Nije vjerovala. Ali. Nije se dala odvratiti od svog uvjerenja. sve je to činio samo zato što je to veselilo njega lično. Nikada mu ništa nisi značio. – To je istina – naglašeno je ponovio i potrčao uz stube. – ja sam samo lopta koju oboje gurate nogama. pokušala zaštiti svoju majku.. Ali. znam da si se morao mnogo čega odricati. to neće ćuti iz njegovih usta. oko glave je ovila . znam da ti nije bilo lako izlaziti nakraj s malo novca.. Je li mislio na tebe onda kad je ubio svog ortaka? – Duboko je uvukla zrak. – Ponudio ti je novac? Imam li pravo? Ponovno isti stari trik – pomisli Wayne. A. Ti si dobra on je loš.pomagati u radionici. – I sada. Na hodniku se gotovo sudario s nastavnicom engleskog čija je soba bila nasuprot njegove.

Zapravo. Pod svjetlom neonske reklame Wayneovo je lice djelovalo sablasno blijedo. ali se bojao te mogućnosti. Osjećao je da više ne gospodari samim sobom i uţasno se bojao da će nekome nanijeti zlo. Cleo je postala nervozna. Mrzio je sve ljude. baš sve! Ali. zalupio vratima i teško dišući. Da. do vraga. – U redu – reče Wayne i prije nego je Cleo shvatila što namjerava. MeĎutim. sprijateljio se sa Sally i to je dovelo do češćih zajedničkih izlazaka u četvero. Wayneov je stisak postao još jači. pomislio je. Zašto se. Wayne joj se narugao: – Što je? Čega se bojiš? – Ničega. – Odustaješ li? – zlobno upita. njegovo ju je prisustvo uvijek činilo malo nervoznom. glazba je naglo zanijemila. Kao da je to primijetio i Wayne. na to i ne mislim! .. Ja. niti tko će biti njegova ţrtva. – Oh! – kliknu Cleo. Što je sve sinoć mogla čuti? Nasmijala se. – Bojiš li se moţda da ću ti ponuditi nešto nemoralno? Budi bez brige. zar ne? Mrzio je i nju. povukao ju je kroz pokrajnji izlaz. jer joj se nastojao sklanjati s puta. danas se jako ţurimo. Odvratno! A u njegovoj se unutrašnjosti čak javio glas što ga je pokušavao uvjeriti kako bi svijet s ocem bio prekrasan – iako taj nikada ne bi mogao postojati! Wayne je naglo ušao u svoju sobu. – Oh. Najprije ju je samo promatrao. – Pusti mi ruku! :– dodala je primijetivši tek sada da je Wayne čvrsto drţi. Spotakla se o prepunu kantu smeća pored sporednog izlaza. Kutije od konzervi i prazne boce piva zvekećući su pale na pločnik.. Uz to je bio još i slab plesač. najjače samoga sebe zato što nije bio hrabar. Neka ga vrag odnese. Louiejeva su se vrata za njima zatvorila. Ali. oslonio se o njih.. ovaj put je ona njemu stala na nogu. Nije znao što će učiniti.maramu i znatiţeljno je promatrala Waynea. vratio ovamo? 8 Primijetivši kako je Wayne promatra.. Dosad je to bilo u redu. večeras je bilo drugačije. a onda je ponovno morala s njime plesati.

Otvorio je vrata da ona moţe ući. Nitko više neće vjerovati u primjerna mladića. Cleo. Cleo – Konačno je počeo – radi se o mojem ocu. –Slušaj. mogao si s njime razgovarati da nisi bio pijan. Pod svjetlom neonske reklame njegovo je lice još uvijek djelovalo zelenkasto.. Htio je s njome razgovarati.' neka samo počne. Cleo nije bila u pravom raspoloţenju da prizna kako izmeĎu nje i Waynea postoji nešto zajedničko. A onda je čekala.. – Moramo li baš time početi? – Dobro. – DoĎi. to si oduvijek bila.. – A. – Neće – upadne Wayne. To joj je vratilo samopouzdanje. – Ne moraš me vući za'sobom! – To i ne činim – odgovorio je.kao i ja. zar ne? Dobro. – A što će biti s Billom i Sally? Oboje će zanimati što je s nama. Što je samo od nje htio? – I ja tebe ne smatram neodoljivim. – Samo je ustanovio činjenice. – grčevito je stezao volan i gutao slinu.. – I ti – odgovori Cleo. Razgovarala si s njime i. onda. Cleo se uhvatila za posljednju slamčicu.– Hvala – promrmlja Cleo. bolje pripazila. Namjerno je zijevnula i smiješkom ga zamolila oproštenje. Odsutno je pogledao... – Mudro dijete. – Izgledaš psihički bolesno – rekla je. nije – lagala je Cleo. Slušaj. sjest ćemo u Billova kola – pozvao je. – Ili. ja. iznenaĎeno je pomislila. Bill i Sally nisu bili komplicirani. Ali ja bih.. Cleo je odjednom primijetila da Wayne drhšće. ni Bili. – Svakako. Htio bih samo razgovarati s tobom. ali joj je pustio ruku tek kad su stali kod Billovih kola. nećemo. Ali. uostalom i ti. moglo im se objasniti sve ako se dobro počelo. morala je priznati da se Wayne posljednjih mjeseci ponašao zaista primjerno. Boji se . U tom su se pogledu razlikovali od Cleo i Waynea. Uopće ne znam kako ti je tako dugo uspjelo igrati tu ulogu. Tada je sjeo pored nje. objasnit ćemo im. – Da. zar ne? Ali. Moţda ga je . Ukoliko bi se ipak oneraspoloţili. Wayne je gledao ravno preda se. na tvom mjestu. Je li to nešto čega bi se morala bojati? – Jasno. Jamačno ne ţeliš da se Sally ponovno razljuti..

htio je ponovno izvući prošlost na danje svjetlo – ukoliko ga Cleo ne uspije spriječiti. Je li ovo bilo sve što ga je mučilo? Njezina kratka voţnja s njegovim ocem? Cleo je osjetila olakšanje zbog toga što je mogla tako prijateljski govoriti. Govorila si istinu. Taj put samo što nije dospio u zatvor. skoro. nikada ga nisi mrzila je li? Jamačno si nekoć bila zaljubljena u njega. odmah ću se sjetiti! – Znači.. Ili je prijateljstvo sa Sally dobro utjecalo na njega. Wayne nije htio posve bezazleno razgovarati o očevu povratku. Sjeti se procesa. je li to bila čitava istina? Ne. Ja ga. Najprije se odvezao k tebi. bila veoma uvjerljiva.. Cleo. – Zar moţda za tebe nije? Jesi li znala da će se vratiti? – Jasno.. ne mrzim. nisam! Kako bih mogla znati? Ali. ili tvoja majka. Wayne.. Kako se ono zvao? Pričekaj. – Mudro si počela. Bila si zaljubljena u Rohmana. – Ti si ga prva vidjela. preozbiljno to shvaćaš. Cleo! Je li se zbog toga vratio? Zar ti je htio zahvaliti na usluzi? – Wayne se nagnuo u stranu kako bi je mogao bolje promatrati. ako.. samo istinu i ništa drugo osim istine – potvrdio je Wayne. Zar je mogao nešto znati? – pomisli Cleo je uspjela prošaptati: – Govorila sam istinu. Učinila si to dakle zbog nekog drugog razloga. – U tvojeg oca? – nervozno ga presiječe Cleo. prevarila se. – U redu. – Besmislice! Ako baš ţeliš znati. – Kako se samo zvao? – ponovila je. Moţda je taj šok koristio. bila sam zaljubljena u nastavnika glazbe. Zbog toga si i djelovala tako uvjerljivo. Rohman. – Čuj. najprije je razgovarao sa sucem McVeyom. – Što sam učinila? – Točno znaš... Ili. za mene je to nešto posve drugo. ništa drugo osim istine! Ali. nije! – Nije? . nekoć. – Prezime mi je na vrhu jezika.izliječio ispad u Spring Cityju. Ugledala ga je pred sobom: duga crna kosa što mu je padala na blijedo lice. Zaista veoma uvjerljiva. – Pusti to! – presiječe je Wayne. – To je bilo zaista tako. tuţne oči i glas zbog kojeg se nekoć topila! – Rohman – pomogao je Wayne. Zacijelo! Znam da je njegov povratak udarac za tebe.prema njemu nego ti. Drugačije se odnosim . ali. – Istinu.. – Ne. Ako bi Sallyn otac sve doznao. – Tvoja je priča.

Morala je pripremiti večeru za oca. Mogla je biti posve mirna zbog nje i svega što se zbog te laţi dogodilo. Te je večeri njezino srce prepuklo na zbornom pjevanju. Skočila je. Svi su se podrugljivo smijali. Ovdje je gore bila posve sama. Tek tada je primijetila kako je gladna. Kad je stigla u svoje utočište ustanovila je. Gdje si bila? Zašto se nisi tako dugo vratila? Moţda ipak nije još tako kasno i otac će tek doći kući – ili je mogao i leţati na kauču gdje je ponekad prije večere zaspao. Cleo Fleming je zatvorila oči i sjećala se one sudbonosne večeri prije šest i po godina. Zastala je pred vratima stana. Cleo je tu plakala sve dok joj nije postalo hladno. *** Prva je laţ spadala u vrstu kakvu trinaestgodišnja djevojčica često mora koristiti. ali je ipak morala.. da joj iz očiju nije tekla krv nego obične suze. jer se sjetila zadatka što ga je preuzela. S malo . Očito. nije. Nije čula baš ništa. jer joj se neprestano nešto dogaĎa. Cleo se ţurno spustila niz uske stube razmišljajući što će reći ako bude morala odgovarati na neugodna pitanja.. Zavukla se u kut. Zimsko nebo na kojem su već u šest sati uveče blistale zvijezde. Sjetila se prve laţi o kojoj Wayne nije ništa slutio. Waynejeva tvrdnja je probudila u njoj uspomene koje je dosad svjesno potiskivala. A njezino je srce prepuklo od tuge. – Ne. S olakšanjem se naslonila na sjedalo. imala je sreću. naslonila o grube cigle dimnjaka i vidjela samo nebo iznad sebe. – Baš si lud – mirno mu je rekla. iznenadivši se. Njezino je utočište tada bilo tajno skrovište na tavanu iznad radionice i stana – kutak u kojem je nesmetano mogla kliktati od radosti ili tugovati. Udarao je štapićem za odreĎivanje takta o stalak za note i predbacujući promatrao Cleo kojoj se činilo da nikada nije tako prekrasno pjevala. tako da je bilo besmisleno i pokušati ih objasniti. – Cleo! Bi li moţda mogla malo zauzdati svoje oduševljenje? Samo malo? Svi su je promatrali. Čudne stvari za koje nije postojalo razumno objašnjenje. Nije htjela na njih misliti. Ispričala si samo ono što si smatrala nuţnim. ne! – tuţnim je glasom vikao Rohman.– Jasno. Ali.

. u padu. stubama se nije popeo otac. – OzlijeĎen je – odgovorio je Jim. Leţao je glave okrenute u stranu pored cigle... Upravo je došao iz radionice.. nego Jim Singley. Tada će se obradovati što ima tako vrijednu kćerku. Oljuštila je posljednji krumpir i uključila ploču za kuhanje ispod lonca.. ionako je bolje da ga probudi s viješću da je večera gotova. otac nije spavao. – Uspravio se i prišao telefonu. – Nisam znao da je tako teško ozlijeĎen. Otac je leţao ispruţen na podu. Bilo joj je jasno. Predmet kojim je bio izvršen zločin. postojali su i drugi. morala si sve ćuti. GraĎani Athene su se još uvijek prepirali o tome. samo je ispravila svoju teoriju. što im je sluţila da drţi poluotvorena vrata. – Cleo? – zapitao je. Znači. Cigla je mogla biti opasno oruţje. a na sagu je leţala sa stola srušena puna pepeljara koju kao da je očeva ruka optuţujuće pokazivala. – Znači. Začuvši korake. kako su tvrdile novine. Pored oca je klečao Jim Singley – bezoblična prilika u radnom odijelu – i bezizraţajno promatrao trinaestogodišnju djevojčicu na vratima. Neki su tvrdili da je Jim rekao istinu izjavivši da je otac. udario glavom o ciglu. koji su bili uvjereni da je Jim posegnuo za ciglom da bi njome tresnuo oca po glavi – ili je iskoristio da ga dotuče. – Nisam znao da si kod kuće. – Jesam – Cleo je posve automatski lagala. nije se zbunila. Pijan? Jim Singley je bio nagnut nad njega. Pogledao je Cleo. što su sa stuba dolazili preko hodnika u sobu za dnevni boravak. Ali. Lice mu je bilo sasvim bezizraţajno. – Je li on. Jamačno si slušala našu svaĎu. je li otac.. pripremala sam večeru. jedan veliki naslonjač prevrnut. a onda je otvorila vrata sobe za dnevni boravak.. – Bila sam u kuhinji. kad je otac već bio na podu. Sve je prošlo kako valja. Sablastan prizor: prijatna prostorija s dvije stojeće svjetiljke. Sada je mogla dobro vidjeti oca. Iz sobe za dnevni boravak nije dopirao nikakav zvuk iako je svijetla pruga ispod vrata odavala da tamo gori svjetlo.spretnosti mogla je tada krišom kliznuti u kuhinju i početi spremati večeru. Neka samo spava. na stolu pored kauča razbacani papiri i boca viskija. Moramo pozvati liječnika. Cleo je kimnula kako bi potvrdila svoju prvu laţ.

da. udario me. Cleo. Uprkos tome nije još ni slutila u što se zbog te bezazlene. koji se nije micao. zar ne? Moraš mi obećati da je u vezi s ovime nećeš ni spomenuti. UviĎaš. Ali. – Jadna. ako bi govorila istinu. Ona s ovime nije imala nikakva posla. a pri tom ga je iznenadila kćerka njegove ţrtve. rekla je da je bila u. Jime. On i Jim su ponekad izmijenili nekoliko riječi. .. – Mrtav? – prošaptao je Jim i bespomoćno protrljao. Ukoliko bi te liječnik ili netko drugi nešto pitao. Prije nego je stigao liječnik. on joj je pruţio jedina obavještenja na kojima je mogla nešto graditi.. Nije mogla zamisliti kako se duboko zaplela u pravu mreţu laţi i kako će joj u bezazlenim stanjima biti potreban izgovor kojeg joj je maločas sugerirao Jim. – Malo je previše popio. lice. kojemu je lice bilo tako bezizraţajno. sitne laţi upustila. jer i nije postajalo ništa što bi o majci mogla pričati.. Ili o bilo kome drugome. a to je bilo posve jednostavno. – Gospode. Drţavni tuţilac se uvijek vraćao na to i pokušavao dokazati poroti kako je ubojica^ htio ukloniti dokazni materijal.. a ja sam ga oborio na pod. Htio sam ih donijeti i. A.« Nikada joj nije palo na um da sumnjiči Jima.. »To više ne znam. moramo ostaviti tvoju majku po strani od ovoga. Moramo se brinuti o tvojoj majci. kao da su zaboravili da je Cleo bila u 'sobi. zato. U meĎuvremenu se zaista uplašila oca.. mala. – I tada ste otrčali u radionicu? Ali ponovno ste se vratili? – Razmislio sam – odgovorio je Jim. Nazvao sam ga varalicom. moţda sam bio suviše grub i. – SvaĎali ste se s njime? Oborili ste ga na pod? – pitao je liječnik. zacijelo si se bojala i zbog toga se nisi usudila ući? – Cleo je nijemo kimnula. ne smiješ je ni spomenuti. – On je mrtav! – uspravio se. Jimovo se bezizraţajno lice promijenilo samo kad joj je odjednom rekao: – Slušaj.. on nije ozlijeĎen! – uzviknuo je liječnik.Stajali su u sobi za dnevni boravak i čekali liječnika. a ja sam bio ljutit zbog novca. kuhinji. – Obećala mu je. zašto i ne bi? Zašto bi joj palo na um da govori o majci? Odrţala je obećanje. – Ostavio sam tamo neke papire iz kojih se jasno vidjelo kakve je trikove izmislio Herb. Tada su čekali šerifa.. koje je ispričala i sada više nije mogla opovrći. Liječnik je kimnuo. Na raspravi je Jimov povratak igrao veliku ulogu. Jima. – On je počeo – odgovorio je Jim. Jako sam se bojala. laţi.

– Pričekaj malo. Odavno je prošlo i bilo zaboravljeno. – pogledao je iznad njezinih ramena i učinio korak.. To se dogodilo prije šest i pol godina. jer je svojim krikom uzbunila posjetitelje lokala. – Prestani! To nije točno! – Cleo se odmakla. – Ostavi me na miru! – Najprije ţelim čuti istinu. Čak i nije bila tamo! – Moţda nije. nisam! – suviše je glasno i ţestoko proturi ječila Cleo. U meĎuvremenu je u kuhinji izgorio gulaš. U tom je trenutku netko skrenuo iza ugla i dolazio bliţe. Cleo je kriknula. Potrčala je prema Louiejevim straţnjim vratima. Liječnik joj je rukom prešao preko kose i rekao: – Mala.. Moram je čuti. zar ne? Alj.. – Što se ovdje dogaĎa? Tko.. Wayne je pruţio ruku prema njoj. Njih su se dvojica zbog nje posvadila. Ali Cleo se otrgla. S nevjericom se zagledao u bocu.. Ali. imala je i te kakve veze s time. prema Wayneu koji se natraške povukao.. – Nije istina! Moja majka nije s time imala nikakve veze.. Wayne ju je slijedio. . Ali Wayne je htio da mu o tome priča. Wayne se u isti mah ponovno osvijestio. To je podsjetilo oba muškarca na njezino prisustvo. Zašto si se uopće vratio? – Wayne se odjednom sagnuo i podigao razbijenu pivsku bocu. – Pomozi mi Jime. onesvijestila se u liječnikovu naručju. Cleo. nije još potpuno shvatila da je otac mrtav – i zbog toga je počela jecati. To je skrivila Cleo.Ali to je sve bilo kasnije.. A slijedećeg je jutra cijeli grad znao kako je Wayne Carson navalio s razbijenom pivskom bocom na oca. – Imam li pravo? – Nisam. o tome nisi ništa rekla kako bi. Konačno je i majka dotrčala unutra i vidjevši oca kako beţivotno leţi na sagu. – To je učinio i šerif koji je stigao nešto kasnije. Wayne! Što ovo znači? – Ne tiče te se! Makni mi se s puta i nemoj da te ikada više vidim. otvorija vrata i skočila iz automobila. – Štitila si svoju majku – tvrdio je.. – Jime! – kliknula je s olakšanjem i gotovo mu pala oko vrata. on hoće da mu ispričam. Ali. sada su iz lokala već izišli uzrujani gosti i razoruţali Waynea. Ako mi nećeš dobrovoljno ispričati. U ovom trenutku Cleo je bila samo zbunjena.

Samo bez histerije. Stroga cenzura.. Nije imalo smisla odgaĎati ovaj razgovor. – Mack je uzdahnuo. Mladić je naučio mrziti Jima. Susjedi su ostali bez riječi. jamačno je došla zbog Waynea.. Zbog toga se nije moglo očekivati da će mirno primiti Jimov povratak. iako je Margo jamačno sve znala. – Velma je djelovala elegantno. savršen. IzmeĎu Waynea : njegova oca jednostavno je moralo doći do sukoba. Ne djeluje uzbuĎeno. a ja ne znam što bih mogao poduzeti.. Oduvijek je slutio da Wayne Carson nije baš tako dobar i pristojan. svom poslu. Što se tiče same priče. ljubazan i spreman da pomogne. zapravo. Mack je posegnuo za telefonom i nazvao hotel. Uprkos svojoj siromašnoj odjeći – bila je odjevena u stari kostim. ako se radilo o Sallynom savršenom Wayneu.. njegova obitelj nije smatrala potrebnim da mu ponekad nešto ispriča – pogotovo ne. – Neka uĎe. Pita ima li nekoliko minuta vremena za nju. Velma je šest godina cijepila mrţnju u njega.. iako prilično rastreseno. strogo je ukorio samoga sebe. a onda posvetio se.9 Mačku je njegova tajnica ispričala o ovom dogaĎaju. Mack joj je zbunjeno stisnuo ruku i ponudio da sjedne. Carol je nestala i odmah zatim se vratila s Velmom. Mack je smatrao da time ţeli samo dokazati kako je . Carol. – Treba vas poslovno – nastavila je Carol. Oko podne je ušla Carol i obavijestila ga da vani čeka Velma Carson. Poručio mu je da ga nazove. Za vrijeme doručka nitko o tome nije govorio. Mack je nehotice zadrhtao pomislivši na Sally. Sjetio se članka iz novina: primjeran majčin sin koji je odjednom ubio nekoliko ljudi. Ljutio se što to nije već znao. – Mislim da ne zna za ono sinoć. Velma uistinu kao da nije bila uzbuĎena. Mack nije uopće bio iznenaĎen. jer je uvijek bio vrlo simpatičan. Carolino tumačenje sukoba nije bilo samo nepotpuno nego vjerojatno i netočno. Jim nije bio tamo. Zavjera šutnje. Duševno bolesni ubojica i emocionalno zbunjeni mladić ne mogu se usporeĎivati.. Osim toga. Očito. Gospode. – Moţete otići na ručak. jer Sally pred njom nije imala tajni. pomislio je Mack.

to je otpočetka bilo posve jasno.. Moram priznati da sam prije šest godina učinila tragičnu grešku. Velma. nemoguće! Mack je mirno nastavio.. to je bilo sve. Nakon kraće šutnje. – Dugo sam se borila protiv toga – nastavila je – ali sada moram priznati istinu.siromašna. Mislim da se ne moţe ni govoriti o ubojstvu s predumišljajem ako se čovjek samo brani. iako je saslušala sav dokazni materijal drţavnog tuţilaštva. – Da. – Polagano je podigla glavu. ako ţelim sama sa sobom ţivjeti u miru. ipak se radilo o Wayneu.. Promatrajući je. Ali ono što je Velma sada govorila nije se odnosilo na sukob. – Nije lako priznati da nisam imala pravo.bespomoćno reče Mack. nisam mislila na to.. ma kako to zvučalo čudno. Bila je tragična greška što ste smatrali Jima hladnokrvnim ubojicom. Mack. – Zaista? Porota je mislila drugačije. Velma se gorko nasmijala.. – Posvadili su se zbog novca. ili moţete nečim dokazati? – Ja. – Sav dokazni materijal! Govorite li ozbiljno? A čitav je grad znao da Jim ima odnos s onom Flemingicom! Svi su znali da se Herb i Jim nisu svaĎali samo zbog novca i da se prema tome nije radilo o ubojstvu u afektu. – Ne. Ali ponekad čovjek ne moţe sebi priuštiti da bude ponosan. nije mi lako baš vas pitati za savjet. – Jako sam zabrinuta. – još je na vrijeme zašutio. – Cleo moţe . – Htjeli ste sa mnom poslovno razgovarati? – konačno je počeo Mack. – Potpuno se slaţem s vašim mišljenjem. – Nitko nije ništa slično znao! – presiječe je Mack i udari šakom po stolu. ali ponosna. Osim toga. – Vi to mislite. Samo je po sebi razumljivo da je Jim hladnokrvni ubojica. morao je priznati da još uvijek veoma dobro izgleda. Ali moram. dosad je promatrala svoju iznošenu tašku. – Ţao mi je –. prije nego je izdao samoga sebe. Ili je Velma već znala što je upravo htio reći? Je li to mogao biti razlog njezine posjete? Ne. nastavi: – Vjerujte mi.. – Svakako! – sloţio se Mack. Dakle. – Ponovno je na tren zašutjela. Herb je prvi udario Jima.

da nije mogla dati iskaz na sudu. Imam pravo ţivjeti skromno i ne primiti novac od Jima. Mack je znao da nije krivo čuo niti se ona zabunila. – Ali nije li mogla lagati da bi zaštitila svoju majku? Jako je voli. na drugu grešku. Ni Wayne. Jasno.. Radi se o novcu. Samo da bih sebi priuštila stanovitu zadovoljštinu. – Nisam takla ni jednog centa tog novca – nastavila je Velma. vi mi nećete valjda reći da je lagala kako bi zaštitila ubojicu svog oca. – A što je dovelo do ove. čula svaĎu i potvrdila Jimov iskaz. znam! Jimov povratak. Velma. Nikada nisam ni pomislila da bi se mogao vratiti u Athenu. Ukoliko vam je potreban moj savjet.. Nije se radilo toliko o principu koliko ponosu. – Moţda nije – priznala je Velma. već iz principa.. ali ipak je mirno rekla: – Ţao mi je. promjene? – Ni sama ne znam. a i njezina je majka navodno jako voljela Herba Fleminga. – Ne mogu ga promatrati tako nesretnog. što je trebao imati..potvrditi ovo mišljenje. Bila je tamo. Zaista je mislila na subotu uveče kad . Baš me zanima što s njime namjerava. Znam da imate mnogo posla i ne smijem vas dugo zadrţavati. jer bi inače netko mogao biti toliko grub i inteligentan da bi mogao govoriti o zajednički planiranom ubojstvu pri čijem bi izvršenju čak mogla pomoći Jimu.. Mislila sam na sasvim drugi problem. Mack je ustao. rado ću vam pomoći. Wayne se morao odreći mnogo toga. mojem egoističnom ponosu. Sada dolazimo do srţi problema: Jimov novac. Ipak. o Jimovu novcu. Jako se promijenio. sloma ţivaca. to je bilo vrlo spretno. sada uviĎam da je to bilo pogrešno. neću slušati tako zlobne besmislice! Dobacila mu je pogled ispunjen mrţnjom. Mack. pomisli Mack. Oho. A... – Pogledao ju je i činilo mu se da Velma zaista trpi zbog toga što je morala promijeniti dosadašnji način ponašanja. Nisam smjela popustiti tom osjećaju. Mack? – Jasno.. Ni sam nisam čovjek koji prezire novac... Pogriješila sam i pošteno to priznajem. – A'nisam to namjeravala ni ubuduće. Ali. Jamačno ste već čuli što se dogodilo u subotu uveče? – U subotu uveče? – Kad je Velma kimnula. – Oprostite. Toliko. MeĎutim.. ali ovo više neću slušati. jer se njezin liječnik bojao ponovnog. Nisam htjela razgovarati o tome. Razumijete li. ali bilo je pogrešno takvu istu ţrtvu zahtijevati od Waynea.

A i posve je jednostavan. ukoliko to prihvaćate. – Ne predbacujem Wayneu zbog toga – nastavila je Velma. Ostaješ pri svojoj ponudi? – Jasno – odsutno odgovori Jim. Velma. zbunjen dječak. Mack se dobro sjećao kako je Sally. . – To je Timova krivnja. Jime? Velma i ja smo upravo razgovarali o mogućnosti da se.. a i ja sam sukrivac što je do toga došlo. u korist Waynea. – Moţemo se zajedno dogovoriti o tome. točno je pretpostavljao.. Wayne se morao oprijeti.. Čestitam! Ali.. čekala hoće li on moţda ipak nazvati i kako su je onda Cleo i Bili povezli sa sobom. – Što se mene tiče moţe odmah ostati ovdje – objasnila je Velma Mačku. progunĎavši neku ispriku. ali Sally ga je. Jim mi je već objasnio da se i sada. jer je netko pokucao. – grčevito je zaplakala. – Slaţem se – pristao je Mack. Morate samo. On se pak ljutio na tog umišljenog mladića i samo se nadao da će Sally sada uvidjeti kako Wayne nije onaj pravi za nju. Jim je prepoznao Velmu tek kad je podigla pogled prema njemu i već se htio. Ali on je nesretan. Mack je malo prijateljskije nastavio: – Taj ću zadatak rado preuzeti. – Predomislili ste se? Ipak ćete uzeti Jimov novac? – Za Waynea – brzo je upala Velma. Čini se da Velma uviĎa kako je ranije pogriješila odbivši tvoj prijedlog. dogovorimo s tobom. Zato sam vas htjela zamoliti da mi pomognete. Nije trebao uopće ući u Jimovu hotelsku sobu. povući.. Njih dvoje se nisu ni pogledali. kao i ranije. Konačno ste uvidjeli da on ima pravo na studij i ostale prijatne stvari. – Ne za sebe. kao i obično. Velma je slijedila njegov primjer. jer on je opio dječaka. – . Uostalom. smirila. što je oteţavalo Mackov zadatak.Wayne nije došao po Sally. Morao ga je oduvijek imati. – Naprijed! Dok su se vrata polagano otvarala. Da. Ali slijedećeg je jutra Wayne nazvao i Sally je odmah postala vrlo dobro raspoloţena. tmurno raspoloţena.– Napravio je kratku stanku. ţeli brinuti za Waynea. – Novac pripada Wayneu. jer. – Zaista? – Jim je sjeo na drugu stolicu i promatrao Makka. i za vas. I opet najstroţa cenzura. sami ne moţete o tome razgovarati s Jimom i ţelite da posredujem? – Kad je Velma bez riječi kimnula.. Kao da nisu htjeli ni meĎusobno razgovarati. – zašutio je. Mack kao da je slutio da će ući Jim. – Da. dakle za Waynea. Jasno. – U redu. Mačku se njegova objašnjenja nisu činila uvjerljiva. – Imaš li nekoliko minuta vremena.

sada kao i ranije. Ako zaista misli na Waynea. li to nečim uvjetovano? – On mora obećati da će napustiti Athenu – mirno je odgovorila Velma.. – Zvijer! – rekao je Jim. Bit će ga lako uvjeriti.. – Nije završio rečenicu. ne zaboravi to! – Trenutak! – upao je Mack. Moram najprije. jer mu je postalo jasno kako je previdio nešto što je Jim odmah primijetio. Velma ga nije ni pogledala. Da ti sve pismeno obećam? . neću. Znam da ga mogu uvjerit. Što znači odmah? – Još danas. Velma.. Koliko je meni poznato. duţnost mi je. sada to moţe dokazati. To nije nikakav problem. Pogriješila sam što sam mu ga uskratila.. – Morao bih obećati da ću dmah napustiti Athenu. – Vjerujem da je moj prijedlog pošten. – Uvjete? – upita Mack ništa ne shvaćajući. Velma? Je.Kakve uvjete postavlja ona? – neprijateljski je upitao. Jim je skočio i netremice ju je promatrao. Mack. Mack je u prvom trenutku razmišljao kako je besmisleno da sve ovo mora ponoviti Jimu tako da nije ni shvatio kako su Velmini zahtjevi čudni. iskreno priznajem. ako mu sve točno objasnim. Uprkos tome. Najkasnije sutra. Zar se predomislio? Bez njegova bi pristanka svaki sporazum bio besmislen.. – Smirite se kako bismo mogli nastaviti dalje. Mora obećati i da nikada više neće ponovno vidjeti Waynea. – Waynea mirno prepustite meni. promisliti. Mislim da je to sve. – Mogu li večeras odlučiti? Do tada ću znati. – Koliko znam s time nisu. – I nikada se više ne smije vratiti. – Prokleto si samouvjerena. Wayne je lično odbio taj novac. zar ne? – upita Jim. da ga štitim od kriminalnih utjecaja. a ako tome moţe pridonijeti novac. Zato je pogledao Velmu i upitao: – No. – Sutra ujutro – progunĎa Jim. – Ne boj se. Velma ga je sumnjičavo promatrala.. Htjela bih da Wayne bude sretan. – Poruči joj da je smatram podlom mrcinom. neka ga dobije. – Tvoj dječak! On je i moj sin. – Ukoliko zamišljaš da bi se u meĎuvremenu mogao pribliţiti Wayneu. kako je s time.

Mack je oklijevao. – To sam čuo već i od Waynea. – Zar . Jime? Čak i ne znam zašto si se vratio. razmišljao je Mack.. ne zna ništa o upadici izmeĎu Waynea i tebe – ustanovio je Mack. Ne treba i on postati ubojica! – Ustala je i napustila prostoriju. Čekat ću do devet sati uveče da me nazoveš. Ako bi pak Jim odbio ovu trgovinu. mladić će uskoro biti uvjeren da mu je ona. mogao bi čak postati nasilan. – Mislim pri tom na Waynea. Novac će omogućiti Wayneu da se oslobodi majke. To je dokaz kako ti nikada i nije namjeravao dati novac. Moţeš biti siguran! Za Velmu je to sitnica! – Moţda ipak nije – reče Mack. neće ti pokloniti taj novac! To je i opet tipično za tvojeg velikodušnog oca. Moţda ona zna više. ovo nije smjelo utjecati na Mačka. VeJma bi svojem sinu mogla reći: – Vidiš. – Kako će ga onda nagovoriti da primi novac od tebe? – To će joj uspjeti. Ukoliko nas ne ostaviš na miru. ali. Dobro smišljeno. – Očito. vrlo dobro. A Jim tada više neće imati nikakve mogućnosti za razgovor s Wayneom. dobit će barem novac. Ali bio je sklon da se sloţi s Jimovim mišljenjem. Kad sam bila spremna. nije potrebno. jer ga neće smjeti vidjeti. – Ne moraš prihvatiti njezin prijedlog – objasnio je.. – Ustala je i zadovoljno dodala: – Ne znam je li ti jasno koliko te Wayne mrzi. – Da. – To moraš pitati Cleo. Što je to zapravo. bilo. – S predbacivanjem je promatrao Mačka. Moţda bih time morao biti zadovoljan. Udaljit će se i od Sally. Sinoć me pitao što traţim ovdje i zašto sam se zapravo vratio. Athene i svoje prošlosti. Umalo nije nasjeo Velminu poţrtvovnom ponašanju. omogućila studij u koledţu. nije htio učiniti nešto za tebe. – Moţda moţeš novac ponuditi izravno Wayneu. – Inače te ne bi upozorila. ne na tebe. – Što da ti savjetujem. a ne Jim. zbog tebe prihvatiti taj novac.. – Zaista? Hvala na upozorenju. Ako se ona prihvati Waynea.– Hvala. Ali. Ako pristanem. a što ako odbije? Tada ne bih nikada više mogao učiniti ništa za njega. – Da. Jime? – Kako bih mogao znati? – razdraţeno upita Jim. – Čuo si od Velme da me on mrzi. Danas se uvjerio kako malo zna o Wayneu..

ali tako tiho da je Elroy i majka nisu mogli čuti. Jime? – upita Mack. – Ja te se ne ţelim riješiti. Ako mi on u meĎuvremenu naleti na put. Daj. – Samo se odvezi – prošaptala je Cleo. Jasno. – Pruţio je Mačku ruku i on se već ponadao da će Jim ispričati što mu leţi na srcu. Ali trenutak je prošao neiskorišten. Mogli su samo jedan drugome stisnuti ruku. Moram još nešto obaviti. U svakom slučaju. Velma. – Ţelio bih doznati što ćeš odlučiti u vezi s Wayneom. majka jedva da je i reagirala na Elroyjeve aluzije. – U redu. ali je njegova nametljiva vedrina bila vrlo neugodna. – Kad se Jim uputio vratima. moţda ću doznati što on o svemu tome misli. Mack. ne pada mi ni na um da šutke nestanem. Jime. – Hoćeš li doći večeras k meni. Zbog toga sam se morao vratiti. Jime.. a majku odvelo van dohvata Jima Singleyja. Ako si se vratio da bi se nekome osvetio. Čovječe. pokušavam ti samo pomoći! – Pomoći! Kako bi netko mogao meni pomoći? Ja sam jedini tko to moţe. 10 – Što mislite o ovom prekrasnom proljetnom danu? – upitao je Elroy vrativši se kući na ručak. primijetila je Cleo..bezbriţno nasmijao. U redu. – Kad je takvo vrijeme osjećam se poput Ciganina. Nisu pronašli prave riječi. Smiješci se trljao je ruke. Wayne i ostali? Ali. prije.Athenu? Misliš li da moţda ne znam kako svi ţele da odem do vraga.nemam pravo doći u. – Ne tiče me se zašto si se vratio. – Tada se . Tada bi i Mack mogao olakšati svoju savjest. sve je to pripadalo Elroyjevu planu o velikom putovanju koje bi ih sve navelo na druge misli. Jime – strogo je pock. Ali htio bih da ti nešto bude jasno. Prišla je prozoru umjesto da se upusti u razgovor s . to ti priznajem. nećemo više govoriti o tome. onda si glupan i ne moţeš očekivati ništa dobro! – Da bih se nekome osvetio? – iznenaĎeno upita Jim. slaţeš li se? Ti si mi valjda jedini pravi prijatelj kojeg ovdje imam i ne bih ţelio pokvariti naš odnos. Skočio bih u kola i odvezao se u nepoznato. Nije više hodao na vršcima prstiju. dodao je ni sam ne znajući zašto: – Budi oprezan.

– Ako posjeduje još trunku razuma. Moţda ne bi imao toliko sreće. hoćemo li krenuti na malo putovanje. bili su saveznici. – Načinio je stanku. – Novu ţivotnu snagu? Ne mogu zamisliti da ti nešto slično treba. Ustala je i odnijela tanjure. – Ne ţelim navaljivati. – Istina. ali Cleo je šutjela. nisam nenadoknadiv. Cleo? Nisam li rekao da će te dobra hrana i mir uskoro podići na noge? – Svakako – potvrdi Cleo. – Lijepo zvuči. – Čini se da je sasvim dobro. jamačno – odsutno je odgovorila majka. ni mi. – Koliko sam čuo. Kakav otac. da se umiješ svladavati mnogo bolje od drugih ljudi. mogu planirati put. – To bismo zaista mogli. A zašto i ne? Konačno. A. sinoć je kod Louieja bilo burno. draga – rekao je Elroy iako Cleo majčine riječi nije smatrala komplimentom. ukoliko si na to mislio. U svakom slučaju. Majka mu je dobacila čudan pogled. Je li još nešto rekla? – Ništa o Jimu. mladiću se i ne moţe zamjeriti. ali to nije lako. samo sam se našalila. Zaista nije.. ni on se nije javio. nestat će iz Athene prije nego ga Wayne drugi put uhvati. Audrey? Mogli bismo jednostavno uzeti kovčege i odlepršati. Audrey. Zašto ne bismo jednostavno otputovali. draga? To bi nam prijalo. – Hvala. – Sada zna kako ga gleda njegov sin – zadovoljno je nastavio. – Ne. – Mislila sam da ćemo jednostavno uzeti kovčege i odlepršati majka se ironično smiješila. – Gluposti! – Tako bar kaţu ljudi s kojima sam o tome razgovarao. Konačno.. Mala promjena zraka odmah ulije čovjeku novu ţivotnu snagu. jer je znala da će Elroy iskoristiti ovu priliku da izmijeni s njome nekoliko riječi.Elroyjem koji je sada upita: – To bi se i tebi dopadalo. trudim se. Wayne ga se ne boji. se činilo da si. Ali danas već mnogo bolje izgledaš. Ed se moţe brinuti za dućan. A ja ću za svaki slučaj ostati s njime u vezi. – Da. takav sin. Moram razmisliti ţelim li uopće otputovati. Ozbiljno. To će primijetiti ako se bude .. Oduvijek mi. Wayne je navalio na njega i bio bi ga ubio da ga ostali gosti nisu spriječili. A. Elroy se pojavio u kuhinji. – Sve je u redu? – prošaptao je.. Zapravo. bez obzira je li to njoj odgovaralo ili nije. – Jasno. pričekat ćemo dok se potpuno oporaviš – uvjeravao je Elroy. Zar ne. Kamo ţeliš? Čim mi kaţeš koji si cilj odabrala. Majka joj je dobacila upozoravajući pogled.

.. – Ţeliš znati zašto sam se udala za njega? – olako upita majka. zacijelo si pri tom mislila na mene. Morala si me izdrţavati. nisi mogla sama toliko zaraĎivati. A i ti mu se. Cleo. – Zato Sto je imao novaca. – Elroy je izišao. Vrijeme je i da ti doznaš istinu o svojoj majci. Ne smiješ nikad griješiti i potcijeniti Elroyja. uprkos svemu ţeliš u meni vidjeti plemenita čovjeka? Ali ipak moraš priznati da nije lijepo udati se za čovjeka zbog njegova novca i onda mu se rugati. nije tako... Kao što vidiš ne postoji mnogo toga čemu bi se na meni morala diviti. dijete moje.. – Moţeš se pouzdati u mene. nakon što se naspavaš? – Ne. Mogu li ga uistinu u tome spriječiti? Kad bih samo znala što namjerava s tom posjetom. njezine suze i slom. Ne. Ole! – ponavljala je Cleo. rugaš kad je kod kuće.. pomisli Cleo.. imaš praznike. – Ti si počela s time. Ţeliš li da se nekamo odvezemo. Kad je takvo vrijeme osjećam se poput Ciganina. Majka se nasmijala. popij šalicu kave sa mnom – pozvala ju je – Konačno. moraš me samo nazvati. – naborala je čelo. – Sve je to zapravo smiješno. ili što majka osjeća prema njemu! Wayne me zarazio svojim sumnjama. ali. Cleo. – DoĎi. – Samo zato što ţelim dokazati kako uprkos . danas neću spavati! Sa svime se moţe pretjerati. A Jim Singley je očito čvrsto odlučio da još jednom posjeti majku. ali majka je još sjedila uz kavu. Kad se Cleo vratila u blagovaonicu. popila je gutljaj kave. sve je ostalo gorka stvarnost: majčina panika. Smiješan je samo Elroy. majko. – Smiješno? – majčin se glas odjednom promijenio. – Cleo! – opomenu je majka. zar ne? Znači. – I zato nisam ništa kriva. – Nije nastavila. – Ipak! – protuslovila je Cleo. – Ne. – On se ponekad ponaša zaista smiješno.. Ukoliko pokuša. Smijem mu se samo zato. pa i s Elroyjevim mirom i dobrom hranom. kao i ja. – Uzeti kovčege i odlepršati! Skočio bih u kola i odvezao se u nepoznato.pokušao pribliţiti Audrey. Ne razumijem zašto si. – Ako si se zaista udala za njega zbog novca. To zna cijeli grad. nije smiješno. Elroy je već otišao. Hoće li doći Bili? – Tek oko pet sati.

Nakon toga su.. – Zašto. – Duboko je uzdahnula i pogledala kćerku. prije nego si se ti rodila. – Jesi li se ozlijedila. Ali. ništa drugo.. ne bojim se Jima Singleyja.svemu nisam sasvim ovisna o njemu i njegovu novcu. Potpuno sam u stanju da stojim na vlastitim nogama! – Skočila je kao da je htjela dokazati ovu tvrdnju. Cleo. I nemoj zamišljati... Ali ti. nitko ne zna bolje od tebe kako su te tvrdnje neosnovane… – Ja. – Znam da te Elroy nervira – oklijevajući je nastavila. ti ga ne razumiješ. Konačno. Tada su se nasmijale. – To je bio nesretan slučaj... Cleo je nastojala razgovarati samo o bezazlenim temama ... Kako ti je palo na um da se nečega bojim? Samo zato što sam se nedavno onako uzrujala? Bio je to šok. posrnula i pala na ruke i koljena. i još se uvijek mogu sama brinuti o sebi. – Više ništa ne razumijem! Nisi li to primijetila. Jasno mi je da mnogi ljudi tvrde kako to nije bio nesretan slučaj. – Kako ti je to uopće palo na um – brzo je nastavila majka. Njezini su obrazi dobili ruţičastu boju. majko? – drhtavim je glasom upitala Cleo nekoliko trenutaka kasnije. Tvoj je otac započeo svaĎu. Moraš to znati. – Molim da ne prekidate predavanje s demonstracijama! – ozbiljno reče majka. ali se udarila o stolić. To je zaista suvišno! Devetnaest godina sam se snalazila sama... – Znam – potišteno je prošaptala – Uprkos tome. Uf štalom. izišle na voţnju duţ rijeke. jer si u to vrijeme bila u kuhinji. Čega bih se trebala bojati? – Ne čega nego koga – ispravi je Cleo. – Cleo. djelovala je mnogo zdravije. vjerujem. ali. Na jednom su lijepom mjestu stale i nastavile šetati uz rijeku. – Jima Singleyja. – Moţda je sasvim prirodno što ga ne podnosiš. majko? Kako mogu paziti na tebe ako čak i ne znam čega se bojiš? – Čega se bojim? – zamišljeno ponovi majka. Šetnja na svjeţem proljetnom zraku prijala je majci... on je ubio tatu i.. Cleo. A pogotovo je nije mogla pitati koliko je istine bilo u glasinama o njenoj vezi s Jimom Singleyjem. nije mogla objasniti majci da nije bila u kuhinji nego u svom skrovištu na tavanu.. tako bi bilo sa svakim očuhom. – počela je Cleo. Sada mi je već sasvim dobro.. – Jasno. da se moraš brinuti za mene.

zacijelo dva put samosvjesniji od nje. Nije čudo. – Zdravo. Stojeći ispred Cleo. Očito. Već ni pri prvom susretu u školskoj zgradi nije se iznenadila. Postoje lude situacije u koje čovjek upadne. mlada damo! – pozdravio je. Uţivale su u ovom poslijepodnevu sve dok nije došlo vrijeme da se vrate u Athenu. Draţio je iza garaţe gdje ih je čekao. To još uvijek ţelim. ako je baš htio. a da to nije htio. Cleo je ugledala Jima Singleyja tek kad je izišla iz kola. ali to joj se učinilo suviše melodramatično. Uostalom. na to je mislio u školi. inače ne bih zaboravila što si mi rekao u petak. bio je dva put krupniji i snaţniji od nje – i. uplašila se. Zapravo. Sve je bilo baš ludo. I to je mogla podnijeti zbog majke. – Ne smiješ u kuću! Ne dopuštam da razgovaraš s majkom. Zacijelo si mislio. 'Zao mi je ako sam te uplašio. – Jasno. htio sam razgovarati s tobom. – Glas mu je zvučao sasvim ravnodušno. – Idi brzo unutra i obuci druge cipele! – doviknula joj je. Što se nje tiče. upitao je to samo iz znatiţelje. Ţivot s Elroyjem sastojao se od niza takvih malih tajni. to neće nikada doznati. A srce joj je još uvijek burno kucalo. – Jamačno sam se uplašila. prije nego je Cleo odvezla kola u garaţu. Cleo čak ne bi mogla ni proći kraj njega. – Ne znam zašto sam to maloprije rekla – tvrdila je i prišla mu bliţe. – A kako ćeš me spriječiti? – mirno je upitao. – Nehotice je tiho kriknula. Njegovo je pitanje bilo potpuno opravdano. jer sve zvuči tako ludo. Nije pokušao da joj zaprijeti ili da je izazove. ali slijedeće su riječi razorile njezine slabe .. mogao je doći i da razgovara s Cleo koja mu je još bila duţna objašnjenje. mogla je grabljama navaliti na njega. ako bi je on u tome htio spriječiti. Osim toga. jer je u svojoj zabrinutosti za majku kritizirao sve što se nije odnosilo na mir i dobru hranu. – Jasno.i to joj je uspjelo. mogao joj se i zahvaliti.. Jim nije učinio baš nikakvu prijeteću kretnju. – Elroy bi dobio napadaj kad bi doznao kako sam dopustila da ti se noge smoče. a onda se stidi. Htio si razgovarati o meni. Jasno. iako nije djelovao nimalo opasno. Ali nije bila nimalo iznenaĎena. u školi. Ne znam što si mislio o meni.. Znači. – Vidio sam da kola nisu ovdje i htio sam vas ovdje pričekati. Majka je izišla pred kućom. mora da je tu vrebao..

Majka je stajala u kuhinji. – Znam – tiho ga je prekinula majka.... – Audrey – počeo je Jim – moram konačno znati.. Jasno. Potrčala je za njim i čvrsto ga primila za rukav. Nije li moja ponuda poštena? – Na njezino zaprepaštenje. u ruci je drţala čajnik. Jim se nasmiješio i nastavio pribliţavati kući.. Ali Elroy.. Nisu uopće marili za nju. ali.. ako me Audrey ne ţeli vidjeti. Uplela se u nešto što je se uopće nije ticalo. .. Ali.. Gledala je jedino Jima. odmah ću nestati i nikada se više neću vratiti. Cleo... Očekivtla je da će reagirati kao u petak. Jime. ti si dobra djevojka. Elroy nije kod kuće. Da. Elroy. – Ali.. Obećajem ti.. – Ţao mi je. majko. Odjednom je spoznala da je Jim imao pravo: ovo se nije ticalo nje. a Cleo je zastenjala: – Sve sam pokušala.nade da bi na taj način mogla spriječiti da se pribliţi majci. Kad su se otvorila vrata.. Morala je gotovo trčati da drţi korak s njime. Ako ona bude htjela da ga nazoveš. Nije više obraćao paţnju na Cleo koja ga je još uvijek drţala za rukav.. a da on to nije ni osjetio. – Odmahnuo je glavom i uvjerljivo nastavio: – Slušaj. okrenula se.. Ovdje se. – Točno. Kad je napustila kuhinju nitko nije pogledao za njom. radilo o. – S time moram pričekati.. Kao da su je zaboravili. Cleo je zašutjela. Ući ću. jer se Jim okrenuo i prilazio kućnim vratima. ali sada je uvidjela kako je njezin prvi utisak bio potpuno kriv. ali majka. ali ovaj put se uplićeš u nešto što te se ne tiče. očito. – Da. Prekasno! Već je stigao do straţnjeg ulaza što je vodio u kuhinju. – To ne dopuštam! Pozvat ću Elroy ja da doĎe i potjera te odavde! Jim je zastao. – Ako to učiniš. Ni jedno ni drugo nisu ni primijetili Cleo kao uljeza koji im smeta. zar ne? – I ako on nije kod kuće ne smiješ k njoj! Nedavno je bila potpuno slomljena i neću dopustiti. ali moram s njom razgovarati? – Zašto? Zašto moraš s njom razgovarati? – očajnički je upitala Cleo. Sada.. odmah ćeš je poslušati. pored slivnika. Znaš da me ne moţeš spriječiti da uĎem u kuću. vidjevši kako joj majka ne obraća baš nikakvu paţnju. Cleo je maknula ruku s Jimova rukava.

– Tada su se koraci udaljili. koji se pribliţavao kući. njeţnu i nesamostalnu majku. Smiješno! Pustila si dakle tog zločinca u moju kuću i k Audrey. ta mogućnost baš nije bila velika. Majka me ne treba. Tada je majka glasno rekla: – Ne. otišao je. A kad je pogledala kroz prozor sobe za dnevni boravak i prepoznala Elroyja. – Sada je sve ponovno dobro. Već je otišao – odsutno je odgovorila majka. Ja sam ovdje: Došao sam odmah. U istom su se trenutku otvorila kućna vrata. Čudan postupak! Podla izdaja! Nikada to više neće moći popraviti! Ipak. Elroy je dojurio unutra.. Ali. To moraš prepustiti meni. to leću dopustiti. Ali sada. iako si me morala nazvati i. Uprkos tome Cleo nije ni pomislila da ga nazove. Oboje su ţustro šaptali. – Ne. kuhinjska su se vrata zatvorila. Cleo ga je promatrala i osjetila kako joj koljena drhću. djelovati. A sada se nije radilo o sitnoj tajni izmeĎu Cleo i njezine majke. već je osjećala njegov prodorni pogled.. shvatila je stvarnost i pomirila se s time da majka moţe potpuno samostalno. pomislila je. Elroy kao da od svega toga nije ništa zamijetio. Ovu posve novu pomisao nije bilo lako shvatiti nakon što je Cleo godinama osjećala da se mora brinuti za svoju krhku. Cleo ga je u duhu već čula kako kriješti.. činilo joj se da pred sobom ima ţenu koja je pronašla pravi put i ići će njime uprkos svih prepreka. Elroy će sve doznati i pobjesnjeti. Elroy to neće smatrati smiješnim. jer je čitava Athena sumnjičavo promatrala Jima. Bilo joj je jasno što će Elroy o tome misliti. U polutami sobe za dnevni boravak Cleo nije mogla dobro raspoznati izraţaj njezina lica. bilo je moguće i da za to nikada ne dozna. poput kvočke nad pilićima. čim sam čuo da se . Čak joj se činilo sada smiješnim. – Zar je moţda još u kuhinji? Ja. Ovaj sastanak i razgovor u četiri oka. dok je stajala u sobi za dnevni boravak. a njoj njihova briga nije bila ni potrebna niti ju je ţeljela. Istina. – Gdje je on? Što joj je učinio? – upitao je promuklim glasom. A nije mu mogla ni zamjeriti.. počinila je odlučujuću izdaju: ušla je kroz kuhinjska vrata i upozorila majku i Jima. nisu bili tako bezazleni. Ali. draga moja. kako su ona i Elroy zajedno bdjeli nad njom. Bio je blijed i uzbuĎen kao i u petak uveče.To me se ne tiče.

Ne moraš se bojati.. lik nogometaša. ali sada nije htjela još i lagati.šulja oko naše kuće. psovao. kriještao i urlao sve. korak po korak. Nikada više neće prestati. Ja. Billovo prisustvo koje je na Cleo djelovalo i smiješno i umirujuće. a kad si me htjela nazvati. Na taj bi mu se način lakše umilila. zar ne? Samo . Tada se odjednom pojavio Bili koji je htio izvesti Cleo. Cleo? – Ovdje – Cleo ga je uzela sa stolice. ali onda. Ali ona nije ni pomislila na laţ. njegovo se lice oduljilo. Nekako je dospio u kuću. odmah je shvatila. Vidjevši što se ovdje dogaĎa.... Nije ga se istinski bojala – ali njezine su noge reagirale posve tematski. Kad mu je. – Ne – rekla je i čula kako majka uzdiše. – nije mogla nastaviti. Neću dopustiti da te on.. Mora da je tako bilo. Sada je i opet sve u redu. Elroyjevo je lice sada bilo tik pred njom i neprekidno joj je predbacivao. Odmah ću ti donijeti vuneni kaputić. sve dok konačno nije stajala leĎima oslonjena o zid kuhinje. stavila ruku na rame čak ju je bijesno stresao sa sebe. Ali tada je dodala: – Nije ti loše. Uskrsnuo je iza Elroyjevih ramena: ljubazan mladić.. već je otišao. čim joj se Elroy obratio: – Što to znači? Zar ne vidiš kako je potresena? I zašto me nisi nazvala? Kako si mogla dopustiti da se ovo dogodi? – Kad je majka slabo prosvjedovala. U tom trenu. Cleo. Baš sam bila glupa što sam mu pokušala objasniti nešto što nije htio razumjeti. besmislen. Imaš ledene ruke. time sam morao računati. mora da je tako bilo. Da. nemoj! – uţasnuto je povikala majka. Gdje je njezin kaputić.. – Nemoj. da bi ga smirila.. onda sam ga ostavila nasamo s majkom i nisam te htjela nazvati. nimalo nije smetalo Elroyju. nastavio je: – Ali moţda si upravo htjela telefonirati iz sobe za dnevni boravak.. Cleo je mogla iskoristiti ovu mogućnost i sloţiti se s Elroyjem. prije nego se na nju sasuo Elroyjev bijes. dok mu gotovo nije nestalo glasa. pomislila je Cleo.. majko? Ne moramo se zabrinjavati zbog tebe? Bila je to greška. – Htjela sam zaustaviti Jima. Cleo je spoznala kako je njen pokušaj da mu bilo što objasni. Elroy joj je prilazio sve bliţe. Upravo je počeo s novim predbacivanjima: – Jasno. krećući se natraške. Vikao je. ali ni to nije zaustavilo Elroyja. Oduvijek si me mrzila. sve dok dalje nije mogla. Zao mi je. Prevarila ga je. a ona je uzmicala.

– Znam zašto si to učinila. mrzim te! – izgovorila je bez daha. to moraš prepustiti meni. – Zato što sam uvijek. . majko! – Voliš je? Ne.. majko – jecajući govorila je Cleo. gospodine Hilde. očito zato što sam te krivo ocijenila. Ona.. trenutak. – Mogu se sama brinuti za sebe. Zar je tako teško povjerovati? – Da – priznala je Cleo. – Ne! – presiječe ga Cleo..zato što se Audrey udala za mene! Samo nisam znao koliko me mrziš. Tada su se otvorila vrata. – Što ti drugo preostaje? – mirno upita majka. zapravo? Odgovori? Ali to te nije spriječilo. ali neću da ostaneš ovdje. odlučno je zgrčila šaku i udarila Elroyja u predjel ţeluca.. Cleo! Nestani! Ili misliš da bih te htio još imati u kući? Neću da Audrey bude duţe izloţena ovakvim scenama.. Odmah ću napustiti ovu kuću i nikada se više neću vratiti. – Da.. – Bili je krenuo. niti da ćeš učiniti sve moguće kako bi mi se osvetila. jer je bila blizu suza. a ja ne mogu otići s tobom.. – Ne mogu te ostaviti s njime. iako ti moţda misliš drugačije. – Učinila sam to samo zato što te volim.. Čak ako bi zbog toga trpjela i tvoja majka. – nije mogla nastaviti. – Ti ne moţeš ostati ovdje. – Točno – potvrdio je Bili. jer moram Elroyju sve objasniti. To sam mu duţna. Odgurnula je Elroyja i pruţila ruke prema majci. dijete moje.. – Hej... – Tdeš sa mnom. – Samo se nemoj dati zadrţavati. – Učinila je stanku kao da se sjetila kako je to i maloprije rekla Jimu. posegnula za kovčegom i počela ga puniti. Cleo. ali majka je već prišla kćeri – Cleo! Nemoj. Cleo. – Pogledao je Elroyja. jer je u tom pogledu imala čistu savjest... Zbog toga je otrčala u sobu. Ali. Cleo nije marila za nju. Zbog nje te moram zamoliti da napustiš kuću. gospodine Hilde? Jeste li poludjeli ili nešto slično? Elroy mu nije obraćao paţnju. – Zbog nje! – ponovi Cleo.. Ušla je majka. – Nikada više neću razgovarati s tobom. Ipak. nije tako! Ja sam jedini koji je volim! – Elroy je odjednom zamahnuo rukom i pljusnuo Cleo. Ne.. Ne znam što se dogaĎa.. ne moraš sada plakati.. dok je on ustuknuo. – Zašto joj ne daš da sama odluči što hoće. – Što vam je. Je li ti uopće jasno da je zbog tog šoka mogla umrijeti? Znaš li to.

Obećaj em ti da će sve biti dobro. A što ti radiš ovdje? Mislio sam da si se dogovorio s Cleo? . Kad je Mack spusti slušalicu. Pred njim će morati popustiti čak i Elroy. – Upravo smo pri tom. 11 Velma je rekla da će čekati odluku do devet sati uvečer.. Kad je telefonirao. – Tada bih.– Zbog toga se ne moraš zabrinjavati. – Majko. Majčin nov način ponašanja ostavio je dubok dojam na nju. Nikada me to nije smetalo. Cleo. U redu. Majci više nije bio potreban nikakav zaštitnik. Glas joj je zvučao prilično nervozno. urediti. čuo je Billa kako zove. ali majka će mu otvoriti oči. Hvala Sto ste nazvali.. najbolje da se odreknem. Točno u devet sati nazvao je Mack i javio da se Jim slaţe s njezinim prijedlogom. Zar je precijenila svoju moć uvjeravanja? – Vjerojatno ste već razgovarali s Wayneom? – upitao je. I on će biti prisiljen odreći se uloge njezina zaštitnika. Moraš vjerovati ono što ti kaţem – obrisala joj je suze.. Ljudi su me oduvijek krivo ocjenjivali. Sada nemamo više vremena. majko! – Nije ovdje! – glasno je odgovorio Mack. zar ne? – Da – uvjereno je odgovorila Cleo. Pojavio se prije pola sata i rekao: – Prihvatit ću Velminu ponudu. Kakve bih inače mogućnosti imao s Wayneom? Više ne mogu postići.. Vjeruješ mi. ali u ovom je slučaju vaţno da se mi dvije razumijemo. Ne. Bill je provirio u sobu a otac je dodao: – Ona i Sally su otišle na neki sastanak. Ujutro ću te nazvati i vidjet ćeš kako će se sve. Velma nije primila vijest onako pobjedonosno kao što je Mack očekivao. – Ţao mi je što ga danas poslijepodne nisam sreo – počeo je Mack. – Dobro me slušaj. Cleo. moţeš je nazvati. – Zacijelo – odgovorila je Velma nakon kraće stanke. Cleo ga nije uspjela uvjeriti. ali sutra ćemo se vidjeti. – Vjerojatno ne bi promijenio mišljenje. Zaista! To ti obećaj em. Jim je sjedio u njegovoj radnoj sobi.

Cleo. Podigao je slušalicu. suče McVey – odgovorila je Cleo. i nije bila tako smiješna. Mack nije odmah prepoznao Waynea. – Bio si danas poslijepodne kod nje? – Jesam. Ali. – s druge strane. – Ono – reče Mack. Pustila je Jima da uĎe u kuću. Mack nije mnogo znao o njoj. Zazvonio je telefon na Mackovu pisaćem stolu. inače. ona je vrlo dobro. znate – zbunjeno je upala Cleo. Sve je to lijepo i dobro. .. – Zaista.. jasno. Mnogo vam hvala na ljubaznom pozivu. – Znam da ste maloprije razgovarali s mojom majkom i htio sam vam reći samo. Imamo dovoljno mjesta. Ali. – Molim. suče McVey. Nadam se da je vašoj majci bolje. – Inače bih ostala uz nju. – Oh. – Sudac McVey? – upitao je uzbuĎen glas bez daha. samo ostanite kod nas. njezino ime nije nikada bilo izrečeno na sudu. bilo je smiješno zamisliti Elroyja Hilda kao viteza koji trči – u svoj dvorac da spasi damu svojeg srca. Mack je pogledao Jima. Zbog toga je i traţio od Velme rok za razmišljanje. a Elroy je to otkrio.. Zbog nje? Ova se pretpostavka nije mogla dokazati. ali Mack je zapazio da su njezine riječi bile namijenjene Jimu. Ne bih htio da doĎe do nejasnoća. Herb je umro. A ona se vrlo brzo udala za drugog čovjeka. Audrey nije bila naročito lijepa. ne da promisli a njezinu prijedlogu već da moţe posjetiti Audrey.. – Elroy – i ja smo se posvadili. – Jesi li vidio Elroyja? – Nisam... – Da. Ali. I sada.– Točno. – Kad su oboje otišli. Herb Fleming i Jim Singley su se meĎusobno borili.. Ali Mack nije trebao dalje ispitivati da bi doznao što se tog poslijepodneva vjerojatno dogodilo: Cleo je morala straţariti a nije ispunila svoj zadatak – zbog toga su se Elroy i ona posvadili. na svoje vlastito zaprepaštenje imao je o njoj mnogo ljepšu predodţbu nego o drugim ţenama koje je svakodnevno viĎao. Cleo se pojavila iza Billa koji je nastavio: – Htjeli smo pitati majku moţe li Cleo prenoćiti kod nas. Moţda pomisao. Zapravo. Iako je većina ljudi mislila na Audrey i govorila o njoj. da Audrey pripada legendarnim ţenama zbog kojih se muškarci bore i umiru. ali Jim se ipak vratio u Athenu da bi razgovarao s Audrey. Ona je ovdje.

. Ja bih mogao potraţiti Waynea. Zašto me ne ostavi na miru? Recite mu neka ide do vraga! – Wayne. a time nikome ne bi bilo pomognuto. niti bilo što drugo od njega. Wayne.. Navodno te ne ţeli vidjeti. – Znam što je rekla. – Pijan? – Nije. Neću njegov novac. – Ne slaţe se s Velminim prijedlogom.Konačno i ja imam nešto reći! I neću dopustiti da me svi. – Kako bih ja to mogao znati? Kad bismo barem mogli s njime razgovarati da.. moţemo se negdje sastati. pitao za tebe. Jim je hodao od vrata do prozora. gore-dolje. obojica ţelimo razgovarati s vama. ali to mi je sasvim svejedno! Neka ne zamišlja da ću uzeti njegov prokleti novac! I ne mislim na to! – Oho! Htio bih razgovarati s vama. – Vaš je otac kod mene. Prvo. vjerujem da bi se ipak još mogao pojaviti ovdje. Wayne. samo je prilično zbunjen. Zašto ne biste došli ovamo? Ili. mladić je već spustio slušalicu.. ako vam je draţe. – Moţemo se razdvojiti – odjednom predloţi Jim.. Slušajte. tu temu moţemo potpuno Isključiti. U pozadini se čula glazba. Mačku nije preostalo nego da učini isto. – Nemamo o čemu razgovarati. Očito ni sam ne zna što hoće i što će učiniti. To mu moţete poručiti. Bespomoćno se okrenuo Jimu. poput lopte. Gdje ste? – U svakom slučaju nije bio kod kuće. Predlaţem da pričekamo desetak minuta prije nego krenemo... – Što to znači? – uzrujano upita Jim. – Zašto ga ne bismo potraţili? U Atheni ima svega desetak gostionica. Ne samo o novcu. – Neću s njime razgovarati! Neću ni njegov novac. gaze nogama.. Iz pozadine se čula glazba.. . Zato ne smijemo odmah odjuriti. ukoliko ti to predstavlja neku utjehu. To mu moţete poručiti! – Trenutak Wayne! Mislio sam da je sve u redu? Vaša je majka rekla. ali je bio u hotelu.. idemo u potragu! – Ne znam je li to dobro. Rekao bih mu to sam. DoĎi.. mogao bi eksplodirati kao sinoć. Čekanje je trajalo čitavu vječnost. ali bio je u hotelu. – Je li još tamo? Gdje je? – Nemam pojma.. – ali. Osim toga. Mack je šutke sjedio. U nekoj gostionici. – Ne moramo obojica ovdje čekati.

Spustili su se niz stube i zastali pred kućnim vratima dok je Mack upalio vanjsko svjetlo. Uvijek je dobro pucao. – Onda ih ti ne bi imao. naslonjen o zid.. ukoliko bih mu bio potreban. – Ovo moramo prijaviti. – Jasno. A i Wayneov. ali to mu ne smijemo po drugi put omogućiti! Moram se za to pobrinuti. – Netko te je pokušao ubiti.. nisam. nije dobar strijelac. snaći ću se i bez kola. uĎi unutra! – Zgrabio je Jima za ruku i odvukao ga u kuću. ako sam ti prijatelj. na svemu. hvala ti.. – Što je to bilo? – upita Jim zatvorenih očiju. – Na onom svjetlu mora da si bio dobra meta. . Uprkos tome. Sada je čitav vrt pred kućom bio osvijetljen. osim što mu je uzvratio pogled. Ali naglo se sabrao.. odmah me nazovi i ja ću doći. Ovo je djelovalo. a da nije ni znao je li metak pogodio cilj ili promašio. – Nemoj se zabrinjavati. Bez obzira tko je pucao. – Ukoliko ga pronaĎeš.. Kad je Jim htio izići iz kuće.. a Wayne je već. Ne. Jime. – Zašto bismo morali? Zašto ne bismo pričekali dok naĎemo Waynea. Jim nije izbjegao njegov pogled. Mack. ukoliko bih te nazvao da doĎeš. Mack je prvi tren bio suviše zbunjen da bi učinio bilo što drugo. Negdje u mračnoj ulici prasnuo je metak. jer su Bili i Cleo otišli pješice.. tako ćemo učiniti – sloţio se Jim. Svejedno mi je tko. Drugo nam ne preostaje. Mačku je palo nešto na um. jer je Vidio kako je Jim potišten. – Hoćeš li kola? – Stajala su na ulici. Lice mu je bilo bezizraţajno poput maske. Oba muškarca su izišla iz radne sobe. – Wayne je već kao dječak bio odličan strijelac – rekao je. sve ćemo urediti – uvjeravao ga je Mack. Tko. Jim je šutke kimnuo. – Moţda pravimo od muhe slona. Moram nazvati šerifa..– Vjerujem da bi on radije najprije razgovarao s tobom – upao je Mack. Jim se ţestoko stresao i ostao ukočeno stajati pred Mačkom. Jime. Mislim da je to najbolje rješenje. – Netko je pucao a tebe! Što je s tobom? Zar si moţda ranjen? – Nisam. – Odlazio sam s njime u lov. Jim je zastao na pragu. – Jime! Jesi li ranjen? Zaboga.

Kad se vratio s telefona Mack ga je obavijestio: – Šerif Wohler je već krenuo. Poznaješ li ga zapravo? Htio je znati jesmo li nešto vidjeli ili čuli. – Mack se zagledao u noć, kao da se Jimov neprijatelj još tamo zadrţava i , čeka dolazak policije! – Ne znam točno iz kojeg je pravca ispaljen metak. A, ti? – Od tamo prijeko – Jim je pokazao ulaz u dvorište. – Iza kola ili iz ţivice. – U kolima... – počeo je Mack. – Vjerojatno nema ni puške – prekinuo ga je Jim. – Vjerojatno nema, ali nije morala biti njegova puška... Mogao je biti i moj revolver. – Što to znači? Kako bi on mogao...? – U kolima, u pregradi za rukavice drţim revolver. Od onda kad su me jednom noću zaustavili i opljačkali. Tada sam, bilo je to prije godinu dana, kupio revolver. Pregrada za rukavice nije zaključana. – Dakle on bi mogao znati za revolver. – On i Bili su često koristili kola. Ali, i drugi su ljudi znali za revolver. Čuvajmo se preuranjenih zaključaka, Jime. Moţda revolver mirno počiva u pregradi za rukavice. Ali, kad je šerif Wohler pogledao, revolvera nije bilo. Netko je provalio u pregradu za rukavice i ukrao oruţje. Metak su pronašli u dovratku vrata, ali oruţje je nestalo. – Vjerojatno ga je ponio sa sobom – rekao je šerif Wohler. – Nemojte se nigdje pojavljivati, gospodine Singley kako ne bi mogao ponovno pucati. – Učinio je stanku. – Čuo sam da ste se sinoć kod Louieja posvadili sa sinom. Je li to točno? – Ne znam bi li se to moglo nazvati svaĎom – odgovorio je Jim. Šerif je očito bio drugačijeg mišljenja, jer nije dopustio Jimu da ga razuvjeri. – Znači, ne znate što ima protiv vas? Tada ga moramo potraţiti. Jeste li ga večeras vidjeli? – Kad mu je Mack ispričao o telefonskom razgovoru, Wohler je kimnuo. – Dobro, najprije ćemo pogledati u gostionice. Nisu ga mogli spriječiti. AH, Mack je još dodao; – Rado bih s njime razgovarao čim ga naĎete. Nemate ništa protiv? Poznam Waynea i... – Jasno, suče McVey – odgovorio je šerif. – Moţete u svako vrijeme s njime razgovarati.

12
Čim su se iza Wohlera zatvorila vrata, Jim je ustao. – Hoćeš li sa mnom? Ili ćeš ovdje pričekati? – Ideš traţiti Waynea? čuj, Wohler nije baš previše pametan, ali razumije se u svoj posao i sigurno će ga pronaći. – Znam. – Zašto bi ga onda ti traţio? – Zato što već sada smatra Waynea počiniteljem. – Budi razuman, Jime! Jasno, Wayne bi mogao biti počinitelj. I ako je on pucao na tebe ne smiješ ga pokušati zaštititi. U tom slučaju ne smije više slobodno hodati unaokolo! – Da, znam – nestrpljivo je rekao Jim. – Ne ţelim ga zaštititi, ako je kriv. Ali, ako je neduţan, netko mu mora i vjerovati. Tvoj je valjani šerif uvjeren u Wayneovu krivnju. Ti moţeš ovdje pričekati da te on nazove. Ja ne mogu mirno sjediti i čekati dok on pronaĎe Waynea. – Ali... – počeo je Mack, ali je onda slegnuo ramenima. – U redu, idem s tobom. – Slijedio je Jima do automobila. – Najbolje da se odveţemo, do Velme. Moţda je Wayne otišao kući. Wohler će ionako najprije pretraţiti lokale. Ne moramo trčati za njim. Jim je bez riječi kimnuo. Za vrijeme voţnje neprekidno je gledao kroz prozor. – Ja ću pregovarati s njom – predloţio je Mack kad su se zaustavili pred Velminom kućom. – Vjerojatno još ništa ne zna. Neka tako ostane što je duţe moguće. Čim je Mack pozvonio, Velma se pojavila na vratima. – Je li Wayne kod kuće? – upitao je. Tada je' ugledala Jima kako stoji iza Mačka. – Znam da te je htio potraţiti. Što si mu učinio? – Ništa – brzo odgovori Mack. – Nismo ga ni vidjeli. I mi ga traţimo. Nije ovdje? – Kad je Velma zanijekala, nastavio je. – Nazvao me. Bio je prilično zbunjen. Zamolio sam ga da doĎe k meni ali... – Jim ga ne smije vidjeti – uzbuĎeno ga prekine Velma. – Dogovorili smo se da ga Jim ne, smije vidjeti. Mogla sam odmah znati da vama dvojici ne mogu vjerovati.

– Besmislice, Velma. Znate isto tako dobro kao i ja da dogovor više ne vrijedi, jer Wayne: nije pristao. Niste ga uspjeli nagovoriti. Zašto ne priznate? – Ništa ne priznajem! Nisam ni očekivala da će se odmah sloţiti s mojim mišljenjem. Konačno, i meni je trebalo neko vrijeme da doĎem do takvog shvaćanja. Ali, čim proĎe prva rekacija, on će uvidjeti da imam pravo. – U to se ne bih pouzdao, Velma. Čak i kad bi Jim napustio Athenu, i kad biste imali Waynea samo za sebe. Vjerujem da ćete imati još i drugih teškoća s Wayneom... Zašto se toliko protivite da mi razgovaramo s njime? Konačno, ţelimo samo... – Hvala, točno znam što bi Jim pokušao! On mi je upropastio sve drugo. Ali, neću dopustiti da odvrati Waynea od mene. To ću spriječiti svim sredstvima! Velma je zalupila vrata. – Moţemo otići u hotel – predloţio je Mack kad su ponovno sjedili u kolima. – Ne vjerujem, da je tamo. Ali ako ga je Ernie Brewer večeras vidio, zacijelo nam moţe štošta ispričati. Mack je imao pravo. Ernie je upravo telefonirao, ali odmah je spustio slušalicu i uzbuĎeno im se obratio: – Traţite li i vi Waynea? Šerif je već bio – ovdje. Wayne je bio ranije, ali je otišao. Ispričao sam šerifu kako sam pomislio da mladić namjerava nešto poduzeti. Htio sam vas već nazvati, suče McVey, ali sam tada pomislio da me se za pravo ne tiče... – Mogli ste to učiniti – upao mu je Mack u riječ. – Zašto ste pomislili da će Wayne nešto poduzeti? Što je rekao? – Oh, zapravo nije rekao ništa naročito., Ali čudno je izgledao. I nekako se neobično ponašao. To je bilo napadno. Odmah sam osjetio. Taj bi mladić mogao svašta učiniti, pomislio sam. Uopće nije uračunljiv. – Je li pitao za mene? – neobično je strpljivo htio doznati Jim. Ernie je kimnuo i duboko uvukao zrak. – Točno, pitao je za vas, a kad sam mu objasnio da ste otišli i koliko znam još se niste vratili, divljački me pogledao i upitao smije li se sam uvjeriti. Jasno, dopustio sam mu, jer sam točno znao da niste ovdje. Kad se vratio dolje pitao me znam li gdje biste mogli biti, ali prije nego sam dospio odgovoriti, Wayne se dosjetio, da ste vjerojatno kod suca McVeyja, svog jedinog prijatelja u Atheni –

. Hazel obično radi do sedam sati...kako se izrazio. njegova majka već godinama ništa drugo ne tvrdi.. – I? – nestrpljivo upita Jim. Ipak sam mu rekao da ste moţda otišli Louieju na čašu piva. pospremala blagovaonicu. – Što je bilo s Hazel? Kako dugo ćete još okolišati? – Oprostite. – Znam! – upao je Mack. ali danas je bio kod nas Klub ţena i Hazel je. – Točno. ali zašto bih Hazel nepotrebno uvlačio u neprilike? Ionako ima griţnju savjesti. . – Ne mogu zamisliti da su baš te brbljarije uzbudile Waynea. ali nije. Razgovarale su kao što ţene obično. – Zna se da je on danas poslijepodne posjetio gospoĎu Hilda Hazel je o tome razgovarala sa sestrom. morali ste ga vidjeti! No. mislio sam na to. zajedno sa svojom sestrom koja nam ponekad pomaţe. nisam znao da vas to zanima. Sada je povrijedio Ernijev ponos. Vjerojatno prema kući suca McVeya. – Je li odavde telefonirao? – Nije. nego kako. Konačno. kao što sam ispričao. Hazel je tvrdila kako je to nije iznenadilo. Samo je kratko sa mnom razgovarao. – To je bilo sve? – upita Mack. čuo sam još nešto što mi se učinilo tako nevaţno da nisam šerifu ni spomenuo. Sloţile su se da se Jim vratio ovamo samo zbog gospoĎe Hild.. Ernie! – presiječe ga Mack. ali nije najvaţnije što je govorio.. ali Wayne je odgovorio: – Znam što to znači! – S tim je riječima izjurio i potrčao prema Glavnoj ulici. – I što su rekle? – Pričale su o Jimu – oklijevajući odgovori Ernie.. – Upitao me: je li to istina. jasno. suče McVey. objasnio sam mu da je ta posjeta sasvim nevaţna. – Ovo baš ne zvuči jako divlje. inače ne bi nikada. Oh. mogao je još dodati Ernie. – Dobro – reče Mack vidjevši da se Jim neće izjasniti... – Ali. ali on nije ništa znao o toj posjeti – protuslovio je Ernie. jer gdje ima dima ima i vatre. – Do vraga.. Je li on danas poslijepodne bio kod nje? Htio sam ga smiriti. – Što je bilo onda? – Samo me je čudno pogledao i ţurno otišao. iako nije loše mislila i nije znala da je Wayne ovdje.

– Da. Začuli. – Mogao bi biti – suglasi se Jim. Ali u stvarnosti nije Pio dovoljno malen. jer ako se Wayne zaista htio sakriti. Policijski automobil se zaustavio. – Hvala. skočio i potrčao prema šerifu. Wayne je počinitelj. Ernie. su glasni poziv. – Besmislica! – odgovorio je Mack i izišao van. kamo ćemo se sada odvesti? Moţda ga je Wohler već pronašao? Najbolje da se provezemo pored suda i pogledamo. – Znaš li što mislim? – upita Jim kada su ponovno sjedili u kolima. u to su sigurni. a ljudi vjeruju onome što čuju od šerifa Wohlera. – Moţda je negdje u šumi.. Kad su skrenuli s glavne ceste i vozili duţ rijeke. znam – prekinu ga Mack. Ah' tamo je bio mrak. suče McVey! – doviknuo je Ernie za njim. prošaptao je: – Ovdje je! – Prije nego su se kola i zaustavila. pitao je Mack samoga sebe. – Ljudi su sve dobro promislili. – Je li istina da ima revolver? Serif pretpostavlja da je Wayne mogao ukrasti vaš revolver. a Jim koji je stisnutih očiju zurio naprijed. jasno. iako dosad još nije imao nikakve mogućnosti da se brani. pa i tjednima.. Mack je usporio.. – Osnove za sumnju su prilično jake. Zar je to čudno. – Eto. Šerif Wohler je pomislio isto.. Potraga je mogla trajati danima. nego bih samo ţelio biti sam? – Ne znam više gdje bismo mogli traţiti Waynea – prizna Mack.– Da. – Učinio je stanku. neće ga lako pronaći. Wohler je izišao. moraš priznati. Jime? – Mack slegnu ramenima. – Rado je odlazio dolje na rijeku. ako bih se ţelio riješiti oruţja? Kamo bih pobjegao da nisam ništa skrivio.. . ali. svijet je malen – progunĎa Mack. – Trenutak. – U redu. Gdje bi mogao biti. – Slijedio je Jima prema izlazu.. ugledali su pred sobom straţnja svjetla policijskih kola. – Stanite! – viknuo je Wohler i ne okrenuvši se.. Ni Wohlerova sluţbena kola nisu stajala pred ulazom. Kamo bih pobjegao ja. čak ako bi Wohler organizirao gomilu ljudi i. Jim je naglo otvorio vrata. vrata automobila su se otvorila. – Moţda još uvijek ima revolver uza se.

– Što ste učinili s njime? Bacili ste ga? No. Nisi valjda povjerovao da se vratio zbog tebe? Nikada mu nije bilo stalo do tebe. suče McVey? Bojite se da bih ga putem mogao zlostavljati kako bi priznao? – Promatrajući mladića koji kao da još uvijek nije shvatio što se dogaĎa. Je li ti to sada jasno? Morao si to spoznati već ranije.. Još se uvijek ljutio zbog onog u Spring Cityju. Iako to moţda i nije loša ideja. Iako.– Revolver? – ponovio je Wayne. je sreo očev pogled. a Wayne je slutio kako samo čeka priliku da mu se osveti zbog njegova sudjelovanja u tom pothvatu. ako čovjek dobro promisli. Ne. pomislio je. zato što je pri tom njegov vlastiti sin igrao glavnu ulogu: Jug Wohler je ukrao kola. Wayne je znao kako je uzaludno pokušavati uvjeriti šerifa Wohlera. gospodine Singley – prekinu ga Wohler. – Kakav revolver? – Zbunjeno je promatrao šerifa i nije pruţio nikakav otpor dok ga je Wohler ha brzinu opipao. Zaista nije bio naoruţan. Svemu je tome on kriv. idemo! – Wayne. to nisam bio ja.. – Jime. pripiti. – Ne. – Nisam – i opet je ponovio. zbog gospoĎe Fleming. suče. – O tome ćemo još razgovarati! Hajde. To je šerif točno znao. Niti sam pokušao ikoga ustrijeliti. – Vi i sudac moţete s njime razgovarati u mojoj kancelariji. ti moţeš odvesti moja kola natrag. dodao je: – Što se mene tiče moţete s nama. Šerif se jedva nasmija: – Što to znači. Vidimo se u Wohlerovoj kancelariji.. Veruju li mu? Šerif zacijelo ne vjeruje. Wayne se još jednom ogledao po siromašno ureĎenoj šerifovoj kancelariji i zagledao se u pukotinu na stropu što je podsjećala na Mississippi i konačno. nisam ukrao revolver suca McVeya. vozili s njime.. za to ste imali dovoljno prilike! – Šerif je spremio svoj revolver i primio Waynea za ruku. Samo uĎite! 13 – Nisam – ponovi Wayne – Ne. – Ne ovdje. . Zašto se morao vratiti? Jasno. – Vozit ću se s vama i Wayneom – odlučno će sudac. – poče Jim. ostali su se.

moţda. Ali. Bili mi je pričao. Wohler joj je opisao ispad pored Louejeva lokala i tada upitao Waynea: – Zašto ste se sinoć onako razljutili na oca? . suče.. – Dovoljno rano! Moj je sin uhapšen pod sumnjom ubojstva. – Ispričajte mi. Jima i suca McVeya. Tko to nije znao? Konačno. Bila je to i opet sitnica koja se mogla zatajiti pred njome. gospodine Wohler? Kako ste me se usudili nazvati... – Što to znači? Zašto me niste obavijestili? – zapita Velma tako ljutito da se čak i šerif trznuo.. gospoĎo Carson. molim vas.. – Što? – prošaptala je Velma Carson. Ne bismo vam mogli ništa objasniti. Samo preslušavamo Wayneja. a vi ne smatrate potrebnim da mi to kaţete. neugodno se osjećao. mislili smo da ćete dovoljno rano doznati.. – Kojim pravom koristite takve metode. – Jedva ste nas i slušali. Majka. Zaista sudac McVay nije loš čovjek. – Nije uhapšen niti se radi o ubojstvu. – Jeste li večeras prvi put vidjeli oruţje? – htio je znati šerif. čak da smo i htjeli. – Ali znali ste gdje sudac čuva svoj revolver? – zapita šerif. bilo je opće poznato da je nakon napada kupio revolver! Znam da je leţao u pregradi za rukavice njegova automobila. – Nikada ga nisam vidio. Velma! – upozorio je sudac McVey. Wayneov je glas zakazao. ne rekavši mi svoje ime a postavljajući pitanja _na koja bi odgovori mogli teretiti mojeg sina? – Pogledala je prijeko..Sudac McVey mu je pokušavao povjerovati. ste mi ovo prešutjeli? Kako ste mogli biti tako besramni i zatajiti mi nešto ovako vaţno? – Polako. ni večeras niti u bilo koje drugo vrijeme! Koliko vam još puta moram objašnjavati kako o tome ništa ne znam niti. čim ste pitali za Waynea. Nitko nije ubijen. Znamo da je jučer napao oca i zato. ali je ipak paţljivo slušao i pokušavao vjerovati onome što je Wayne govorio. Otvorila su se vrata. jer ću ionako doznati dovoljno rano! – Ne. Vjerojatno zbog Sally. – Jasno. S nevjericom je zaţmirio. Spustila se na najbliţu stolicu. sve otpočetka – zahtijevala je od šerifa. Zašto. – Mogla sam misliti da nešto nije u redu.. ali istovremeno se ponadao: moţda će mu vjerovati. Osjetio je stid pred majkom. on nije uhapšen – upao je šerif koji se u meĎuvremenu sabrao. Nije ni pomislio da će doznati za ovo. Očito.

– Htio sam. – Ja ti vjerujem.. – Dokazati? Kako? . – Nisam to učinio! Ne mogu ništa protiv toga što mi nitko ne vjeruje. »Ja ti vjerujem. – Učinite to.. šerife. – Moţemo pitati i gospoĎicu Fleming. Wayne to nije učinio! Točno – znam.. spustio glavu i porumenio. Kad je nastavio. jer je već bacio revolver. onda nije trčao. – Jasno. – Nisi li to uvidio malo prekasno? – upita Velma. Ja to nisam učinio! Šutnju što je uslijedila. Ali ne vjerujem da ćete od nje doznati više. Wayne.ne znam koliko sam dugo trčao. Wohler – rekao je sudac McVey. To je bilo sve. Jel tako. rekao je. zbunjeno zašutio. – Ovo ste sami izazvali. jer sam konačno ţelio biti sam! Dosta sam se naslušao glupog brbljanja i htio sam biti negdje gdje nikoga nema. Nehotice je pogledao oca.. razgovarao sam s Cleo. – Wayne nije trčao. pri tom je osjećao da ga ona svjesno i ne vidi – slušala je tako usredotočeno da nije ni opaţala sve ostalo oko sebe. On nas je prekinuo. – Dobro. jer je ona bila jedina koja bi mu mogla povjerovati. – Wayne je izazovno zijevnuo.. nije mu dopustila da doĎe do riječi. Wayne«. – Nisi li morao promisliti prije nego si odjurio šerifu? – Velma. Ali. – Wayne je. – O čemu ste razgovarali » gospoĎicom Fleming? – O nečem privatnom. zar ne? – Jasno! Kako daleko ste me morali slijediti? Ostao sam bez daha tako da više. svjesno se obraćao majci. – Nikada nisam imao taj prokleti revolver! Spustio sam se na rijeku. mogu i dokazati! Šerif se prvi oporavio od iznenaĎenja. Wayne? Otišli ste na rijeku da se riješite oruţja. Nije mu ni bilo nuţno. odjednom je prekinuo Jim. Četiri jednostavne riječi kao da su u prvi trenutak omamile Wayne. poče Mack.. Wohler je nastavio: – Što ste traţili pored rijeke? Zašto ste bili tamo? Nakon djela ste se uplašili i pobjegli. Ali. Wayne se netremice zagledao u pod.

– Znači. Ali. Ali nije to učinio. Šerif je kimnuo.. šerife. jer sam znala da bi mi zamjerio što ga uhodim. – Trenutak! Slijedili ste ga? Zašto. Promatrala sam ga s druge strane ulice. Kamo je najprije otišao? – U hotel – spremno odgovori Velma – To sam i očekivala. Odjednom se okrenuo. vi ste morali. htjeli provjeriti vašu izjavu? Vjerujem da ste u Glavnoj ulici zacijelo nekoga sreli? – Sumnjam – mirno odgovori Velma. Jasno.– Nije mogao učiniti. nije točno. moţemo se pouzdati jedino u vaše riječi. nastojala sam da me ne vidi. kao što sada znamo. jer sam ga slijedila. Tako je zbunjen da više i ne zna gdje je zapravo bio. morate se pouzdati u moje riječi – odgovorila je Velma. jer večeras nije bio ni u blizini McVeyeve kuće. A to bi mu u njegovom duševnom stanju samo štetilo... – Sasvim točno. šerife. Nije bio u blizini McVeyeve kuće! Kako je onda mogao ukrasti revolver i pucati u Jima? To je nemoguće! – Tako je. mogli smo sebi prištedjeti sve ovo uzrujavanje. U to vrijeme jedva da je netko i bio na ulici.. I onda? – Tada je krenuo dalje Glavnom ulicom. – Ne mogu se nikoga sjetiti. Otišao je u zalogaj niču da telefonira. Zaista sumnjam. Znam. Zbog toga sam krenula za njim kako bih ga po mogućnosti zadrţala što dalje od Jima. gospoĎo Carson? Samo ako bismo. Da se netko ranije potrudio da me obavijesti. netko vas je po svoj prilici vidio. gospodine Wohler. Vjerovala sam da je krenuo McVeyu. Osim ako vi niste. gospoĎo Carson? – Zato jer sam se brinula za njega. ostao trenutak stajati. Kao da je samo čekala kako će šerif izjaviti da je lagala. Dok ste pratili svojeg sina. Kad je otišao od kuće bio je prilično zbunjen. mogla sam pretpostaviti da će Wayne nakon toga otići tamo. jer bi se još jače uzrujao.. ogledao se unaokolo i tada krenuo prema rijeci. Nazvao je Mačka. . – Zar to nije točno? Sam je priznao da je prošao pored sučeve kuće. Samouvjereno i drsko se smiješila. – U redu. – Ne. Činilo mi se da će otići Jimu. Ja sam ga promatrala. – Tako je.. Pošto sam znala da je Jim kod suca McVeya.

Sto mislite o tome? Velma i Jim. kad je metak bio ispaljen. ali vi ste mu otac i zato. Ukoliko ostajete pri tom da Waynea. Postavio je još nekoliko pitanja na koja je mirno odgovorila. Nije imao oruţja.. Zbog mene. Čim je Velma vidjela da više ne kani otići Jimu. – Moţda. sam se ponovno zabrinula i nazvala sam gospodina Brewera. – Trenutak.To je učinila. – Osim toga.. nije ni znao što hoćete od njega. pomisli Wayne.. Jime! – upao je Mack – bolje da mirno razgovaramo o ovom slučaju. gospodine Singley. gospodine Wohler? Niste mi čak ni rekli svoje ime. Srećom. Ne vjeruje mi i laţe kako bi me zaštitila. Ţeli me jedino osloboditi. morala bi vjerovati da govorim istinu! – Pretpostavljam da ćete sada pustiti Waynea – rekao je njegov otac. Vjeruje da sam ukrao revolver. pomisli Wayne. Hladnokrvo je lagala... ja sam i čovjek u kojeg je ispaljen metak – prekinu ga Jim – i odbijam da za to učinim odgovornim Waynea. – Jasno da nisam! A zašlo bih rekla? Konačno. Laţe bez ikakva ustezanja. Predlaţem da se o svemu dogovorimo u mojoj kancelariji. Wayne se nalazio na drugom kraju grada. Nakon toga. Da me izvuče iz škripca. kad su oni kasnije došli k vama – prigovorio je šerif. išao je prema rijeci. koji je teško shvaćao.. Očito. – Sto mu uopće moţete dokazati? Sudac McVey i ja smo vidjeli kako ste ga uhapsili. A ja sam se nadam da će mi vjerovati! Ona ne treba zbog mene lagati. ţeljela sam da Wayne ostane što dalje od njih. Smatram da je njegov iskaz vjerodostojan. gospodine Wohler. sve mi je ispričao i tada sam odmah došla ovamo. Ustao je kao da je time htio nagovijestiti da je predstava završena. Wayne moţe u meĎuvremenu pričekati u susjednoj prostoriji. Čak je i šerif Wohler. . gospoĎo Carson. nije pokušao pobjeći. Ali Wohler je bio tvrdoglav. Desetak minuta prije deset sati. okrenula se i otišla kući. – Ali o tome niste ništa rekli sucu McVeyu i gospodinu Singley ju. Velma. Sve je dobro smislila. – Ni meni to niste ispričali kad sam vas nazvao. čekat ću vani – rekao je Jim i krenuo prema vratima. morao uvidjeti da nije dorastao Velmi Carson. – Bez brige. Sve joj je ostalo potpuno ravnodušno. – Zašto bih to učinila.

jer bi inače.. taj će problem sam po sebi biti riješen. – Ţelio bih samo odgovor na pitanje: – Tko je pucao u gospodina Singleyja. Sve je to smiješno! Wayne je sjeo na mjesto što su mu odredili. U prvom se trenutku već uplašio da mu sudac McVey donosi loše vijesti.. Malo kasnije ponovno su stajali u šerif ovoj kancelariji. naći ćete. tada je primijetio da se šerif predao. – Opravdano pitanje – konačno je rekao Mack. zagrlila ga i pri tom se pobjedonosno smiješila kao da je samo njoj mogao zahvalili što su ga pustili na slobodu. Ali. Wohler se nije htio odreći posljednje otrovne strelice. – Znaš isto tako dobro kao i ja kako jedva i postoji mogućnost da revolver bude pronaĎen. šerife. To zacijelo nije lako. Ako se malo potrudite. jedino je čuo da McVey govori više od šerifa. ti to uopće nisi mogao učiniti. Wayne je uspio pravovremeno stići u polumračni hodnik gdje nitko nije mogao dobro vidjeti izraţaj njegova lica. Mislim da je metak trebao posluţiti samo kao opomena. – Konačno. Wayne je pristojno ustao. Nije razumio što su govorili. Mack – prekine ga Jim. osim . gospodine Wohler. – Ali najprije valja pronaći oruţje. Nisam baš omiljen u Atheni. Uprkos svojem dosadašnjem porazu. Jime! Wohler ga neće zadrţati ovdje! Srećom. Mislio je na majku koja još uvijek nije vjerovala u njegovu neduţnost i slušao kako u susjednoj prostoriji razgovaraju sudac i šerif Wohler. ali nije se usudio ništa više reći. ali. ni zabrinut niti s mnogo nade. Sudac je kimnuo Wayneu.– Ne moraš se ničega bojati. ako to nije bio Wayne? Mučna šutnja što je uslijedila trajala je prilično dugo. Uostalom. ukoliko to niste primijetili. Tada se pojavila Wayneova majka.. otvorio vrata prema hodniku i doviknuo: – Sve je u redu.. To bi moglo biti mučno. u sobu pored kancelarije suca McVaya i čekao. Kad su se otvorila vrata. posve mi je svejedno tko je pucao u mene. – U redu. a pošto ću ujutro ionako otputovati. ProgunĎao je jednu jedinu riječ:– Hvala! – Zvučala je zlovoljno. Wayne – prošaptala je Velma sinu kad ga je šerif vodio van. – Htio bih jamo još nešto znati – zamišljeno je počeo.

moţete me posjetiti nakon što otpratite majku kući. – Wayne? Ne. jer su ih pri povratku dočekali Margo. Objasnio im je da su Jim i on umorni. Mogu zamisliti kako si umoran. A i zamijetio je da se njegova majka trgnula. 14 – Vjeruješ li da će doći – upita Jim sa sumnjom u glasu. – Ţao mi je. jasno. sinko. o tome ništa ne znam – uzrujano je odgovorio Mack. A već je i poţalio što je pozvao Waynea. Sally. Prilika za priznanje bila je povoljna – za to su bila potrebna samo dva čovjeka. Wayne. Wayne«. – Pri tom je dobacio kratak pogled Velmi. Cleo i Bill. Osim toga. vaš je zadatak da pronaĎete počinitelja. – Činilo mi se kao da šerif ima nešto protiv Waynea – zamišljeno je rekao. volio bih razgovarati s vama. Mack je poslao i nju i sve ostale u krevet. iako je znao da mu ona to nikada neće oprostiti. Mack se osjećao potpuno iscrpljen. . dovoljno drugih ljudi koji su mogli pucati u mene. – Sasvim točno – rekla je Velma smiješeći se. To je zaista bilo točno. Wayne ga je razdraţio svojim ponašanjem. Mack se nije dao dugo zadrţati. Waynea. – Je li tako? – Ne. Nije se bilo lako nagoditi s Wohlerom koji je tvrdoglavo ostajao pri svojem uvjerenju. Šerif je uvidio da je sa svojim shvaćanjem zasad bio sam. Wayne je osjetio izazov u McVeyevu pogledu. a to je bilo odlučujuće za Wohlera. Konačno su bili sami što je ipak predstavljalo dostignuće. ali više ništa ne znam. rekao je Jim. smatram to nevjerojatnim – odgovori McVey. začuvši da je Wayne pušten na slobodu. ali ako hoćete. I mjesto je bilo prikladno: oba su muškarca sjedila u Mackovoj radnoj sobi uz piće. Jim je popio gutljaj viskija. čak ni od Sally koja je. »Ja ti vjerujem. – Nije morao imati ništa protiv njega.Waynea. gospodine Wohler. ţele još popiti viski prije nego i oni odu u krevet. – DoĎi. Jim i on su bili dovoljni. Već je kasno. zar ne? – Pogledala je prijeko. Oklijevajući je kimnuo. briznula u plač. idemo kući. Kad su oboje već bili na vratima sudac McVey je rekao: – Uprkos tome.

. – Točno – odgovorio je Mack. Bio je spašen. – Zamolili ste me da doĎem. ali od onda se štošta dogodilo tako. Pretpostavljam da vas je majka u meĎuvremenu uspjela uvjeriti kako je bolje da primite novac. Ali. Skočio je. vaš otac nije lagao. Bi li počeo s Velminim prijedlogom? Nije loša ideja. Mladić je djelovao premoreno. Sada je konačno prilika da sve priznam Jimu. a istodobno i izgubljen.. – Htjeli ste se sa mnom nešto dogovoriti.. – Sasvim točno. Dakle. Wayneovo se ponašanje moţe ispričati njegovom mladošću i teškim poloţajem izmeĎu neprijateljski raspoloţenih roditelja. – Ovo je zacijelo Wayne. Smatrala me krivim. U tom je trenutku odjeknulo zvonce. Zbog toga je lagala. Nikakvo čudo. – To mi je sasvim svejedno! Ona je ionako lagala. Kad kaţe nešto neistinito. – Wayne? – upita Jim. moram ti još nešto reći. razmišljao je Mack. – Kako vam to pada na um? Kako bi me u to uvjerila? Otpočetka sam bio protiv. – Zamišljate da ću sada učiniti sve što ona kaţe samo zato što mi je pomogla da se izvučem iz škripca' Čak niste ni vjerovali da ću doći. – Točno. htio bih ti nešto priznati. je li? – Nisam – prizmo je Mack. Ali ruke su mu tako drhtale da nije mogao okrenuti ključ. – Čestitam.. uprkos tome je došao. jer Velma mu je sigurno rekla svoje mišljenje. pomislio je Mack. Istina. za to bih stavio ruku u vatru. Wayne se razbjesnio.. Ali.. Ali nije lagao. U redu. zato Što se stidim. nehotice podigne ramena u vis. – Moramo se dogovoriti o novcu.. Morate priznati! – Mack je duboko uvukao zrak. Vjerovao vam je i to je i rekao. Ali nije ti ni gledao u oči kad si rekao da vjeruješ u njegovu priču. Tu kretnju ima od mene. Mack je morao pustiti Waynea unutra. Wayne. a što činim? Sjedim ovdje i grčevito traţim riječi! Mack je zatvorio oči i počeo: – Jime. ipak je došao! Istrčao je van i prvi stigao do kućnih vrata..– Točno. jer ako sutra otputuješ neću moći. tada nije podigao ramena uvis.. suče McVey – tiho je počeo Wayne. Mislim. Nije mi vjerovala. To .poznam. htio bih naglasiti da vam nije majka pomogla da se izvučete iz škripca nego. Svaka čast! Mack je ponudio Wayneu stolac. Dovoljno poznam svog dječaka i znam da li laţe ili ne. Za moje vlastito ne postoji nikakva isprika: kod mene se radi samo o kukavičluku. i meni je ponekad teško pogledati Jimu u lice. – To vam je .. Ali.

a Mack je slutio što se u njemu zbiva. rado sam to učinio! Ali. Ali danas poslije podne bio si kod Cleine majke. Moram objasniti Wayneu. Wayne mu nije pruţio nikakvu mogućnost.pomoglo da se izvučete iz škripca i nemate nikakva razloga da ga još uvijek prezirete. u to. rekao je Jim. Ali nakon što sam počela. – Gulaša! – začuĎeno ponovi Mack.. – Jesam – priznao je Jim. a to. Nije znao kako je već dugo mogla slušati. Mogu ti ponuditi samo svoju riječ. niste govorili istinu? – Ali ne zbog majke. Cleo kimnu.. Wayne nije pogledao oca. do vraga! Wayne je pocrvenio. Ali. Neću novac! Ne mogu primiti tako dugo dok ne znam jesi li. Zagledao se u pod. nisam više mogla prestati. Ovdje se ne radi samo o Jimovoj riječi. »Ja ti vjerujem. – Wayne je učinio stanku. tako dalje. da bi zaštitila svoju majku. iako je njezin otac izgubio ţivot. UviĎaš li da najprije moram to doznati? – Ţeliš dokaz da nisam ubojica – tiho reče Jim. – Je li vam jasno što to znači. – Zar na sudu. Sada je ušla u sobu i dodala: – Nego zbog gulaša. ali neka sada uzmem što mogu dobiti. – Znam da je ovdje – priznao je. I Cleo je ispričala istu priču. O tome sam razgovarao s Cleo ispred Louejeva lokala. – Cleo je lagala. – Ali ne zbog majke – začuo se glas s vrata. Mack se nakašljao. – Uprkos tome neću tvoj novac. umjesto da konačno uvidi. – Zapravo nisam htjela lagati.. Jimu je bila dovoljna njegova riječ. . – Mislim da ste obojica nešto previdjeli. – Nisi to čak ni pokušao. – Nisi se vratio da vidiš mene ili majku – predbacio je Jimu. Jimova riječ nije dovoljno značila Wayneu iako je mladić bio spreman povjerovati ocu. – Ne mogu ti ga dati. – Da. – Hvala što si mi pomogao. Ona je lagala.. Cleo? – strogo upita Mack. ali njezina majka. Sto je Jim trebao odgovoriti? Molim lijepo. iako me ona pokušavala nagovoriti! Odjednom je promijenila mišljenje! Ti si ubojica .. jer još uvijek vjeruje. Dobacio je kratak pogled Jimu.. Mack se okrenuo i vidio kako Cleo tamo stoji. Kako njezina majka ne bi bila upletena u to.. Wayne«..

zar ne? – Da. – Ne. Tako! Sada konačno znaš sve! Jesi li zadovoljan? Hoćeš li me sada ostaviti na miru? – Glas joj . pretpostavljao sam. morali ste Jimove riječi smatrati istinitim. jer sam zapravo morala bit: u kuhinji. sam razbijati sebi glavu. da je danas popodne bio kod vas i posjetio tvoju majku. jer ona umije na sve odgovoriti… – Zašuti! – I ne mislim na to! Ti si počeo s time. A ja sam odgovorila »Da. – Što je on rekao? – Cleo – poče Mack. – Kad sam onda otišla u sobu za dnevni boravak – nastavila je – Jim je klečao pored oca. – Bojala sam se da ćeš mi zahvaliti. – Jasno. što se mene tiče. Ovo je morala biti istina. bila sam u kuhinji. potvrdila sam i nakon toga. A ukoliko ti ništa ne padne na um. – Nakon što je pozvao liječnika. Tada me upitao jesam li čula svaĎu. moţeš doći k majci. – Uopće nije! Znam naime. Nisam to htjela nikada ispričati. Zar se zaista ništa više nije moglo spasiti.– Što je od svega toga bila laţ? – prekinu je Wayne hrapavim glasom. – Misliš li da ti je uspjelo? – upita Wayne zlobno se smiješeći. pripremala sam večeru«. Isto mi je tako svejedno što misliš o mojoj majci. »Nisam znao da si kod kuće«.. Morala sam ostati pri svojoj priči. ne znam o čemu su njih dvoje razgovarali! O tome moţeš. ti moraš svakako doznati istinu! Nisi me pustio na miru sve dok nisi sve doznao. – Ali. zar ne? Jim polagano kimnu. Pogledala je Jima. Eto. ali sada sam morala dokazati Wayneu da nisam lagala zbog majke.. Niste mogli vjerovati da je Jim namjerno ubio vašeg oca.. doznala sam od Jima. inače ne biste do danas šutjeli. – Da. Svejedno mi 'je dopada li ti se to. bio je kod moje majke! – ljutito je viknula Cleo.. ili ne. bila si tako. rekao je. – makar i niste čuli svaĎu. – Već si ranije nešto slutio. Ona nije s time imala nikakve veze. Dok smo ga čekali... Mack je duboko uvukao zrak. nisam više mogla natrag. Cleo – rekao je Mack. bilo je suviše neobično da bi bilo izmišljeno. 'A kad sam nedavno došao u školu po tebe. ali nju je bilo nemoguće zaustaviti. vjerovala sam mu – nestrpljivo je odgovorila Cleo. Ali nisam mogao zamisliti razlog. – Sve – priznala je Cleo i opisala dogaĎaje te sudbonosne večeri. To sam izgovorila posve automatski. rekao je da majka nema s time nikakve veze i ne smije biti upletena.

. poput djeteta koje se boji da je uradilo nešto loše.. – Suče McVey. – Vratio se jutros oko dva sata i nije više napuštao svoju sobu. ne ţelim r njime razgovarati. upravo kad je to htio učiniti. Mack je spoznao da bi on mogao sve popraviti ako bi ispričao svoju priču. ako. Zavidio je Cleo. – Znam – prekinu je Mack. Ali. Ernie Brewer je već sjedio. – Neću! – Wayne je skočio i potrčao prema vratima.. Ernie? Nerado vam dosaĎujem ali… – Da? – upita Ernie budući da je šutnja potrajala. Cleo je priznala. Potapšao ju je po ramenu. – Wayne – počeo je glasom hrapavim od uzbuĎenja. dijete moje. ali nije više djelovala ljutito već prije uplašeno. Tada su su kućna vrata bučno zalupila. Sigurni ste? – Jasno – uvrijeĎeno odgovori Ernie. prije nego je trebala pospremiti sobe. Jim ga je slijedio u stopu. – Jeste li to vi. osjećao je i sam potrebu – za utjehom. iako u to vrijeme još nije imao nikakva posla. Mack se teško spustio na stolac. Šutnja. ja.. Hazel ih je posluţivala. osim ako nije skočio kroz prozor. – Sluštajte.Je drhtao. Dobro ste mislili. 15 U osam sati ujutro zazvonio je telefon u recepciji hotela »Athena«. Gosti su doručkovali u blagovaonici. htjela sam samo. Ernie? – upita uzbuĎeni glas. Ernie je utonuo u uspomene na prošlo veče. On je ponovno bio spriječen. – Je li Jim – Singley još ovdje? – Jutros još nije sišao. – Dobro jutro. S kime zapravo razgovaram? – Elroy Hild – reče glas – Hoćete li mi učiniti uslugu.. nevoljko se istrgnuo iz njih i podigao slušalicu. – Ne. hotel Athena. .. – Samo nemojte plakati. Moram samo znati da li je u svojoj sobi. Mogu ga pozvati.

ako mi ne pomognete. Ernie. to me se ne tiče. Tako je . Ernie? – Posve sigurno! – obeća Ernie. Ne bih htio govoriti o tome. – Što da učinim. On nije bio čovjek s kojim bi se lako mogao sprijateljiti. – Cleo je još u Atheni – priznao je Elroy. – Ne dobivši odgovor. On bi mogao ponovno doći. htjela je ovaj tjedan ostati kod kuće kako bi se brinula za svoju majku. dakle? – Morate me samo obavijestiti ukoliko bi Jim Singley napustio hotel. ovaj bi zadatak primio od svakog samo kako bi mogao igrati neku ulogu u ovoj drami. Shvaćate li u kako se teškom poloţaju nalazim... a tada je sišla i. Već je vidio samoga sebe kako podiţe slušalicu i javlja Elroyju da je Jim Singley napustio hotel. molim vas. Ona nije ovdje niti će ubuduće ţivjeti u ovoj kući. Bili se s majkom odvezao u grad. – Ne mogu je ostaviti samu. Ovo što ću vam sada reći mora ostati meĎu nama. čak veoma vaţno. Ed danas ima slobodan dan i is moram biti u dućanu. Ali. posvadili smo se. Spavala je skoro do devet sati. To je vaţno. Elroy. Elroyjevo mu se zahvaljivanje učinilo pretjeranim. Kaţem samo: nezahvalnost je plaća svijetu! O tome je Ernie mogao kasnije razmišljati. na svoje zadovoljstvo. Ernie? – Jasno. Elroy.– Ne znam na koga bih' drugom mogao obratiti – nastavio je Elroy. ja ne mogu ostati kod kuće. Sally u školi. Nazovite me. naravno. – Učinit ću to. a Cleo neka se osjeća kao u svojoj kući. – Ali više ne stanuje ovdje. *** Cleo je čekala da je majka nazove. dostojanstveno je dodao: – Jasno. Cleo i ja smo se jučer razišli u mišljenjima. nikada nije bio blizak Ernieju. Sudac McVey je bio u kancelariji. Mogu li se pouzdati u vas... Ernie. u dućan kako bih mogao otrčati kući i zaštiti je pred njime. Nazvat ću vas odmah. ustanovila da su svi McVeyjevi već otišli od kuće. Čitavo ću prijepodne biti u prijemnoj kancelariji i vidjet ću ga kad bude izlazio. Ali mislio sam da je Cleo ovdje? Koliko sam čuo.

– Što je? Što se dogodilo? – Ovo ne razumijem. Konačno. jer Elroy još nije otišao u dućan. Majka će vjerojatno nazvati oko pola deset. – To nije neophodno. A jutros me htjela posve sigurno nazvati kako bi mi sve objasnila. Mislim. Do onda je mogla sve srediti. Obećala mi je. Sutra ću ponovno nazvati. Majka je obećala jutros me nazvati. Morat će se javiti u roku od slijedećih pola sata. Ali tamo se nitko ne javlja! To ne razumijem. u pola deset je zazvonio telefon.. Ali što će reći ako se javi Elroy? Majka vjerojatno nije nazvala. Bili je spustio slušalicu. Tako je čudno što nitko ne odgovara. slatka moja! – pozdravio je Bill s vrata.. Srce joj je burno kucalo. Oh. gospodine Hild. Naborao je čelo. danas ima slobodan dan.. – Tamo je – rekao je. Ali na aparatu je bila prijateljica gospoĎe McVey koja će kasnije ponovno nazvati. To mora da je bio razlog zakašnjenju. Cleo se. Zaista. Uostalom. Cleo nije mogla duţe čekati. sa šalicom kave.. Odmah se javio. mogu li. Najprije moramo doznati je li Elroy u dućanu. Inače ja ne bih uopće otišla od kuće. Sigurno je htjela nazvati. – Hoće li Bili ovo shvatiti? Bar se trudio. .. Ni Elroy. znaš.. – Halo. – U redu. Bille. Ali odjednom je nestalo njegova smiješka. ukoliko nije pronašao nekog tko bi se mogao brinuti za nju. – Hm – zamišljeno promrmlja Bili. razgovarati s Edom?. Telefon je zvonio čitavu vječnost. Cleo je primijetila kako grčevito stišče slušalicu. točno. niti majka.. .. hvala. razmišljala je Cleo. – I kao da je čekao pored telefona. Majka se nakon Jimove posjete jako promijenila. a kako to još nije učinila. pokušala sam ja dobiti nju. – Podigao je slušalicu i nazvao. – Zdravo. molim vas. Cleo se pouzdala u to. udobno smjestila u sunčanoj kuhinji. – Ostavlja li je Elroy uopće samu? Pobrinuo se da bi ti mogla ostati s njom a sada bi morao sam biti kraj tvoje majke. razmirica s Elroyjem nije bila ništa strašno. Ali nitko se nije javio. Ali sada nije više onako opušteno i mirno čekala. Češće je pogledavala na sat i već je pomislila da odavde nazove majku. Ne.Podigla j£ slušalicu i nazvala majčin broj..pišalo na ceduljici što je Margo McVey ostavila na kuhinjskom stolu.

Htjela je ući u majčinu sobu. tome nije bilo krivo samo njezino trenutačno stanje. ali Bili ju je zadrţao. Pogled joj je pao na šarene papire na stoliću ispred kauča. – Ući ću na straţnji ulaz – odlučio je Bili. nitko nije otvorio vrata. Cleo je odmahnula glavom. ali bila je suviše troma da bi se ogledala za njim. Ali. Zato se tim jače iznenadila što joj je Bili iznutra otvorio kućna vrata. – Pričekaj me ovdje. Čula je samo nepravilno hrkanje. – Nemoj! Ostani ovdje. Cleo je trebala nekoliko sekundi da uvidi što ima pred sobom. idući pored Billa prema kućnim vratima.zguţvani ili poderani. Cleo nije odgovorila. Elroyjeve omiljene geografske karte na kojima je ucrtao putovanje na koje je htio krenuti s majkom. idem s tobom. Ali. – U redu. – Dolazi liječnik – s olakšanjem je rekao Bili i povukao Cleo prema kućnim vratima. DoĎi. – Imaš li ključ? – upita Bili. Cleo je ostala stajati na suncu. Cleo. Elroyjeva je kuća izvana djelovala posve normalno. – Odmah će doći – uvjeravao je Bili. povukao Cleo za ruku u kuću i rekao nešto što nije razumjela. Bille! – Smiri se draga. neujednačeno hrkanje. Nastojala je pronaći vezu izmeĎu majke. Telefon je deset puta zazvonio. doktora Millera i hrkanja. Svi su prospekti i zemljopisne karte bili . Kad je Bili nije dozvao.– Ali gdje je onda majka? Zašto me nije nazvala? Zašto se ne javlja? Nešto joj se dogodilo. – Sreća što je već ovdje! *** . Već sam nazvao doktora Milla. bila je uvjerena da su i straţnja vrata zaključana. Cleo je poslušno kimnula i podigla slušalicu. Čula je samo buku iz majčine spavaće sobe: glasno. – Liječnika? – Cleo nije ništa shvaćala. Pozvao je. još jednom ćemo pokušati. – Moramo otići prijeko i pogledati što je s njom – zabrinuto predloţi Cleo. Cleo je. Prospekti za putovanja.. Promatrala je crvendaća koji se kupao u umjetnom jezercu s lopočima.. Nitko se nije javio. vlastite bojazni smatrala suvišnim. Moţda je samo bila u vrtu i nije čula telefon. kad su zazvonili.

napetih ţivaca straţario. ovakvo razočaranje! Ernie je uvrijeĎeno promatrao telefon kao da je on bio kriv za ovakav razvoj. Moţda Wayneov telefonski poziv? Tko bi to.. Otpratio je Jima u blagovaonicu i nastavio razgovarati s njime. – Nije mu ostavio vremena da nešto upita. htio odustati. Ernijeva se ruka već trznula. ali Jim kao da nije htio napustiti hotel.Nakon Elroyjeva telefonskog poziva. gdje čovjek nije mogao početi nikakav razgovor s njime. Pomislio je da je bolje ako malo kasnije počne govoriti o sinoćnjim dogaĎajima.. Elroyjev naziv nije dolazio u pitanje. Ali – sada je ostao ovdje stajati. Inače je uvijek odmah izlazio. Sve je stavio u rad i onda šutke iščezao. . ako vlastiti sin puca u čovjeka. danas putujem. Ali.. nego je nastavio šetati po hotelskom predsoblju. pio uz nju kavu i mirno čitao novine. Kad je Ernie. Nakon što je tako dugo čekao i svladavao se. – Mogu li sada dobiti doručak? – Svakako – rekao je Ernie i pozvao Hazel. Jednostavno se okrenuo i izišao. – Nije izgledao mnogo bolje nego pri svom povratku' u dva sata ujutro. Erniejeva je ruka grčevito zgrabila telefonsku slušalicu. – Je li Wayne. zar ne? – Da. do vraga.. – Uostalom. odakle je sada nastavio promatrati Jima Singleyja. Jim Singley se tek oko devet sati spustio dolje. ili bar ne kao uzgred. Zadrţavao se sasvim na kraju. već pomiren sa sudbinom. tome je bio kriv Elroy. htio je posegnuti za telefonskom slušalicom. ukoliko bi me netko nazvao. Ernie je čitav sat. Jim mu je prišao i rekao: – Vratit ću se za pola sata. Ali na drugom kraju. Ali sve to nije koristilo – Jim nije ni pomišljao da mu nešto ispriča. Ernie je sumnjao da Jim namjerno ostaje. Ernie se morao pomiriti s porazom i mrzovoljno se okrenuo i vratio u predvorje. – Dosad nije – odgovorio je Ernie. Nakašljao se i vrhom jezika prešao preko usana. je li me netko nazvao? Wayne? Računao je da će ga Wayne nazvati? Jasno. – Lijepo vrijeme. Zaista mu se nije ţurilo! Popušio je cigaretu. ţice nitko se nije javio. – Ni ovaj put nije dao Ernieju priliku da ga nešto pita.. mogao znati! I kada je konačno izišao iz blagovaonice nije imao pametnijeg posla.. Ernie. Zapravo. Ernie. pored lonaca sa cvijećem. jasno – odsutno je rekao Jim. jer nešto čeka. – Dobro jutro.

ali je dobio odgovor tek kad se Bili odvezao s Elroyjem. Ernie je tresnuo slušalicom i izjurio van. Ispred Elroyjeva dućana okupilo se najmanje dvadeset ljudi: vlasnici dućana. djevojaka iz frizerskog salona.. kojeg jedva da je zanimalo što se zbiva u Atheni. Sada je Ernie bio odgovoran da vijest stigne na vrijeme.. Tada su odjednom svi progovorili.. sve dok se nije našao pored frizerke. – Ali kao da je već mrtva. To nije ličilo Elroyju. Ali. – Što se dogodilo? – upita Ernie. Ova se pomisao dopala Ernieju. Mogao je ispričati što mu je Elroy rekao preko telefona. U to se Ernie uvjerio čim je stigao u Glavnu ulicu. Očito.Ne. Bill McVey mu je pomagao da uĎe u svoja kola. Rekao je samo. Ali.. Cak je i stari Schutz. Za to će imati još dovoljno prilika. provirio glavu kroz prozor svoje cipelarske radionice. Otpremljena je u bolnicu. – Nije rekao da je mrtva... ali. 16 U čekaonici bili su svi četvero. GospoĎa Hild.. nije htio propustiti tu priliku. nekoliko mladića iz igračnice. – Teţak udarac za Elroyja Jeste li vidjeli njegovo lice kad. a Elroy je stajao blizu prozora. I on je mogao nešto pridonijeti ovom razgovoru. posrtao je tako da ga je Bili morao podupirati. Silom su otvorili vrata i... su svi bili još toliko uzbuĎeni i napeti da bi ga jedva itko i slušao. zasad. Svi su ti ljudi šutjeli ili samo šapatom izmjenjivali riječi.. Tamo je bio najdalje. – Izvršila je samoubojstvo. On je preuzeo zadatak i mora ga provesti. Progutala je veliku količinu tableta za spavanje. On je bio cjepidlaka. Pogledao je van i uvjerio se da je Jim već nestao s vidika. Osim toga. Cleo je sjedila na klupi izmeĎu Billa i njegove majke. Elroy je djelovao vrlo iscrpljeno. više ţena s mreţama za kupovinu. osim u hitnom slučaju. što . Sitna duša. zaista se radilo o hitnom slučaju. Stigao je još na vrijeme da ugleda Elroyja. Kasnije moţe ispričati što mu je Elroy rekao. Ernie se progurao naprijed. nikako čovjek koji bi izvodio ovakve ludorije. iz nuţde. – Cleo Fleming i Bill McVey su je našli. Ernie je pohlepno upijao svaku riječ.

ponekad pogledavao kroz prozor i nešto promrmljao. jer sam jučer pustila Jima u kuću. htjela je ţivjeti! – Sinoć je zapravo bila potpuno mirna – objašnjavao je Elroy nekom liječniku. Cleo je znala da je on smatra odgovornom za majčino stanje. Ne. ali uspio sam je ponovno smiriti. Elroy je dobacio Cleo samo jedan uništavajući pogled. čim sve bude u redu.. a ona je čvrsto spavala. Mene krivi za sve. Cleo se još dobro sjećala njena blistava smiješka. ja sam je ubila. ali to je bila obmana. čim je ponovno počeo. počinila je samoubojstvo. – Jasno. s time nisam računao.je bilo moguće od Cleo. Ljudi su dolazili i odlazili. iako je Jim Singley još uvijek u Atheni? – glasno upita Cleo i tada se i sama začudila svojem pitanju. ja ću biti kriva. Ukoliko majka umre. ne smijete zbog toga sebi ništa predbacivati. majka nije htjela umrijeti. Ovdje je bilo vaţno. Cleo neka nastoji da se ne zabrinjava. jer će on učiniti sve što bude mogao. Nisu razgovarali. Nisam je htio smetati.. Nemirno je hodao tamo-ovamo. posljednji put vidjela. Njegovo mrmljanje kao da je išlo na ţivce gospoĎi McVey. – Malo se uzrujala. Ali jedini čovjek koji je ostavio trajan dojam na Cleo bio je sudac McVey. – Otišao sam je pogledati. Cleo se jednostavno ustručavala računati s mogućnošću da bi majka zaista mogla umrijeti. obratila se Cleo i demonstrativno počela razgovor o nekoj bezazlenoj temi.. kad ga je Bili uveo unutra i od onda joj više nije obraćao nikakvu paţnju. Djelovala je zadovoljno. – To se nije moglo predvidjeti. Nije! Na toj se točki dosadašnji slijed misli nije mogao logično nastaviti. Cak sam osjetio olakšanje! A mogao sam je spasiti da sam. jer sam morao rano otići. – Ostavio si je samu. Ukoliko umre.. Morao sam uočiti taj neprirodan mir. umirujućih riječi i obećanja da će je sutra nazvati. Jim ju je ubio.. da bude po majčinoj volji. Toga se sada grčevito prihvatila. – Ali morao sam bar jutros nešto primijetiti! – upao je Elroy. Bila je tako sretna kad ju je Cleo jučer poslije podne. Cleo je razmišljala. . Ona sigurno nije htjela umrijeti. to je bilo suvišno. – Ne smijemo izgubiti nadu! – Nada! Nada! – Elroy se zagledao u pod. Liječnik je kazao da ima šansu – ili je tako uvijek govorio – a.. razmišljala je Cleo.

Toliko sam je volio! Kako nisam primijetio što. kao što je to činila od vremena na vrijeme otkako su bili ovdje. inače.. a mogle bi postati i gore.. poduzeo sam mjere opreza. Ubojica kojeg je privlačila blizina ţrtve? To je bilo moguće objašnjenje. zahvalivši se. hvala lijepo – odbio je i prkosno okrenuo McVeyju leĎa. Od jučer. dotični iziĎe ih hotela. i tiho nastavio: – Jim mi je ispričao nešto o onome jučer. Pogledao je prijeko.. Gospodin Brewer me trebao nazvati čim. Cleo je odjednom ugledala pred sobom Jima Singleyja kako sjedi na klupi pred bolnicom i strpljivo čeka vijest o majčinu stanju. Ne. Simpatična i dobra ţena. Sigurno neće! To je morala čvrsto vjerovati. Kako je Jim mogao znati da Cleo nije kriva? Nije li baš to bio dokaz tko je pravi krivac: Jim Singley? Sada je sjedio na klupi pred bolnicom i znao o majci više nego Cleo. jučer sam je ostavila samu. Ja sam kriva. Nikada ne bih pretpostavljao da bi Audrey mogla. Elroy je. ona neće umrijeti.. namjerava? Sudac McVey nije ponudio nikakve utješne riječi nego gutljaj viskija.. Ali. Slijedeći je sat odlučujući. A ako majka sada umre. tamo će i ostati. I ja smatram da je tako. Izvadio je iz dţepa ogrtača putnu bočicu. – Besmislica! – presiječe je sudac McVey. odbio. Već od ranije. normalna i draga . Ali pobijedila je svijest da pred sobom ima prijatelja Jima Singleyja. jer. Zacijelo je bio zabrinut. ali je i s liječnikom razgovarao.Elroy nije pogledao prema njoj.. To je zapravo ganutljivo. nego ju je uspio i ohrabriti. Margo McVey je opet tiho plakala. Sada je vani. – Ne. Iskreno je priznao da stvari stoje loše. – Cleo je morala priznati da je u pravu. – To mi je rekao sam liječnik. iako se Cleo učinilo da je bio u kušnji da prihvati viski. Elroyja. jer se vratio u Athenu. – Mislio sam da joj od tamo prijeti jedina opasnost. – Ima šansu – hrabrio je Cleo. On je prouzrokovao očevu smrt. ali iz toga su se mogli izvući zabrinjavajući zaključci. samo je dostojanstveno odgovorio: – Jasno.. Ne bojte se. a ipak se sjetio da joj poruči. kako se sve ovo nije dogodilo njezinom krivnjom. gutljaj. zamolio The da vam kaţem da ništa sebi ne predbacujete. jer vi baš ništa niste krivi. napunio čašicu što je sluţila kao zatvarač i naredio Cleo: – Popijte ovo! Potreban vam je.. – Ponovno se obratio liječniku. – Sreća je što ste vi i Bili otišli prijeko.. jer je čekao vani.. – Da. Mack se nije pobrinuo samo da pruţi Cleo hitno potrebnu okrijepu.

On je nije gledao. Cak je i ustao i pridruţio mu se. – Ali ona ne ţeli ţivjeti – ustvrdio je i posrćući izišao. U svojoj radosti Cleo se nije mogla ljutiti čak ni na Elroyja i prišla mu je. a da nije ni primijetila. ne morate se više zabrinjavati. Margo McVey se istovremeno smijala i plakala. Sudac McVey se nagnuo kako bi bolje čuo što Elroy govori. Nakon nekog vremena Elroy nije više grčio pesnice i kao da je zaboravio na Mackovu prisutnost. a ne moj. gospoĎice Fleming. Ali. Vrijeme je polagano prolazilo. Liječnik mu je stavio ruku na rame i on se trznuo.. Još je na vrijeme dopremljena u bolnicu. Sudac je smiješeći se tapšao fiječnlka po ramenu. tek za nekoliko sati. oboje se odnosilo na Cleo... . Elroy je zatvorenih očiju sjedio na stolici kako ne bi morao gledati Cleo i suca McVeyja. Ali Elroy se odjednom izderao: – Vi mi niste prijatelj! Sto uopće radite ovdje? OtiĎite k njemu i tješite ga kao što ste činili kad je ubio Herba Fleminga! Recite mu da je natjerao u smrt! Vi ste njegov prijatelj. teturajući. Stanje vaše majke se poboljšalo. ustao. – Preţivjet će. ne! – Cleo je skočila 1 nesvjesno vikala. gospoĎa Hild. To neću sebi nikada oprostiti! Danas sam ujutro morao vidjeti.sa svojim jecanjem jednako kao i razgovorljivošću. Majku je jedva poznavala i sigurno nije plakala zbog nje. Vidjela je Elroyjev zbunjen izraţaj lica. osjetila kako joj tlo izmiče ispod nogu i kako je liječnik podupire. Ona je izvan opasnosti. ne. – Znate li to posve sigurno? – zakriještao je Elroy sa svojeg mjesta. Sada je ponovno počeo: – Morao sam nešto zamijetiti. – Sasvim sigurno – uvjeravao ga je liječnik. – Gospodine Hild. a razgovor je trebao skrenuti paţnju Cleo s Elroyjeva mrmljanja. Bili ju je snaţno zagrlio. Tek tada je shvatila što joj je govorio: – Ne. Kad je ušao liječnik.. – Ali onda se smirila i mislio sam da je sve opet u redu. – Ne. Ali moţete biti sigurni da je prebrodila krizu. nije izišao iz čekaonice nego je sjeo na stolac pokraj vrata. Pred očima joj se zamaglilo. Zasad još nemojte s njome razgovarati. jer sam znao kako se popodne uzrujala – očajnički se ţalio Elroy. Uostalom. Staklenastim je pogledom piljio u liječnika i tada je. Ostavite me na miru! – Kako ţelite – ravnodušno odgovori sudac McVey.

Vjerojatno je nehotice progutala tablete. nije ga zbog Cleo mogla pozvati k njima. Mack? – prosvjedovala je Margo kad se McVey ponudio da odnese Elroyju salatu. recite mi konačno kako joj je! Kad mu je sudac McVey rekao. Jime. – Samo se smiri. – Rekao sam ti da je najgore prošlo! Jim je podigao glavu i upitao kao i Elroy: – Znaš li to posve sigurno? – Nije točno ono što je rekao! – upala je Cleo uzbuĎenim glasom. ali nitko nije mogao znati neće li se ipak probuditi na vrijeme za večeru. Zastala je na stubištu i gledala za njim sve dok nije skrenuo iza ugla.– Čekaj! – doviknu Cleo... – U meĎuvremenu su već stigli sudac McVey i njegova supruga. Jim je sumnjajući odmahivao glavom. inače to ne bi rekao. – Odvest ću se za njim – začula je Billov glas iza sebe. Margo nije mogla podnijeti pomisao da je jadni čovjek posve sam i nema nikoga tko bi mu mogao staviti večeru na stol. – Elroy? – Smiri se Cleo – nervozno je upozorio McVey. – Smatraš li da je to zaista u redu. – Sve je to moja krivnja – promrmljao je. ali nije reagirao. 17 Predveče je sudac krenuo Elroyju noseći zdjelu francuske salate. Cleo je zastala. jer je Jim ustao sa svoje klupe i prilazio im.. Jime! – Mack se zabrinuto nagnuo. Jim je problijedio. – Vidio sam kako je Elroy otrčao – oklijevajući je počeo. Morao se prihvatiti za ogradu stubišta i odjednom je sjeo na najdonju stubu. i ti to znaš! Ono" što je rekao nije istina! – Što je tko rekao? – htio je znati Jim. Ostani dotle s mojim roditeljima.. Ne. Na čelu su mu se pojavile kapljice znoja. – Elroy! – Trčala je za njim sve do izlaza. Zaboga. – Ne boj se. – Bio je potpuno zbunjen. još je spavala. – To sam morao predvidjeti. – Moţda te neće ni pustiti u kuću. Jasno. ona ţeli ţivjeti... nije! Ne vjerujem. Jasno. Istina. ja ću se već pobrinuti za njega. – Nije istina da ona ne ţeli ţivjeti. . – Je li. Hodao je nesigurno poput pijanca.

– Znam da vam se moram ispričati – počeo je Elroy kad su stajali u kuhinji. . To bi te samo dovelo. Mack je duboko uzdahnuo. – Najbolje da zdjelu odmah odnesem u kuhinju. I još uvijek nije priznao. Mogu zamisliti kako je Velma. imala manje veze s Elroyjem nego s Jimom. – Ne. koliko je meni poznato – odgovorio je Mack na njegovo neizgovoreno pitanje. Zamolio sam ga neka me nazove i vjerovao sam da će to učiniti. niti me slušati. Ali Mačka je mučila neodreĎena sumnja. Kad sam ga sinoć stigao. – Oni će zacijelo nazvati čim se bude probudila. Nazvao je Velmu ali ona mu je odgovorila da Wayne spava. – Oh. u bolnici nema ništa novo. Mackova potreba da vidi Elroyja potjecala je iz neodreĎene sumnje koja je. Pred bolnicom su se rastali s Jimom koji nije htio ići njihovoj kući.. nije htio sa mnom razgovarati. zaobilazit ću je u velikom luku. Osjećao je da Jim nešto namjerava. Kako bi Wayne još mogao sumnjati? – Ne namjeravaš valjda učiniti neku glupost. Mack je pokraj njega ušao u kuću. u još veće neprilike.To je bilo moguće. Pribliţavajući se sada Elroyjevoj kući. Ali sada zacijelo više neće. Elroy Hild je otvorio tek nakon što je treći put pozvonio. Izgleda da ni Jim nije čuo o njemu. Jime? – zapita ga Mack. svakako. Kao da se ponovno sabrao. s očekivanjem je promatrao Mačka. Ali zasad nije mogao dokazati taj dojam. To je čak i u mojem stanju neoprostivo. Mack nije proturiječio. Donio sam malo francuske salate što vam šalje moja ţena. jer Velma će svakako iskoristiti priliku: samoubojstvo Audrey nakon Jimova povratka kao da je bilo najbolja potvrda njezinih davnih tvrdnji. Baš ništa ne namjeravam učiniti. Jim se nasmijao. Samo je zapitao Macka: – Jesi li danas već čuo nešto o Wayneu? McVey je morao zanijekati. hvala. – Nisam se smio onako ponašati u bolnici. Morao se nekako riješiti tereta što ga je imao na savjesti. to je veoma lijepo od vas. MeĎutim. – Mislio sam da će me moţda nazvati.. – Vjeruješ da bi ponovno pucala u mene? Ne boj se. – Mislim da ne bi imalo nikakva smisla obraćati se Velmi.

. – Ja bih se na vašem mjestu malo odmorio Elroy. što će biti kad se probudi. jasno – zbunjeno reče Mack. opterećenje je bilo suviše jako. Elroy se usiljeno nasmijao. Kao da je bio blizu slomu ţivaca. Počivaj u miru! Kako bih mogao spavati? Neprekidno mislim na nju. – Donja mu je usna zadrhtala. – Moţda sve to nije tako strašno. Ne moţete ništa protiv toga. Njegovo je ukočene drţanje većinu odbijalo. – To nije nikakva isprika – tvrdio je Elroy. Elroy je već sve pokušao: bio je član klubova.. I tada se Audrey Fleming udala za njega. Kao neţenja neko je vrijeme bio traţen.. Kod mnogih je to samo prolazan poriv i sretni su kada se ponovno probude. Drhtao je od pete do glave. koliko dobrih ljudi postoji. kaţem vam! – Ali to još uvijek ne znači da će biti isto tako raspoloţena kad se bude probudila – odgovori Mack. nakon dva ili tri sastanka.. Da. Čovjek niska rasta kao da je osluškivao nešto izvana i kao da je nešto čekao.. – Potpuno je izgubio dosadašnje samopouzdanje. Prijatelja? – upitao je Mack. Ljubazniji nego zasluţujem. ne po prvi put. . – Opterećenje je bilo suviše jako. Mack se već uplašio da će Elroy briznuti u plač. Čudno. ali uskoro su se sve ţene koje je upoznao. – Nehotice? Kako je mogla nehotice progutati kutiju i pol tableta? Bilo je to namjerno. Ali na taj mu način nije pošlo za rukom steći prijatelje. Potrebno mu je neko sredstvo za umirenje. Nije nastavio. Elroy – utješno je rekao.. prestale zanimati za njega. Nazvat ću doktora Millera. – Morao sam se uprkos tome svladati. u. Mogla je to učiniti i nehotice. jer je primijetio da ga Elroy uopće ne sluša. – Da. – Sjetite se samo onih mnogih samoubojica koje su promijenile odluku i zaţvale pomoć. čim stignem kući. znam. pomislio je Mack. samoga sebe. Pojedite nešto malo i pokušajte onda spavati. Rado je preuzimao zadatke blagajnika ili zapisničara. jer je Elroy pripadao čudnim ljudima koji nisu imali prijatelja. – Da. – Moţda uopće nije htjela progutati tolike tablete.– U redu – rekao je Mack. suče McVey. – Svi su bili tako prijateljski raspoloţeni prema meni. Čovjek primijeti samo u nevolji koliko prijatelja zapravo ima. udruţenja i loţa.. Moţda će se vaša ţena tek sutra osvijestiti..

ali ne i s primitivnim pričama. Maloprije me nazvala i najavila svoju posjetu. – Do viĎenja. otišao do straţnjih vrata i čekao sve dok se nije uvjerio da je posjetiteljka uistinu Velma Carson. stvari bilo jednostavno: Mack je znao prije od Jima da ga njegov ortak vara i nije mu ništa rekao. a nisam mu priznao kakvu sam dvoličnu ulogu odigrao nekoć. kojim je htio pokriti manjak u blagajni prije nego mu Jim uĎe u trag. Ali htjela bih vam lično reći koliko vas ţalim. Javite se. Ujutro je Herb Fleming bio kod njega u kancelariji i ispričao Mačku čitavu tuţnu priču. Oboje imaju mnogo toga zajedničkog. ljubazna. Sasvim je razgovijetno čuo njezin glas. Tako je. Elroy Hild je osjećao obavezu da još jednom zahvali Mačku i da mu stisne ruku. – Mogu se samo nadati da vam moja posjeta nije neprijatna. On bi to naime učinio. a u mislima se vratio na onu sudbonosnu večer prije više od šest godina. Na prvi bi pogled stanje . Mack je izišao na ulicu.. polagano je hodao. Ali kako mi pada na um da se na druge licemjere nabacujem kamenjem? Zar nije licemjerje ako se prikazujem kao Jimov najbolji prijatelj. Nitko ne zna bolje od mene koliko morate trpjeti. Elroy se trgnuo. jer je zamolio Mačka zajam. Elroy. Jasno ne na naročito visokoj duhovnoj razini. prije šest i pol godina. molim vas. Elroy. uvidio bi kako mu je Mack htio priskočiti u pomoć. pomogao je da se prevara zataška. sa čekom u dţepu.slijedećem je trenutku odjeknulo zvonce na kućnim vratima.. baš nasuprot. To i ja vjerujem. Jim bi se vjerojatno osjećao podlo prevarenim.. pomislio je Mack. – Ovo je jamačno Velma Carson. Herb Fleming je iznio svoje razloge sposobnošću uvjeravanja roĎena trgovca: – Vi ste Jimov prijatelj i učinit ćete mu uslugu ako spriječite da se naše poduzeće ne raspadne.. Čak ga je uvukao u to. ako bi . ako Margo ili ja moţemo učiniti nešto za vas. Divna ţena. McVey je obrisao ruke o hlače. One je večeri Mack stajao na stubištu ispred Flemingova stana i u dţepu imao ček sa svojim potpisom. kad bi bolje promislio. U Glavnoj ulici jedva da je bilo ljudi i nitko nije mogao primijetiti Mačka kako je otvorio vrata pokraj radionice i penjao se mračnim stubama prema Flemingovu stanu. Sada mogu slaviti orgije: mi mrzimo Jima. – U tom slučaju tiho ću nestati kroz straţnja vrata – predloţio je Mack. premda. Svi su bili ljubazni prema meni.

znate da nisam lopov. Sto da učini? Da jurne unutra. . jer je čuo oštre glasove iz Flemingova stana. Postalo mu je jasno da Jim već zna za manjak u blagajni. ali ni Jim neće imati ništa od toga. Mack je zastao. Zasad se Mack. Mack nije morao dati iskaz i od onda se nikada više nije mogao smatrati poštenim čovjekom. Što je? Zar ti je moţda već dosta? Odozgo je netko silazio niz stube. sebe na šest godina ţivota s griţnjom savjesti. On bi to uprkos tome učinio. To je bila tragična greška. Jasno. razgovarat će s njime. Ali Cleo ga je pretekla i s pomoću laţi uvjerila porotu. Imamo dobar posao koji ne smije propasti zbog ovih nekoliko dolara. jer je osudio tri čovjeka: Herba na smrt. Na stubištu se osjećao miris ulja i benzina iz radionice. poznate me. Posjedovao je neke slabosti: slabu moć rasuĎivanja.. Mack je pobjegao da ne bi bio zatečen kako prisluškuje pred Flemingovim stanom. razderao je ček. Tada ću biti upropašten. Mack je morao priznati da je Herb Fleming imao pravo: bez njega. Osim toga. oni su se već tukli. Ionako sam htio samo posuditi taj novac. Mack. Herb zaista nije bio pokvaren a ni varalica. Kad je došao kući. Mi smo ovisni jedan o drugome. Tada je netko teško pao na pod. nakon što je Herb iznenada udario Jima u bradu. Jima na šest godina tamnice. Konačno. ček mu je još uvijek bio u dţepu. pred sudom govorit će u Jimovu korist – ukoliko se to ne bude moglo izbjeći – iako se tada više ne moţe nadati da bude izabran za suca. još mogao smatrati poštenim čovjekom. dok bi njegov istinit iskaz moţda bio neuspješan. Mack je razmislio o njegovoj molbi i obećao da će mu uveče javiti odluku.. Čim se Jim bude urazumio. ustani... a Jim je rekao: – Hajde. bio je lakomislen i dobroćudan do gluposti.. ja ću te naučiti kako se krade moj novac. tko moţe prodavati automobile. jer on treba nekog. Jim ne bi imao ni pola uspjeha. ali nije bio čovjek koji bi sistematski varao svog ortaka..otkrio da novac nedostaje. Još je uvijek namjeravao nagovoriti Jima neka ne raskine odmah s Herbom Flemingom. kao prodavača. Kad je Mack iste večeri čuo da je Herb mrtav. ali onda sam upao dublje nego što sam htio. zamahne čekom i razdvoji ortake? Prekasno! Sudeći po buci.

– Ţao mi je. Konačno. Velma je skočila. – Zao mi je. Elroy se podbočio. – Moţete pozvati policiju. – To bih na vašem mjestu učinila.Mack je. 18 Velma je duboko udahnula zrak i zatvorila oči. – Vi! – reče Elroy drhtavim glasom. Je li nasjeo njezinom toboţnjem suosjećaju? Mack je odmahnuo glavom. Prešao je cestu i sjeo na klupu.. izazvat će veliku guţvu. uzme novac i nestane s njime prije.. Udobno se smjestio na stolicu. Čudno.. pomislio je Mack. zauzet sam – odgovori Elroy. Vrijedilo bi pokušati! Mack je upravo htio ustati i tada je ugledao Jima kako dolazi drugom stranom ulice i odlučno se pribliţava Elroyjevoj kući. vrata su se iza njega zatvorila. Elroy ga uopće neće pustiti unutra. – Što traţite ovdje? – Moram razgovarati s vama. Velmu. Nije bio raspoloţen da odmah ode kući. – Još ne. – Jim je pogledao prijeko. ovo je vaša kuća. Zar ovo nije bila najbolja prilika da nasamo razgovara s mladićem? Moţda ga bar uspije nagovoriti da prihvati Jimovu ponudu. – Točno – suglasio se Jim. Jim je prešao preko praga. . Tada se sjetio Waynea.. Kad ih je ponovno otvorila. – Imam vremena. – Onda ću pričekati. ova posjeta. Ne morate sebi dopustiti nikakve besramnosti od njega. Zalupit će mu vrata pred nosom. oba muškarca su izmijenila svega nekoliko riječi. primijetio da je obišao blok i sada je ponovno stajao pred Elroyjevom kućom. – Jim je prošao pokraj njega u sobu za dnevni boravak.. Jim je još uvijek stajao ispred kućnih vrata Elroyja Hilda i netremice promatrao Elroyja. – Ostajem ovdje – odlučio je Jim. – Radi se o privatnoj stvari.. Ali kad su se vrata otvorila. Elroy. nego ga Velma uspije pretvoriti u maminu mazu ili pijanicu. ali moram vas zamoliti da napustite moju kuću! Nemam o čemu s vama razgovarati. na svoje veliko iznenaĎenje. Izgleda da je Velma još uvijek bila kod Elroyja. Čak se podrugljivo smiješio. Sve se to odigralo sasvim neupadljivo.

početi govoriti? Zaista. Ili se vratio samo da se osveti Audrey? Da. Elroy je prvi popustio. radilo se o Audrey Fleming. – Ovo je besramno! – kliknu Velma. – Ona nije mrtva. Zar vam to nisu rekli? – Jasno. Audrey Hild. Jim je volio Audrey već prije šest godina – ukoliko se njegov nagon uopće mogao nazvat. – Treba li Velma zaista sve čuti? Zapravo. Ionako je već dosta pretrpjela. podrugljivo se smiješeći. – Oh? To će se. pa makar pri tom razorio i drugi brak.Pogled što su ga obojica izmijenila. – Nemaš nikakvo pravo ovako mučiti Elroyja! – Imam više prava da budem ovdje nego ti. Kao da se bojao razgovora s Jimom i istovremeno čeznuo da ga konačno obavi. Elroy se uspio malo svladati. Automatski je prosvjedovala dok ju je Elroy gurao van i isto joj tako automatski zahvaljivao na posjeti. Jasno.. Ali otpremio ju je odavde. – Samo polako! Zacijelo će vas obavijestiti... A nije htio pozvati policiju. ali s time sam moram izaći na kraj. ako ju je čovjek htio baš tako zvati. Elroy. Tada su se vrata iza nje zatvorila i Velma je maramicom obrisala desnu ruku.. sada je htio nastaviti. – Ukoliko smatrate da imam veze sa sinoćnjim napadom. ne! – Jim je.. – Zašto me konačno ne ostavite na miru? Zar mi niste već zadali dovoljno jada? Postigli ste što ste htjeli. nemam ništa protiv. To sam i mislio. Zacijelo ţelite biti tamo kad počne govoriti. – Ne. – To je za mene već prošlost.. – Jim je pogledao Elroyja. Osjećala je da se iza ovih nekoliko rečenica krije dublji smisao kojeg nije mogla dokučiti. čim se osvijesti. pogledao Velmu. rekli su mi! Prvi sam to doznao. to je morao biti pravi razlog njegove posjete Elroyu: Jim je htio odati svoju suučesnicu zato što . prvi ću je nazvati. Po drugi put ste razorili ţivot Audrey. ljubavlju. Vrlo ste ljubazni. utvrditi. uplašio je Velmu... Ne. zahtijevam to. To mi je obećao liječnik. A ono što je tada počeo. – Ne znam što time hoćete reći – hladno je odgovorio.. Elroyjev vlaţni stisak ruke odavao je koliko je bio uzbuĎen. Mislim na nešto posve drugo. Oba su je muškarca voljela na svoj način. AH ne bih htio da Velma ovdje doţivi neugodan istup. A zašto je Jim sada šutio? Zar je moţda mislio da će oni zbog nervoze. natjerali ste je u smrt. Velma.

Velma ga je razumjela. rekla sam ti da sam samo na kratko vrijeme izišla.. Bilo je hladno i vlaţno. Smetala je Waynea samo jednom. to si ti! – vedro ga je dočekala. Odmah ću ti prirediti večeru. Wayne je čitav dan bio umoran i apatičan. – Zašto mi onda ne ispričaš gdje si bila? Nemoj se truditi. Konačno. Ja. – Gdje? Kod suca McVeya? Pokušavaš li još uvijek provesti svoj plan? – Dobro znaš da sam ga st već davno odrekla – strpljivo je počela. zašto da tu vijest.. u banku. Jesam li te ikada pokušala prisiliti na nešto. – – Do vraga! – grubo je presiječe Wayne. – Nije se baš ništa dogodilo! Nemam pred tobom nikakvih tajni. – Moraš li uvijek biti tako sladunjava? Zar je Cleoina majka mrtva? Je li ti zbog toga lice tako zadovoljno? . velika je kuća samo usred ljeta bila donekle suha. jer mu više nije mogla gledati u oči. gdje se zaključao. – Gdje si bila? – upita Wayne. Samo po sebi razumljivo! Kad je Velma došla kući. Napokon. ni sam nije imala hrabrosti da ode. – Zašto me ovako promatraš. Tom mu je prilikom ispričala i da je Audrey pokušala samoubojstvo. večerati. kao svakog dana. – Zao mi je što ćeš malo kasnije. Elroyjev strah i ustručavanje da pozove policiju.se udala za drugog. koja je ipak bila prilično vaţna. točno znam da se nešto dogodilo. – Oh. Ne ţeliš očev novac. protiv tvoje volje? – Zaista tako misliš? – Sišao je. Wayne je proveo čitav dan u svojoj sobi. – Oborila je glavu.. – Zacijelo si već ogladnio. »Zasad još ne trebamo policiju«. zlato? Bila sam samo neko vrijem vani. Wayne je tuţno promatrao majku. Ali u njegovu je pogledu bilo još nešto što Velma nije mogla protumačiti ili to jednostavno nije htjela vidjeti. kad mu je donijela ručak. Velma nije bila spremna na ovako neprijateljski ton.. Naravno! Ovo je objašnjavalo sve – Jimovu besramnost. Na hodniku je bila upaljena slaba ţarulja. Nešto mi tajiš. – To sam ti sinoć objasnila. Vidim na tebi. čula je kako se Wayne spušta niz stubište. dozna od drugih ljudi.. time je stvar završena.

Dok je vješala ogrtač.Velma se pjenila od bijesa. samo otrči k njemu! Nemoj se dati zadrţavati! To si i ranije uvijek činio. – A zašto ng bih bila? Zašto ne bih. Iskreno je ţalim. ali je za to i kaţnjena. Wayne je za trenutak zašutio. ruke su joj drhtale. ne više. kao susjeda. bila si kod njega.. – Ovo neću više slušati.. – Wayne je nehotice krenuo prema kućnim vratima. a ovaj put se i te kako slaţem s time. a onda je rekao: – U redu. ono što jesam.. – Jasno – odgovorio je Wayne – jer tebi zahvaljujem sve. Ali i tvoja je duţnost da budeš prema meni bar donekle obziran. htio e danas otputovati. – Ne.. – Da. – Moţda će te onda zanimati da je i tvoj dragi otac došao k njemu. – Što to treba da znači? O čemu uopće govoriš? . Još je uvijek kod njega i moţeš biti siguran da ne ţeli Elroyju samo izraziti sućut. Ta. ţalim je. – Bila si kod Elroyja Hilda. Ne. Ne razumijem. jer znam da si posljednjih dana štošta proţivio. – Kako znaš? Tko ti je to ispričao? – Elroy. – Nemam je zašto mrziti. a vjerojatno ni za nju. – Kao da ti se čini čudnim što sam bila kod Elroya – zasiktala je Velma. Zašto? – Zašto? – oštro je ponovila. zamolila bih te da šutiš. – Nije mrtva. Ali ja sam mislio. Spasili su je.. – Ti je mrziš – rekao je Wayne. samo kako. I zaključila je riječima. Moţda je Audrey pogriješila. . – Objasnila mu je kako više ne smatra Audrey neprijateljicom. – Znači. – Wayne je zamišljeno promatrao majku. što ću ikada biti i tako dalje. Htjela bih da čuješ što će ispričati Elroyu. nego ţrtvom vrijednom ţaljenja kao što je i sama. – On je kod Elroya. posjetila Elroyja? Poznam ga već godinama i sasvim je prirodno da mu izrazim svoju sućut. Htjela bih da sam otkriješ kakav je on zapravo i kakav je oduvijek bio. Ovo je bilo previše. ali nije htjela dopustiti da on to zapazi. Wayne. majko – a kako se to dopalo Elroyju? – Što? – Zacijelo mu se dopalo.. Ako ne umiješ pristojno sa mnom razgovarati. Wayne! Bila sam obzirna prema tebi. To nije nikakav razlog za mene da budem zadovoljna. Dovoljno je glup da.

Moţda se ipak izliječiš. – I jamačno nije razmišljala o samoubojstvu. Cleo! Nemojte zamišljati da će' ona još jednom lagati zbog vas! .. – Ništa mi nije ispričala! Baš ništa! Bila je suviše uzrujana da bi mogla govoriti! – Elroy je gotovo vikao. – Ne. čak ga je ţelio. 19 Sada. Sada! Osjećao se opušteno 1 vedro. – Naravno. Morao se pridrţavati reda. i ja ću biti tamo.. nije bila . Elroy. – Vi ste ludi! – Okanimo se tih besmislica. bio je za nj spreman. pomisli Elroy nakon što je zatvorio vrata iza Velme. Ja vaš neću pustiti u njezinu blizinu. ako sve čuješ iz njegovih usta. prije svega vas? – To vam mogu reći. To zna i Cleo.. samo je moja stvar. kao da je time. – Poslušaj što on ţeli reći.. da budem pokraj svoje ţene kad se osvijesti.uzbuĎena – mirno nastavi Jim. bar ne samog. predvidio ga je. stvar je suprotna. – Cleo! – ponovi Elroy. kad vas nazovu. Elroy se nasmija.– Hajde. Naime. Točno znate što ţelim reći. Ona me navela na tu pomisao. htio uvjeriti Jima. – Hoćete li biti ljubazni i objasniti mi razlog ove neţeljene posjete? – Kao da ga već nije znao! Ali red je zahtijevao ovo pitanje.. – Što? Zar moţda zamišljate da ću vas pustiti u njezinu blizinu. – Kad sam jučer otišao. Uţasno putovanje se skoro bliţilo kraju. Elroy. jer je on uvijek bio polubog za tebe. Moţete se odvesti u bolnicu.. Nije se više bojao tog kraja. – Dakle? – obratio se Jimu Singleyju. idi već jednom! – Velma ga je gurnula prema vratima. Audrey vam je sinoć ispričala da. Meni ionako ništa ne vjeruješ. – Što se mene tiče – odgovori Jim – počnimo s onim što sam maloprije rekao. Nikada mi i nisi vjerovao. Ţelite biti u bolnici kad se Audrey ponovno osvijesti? – I? Smatram li potrebnim. ali ja ću ići s vama. Ne uviĎam zašto bi se to ticalo drugih ljudi.

*** . Nitko ne mora umrijeti mojom ili vašom krivnjom! – Mojom krivnjom? – oštro ponovi .. Elroy joj je donio Rum Toddy s mnogo limuna. bez posebna naglaska. ali se nakon toga bolje svladavao. draga. postalo mu je jasno što mora učiniti. Pogledao je prijeko. Ovo je rekao mirno.. *** Kako je sve bilo lako. Pola sata kasnije. Vraćajući se Audrey. – Ne.. iako je osjetila malo gorki okus. zato što nije dopustio da bilo što primijeti. – Poslušala ga je. Jima koji je promatrao svoju cigaretu i ne sluteći u kakvoj se opasnosti nalazi.– I ne mora. samo je metak u Singley a bio greška. Ovaj put su okolnosti drugačije. pomislio je Elroy. – Mislite na nesretan slučaj? – To je prilično nevjerojatno – protuslovio je Jim. koji ne ţeli stajati na putu sreći svoje ţene.Elroy. – O tome ne moramo više govoriti. nego sve odjednom. pa ipak se i sam iznenadio kako je mirno primio ovu tvrdnju. to niste – odgovori Jim. – Zar ćete moţda reći kako sam ja kriv što je Audrey pokušala samoubojstvo? – Ne. Tada je sve bilo u redu. Audrey! To mi ne moţeš učiniti! – kliknuo je. čak je j malo plakala zbog toga što mu je morala učiniti naţao. kako jednostavno. – Nije progutala samo dvije tablete više. – Sumnjam da je pokušala sebi oduzeti ţivot. Iskapila ga je. – Što iz toga slijedi? – upitao je odlično se svladavajući. Napustio je kuću kako bi nekoliko minuta bio sam. kad je već bila pospana. Putem je razmišljao što da učini. i samo što se nije glasno nasmijao. Molim te uzmi svoje tablete i pokušaj spavati. i najprije uzela samo jednu. Od tog trenutka igrao je ulogu supruga koji voli svoju ţenu i ima mnogo razumijevanja. Elroy je na to bio spreman. Zato što vjeruje da je sinoć Velma pucala u njega..

jer ne znam zašto se udala za vas. – Sto to govorite? Ona s time nije imala nikakve veze. znam što se tada dogodilo: svaĎali ste se s njime zbog Audrey! – Njezino ime nije bilo ni spomenuto! – odgovori Jim teško se svladavajući. Morali ste se vratiti i uništiti sve što sam za nju učinio! – Rekla mi je da ste prema njoj dobri – zbunjeno prizna Jim. – Ali. htjela. kad ste se vratili kući. Bili bismo već na putu. Čak nije tamo ni bila! – Sasvim točno. Vi ste ga sami Ubili. to vam ja kaţem! A njezino ime ne bi ostalo nespomenuto. da se to nije dogodilo. – Elroy je uvidio svoju prednost i koristio je.. – SvaĎali ste se samo zbog novca. mi ćemo. ja. – Otići će sa mnom u Kaliforniju. nego bi i ona moţda bila isto tako optuţena.. Ali nisam ga. To vam je jučer objasnila. sve sam to već mnogo puta opisao.. ugledavši vas.. – Ne! Bio je to nesretan slučaj! – Nesretan slučaj! – podrugljivo ponovi Elroy. – Htjela vas se samo nekako riješiti. Slušajte.. Ali to nije htjela.. Zašto bih je trebao ubiti? – Zato što će vas napustiti – odgovori Jim. Morao sam je prije toga obavijestiti. – Jasno da niste trebali ostati! – prekinu ga Elroy gotovo kriješteći. Morao sam jučer ostati kraj nje. mislili ste. Ne znam što vam je još rekla. – Ţrtvovao sam se za ' nju.. – Zašto konačno ne priznate? – Ja bih morao nešto priznati! Ne. Zašto je u petak. razumijete li? Dobar prema njoj! Je li vam jasno što sam mogao učiniti njoj i vama? Ne biste prošli s osudom zbog ubojstva u afektu. Morao sam se sam uvjeriti. – Bio sam dobar prema njoj! – Elroy više nije mogao gospodariti samim sobom. Priznajem da sam ţelio poslati Herba do vraga.. uprkos tome. .. Ali nisam znao je li. da sam ja razvezao jezik! Jim je skočio. Čim ponovno ozdravi. doţivjela šok? – Mojom krivnjom. – Morali ste joj se osvetiti. Jako je volim.. – Ali uprkos tome radilo se o njoj. je.. Htjeli ste razoriti njezinu sreću.. otputovati. to je prije vaš način. je li? Ne. je li? Smijem li pitati koji mi motiv podmećete? Audrey je moja ţena.– Tvrdite dakle da sam je htio ubiti? – zapita Elroy.

I vi to znate. lopove! To sam morao i pomisliti. Singley.– U redu. pomislio je Elroy. Tako je bilo. jer sam vas ja lično promatrao. Vozio sam za njom i vidio kako ste je slučajno sreli na osamljenoj seoskoj cesti.. Šteta.. – Kad mu je Jim zgrčenih pesnica prišao korak bliţe. to ne bi ostavilo dobar dojam. Zbog toga bih vas mogao. Nije shvatio zašto ga Jim čudno promatra. je li? Čak biste ţrtvovali i svoj ţivot da mi se osvetite? Zasluţili ste smrt. ponekad sam posumnjao u Audrey. u redu! Vjerujte mi. – Ubiti? Da. tada povjerovali da ste se navodno svaĎali zbog novca. S vama će ionako biti završeno. stvar bi loše završila za vas i Audrey ako bi porota doznala da ste se sastajali s njom. ali ne pada mi ni na um da vas ubijem. je li? – Zašto ne? – upita Jim. Jim ga je znatiţeljno promatrao! – To bi vam odgovaralo. – Zar ćete moţda poricati? Bilo bi besmisleno. kad Herb nije bio kod kuće. Kako je glup! Uopće ne uviĎa da ima posla s najopasnijim čovjekom na svijetu – s čovjekom koji ne moţe ništa više izgubiti. pokušali ste je ubiti! Jasno. Zamišljali ste da se nikada neću vratiti. – S time ste jednom imali sreću. Mogli ste to i objaviti. – Znači li to da moţda vjerujete kako bih joj mogao skinuti i vlas s glave? – uzbuĎeno viknu Elroy. – Oho! – reče Jim i priĎe korak bliţe. Zbog toga ću se odvesti s vama u bolnicu. da vjerujem! Mogli biste je pokušati. – Prilično ste sigurni. Zašto to ne učinite? – tiho upita Elroy i priĎe bliţe Jimu. čim se Audrey probudi. Porotnici ne bi. moram primijeniti drugi način kako bih mu ipak onemogućio da pobijedi. Ne. Pobrinut ću se samo da ne dobijete drugu priliku. Ali nisam bio potpuna siguran. I opet moţete utvrditi da je bio nesretan slučaj.. . pratili ste je i zato ste znali da se sastala sa mnom. u posljednji trenutak. zar ne? Ucjenom ste je prisilili na udaju.. – Znam što će ona reći. – Gospode.. a i učinili biste to da se Audrey nije udala za vas. To je bila jedina mogućnost da je dobijete za ţenu i vi ste to iskoristili. Točno znam gdje ste se sastajali s Audrey. – Znači. Elroy se pobjedonosno nasmiješio. prisiliti na šutnju! Ili ste smislili kako ćete .

tako da će svatko povjerovati da je izgubila razum.u vrt i pribliţavao se kući.. Konačno. Trebala je samo reći kamo se ţeli odvesti. I za Jima će značiti kraj. dok nije iščezla iz ugla i tada je ponovno pogledao Elrovjevu kuću. pred njim je stajao Jim Singley i pazio na njega. Nakon toga je samo još jednom izgubio nadzor nad samim sobom. Elroy je Jima dobrovoljno pustio u kuću. ali nisu bili baš ni stari prijatelji. . Jim i Elroy nisu se morali boriti na ţivot i smrt.iskriviti njezine riječi. tako da Mack nije imao nikakva razloga da se nepozvan upliće. Elroy je znao što mora tada učiniti. Nije se namjeravao odvesti u bolnicu. – Kad je zatvorio oči. kad je u sobi za dnevni boravak ugledao prospekte za putovanja. Mack se uznemirio iako sam nije znao zašto je vjerovao da je ona voljna i da je u stanju spriječiti fizički obračun izmeĎu Jima i Elroyja. Da. I on je čekao da zazvoni telefon. Nije čuo nikakve ljutite glasove. Promatrao je sve. – Besmislica! – odlučno ga presiječe Elroy. ukoliko bi došlo do svaĎe. 20 Vidjevši kako je Velma izišla iz kuće. Ali čim je otvorio oči. ušao . Jim bi zacijelo vikao. – Htjeli smo otputovati – odsutno je šaptao. Mack je istresao svoju lulu i ustao.. Prešao je cestu. Ali nisu morali dugo čekati! Moglo se to odmah dogoditi! Elroy se nasmiješio i izvukao revolver.. Sjedio je na njezinu krevetu. A htio je samo da njegova ljubljena zaspi.. mogao je gotovo povjerovati da je to još uvijek moguće. promatrao kako spava i tada je na vršcima prstiju izišao iz sobe. jer je Jim ušao ovamo i tvrdio kako je Elroy pokušao ubiti Audrey. on ne bi volio da se Mack upliće u njegove stvari. Telefonski poziv će biti samo znak. jer je metak promašio cilj tako da nije postojala druga mogućnost da spasi Audrey od Jima. Moţda će pri tom zaboraviti ove neodreĎene bojazni. Točno! Najbolje da se još malo prošeće. – Htio sam se s njome odvesti do Velikog kanjona ili u Meksiko – ili kamo bi ona htjela.

jer je instiktivno slutio da ovo nije pravo vrijeme za to. Elroy. Prilazio je kućnim vratima. Jim se naglo okrenu. Ali ni jedan od nas ne treba to čuti. – Mack! Što traţiš ovdje? Nestani! Umjesto toga. – Nemam što izgubiti. u posljednji je trenutak odustao od ovakvih trikova. ni jedan od nas neće je dobiti. – Imate pravo – upravo je rekao Elroy. Kad je Mack ponovno zakoračio naprijed. Pritisnuo je ručku na vratima. – Mack je prepoznao oruţje. tako da još nije primijetio Mackov dolazak. – Elroy! – viknu Mack. Prije nego je prasnuo metak. Mack je učinio još korak naprijed i našao se u istoj visini s Jimom. Prema tome. Jim je ispruţio ruku da ga zaustavi. Dobro. – Ostanite gdje jeste! – upozori ga Elroy. a obojica znamo što će ona reći. s revolverom u ruci. Elroy se grčevito smijao i promatrao Jima koji je bio leĎima okrenut hodniku. dospio je još pomisliti: kako mi je uopće palo na um da to kaţem? Što… .Dogodilo se suprotno. a on se našao izmeĎu njih dvojice. Elroy je stajao. Elroy je sinoć pucao u Jima. Mack. – Nećete me ustrijeliti. – Elroy! – ponovio je. koji je Mačka odbacio natrag. – Odlazite odavde. Kad se ponovno našao pred Elroyevom kućom Mack je bio još nervozniji. uznemirila ga je čak i tišina. Ova tišina kao da je bila još opasnija. bio je to njegov revolver. inače ću ustrijeliti i vas! . naslonjen o straţnju stijenu sobe za dnevni boravak. nije namjeravao ostati pred kućom dok Jim moţda ima teškoća. – Ostavite to! Spremite revolver. Čujete li me? – Da – odgovori Elroy ne ispuštajući Jima iz vida.. Ali.. Što biste imali od toga? Najbolje da razumno porazgovaramo. Mack je prilazio Hildu. prokleta budalo? – Ali Mack ga je tako odgurnuo da je posrnuo i pao. vrata nisu bila zaključana. – Čuvajte se! Zašto ne bih pucao i u vas? – Zato što sam ja pošten čovjek! – odgovorio je Mack i bacio se na njega prije nego se Jim uspio podići na noge. Odmah je vidio da pred sobom ima luĎaka. tiho je ušao. tada će se ipak uplesti! U svakom slučaju. jer je htio pozvoniti i pitati za svoju lulu koju je toboţe negdje morao zaboraviti. – Zar hoćeš da te ustrijeli.

Stajao sam na stubištu dok. pomislio je Mack.. nije – suglasio se ..Nije se onesvijestio. – Prokleti glupane! – promuklim je glasom rekao. Jime. Kad je guţva počela.. ali tada je došao liječnik da mu stavi zavoj na rame i on je zaboravio što je zapravo htio reći. Ali u tom se trenutku začuo glas iz hodnika. I opet te nije pogodio. – U redu. Mogu ukloniti sve sumnje. Elroy je budala. To je posve lako. Tada je prasnuo drugi metak. Ovaj put. Uprkos tome sve je u redu.Mack.. Jim je kleknuo pokraj njega. Slučajno sam bio sasvim blizu. – Ne! To nije on učinio! Sve sam promatrao s vrata i on. Wayne zna da Jim to nije učinio. – Ja mogu sve objasniti – nerazumljivo je rekao doktoru Milleru. – Jim je ustao i prišao telefonu da pozove doktora Millera i šerifa. I loš strijelac. Naši će se iskazi uzajamno slagati. – Zatvori usta. ja sam pošten čovjek.. Bio je vani u hodniku..– presiječe ga Jim. – Konačno. Ali obradovao se što se Wayne zauzeo za Jima. – Pričaš same besmislice. – Ni govora! – pobuni se Mack. Ali zateturao je natraške i povukao Jima na pod. kućna vrata su bila otvorena. – Nisam li ti kazao da se ne uplićeš? – Ne. Hoću reći da sam sve čuo.. kimnuo je Mačku i odmah htio uhapsit! Jima. Šerif je kao prvi dojurio unutra. Mack. – Tata! –glasno reče Wayne. ali je strpljivo kimnuo: – Jasno. Wayne. I Wayne je vidio. Mack je sjedio na stolici. – I ja sam vidio. Elroyja koji se beţivotno srušio. dok je Elroy prislonio revolver o sljepoočicu.. jasno! – smirivao ga je. – Ti to nisi učinio! – Jasno. Mack se nije čak ni iznenadio što ga vidi ovdje. KRAJ . – Mack se primio za lijevo rame odakle je tekla krv i pogledao prijeko. – Ovaj put te nisam napustio u nevolji. – Dopustite samo da vam najprije pregledam ranu. Liječnik nije shvatio što je Mack mislio.

. – To je sasvim dovoljno – Rudolfo podiţe ruka – Milijun! Ili uzeti ili ostaviti. Da nije Rudolfo uzeo proviziju i za prošle usluge koje je on. – Naprotiv. fotografe! Manuel se smrkne. Manuel isprazni šalicu kave i baci na Rudolfa mutan pogled. – Oh! To znači da korporacija samo ţeli da nekoga skloni s puta? – Točno! Zbog toga će nagrada biti vrlo skromna. Milijun! Bijedna nadnica čak kad dolazi i od korporacije. koju nije ni pokušavao prikriti. Sa zlobnom namjerom. – Koliko? – upita Rudolfa. – To je uvreda! – Ne pričajte opet da niste dovoljno plaćeni za povjerenje koje se moţe u vas imati. Manuel. U ovom slučaju nema nikakve zarade. mogla bi biti još veća – dokazivao je mrzovoljno Manuel – jer su u opasnosti i sami »Big Onesi« . razumijete li? Sve je na naš račun. Od njegova dva idola – novca i fotografije – najveći je u njegovim očima bio lako stečeni novac.James Holding: FOTOGRAF I NOVINAR Manuel Andradas je unaprijed trljao ruke. učinio? . I dosljedno tome. ne zbog samog ubojstva (u kojem nije nalazio nikakva naročitog zadovoljstva) već zbog novca koje će mu ono donijeti. Manuel suzdrţi bijes.. odgovori: – Milijun kruzerosa. Ovaj je polaganim gutljajima srkao crnu kavu. »Big Onesi« ovoga puta nemaju kao klijenta dobrog platišu. U tom mu času odjednom postade jasno ono u što nikad dotle nije posumnjao: da Rudolf o zadrţava za sebe dio novca koje su »Big Onesi« odredili da preda Manuelu za ovo ubojstvo. prijevara u financijskim poslovima za njega je bilo nešto neoprostivo.

Ali ovoga je puta bilo drugačije. praveći se da razmišlja. – Kada? – Što prije. Sto je uradio. što je fotografove izvrsno pamćenje odmah zabiljeţilo. pošteno zaradio! To je neprihvatljivo! Manuel je ipak prikrivao bijes. dakle. – Bio sam u to uvjeren. Rudolfo se u jednom trenu sjeti zmije koju je jednom promatrao kroz staklenu ogradu kaveza u Botaničkom institutu.Na tu pomisao obuze ga srdţba. – Samo ga ti ubij. Hitno je! – Dobro. – Dakle. o čemu se radi? Neurednim. kakav je bio fotograf. Rudolfo! Ta kukavica. a. SENOR ENRICO PALLAS Corcovado apartmani Rudolfo odmah poslije toga pocijepa papir u sasvim sitne komadiće koje strpa u dţep. a Rudolfo strese glavom. Promatrajući bezizraţajni pogled fotografa. taj tip uradio »Big Onesima«? – zapita. fotografe! Manuel prijeĎe palcem preko ramena fotografskog aparata koji mu je bio obješen preko ramena i. napokon reče: – Dobro. taj manji od ništice meĎu »Big Onesima«! Pa ipak tako drzak. – Sto je. Milijun. Manuel slegne ramenima. prihvaćam! Rudolfo prasne u smijeh. to se tiče nas. . čak straha. fotografe. pravila da se ne raspituje ni za kakvu drugu nepotrebnu pojedinost o ţrtvi koju je trebalo ubiti. slegne ramenima ponavljajući': – Ili ćete pristati ili ostaviti. ipak je milijun. ne tebe. taj šakal. Manuel Andradas se drţao. dječjim rukopisom Rudolfo ispiše ime i adresu na rubu jelovnika. Da bi prikrio izraz gaĎenja. iako je bila mršava zarada. tako samozadovoljan u svojoj ulozi lake ja korporacije! On se usudio zadrţati dio nadnice koju je jedan savjestan radnik. Telefonirat ću vam kad sve Obavim.

uzdizala se na stupovima vlastite garaţe. visoka zgrada od opeke i stakla. Kad se konobar udaljio. – Molim da mi isplatite unaprijed. Netko je već pripremao Večeru u apartmanu 12D. – Ali ne čekajte do tada da se prihvatite posla. Odmah otkrije da se vrata na stanu broj 12A lako mogu otvoriti običnim otpiračem. ponovo ih mirno zatvori. Rekao sama vam da je stvar hitna. Popne se dizalom na dvanaesti kat. Pošto se uvjeri da na vratima nema s unutrašnje strane lanca. U njemu je i dalje vrio bijes… *** Poslije jednog sata već je bio u zgradi gdje je stanovala njegova buduća ţrtva. Rudolfo plato crnu kavu. – Moţete potpuno računati ha mene. . To i učini. Manuel ga je hladnokrvno promatrao. ako obavim posao. jer se konobar pribliţio njihovu stolu. Kad su na pločniku stegnuli jedan drugome ruku. Manuel nazove nekoliko puta iz govornice i tako sazna da nikoga nema u stanu ili. Manuel ponovi nehajno: – Nova plesačica? Pretpostavljam da je bila ljubazna prema vama? – Više od toga! – Dakle. Zatim pregleda hodnik koji je dijelio drugi kat na dva dijela. Zatim se izgubi prema ulici Rio do Ouvidor. Ime Enrico Pallas bilo je ispisano na kutiji za pisma koja je nosila broj 12A u hodniku kojim se išlo do dizala. Nedavno izgraĎena. – Dobro. a u isto vrijeme i od osobite vaţnosti za »Big Onese«. – Manuel ustane. razdvajajući apartmane 12A i 12B od apartmana 12C i 12D. i ne ulazeći u stan.– Ali ne noćas! – Rudolfo se nasmiješi. da se nitko ne odaziva na telefonski poziv. – U noćnom lokalu »Kod tri mača« ima jedna nova plesačica. Nazovite me toga dana. u najmanju ruku. s balkonima. – Vratit ću se u četvrtak ujutro. – Sutra rano ujutro ja se ukrcavam u avion za Racife gdje moram da obavim jedan posao za korporaciju – reče Rudolfo praveći se vaţan. U zraku se osjećao miris pečenja. Zašuti. pokazavši svoje pokvarene zube. Rudolfo spusti u Manuelovu ruku debeli sveţanj novih novčanica od po deset tisuća kruzerosa. telefonirat ću vam sutra ujutro.

kraj stana 12A.« Manuel priguši smiješak. brzo je otkrio prozore dvanaestog kata. Ali je sigurno utvrĎivanje identiteta bilo mnogo vaţnije od ţurbe. licem okrenut prema zgradi. »Dakle. Nije bilo nikakvo čudo što su »Big Onesi« smatrali da treba zatraţiti njegovu pomoć. uz jedan napis o noćnom ţivotu opazi četvrtastu fotografiju veličine palca na kojoj je bilo lice koje mu privuče paţnju. uzdizala do velikog mesnatog nosa. ne čitajući ništa. Ponovo se upita: što je Enrico Pallas učinio da je izazvao takvu mrţnju »Big Onesa«. Zbog toga sam od uredništva svojih novima ovlašten da ponudim zamašnu svotu i da zajamčim potpunu anonimnost informacije svakoj osobi koja bi dala vrijedne podatke o ovoj zločinačkoj organizaciji koja se zove 'Big Onesi' ili korporacija. to je novinar«. čija je gornja usna bila tanka dok mu se donja. . koji iskorištava profite od droga. dakle. S velikom paţnjom pročita Enricov članak. Ruke mu se jedva vidljivo stegnuše. prijeteći da otkrije pripadnike organizacije. Stade čekati. siĎe na ulicu. Na oslabljenoj vidljivosti listao je novine. čini se. Sjedeći nasuprot impozantnoj zgradi. Kako je rekao Rudolfo. Kupi novine na obliţnjem kiosku i sjedne na klupu s druge strane avenije. vaš izvjestitelj je uvjeren da danas u Brazilu cvijeta opasan sindikat zločinaca. mršava lica. čovjeka trebalo »maknuti s puta«. Ljubitelj skandala. Izvršilac ubojstva broj 1 »Big Onesa« ne smije se prevariti u ličnosti ţrtve. pa čak i ubojstava. Razmišljao je da li bi pričekao Pallasa iza ovih vrata ili u samom apartmanu. »Kao što je gore rečeno. puna i debela. ali ispitujući profesionalnim kritičkim okom fotografije koje su tu i tamo bile uvrštene meĎu članke. Izvjestitelj o mondenom ţivotu. upravo blizu ograde od dizala. prostitucije. Vaš dopisnik je riješio da demaskira ove zločince.Na kraju hodnika. dakle. Ovaj Enrico Pallas. Radilo se o čovjeku izrazite ruţnoće. Manuelu padne u oči i ime koje je stajalo na dinu članka: Enrico Pallas. ćelavom. Na 7. Manuel. pomisli Manuel. ili koja bi dala vjerodostojne dokaze o identitetu nekoga od njenih članova. bio im je za petama. stvar je hitna. naiĎe na metalna vrata pomoćnog stepeništa. strani. kocke. na kojoj je dat pregled programa za zabavu. Toga je.

Zatim nazove stan Enrica Pallasa. – Što to niste odmah rekli? – ţena prasne u smijeh. Sasvim sigurno. To je objavljeno i na programu. Na njegovu ruţnom licu. Manuel opazi čovjeka koji se bio uputio prema dizalu. Ţelite li rezervirati stol? – Ne. Prošlo je osam sati. nadgledajući ulaz u zgradu i misleći na Pallasa. Bio je to Enrico Pallas. »Ali kako dugo?« upita se Manuel. Odmah se javi muški glas: – Halo! Ovdje Enrico Pallas. Auto se zaustavi uz cviljenje guma. – Nemamo prava da dajemo adresu i broj telefona naših artista. – Ţalim – odgovori ţena. informacije o noćnom ţivotu. hvala – odgovori Manuel. Manuel potrči prema govornici iz koje je maloprije telefonirao i okrene dva broja. kad jedna sportska kola strane marke i starog modela uĎoše u parkiralište ispod zgrade. nego odmah prijeĎe na stvar: . Enrico se vratio kući. Tko je na aparatu? – Više volim da vam to ne kaţem – odgovori Manuel svečanim tonom. koje je obasjalo svjetlo sijalice. Novinari. nije se mogao zamijetiti nikakav strah. – Da! O čemu se radi? Fotograf nije nimalo okolišao. – Ali biste li mi mogli reći kako se zove vaša nova plesačica. Ostao je dugo nepomičan. čiji je glavni zadatak.Manuel savije novine i spusti ih kraj sebe na klupu. da bih joj mogao poslati cvijeće u znak oboţavanja. – Ali ja ne traţim ni adresu ni broj telefona – reče Manuel. – Zove se Maria Campos. Jedan ţenski namjerno izazovan glas odgovori: – »Kod tri mača«. Prvi je bio broj najotmjenijeg noćnog kluba u gradu: »Kod tri mača«. objavljenom u vašem današnjem članku. – Telefoniram vam u vezi s vašom ponudom za nagradu. noć je već bila pala. provode najveći dio noći u lokalima. – Htio bih samo doznati njeno ime. Poslije dvije minute upališe se svjetla na prozorima stana 12A na dvanaestom katu. – Kako bih mogao pogoditi koje je njeno ime? Reče Manuel i spusti slušalicu. Časovito zadovoljstvo koje je osjetio upoznavši se s Enricovim planovima ustupi mjesto razmišljanju o Rudolfovoj lukavosti.

– Mogu vam pruţiti dokaz koji traţite. sva uplakana k meni da je utješim i da se posavjetuje sa mnom. Opet stanka. kad je čovjek počeo govoriti. nedavno u odnose s jednim od svojih oboţavatelja. Kakve to ima veze s onim što nas zanima? – Jednostavno zato što je moja nećaka. – Vi me neobično zanimate. Nije mi ništa bit jela reći o tom čovjeku. – Kakvim obavijestima raspolaţete? – Mislim da su od velike vaţnosti. gospodine Pallas. a onda Pallas progovori: – Ako sam dobro razumio. – Ah! – Pallas. molim vas. gospodine – reče on oprezno. – Uvjeren sam da ćete biti zadovoljni. Manuel je čuo duboko disanje na drugoj strani ţice. MeĎutim. Ona je. – Vaše nećake? – Da. Ona je plesačica. našavši se u opasnoj situaciji. jadnica.. Poslušajte me. – Dajem milijun kruzerosa za vjerodostojnu obavijest koja će dati rezultate. s posjetiocem kluba u kojemu upravo nastupa. – Pola milijuna osoba čita moje članke. Naivna kakva jeste. Tko je ljubavnik vaše nećake? – Ne znam – odgovori Manuel ostavljajući dojam da ţali zbog toga. sva uţasnuta. čak ni njegovo ime.. ljubavnik vaše nećake pripada korporaciji? Da li to hoćete reći? – Upravo to! A nagrada? – Zaboravite na nju na časak. usprkos naporu koji je učinio. uplašena pomišlju da je njen prijatelj pripadnik »Big Onesa«. nije mogao sačuvati svoj način govora poslovnog čovjeka. došla jutros. osim da pripada . nastojao je da ostane miran. Ona je potpuno sama. Koliko iznosi nagrada? – Što dajete kao protuuslugu? – Pokazat ću vam trag jednog aktivnog člana »Big Onesa«. Roditelji su joj davno umrli. Nastade stanka. kako ćete i sami shvatiti. čovjek koji je moţda i ubojica. Ona redovito čita vaše članke. Shvatit ćete to. pretpostavljam. I riječ svoje nećake. upustila se. Sinoć je. zločinac. sasvim slučajno otkrila da je njen ljubavnik član korporacije. Dajem vam svoju časnu riječ. – Ne znate? A zašto mri onda telefonirate? – To činim u ime svoje nećake.

To će za nju i onako predstavljati veliku svotu. – Uvjeravam vas da imam nećaku i da uopće ne zbijam nikakve šale – poviče Manuel. – Namjeravate li poslati svoju nećaku da mi se povjeri? Da mri kaţe ime svog ljubavnika u zamjenu za nagradu. – I htjeli.. – Za to ne brinite – odgovori Pallas. Jesmo li se sporazumjeli za sutra uvečer? Naime. Je li to vaš prijedlog? – Vi ste doista vrlo lukav. ako je to što vi traţite. – A vi ćete drugih pola milijuna stavijti u svoj dţep? – Zašto ne? Ja ureĎujem posao. zar ne? – Htio sam samo da moja nećaka dobije novac koji joj treba da bi mogla prekinuti odnose s tim. i to iz usta vaše nećake. čuo je kako Pallas govori zamišljenim tonom: – Osim ako vi zaista imate nećaku i ako vaš telefonski poriv nije puka šala.. Upravo to i hoću. nemojte joj dati polovicu nagrade i to je sve. – Obećajem vam da ću vam je poslati sutra uvečer. gospodine Pallas. Pallas se poče smijati. – Naravno! – Preostaje vam jedino da imate spremljen novac i da joj ga ne date ako vas ne zadovolji ono što vam bude pruţila. – Kako to? – Mogla bi uzeti avion za Buenos Aires ili za Montevideo. kriminalcem.korporaciji. nisam znao Sto da savjetujem jadnom djetetu. – Da! – Pallas napravi stanku.. I doista.. Na taj ćete ga način identificirati bez ikakve poteškoće i pratiti diskretno sve dok vas ne dovede do drugih članova korporacije.. Jer. Ja. naravno. zar ne? Uvjeravam vas. gdje bi lako našla zaposlenje. sve dok nisam popodne pročitao vaš članak u novinama. da će vas moja nećaka posjetiti na mjestu gdje ţelite i da će vam odati ime svog ljubavnika i njegov osobni opis. recite joj da je nagrada pola milijuna kruzerosa. morat će napustiti Rio pošto bude s vama razgovarala.. ste se umiješati u taj posao da biste dobili nagradu. ona mora odmah poslije toga otputovati u Buenos Aires. Ako vas ona ne uspije uvjeriti. Morate je razumjeti. Samo. da bi izbjegla osvetu »Big Onesa«. . Manuel je znao da još nisu iz Pallasove glave istjerane sve sumnje... – Traţim samo ime i opis čovjeka.

Nepravilnim i dječačkim rukopisom. otkriti svoje ime. Ja ću tamo sigurno biti. – Vrlo dobro! Ima li još nešto? – Ne – odgovori Manuel – osim što bih vas zamolio da ne zaboravite pripremiti novac. Ali se nadam da ću te noćas vidjeti. valjda. Manuel je prisustvovao prvoj predstavi »Kod tri mača«. Maria Campos je bila lijepa. Na kraju posljednjeg čina on joj pošalje pisamce. to bi ti moglo mnogo pomoći u karijeri. Morao je priznati da su Rudolfo i Pallas govorili istinu. znajući da je Rudolfo u Recifeu. Vratio sam se nepredviĎeno prije i moram završiti jedan posao. da mi se pridruţiš kod tog novinara u pola noći. a stanuje u 12 A Corcovado Apartamanti. dakle. Nisam se mogao dulje zadrţavati. Do viĎenja!' Rudolfo. Ako uspije da te spomene u svojim člancima na laskav način. Manuel je napisao: »Draga. U avionu kojim sam dolazio iz Recifea sreo sam nekog novinara kojega još od prije poznajem a vrlo je utjecajan i ureĎuje seriju članaka pod naslovom »Rio Ramblings«. sličnim onom kakvim mu je Rudolfo dao nalog na rubu jelovnika u gostionici. – TakoĎer za sutra uvečer. Rekao sam vam dosta. Je li u redu? – U redu je – odgovori Pallas. Bez toga neću zaključiti s vama nikakav posao – utanači Pallas nestrpljivo. Manuel takoĎer spusti svoju... Cijelu svotu. Ostavit ću vama i svojoj nećaki jedan sat da izmijenite zahvalnosti za meĎusobne usluge.« . prije nego što doĎem da uzmem svoj dio. Hoćeš li? On se zove Enrico Pallas. – Kakve činjenice? Neću vam. Začuvši da je Pallas spustio slušalicu. zaustavio sam se za trenutak vraćajući se s aerodroma da ti napišem ovih nekoliko redaka. Jesi li čula za to? Govorio sam mu toliko o tvom talentu i o tvojoj ljepoti da me je pozvao da doĎem s tobom k njemu na primanje. Posjetit ću vas poslije odlaska svoje nećake. – Ne zaboravite da su meni potrebne činjenice.– A kada da spremim dio nagrade koji pripada vama? – upita Pallas. Istinite činjenice. *** Sutra uvečer. Ne vjeruješ? DoĎi.

gomile kupača gurale su se na plaţi. Za dvadeset će biti ponoć. – Sigurno je mnogo popio. iako ni sam nije bio ljepotan. Manuel baci Dogled na sat. uzme fotografski aparat i napusti noćni lokal. Sretan čovjek. čak veoma lijepa. to je samo za vas. Iako je bilo tek podne. Brzo plati račun. – Ah! – reče Rudolfo znatiţeljno. – Obavio sam – reče Manuel. Moglo bi se pomisliti da spava. Rudolfo se nasmije. Pokazivala je Enrica Pallasa kako sjedi na jednoj od svojih koţnih fotelja. Rudolfo je pogleda. Jeste li imali poteškoća? – Nimalo. – Zašto? Nešto se promijeni u Manuelovu pogledu. Pogledajte. – Napokon smo ga se oslobodili.Kad mu je konobar dao glavom znak da je pisamce predao Mariji Campos i da ona nije učinila nikakav prigovor. *** U četvrtak ujutro našao je Rudolfa u maloj kavani na Ipanema Beachu. zatvorenih očiju. pa dobro? – upita napokon. Čini mi se da je pao na ulicu sa svog balkona na dvanaestom katu. – Rudolfo mljacne jezikom. – LabuĎi pjev prije smrti. Rudolfo naruči dvije kave. . prije nego će se novinar i plesačica sastati u ponoć. Zaklanjajući je rukama. I Manuel pruţi Rudolfu malu fotografiju. otvorenih usta. – Zato što je jedna ţena ostala kod njega do poslije ponoći. – Uopće nije bio pijan kad sam ga vidio prije ponoći. Morao sam samo čekati dobar sat iza vrata na njegovu katu. – E. – Sretan. – Enrico Pallas je prošle noći doţivio nesreću. zaista se to moţe reći. Ta je ţena bila lijepa. široko se nasmijavši. Imao je dovoljno vremena da stigne prije Marije Campos i da se smjesti iza metalnih vrata na dvanaestom katu. – Čuo sam na radiju. – Kakav uţasan čovječuljak! – promrmlja Rudolfo.

učiniti ga ljubomornim. – Baš u tom trenutku netko je naišao dizalom. – Indiskretnost! – Nisam mogao ništa vidjeti. bila bi luda da mu je proda. dakle. Vi to i sami znate. čuvati tajnu. U svakom slučaju. . to bi joj moral biti jasno. Drugo. – A reći ću vam i zašto. pokazujući na taj način da mu to nije poznato. svoje skrovište. čak da je on to i bio? Mi polaţemo zakletvu pod prijetnjom smrtne kazne da ćemo.– Jeste. – Luda? Zašto? – Prisluškivao sam iza Pallasovih vrata u nekoliko navrata. Mislite li da mu je mogla reći? – Ne! – reče Rudolfo. bio novinar?. tako mi se činilo. – Takav sposoban novinar kakav je bio Pallas ne bi se dao zadirkivati na taj način. »Big Onesi« bi se potrudili da plati smrću takvu neopreznost. siguran sam da joj je Pallas nudio novac ako mu zauzvrat kaţe ime ljubavnika. Ta se ţena hvalila pred Pallasom da je njen ljubavnik član korporacije. – Moţda je ona lišena svake posljednje pomisli i moţda je samo htjela zadirkivati Pallasa. kako je ona mogla znati da je njen ljubavnik član korporacije. – Kao i obično – odgovori Rudolfo odsutno. pa sam se morao vratiti u. Ali i luda u isto vrijeme. – Pallas je. Prvo. to ništa ne mijenja na stvari. – Moţda – reče Manuel. čak da je imala takvu informaciju. – Manuel se pretvarao i čudio. – A što je učinio? Pa ako mu je plesačica i otkrila ime svog ljubavnika. zar ne? PoĎite i pokaţite moju fotografiju svojim naredbodavcima i donesite mi ostatak novca. gotovo siguran u sebe. pravi novinar nikad ne nudi novac za nekakvu šalu – reče Rudolfo prezrivo. ali sam čuo. Rudolfo se naglo uspravi u stolici. Osim. toga. – Što? Zašto se time hvalila? – Slabo se čulo kroz vrata. Rudolfo prevrne šalicu i kava se proli po stolu. MeĎutim. Ako ima i malo mozga u glavi. članu »Big Onesa«. govoreći mu o svom ljubavniku. Uprkos tom mirno upita: – Je li mu rekla ime? Manuel slegne ramenima.

uostalom. – Rudolfo? – ponovi Pallas začuĎeno podignuvši obrvu. To veoma ţalim. – Vi ste doista vrlo ljubazni što ste me pozvali na svoje primanje. To moţe biti od velike vaţnosti za sigurnost »Big Onesa«. Volio bih znati o kome se radi.. – Ali upravo ste rekli da je nezamislivo da bi ona mogla prodati Pallasu jednu takvu informaciju. Maria Campos je pokucala na Pallasova vrata točno u ponoć. – Je li vam njeno lice izgledalo poznato? Jeste li je već prije negdje vidjeli? – Nisam. ili je samo htjela to učiniti. da ih posjeduje. Za mene je potpuno nepoznata. zar ne? – Rekao' sam vam: izvanredno je lijepa. pognute glave. ponosna drţanja. naravno.Bio je opsjednut svojim mislima. – Vi ste vidjeli tu ţenu. Doista prava ljepotica. Shvaćate li? Manuel osjeti u RuĎolfovu glasu sve veći nemir. Rudolfo? Dok je Rudolfo gledao u fotografiju. Ako je ona dala podatke jedanput. – Znate li slučajno koja je to bila plesačica? – Ne. Je li to zaista primanje? Rudolfo mi je rekao. Vitka tijela. Ali čim je ušla u stan. ona je tiho upitala: – Gospodin Pallas? – Ja sam osobno. Rudolfo? Pallas je mrtav. zamijetila je da nema nikakva ţamora. Rudolfo. – Snimio sam je kad je izlazila iz Pallasova stana. Manuel sa stanovitim zadovoljstvom obnovi uspomene od prošle noći. U času kad je novinar uţurbano otvorio vrata. Obučena u dugu bijelu haljinu. Ona je prekrasan model. Pod uvjetom.. – Rudolfo naruči još po jednu kavu za svakoga. prekrasna lica. – Jeste li sigurni da niste čuli da je izgovorila njegovo ime? – Potpuno siguran! Ali zašto ste toliko zabrinuti. koja je još više isticala njenu ljepotu. UĎite. Moţda vi znate tko je ona. moţe opet to učiniti. Uzmite! Pogledajte! Sasvim prirodnom mirnoćom Manuel izvadi iz unutrašnjeg dţepa jednu fotografiju. – Da. . – Jeste ali ona je ţiva. To je sve. Ali bih htio biti u to siguran.

Ţivahne Marijine crte lica najprije su izraţavale čuĎenje. Manuel ga nikad nije vidio u takvu stanju.. – Oh! Vaš stric? – Vi se volite šaliti. Osim ako ne ţelite govoriti o čovjeku čije ćete mi ime reći uz nagradu od pola milijima kruzerosa. gurajući Mariju da uĎe. gospoĎine. Rudolfo problijedi. – Što to? – upita Rudolfo. – reče Maria ledenim tonom. nepobitan dokaz da je Maria Campos prethodne noći posjetila Pallasa. Uţivao je. Rudolfo . Grizao je usnu. Potpuno skršen. i dalje smiješio. li nekom riječju ili gestom dao povoda. a zatim zaprepaštenost. teško je uzdrmala Rudolfa. Manuel napravi neduţno lice. zbunjena pred nepoznatim čovjekom koji se ispričavao i ljutio u isto vrijeme. Manuelova kamera snimila je taj prizor baš u času kad je ona govorila: – Bojim se da se radi o nekom nesporazumu. fotografe. a onda je provjerila broj stana. Mariji Campos da sazna da je on pripadnik »Big Onesa«. prošaputa: . – Naravno! Pa to je ona htjela reći kad je napuštala Pallasa posljednje noći. da ste vi slabo čuli kroz vrata. zaključivao je Manuel. molim vas? – Ja ne poznam nikakvog Rudolfa. – Odakle bi mogla znati da je njen prijatelj pripadnik korporacije? Manuel se odjednom udari po čelu: – Baš sam glup! – poviče. Zatom ga pogleda kao da mu je teško podići očne kapke. zaista! – reče dok je prstima lupkao po stolu.je očajnički tragao po svom sjećanju je. Spusti fotografiju u Manuelov dţep. – Lijepa je. meĎutim. Ta fotografija.– Da. Rudolfo odvoji pogled s fotografije koju je drţao u ruci.. Pogled je priznavao njegovu odgovornost. – Spominjala je ljude koji govore u snu. Onda se i ona počela smiješiti. Rudolfo. zar ne? Ja mislim. Bez dvojbe. – Sigurno je naivna – ponavljao je Rudolfo. – Moţe biti. Pogledala je najprije ravno u lice Pallasu. Novinar se. – Gdje je Rudolfo. Pisao mi je da vi prireĎujete primanje i da ću ga tu kod vas sresti. – Šteta bi bilo ubiti je bez velike potrebe. Manuel nehajno slegne ramenima.

. – Vi je dakle. – Ona predstavlja opasnost za sve nas. Ali mi ne znamo tko je ona? – Znam. Na koncu doĎe i do toga: – Koliko? – upita Rudolfo. To je Maria Campos.– Poslije ovoga. – Dobro – reče Manuel. djevojka koja pleše u lokalu »Kod tri mača« – reče Rudolfo sumornim glasom.. – Znat ću u što ću potrošiti novac. uvijek morao prvi postaviti.. ono isto koje je on. taj ljubavnik o kome je ona govorila? Rudolfo nije odgovorio.ubiti. – Treba je »maknuti s puta« bez oklijevanja – reče Manuel. A zatim se mirno navali na naslon stolice. poznate? – Da. sigurno i diskretno. čekajući neizbjeţno Rudolfovo pitanje. – Vi ste dakle. Rudolfo. mi. – Mi? – Molim vas. Manuel. Fotograf se nasmije: – Dva milijuna bit će prihvatljivo ako vam je stalo da posao bude obavljan brzo. mi je moramo . To će biti vaš slijedeći zadatak. – Zanimljivo! – Manuel zastane jedan čas prije nego što će nastaviti. .

– I da ga gledaš kako ti umire pred očima! Dakinove se oči iznenada zaţariše. Dakinove duboke upale oči izgledale su povrijeĎene. okrenut leĎima svojoj sestri Sofiji. a tijelo ukočeno. Sofijo. . Njene smeĎe. – Ne mogu mu reći istinu. – To bi ga ubilo.. da bi dosegao udaljeni sportski teren Dakinova instituta za dječake. Sofija Dakin je imala meku sijedu kosu. prosječnog Ďaka trećeg razreda. – Nemam drugog izlaza – odgovori on. blage i ljubazne oči sjale su od bijesa. Roberte – reče Sofija Dakin. jer mu je ne mogu dokazati.Hugh Pentecost: OSAMLJENI DJEĈAK Doktor Dakin je imao uglasto lice. – Što? On raširi ruke nemoćnom kretnjom. – Nemoguće y reče on. začešljanu natrag i vezanu na potiljku. – Stajao je kraj prozora u svom uredu. – Ali što ćeš kazati Tommyju? Dakin prekrije rukom oči.. Usne su joj bile stisnute. Ellis Blount bi mogao pokrenuti proces koji bi cijelu školu uvukao u uţasan skandal. mračno i strogo koje je podsjećalo na Lincolnovo.. – Ne smiješ to učiniti dječaku. petnaestogodišnjaka. Mislio je na osamljenog dječaka Tommyja Blounta. Ako iznesem optuţbu. Pogled mu je lutao preko zelenkastih travnjaka i gajeva. – Moram odbiti da joj se pošalje poziv – reče on. – Bez ikakva objašnjenja. – Neka je proklet Ellis Blount. – Tommyju treba reći istinu – izusti oma.

zapravo. kad bi Tommy to stidljivo zatraţio. Majka mu je umrla kad mu je bilo četiri godine. .*** Četiri duge godine proveo je Tommy Blount u Dakinovu institutu. Ona i Ellis – ţivjeli su odvojeno i Tommy se sjećao koliko se otac ljutio što se morao brinuti o njemu. Ellis. princeza iz snova! Moglo joj je biti oko dvadeset godina. Tommy je zanijemio u njenoj prisutnosti. Ellis nikad nije propustio da javno izjavljuje koliko se ponosi svojim sinom. Bio je samo osamljeni dječak. Samo prvih dana kad je ušao u školu njegovi su drugovi pokazali nekakvo zanimanje za njega zbog to sa što je bio sin Ellisa Blounta. ali mu je. nije se nikad pravo zabavio. četiri godine za koje nije našao pravog prijatelja. Tommy je bio očiti dokaz da je vječni idol gledalaca počeo stariti. da nije bio u stanju pribaviti besplatnu ulaznicu. Tommyju je preostalo da sam ide svojim putem. Za Tommyja je najgori trenutak u godini bila Svečanost promaknuća. Tommy je. Bila je privlačna. nijedna djevojka više nije bila slobodna za ples. Njegova neodlučnost i stidljivost izazivale su samilost. njegov se ugled začas rasplinuo. Ellis je u to vrijeme bio holivudska zvijezda i neki njegovi filmovi prikazivani su u mjesnim kino-dvoranama. Nije došao sam. unaprijed se upisivalo u balsku biljeţnicu koja bi se slala djevojci zajedno s pozivnicom. pretpostavljao je Tommy. idola gledalaca. bez posebnog talenta. . Ellis je došao na Istok da odigra glavnu ulogu na Broadwayu u »Slomljenim srcima« i jedne jesenske nedjelje pojavio se u institutu. Ako je mladić dolazio sam. a za to je bio sasvim nepripremljen. Zvala se Sandra Graves. mogao se samo upisati u biljeţnicu ostalih pozvanika. Ali te godine došlo je do divnog preokreta u njegovu ţivotu. smetala prisutnost tog dječačića dosadnog izgleda. Ali kad se otkrilo da Tommy nije nikad bio u Hollywoodu. MeĎutim. puna ljupkosti. nigdje nije naišao na ljubav. Sa njim je bila mlada djevojka. prijateljstvo ili na nešto što bi sličilo na razumijevanje. dakle. Ako bi se pozivala neka djevojka. uţivao laţni ugled kao sin glasovitog glumca. da nije poznavao nijednu od tamošnjih djevojaka. Ubrzo se vidjelo da nije podoban da sudjeluje u elitnoj glumačkoj druţini. što mu je dopuštalo da se uključi jedino u školske pop-sastave.

. Zatim je naišao proljetni dan kada je Ellis opet doveo Sandru u školu i kad je Tommy skupio svu hrabrost da je pozove na svečanost promaknuća. mi smo zaručnici.koji je izgledao stariji nego na ekranu ili na pozornici. Od toga časa on je otvarao svoje srce u pismima koja joj je pisao. To je bio za njega veliki dan! Nije bio prisiljen da moljaka za neki ples. Ellis ju je češće dovodio. – Ja sam oduševljena. tako da je prvi put u svom ţivotu osjetio kako i on pripada zajednici. Tommy – reče on. San je postajao stvarnost. Oh upiše Sandrino ime na svoju listu za sluţbene pozivnice koje su slali dr Dakin i Sofija. Tommyjev je ugled rastao.... 'mogu li vam pisati. Ostali dječaci su se s njime šalili i smijali. izigravao je još lijepog zavodnika. Za tri godine ja ću imati osamnaest godina. Ona moţe biti od mene starija pet godina. Tommy! Bit ću očarana – odgovori mu ona. Tommyjeva sreća više nije poznavala granice. Ostao je jednostavno u sobi i svi su se sletjeli da ga vide. a koliki se ljudi ţene u tim godinama. Ona neće htjeti više doći ako se budeš tako ponašao. Slijedećeg jutra jedan od kolega proviri glavom krote odškrinuta vrata Tommyjeva razreda. očekujući dan kada će biti utvrĎen program svečanosti. naravno. – Ne slušajte ga. pitao za Sandru... A u sebi je govorio: »To nije nemoguće. Tommy – odvratila mu je ona. Tommy je učinio tako da ga što veći broj njegovih kolega vidi s krasnom Sandrom. Jedini problem koji je još trebalo riješiti bio je kako da osigura neki ples za vlastito zadovoljstvo. Sandra? – Ali. Tommy! On ţeli razgovarati s doktorom Dakinom. – Ne budi tako preplašen.« – Sretnice – rekao mu je Hadley. Sandra uze Tommyja ispod ruke i prasne u srebrnkasti smijeh. Zamuckujući izjavljivao je neku ţelju baš u času kad je opet naišao Ellis. Wilfred Hadley meĎu prvima. Za to vrijeme provedite me oko škole. mogu li. razredni redar. na neki način. – Ja sam Sandru naročito zbog tebe doveo. . – Hoćete li mi dopustiti. Čak ga je i Wilfred Hadley. a Tommy mu je odgovorio: – Mi smo.

Ništa nije bilo čudno što se ne moţe mimoići Sandra. – Kao što znaš. Blount. Dakinovo se lice odulji. Doktor Dakin mu je često govorio o njegovu školovanju i napredovanju. – Pregledao sam pozivnice za Svečanost promaknuća. Blount – reče mu dr Dakin – sjedi ako hoćeš. iza pisaćeg stola. molim vas. Tommy je pomislio da je bolestan.. ja. Izgledao je umoran.. Dakin okrene stolicu tako da je gledao kroz prozor. ja ne vjerujem da. direktore? – Da. Blount – reče on. Tommyjeva usta postadoše suha.. Tommy se skameni na stolici. Kako je morao prijeći preko dvorišta da bi došao u direktorov ured. sve pozivnice ispisujemo ja i moja sestra Sofija.. – Znam kakvo Je to za tebe razočaranje. – Blount. Tommy je pogaĎao što će sada uslijediti. stari prijatelju! Sve je izgledalo prirodno i divno. – Zašto? – mucao je Tommy. da bismo se osigurali da ne bude. pogrešaka. – Pozvali ste me... – reče dr Dakin – Ne mogu ti reći koliko ţalim. izvanredna Sandra.. Imao je osjećaj da mu oči gore. Dakin je sjedio na svojoj pokretnoj stolici. dječaci koji mu prije nisu ukazivali nikakvu paţnju dozivali su ga sokoleći ga: – Zdravo. Ali je Tommy osjetio da će ovoga puta biti učinjena iznimka. oprostite. – Molim. – Ali… Zašto? Ne razumijem. Jedna je djevojka uvijek bila odreĎena kao kraljica svečanosti. olovna lica. sasvim je nemoguće da Sandra Graves doĎe na ples s tobom.– Blount.. Blount.. zove te doktor Dakin! Tommy nije predosjećao nikakvo zlo.. ja sam sasvim očajan – reče dr Dakin – ali ne mogu poslati tvoju pozivnicu Sandri Graves. Grlo ga je nepodnošljivo boljelo. To je bila redovito partnerica razrednog redara... nemoguće je. Na ţalost. Krasna. Eto što mu je donijela Sandra. .

. Moţeš poći vlakom u dvanaest sati i četrdeset iz Peekshilla. ganut Tommyjevim jecajima. ti bi morao poći svome ocu. moj dragi mali – reče ona njeţno. Budilica na stolu podsjeti ga da ima još dva sata do odlaska vlaka.. mi. – Vi. Baci se na krevet i zaroni lice u jastuk stišćući pesnice. ali je znao da Dakin prema njemu postupa pravedno.. – Gubite se! Gubite se! Tommy doĎe u svoju spavaću sobu i zaključa za sobom vrata. Smiješ ostati sve dok ne završi svečanost. – Vi to ne smijete učiniti – reče Tommy. ali i pravedan čovjek. sada je došlo ovo.. Nije htio sići do kupaonice... bojim se da ti neću moći dati objašnjenje. Gubite se! – vikao je Tommy. Činilo mu se da će povraćati... Na hodniku se zamalo sudario sa Sofijom Dakin. On je mogao ne biti sretan. Tommy se uvijek hvatao za ovu misao u toku četiri protekle godine..Dakin se okrene da bi ga mogao pogledati u lice: upale oči izraţavale su mu tugu. Blount.. Ne treba da o tome govoriš drugima. mogao bi ga netko sresti i pitati nešto neumjesno. – Tommy. Sve ću mu reći.. Dakin je šutio. Dakin je bio strog. Mi. Ali.. – Blount. Potraţit ćemo najboljeg odvjetnika koji postoji. »On to ne moţe učiniti! On to ne moţe učiniti!« Tommy poče misliti na kaznu... nemati prijatelja. Znao je da ne moţe mnogo očekivati od Ellisa. Legne na krevet moleći se da se to ne dogodi.. neumoljiv ako je netko kršio red. Predat ćemo vas sudu. – Hoću da svi doznaju kakva. kakva ste vi hulja! Ponovo se zategnuše mišići na Dakinovu licu. Osjeti da ga je obuzela strašna zbunjenost. – Bojim se da to neću moči učinit' Blount – ponovi Dakin. Tommy. – Čini mi se da bi bolje napravio kad bi se počeo odmah spremati za put u New York. – Vi ne smijete pri tome ostati – reče Tommy glasom koji se pretvorio u prodorni krik. I evo. vi mi morate objasniti. Ellis je doveo Sandru . Blount! Tommy se okrene i istrči iz ureda.. – Da. – Ali vi to ne moţete učiniti! – poviče Tommy. – Vi naoadate Sandru! Idem da potraţim oca. Reći ćemo jednostavno da si bolestan. Ja ću te odvesti na kolodvor.

. Ali. Stigavši na veliki centralni kolodvor.. – Ja nisam ništa učinio. dovoljno da ga je Ellis mogao vidjeti. Kazališni vratar ga prepozna: – Znaš li gdje je loţa tvog oca? – Znam – reče Tommy. PoĎe izmeĎu kulisa i doĎe do vrata ukrašenih zvijezdom. – Ti to dobro znaš. Ali mu ni to nije izgledalo dovoljno. uvijek psikala u raznim modulacijama. Nešto se strašno dogodilo! – Što si opet učinio? – uzvikne Ellis. Onda se sjeti da je danas dan predstave i da su Ellis i Yakima vjerojatno u kazalištu. – Ali. oče. – Nešto se dogodilo.u školu. – Kojeg ćeš vraga ti ovdje? Zašto nisi u školi? – Morao sam te vidjeti. Pokuca i Yakima proviri kroz odškrinuta vrata. Yakima? Yakima se okrene: – Sss! Zatim otvori vrata. Ellis je sjedio za svojim stolom za šminkanje. – Sada ne mogu s tobom razgovarati. oče – reče Tommy ulazeći u prostoriju i prijeĎe jezikom preko usana. Snaţni Ellisov glas začu se iz unutrašnjosti loţe: – Tko je. njegova kućna pomoćnica. u svilenoj kućnoj haljini ţive narančaste boje. Potraţit će nekog poznatog odvjetnika.. Začas se osjeti sam i obuze ga strah. ili sobar uvijek su odgovarali na poziv. Bilo je za pet minuta dva i Tommy izračuna da moţe stići do kazališta i da će imati petnaest minuta za razgovor s Elisom prije nego što on bude morao na pozornicu. Yakima je. Yakima.. morao bi nešto učiniti.. . ja. – Ssss – zapišće ona opet izraţavajući radosno čuĎenje. oče – reče Tommy – ali. – Tommy – reče Ellis mršteći obrve. U svojoj zbunjenosti i očaju već je vidio kako Ellis udara dra Dakina. otkako se Tommy sjeća.. ako Ellis nije kod kuće. Prisilit će dra Dakina da plati za ovu uvredu. Tommy uĎe u telefonsku govornicu i nazove Ellisov stan. Tommy – reče Ellis. Nije bilo odgovora.

. Lorrimer izvadi iz usta napola popušenu cigaretu. netko proĎe kraj otvorenih vrata loţe. – Čekat ću ovdje! – reče Tommy. – Ne misli više na to. gospodine Blount! Zatim Ellis iziĎe. mali? – Vrlo sam dobro. Tko bi zbijao takve šale s vlastitim sinom uz pomoć svoje ljubavnice. Sjedne na stolicu i ostane nepomičan. . baci je na pod i zgazi nogom. Izvadi cigaretu iz srebrne kutije i duboko udahne dim. – Gledaj. Lorrimer se namršti. Tommy. – Zašto nisi u školi? – upita Lorrimer. – A oče. Tvoj je otac vrlo nečastan. – Što je? Jesi li bolestan. Lorrimer ne dovrši. IziĎi da gledaš komad ili otiĎi u kino ili sjedi u neki kut i budi. – Dobar dan – reče Tommy. – Gle.. Poslije predstave bit ću si dan. Ja te ne mogu sada slušati. Ellis se opet okrene k njemu. Tommy! – reče Lorrimer. Govorio je obuzet bijesom i čini se da je poţalio. – Slušaj. radi li se « Sandri? Tommy ga je samo gledao. ali se zatim zaustavi da pogleda unutra. moj mali – reče on – samo mi pomozi da. nosioca glavne ţenske uloge. – Morao sam vidjeti Ellisa. »Neka ide do Ďavola!« mislio je očajni Tommy. dade neki čudan sjaj. Na kraju trećeg čina dugo je trajao prizor izmeĎu Ellisa i Laure Granville. miran. Baš kad je taj prizor započeo. – Jesi li vidio Ellisa? – Jesam.. – Tommy.. koji je u komadu igrao ulogu Ellisova suparnika. Bio je to Michael Lorrimer.. Tommy. Bio je plavokos i zgodna izgleda. obećaj ma da se nećeš ţaliti.– Razgovarat ćemo poslije predstave – reče Ellis i okrene se prema ogledalu nastavljajući svoju šminku. Lorrimerove se oči smrknuše i plava im sjena.. Netko pokuca na vrata i reče: – Pet minuta. Potrudi se ipak da ostane pristojan koliko je god to bilo moguće. ovdje sam već cijelo poslijepodne.

Zatim se okrene prema Tommy ju. Sjećao se samo da je dugo lutao ulicama. nesposoban da se nasmije. Oče! Ellis je smrknuto gledao sebe u ogledalu. okrene.. – Da. – Što ti je rekao Lorrimer? – upita Ellis. I taj Lorrimer mi je rekao. – onda to objašnjava. On je drţi za ruku..dana postaneš zreo – reče on. Pred oči mu doĎe i Sandra: prima ga u svom stanu i uvjerava ga kako je sve to laţ. Nije mogao slijediti radnju. Nije mogao da ne zamijeti uţas na njegovu mladom licu.. ispriku. Tommy se okrene i pobjegne iz prostorije teturajući i jecajući... glavu su mu se nizale svakojake slike. O tebi... Maleni čovjek u izguţvanim hlačama udari pljusku veseljaku s brkovima kao u morţa.Tommy nije čuo pljesak. Lorrimerov glas je bio nesiguran: – Deklamirao sam monolog o jednoj hulji. ukrućena lica. – Ako. Tommyjeve su riječi bile isprekidane. Tommy je stajao upravljena pogleda.. – Napolje! – krikne Ellis. Zatim. Kroz. – Ipak treba da jednog . Tommy. da ti i Sandra!. a iz grla mu se oteše bolni jecaji. Glas mu zapne. Zatim mu padne na pamet Lorrimer. Tommyja.. nesreĎene. kao široku počasnu medalju kakvu dobijaju dobri Ďaci. nije se mogao sjetiti ni kako je ušao u kino. na filmu. Oče. hladno ga odbija. Ellis se... Nije čuo ni Eilisove korake u hodniku. ako je to istina.. U ušima mu je brujala samo jedna riječ: ljubavnica. – Što tu radiš. – IziĎi – poviče Ellis. – IziĎi i ti! – reče Lorrimer. očajan. Sandra ne moţe doći.. . – Sve to nije tako strašno – reče pokušavajući da se nasmiješi. Lorrimer? – upita Ellis... do vraga. kad se od nje malo udaljio. Pravo reći. – reče Tommy prodornim glasom.. a on. – Dakin je rekao. vidio je na njenim grudima crvenu mrlju. Zamišljao je Ellisa na koljenima kako traţi od njega. na ples. Cijela sala prasne u smijeh...

U mislima je vidio još nešto: na ulici je pred vratima zgrade u kojoj stanuje Sandra. Smijeh je bio neobično bučan. dok je ţiv. Zatim zamijeti zidni sat s desne strane ekrana. . SiĎe polagano niz mramorne stube i zaputi se do šaltera za obavijesti. Otišao je od Ellisa odmah poslije predstave. Bilo je točno četvrt do jedanaest. osjetio je slabost u nogama kao da je cijeli dan pješačio. Napolju je bila noć. znači oko pet sati. Smijeh u kino-dvorani preplaši Tommyja. Činilo mu se da je neobično pust. silazio je niz stepenice Michel Lorrimer. čija su vrata bila otvorena kao i ova s ulice.. čekala' ga je da bi mu rekla kako je sve bila zabluda i kako ga ona voli. a ljudi gledani odozgo činili su mu se malim i uznemirenim. MeĎutim. – Jesam – reče iznenaĎeni Tommy. Visoki čovjek zabaci šešir unatrag. Mali čovjek u širokim hlačama prolije posudu prljave vode na glavu onoga s obješenim brcima. ali su ulične svjetiljke obasjavale grad. Kad je ustao i stao se provlačiti kroz red fotelja. a ona će mu moţda potvrditi da je sve to istina. Nesreća je bila u tome što se ničega stvarnoga više nije mogao sjetiti. Pokuša d« se vrati u stvarnost. Mogao bi sjesti u noćni vlak i vratiti se u školu. pitajući se da li da pritisne na zvonce pokraj njenog imena na brončanoj pločici ili da se popne ravno u njen stan. čak bi se reklo neprijateljski raspoloţen. Upravo kad se pribliţio prozorčiću da zapita kada polazi slijedeći vlak za Peekshill. Ostao je neko vrijeme na terasi odakle se mogao vidjeti najveći dio kolodvora. više ne moţe pogledati Ellisa. nije bilo izbora! Trebalo je riskirati. Ali. te izišao na ulicu okrznuvši ga u prolazu. kao da lutaju bez cilja. Da ode k Sandri? Ako to učini. ali Tommy ju nije izgledalo nimalo smiješno ono što se odigravalo na ekranu. – Jesi li ti Tommy Blount? – upita ga čovjek. visok. Četvrt do ponoći! Kamo bi mogao otići! U Ellisov stan? Ne. strog. morat će joj sve ispričati. Prošlo je dvadeset minuta preko ponoći kad je ušao u centralnu ţeljezničku stanicu. sa šeširom navučenim na oči.. on je nazvao dra Dakina huljom i ovaj mu sigurno ne bi dopustio da se vrati u svoju sobu. što on ne bi mogao podnijeti. Potom se sam popeo do Sandrina stana. I dok je tako čekao. jer su vrata zgrade bila otvorena. a Sandra je bila tu. priĎe mu neki nepoznati čovjek.

– Pretpostavljali smo da si ovdje. – Ja... meni se čini da vas ne poznam – reče Tommy. – Ja sam policajac, moj mah. Zovem se Callahan – reče on. Tommy osjeti veliko olakšanje. Znači, njegova je odsutnost ostavila utisak! Uznemirili su se zbog njega! – Vraćam se u školu. – Odlično – reče Callahan. – Imam dolje na ulici auto. Povest ću te. Ali najprije moram obavijestiti da sam te pronašao. Dolje je i telefonska govornica. Malo zatim, kad je Callahan izašao iz govornice, Tommy mu reče: – Moţda bih i ja morao telefonirati svome ocu, da ne bude zabrinut. – Tvoj je otac već u školi. Vidjet ćeš ga kad tamo stignemo. Tommy se osjeti istovremeno i umoran i zadovoljan. Divno je to kad naiĎete na nekoga koji se brine o vama i koji vam kaţe što treba da radite. Callahan mu nije ništa govorio dok su se vozili ulicama da bi došli na glavnu cestu koja vodi na Zapad. Motor je šumio mirno i uredno. Tommyja uhvati san, ali mu Callahan blago reče: – Je li ona bila mrtva kad si ti stigao. Tommy, ili si je ti ubio? Tommyjeve se oči razrogačiše i obuze ga strah, a srce mu poče lupati kao da će iskočiti. – Što, molim? – zapita u jednom dahu. – Mi dobro znamo da si tamo bio. Znamo da si bio vrlo uzbuĎen – reče Callahan ne bez blagosti u glasu. – Ali, da li je ona već bila mrtva kad si došao gore ili si je je ti ubio noţem? Tommyja obuze uţasan strah. Shvatio je da ne treba pitati Callahana o kome govori. Govorio je o Sandri. U Dakinovu uredu gorjelo je samo jedno svjetlo. Đačka lampa bacala je ţutu svjetlost na stol. Druga, mnogo jača svjetlost, sa stropa, obasjavala je Ellisove glumačke cipele, prekriţene i povučene ispod stolice, pa smeĎe cipele od jelenske koţe Michela Lorrimera, crne cipele sa četvrtastim kopčama dra Dakina i na kraju fine crno-bijele čizme poručnika policijske brigade, Masona. – Moţe li biti obješen maloljetni dječak zbog takve stvari? – upita Ellis Blount, promukao od umora i straha. Poručnik Mason je bio jedan od najpoznatijih pripadnika policijske brigade. Diplomirao je na sveučilištu i na Visokoj policijskoj istraţnoj

školi FBI-a. Besprijekorno odjeven, sličio je više na šefa poduzeća nego na policajca. Pušio je cigaretu, i dok je Ellis govorio, uvlačio je duboko dim. – Paţnja koju poklanjate svome sinu dirljiva je, Blount – reče on. – Nitko ne zna koliko mi je zbog toga teško – nastavi Ellis. – Tko bi drugi mogao to izvršiti? – Vi, Blount – reče Mason. – Moţda ste otkrili da će vas Sandra Graves napustiti i otići s nekim mlaĎim, recimo s Lorrimerom... – To je pogrešno – začu se Lorrimer iz svog kuta. – Ili ste vi, Lorrimer, ustanovili da će se ona udati za EMisa Blounta i potpuno vas ukloniti s pozornice ;– reče Mason. – Ona se htjela udati za mene. To mi je i obećala – reče Ellis. – To je takoĎer laţ – oglasi se Lorrimer. – Ona se nije na to odlučila. Ja sam oblijetao oko nje, priznajem. Čovjek koji je mogao igrati tako prljavu igru s vlastitim sinom zbog smrtnog straha da jednu ţenu ostavi samu pet minuta, izmislio je i laţno srodstvo samo da bi je mogao dovesti ovamo kad je dolazio da vidi sina! Ja sam joj pokušavao objasniti da takav čovjek ne zasluţuje da se ona za njega uda. – Niste odgovorili na moje pitanje, poručnice? – podsjeti ga Ellis. – Ne moţe biti obješen dječak.za takvu stvar, zar ne? Dakin progovori prvi put, dubokim i ozlojeĎenim glasom: – Jeste li već osudili Tommyja, Blount? Zar ne moţete pričekati dok se čuje presuda? – Ja ne sudim, Dakin. Ja samo korim, potpuno korim. On je tako naglo pobjegao i bio je u stanju potpune izbezumljenosti. – Izbezumljenost, da, to je prava riječ – reče Mason zamišljeno. – Stan je bio sasvim ispremetan. Djevojka se borila s napadačem. Moje je osobno mišljenje da je ona na njega poletjela kad je ubojica, uzeo sa stola noţ za papir. To nije bio zločin s predumišljajem. On je posljedica nastupa bijesa... bijesa odraslog ili mladog odbačenog ljubavnika. – Dolaze kola – reče Sofija Dakin. Kazaljka na satu je pokazivala dvadeset do dva. Callahan uvede Tommyja u ured. Dječak zastane na vratima, bacivši pogled naokolo na osobe u polutami. Sofija Dakin mu priĎe i zagrli ga. – Tommy, moj dragi Tommy – reče ona njeţno.

Ellis ustane sa stolice, oklijevajući. No prije nego što je mogao nešto reći svome sinu Mason ga pretekne. Stojeći pred Tommyjem, stavi mu ruku na rame. – Tommy – reče on – ja sam poručnik Mason. Pretpostavljam da ti je detektiv Callahan rekao zašto smo mi svi ovdje? – Da... da – odvrati Tommy. – Ne uznemiruj se, sine – reče Ellis. – Naći ćemo ti najboljeg odvjetnika. Bdjet ćemo nad tobom. – Ne govorite – reče Mason surovo, a zatim će opet blago: – Mi znamo mnogo stvari u tvojoj ulozi u ovom slučaju, Tommy. O pozivnici koju dr Dakin nije mogao poslati. Znamo sve o tvom putu u New York gdje si saznao istinu i znamo da si nestao poslije tog trenutka... recimo oko pet sati. – Da... da... – Sandra Graves je mrtva, Tommy, pa treba da otkrijemo tko ju je ubio. Ti ćeš to shvatiti. Tommy potvrdi glavom. – Dobro, Tommy, ispričaj nam što si radio u toku dana... pošto si napustio školu. Tommy podigne pogled i opazi pred sobom prijateljskog i razboritog čovjeka. Potrudi se, koliko je najbolje znao, da obnovi u mislima protekli dan. Činilo mu se da je trajao cijeli ţivot. – Sjeo sam u vlak u Peekshillu. Otišao sam u kazalište. Otac nije mogao sa mnom razgovarati prije završetka predstave. Čekao sam ga u loţi. Onda je naišao Lorrimer i rekao mi... – Što ti je rekao, Tommy? – O Sandri i mojem ocu... – mucao je Tommy. Ponovo osjeti bolove u grlu. Bojao se da će udariti u plač. – Nastavi, Tommy – reče Mason. – Zatim je ušao otac i on... on... – Produţi, Tommy! Ellis upadne: – Pa dobro, što onda! Rekao sam mu da je to istina! Sto sam drugo mogao uraditi? Tommyju je šumjelo u glavi. – Ja... ja sam potom napustio kazalište – reče.

. – I onda si otišao u stan Sandre Graves... ja ne znam – jecao je Tommy.. – Vi znate da je on nevin..... i. poloţi glavu na njeno rame. Obraćajući se Tommy ju. vrata s"u bila otvorena... – Sve čega se sjećam jesu samo neke slike koje su mi lebdjele pred očima. ja ne znam... poručnice! Djevojka je ubijena oko četiri sata. – To je sigurno nakon toga što sam je našao – reče Lorrimer mirno... ali mi se čini da sam vidio Sandru..... i.Odjednom u sobi nastade tišina. – Reci samo istinu. Lorrimer je izišao trčeći. ali nisam u to siguran... pošto je ušla.. – Ne treba da se bojiš.. bio sam u kinu i... Ja mislim da bismo te mogli uvjeriti da.... – mucao je Tommy.. pretpostavljam da sam bio kao lud... Mason je strpljivo čekao. Tommy? – upita Mason. gospodine.. ti si dobio napad bijesa. a Tommy je u to vrijeme bio u očevoj loţi u kazalištu. Mason se naglo okrene k njemu: – Prestanite već jednom – reče hladnom srditošću.. Tommy – prekine ga Ellis. Ja..... ako se dobro sjećam. da se sjećam. Trebalo mu je prilično vremena da se smiri. – Ti si se popeo da posjetiš Sandru.. a nokti mu se zarinuše u dlanove.. Tommy osjeti da mu suze naviru na oči i. – Ti si vrlo uzbuĎen – reče Mason blago. – reče Tommy.. okrenuvši se Sofiji. Tommy? – ispitivao je on... – Ja. – Potrčao sam do telefona da javim policiji. U rvanju ti si zgrabio noţ za papir. Kad ti je ona rekla da je sve istina. – Ili si već i prije išao onamo i da li si čekao napolju da vidiš što će se dogoditi? – Ne znam više. – Ja.. – Prestanite da mučite ovo dijete! – reče Sofija Dakin suho. upita ga: – Dakle? – Pretpostavljam da sam moţda i mogao. Ima pola tuceta svjedoka koji će to potvrditi! .. ja. Je li bilo tako? – Ja.. Učinit ćemo sve što moţemo za tebe. Ne. – Vi.... ha grudima. ne sjećam se što sam činio..... Čini mi se.. Pret.. ja ne znam što je istina.. vi mi nećete vjerovati. – Je li to bilo prvi put da si odlazio u stan. s velikom crvenom mrljom.

u kojim ste trgovinama bili.... jedinu osobu koja je bila prema njemu njeţna? – Bio sam prisiljen da uzbudim dječaka – reče Mason Sofiji – nadajući se da ćete se odati. – Ili. mi ćemo lako doći do dokaza koji su nam još potrebni. Nasmijala mi se u lice. Sofijino lice poprimi zemljanu boju. Moţemo načiniti potpuni izvještaj u što ste upotrijebili vrijeme – Gledao ju je ne trepnuvši.. ako ostavi njegova oca. vjerujem da ga mnogo volite.... mogla djetetu prištedjeti nepodnošljive patnje. Zašto Mason mrzi Sofiju. Da li imam pravo? – Kako ona nije ništa odgovorila.. Pošla sam da posjetim tu djevojku i pokušam je pridobiti da ne kaţe dječaku istinu! Pokušala sam joj reći da bi.. je li zaista potrebno da se toliko mučimo? Tommy je htio viknuti.. – Vi ste to spomenuli! – Nisam! – Ali ja. Sofija ga je promatrala poluzatvorenih očiju. Obnovit ćemo vaše putovanje zajedno s vama. htjela sam ga zaštititi. – To nije bilo objavljeno ni u jednom novinskom ni radio-izvještaju. – Ja sam naročito pazio da to ne spoenem – reče Mason. Smijala se! . . on nastavi: – Moţete sebi prištediti mnoge neprilike i poteškoće. Vjerovao sam da nećete dopustiti da ga zatvorimo.. poručnice. Govorila je spuštenim glasom. da. – Da.... jer. i to vlastitim kolima.Mason zagrli Tommyja oko ramena. Njegov je stisak dječaku izgledao prijateljski i ohrabrujući. ja. – Ali vi ste rekli. U krajnjem slučaju. ja ga volim. ja sam sigurna da ste to spomenuli. protestirati. – Kako znate da je Sandra Graves ubijena oko četiri sata? – upita on Sofiju Dakin. Provjerit ćemo.. Sofia Dakin skupi rubac koji je gnječila u rukama. – Odlično! To je lako provjeriti. još bolje. – Točno je da sam onamo išla – reče Sofija – radi kupovine.. – Nisam ništa rekao u tom pogledu! Kao što nisam spomenuo ni to da nam je poznato kako ste danas bili u New Yorku.

. – IziĎimo odavde. kucanje srca.. da je navedem na to da poštedi dječaka nepotrebnih mučenja. . – DoĎi. Njen se glas pojača i promijeni boju. Tomimy začu Ellisov glas. – Pogledom pokaţe na Ellisa. – Eto. Nisam išla ni da joj kaţem istinu o njemu. – Nisam otišla onamo da je ubijem.U tom času Sofijino drţanje postade čudno. Lice joj se iskrivi. koja se okretala – sve to prisili Tommyja da se priljubi uz Masona. to je rekla – ponovi Sofia prirodnim glasom. jer ću postati ono što vi ne moţete postići dok ste ţivi! Ja ću postati majka dječaka. Odjednom poče imitirati ubijenu ţenu. udaljimo se od ovih ljudi! Čak su i tada njegove riječi bile teatralne. Tommy! – reče on. – Zato sam je ubila. soba. Govorila mi je: »Stara osušena djevojko! Vi me mrzite zato što znam da nikad niste imali muškarca! Vi me proklinjete jer me dječak voli! Vi me mrzite jer ću se udati za njegova oca. Tiktakanje zidnog sata. – Imala sam samo namjeru da s njom razgovaram. U sobi se čulo samo uzbuĎeno Sofijino disanje.« To mi je govorila. – reče Sofia. nastojeći oponašati Sandru.

radnja logična. Doista ih i nalazi. pa čak i oni dobronamjerni. Tražite kod vašeg prodavača novina TRAG 7 SUĐENJE NAKON KAZNE Tekst ovog romana je čist.. Svjedoci su ga »umočili«. a kako je svaki svjedok imao svoj razlog zbog kojeg se krivo zakleo. i u tom smislu djelo »Osumnjičen« ne predstavlja iznimku. svi odreda. sadrţaj jasan. Rasplet je dramatičan. u francuskom provincijskom gradiću. Sadrţaj je jednostavan ali tako vješto sazdan da čitaoca drţi u neprestanoj napetosti. Stil mu je specifičan. mlad i privlačne vanjštine. ali mrtve. Nevino optuţen ili krivo osuĎen – to je problematika jednog čitavog tipa kriminalističkih romana. logičan. (Odlomak iz recenzije) ..IDUĆI ROMAN Spencer Dean: Smrtonosno voće Uspješan poslovni čovjek. zateći svoju ţenu s njenim ljubavnikom. Ipak. on vise pripada »čistim« akcionim romanima. dok u toku same priče izazivaju radoznalost i paţnju čitaoca. što je često u modernim storijama preuzetim izravno s filmskog platna. dobiva obavijest da će u odreĎenoj kući. kompozicija pregledna. to nam i ti razlozi i takvi »čudni« postupci otkrivaju mentalitet američkih malograĎana. U kompoziciji nema greške: čovjek je bio krivo osuĎen. koje sačinjava niz pustolovnih pothvata da bi se našli dokazi za pravoga krivca. U tom posebnom načinu naracije dogaĎaji dobivaju svoje puno opravdanje tek potkraj štiva. odnosi meĎu osobama izbalansirani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful