UJIAN TAHUN 4 Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat jawapan iaitu A, B, C dan D.

Pilih jawapan yang betul. Masa yang dicadangkan untuk kertas ini ialah 45 minit. Sekiranya kamu tidak dapat menjawab sesuatu soalan, teruskan menjawab soalan berikutnya.

1. Antara berikut, yang manakah X? Udara Keperluan Air asas manusia X Makanan

A. Tanah B. Televisyen C. Tempat perlindungan D. Cahaya Matahari

2. Antara berikut yang manakah dipadankan dengan betul? Haiwan A B C D Kelawar Burung Cacing Ikan Tempat berlindung Lubang Sarang Kolam Gua

Hidung  salur udara  pari-paru B. Saiz daun menjadi kecil 4. Mulut  paru-paru  salur udara D. Antara berikut. Hidung  mulut  pari-paru C. yang manakah laluan udara semasa menarik nafas? A. Tumbuhan tumbuh lebih tinggi C. Menyedut udara masuk D.3. A. Mulut  hidung  paru-paru . Dada mengembang 5. Ramalkan keadaan tumbuhan selepas tujuh hari. Apakah yang dimaksudkan dengan menarik nafas. Rajah menunjukkan satu tumbuhan yang ditutup dengan beg plastik lutsinar . Tumbuhan tumbuh lebih subur B. Daun gugur D. Mengeluarkan udara B. Kadar pernafasan C. A.

B.6. C. Daniel mempunyai bilangan pergerakan naik turun dada yang paling banyak 7. . yang manakah akan berlaku jika manusia tidak membiak? A. Adam mempunyai bilangan pergerakan naik turun dada yang paling sedikit. C. Bilangan keluarga berkurang. Apakah yang dimaksudkan dengan perkumuhan. 8. B. Bagi menyingkirkan tinja daripada badan. Nama murid Amira Daniel Adam Bilangan pergerakan naik turun dada 76 80 72 Apakah kesimpulan yang boleh dibuat dari penyiasatan ini? A. Jadual menunjukkan bilangan pergerakan turun naik dada tiga orang murid selepas mereka naik dan turun tangga. C. D. D. Antara berikut. Bagi menyingkirkan bahan buangan membahayakan kesihatan kita. Bilangan keluarga bertambah. Bilangan manusia bertambah. Tidak semua individu mempunyai kadar pernafasan yang sama. A. D. Bagi menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Bagi menyingkirkan bahan yang tidak dihadam. Semua murid melakukan aktiviti yang sama. Bilangan manusia berkurang. B.

Mengambil dadah dan minum alkohol adalah tabiat yang tidak baik. . Mengambil dadah dan minum alkohol adalah tidak selamat kepada manusia. Mengambil dadah dan minum alkohol boleh melambatkan gerak balas seseorang terhadap rangsangan.9. Antara berikut. B. D. Pemandu A Tabiat Mengambil dadah dan minum alkohol Kesan Terlibat dalam kemalangan jalan raya kerana lambat bertindak balas terhadap rangsangan B Tidak mengambil dadah dan minum alkohol Memandu dengan selamat Apakah kesimpulan yang boleh dibuat dari penyiasatan ini? A. pasangan manakah yang betul? A B C D Mengambil dadah Merokok Minum alkohol Merokok Mengganggu proses hidup Memberi kesan ke atas keupayaan untuk melihat Melambatkan tindakbalas terhadap rangsangan Menyebabkan kanser paru-paru 10. C. Rajah menunjukkan dua pemerhatian yang berbeza. Mengambil dadah dan minum alkohol boleh mengakibatkan kemalangan.

R. Haiwan  Burung  Monyet Q  Ikan yu  Belalang  Beluncas Q  Cacing tanah Antara berikkut. Rajah menunjukkan pengelasan haiwan berdasarkan pengelasan struktur pernafasan. R. Rajah menunjukkan peringkat kitar hidup seekor nyamuk. P. P. S C. Q D. Q. Q . P. S. R. yang manakah mewakili P dan Q? P A B C D Ikan paus Lintah Udang Kuda Q Pepatung Berudu Katak Udang 12. yang manakah menunjukkan susunan peringkat yang betul? A. P B. S. R.11. Antara yang berikut. Q. S.

13. Q dan R? P A B C D Bunga kertas Nanas Nanas Ubi kentang Q Ubi kentang Halia Bunga kertas Bunga raya R Halia Bunga raya Halia Nanas . yang manakah mewakili P. Antara berikut. Rajah menunjukkan tumbuhan dikumpulkan dalam tiga kumpulan berdasarkan proses hidup. Rajah menunjukkan suatu penyiasatan Rajah yang manakah menunjukkan keputusan penyiasatan itu selepas tujuh hari? A B C D 14.

IV Jumlah oksigen di dalam udara semakin bertambah. Haiwan dan manusia akan hidup dengan lebih selesa. I dan II B.15. II dan IV 16. III Jumlah karbon dioksida di dalam udara semakin bertambah. I dan IV C. Yang manakah antara tumbuhan berikut membiak melalui spora? A B C D . Rajah menunjukkan tiga jenis tumbuhan. A. I dan III D. Apakah yang akan berlaku jika tumbuhan tidak membiak? I II Haiwan dan manusia akan kehilangan sumber makanan utamanya.

D.17. Antara berikut. C. Antara haiwan yang berikut. B. haiwan manakah melindungi dirinya dengan menyamar? A B C D 18. Menyimpan lemak dalam bongglnya. . Berkubang dalam lumpur. Mempunyai telinga panjang. yang manakah membolehkan haiwan ini hidup dalam cuaca melampau? A. Menyimpan lemak dalam ekornya. Rajah menunjukkan seekor haiwan.

5 klip kertas C. yang manakah boleh hidup di kawasan yang kering? A. Pokok keembung D. 20. Mengeluarkan bau yang busuk C. Pokok kelapa 21. Rajah menunjukkan aktiviti untuk menganggar panjang suatu pensel. Rajah menunjukkan sejenis tumbuhan. 7 klip kertas . Kaktus B. Apakah ciri khas yang membantu tumbuhan di atas untuk melindungi diri daripada musuh? A. Mengeluarkan racun B. Menghasilkan getah yang melekit D. Mempunyai duri pada batangnya. 6 klip kertas D. Antara tumbuhan berikut. 4 klip kertas B.19. Pokok bunga raya C. Berapakah panjang pensel itu? A.

....... Letakkan seurat benang di sekeliling pensel B. Catatkan panjang pensel Apakah langkah R? A................ Letakkan benang di atas pembaris D....... Rajah menunjukkan alat yang digunakan untuk mengukur panjang... P Q Antara yang berikut................. Perhatikan secara menegak di atas tanda yang hendak dibaca C....... Maklumat berikut menunjukkan langkah-langkah untuk mengukur panjang sebatang pensel Q Letakkan salah satu hujung pensel pada bacaan kosong pembaris R P ..22.. yang manakah mewakili P dan Q P Pita pengukur Mancis Hasta Tali Q Straw Kaki Pita pengukur Jengkal A B C D 23. Letakkan pembaris di atas pensel .

T dan U D. 18 B. Panjang sebuah dapur ialah 12 meter dan lebarnya ialah 7 meter. S.24. T dan U 25. 24 C. 36 D. yang manakah boleh digunakan? S T U Jengkal Pita pengukur Seutas tali dan pembaris A. Rajah di bawah menunjukkan segiempat tepat P dan segiempat sama S Berapakah bilangan segi empat sama S diperlukan untuk mengisi segi empat tepat P? A. S dan U C. Hanny hendak mengukur ukur lilit sebiji bola Antara alat-alat berikut. 19 m2 B. 104 m2 . Berapakah luas dapur itu? A. 72 26. 84 m2 D. 48 m2 C. S dan T B.

R dan T D. bilik-bilik yang manakah mempunyai luas yang sama? A. U dan R . S dan U B. Antara yang berikut. Semua bilik adalah berbentuk segiempat tepat. S dan T C.27. Rajah menunjukkan pelan sebuah rumah.

Y dan Z. Antara carta palang berikut.28. yang manakah betul mengenai bongkah tersebut? A B C D . Rajah menunjukkan tiga bongkah X.

. Perhatikan aras air pada lengkung bawah miniskus...... D. C.... ... Letakkan silinder penyukat di atas permukaan rata...... Menggunakan bikar D........... Menggunakan cawan B. Menggunakan silinder penyukat C.......... Tuang air sambil memegang silinder penyukat.... Manakah langkah yang terbaik untuk menyukat isipadu cecair? A...... Tuang cecair secara berhati-hati ke dalam silinder penyukat Baca isi padu cecair pada lengkung bawah miniskus Antara berikut yang manakah mewakili S? A.. Menggnakan botol 30..... Maklumat berikut menunjukkan langkah-langka untuk menyukat isipadu cecair.. B..... Pegang silinder penyukat...29......... S T U ...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful