INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUN HUSSEIN ONN, BATU PAHAT, JOHOR

KERTAS KERJA BENGKEL TRANSFORMASI DIRI 2012

TARIKH 22 APRIL 2012

TEMPAT BALAI ILMU, IPG KAMPUS TUN HUSSEIN ONN

ANJURAN AHLI MAJLIS MESYUARAT PENDIDIKAN JAWATANKUASA PERWAKILAN PELAJAR (JPP) 2011/2013

DENGAN KERJASAMA PEJABAT PENERANGAN DAERAH KLUANG

Pendidik juga harus memahami saluran-saluran informasi kerajaan agar maklumat yang diterima dan disampaikan kepada masyarakat adalah mesej yang tepat. Pelaksanaan program ini diharap akan dapat meningkatkan kefahaman para guru pelatih tentang tugas Jabatan Penerangan Malaysia.KERTAS KERJA BENGKEL TRANSFORMASI DIRI 2012 1. . Resolusi Konvensyen Pendidikan kali pertama tahun 2003 mengatakan. Program ini diharap dapat melahirkan guru-guru yang memiliki kemantapan sahsiah. semangat Satu Malaysia yang jitu. Di samping itu. di samping fungsi lain sebagai penyampai maklumat berkenaan dasar-dasar murni kerajaan. kemapanan patriotisme dan kuasa professional yang tinggi serta akan sentiasa bersedia di samping mampu menangani pelbagai cabaran pendidikan dalam arus globalisasi. “….pendidikan guru hendaklah berterusan sifatnya dan berpaksikan hasrat dan komitmen untuk melahir. Oleh itu. Golongan pendidik perlu menyedari tugas hakiki mereka sebagai pendidik anak bangsa. membentuk dan memupuk insan guru yang berkualiti iaitu yang memiliki keterampilan profesional yang tinggi dan dicirikan oleh penampilan diri yang terpuji selaras dengan hasrat negara”. membina. Adalah penting untuk menguasai seni orator kerana kerjaya guru ialah satu profesion yang memerlukan kemahiran pengucapan awam yang berkesan dan berkeyakinan tinggi. pendidik perlu untuk dipersiapkan dengan elemen pembinaan karakter dan jati diri yang mantap.0 PENGENALAN Profesion perguruan merupakan satu kerjaya yang amat rapat dengan masyarakat. para peserta bengkel diharapkan akan dapat mentransformasikan diri menjadi seorang pendidik yang berkeyakinan tinggi untuk melontarkan buah fikiran.

kemahiran pengucapan awam yang baik dan semangat keguruan yang mantap. 3.3 melahirkan guru pelatih yang benar-benar menghayati aspirasi murni kerajaan untuk membina sebuah negara bangsa yang unggul 3. dan mengukuhkan semangat jati diri.2 membentuk pemikiran guru pelatih agar sejajar dengan gagasan 1Malaysia.2. di samping memberi gambaran tentang ruang kerjasama yang boleh dijalin antara Jabatan Penerangan Malaysia dan institusi pendidikan. 3. Pembinaan kemahiran orator dalam kalangan guru pelatih merupakan usaha berterusan sepanjang program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru adalah pembina generasi negara.4 membentuk kefahaman tentang gagasan Satu Malaysia dan semangat patriotisme dalam kalangan guru pelatih. 3.5 melahirkan guru pelatih yang berkeyakinan tinggi dan berfikiran bernas apabila melontarkan idea . iaitu bagi membina sebuah negara bangsa.0 MATLAMAT Program ini bermatlamat melahirkan guru-guru yang memahami aspirasi murni kerajaan. Oleh itu. Program ini juga bermatlamat untuk melahirkan guru-guru yang memiliki daya keterampilan yang tinggi.1 memberi kefahaman tentang tugas-tugas Jabatan Penerangan Malaysia dan ruang kerjasama yang boleh dijalin bersama institusi pendidikan. guru pelatih perlu dilengkapkan dengan kemahiran-kemahiran yang dapat memberi nilai tambah kepada diri mereka. cinta negara dan perpaduan dalam kalangan masyarakat selaras dengan cita-cita Rukun Negara. 3. serta aura keguruan yang selaras dengan prinsip Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru.0 RASIONAL/ OBJEKTIF Bengkel ini diadakan bertujuan untuk: 3.

membina pemikiran positif terhadap kerjaya keguruan.6 memberi pendedahan dan pengalaman kepada guru pelatih berkenaan teknik pengucapan awam supaya dapat diaplikasikan di sekolah kelak.0 BUTIRAN PROGRAM Tarikh Hari Masa Tempat Peserta :22 April 2012 : Ahad : 8.00 pagi 10. 6. IPG kampus Tun Hussein Onn : 100 orang guru pelatih 5. Pejabat Penerangan Daerah Kluang.0 ATURCARA PROGRAM 8.30 tengah hari : Pendaftaran peserta : Bengkel Transformasi Diri 2012 : Kudapan : Sambungan Bengkel Transformasi Diri 2012 : Bersurai . 3.00 pagi 10. 4.7 3.0 PENCERAMAH Encik Abdul Razak bin Mohamed. Johor.8 menilai kesesuaian ciri personaliti kendiri dan kerjaya keguruan. Pegawai Penerangan Deerah.3.30 pagi 9.30 tengah hari : Balai Ilmu.30 pagi hingga 12.30 pagi 12.

PISMP Semester 1. PISMP Semester 3. PPISMP Semester 2.0 KUMPULAN SASARAN Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP). DPLI Semester 1 (GSTT). 7.0 JAWATANKUASA JAWATANKUASA INDUK Penaung Penasihat : Puan Hajah Zaleha binti Onn : Tn Haji Khairil bin Sulaiman JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Alatan dan Teknikal : Muhammad Syukri bin Sapuan : Norsabrina binti Hassan : Nur Farhana binti Abdullah : Mohamad Ayub bin Mohd Noor Sijil dan Cenderahati Makanan dan Persediaan Tempat Tugas-tugas Khas : Siti Nurafiqah binti Sarman : Muhammad Zahin bin Ibrahim : Nur Syahirah binti Md Morshid . PPISMP Semester 1 (GSTT).6.

8.0 ANGGARAN PERBELANJAAN ANGGARAN PERBELANJAAN 1) Bayaran penceramah 2) Kudapan JUMLAH (RM) RM 300 RM 1 x 100 peserta = RM 100 JUMLAH KESELURUHAN RM 400 PERMOHONAN DI STOR UNIT Air Mineral Cenderamata Tuala Buku nota Beg kertas 6 kotak 1 unit Kertas A4 Pen 2 rim 2 kotak PERMOHONAN DI UNIT PEPERIKSAAN & PENILAIAN UNIT Sijil Penyertaan 100 keping .

Ini bertujuan untuk membentuk pemikiran rakyat agar sejajar dengan gagasan 1Malaysia bagi membina sebuah negara bangsa. Diharapkan aktiviti ini dapat meningkatkan sahsiah diri melalui protokol dan etika sosial sebagai seorang guru selaras dengan matlamat kerajaan bagi melahirkan insan guru yang memiliki ciri-ciri personaliti yang unggul dan kualiti profesionalisme yang tinggi melalui pembinaan budaya IPG. cinta negara dan perpaduan di kalangan rakyat selaras dengan cita-cita Rukun Negara. keyakinan dan penglibatan masyarakat terhadap dasar dan program kerajaan ke arah pembinaan negara bangsa yang bermaklumat.9.0 PENUTUP Bengkel Transformasi Diri 2012 diharapkan dapat melahirkan guru pelatih yang benar-benar menghayati aspirasi murni kerajaan untuk membina sebuah negara bangsa yang unggul. Melalui program ini. Pendidik memainkan peranan untuk memasarkan maklumat mengenai dasar dan wawasan negara agar masyakarat memahami. berintegriti. sejahtera serta bersatu-padu. . menyokong dan menghayatinya. menerusi strategi meningkatkan kefahaman. guru pelatih akan dilengkapkan dengan kemahiran komunikasi dan interaksi yang berkesan. sokongan. dan mengukuhkan semangat jatidiri. progresif.

Jawatankuasa Perwakilan Pelajar.Disediakan Oleh. Ahli Majlis Mesyuarat Pendidikan. Disemak Oleh. (MOHAMAD ROSLAN BIN AROFF) Pensyarah Penasihat. Disemak Dan Disokong Oleh. (NUR FARHANA BINTI ABDULLAH) Naib Pengerusi. . DILULUSKAN / TIDAK DILULUSKAN _____________________________ (PUAN HAJAH ZALEHA BINTI ONN) Pengarah. (MOHAMAD FAIZ BIN DAMANHURI) Yang Dipertua. (EN ROUSLILUDIN BIN AMBIA) Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar. IPG Kampus Tun Hussein Onn. IPG Kampus Tun Hussein Onn. IPG Kampus Tun Hussein Onn. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. IPG Kampus Tun Hussein Onn. IPG Kampus Tun Hussein Onn. Disemak Dan Disokong Oleh. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful