You are on page 1of 3

www.gazdagmami.

hu

Egy kukkot sem rtek belle...


Fogalomtr a legfontosabb webes fogalmakkal
Az albbiakban sszegyjtttem neked a legfontosabb fogalmak definciit, amikkel az online marketing tevkenysged sorn tallkozhatsz. Ha van olyan, amit nem tallsz meg benne, nzz krl itt is, ebben a rendszeresen frissl adatbzisban folyamatosan gyjtjk a tovbbi fogalmakat: http://www.gazdagmami.hu/online-marketing-tudastar

Webes kifejezsek CMS (Content Management System), azaz tartalomkezel rendszer. Ezek olyan rendszerek, amelyekkel egy egyszer telepts s konfigurls utn tudsz weboldalakat kszteni, blogot indtani, vagy akr egy komplexebb portlt is ltrehozni. Ilyen rendszer pl. a Wordpress, amit n is hasznlok, vagy a Drupal s a Joomla. Bvebben itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tartalomkezel%C5%91_rendszer RSS (Really Simple Syndication) Az RSS lnyege, hogy egy adott weboldal (blog, frum stb.) tartalmt egy szabvnyostott fjlba teszi (egy XML fjlba lsd lejjebb), ami ltal a tartalmak alkalmass vlnak arra, hogy a tartalmukat megosszuk msokkal (pl. beilleszd egy weboldalba, vagy nyomon tudd kvetni a frisstseket az RSS olvasdban) Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/RSS s egy nagyon szjbargs lers az RSS lnyegrl: http://plastik.hu/rss-feliratkozas/ Blog Msnven webnapl. A blogokba rott bejegyzseket angol nevk utn post-nak, a bejegyzsekhez rt hozzszlsokat komment-nek is szoktk hvni. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Weblog B2B Business To Business, az zleti szektor kpviseli kzti elektronikus gyletek Magyarul, amikor kt cg zletel egyms kztt. B2C Business To Consumer, azok az gyletek, amikor magnszemlyeknek adsz el. Gmail A Google ingyenes levelezrendszere (olyan, mint pl. a freemail). Annyival jobb, hogy nagyon sok trhelyet ad s jobban kezelhetek benne a levelek, meg mg szmos hasznos funkcija van. iPhone Az Apple telefonkszlke, ami mindenfle mst is tud. Mostanban kezdik el rulni Magyarorszgon. Web2.0 Olyan webes szolgltatsok gyjtneve, amik a kzssgre plnek, azaz nem egy tartalomszolgltat van, aki cikkeket, kpeket, videkat nyjt a felhasznlknak, hanem az oldalra ltogatk kzsen alaktjk a tartalmakat. Ilyen szolgltatsok pl. a videmegoszt oldalak (pl. Youtube), kpmegosztk (pl. Flickr, Picasa), linkmegosztk (pl. linkter.hu, del.icio.us), RSS alap egyni kezdlapok (pl. Netvibes). A web2.0 a marketinget is megvltoztatta, a tmeges mretekben nyjtott szolgltatsok helyett eltrbe kerlnek az egyni ignyeket kiszolgl megoldsok. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Web2 Plugin A plugin egy bepl modul, amit pl. egy szoftverbe vagy egy tartalomkezel rendszerbe vagy akr a blogodba pthetsz be. Olyan kis programocskrl van sz, ami valamilyen egyszerbb funkcit lt el az oldaladon, pl. egy kis chatprogram, ami bepl a honlapodba, vagy egy reklm-megjelent program.

www.gazdagmami.hu

Podcasting Olyan technolgia, aminek a segtsgvel hanganyagokbl vagy videkbl ll blogot szerkeszthetsz, amelyeket msok RSS segtsgvel nyomokvethetnek. A seesmic.com segtsgvel tudsz pl. ilyeneket csinlni. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Podcasting SEO (Search Engine Optimalization) keresoptimalizls Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/SEO SEM (Search Engine Marketing) keresmarketing, ebbe beletartozik minden, ami egy adott honlap lthatsgt nveli a keresben, gy a SEO, valamint a fizetett reklmok, linkek, hirdetsek, szvegrs is. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/SEM RSS-Feed Maguk a feed-ek lnyegileg csak weboldalak, amelyek a hagyomnyos webbngszk helyett specilis olvas programokkal nyithatak meg Turulcsirip: van egy Twitter nev mikroblog rendszer, aminek az a lnyege, hogy rvid, SMS hosszsg blogbejegyzseket rhatsz bele. A turulcsirip.hu a twitterre feltett magyar bejegyzseket gyjti ssze automatikusan. Regisztrlni a twitter.com-on kell. Az n twitter bejegyzseimet a twitter.com/vidaagnes alatt kvethetitek. A ping s a trackback lnyege az, hogy ha valakinl ltsz egy blogbejegyzst s te arra a sajt blogodon vlaszolni akarsz, vagy ajnlani akarod msoknak, akkor beteszel egy linket rla. Ha a msik blogon engedlyezve van a pingek fogadsa, akkor megjelenik a blogban, hogy hol s ki linkelt r az adott bejegyzsre. A visszaping egy automatizlt dolog, itt, ha belinkeled a msik cikket, akkor az is megjelenik a sajt cikkeden bell. FAQ=Frequently Asked Questions, azaz Gyakran Ismtelt Krdsek, magyarul GYIK Seesmic=ez egy olyan szolglatats, amivel egy webkamera s egy mikrofon segtsgvel online kszthetsz videkat. csak fel kell menni az oldalra, be kell regisztrlni, el kell indtani a felvtelt s mr fel is veszi a videdat a rendszer, nincs szksg szoftverre a gpeden, feltltgetsre stb. Rvid videk feltltsre val. A seesmic.com alatt rhetitek el. CAPTCHA=arra szolgl, hogy a blogodat, frumokat, ajnlatkr rlapokat, regisztrcis rlapokat ne lehessen szoftveres ton, n. robotok segtsgvel telespammelni. Ezek azok a felletek, amikor egy betsort le kell msolnod egy kprl vagy ssze kell adnod kt szmot. SPAM=kretlen reklmlevl OPT-IN cmlista=olyan cmlista, ahol nszntukbl adtk meg az emberek a nevket, email cmket, s hozzjrultak ahhoz, hogy leveleket kapjanak (mi csak ilyenekkel dolgozunk) szkriptgyjtemny=a szkriptek (scriptek) kicsi programok, amik 1-1 apr clt ltnak el (pl. egy honlapon, ami kirja az aktulis nvnapot). A szkriptgyjtemny, amikor sok ilyen van egy oldalra sszegyjtve.

www.gazdagmami.hu

Informatikai kifejezsek FTP (File Transfer Protocol) A fjlok internetre val fel- s letltsre szolgl protokoll. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/File_Transfer_Protocol Flash Olyan szabvny, amit multimdis (kp, hang, vide) anyagok kezelsre a Macromedia vezetett be. Bvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash Widget eszkzt jelent, pl. blogokban az oldalelemeket nevezik widgetnek. A netvibes-en pedig a klnbz tpus kis dobozokat, amiket feltehetsz a klnbz netvibes lapjaidra. Pl. link, weboldal, jegyzettmb, teendk, naptr JHTML=olyan HTML oldal, amibe Java van begyazva. Renderels=vglegests. Videnl, kpeknl, 3D grafikus fjloknl, hangfelvteleknl hasznljk ezt a kifejezst, amikor olyan programmal dolgozol, ami a sajt formtumba menti el elszr, amit felveszel vagy megszerkesztesz. Amikor kimented azt egy msik formtumba (pl. a videbl DVD-n megnzhet filmet csinlsz), azt hvjk renderelsnek. A .htaccess fjl egy olyan fjl, ami a szerveren old meg bizonyos feladatokat (vdelem, jogok belltsa stb.) itt van rla egy rszletes lers: http://www.tutorial.hu/ahasznos-htaccess-fajl/ Marketing Rspiac A piac egy olyan rsze, amit valamilyen jellemz alapjn el lehet klnteni. Ez a jellemz tulajdonsg lehet a piacon vsrlk valamilyen demogrfiai jellemzje (pl. 40-50 v kzttiek, faluban lk, nk), pszichogrfiai jellemzje (pl. nbizalomhinyos emberek), vagy brmilyen kzs pont, ami jellegzetes lehet. B2B Business To Business, az zleti szektor kpviseli kzti elektronikus gyletek

A tanulmny szerzje: Vida gnes pszicholgus, online marketing szakrt, aki otthonrl, kt kisgyermeke melll mindssze 4 v alatt kt sikeres vllalkozst ptett fel az interneten s tbb szz kezd vllalkozs els lpseiben segdkezett. gi els vllalkozst mindssze 3600 Forintbl indtotta el s fl vvel ksbb ez a vllalkozs mr piacvezet volt, mra pedig 8 ft foglalkoztat. Szakrtknt rendszeresen nyilatkozik a sajtnak, konferencik kedvelt eladja, blogjval elnyerte a HVG 2011 Goldenblog versenynek kznsgdjt, 2 knyvet rt, s 12 infotermket ksztett. Blogjait tbb, mint 300 ezren olvassk havonta, a Facebookon tbb, mint 30.000-es kveti tbora van mindezt nem nagy befektetssel rte el, hanem sok munkval s tgondolt, ingyenes internetes eszkzkre ptett stratgikkal, amit a Gazdagmami.hu oldalon neked is megtant.