επαναληπτικές

.

Δε 8 α χρειαστείς αριθμούς. αριθμητικό «ένα» 1. • ματσάκι λουλούδια.. παρά μόνο τη λέξη ΕΝΑ (αριθμητικό). • φακελάκι ξηρούς καρπούς. Συμπλήρωσε τα άρθρα και πες τι αγόρασε. Διάβασε το σημείωμα και πες τι χρειάζεται το σπίτι. • είναι στο γραφείο της Ελένης και τέλος • είναι στην κοιλιά της Ελένης. • τραπεζομάντιλο. Τι ayopaoc. Όλα στη θέση τους! Ό τ α ν γυρίζει η Ελένη. • είναι στην πόρτα του ψυγείου. Έτσι τακτοποιεί όλα τα ψώνια. 6εν είναι κανείς στο σπίτι. 3. • είναι στο ράφι της κουζίνας. Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ . • είναι στη φρουτοθήκη του ψυγείου. • κεσεδάκι φράουλες.οριοτικό-μηδενικό άρθρο. Η μαμά της Έλλης πήγε σήμερα στη λαϊκή. β . • πατάτες για 3 ευρώ. • πακέτο χαρτομάντιλα των δέκα. • κιλό σαρδέλες. αγκινάρες για 6 ευρώ. Τα χρήματα που ξόδεψε ήταν ακριβώς 50 ευρώ.. • το ρύζι είναι στο ντουλάπι. Κοίταξε την άσκηση 22 του οριστι­ κού άρθρου και βρες τι άλλο αγόρασε! οριοτικό-μηδενικό άρθρο 2. Τώρα. για να κάνει έκπληξη στη μαμά της. α . Η Ελένη naci για ψώνια Η Ελένη παίρνει το σημείωμα με τα ψώνια και πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.

πώς τα τακτοποίησες ή τα χρησιμοποίησες. Με κέρασαν τούρτα και πορτοκαλάδα. Συμπλήρωσα τις προτάσχις! 1. β . Έφαγα 6. Πήρα τηλέφωνο ένα συμμαθητή και μια συμμαθήτρια μου.4. αλλά ήταν πολύ ξινή. Κόλλησα τα αυτοκόλλητα στην τσάντα μου.τι ήθελες! Γράψε: α . αλλά χάρισα μερικά και στο φίλο μου... 4. τι πράγματα αγόρασες. αλλά 2. 5. το χέρι του και κούτσαινε. αλλά δεν μπορούσα μού είπε «ναι» . Το φαγητό μας χτες ήταν ψάρι και πατάτες. Ί Ρώτησα μια καθηγήτρια και τη διευθύντρια Επαναληπτικές Ασκήσεις . 5. Συνάντησα έναν ζάδερφό μου και ένα φίλο μου. μού έπεσε στο χώμα. Αγόρασα ένα παγωτό και μια σοκολάτα. αλλά βρήκα μόνο 3. Τα πήρα όλα! Φαντάσου ότι χτες επισκέφτηκες το βιβλιοχαρτοπωλείο της γειτονιάς σου και αγόρασες. ό.

.Δεν είναι βρε! πιλότος εκείνος. . Ποιος είναι πάλι αυτός. Δυο μαθήτριες βγαίνουν από το σχολείο. Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ .Έμαθα για φίλη μου ότι είναι άρρωστη. αεροσυνοδός είναι! . 2. - φίλη σου Μαρία δεν ξέρω. .Α. Έχει και δίδυμη αδερφή. . . .Πήρε Κώστας τηλέφωνο και σε ζήταγε. Έχει ρολόι ακριβείας. . 6. . . . Τι λcvc. ο άλλος τον πλησιάζει.Κι όμως! πιλότος εκεί πέρα. Υπάρχουν και άντρες αεροσυνοδοί. τα fpofra [fcavW U6. Συμπλήρωσε τα κενά με το σωστό άρθρο και διάβασε τους παρακάτω διάλογους. φοράει γυαλιά! . .Τι ώρα έχεις. 3.Έλα. Ο ένας κάθεται στο γρασίδι. Ειρήνη.συγκεκριμένη avacpof. ίνα n^iSHzi ST. .Για να γίνεις πιλότος πρέπει να βλέπεις πολύ καλά. Αφού κάθε μέρα μαζί είσαστε. Μαρία. Μας χρονόμετρα όταν τρέχουμε.Ναι. δε θυμάσαι Κώστα που κάναμε παρέα στις διακοπές.Δεν έχω ρολόι.αόριστη . 1. Τρεις φίλοι στο αεροδρόμιο. Η Μαρίνα μπαίνοντας στο σπίτι βλέπει τη μητέρα της. γι’ αυτό λέει ότι είναι ο πιο γρήγορος απ’ όλους. Σωστά. αλλά έχει σταματήσει. καλέ μαμά. Γιατί δεν κοιτάς ρολόι που είναι στην είσοδο. με τη μαύρη στολή.Τότε ρώτα το Θανάση. Η" Μαρία StaBaa* oe. Δυο παιδιά σε γήπεδο. ρολόι του φταίει! 4. .Μπα. To n*»o&i αντί dvax ψα rw ηωα.Ποια.Το κοίταξα. την ξέρεις.Φυσικά! Φαντάζεσαι πιλότος να έχει μυωπία και να σπάσουν τα γυαλιά του την ώρα της πτήσης.

Η Ελπίδα σκέφτεται: Λνα -ς>=^ θα napw SfojofoS?? μαΰρο Lvr^L feg. Πόσα άσπρα μπλουζάκια έχει... Ha 9 w | A 7a napw foal l£jaa°e-T&^.με αριθμητικά 7. Τα Sto\ Ha napw^^v^Mkm Ας nL· rova^a^o^tZol. Πόσες κόκκινες μπλούζες. Έτοιμ€ς προς αναχώρηση! Η Ελπίδα και η Ειρήνη θ α πάνε ταξίδι και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Πόσες οδοντόκρεμες. "1 Επαναληπτικές Ασκήσεις . Πόσα μαύρα παντελόνια έχει. 5. Πόσα γαλάζια κολιέ. • Πόσα τζιν παντελόνια έχει. • Πόσες φούστες έχει. 'Εχει δύο τζιν. Πόσα κοσμήματα. 6. Ύί Πρόσεξε τι ακριβώς λέει η Ελπίδα και πες.... 2. 3. Πόσα μπουφάν. 1. 4. "Εχει περισσότερες από δύο. 7.

ενώ το μικρότερο πηγαίνει ακόμα σχολείο. Ο γείτονας μας έχει τρία παιδιά που τραγούδησαν στη γιορτή. τ ρί η φορά κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις! 8.8. Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ" . 1 πρώτη φορά να ψαρέψουν. Τι να napci μ α ζ ί τ η ς . δύο κορίτσια και δύο ένα αγόρι είναι φαντάρος. δέκα σιντί διάλεξε πέντε. Θύμισε της και κάποια πράγματα που μπορεί να ξεχάσει. δύο έπιασαν ένα κιλό ψάρια τρίτος ένα παλιό παπούτσι! δύο καλύτερους μου φίλους τους λένε Κώστα και Νίκο. δύο κορίτσια δουλεύουν. Ζυμπλήροοχ τα iccva μc το κ α τ ά λ λ η λ ο ά ρ θ ρ ο ! • Τρεις φίλοι πήγαν και. Είναι εκατοστή φορά που σου λέω τι να κάνεις. Γιατί δε με προσέχεις καθόλου. 4. 2. Ξέρεις 3. αγόρια τέσσερα παιδιά. πρώτη φορά Βλέπω τέτοιον παράξενο άνθρωπο! Ο Γιάννης Βγήκε πρώτος σ Ύ. Με τ αγώνα δρόμου. μπορείς να πάρεις μία καθη- Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου και 9. Ειρήνη. Κοίταξε την ντουλάπα της και συμβούλεψε την τι να πάρει στο ταξίδι. τα πιο καινούργια. Η Ειρήνη είναι πιο αναποφάσιστη. Από 5 6.

• Ο κύριος Αστροψάχτης είναι ένας διάσημος αστροφυσικός που ζει στην Αθήνα. Γιάννης/είναι/φίλος/μου/που/με/Βοηθάει/σε/φυσική 4. πώς/είναι/τετράδιο/αστροφυσικής/κυρίου/Αστροψάχτη. Είναι ο αστροφυσικός που έγραψε το διάσημο βιβλίο «Όλα για το σύμπαν». τι/μέρα/είναι/γενέθλια/γιου/κυρίου/και/κυρίας/Αστροψάχτη. αυτό/είναι/τετράδιο/αστροφυσικής 8. Ί Επαναληπτικές Ασκήσεις . Βάλ’ τα μαζί Φτιάξε προτάσεις με τις λέξεις που σου δίνονται βάζοντας και το κατάλληλο άρθρο όπου χρειάζεται. γιος/κυρίας/Αστέρως/είναι/Ηλίας/που/είναι/τεσσάρων/χρονών 13. Μπορεί να είναι σωστά όλα. Γιάννης/και/εγώ/είμαστε/καλύτεροι/φίλοι! Ύ. ποιος/πλανήτης/είναι/μικρότερος/από/Γη.βαθμοί επιθέτου • Ο κύριος Μανόλης Αστροψάχτης είναι αστροφυσικός. κυρία/Αστέρω/είναι/σύζυγος/διάσημου/αστροφυσικού. είναι/πιο/καθαρά/τετράδια/σου/από/δικά/του. 10.κατηγορούμενο υποκειμένου . • Και ο γιος του κυρίου Αστροψάχτη θέλει να γίνει αστροφυσικός. Σύγκρινε τις προτάσεις σου με αυτές των συμμαθητών σου. 3. θέλει να γίνει ο διασημότερος αστροφυσικός του κόσμου! 10. Για την ακρίβεια. είναι/πιο/καθαρά/τετράδια/που/έχω δει! 11./κυρίου/Μανόλη/Αστροψάχτη 12. Γιάννης/είναι/φίλος/που/σου έλεγα/ότι/γνώρισα/πέρσι/όταν/άλλαξα/σχολείο 5. θέλει να γίνει διασημότερος αστροφυσικός από τον πατέρα του. Είναι ίδια τα άρθρα που χρησιμοποιήσατε. 9. 14.

το νέο άνθρωπο β . Είναι πάντα μόνο ένα το σωστό. ο κλέφτης γ . ένας ήλιος α . ο αδερφός Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ . δικό α .πατέρα 2. κλέφτη 6 . αλλάζει η σημασία της πρότασης. Είναι ψηλός σαν α. α . αδερφός γ . ο πατέρας γ. ο νέος άνθρωπος γ . Ο γιος τους είναι 5 χρονών. Σαν της. τον κλέφτη 4. έναν αδερφό α . ο αδερφός γ . νέος άνθρωπος 6 .σαν. Αν όχι. ήλιο β . τον ήλιο γ . αδερφό β . το δικό γ . κλέφτης β . Τον Βοηθάει όπως Βοηθάει και α . ο δικός β . 1.πατέρας του και έξυπνος σαν εμένα! β . τον πατέρα μας. ένας αδερφός 6 . νέο άνθρωπο α . τον αδερφό . έναν ήλιο 6 . έναν αδερφό 5. δικός 6 . όπως και 6 . όπως 11. Διάλεξε το σωστό ά ρ θ ρ ο . έχει κι αυτός πολλά όνειρα. 6 . β . Ποιο civai σωστό.

τον αγοράζουν και τον υποχρεώνουν να δουλεύει. Έξω από τρεις κλέφτες που είχαν πάρει τα φλουριά. «Μας κατάλαβε ο μάντης» σκέφτη­ πόρτα και είπαν στο μάντη: «Ξέ­ κλέφτες. παραφυλάω: παρακολουθώ κάποιον κρυφά και περιμένω να εμφανιστεί. κατάλαβες τίποτα. αλλά τι να κάνει. γιατί τον άκουσα να λέει: Ήρθε ο πρώτος!». Δώσε μου 7 δούλο να σκάψω». που του είχαν κλέψει μια κάσα γεμάτη χρυσά φλουριά4. το γρόσι: παλιό τουρκικό νόμισμα. Στο παραμύθι με το μάντη υπάρχει εφτά φορές η λέξη «του» ως αντωνυμία (προσωπική και κτητική)...» Έτσι. ώστε να βγαίνει σωστό νόημα. κορίτσι.» «Κάτι κατάλαβα. ο δούλος: σκλάβος. 4. Μετά πήγε πίσω από την πόρτα και άκουσε μάντη να λέει: «Ήρθε κι ο δεύτερος».όϋα τα άρθρα. 7. τρεις μέρες. Τότε ο υπηρέτης θυμήθηκε μά­ ντη και τον έφερε στο παλάτι. Διάβασε αυτό το παραμύθι για το μάντη 1 που από φτωχός κατάφερε να γίνει ο αγα­ πημένος του βασιλιά. 3. Ο καημένος μέρα. Ο Βασιλιάς χάρηκε πολύ και έδωσε στο μάντη πολλά δώρα. Επαναληπτικές Ασκήσεις . θηκαν δίδυμα στο παλάτι.„. Ο Βασιλιάς ρώτησε το μάντη: «Ε. 5. ο μάντης: άνθρωπος που προβλέπει αυτά που 8α συμβούν στο μέλλον. ο μάντης νύσταξε και είπε: «Ήρθε πρώτος» (εννοούσε: ο πρώτος ύπνος) κλέφτης που ήταν έξω φοβήθηκε και είπε: «Μας κατάλαβε. άνθρωπος που δεν είναι ελεύθερος. τίποτα μάντη να μάντης έτρεμε από το φόβο του.. υπηρέτης βαρέθηκε και έφυγε. 6. κορίτσι. ο υπηρέτης: άνθρωπος του Βασιλιά. Συμπλή­ ρωσε τ α . 2. Αφού έφαγε πολλά αμύγδαλα. δωμάτιο του παραφύλαγαν5 Με την ησυχία του τα έσπαζε και τα έτρωγε. Ο Βασιλιάς. ζήτησε από του πει πού είναι. Μια φορά κι έναν καιρό. ήταν . που δεν ήξερε τι να πει. δυο.. έκανε σαν να διαβάζει ένα Βιβλίο και έλεγε συνέχεια: «αγόρι. Φοβήθηκαν τόσο πολύ. το φλουρί: παλιό χρυσό νόμισμα. β . αγόρι. εργάζεται για κάποιον. Πήγε και ο τρίτος κλέφτης. Το παραμύθι όμως έχει χάσει μερικά από τα άρθρα του.?S φτωχός που έλεγε μαντείες για δύο γρόσια2 3 τον είδε υπηρέτης από το παλάτι και τον ρώτησε τι παιδί θα έκανε μέρα Βασιλιάς. Μετά από τρεις μήνες γεννή­ αγόρι και κορίτσι. «Φτωχός αλλά τυχ€ρός» α . που χτύπησαν ρουμε ότι είσαι άλλος κλέφτης καλός μάντης και μας βρήκες. προδίδω: μαρτυρώ κάποιον σε αυτούς που θέλουν να τον βλάψουν. διάφορα περώάΜοντα 12. Του δίνει δούλο. Ο μάντης νύσταξε και είπε: «Ήρθε και καν τρίτος». αυτός που υπηρετεί. Μπορείς να τις βρεις όλες. Και πήγαν και την έδειξαν.. Σκάβει δούλος και βρίσκει φλουριά. Πέρασε μια βραδιά ζήτησε και του πήγανε πιάτο αμύγδαλα. μάντη. Ο φτω­ χός μάντης. Μη μας προδώσεις6 στο Βασιλιά και θα σου δείξουμε πού είναι κάσα με τα φλουριά». Έτσι έζησε αυτός καλά κι εμείς κα­ λύτερα. Πέρασαν κάμποσες μέρες. 1.

ακούς μουσική ή πηγαίνεις Βόλτα β . Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ 1 . «περιέργεια» 5.α λ λ ά πόσο. Γ 2. α . Η τσάντα σου σήμερα είναι πολύ Βαριά. είναι λογικό! β . Εσύ πόσο βαριέσαι.. αλλά μερικές φορές Βαριέσαι και τεμπελιάζεις. διαλέγοντας μία από τις επιλογές (α-γ). Αυτή την εβδομάδα έχετε διαγωνίσματα σε τρία μαθήματα. παίρνεις τηλέφωνο τους φίλους σου γ . Αν θέλεις. αγοράζεις χάμπουργκερ γ . α . ένα οριστικό. • Φτιάξε κι εσύ ένα «τεστ επιμέλειας» για τους συμμαθητές σου. Πες τι θ α έκανες στις παρακάτω περιπτώσεις. αόριστο ή μηδενικό άρθρο. διαβάζεις το ευκολότερο . Ο θείος σου δίνει 10 ευρώ για να τον Βοηθήσεις να πλύνει το αυτοκίνητο.. τότε: είσαι αρκετά πρόθυμος.έτσι κι αλλιώς. δούλεψε μαζί με κάποιον άλλο και παρουσιάστε το μαζί στην τάξη. αφήνεις μερικά Βιβλία στο σπίτι . έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα και δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη. Η τηλεόραση δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον. περιμένεις μέχρι να της έρθει πάλι όρεξη να μαγειρέψει 3. πας Βόλτα β .13. προσπαθείς να προετοιμαστείς για όλα όσο πιο καλά μπορείς β . α . πας μαζί με ένα φίλο σου και μοιράζεστε τα 10 ευρώ γ . α . πιάνεις κουβέντα με κάποιον άλλο στο σπίτι μέχρι να Βάλει κάτι καλύτερο γ . Η μαμά Βαριέται και δε θέλει 9a ypftf*. αφού είναι γεμάτη Βιβλία. πηγαίνεις τρέχοντας και τον Βοηθάς β . πού να τα θυμάσαι όλα. σοβαρή είναι η περίπτωση σου! 1. την κλείνεις και διαβάζεις κανένα Βιβλίο. Βλέπεις τηλεόραση Κ.. ζητάς τη Βοήθεια του φίλου σου . r sLl να μαγειρέψει: α . α .και κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό! • ΔιάΒασε ξανά το «τεστ βαρεμάρας» και υπογράμμισε όλες τις ονοματικές φράσεις που έχουν ένα ουσιαστικό ή και ένα επίθετο. Προτιμάς να κάνεις δουλειές με παρέα! γ . Όποιος Βαρώταν •α StaB&M feai foow* uovo<td\ δλο TO BpaSv. τότε: παραείσαι τεμπέλης . συνεχίζεις να βλέπεις από. β . του λες ότι είσαι κρυωμένος και πρέπει να μείνεις στο σπίτι 4.. Όλοι β α ρ ι ο ύ ν τ α ι . Μετά διάβασε πόσο.μη μας πέσει κι η μέση για το σχολείο! Αν οι πιο πολλές απαντήσεις σου είναι: α . τότε: είσαι πολύ πρόθυμος.εξάλλου αυτός είναι πιο δυνατός! γ . διαβάζεις λίγο από όλα γ . φτιάχνεις εσύ φαγητό (κάτι πρόχειρο) β . 6. Βαριέσαι και δε θέλεις να διαβάσεις.

Εσύ κοιμάσαι και ξυπνάς πάντα τις ίδιες ώρες. Φαντάσου πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή ενός ψαρά και ενός νυχτοφύλακα.14. Πες τι ώρα ξυπνάς. γ . τι κάνεις μετά. Γιατί. Ί | | 2 | Επαναληπτικές Ασκήσεις . β . Κοίταξ€ τα σκίτσα και π€ς γιατί ν υ σ τ ά ζ ο η'Ιρμα! α . Πότε κοιμάται η Ίρμα. Περίγραψε μια καθημερινή. πότε πας σχο­ λείο. συνηθισμένη μέρα σου. Τι πιστεύει ο γάτος για τους δύο ανθρώπους.

00. ώρα 21.Ξέρεις ότι τον Ιούλιο έχει μια βραδιά μπαλέτου. .. . Στράτου). αρχαίο θέατρο Επιδαύρου: Αρχαία κωμωδία. • . Αύγουστος • 2/08. ώρα 20:30.Αλήθεια. Ηρώδειο Θέατρο: Βραδιά μπαλέτου.00. ώρα 21:00. ώρα 18. • 9/08. ώρα 20. Και ποιοι χορεύουν. Θα ακολουθήσει ομιλία του σκηνοθέτη. παραλία Αλίμου: Πάρτι με διάφορα ποπ συγκροτήματα ελληνικά και ξένα. • 23/07. 16. ώρα 19. θέατρο Δ . • 30/07. ώρα 21:30.Πού. Αριστοφάνη «Όρνιθες». • 7/08. αίθουσα Τέχνης.Στο Ηρώδειο. Στράτου: Δημοτικοί χοροί (από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.15. Ενδελέχεια). Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: ΠροΒολή της ταινίας «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θ. χορευτικό συγκρότημα Δ.30. Επαναληπτικές Ασκήσεις Γ . IIOTC λέμ€. Εθνικό Θέατρο.00. Τσαϊκόφσκι «Ο καρυοθραύστης» (Βασιλικά μπαλέτα του Λονδίνου). • 15/07. . Τι €χ€ΐ το π ρ ό γ ρ α μ μ α .. Ιούλιος • 4/07. Κεραμικός: Έκθεση ζωγραφικής φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών. Κοίταξε το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ακολουθεί και κάνε μικρούς διάλογους με τους συμμαθητές/τις συμμαθήτριες σου όπως στο παράδειγμα. Αγγελόπουλου. Πότε ακριβώς. Στις 15. Θέατρο Λυκαβηττού: Συναυλία ροκ (Ξύλινα Σπαθιά.

έπλεε στη Μεσόγειο θάλασσα. . ταινία β . 4.. γ . 3. είτε πήγαν σ(ε) θαναν από Ί UiM Επαναληπτικές Ασκήσεις πλοίο κρύο σ(ε) Βυθό μαζί με πλοίο είτε πέ­ παγωμένα νερά. β . πρέπει να συμπληρώσεις τα κενά με το κατάλληλο άρθρο! 14ης Απριλίου νύχτα ανοιχτά έκανε 1912 Βόρειου Πόλου. πέθαναν όλοι. Μόνο σώθηκαν υπόλοιποι. δε φαντάζονταν ότι θα Βυθιζόταν μέσα σε δύο ώρες.. 2.. Οι άνθρωποι που ήταν στον Τιτανικό. έκοψε πολλά εισιτήρια. Ο Τιτανικός. αεροπλάνο 2. β . μερικοί επιβάτες ένιωσαν μικρό τράνταγμα. Τι ξέρεις για τον Τιτανικό. Τι ήταν ο Τιτανικός. β . β . είχε Βάρκες για όλους τους επιβάτες. γ . Ήταν Τιτανικός έπλεε στα μεγαλύτερο πλοίο που είχε ναυπηγηθεί ως τότε και παρθενικό του ταξίδι.. προσέκρουσε σε παγόβουνο. α . Βέβαιοι ότι αβύθιστο. έκλαιγαν όταν τελείωσε το έργο. Λίγο πριν από μεσάνυχτα. α .227 επιβαίνοντες και ήταν υπερωκεάνιο πλήρωμα διασκέδαζαν αμέριμνοι.. α . είχε πάντα ωραία μουσική. Για να δεις πώς τα πήγες όμως. Ο Τιτανικός όταν Βυθίστηκε. α .. ρωμα. γ . «αβύθιστο» πλοίο είχε σωσίβιες Βάρκες για 705 άνθρωποι επιβάτες και πλή­ μισούς επιβαίνοντες.17. Δεν ήξεραν ότι σκρούσει σε ότι μέσα σε υπερωκεάνιο είχε προ­ παγόβουνο ούτε μπορούσαν να φανταστούν δυο ώρες Τιτανικός θα Βυθιζόταν. έκανε το πρώτο του ταξίδι. πλοίο γ . Τιτανικός α . Πες ποια απάντηση νομίζεις ότι είναι σωστή και μετά διάβασε το κείμενο που ακολουθεί για να δεις πώς τα πήγες! 1.

όμως. στις μεταφορές.). 3. Γι’ αυτό. ένας ( ) ωκεανοί ) νερού. η αντίληψη: αυτό που καταλαβαίνω. 1. Ακόμη και ( ) πόδια τους βρίσκεται το ( ) 1674. το δίκτυο: σύνολο ίδιων ή παρόμοιων πραγμάτων που συνδέονται μεταξύ τους. διόρθωσε τα. όπως ( έναν ( ) Θαλής από τη Μίλητο (περίπου 625-550 π. αυτό που αντιλαμβάνομαι. υπάρχουν λάθη στα άρθρα. Σύμφωνα με όσα έμαθες. στις αγροτικές καλλιέργειες. έκανε ( ) ροή των ( ) σαφή αντίληψη2 για ) μεγάλου ποταμού και πίστευαν ότι μόνο ( ) ποσότητα ( ) νερό από τις ( ) ) τεράστιο δίκτυο4 ( ) ) Γάλλος επιστήμονας. οπότε μεταφέρει στο Λέο περίπου αυτά που διάβασε. το να διατηρείς κάτι. λοιπόν. ότι ( ) ροή του ( είναι ικανοί να προσφέρουν τέτοια ( υπάρχουν κάποιοι ( υπόγειων ποταμών. Αν ναι. ο καταρράκτης: νερά ποταμού που πέφτουν απότομα από μεγάλο ύψος. Αυτές ( ρήσουν ( ) ροή τους. Ώσπου ( (1613-1688).18. Πού βρίσκουν τα ποτάμια τόσο το vcpo. Έβλεπαν ότι ένας 1 ) ρόλος τους είναι καθοριστικός στη διατήρηση ( ) ζωής. είχαν ( ) κύκλο ενός ( να διατηρήσουν τη ( ) νερού. Η Μπετίνα διάβασε στους «Ερευνητές» για τα ποτάμια. ( ) μετρήσεις και Βρήκε ότι οι ( ) ) χιλιάδες χρόνια.Χ. Επαναληπτικές Ασκήσεις F . 2. Δε θυμάται ακριβώς το κείμενο. Θεωρούσαν. Ωστόσο δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ( σοφοι. ( ) Κλοντ Περό ) βροχοπτώσεις μπορούν να συντη­ ) ποταμών. υπέθεσαν ότι ) απόψεις επικράτησαν ( 17ο αιώνα φαντάζονταν ότι κάτω από ( ) Ορισμένοι φιλό­ ) Βροχοπτώσεις δεν αρκούν για ) υπόγειοι καταρράκτες3 που μεταφέρουν ένα ( θάλασσες στα ποτάμια. η διατήρηση: το να κρατάς κάτι για πολύ χρόνο χωρίς να χαλάει. Για τους Αρχαίους Έλληνες τα ( ( ) ποτάμια είναι το ( ) είδος μυστηρίου. 4.

19. όπου ο ήλιος καίει τη γη και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την άμμο και τη σκόνη από το έδαφος. Το έδαφος αρδεύεται και καλλιεργούνται χουρμαδιές. που διαρρέει 1 τη Σαχάρα.: το ποτάμι διαρρέει (= περνάει μέσα από) αυτή την περιοχή. α . π.χ. η Βλάστηση και το νερό είναι άφθονα όλο το χρόνο. σιτάρι και άλλα. 1 Οι οάσεις όμως δεν είναι αιώνιες. Με τις πληροφορίες αυτές φτιάξε ένα κουίζ και δοκίμασε τις γνώσεις των φίλων σου. το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να χτίσουν χωριά και πόλεις.. Κράτησε σημειώσεις για να γράψει ένα κείμενο. Σε πολλές έρημους υπάρχουν πόλεις εγκαταλειμμένες. τη μεγαλύτερη έρημο της γης. Σε μερικά μέρη της ερήμου. όπου το νερό στέρεψε ή η όαση σκεπάστηκε με άμμο και οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν. Προσπάθησε όσο μπορείς να τους μπερδέψεις! 1. Ο Πέτρος ενδιαφέρεται για τις έρημους. Η μεγαλύτερη όαση του κόσμου Βρίσκεται στις όχθες του Νείλου ποταμού.. . Αυτές οι περιοχές ονομάζονται έρημοι. Οι οάσεις είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της ερήμου γιατί εκεί υπάρχει νερό. Υπάρχουν περιοχές που σπάνια Βρέχει. Αυτά τα μέρη λέγονται οάσεις. β . Βοήθησε τον να τις βάλει στη σωστή σειρά. διαρρέω: ρέω διαμέσου. Ζωή pc λίγο vcpo. όμως. ελιές.

αρχές Γη είναι σχετικά 1 κές και περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι νέα και ότι επιφάνεια της διαμορφώθηκε με Βίαιες καταστροφές μεγάλης κλίμακας τσέζος γεωλόγος Τζέιμς Χάτον (1726-1797) ότερη και ότι διαμορφώθηκε με υπέθεσε ότι του για Λάιελ ήταν ντιλήψεις για πολύ αρχαι­ για να κάνει αυτή ασκούμενος δικηγόρος όταν πετρώματα τον παρακίνησε να πάρει ωλογικές αποστολές Γη είναι Σκο­ πολύ πιο ήπιες διαδικασίες.. 1. Ως 19ου αιώνα. διαδοχικός. όμως. α­ κόσμο. Έπρεπε.. -ή.μηδενικό ή οριστικό 20. πού ακριβώς. Μηδενικό ή οριστικό άρθρο και. εκείνη διάφορες γε­ εποχή. Ανακαλύψος Τι νομίζεις ότι χρειάζεται στα παρακάτω κενά. Επαναληπτικές Ασκήσεις F . -ό: συνεχής. να έρθει Βρετανός γεωλόγος Τσαρλς Λάιελ (1797-1875) αποδεκτή πρώτος διαδοχι­ Βιβλίο του ανέτρεψε ιδέα κοινά ζωηρό ενδιαφέρον μέρος σ(ε) κυρίαρχες.

1992) . Εκδόσεις «γράμματα».όϊ\α τα άρθρα 21. Μπαμπά πετάω!. BaAc τα άρθρα στα 6ύο κόρικς αλλά ρόνο όπου xpcia^CTai. (Αρκάς: Χαμηλές Πτήσεις.

1995) Επαναληπτικές Ασκήσεις F . Κάνε πουλί να δεις καλό.(Αρκάς: Χαμηλές Πτήσεις. Εκδόσεις «γράμματα».

Εκδόσεις «γράμματα». 1992) .9Vvuo ^E ΥΠΟΗΟΑ.. Μπαμπά πετάω!. 'Λ gp| Ι^ΗΑ ΠΑΤ/ κΑΘΟΗΑΧΤΒ ΒΔ9 Ν icA.. Υπάρχουν. ΗΠΑΜΠΑ k. ϊ Ε Π Α Π Α Ζ Ο ν Μ Ε ί ΠΑΤΙ ΔΕΑ^ ΠΑΜΕ Χ' ΑΛΛΟ Μ EPGZ Πον AJA EfJJAl ΠΙΟ ΖΕΣΤΑΐ (Αρκάς: Χαμηλές Πτήσεις. πολλά ά ρ θ ρ α ! Διάλεξε το σωστό.22. μ Γ ΠΕΡΑΣΕ t HJ AVIOZ Ο XE/M2JU43.