Learn macramé-Invata macramé Manual pentru începători Traducere din limba engleza sursa: http://www.

free-macrame-patterns.com/
Translation by: Anca Diana Paleu

Introducere O data ce stii lucrurile de baza, este simplu sa inveti sa lucrezi Macrame. Poti utiliza bucati de snur si sa practici cu fiecare in parte noduri decorative. Poti de asemenea sa alegi unul din multitudinea de proiecte oferite drept model pe acest site si sa inveti macrame in timp ce faci ceva din acest lucru. O data ce incepi sa te familiarizezi din ce ce in ce mai mult cu modul in care se combina nodurile pentru a da forma unui design artistic, poti crea tu singur un model unic si propriu. Nodurile de baza prezente in majoritatea modelelor de macrame sunt listate mai jos. Procesul de lucru urmarit pas cu pas si insotit de fotografii sugestive, iti va arata cum se procedeaza. Daca vrei sa inveti macrame este important sa stii cum sa legi toate nodurile de baza prezentate. Pentru a invata macrame asa cum trebuie recomand ca toti incepatorii sa practice fiecare nod in parte, model sau design de cel putin doua ori inainte sa treaca la vreun proiect complex. De asemenea am adaugat instructiuni pentru a putea innoda si cateva noduri neobisnuite. Modelul de macrame vintage,asa cum imi place sa il numesc, prezinta un mare interes pentru mine in special. Unele noduri folosite in primele zile ale acestui mestesug sunt cu adevarat unice. Multe dintre aceste tehnici au fost uitate si lipsesc din modelele cotidiene. Unele dintre ele prezinta un grad mai mare de interes pentru a fi

invatate unele dintre ele te stimuleaza//fascineaza mai mult sa le inveti, dar cu certitudine merita sa acorzi timpul necesar pentru a face acest lucru. Aceste noduri decorative sunt indicate prin simbolul “ + “ . In plus, exista si instructiuni pentru nodurile celtice. Aceste modele impletite in mod deosebit nu sunt atat de bine cunoscute. Sunt frumoase si perfecte pentru a face bijuterii lucrate manual si accesorii moderne. Experimentez in mod frecvent cu aceste modele, icnercand sa le introduc in multe dintre proiectele mele. Macrameul chinezesc foloseste noduri simbolice si foarte complexe. Unele exista de mai mult 2000 de ani. Familii intregi obisnuiau sa lucreze la o varietate de combinatii pentru a da nastere de noi modele de macrame. In mod obisnuit, aceste modele de inmanau in timpul unor sarbatori,evenimente ca de exemplu in timpul nuntilor. Aceste tehnici sunt destul de fascinante si prezinta interes pentru a fi invatate. Dar daca urmezi pas cu pas procesul de invatare pentru fiecare nod chinezesc in parte, le poti apoi combina in propria opera de arta.

A. Nodurile de baza si nodurile de macrame vintage I. Modelul nodurilor in careu 1.Nodul careu

Descriere: Nodul careu (Square Knot- SK) este nodul decorativ cel mai des folosit in macrame. Este folosit din greu in pescuit, in ancorarea barcilor, si de asemeni in multe alte activitati. Totusi, in modelele de macrame le innozi,le legi de obicei intre ele cu mai mult de doua snururi,cordoane. Ele sunt folosite in primul rand pentru faza de inceput a

modelului,pentru a forma suportul,baza, dar poate fi folosit si pentru fixare sau in procesul de finalizare a modelului. Ca variatie exista nodul numit nod in oglinda ce vas fi prezentat dupa ce evidentierea pasilor in formarea nodului careu. Pasul 1 : Pentru a putea practica acest nod de baza se asambleaza doua snururi pe un inel sau pe un diblu incat sa obtii in final 4 fire.Cele din afara sunt snururile cu care lucrezi iar cele din interior constituie materialul de “umplere”(filerul). Pasul 2:

Foloseste firul din stanga si indoaie-l peste ambele fire de umplere, sustinere. Pasul 3:

Apoi, ia firul din dreapta si trece-l peste cel din stanga. Treci cu el prin spatele celor doua fire de umplere/filere si peste spatiul din partea stanga.

Pasul 4:

Vei lega acum a doua jumatate a nodului ceea ce este contrar instructiunilor de mai sus. Snurul din dreapta va fi indoit, iar firul din stanga va trece peste cel din dreapta prin spatele celor doua fire de umplere si prin spatiul din dreapta.Strange nodul tragand de ambele capete. “Capul” nodului va fi in partea stanga. Daca tii cele doua snururi de umplere strans, nodul nu se va strange usor. 2.Nodul careu in oglinda ( Mirror Square Knot – MSK)

Folosesc proprii termeni pentru a descrie aceasta tehnica, care este imaginea vazuta in oglinda a nodului descris mai sus. Alte denumiri folosite din cate am observat sunt Nodul careu pe dreapta si Reversul nodului careu. Le utilizez atunci cand doresc ca doua jumatati dintr-un proiect sa fie simetrice. Pasul 1:

Folosind 4 snururi, indoaie snurul drept cu care lucrezi peste cele doua filere. Adu firul din stanga peste cel drept,trecandu-l pe sub cele doua filere si prin locul liber,in partea dreapta. Pasul2 :

Apoi, indoaie snurul din stanga cu care lucrezi. Trece snurul din dreapta peste acesta,pe sub cele doua filere, si prin locul liber in partea din stanga. Strange nodul.

II.1. Modelul nodului ingustat pe margine (Picot) Descriere: Unele modele de tipul ingustat pe margine pot fi facute prin noduri careu sau prin impletitura in spirala. Acest tip de design sunt simple bucle de-a lungul marginilor tresei(impletiturii marinaresti). Pot fi inguste sau late,in functie de tehnica folosita. Exista trei variante pe care le veti intalni descrise aici, in special in modele ce au fost descrise in anii 1970. pentru a observa un model de actualitate in care sunt folosite nodurile ingustate pe margine vom descrie modelul de macrame “Pomul de Craciun”. Modelul Macrame “Pomul de Craciun”

Acest tip de macrame este usor de facut sic ere sa stii doar cateva tipuri de noduri. Aceasta decoratiune pentru sarbatori are aproximatic 18 inci inaltime si este conceputa pentru a sta pe masa sau pe alte suprafete. Se pot adauga ornamente pentru sarbatori de dimensiuni mici sau iti poti crea singur propriile decoratiuni. Incearca sa faci semnul de carte fluture ca ornament sau o versiune mica a decoratiunii pentru usa,in forma de inger. De asemenea, pasari artificiale mici, conuri de brad, ghirlande sau bomboane in forma de bastonase, constituie toate forme amuzante de a decora acest brad dragut. De ce este nevoie: snur verde rasucit un inel cu diamentrul de 1½ inci
un inel cu diametrul de 5 inci un inel cu diametrul de 10 inci Tipuri de noduri utilizate: Nodul “coada de randunica” Nodurile careuri alternante Jumatati de noduri duble Nodul careu Nodul ingustat pe margine (picot) Pasul 1: Taie snururile dupa cum urmeaza: 24 de snururi de 252 inci fiecare 12 snururi de 180 inci fiecare 12 snururi de 108 inci fiecare Asamblarea snururilor Pasul 2: Asambleaza 12 dintre snururile cu lungimea de 252 inci pe cel mai mic inel care va fi plasat in varful pomului de Craciun din macrame. Foloseste nodurile “coada de randunica” ,pliind snururile in jumatate. Folosing grupari de cate 4 fire,leaga nodurile careu de 2 la 3 inci in partea de jos a inelului. Trece nodul in partea de sus astfel incat sa ramana in partea opusa nodului “coada de randunica”. Acesta formeaza bucla ingustata pe margine. Alterneaza firele mutandu-le peste doua fire. Leaga un al doilea sir de noduri in acelasi mod. Conceperea cadrului Pasul 3: Adauga la model 6 snururi cu lungimea de 252 inci fiecare folosind nodurile careu. Apoi leaga un sir de noduri careu ingustate pe margine ca in pasul 2. Alterneaza firele si leaga un sir aditional de noduri in aceeasi maniera. Adaugarea de fire: Faci acest lucru pozitionand noul snur centrat pe sub unul care este deja folosit. Leaga un nod careu folosing noul fir pentru a face nodul respectiv,iar pe celalalt utilizeaza-l ca umplutura. Pasul4: Repeta pasul 3, adaugand firele de 252 inci lungime ramase. Pasul 5:

urmate de un nod.2. Pasul 6: Ia fiecare fir si leaga jumatate de nod dublu pe inelul mediu. sau sa insiri margele pe fiecare fir. Adauga cele 5 snururi cu lungimea de 180 inci fiecare dupa al treile sir de noduri si adauga cele 3 fire de 108 inci fiecare dupa cel de-al saselea sir. Pasul 10: Baga mana in interiorul pomului de Craciun din macrame si trage buclele ca sa stea in afara.Alterneaza snururile in fiecare sir nou obtinut si leaga suficiente siruri pentru a completa 9 inci(din inel).Este mai usor sa afci acest lucru daca treci firul mai intai pe sub inel. Adauga ornamente achizitionate sau lucrate manual si bucura-te de imaginea noii decoratiuni! II.Alterneaza snururile mutandu-le peste 2 fire. Se lasa nodurile lejere astfel incat sirul de baza de noduri careu ingustate pe margine sa ramana in partea de sus a inelului.Modelul “Picot” de baza ( ingustare pe margine) Legand o serie de noduri careu cu spatiu lasat intre ele va da nastere formei de ingustare pe margine. Poti chiar sa si descalcesti firele si sa periezi pentru a crea franjuri moi. Cu cat lasi mai mult spatiu. Pasul 9: Aranjeaza snururile astfel incat sa aiba 4 inci lungime. Fundamentul si ultimele retusuri Pasul 8: Ataseaza toate snururile la inelul mare prin intermediul jumatatilor de noduri duble. alternand firele cu fiecare sir nou.Leaga un alt sir de noduri careu cu ingustare pe margine. . Leaga destule siruri astfel incat sa obtii un model de 9 inci. cu atat buclele vor fi mai largi. Daca dintr-un anumit motiv inelul nu este complet acoperit. Pasul 7: Leaga cel putin inca 9 siruri de noduri careu cu ingustare pe margine. adauga jumatati de noduri. astfel incat capetele nodurilor se afla pe aceeasi directie. Aceste noduri careu din imagine au fost toate legate in acelasi mod.

Nodul cel mai de jos trece in partea cea mai de sus pentru a ramane langa primul. Vei adauga in continuare spatiu intre noduri.Aceasta este o alta imagine care evidentiaza spatiul lasat intre noduri. iar al doilea nod este nodul careu privit in oglinda care este indreptat spre dreapta. II. II. Termenul vechi este “impletitura in spirala” si prefer sa il utilizez pe acesta.Alternarea impletiturii marinaresti cu nodurile de tip “picot” (ingustare de margine) Uneori este de dorit ca nodurile careu sa se afle in directii alternante cand faci impletitura marinareasca. Primul este un nod careu obisnuit. trecand noul nod in sus pentru a ramane langa cel innodat anterior. formand buclele nodului de tip “picot”.Firul impletit in spirala cu “picot” (ingustare de margine) Cea mai mare diferenta a acestui model “picot” este aceea ca faci jumatati de noduri fata de cum se proceda in mod obisnuit.3. Aceasta imagine arata modul in care arata nodurile inainte sa fie trecute in partea superioara.4. Din acest model rezulta bucle care nu se intind pe .

cu atat mai largi vor deveni picot-urile" ( impletiturile cu ingustare pe margine). Indoaie doua snururi in jumatate si solidifica indoitura intr-un plan ??/? onto a project board???? Leaga prima jumatate a nodului careu cu snururile din afara. iar impletiturile ingustate pe margini vor fi de jur imprejurul respectivei impletituri marinaresti. Formeaza spirala de jur imprejur intr-o impletitura marinareasca foarte atragatoare. Intregul model va fi in forma spiralata o data ce jumatatile de noduri vor fi legate. Cele doua fire din interior sunt pentru umplere.orizontala. lasa spatiu si leaga inca doua jumatati de noduri. Cu cat lasi mai mult spatiu. Lasa intre ½ si 1 inci spatiu si apoi leaga inca doua jumatati de noduri. Leaga din nou prima jumatate de nod careu chiar sub primul. Nodurile careu alternante . astfel formand “picot-uri”(impletiturile ingustate pe margine). III. pentru a face bratari sau funii speciale pentru a atarna ghivecele cu plante. Aceasta tehnica vintage este una deosebita in folosirea crearii decoratiunilor de Craciun precum pomul de Craciun. Treci nodurile de jos in partea de sus astfel incat sa ramana langa primele noduri facute. In continuare.

Multe modele de macrame cer sa cunosti aceasta tehnica importanta. Unele carti le numesc “Noduri Careu pe dreapta” sau “Inversul nodurilor careu”. Leaga nodurile dupa cum urmeaza: Sirul 1: Leaga un nod careu (Square Knot – SK) cu snururi de la 1 la 4.Descriere: Nodurile Careu Alternante (ASK) creeaza un model tip retea care este des intalnit in macrame. pliindu-le in doua. Asigura-te ca stii cum sa legi nodurile careu individuale inainte sa incepi lucrul la acest model de macrame. Leaga inc aun nod careu folosing firele de la 5 la 8. este nevoie doar sa repeti pasii 1 si 2 de cate ori acest lucru este cerut. Crearea simetriei Observa ca in imaginea ce indica nodurile careu alternante. Pentru a forma modelul trebuie doar sa legi nodurile careu obisnuite in jumatate.le poti lega cu snur de suprafata ta de lucru sau de un diblu daca e de preferat. Pasul 1: Obtine 4 snururi si leaga-le cu noduri tip “coada de randunica” de un snur de sustinere. toate nodurile sunt legate in aceeasi directie. Numeroteaza in gand firele de la 1 la 8. folosind snururi alternative pentru a le lega in fiecare alt sir format. Ceea ce este esential sa faci e sa legi siruri orizontale formate din noduri careu. mutandu-le din stanga catre dreapta. Pentru a crea simetria trebuie doar sa inversezi procesul de a crea jumatatile de noduri careu. Firele 2 si 3 vor juca rolul de umplutura. Sirul 2: Omite primul si ultimele doua snururi complet si leaga un nod folosing firele de la 3 la 6. iar nodul careu in oglinda in alta jumatate. Numesc aceste inversiuni “Noduri careu in oglinda”. Sirul 3: Pentru a continua modelul alternant de macrame. Observa ca noul nod obtinut este format din doua fire din fiecare dintre nodurile de deasupra celui nou. prin urmare marginile sunt diferite. . Multe modele de macrame cer sa formezi un model simetric sau identic la ambele margini.

Acest model creeaza mai mult spatiu in totalitatea modelului. prin urmare sunt indreptate spre dreapta.6. Sirurile 1. III. Daca vrei ca ambele margini sa fie la fel. Numeroteaza firele de la 1 la 16. atunci cand nodurile sunt legate in acest mod.2. III. Modele de noduri careu alternante Mai jos se regasesc doua modele foarte comune ce se intalnesc atat in designul de macrame vechi cat si in cel modern. Nodurile Careu Alternante tip “retea” (navod) . folosind toate firele.1. sunt constituite din noduri careu duble. Sirurile 2. nodurile din partea stanga trebuie sa fie legate in directia precisa.5. in loc sa legi un nod.4. Nodurile din partea dreapta trebuie sa fie inversate. intre siruri.3. legi doua.Nodurile careu obisnuite sunt in partea stanga iar nodurile careu in oglinda din partea dreapta sunt facute prin inversare. Cu alte cuvinte. au fost facute folosindu-se doar snururile de la 3 la 14. etc. etc. “Capetele” nodurilor vor fi indreptate catre marginile exterioare. Nodurile Careu Alternante Duble (DOUBLE ASK) Leaga 8 fire de un snur de sustinere sau de un diblu pliindu-le in jumatate. Buclele simetrice formeaza de-a lungul marginilor.

sau ca modelul in V sa ramana izolat. Procesul pentru a face nodurile careu alternante nu este diferit. Toate nodurile careu din cele patru modele de mai jos sunt facute cu doua fire de umplutura si cu doua fire cu care lucrezi. Dar exista situatii in care un proiect macrame cere ca nodurile careu sa imprejmuiasca forma in V. In general. IV.indoaie snururile taiate in jumatate si fixeaza-le de o masa cu o panglica. in special in modelele Vintage. doar ca adaugi mai mult spatiu. Exista sase modele diferite. Nodul Careu Alternant in V tipar standard . Este o idee buna de a fixa snururile pe ceva mai intai. pentru fiecare folosindu-se nodurile careu alternante.vei crea un model in V. micsorand doua sau mai multe snururi. pe masura ce legi fiecare sir nou de noduri. Cele sase tabele cu statistici de jos te vor ajuta sa manuiesti aceasta tehnica importanta de macrame. Din nou. pentru a crea simetrie. IV. aceasta este tocmai modalitatea in care sunt facute navoadele. doar inversezi directia in care faci nodurile la jumatate din model. Modele Alternante in V Descriere: Modelele Alternante in V sunt frecvent folosite in macrame.Daca preferi.1.Unele proiecte cer ca modelul in V sa fie inversat. Fie ca iti vine sa crezi sau nu.Uneori doresti sa existe mai mult spatiu intre siruri pentru a crea “retea”. navod.

9-12. 13-16 3-6. Nodul Careu Alternant Inversat Model in V Vei avea nevoie de 8 snururi pliate in doua sau legate. 11-14 5-8. 9-12 7-10 Sirul 3 IV. 5-8. pliindu-le in jumatate astfel incat sa obtii in total 16 fire cu care sa lucrezi. 9-12. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 2 3 4 Sirul 1 4 3 2 1 Sirul 2 1-4. Noduri Careu Alternante Model de Aripa in V . sau cu partea de sus in jos. 13-16 Sirul 3 IV. 7-10. 7-10.Taie 8 snururi.3. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 2 3 4 Sirul 1 1 2 3 4 Sirul 2 7-10 5-8. Acesta este cel mai des intalnit tipar din cele 4 variatii existente. 9-12 3-6. 11-14 1-4. Acest model va crea un tipar in V care este inversat.incalecate ca in modelul de mai sus. 5-8.2.

17-20 3-6. SIR NR DE NODURI SNURURI FOLOSITE 1 2 3 4 5 Sirurile 1 si 2 2 2 4 4 5 Sirul 3 1-4. 17-20 . 13-16. 13-16. 11-14. 9-12. Organizeaza firele in 5 grupe de cate 4 snururi. 17-20 Sirul 4 IV. 15-18 1-4. 11-14. 17-20 3-6. 13-16. Vei avea nevoie de 10 snururi pliate sau legate astfel incat sa ai 20 de fire cu care sa lucrezi.Acest model alternant in V seamana cu o pereche de aripi. 13-16. 7-10. 15-18 1-4. 15-18 1-4. SIR 1 2 3 4 5 NR DE NODURI 5 4 4 2 2 SNURURI FOLOSITE 1-4. Vei avea nevoie de 20 de snururi cu care sa lucrezi (10 snururi indoite in jumatate). 5-8. 15-18 1-4. 17-20 3-6. 7-10. 5-8. 17-20 3-6. 5-8. Aripa Inversata Model in V Acest model alternant in forma de V este o varianta inversata a urmatorului tipar “aripa”. 5-8. 9-12.4.

16 7 .8 and 13 . Model in V Izolat Din cand in cand vei intalni un tipar care cere un model de impletitura in V care sa fie izolat fara alte noduri in jur. Inversul modelului in V Izolat .20 3 .12 Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3 Sirul 4 IV.18 5 . SIR 1 2 3 4 5 NR DE NODURI 2 2 2 2 1 SNURURI FOLOSITE 1 .4 and 17 . Pentru a pune in practica acest lucru e necesar sa obtii 10 snururi si sa le indoi in jumatate sau sa le legi de ceva.14 9 .5.10 and 11 .6 and 15 . astfel incat sa ai in final 20 de fire cu care sa lucrezi.6. Acest model se numeste Modelul in V Izolat si este oarecum diferit fata de celelalte modele listate mai sus.Sir 1 Sir 2 Sir 3 Sir 4 IV.

Acest tipar este considerat a fi o tehnica vintage si este intalnita rar in modelele moderne de macrame. Modelul Fulg de Zapada Descriere: Modelul Fulg de Zapada este facut cu noduri careu care alcatuiesc o forma circulara.Acest model alternant in V este varianta inversata a celui de mai sus. Aceste noduri careu trebuie sa fie facute cu 2 fire cu care lucrezi si cu 2 fire de umplere. Indoaie-le in jumatate si fixeaza-le de masa de lucru. Numeroteaza in minte firele de la 1 la 12.8 and 13 .4 and 17 – 20 Sirul 1 Sirul 2 Sirul 3 Sirul 4 V.6 and 15 . Procedeaza la fel cu snururile de la 7 la 10. Ar putea fi numit de asemeni un Model in V Gol pentru ca nu exista alte noduri intre sau in jurul formei V. . Pasul 2: Foloseste snururi de la 3 la 6 pentru a face un nod careu.14 5 . Deci.10 and 11 .16 3 .18 1 . SIR 1 2 3 4 5 NR DE NODURI 1 2 2 2 2 SNURURI FOLOSITE 9 .12 7 . Pasul 1: Pentru a incepe sa practici acest nod unic. taie 6 snururi de cel putin 40 inci lungime fiecare. uneori se refera la ceva ca un nod circular.

utilizand firele de la 3 la 6 si la fel si firele de la 7 la 10 astfel incat sa faci doua noduri careu.Pasul 3: Urmatoarele doua noduri careu trebuie sa fie legate cu fire de la 1 la 4 si la fel firele de la 9 la 12. si la fel firele de la 9 Repeta pasul 2. Pasul6: Repeta pasul 3. Acest detaliu completeaza modelul Fulgului de Zapada. Leaga un nod careu folosind snururile 4 si 9 in calitate de fire lucratoare. si snururile 5 si 8 in calitate de fire de umplere. Pasul 4: Muta primele si ultimele 3 snururi usor inspre exterior.’ Pasul 5: la 12. folosind snururi de la 1 la 4. .

. Firele se vor rasuci si vor forma un lant spiralat foarte atragator. De aici vor rezulta 4 snururi cu care se va lucra.VI.(jumatate de nod). Variante: Spirala cu Directie Schimbata Pasul 1: Pentru a face acest nod decorativ. leaga doua snururi de un inel sau de un snur de sustinere. Asigura-te ca legi fiecare nod exact in acelasi mod. s-ar putea sa fie necesar sa rasucesti intregul model la jumatate. Pasul 2: Continua sa faci Noduri pe Jumatate. Impletitura in Spirala Descriere: Se poate observa ca s-a preferat folosirea termenul de “ impletitura “ in Spirala in locul termenului “nod”. leaga prima jumatate a nodului careu. Acesta este un nume chiar potrivit din vreme ce este vorba de jumatate dintr-un Nod Careu legat in lant. Folosind cele doua snururi din exterior in calitate de snururi “active” (cu care lucrezi). Observatie: Pe masura ce nodurile progreseaza. Acesta este numele cel mai adesea folosit in modelele de macrame Vintage. Se refera la acelasi lucru ca si in cazul Jumatate de Nod Spirala.

Pasul3: Leaga a doua jumatate a nodului careu.2.VI. Am gasit-o intr-o carte cu modele Vintage. Acesta va forma un nod careu complet. dar in schimb nu am intalnit-o in multe carti moderne. asa ca nu cred ca este foarte bine cunoscuta. Modelul va trebui sa faca cel putin o data spirala. Pasul 2: Leaga inca 7-10 noduri pe jumatate chiar sub primul. Continua mai departe si leaga acelasi numar de noduri pe care le-ai facut in pasul 2. . Aceasta sectiune va spirala in directia opusa. Spirala cu directia schimbata Aceasta este o varianta foarte interesanta a impletiturii in spirala. scrisa la inceputul anilor 1900. fiind sigur ca sunt a doua jumatate si nu prima. Leaga prima jumatate a nodului careu (jumatate de nod). Pasul 1: Vei avea nevoie de 4 fire de snur.

fa unul sau doua noduri in plus. astfel incat sa obtii in final 4 snururi.VII. Trage de capete in jos pentru a forma butonul rasucit. Daca vrei ca butonul sa fie mai lat. Aceste noduri decorative erau foarte populare in modelele ce erau create in anii 1970. Pasul 2: Lasa aproximativ ¼ inci spatiu si leaga inca 3 noduri. trebuie obtinute mai intai doua snururi. Leaga-le cu noduri de tip Cap de Ciocarlie intr-un inel. Pasul 1: Pentru a putea practica aceasta tehnica interesanta de innodare. . Pasul 3: Introdu capetele de sus in spatiul lasat in pasul anterior. Nu l-am vazut niciodata in vreun model modern de macrame. Doua snururi ar trebui sa mearga in partea dreapta a snururilor de sustinere. Leaga un lant scurt din Noduri Careu (5 sau 6). Nodul Careu Buton (Nasture) Descriere: Nodul Careu Buton este cu certitudine un nod Vintage. Mare atentie sa nu incrucisezi snururile. iar celelalte in partea stanga a acestora. Acest tip deosebit de not buton este usor de facut in comparative cu alte tehnici asemanatoare de macramé.

Bineinteles. legate unul dupa altul. VIII. dar daca doresti sa creezi propriile proiecte si modele speciale. asadar o idee foarte buna este aceea de a practica ce am mentionat deja pana acum. formandu-se astfel modele foarte interesante si variate. le poti lega in acel mod. Multe modele iti vor spune ce anume sa faci. e necesar sa petreci ceva timp pentru a practica diverse combinatii de noduri. de ceea ce faci si cum faci. Modul in care combini impletiturile marinaresti pentru a forma un model intreg depinde de cum procedezi. O Impletitura Marinareasca este un simpu lant de noduri. Poti chiar s ainventezi cateva modele proprii si unice o data ce ajungi sa intelegi toate aspectele. Nota: Unele instructiuni iti spun sa aduci numai filerele in spatiul lasat pentru a face nodul. Modelul Peste de mai sus de exemplu. In multe modele de macrame se utilizeaza aceste tehnici.unice si originale. este facut in intregime din noduri careu. . Nodul Careu de tip Impletitura Marinareasca Descriere: Nodul Careu de tip impletitura marinareasca poate fi facut in mai multe moduri.Pasul 4: Leaga inca un nod careu mai dedesubt pentru a fi mai sigur. dar butonul va fi mai stabil daca folosesti toate cele 4 capete.

trecand partea din stanga peste cea din dreapta. Intr-o zi le-am incrucisat. Si cand m-am intors… Culorile erau schimbate.VIII. ci intregul lant de noduri. doua impletituri marinaresti singure. utilizand cele 4 snururi in mijloc.si.. . si astfel am ajuns sa-l am pe “domnul peste” (Mister Fish).. cainele meu s-a gandit sa intre in incapere. nu am de ce sa mint.. Asa ca am luat capetele libere si le-am rasucit. Povestea Modelului Peste Banuiesc ca nu ai crezut ca voi uita sa prezint modelul “Domnul Peste”!. Nu incrucisezi snururi individuale. Chiar atunci (bineinteles!).. cum de a fost posibil? L-am ridicat si am intors modelul. Fara sa mai acord importanta acestui lucru l-am lasat balta o vreme. dar tot nu era perfect. am alternat firele. Cu alte cuvinte. Asa ca am legat imediat 4 noduri careu in impletitura marinareasca. Impletiturile mele erau mai interesante acum. Aceleasi noduri obisnuite si plictisitoare in fiecare zi. ce mi-a fost dat sa vad. Iata povestea modelului “ Peste“ : Au fost o data ca niciodata. Aripile de peste au fost formate prin incrucisarea a doua impletituri marinaresti complete. Arata destul de interesant. facute din 5 noduri careu. izolate. Acesta este adevarul. Atunci am vazut cea mai interesanta forma. 1.

Uneori. Pasul 2: Fa 2 impletituri marinaresti scurte din noduri careu. si fa doua impletituri marinaresti intocmai ca in pasul 2. sa aranjezi snururile astfel incat o culoare sa fie in interiorul celeilalte (in mijloc o culoare. cu varianta Nodului Cap de Ciocarlie numita Montura Cuib. folosind 4 snururi pentru fiecare nod in parte. Pasul3: Alterneaza snururile. . Snururile rosii sunt cele cu care lucrezi. Adauga 2 fire auxiliare de diferite culori. Firele lucratoare sunt din nou cele de culoare albastra. folosind toate firele.2.Snururile de culoare albastra sunt firele cu care lucrezi. si leaga o impletitura marinareasca din noduri careu. Pasul4: Alterneaza din nou snururile. cel mai bun mod pentru a forma impletituri marinaresti foarte interesante cu noduri careu este acela de a folosi variatii de culoare. Pasul 1: Fixeaza 2 fire de un snur de sustinere.Acesta este si scopul. pe margini alta culoare). Variatii de Culori Acest model iti arata ce poate fi creat cu diverse culori.VIII. prin intermediul nodurilor Cap de Ciocarlie.

Pasul 2: Leaga 2 noduri careu de fiecare set de cate 4 fire. Cu alte cuvinte. Pentru fiecare impletitura marinareasca 2 snururi vor fi de o culoare. Acest Model Incrucisat realizeaza cateva schimbari interesante de culoare doar prin simpla incrucisare a unor snururi.3. fiecare impletitura marinareasca avand alta culoare. iar celelalte doua de alta culoare. Nodurile vor arata ca in pasul 2. Pasul 4: Leaga urmatoarele seturi de cate doua noduri careu cu snururile asa cum sunt ele asezate. . Numeroteaza in minte snururile din fiecare set. Pasul 1: Fixeaza 2 snururi de doua culori diferite de un snur de sustinere prin intermediul Nodurilor Cap de Ciocarlie. Modelul Incrucisat Exista cateva moduri in care poti alterna culorile atunci cand faci impletituri marinaresti din noduri careu. Pasul3: Snururile 3 si 4 din impletitura din stanga(cea albastra) trebuie sa treaca peste snururile 1 si 2 din impletitura din partea dreapta (rosie). Pasul 5: Daca vrei sa continui aceasta impletitura marinareasca va trebui sa incrucisezi din nou snururile.VIII. Doar ce combini snururile mai aproape unul de altul. snururile 1 si 2 din fiecare impletitura marinareasca sunt unul langa altul si la fel se procedeaza cu snururile 3 si 4.

aceeasi tehnica era trecuta ca varianta a modelului Jumatate de Nod Alternant. Ai putea folosi acest nod decorativ in orice proiect care necesita un lant intins de noduri asemanator unei curele. Leaga Jumatatea de Nod fix sub primul. .Mergi cu el pe deasupra. taie patru sau mai multe snururi.B. utilizeaza cel mai indepartat snur din partea stanga si repeta pasul 2. si lasa nodul larg si detasat. Snururile din exterior sunt firele cu care lucrezi. Impletitura Forma de Cos Descriere: Am descoperit Impletitura in Forma de Cos intr-o carte scrisa la inceputul anilor 1900. Asigura-te ca nu strangi prea tare nodurile. si prin bucla care se formeaza in partea dreapta. In alta sursa. consider ca este un nod Vintage. Fixeaza-le de un inel. astfel incat snururile sa nu se stranga. Modele Jumatate de Nod I. Pasul 1: Pentru a practica. Leaga-le usor. Ceea ce face ca acest nod sa fie unic este faptul ca se folosesc multe snururi de sustinere pentru a largi modelele alternante. Asadar. un snur de sustinere sau de un diblu. iar cele din interior sunt firele de sustinere. apoi pe sub toate firele de sustinere. tragand de capat prin bucla din stanga. Pasul 3: Apoi. Pasul 2: Ia firul cel mai indepartat din dreapta.

Diamante Descriere: Diamantele facute cu Jumatati de Noduri Duble sunt printre cele mai comune modele dintre cele existente. Ataseaza snurul 4 la ambele cu o jumatate de nod dublu.II.Snururile trebuie sa aiba cel putin 45 inci lungime. II. Conceptul de baza pentru fiecare model este in fond acelasi. Pasul 2: Ataseaza snurul 5 in stanga snururlui de sustinere (6) cu jumatate de nod dublu. . Ataseaza snurul 8 la firul de sustinere 7 in jumatatea din dreapta a modelului. Incepe prin a fixa 6 snururi de un fir de sustinere prin intermediul nodurilor Cap de Ciocarlie. Directioneaza-le pe diagonala si fixeaza-le de o suprafata de lucru. Asta va usura practica. si este alcatuit oarecum intr-o maniera diferita fata de celelalte descrise mai jos. Snurul 9 trebuie sa fie legat de ambele snururi 7 si respectiv 8. Snururile de sustinere vor fi cele cu nr 6 si 7. 1. Majoritatea cartilor de macrame au instructiuni si modele care folosesc aceste noduri intr-un mod sau altul. Procedeaza la fel in partea stanga. Diamantul Gol Sa incepem cu cel din imaginea de mai sus. Acesta este cel mai deosebit si unic totodata model dintre toate modelele diferite posibile. Acest model este numit Diamantul Gol pentru ca nu exista nici un nod in interiorul modelului. Pasul 3: Snurul 5 va fi acum ca un fir de sustinere auxiliar si combinat cu primul (firul 6). Pasul 1: Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 12.

Acestea au fost ultimele snururi folosite in pasul 5. Procedeaza la fel in partea opusa a modelului respectiv. Acum pentru jumatatea de jos. Modelul ajunge sa fie mai echilibrat in acest fel. Aceste fire se vor scadea si nu se vor mai folosi. cate unul in fiecare jumatate. Jumatatea de sus a diamantului este acum completa. Pasul 5: Continua acest proces de crestere a numarului de snururi de sustinere atunci cand fiecare nod este legat. Firele 2 si 11 vor fi folosite ulterior. Pasul 8: Repeta pasul anterior pana cand vor ramane doar 2 snururi. Ataseaza snurul nr 3 la toate cele 3 snururi printr-o jumatate de nod dublu. Firele din fiecare margine (1 si respectiv 12) vor fi atasate la toate celelalte in pasul final. Leaga snurul 10 de ele printr-o jumatate de nod dublu. Pasul 4: Firele de sustinere vor fi acum cele cu nr 4. ataseaza firul din dreapta la cel din stanga (sau invers). 8 si 9. Pasul 7: Ia un snur din ghemul de fire de sustinere si leaga-l imprejurul celorlalte. . legand jumatate de nod dublu in jurul celorlalte. 5 si 6( in dreapta). Pasul 6: Foloseste snurul 1 din stanga si snurul 12 din dreapta.Observatie: Imi place sa lucrez cu ambele jumatati simultan. In stanga modelului. mai degraba decat sa completez o parte si apoi sa lucrez cu cealalta. snururile de sustinere vor fi 7. Vei inversa procesul si vei scadea firele cu fiecare nou nod. Pentru a inchide diamantul.

Toate aceste modele incep in acelasi mod.II. ataseaza de la 7 la 12. In acel moment. iar celelalte snururi sunt din nou atasate.2. formand sectiunea centrala( vezi mai jos). Pentru a inchide diamantul. ele sunt directionate inspre centru. Pasul 1: Pentru a practica aceste varietati interesante. . In centrul lor se afla snururi care se intrepatrund. se va atasa un fir de sustinere la celalalt. Firele verticale sunt acum folosite pentru a face o varietate de modele. Cele doua snururi de sustinere nu se utilizeaza pana cand centrul nu este complet. ataseaza de la 5 la 1 in aceasta ordine. In dreapta. Jumatate din fire vor fi legate de fiecare. Pentru stanga. Aceste snururi pot fi manevrate pentru a forma niste variatii interesante. Urmatorii doi pasi arata cum se face partea de sus a diamantelor. fixeaza 6 snururi de un fir de sustinere prin Noduri Cap de Ciocarlie Pasul 2: Directioneaza firele 6 si 7 pe diagonala si fixeaza-le de suprafata de lucru. Pasul 3: Ataseaza celelalte snururi de firele de sustinere. Firele trebuie sa fie intinse. Modele Standard Cea mai obisnuita metoda de a confectiona Diamante cu Jumatate de Nod Dublu o constituie cea a modelelor pe care imi place sa le numesc “Umplute”.

si astfel forma nu este strambata. apoi completand portiunea de jos. Un Singur Nod in Centru Iata o varianta diferita unde snururile din mijloc au un nod in centrul lor. rasucindu-l peste celelalte. Acesta este un model vintage obisnuit intalnit in multe carti despre macrame. . ataseaza un snur de sustinere la altul. Alta avrianta pe care am intalnit-o include urmatorul aspect: rasucind firele din centru o data. ataseaza firul 5. Cu alte cuvinte. si este echilibrat.II. Nodul Buton si multe altele. pentru a inchide forma. Am intalnit multe alte modele de noduri decorative utilizate astfel. Numeroteaza in minte snururile care patrund in centru de la 1 la 10 (nu include firele de sustinere). II. Pasul 2: Directioneaza firele de sustinere inspre centru. Pasul 2: Foloseste firele 1 si 10 ca fire cu care sa lucrezi. In jumatatea dreapta a modelului. miscandu-le de la stanga la dreapta. Esential este sa te asiguri ca nodurile sunt mici si compacte. snururile care se afla cel mai departe de firele de sustinere sunt atasate primele. Pasul 4: In stanga. precum Nodurile Marinar. Pasul 1: Formeaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus. Numeroteaza in minte firele care patrund in centru de la 1 la 10. apoi firele de la 4 la 1. Pasul 3: Ataseaza snururile de la 7 la 10 la urmatorul fir de sustinere din dreapta (in ordinea mentionata). Pasul 1: Formeaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus. Restul sunt fire de umplutura. Esentialul este sa il plasezi astfel incat sa raman direct in centrul diamantului. ataseaza snurul 6 la snurul de sustinere din dreapta printr-o jumatate de nod dublu. Pasul 3: Directioneaza firele de sustinere catre centru si ataseaza celelalte snururi la acestea prin jumatate de nod dublu. Fire Rasucite in Centru Imaginea mai mare de sus arata ca firele din centru sunt rasucite intr-un diedru. 4. Inchide forma atasand un fir de sustinere de celalalt. Leaga un nod careu. 3.

sau doar un nod. Poti de asemenea sa incerci Jumatate de Nod Spirala. Numeroteaza in minte snururile care patrund in centru de la 1 la 10. Impletitura Marinareasca in Centru Iata o alta varianta interesanta pentru centrul diamantului din jumatate de nod dublu. II.II. sau chiar o impletitura marinareasca din Noduri Careu care vor forma un model intins. Inchide forma atasand un fir de sustinere la altul. Pentru a face ca forma sa fie completa. fixandu-le astfel incat sa fie intinse. Esentialmente. Pasul 1: Confectioneaza partea de sus a diamantului dupa cum este descris mai sus. ataseaza un fir de sustinere la un altul. Pasul 1: Formeaza varful diamantului dupa cum este descris mai sus. Snururi Tesute in Centru Varianta finala care este des intalnita este cea in care mijlocul diamantului formeaza un model tesut. si ataseaza firele de lucru asa cum sunt pozitionate. . Jumatate din snururi trebuie sa fie atasate la fiecare fir de sustinere in parte. 5. Lungimea va fi determinata de marimea diamantului pe care il faci si de obicei specificat in model. Cinci va trebui atasta la fiecare fir de sustinere. Numeroteaza in minte snururile care patrund in centru de la 1 la 10 (nu include firele de sustinere). mai degraba formezi una sau mai multe mici impletituri marinaresti sau noduri decat una singura. Pasul 3: Directioneaza firele de sustinere inspre centru. Pasul 2: Directioneaza snururile 1 de la 5 inspre dreapta. 4. Pasul 2: Foloseste snururile de la 4 la 7 pentru a face o scurta impletitura marinareasca in spirala. Incruciseaza snururile de la 6 la 10 printre ele. Pasul 3: Directioneaza snururile de sustinere inspre centru. directionandu-le inspre stanga. si ataseaza celelalte snururi la acestea prin jumatate de nod dublu.

Intr-un astfel de model. Trece-l pe sub firul vertical. Pasul 1: Prinde firul de lucru de suprafata pe care lucrezi in stanga celorlalte snururi. Pentru oricine care este stangaci. Aceasta tehnica de macrame mai este numita si Jumatate de Nod Dublu Vertical. Pasul 2: Ataseaza snurul de lucru (albastru) la primul snur care se afla cel mai aproape de capatul fixat. Jumatate de Nod Vertical Descriere: Jumatate de Nod Vertical este oarecum format intr-o maniera diferita fata de celelalte variante de Jumatate de Nod Dublu. Snururile verticale sunt firele pentru sustinere. Taie un fir auxiliar care va fi utilizat ca fir de lucru. Acest lucru este opusul modelului Jumatate de Nod Dublu Standard. Ambilor pasi le corespunde o jumatate de nod dublu. Mergi din nou de jur imprejur pentru a face a doua jumatate de nod. e mai bine sa muti din stanga spre dreapta. Pasul 5: . fixeaza 4 sau mai multe snururi de un fir de sustinere prin noduri Cap de Ciocarlie. Pasul 4: Urmeaza sa completezi sirul legand mai multe jumatati de nod dublu cu firul cu care lucrezi. fixeaza firul in dreapta si misca din dreapta catre stanga. pe fiecare dintre snururile verticale. apoi imprejur si prin bucla. printr-o jumatate de nod dublu vertical. Pasul 3: Treci firul de lucru pe sub urmatorul snur vertical si legi o alta jumatate de nod dublu. directiile vor specifica in ce parte sa lucrezi.III. Daca esti dreptaci. Pentru a usura munca.

Trebuie sa treci mereu firul de lucru pe sub snururile verticale de sustinere inainte sa legi prima Jumatate de Nod. Cum sa faci Picioare Membranate (labe de gasca) Te-ai intrebat vreodata cum sunt facute picioarele membranate ale broastelor sau ale pasarilor? Se folosesc Jumatati de Noduri Verticale.Pentru a face un nou sir. Pasul 1: Formeaza jumatatea de nod dublu vertical pentru un sir. Nodurile trebuie sa fie aproape unele de altele. Cu fiecare nou sir. .Firul de lucru va avea capatul in partea opusa. III. dupa cum este descris mai sus. bineinteles! Nu-i asa ca esti bucuros ca inveti acest model de macrame? Membranarea este facuta prin largirea snururilor de sustinere in timp ce progresezi traversand sisrurile de noduri. doar inversezi directiile.1. Pasul 2: Leaga al doilea sir de jumatati de noduri duble astfel incat snururile de sustinere sa fie raspandite de o parte. separa-le chiar mai departe pentru a forma modelul membranat.

III. Unul trebuie sa stea mai jos decat celalalt. Impinge nodul in sus langa celelalte pentru a forma picot-ul. Cele 2 snururi reprezinta nodul vertical de sustinere. Folosind doua culori se asigura o atingere interesanta si recomand sa o incerci in timp ce practici modelul respectiv. pliindu-l in jumatate. Fixeaza-le de suprafata de proiect in stanga snururilor verticale. L-am descoperit in cateva carti mai vechi de ale mele. 2. Trebuie sa aiba cel putin 50 inci lungime. 3. Vei avea nevoie doar de 3 snururi pentru acest model Jumatate de Nod pe Verticala. De obicei spatiul de la ¼ si ½ inci este suficient. Ingustari de Margine si Bucle Modelul vertical Jumatate de Nod aratat in partea de sus a paginii are bucle mici picot (ingustare de margine) de-a lungul marginilor. Completeaza sirul fara spatiu aditional. Modelul Bucla Picot( ingustare de margine) Aceasta varianta interesanta este numita Modelul Bucla Picot si este vorba despre o tehnica vintage. Leaga o jumatate de nod langa un capat de-al ambelor snururi. . Pasul 1: Alcatuieste primul sir de jumatati de noduri duble verticale dupa cum este descris anterior. III. Pasul2: Cand doresti sa formezi un picot( ingustare de margine). Pasul 1: Celelalte doua snururi (cate unul de fiecare culoare) sunt firele de lucru. scrise la incepututl anilor 1900. Ataseaza unul dintre ele la un fir de sustinere printr-un nod Cap de Ciocarlie. fa pur si simplu primul nod in sir astfel incat sa stea mult mai jos pe snururl de sustinere. Este lasat spatiu intre sirurile verticale formand picots(ingustari de margine).

Pasul4: Inverseaza directia (de la dreapta la stanga). Impinge-le in sus langa celelalte pentru a forma picots (ingustari de margine). Pasul 5: Acum foloseste firul de lucru de culoarea A (rosu) si fa un sir de jumatati de noduri pe verticala. In acest mod faci 2 siruri de aceeasi culoare (albastru). Muta putin mai jos un mic spatiu penbtru a lega nodurile. Se indreapta de la stanga la dreapta. si foloseste firul de lucru de culoarea B pentru a face urmatorul sir de noduri. una pe fiecare dintre nodurile de sustinere. Alternandu-le astfel. In imaginea mai mare de sus. In acest fel vor exista 2 siruri de aceeasi culoare unul langa altul. Pasul3: Utilizeaza urmatorul fir de lucru (culoarea B) si procedeaza la fel. pur si simplu trebuie sa faci siruri in plus.Pasul 2: Foloseste firul de lucru de sus (culoarea A) si fa doua jumatati de noduri pe verticala. indreptandule de la stanga spre dreapta. alternandu-le printre culori. Pentru a face ingustarile de margine mai largi. numerele reprezinta multimea de siruri ce trebuie facute. indreptandu-le de asemenea de la dreapta la stanga. picot-urile (ingustari de margine) sunt de diferite marimi. . Pasul 6: Foloseste din nou firul de lucru de culoarea A si fa urmatorul sir de noduri.

pt a agata diverse lucruri de perete sau pe modelele de cortine. L-am intalnit facand referinta de asemenea la un Nod Boaba. Este greu s aintalnesti aceasta tehnica de macrame in modelele actuale. perdele.IV. indoindule usor. Observatie: Portiunea exterioara a nodului este practic un diamant indoit. Pasul 3: Leaga un nod careu cu snururile de la 1 la 4. Directioneaza-le la dreapta si la stanga pe diagonala. dar l-am considerat a fi atat de frumos incat i-am dedicat o pagina intreaga doar lui. ataseaza snururile de la 7 la 10 in dreapta firului de sustinere (6). Leaga inca unul cu snururile d ela 7 la 10. dar fa un nod careu in oglinda (indreptat spre dreapta). cu jumatati de noduri duble. Apoi. Poti folosi acest element decorativ pe posete. piese vestimentare cum ar fi vestele. Firele de sustinere sunt firele cu numerele 5 si 6. Fixeaza-le de suprafata de lucru. Nodul Cochilie Descriere: Nodul Cochilie este un tip de Nod Buton care este format din jumatati de noduri duble. Ambele noduri trebuie sa stea contra barelor de fixare formand portiunea cea mai de sus a modelului. Pasul 2: Ataseaza snururile de la 4 la 1 in partea stanga a firului de sustinere (5). Pasul 1: Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 10. .Incepe prin a fixa 5 fire de un snur de sustinere prin intermediul nodurilor Cap de Ciocarlie. Fiecare dintre ele trebuie sa aiba cel putin 40 inci lungime. in aceasta ordine.

Il poti face un nod careu in oglinda. Ataseaza snururile de la 1 la 4 cu jumatati de noduri duble. Pasul 9: Directioneaza firul de sustinere din dreapta inspre centru. directionand snurul 8 spre stanga. .Pasul 4: Directioneaza snurul 7 inspre stanga. Trebuie sa stea chiar sub Nodul Careu in partea stanga. Pasul 5: Repeta pasul 4. in aceasta ordine.Ataseaza snururile de la 4 la 1 la acest nod cu jumatatti de noduri duble. Pasul 7: Leaga 2 noduri careu foarte strans cu snururile de la 1 la 4. Ataseaza snururile de la 4 la 1 la acest nou fir de sustinere prin jumatati de noduri duble. Acest lucru determina modelul jumatati de noduri duble sa se traga in sus formand astfel butonul Nod Cochilie. Ataseaza snururile de la 7 la 10 la acesta prin jumatati de noduri duble. Pasul 6: Fa inca doua siruri in acelasi mod. de-a curmezisul celorlalte snururi. Leaga inca un nod careu cu snururile de la 7 la 10. Directioneaza firul de sustinere din stanga inspre centrul cochiliei. folosind snururile 9 si 10 in calitate de noi fire de sustinere. daca doresti. pentru a putea fi folosit ca un nou fir de sustinere. Pasul 8: Renumeroteaza in minte snururile.

pentru ca aceasta tehnica este folosita pentru a face clapete decoravite in proiecte care solicita butoni. apoi prin bucla. Pasul 3: Ia acelasi snur si trece-l de jur imprejur din nou. altul decat cel ca un nod fixat. C. acesta este numit Nodul Butoniera. trecandu-l pe sub urmatorul. .Oricand folosesti Nodul Cap de Ciocarlie in cadrul unui model.apoi prin bucla. Asigura portiunea fixata de suprafata pe care lucrezi. Modelele de Nod Cap de Ciocarlie I. Il poti inversa daca doresti. In unele modele vintage de macrame. Acest lucru va inchide forma de diamant. Adu-l in partea de sus si pe deasupra .Pasul 10: Ataseaza firul de sustinere din stanga la cel din dreapta ptin jumatati de noduri duble. dar de aceasta data directioneaza mai intai capatul sub cablu. Nodul Cap de Ciocarlie Vertical Descriere: Nodul Cap de Cocarlie Vertical este folosit de obicei pentru a forma impletitura marinareasca (lant). verticale. Vei lega nodurile cu doua snururi independente. Pasul 2: Foloseste snururl din stanga ca fir de lucru. acest nod reprezinta o tehnica foarte importanta e care trebuie sa o inveti. Pasul 1: Este mai usor sa practici aceasta tehinca daca cele doua snururi pe care le folosesti sunt deja fixate de ceva. Treci snurul de lucru peste celalalt fir. El va sustine nodul. Cel din partea dreapta va fi cablul. Asadar. e de rpeferat sa le legi in acest mod. care se mai numeste si fir de sustinere. si poti folosi snurul din stanga ca fir de sustinere.

apoi departe unul de altul. Snururile ramase sustin nodurile. Leaga nodurile Cap de Ciocarlie Verticale dupa cum este descries anterior. Leaga nodurile Cap de Ciocarlie dupa cum este descris anterior. Firele de lucru sunt cele din exterior. aceste dintai 2 variatii infatiseaza acest nod mai intai directionat unul inspre celalalt. si tragi. Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 4. iti vei fixa asta in minte mult mai bine. numerele 1 si 4. Lucrul cel mai bun despre aceasta tehinca este acelas ca este simplu sa remediezi o greseala. Le poti fixa de un diblu sau de un fir de sustinere pentru a usura lucrul cu ele. peste. Nodul Cap de Ciocarlie Orientat inspre Exterior Fixeaza 2 snururi de un diblu sau de un snur de sustinere. dedesubt. I. prin. vei sti acest lucru imediat.1.Observatie: Daca vei canta incet “ peste. Nodul Cap de Ciocarlie Orientat inspre Interior Fa rost de 2 snururi si pliaza-le in jumatate. Vei vedea o schimbare in model. Se vor orienta unul inspre celalalt. Daca faci o greseala. Snururile de lucru sunt 2 si 3. Fixeaza nodurile tragand de capete. Pasul 4: Daca faci un lant.2. indoindu-le in jumatate astfel incat sa obtii 4 snururi cu care sa lucrezi. Numeroteaza in minte snururile de la 1 la 4. VARIATII Uneori. . Continua impletitura marinareasca legand noduri auxiliare. Snururile de sustinere sunt 2 si 4. repeta pasii 1 si 2. Ambilor pasi le corespunde un nod. prin” in timp ce legi nodurile. Nodurile se vor destrama. deasupra zonei pe care o repari. I. dedesubt. Asadar. un model solicita nodul Cap de Ciocarlie Vertical care este indreptat spre o anumita directie. Pur si simplu apuci si tii strans snururl folosit in calitate de cablu.

folosind firul din stanga. le poti pur si simplu fixa sau lega cu snur de suprafata de lucru. in special la articole cum ar fi posetele. nodurile vor fi orientate cu fata departe unul de altul.Cand le fixezi. Continua impletitura marinareasca legand inca o parte de noduri in plus. In imagine. Aceasta impletitura marinareasca Cap de Ciocarlie Vertical este facuta prin folosirea firului obisnuit de sustinere. Daca doresti. l-am atasat pe fiecare la un snur de sustinere cu montura jumatati de nod dublu. . Pasul 2: Snurul de sustinere este firul din centru. Buclele de-a lungul marginilor sunt adesea folosite pentru a atasa alte snururi. Apoi leaga unul chiar dedesubt. Pasul 3: Continua sa repeti pasul 2 pentru a completa impletitura marinareasca. Acesta era un model foarte cunoscut in anii 1900. Nodurile se vor orienta inspre exterior in directii opuse. Incepe prin a lega noduri Cap de Ciocarlie cu firul de lucru din dreapta. iar celelalte doua vor fi folosite pentru a face nodurile. Nodurile sunt orientate catre directii diferite. Pasul 1: Vei avea nevoie de 3 snururi pentru a lucra.

. dar este legata in mod diferit fata de variantele prezentate anterior. Pasul 4: Continua sa faci acelasi lucru alternand pasii 1 si 2 pentru a completa impletitura marinareasca. Pasul 2: Fa un nod Cap de Ciocarlie folosind snurul cel mai indepartat din dreapta. Pasul 1: Pentru aceasta interesanta impletitura marinareasca vei avea nevoie de 3 snururi.Aceasta impletitura marinareasca are de asemenea nodurile orientate in directii opuse. Pasul 3: Al doilea nod Cap de Ciocarlie este facut cu cel mai indepartat snur din stanga. Celelalte doua snururi vor sustine nodul. Celelalte doua snururi trebuie sa sustina nodurile. preferabil fixate de ceva.

Acestea sunt doar cateva dintre multele posibile modele pe care le poti face. Apoi rasucesti. Acest lucru constituie un model minunat ce poate fi folosit pentru manere de genti. Nodurile vor fi orientate spre directii diferite iar impletitura marinareasca se va curba putin. Leaga primul nod Cap de Ciocarlie Vertical cu un snur peste celalalt. . Daca rasucesti cablurile de lucru. Modele Unice de Fixare Modelele Unice de Fixare pot fi create prin folosirea combinatiilor de noduri macrame pentru a forma astfel bucle picot (ingustare de margine). nodurile se vor orienta in directii opuse. D.Aceasta impletitura marinareasca din noduri Cap de Ciocarlie nu foloseste snururi de sustinere separate. ca cele de mai sus. Am pus in evidenta cateva tehnici pentru a arata ce poti sa faci cu doar putina imaginatie. bratari si peste tot unde ai nevoie de un lant subtire de noduri. doar ca legi doua noduri in loc de unul. Noduri pentru Fixare si Finalizare I. folosind snurul opus care este in calitate de fir de lucru. Aceasta impletitura marinareasca este legata fix ca cea de mai sus.

Montura Nod Buton Obtii un snur sau o coarda de 20 inci lungime pentru un fir de sustinere. 1. sau chiar Degete de Maimuta. I. Ca in toate cazurile de montura. Apoi se mai obtin cateva snururi pentru a forma nodurile buton. Cand nodurile buton sunt gata. vei avea nevoie de un snur de sustinere. Leaga-le intr-o portiune centrala a cablului. fixeaza snururile independente de un fir de sustinere cu Jumatati de Noduri Duble.2. Montura Nod Agatatoare Aceasta tehnica de montura are o aparenta mult mai delicata. . E necesar sa obtii de asemenea si snururi auxiliare.I. foloseste jumatati de noduri duble pentru a fixa cele doua snururi independente de cablul de sustinere. Poti face Butoni Celtici sau Chinezesti. in special daca folosesti snururi fine. Cand le fixezi si cand bucla are marimea dorita. Fa un Nod Agatatoare in mijlocul fiecarui snur.

Consta in trei picot-uri (ingustari de margine) de diferite marimi “cuibarite” impreuna. Gaseste mijlocul primului snur. Daca doresti. . Montura Josephine Nodul Josephine este preferatul meu. E necesar sa ai un fir de sustinere si cateva snururi pentru a putea pune in practica aceasta tehnica. Repeta procesul pentru cel de-al treilea snur. dar fixeaza cele doua segmente ale cablului de fiecare parte a primelor doua jumatati de noduri duble. asa ca nu am putut sa rezist sa nu il adaug in randul modelelor unice de montura. Lasa putin loc pentru a forma picot-ul. Montura Bucla Picot (ingustare de margine) Acest model unic de montura este intalnit cand si cand in carti dedicate macrameului Vintage. dar tot sa indice modelul care trebuie.I. Jumatatile de noduri duble trebuie sa fie una langa alta. Picot-ul (ingustarea de margine) rezultat trebuie sa fie destul de largi. poti lega Nodurile Josephine. I. Trebuie pur si simplu sa treci snurul pe care il folosesti pentru a lega nodul de cel pe care l-ai legat anterior. Vei avea nevoie de trei snururi pentru fiecare montura. Leaga nodurile Josephine in mijlocul snururilor. apoi fixeaza-le de firul de sustinere cu jumatati de noduri duble. Procedeaza la fel cu urmatorul snur. Ataseaza ambele segmente de snur la firul de sustinere cu jumatati de noduri duble. 4. Secretul este acela de a face nodurile destul de mici pentru a arata bine.3.

un diblu sau un inel folosind Jumatati de Noduri Duble. Daca doresti. facand o bucla si fixeaza-le de o suprafata de proiect . astfel incat sa ramana unul langa altul. I. Leaga un nod careu folosind cele mai din afara 2 snururi. Cand este gata. Fa modelul de spirala in mijlocul snururilor. folosind noduri careu (2 filere). Apoi fa o bucla si fixeaza snururile independente de cablul de sustinere cu jumatati de noduri duble. Montura Spirala Aceasta tehnica foloseste Impletitura Spirala pentru a forma picot-ul. Indoaie-le in jumatate.I. ataseaza modelul de un fir de sustinere. . Pentru fiecare nod sunt necesare patru fire. Leaga sufieciente noduri pentru a face lanturi cu lungime de la ½ la ¾ inci. Trebuie sa obtii un fir de sustinere si de asemenea cateva fire pentru fixare. poti utiliza trei snururi in loc si sa ai doar un filer. 6. Montura Bucla Tripla Fa rost de 3 snururi. Bucla din centru trebuie sa ramana la aproximativ 1 inci deasupra celorlalte doua. 5. fiecare avand cel putin 6 inci lungime. Celelalte 4 fire sunt filerele.

Serveste la acelasi scop ca acela al Impletiturii de Lana ( Linen Stitch). adu capatul firului prin bucla pe care ai facut-o in pasul 1. Pasul 2: Snurul indoit in forma de bucla este cel care infasoara (e snurul de lucru). Poti de asemenea sa legi un nod mic la fiecare capat pentru a preveni ca modelul sa se destrame. Infasoara-l de jur imprejur de cateva ori. Poate fi folosit ca lantisor sau ca incheietoare pentru bratara. Nodul Infasurat Descriere: Nodul Infasurat se refera uneori la ceva ca o Manta Infasurata (Gathering Wrap). Observatie: Daca formezi o inchedere. lucrand inspre bucla. . unul langa altul. Unul dintre ele va fi indoit in forma de bucla iar celalat sau celelalte fire vor ramane drepte. Trage capatul snururlui de lucru mai aproape de tine si infasoara-l in jurul celorlalte snururi la fel de bine ca si pe el insusi. dar poate fi folosit oricum. Pasul 3: Cand ai parcurs 5 sau 10 ture de jur imprejur. Aseaza-le orizontal pe suprafata ta de lucru. capetele tuturor snururilor trebuie sa fie manevrate intr-un fel care sa previna deplasarea lor in tesatura. Pasul 1: Fa rost de doua sau mai multe fire cu care sa lucrezi. Trage treptat de toate capetele pentru a fixa nodul. Infasoara-l de cateva ori de jur imprejur.II. lucrand inspre bucla. care este folosita pentru a face o bobina din doua sau mai multe fire. Aceasta tehnica era folosita la inceput in modelele de macrame ca nod pentru finalizare.

alta in jos. Capatul trebuie sa treaca prin cealalta bucla din partea superioara. Acest nod decorativ nu este intalnit in macrame atat de des. si sa se indrepte in jos. Fa o bucla in sensul aceleor de ceasornic cu snurul din dreapta. Pasul 2: Aseaza doua snururi in fata ta. datorita faptului ca se considera ca aduce ghinion daca un sarpe este omorat sau ranit sau daca este gasit intr-o casa. asadar nu este surprinzator faptul ca poporul chinez are un nod numit dupa aceasta creatura. Noduri de Macrame Chinezesti I. ca o parte a unui colier lucrat manual. . pentru a face nodul Chinezesc Sarpe. Trece snurul pe sub inotatoarea superioara a “formei de peste” si apoi peste cea inferioara. Pasul 3: Foloseste portiunea superioara din stanga snurului si incepe sa faci o a doua bucla. sau ori de cate ori ai nevoie de un lant subtire si placut din noduri. apoi pe deasupra snururlui din stanga in timp ce faci bucla. dar el formeaza un model frumos de lant. cu inotatoarele una in sus. Nodul Chinezesc (in forma de) Sarpe Descriere: Nodul Chinezesc in forma de Sarpe simbolizeaza norocul si avutia. asigurandu-te ca trece peste ea insasi in mijloc.E. Pasul 1: Vei avea nevoie de doua snururi cu lungime de cel putin 36 inci. la aproximativ 4-6 inci fata de capat. Snururl trebuie sa treaca peste el insusi inspre partea dreapta. Il poti folosi ca maner pentru posete. Se crede ca sarpele este pazitorul comorilor si bogatiei. Trece-l pe dedesubt. Trebuie sa rezulte un peste cu capul in stanga. ca si cum ai face un cerc in sensul acelor de ceasornic. Fixeaza nodul tragand de toate capetele. In timp ce inveti aceasta tehnica. incearca sa folosesti doua culori diferite daca ai posibilitatea. pe verticala.1.

Nodul Mistic Descriere: Nodul Chinezesc Mistic se refera uneori la Nodul Pan Chang.Directioneaza capatul inspre nodul facut in pasul 4. Folosind snurul nou din partea drepata (culoarea opusa). Tine minte sa-l treci pe sub firul din stanga. Utilizarea snururilor de culori diferite pica tocmai bine in acest caz. Asigura-te ca manevrezi capetele astfel incat firele sa nu se destrame. I. 2. El reprezinta circuitul infinit al naturii. Pasul 6: Continua sa repeti pasul 5 iar si iar pana cand esti multumit de lungimea lantului facut din Noduri Chinezesti Sarpe. Incearca sa faci asta cu snur din celofibra (matase artificiala) satinata pentru a obtine un model frumos de macrame. Daca foloseai aceeasi culoare. fa inca o bucla similara cu cea din pasul 4. Acest nod decorativ este una dintre cele mai folosite tehnici in Macrameul Chinezesc. si directioneaza capatul pe sub “coada” din stanga. Pasul 5: Intoarce modelul. pe sub nod. Treci capatul in jos si prin bucla fixata ce a fost facuta cu snurul din stanga. ar fi fost bucla cea mai indepartata din partea dreapta. Poti finaliza acest model cu un nod buton sau pur si simplu incruciseaza sau leaga capetele in cadrul modelului pentru a fixa snururile. pentru a decora clopotei decorativi pentru terasa. dupa cum faci un cerc in sensul acelor de ceasornic. sau pentru a face pandantive sau coliere. Aceasta tehnica interesanta poate fi folosita pentru a face clapete pentru posete. Este cel care se afla cel mai aproape de partea dreapta a modelului. .Pasul 4: Foloseste din nou snururl din dreapta.

Pasul 4: Incruciseaza din nou snurul la fel ca in pasul anterior. Fixeaza capatul in afara atunci cand ai terminat. facand o indoitura ingusta. Pliul din mijloc trebuie sa fie putin mai larg decat indoiturile celelalte. Procedeaza la fel cu capatul din stanga. Pasul 3: Apuca partea dreapta a snurului. dupa cum arata imaginile de mai jos. Apoi directioneaza capatul pe sub toate firele atunci cand te indrepti inapoi spre stanga. dar de data aceasta jos. Snurul trebuie sa ramana deasupra primului sir de fire incrucisate din pasul 3. Pasul 2: Gaseste mijlocul snurului si fixeaza-l pe suprafata de lucru. Ia capatul drept si directioneaza-l in jos (pe verticala). Fixeaza fiecare bucla cu o piuneza si infasoara snurul in jurul piunezelor.Pasul 1: Vei avea nevoie de o suprafata de lucru si de piuneze care s ate ajute sa controlezi mai bine snururile. urmand “cararea” pe care tocmai ai facut-o. Taie un snur de cel putin 72 inci lungime. Apoi incruciseaza snurul pe orizontala. apoi mergi inapoi in sus. mergand peste toate firele. . Fa inca o indoitura ingusta cand te indrepti inapoi inspre partea dreapta. Incruciseaza snurul inspre dreapta. si formeaza o bucla in partea cea mai de sus din coltul drept. alternandu-l peste si pe sub bucle si fire in timp ce iti creezi drum inspre stanga. la baza modelului. Pasul 5: Apuca acum capatul din stanga si fa o bucla circulara in partea cea mai de sus a coltului din stanga.

mergand pe sub ele. Buclele vor deveni . atat cele inguste cat si cele largi. din nou din partea de jos. Mergi peste toate firele. Pasul 10: Inlatura mai intai piunezele din buclele mici din interior. poti alterna snurul peste si pe sub celelalte bucle. Incruciseaza printre bucle pe directie verticala. Directioneaza din nou snurul inspre ambele indoituri inguste din partea de jos. Treci peste urmatoarele cateva bucle si inspre a doua indoitura ingusta. Incearca sa faci incrucisarile pe deasupra si pe dedesubt la fel ca in pasul 7.Pasul 6: Indreapta-te inapoi inspre partea dreapta. Pasul 7: Foloseste acelasi capat pentru a face bucla circulara in partea de jos din stanga. pliuri. Indreapta-te spre prima indoitura ingusta din partea de jos. Observatie: Ar trebui sa poti observa acum in totalitate conceptul Nodului Mistic.Trage buclele din jur inspre colturi precum si indoiturile largi o data ce ai inceput sa le fixezi. Indreapta-te iar spre stanga. Apoi vino inapoi in partea de jos. Pasul 8: Indreapta-te inapoi inspre baza modelului. Indoiturile inguste raman in interiorul celor mai largi. Ai grija sa parcurgi indoiturile inguste de jos. Pasul 9: Indreapta-te inapoi in sus catre varful modelului. inspre partea superioara a modelului. Directioneaza snurul inspre bucla din varf. mergand pe sub bucla din varf. Ambele categorii de indoituri. respectiv 8. Daca doresti. printer cele doua indoituri inguste pe care le-ai facut in pasul 3 respectiv 4. intre indoiturile pe verticala facute in primul pas. constand in bucle circulare situate in afara. sunt in interiorul modelului.

foarte largi.Leaga cu sfoara un capat de suprafata pe care lucrezi. F. Legarea acest nod decorativ poate constitui o adevarata provocare. asadar asigura-te ca nimic nu te va distrage de la munca ce urmeaza a fi depusa. iar capatul va fi indreptat in jos. Ajusteaza-le cate una pe rand. Pasul 1: Pentru a face acest nod. Nodul Celtic Circular Descriere: Nodul Celtic Circular este derivat din simbolul celtic care reprezinta conceptul vietii eterne. Nodul Mistic se presupune ca are un patrat placut incrucisat in mijloc si 7 bucle in exterior. Fixeaza fiecare bucla cu o piuneza sau leaga-le cu sfoara sau panglica. fa rost de o bucata de snur de cel putin 40 inci lungime. . Pasul 3: A treia bucla va merge in varful celei de-a doua. Nodul Celtic I. Are o imagine unica desi foarte incurcata. Fa toate buclele prezentate intr-o directie opusa a acelor de ceasornic. Pasul 2: Fa prima bucla la aproximativ 5 inci distanta fata de capatul legat. Minunatul model incurcat si complex face sa merite efortul care trebuie depus pentru a il crea. Aceasta va fi intr-o parte in comparatie cu bucla a doua. Fa a doua bucla in stanga celei dintai bucle.

Pasul 6: Fa cea de a sasea bucla indoind capatul in jos unde sunt buclele 4 si 5. alternandu-l pe dedesubt si pe deaspura buclelor. si peste urmatoarele doua. Muta snurul astfel incat aceasta bucla sa ramana partial peste bucla nr 4. Trebuie sa se intinda usor inspre dreapta si dedesubt. .Pasul 4: Cea de a patra bucla trebuie sa se intinda chiar sub buclele 1 si 2. Traverseaza prima bucla. Pasul 7: Fa cea de a saptea bucla in varful celei dintai bucle facute. pe sub a doua. Directioneaza capatul snurului inspre buclele 2 si 3. si usor inspre partea stanga a buclei nr 4. Pasul 5: Urmeaza a cincea bucla. asadar acolo exista trei spatii diferite.

Pasul 10: Daca ai legat corect Nodul Celtic Circular. indreptandu-te inapoi inspre portiunea cea mai de sus din dreapta modelului. Mergi pe sub prima bucla. nodul trebuie sa fie rotund si pe cat de mic posibil dar sa se mai poata inca observa bine modelul. Inlatura legatura sau piunezele.Alterneaza snururl pe dedesubt si pe deasupra buclelor. Pasul 9: In sfarsit.Adu capatul inapoi in jos la bucla nr 4. va ramane laolalta fara sa se destrame. Pasul 8: Directioneaza snurul inapoi in sus unde se gasesc buclele 1 si 7. . Inlatura degajarea din bucle ajustandu-le cate una pe rand. Trece-l pe sub “coada” din varf. si deasupra celei de a doua bucle o data ce te indrepti inapoi prin bucla. din nefericire va trebui sa mai incerci o data. Cand ai terminat. vei alterna pe deasupra si pe dedesubtul buclelor o data ce faci ultimul cerc. in ordine. Daca nu. in partea cea mai de sus din dreapta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful